Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 19:01 4 583 21

Киргизстан: защо искат да забранят дългите бради

  • киргизстан-
  • брада-
  • мъже-
  • човешки права-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • бурка

Какво налага тези законодателни промени?

Киргизстан: защо искат да забранят дългите бради - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Киргизстан искат да въведат глоби за носенето на обществени места на облекла, закриващи лицето, както и на дълги бради. За целта са подготвени промени в законодателството, в чиято обосновка се отбелязва, че целта е да не се затруднява идентифицирането на лица на обществени места.

Промените предвиждат за носенето на дълги бради и бурки на обществени места да се плаща глоба от около 20 евро или да се полагат 30 часа обществен труд, при повторно нарушение санкциите се увеличават. Вносителите допълват, че промените няма да се отнасят до временно пребиваващите в страната чужденци и до дипломатите, няма да важат и в случаите, когато се налага лицето да бъде покрито по медицински причини.

Оспорвана мярка в обществото

Предложените законови промени предизвикаха бурни обществени дискусии в Киргизстан: някои намират мярката за обоснована, други казват, че тя представлява нарушение на човешките права.

Държавната служителка Жилдиз например подкрепя въвеждането на глобите, защото лично тя щяла да се чувства така по-сигурно. Чиновничката разказва за случай, когато в паспортния отдел, в който работи, дошло семейство с дете. Жената била навлякла множество дрехи и всички ги взели за терористи, дошли да взривят ведомството.

Айнура, която работи в сферата на логистиката, също поддържа глобите. „Ние не сме ислямска държава. Аз съм твърдо против носенето на такива дрехи и на бради. Това не подхожда на киргизите - това не е характерно за нас. Не става дума за мюсюлманско облекло, а по-скоро за арабско. Няма пречки да вярваш и ако носиш нормални дрехи", добавя тя.

Университетската преподавателка Олга пък е против глобите - тя ги смята за нарушение на човешките права и за обида. Според нея носенето на бурка или на брада е лична работа. Олга все пак отбелязва, че на обществените места трябва да има възможност за идентифицирането на лицата.

Репортерите на ДВ са разговаряли и с още една жена с името Жилдиз. И тя е против предложението за глоби. „В 21 век сме и ми се струва, че всеки човек има право да облича това, което иска." Според Жилдиз депутатите в Киргизстан би трябвало да обърнат повече внимание на другите проблеми в страната - като например помощите за децата с увреждания и техните родители. Жилдиз от една година ходи с хиджаб и споделя, че покритите жени като нея се сблъскват в обществения транспорт с неразбиране и с агресия - казват им, че това не е присъщо на киргизите, а е дошло от арабските страни. Жилдиз изтъква, че покриването на лицето е задължение за мюсюлманките, както и носенето на брада за мюсюлманите, но брадата трябва да бъде чиста и поддържана.

Защо проектоглобите породиха толкова дискусии?

Политологът Арсен Усенов е на мнението, че в страната с голямо мюсюлманско мнозинство религията е тази, която разделя обществото. Той посочва, че „има противоречия в съветското и в постсъветското възприятие на религиозността, както и във възприятието на ислямската религиозност от гледна точка на националните традиции".

Експертите също са разделени по въпроса. Като цяло повече хора в Киргизстан се против налагането на сериозни ограничения в религията, включително по отношение на облеклото и носенето на брада - стига това да не застрашава националната сигурност и да не води до призиви към насилие, тероризъм или смяна на конституционния ред, допълва Усенов.

„Къде да се дянат хората с бурки и с дълги бради?"

Депутатката Шарапаткан Мажитова, която е вносителката на законовите промени, се позовала на съседните държави, където, по нейните думи, по улиците нямало и един човек с бурка или дълга брада. Арсен Усенов потвърждава, че в Таджикистан това наистина е така, но същевременно предупреждава, че след налагането на забраните хората с бурки или с бради ще бъдат принудени да излязат в нелегалност, което ще създаде условия за формирането на деструктивни екстремистки терористични течения. „Така че по-добре да са пред очите ни", препоръчва експертът.

Той подчертава, че към тези въпроси трябва да се подхожда премерено и внимателно, тъй като санкциите, които могат да засегнат определена категория вярващи, могат да доведат до обратен ефект. Усенов смята, че е важно самите религиозни общности активно да провеждат просветителска работа - да се обяснява какво би трябвало да бъде облеклото на мюсюлманите в Киргизстан. Експертът предполага, че след общественото обсъждане законопроектът най-малкото ще бъде отложен, а най-вероятно няма и да бъде приет с оглед на обективната религиозна ситуация в републиката.

Автор: Екатерина Хван


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    11 7 Отговор
    Забраняват интимното окосмяване 🤡

    Коментиран от #16

  • 2 Хъъъм

    13 4 Отговор
    Защото шефа на правителство си отваря вериги от бръснарници...
  • 3 Немчо

    33 4 Отговор
    Който иска да си носи бради, забрадки и каквото си иска, да заповяда в немция! Освен това ще му плащаме здравни, наем и джобни за него и семейството му доживот!

    Коментиран от #14

  • 4 Защото е

    19 3 Отговор
    нехигиенично, затова...
  • 5 Религия

    37 0 Отговор
    По принцип религията означава да си добър и морален човек и не касае културата и обичаите на народите. Проблема е че някои радикалистки арабски движения в Близкия изток искат да наложат и дори са наложили техните традиции и обичаи на останалите народи. Това трябва да спре и народите да се осъзнаят най-накрая. Религията не е арабизация! Религията е мир, доброта човечност!
  • 6 Aлфа Bълкът

    10 3 Отговор
    Ако някой руснак изглежда така, не е руснак, да си знае.
  • 7 Религия 2

    22 1 Отговор
    Не на арабизацията, евреизацията и техните традиции. Много вярващи от народите носят еврейски или арабски имена, а са забравили техните коренни имена!!! Религията не означава да си смениш имената от рода! Някои източни религиозни радикалисти искат да заличат културите, традициите и имената на останалите народи. Носете български имена като Аспарух, Крум, Омуртаг и т.н. Това не означава че не сте вярващи! Напротив вярващи но със запазени култури, традиции и имена от племето!
  • 8 Той

    10 7 Отговор
    За бурките - ОК.

    Но за брадите е тъпо! И какво - ще ти мерят брадата, колко е дълга?
  • 9 Калпазанин

    20 4 Отговор
    Алооооо, еврейското зелеее. Искат да ги забранят за да има тотален контрол защо не публикувате материали например за камерите за лицево разпознаване така един индивид няма къде да мърда и ще е онлайн навсякъде даже и в тоалетните ама явно брадите и битките нещо бъркат системата за тотален контрол
  • 10 Пръц

    5 6 Отговор
    В Московското метро ги разпознават с камери.С брада с качулка и прочее.Излишен тормоз.
  • 11 Арабизацията

    21 3 Отговор
    пълзи бавно и методично в Европа. Градовете, включително и София се напълниха с арабски салони за мъже, да ги наречем бръснарници.За много кратко време привлякоха и голяма мъжка клиентела и превърнаха с множеството си мурафети носенето на бради , мустаци и бакенбарди в мода. Да не забравяме, че тези глезотии изискват постоянно поддържане и бъркат дълбоко в джоба на тези , които смятат, че с бради са по-секси. Навремето Западът проби с рок ент рола, а днес ислямистите с брадите.

    Коментиран от #19

  • 12 Роза

    14 5 Отговор
    Според мен не е правилно човек да носи атрибути,които правят лицето неразпознаваемо, и да се оправдава с това,че религията го изисквала!Има много случаи,когато по този начин се прикриват престъпления и престъпникът не е заловен!Дава се възможност човекът да скрие самоличността си и да се представи за друг човек!Християнската религия също си има многобройни недостатъци,но поне не налага на хората как да се обличат.През целия си живот не помня някой да ми е заповядвал какви дрехи да нося и съм благодарна за това!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А може

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Немчо":

    да дойде и в Татар Пазарджик при циганките с бурки и брадатите м.а.н.гали.
  • 15 Абсолютна

    7 1 Отговор
    Злоупотреба с власт ! Утре може да искат да им казват какви дрехи могат или не могат да обличат !
  • 16 Не не е така,

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Сорос иска да епилира киргистанците, е няма да стане! Преди години прогониха сащ от базата , която руснаците им позволиха да имат! Нашите любими съюзници, зарязаха оръжие за стотици милиони и със местните соросоиди, които бяха завъдили, тихо и кротко избягаха! Не всички киргистански соросоиди успяха да избягат!
    Клипове по въпроса - в ютуб!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Макак така

    2 0 Отговор
    Дядо мраз без брада не може, джуджаците на Снежанка - също.
  • 19 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Арабизацията":

    Аз досега пък не съм чул че насила някой е вкаран в бръснарница или фризьорски салон, а будалите които си дават парите всяка седмица за поддържане на бради и прически за да изглеждат добре им пожелавам приятно изкарване там, аз ходя в месеца един път, та даже и и лятото хич щото си се бръсна сам и лятото нула номер, изобщо не ми пука за модата каква била, естественото си е най красиво модата прическите гримове и най вече рекламите за тях, те са за баламурници
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.