Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 08:59 4 253 34

Мехмед Юмер пред ФАКТИ: Доган даде знаци какво трябва да бъде решението на конференцията на ДПС за нов лидер

  • мехмед-
  • юмер-
  • ахмед-
  • доган-
  • дпс-
  • пеевски-
  • мустафа-
  • карадайъ

Филиз Хюсменова е една много добра опция за председател, защото има много модерна визия за ДПС, казва журналистът

Мехмед Юмер пред ФАКТИ: Доган даде знаци какво трябва да бъде решението на конференцията на ДПС за нов лидер - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си към членовете на Централния съвет, разпространено от пресцентъра на партията. Какво се случва в ДПС… Пред ФАКТИ говори журналистът Мехмед Юмер.

- Г-н Юмер, мина сбирката на ДПС в петък, а Ахмед Доган изпрати писмо до колегите си. Имаме ли вече нов лидер на ДПС?
- Не мога да правя обобщения от думите на Ахмед Доган. Реално самата конференция ще каже дали ще има нов лидер и кой ще е той. Вижте, Ахмед Доган е автентичният лидер на тази партия, на това движение. И това е така, защото той беше възприет като лице на битката му за правата и свободите на хората. Говоря за времето преди 1989 година. Когато влезе в политиката личеше добрият му изказ, стилът му на говорене, така той вдигаше самочувствието на неговите хора, които си казваха: „Ето, имаме лидер, човек, който говори добре в парламента, в медиите...“ Това повишаваше самосъзнанието на хората, които симпатизират на ДПС. Иначе за електората на партията основният въпрос кой ще го замени оставаше – говоря през годините, остава и днес. Те продължиха да си задават този въпрос…

- Делян Пеевски ли е правилният човек според вас?
- Според мен, а и за мен, кой ще е председател на ДПС няма никакво значение. Аз не съм нито активист, нито член, нито фен на ДПС. Но следя отблизо развитието на Движението за права и свободи, защото аз също съм бил свидетел на т.н. „Възродителен процес“. После се случи „голямата екскурзия“, предхождана от големи митинги в много населени места в смесените региони и така нататък. В момента говоря като човек, който е страничен наблюдател на живота на ДПС. Така че за мен ДПС, когато се събере на конференцията си на 24 февруари, ще избере нов лидер. Но нека не забравяме посланието на почетния председател в неговото писмо, че Пеевски е феномен в българската политика през последните шест месеца. Доган казва още, че Пеевски е преместил целия фокус на властта в парламента. Така Доган даде знаци от него, които подсказват какво трябва да бъде решението на конференцията. Неслучайно тръгнах да ви отговарям на въпроса, връщайки се към началната историята на ДПС. В редиците на ДПС винаги се е коментирало дали следващият председател ще бъде от Кърджали, или от Делиормана. Ако е от Делиормана, ще се засегнат в Кърджали. Ако е от Кърджали, ще се засегнат в Делиормана. Лютви Местан беше от Кърджали – стана председател на конференцията през 2013 година, а след това бе Карадайъ. Сега е редно - и по логиката на самото ДПС, председател да бъде човек от севера, от Делиормана. Иначе госпожа Филиз Хюсменова е една много добра опция за лидер, защото има много модерна визия за ДПС. Затова не мога да дам категоричен отговор кой ще е новият председател, а и до февруари има много време, много вода ще изтече под мостовете, както гласи една стара турска поговорка.

- Защо Ахмед Доган не се яви на тази сбирка на Централния съвет на партията, а направи писмено обръщение?
- Факт е, че се очакваше да има публична изява на г-н Доган, след като той застава начело на партията като оперативен лидер. Но не се случи. Има и друго. Докато човек отсъства от активната политика, от медийното пространство, той губи навика и поведението си, губи тренинг да се чувства комфортно пред медиите. А може и да е грипът, който върлува, да го е спрял. Имайки предвид и журналистическия интерес, бих казал мега интерес, и предвид образа на партията в този много деликатен момент сега, той е предпочел да не се явява публично.

- Ще видим ли нова визия на ДПС след конференцията?
- Не мога да кажа със сигурност, но по-скоро не очаквам някаква промяна в поведението на ДПС при новия лидер. Причината е, че ДПС и към момента успя да си възстанови облика на балансьор в политиката. Както това беше през 90-те години на миналия век. С гласове на ДПС се накланяха везните на президентски избори, след това при избори на правителства и така нататък. Така че ДПС в момента, а и това, което виждаме, е как много активно бележи и определя политиката на България. В настоящия момент друго не им трябва.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Евро идиот

    22 4 Отговор
    И май е крайно време е към звездичките на евробайрачето да се донарисуват и полумесечета. Така да уважим чувствата на милионите нови и стари гости !!! Което е въпрос на 10-20 г. струва ми се !!! ГейЕвропа наистина се е засилила към пропастта. Но не може да се отрече, че това става с любезното съдействие на чичо Сам !!! За което ние от кочината Булгаристан, любезно МУ благодарим ЕЖЕДНЕВНО, чрез управляващите ни боклуци !!! !!!
  • 3 хаберих

    16 1 Отговор
    След секс той пита:
    - Знаеш ли кой е написал "Кама сутра"?
    Тя, отегчено:
    - Не, но знам, кой не я е чел.
  • 4 Пантагрюел

    28 2 Отговор
    Болестта ,,Магнитски" е голям двигател в политиката.Лекува се с лекарството ,,вярност" (към амбасадата).
    Колкото по-дълбоко си се ,,разболял",толкова по-голяма доза от ,,лекарството"
    Баце и той взима от това ,,лекарство".Превантивно.Иначе ,,докторът" и ,,медицинската сестра" Галя (знаете коя) ще го,, диспансеризират".
  • 5 таксите

    14 6 Отговор
    Какво стана с таксите на газпром, господа от герб/дпс.
    Не били събираеми. За какво сте там. Ех тези руснаци бе. По са ви мили и от децата ви.
  • 6 такса

    9 0 Отговор
    Такса такса газпром такса газпром
  • 7 дпс герб газпром

    11 3 Отговор
    Дпс газпром герб продажбите
  • 8 Истината

    23 4 Отговор
    Пеевски никога няма да бъде приет от редовите членове и симпатизанти на ДПС. Ако делегатите на Конференцията не се продадат, Филиз Хюсменова или Хасан Азиз ще са следващите председатели на ДПС. Иначе без 50.000 гласа от Турция и още толкова по-малко от Кърджали и Делиормана , виж,че ДПС не е прескочила 4% бариера...

    Коментиран от #15

  • 9 Завистливо отстрани

    21 4 Отговор
    Разпинявеният, необясним натеглив евроатлантизъм на ГЕРБ и ДПС само показва,че ръководствата на двете партии са държани за топките от Посолството. Сега играят като мечки с халка на носа. Американците въобще не са гнусливи кам ренегатите - първо прикоткаха децата и внуците на червената номенклатура,а истинските седесари гледаха отстрани изумуни и ... подсмърчаха. Сега гледаме как Посолството ще смени коня в движение - баш евроатлантиците ще се окажат ДПС и ГЕРБ,а ППДБ-тата ще започнат да гледат завистливо отстрани.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 555555

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Завистливо отстрани":

    Руския проект ДПС управляван от Американци,ха,ха,ха.
  • 12 провинциалист

    10 1 Отговор
    " С неговата хиперактивност, комбинативност" - видно е, че хиперактивно комбирина основно с предястие и десерт. Особено подходящ за илюстриран наръчник за здравословно хранене в графа "как не се прави".
  • 13 Доган

    11 2 Отговор
    е закъсал с 36 милиона за ТЕЦ Варна, затова Пеевски му е феномен. Преди е бил задлъжнял на Илия Павлов с 700 хиляди долара, затова докара Симеон да се откупи, и после гръмнаха Павлов. За затвора са и Доган и Пеевски.
  • 14 Оракула от Делфи

    12 2 Отговор
    Юмер , има още много да учи, кой е " БАНКЕРА" на фалиралата "КТБ" и нейните бивши собственици,
    кой съсипа една банка , с една "мъжка дебела " секретарка ,като параван пред прокуратурата
    и един , вече ненужен на никого ,бивш прокурор с отнети прокурорски права,
    и наведена до земята глава.
    Сега "секретарката" е вече "баш-овчар" на заблуденото етническо стадо!!!!
    И не забравяйте , че всико в активите на " ДПС", ...... " не е наше" .... а лично негово!
  • 15 Иб -Фадлан

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Аз искам "Шиши -Магнитски" ,
    да стане" Баша" ,
    така ще приключим До-га-но-ва-та " кочина - ера" , много по бързо!

    Инш Аллах....!!!
  • 16 Професора

    8 2 Отговор
    Много ме интересува Доган и турската партия занимават българите с един престъпник и неговата шайка гя.вури
  • 17 Кмитева

    4 4 Отговор
    Какви знаци? Доган директно каза кой трябва да е следващият шеф в ДПС. И залагам, че това ще е Делян Пеевски.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Турска мисирка

    5 0 Отговор
    Единият бил българския Меси, другият бил Роналдо Феномена (от дебелия му период).
    Също като националите, отбор от пелета и марадони.
  • 20 Българските турци

    6 2 Отговор
    Браво умник !..Аз също съм бил свидетел и потърпевш на т.н. „Възродителен процес“. После се случи „голямата екскурзия“в която също бях включен , предхождана от големи митинги в много населени места в смесените региони в които участвах като всички тогава и така нататък... В момента говоря като човек, който е страничен наблюдател отдалече на живота в България !.... Турците от Кърджали и Лудогорието отдавна са разгадали тайната на доносчиците на МВР и агентите вербувани от ДС и БКП с които държавата преди прехода държеше юздите на етническите малцинства !... Демокрацията наруши реда на хромозомите в ДНК то на българската държава, която в момента е изпуснала всякакви възможни и невъзможни юзди !...

    Коментиран от #29

  • 21 Лек анализ

    8 2 Отговор
    Феноменът е хиперактивен, защото се стреми да го демагнетизитат! Поради тая причина се прави на евроатлантик и бълва змии и гущери срещу Русия! Агентът на ДС (т.е. КГБ) сокола или сава, също се нуждае от леко изплакване, за да стане и той ревностен евроатлантик!
    Ама на запад не лапат лапад!
  • 22 Българските турци

    7 1 Отговор
    продължение

    Сега някои говорят за нова модерна визия а други за преподреждане на обръчите , на една продупчена мафиотско - мутренска КАЦА за преливане от пусто в празно на гласовете на онези хора , които ги смятате за прости и неграмотни аморфни същества , които лесно се манипулираха и "кандърдисваха" до днешни дни от претърпелия метаморфозата на прехода екип от бивши доносчици и агенти с новото котило отгледано и възпитано от тях !!!... Нямате никакъв сносен довод или повод за да оплювате и очерняте хора , които са живяли с вас при еднакви условия и по време на Империята , и в Царство България , и в Народна Репулика България и продължават да живеят и честно да се трудят и борят за прехраната си и за правото си за свестен човешки живот и днес в годиите на безкрайния маратон на Великия ви преход !!!... Със заплахи или мутренски терор едва ли някой ще може да надене "ония здрави юзди " на занемареното етническо и религиозно съзнание на малцинствата в България ! Едва ли има вече някой , който все още не вижда явното поведение за етническо разединение или да вярва на лицемерните фалшиви думи за равноправие ?!...Така че, едва ли ДПС вече ще може активно да бележи и определя политиката на България ,ако постави начело явни деградирали всякакви бивши от бивша България !!!
  • 23 Роналд Рейган

    5 2 Отговор
    МЯСТО НА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ В БГ. НЯМА, ТЯ СИ ИЗИГРА РОЛЯТЯ, СЕГА ТРЯБВА ЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ И ПРЕТОПЕНА В ЛЯВА И ДЯСНА, И МИР С ТУРЦИЯ, СЛЕД КАТО ИДВАТ ЕС И НАТО
  • 24 Тэхнгд

    0 1 Отговор
    Тоя Ахмед доган дали е жив никой не знае,не го е виждал никой от 10 години.А пеевски ще е новия стар шеф на дпс , таман с тиквата са дупе и гащи

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 любител

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гал":

    прав си тия боклуци вместо да са в ЦСЗ до живот на хляб и вода в единочки за геноцида на който подложиха българският народ продължават да ни управляват но сами сме си виновни че не ги изметем от Б-я .
  • 27 Стършел

    3 0 Отговор
    Отгледаха си ч/удо/вище!
  • 28 Българин

    3 1 Отговор
    Дреме му на Доган за "Феномена" Пеевски.На турчина му трябват пари , които дължи за Тец Варна.При този всичко е пари и ако кокошката не снася, намира си нова кокошка.Всички други приказки ала-бала за ДПС и балансьори някакви са имишльотини само да се пълни касичката на Доган.Лакомията обаче затрива.Преди години за същите екземпляри беше казано ,че яко преяждат с власт.Следва повръщане.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нищо не помниш и

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тэхнгд":

    Глупости говориш! През 2018г., когато Христо от ДБ и още двама доплуваха до Росенец с надуваема лодка да протестират, че Доган-сарай е заграбил плажа и общинска земя ДОГАН СЕ ПОКАЗА НА ПРИВИКАНИТЕ ДА ГО ЗАЩИТАВАТ МЛАДОТУРЦИ-ПИЯН НА МОТИКА, което заедно с лукса в който живее водача им разочарова много привържениците му!!!
  • 32 Дедо Пене

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Пич, ти май си чел изказването на Октай по една TV за Доган и ремонта на ДПС?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.