Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 13:00 4 854 41

Кой ще г(л)ътне "Лукойл Нефтохим"

  • лукойл-
  • рафинерия-
  • продажба-
  • асен василев-
  • българия

Асен Василев сложи рафинерията на сергията и сглобката отново се разтресе

Кой ще г(л)ътне "Лукойл Нефтохим" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финансовият министър Асен Василев детонира същинска новинарска бомба, когато в интервю за "Файненшъл таймс“ обяви, че „Лукойл Нефтохим“ е в „процес на продажба“.

Василев обясни пред авторитетното издание, че принос за това имат „редица наказателни мерки“ на правителството и тази преса ще продължи, докато не се появят нови собственици. С други думи, българският министър пусна "обява" във FT, с която прикани международните инвеститори - „Включете се в наддаването“. Това коментира за в. "Сега" Юлиана Бончева.

Интервюто, публикувано в средата на октомври, отприщи лавина от коментари, интриги и нови политически престрелки. Всички бистрят въпроса кой иска и кой може да придобие ключовото предприятие. И макар че "рибата е още в морето", бързо бяха сготвени какви ли не версии и сценарии.

Политици във вихъра на петролните страсти

Кой знае защо, интервюто, с което Асен Василев сложи на световната "сергия" бургаския нефтохим, ядоса Бойко Борисов. " Той откъде знае, че се продава? В метрото ли го чу, или в трамвая? Няма как да знае, че "Лукойл" се продава, ако няма интерес", избухна бившият премиер, сякаш финансовият министър е посегнал към чекмеджето му със златни кюлчета.

Самият лидер на ГЕРБ бе "уличен" в нездрав интерес към съдбата на бургаския нефтохим. "Бойко Борисов и Делян Пеевски са ходили в Москва да говорят за продажбата на "Лукойл Нефтохим", съобщи банкерът изгнаник Цветан Василев в интервю с журналиста Веселин Дремджиев.

Румен Овчаров, бивш депутат и ексминистър на БСП, информира зрителите на бТВ, че имало два сценария за рафинерията: "Програмата максимум на групата Д2 плюс Бойко Борисов е намиране на купувач и продажба на "Лукойл Нефтохим“. Програмата минимум предвижда дебалансиране на производството и съответно влизане на други играчи, например "Инса Ойл“. Д2 са двамата Деляновци - Добрев и Пеевски, поясни за недосетливите Овчаров.

В парламента Хамид Хамид, депутат от ДПС и „сянка“ на Делян Пеевски, насмете ПП, че техни емисари обикаляли по целия свят да си предлагат услугите за спазаряването на нефтохима и че това било публична тайна.

Самият Пеевски нападна ПП-ДБ, че имали „личен интерес“, и даде загадка на медиите за оръжеен търговец с фамилия Христов, който бил посредничил за среща между премиера Николай Денков и представители на рафинерията. Журналисти предположиха, че става дума за почти митичния оръжеен бос Христо Христов, собственик на „Сейдж Технолоджи“, или за неговия съдружник и роднина Генчо Христов. Но не можаха да се сетят защо крупен бизнесмен, който продава ракети, калашници и реже стари танкове, трябва да урежда среща между акционери на петролна рафинерия (държавата държи „златната акция в нефтокомбината).

Владислав Панев, депутат от ПП-ДБ, се опита да приземи спекулациите: "Не мисля, че е здравословно и не мисля, че ще се случи български физически лица да купят "Лукойл Нефтохим" - това е прекалено едра хапка".

Е, то е ясно - никой не очаква пряко участие на граждани в подобна сделка. Но пък всички очакват в наддаването за "едрата хапка" да има сложни схеми, игри с подставени лица, местни и чуждестранни посредници, тайнствени инвеститори, комисиони. Ето каква "завера" са разкрили "източници от изпълнителната власт" пред сайта "Епицентър“: "Асен Василев и Кирил Петков правят сериозен демарш в чужбина, предлагайки рафинерията срещу 30% българско участие". Лицето, зад което двамата ще се скрият, е русенският милионер и съсобственик на "Приста ойл" Пламен Бобоков, който ще играе публично за бургаския нефтокомбинат заедно с американски петролен гигант. Сондажи за намиране на нов купувач са правени дори в Русия", разказали анонимните информатори пред изданието.

Собствениците на нефтохима отрекоха да готвят продажба. Но това е обичайна практика – да не се шуми, докато не се оформи сделка.

Притиснат от атаки и подозрения, авторът на интересни новини Асен Василев влезе в обяснителен режим: "Това, което съм казал пред "Файненшъл Таймс", е, че има проявен интерес от различни международни организации. Дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена, зависи от "Лукойл",

има индикации за интерес, но правителството не участва

в продажбата", натърти министърът.

Тогава защо той "бие тъпана"? Може да е усетил, че неприятелски "обръчи" в България и навън правят планове да придобият власт и собственост върху уникалния нефтокомбинат край Бургас. Може да има предвид други кръгове, на които иска да съдейства.

Асен Василев уверява, че правителството е само страничен наблюдател, но в същото време дебело подчертава, че държавата може да вгорчи живота на всеки нежелан инвеститор и точно това прави в случая с настоящите собственици на бургаската рафинерия. Факт е, че

държавата разполага с доста "лостове за въздействие"

- включително и с една "златна" акция, с която може да блокира всяко важно за рафинерията решение, което не одобрява. Отделен въпрос е дали лостовете работят добре.

Например държавата прекрати концесията на пристанище "Росенец" и си го прибра. Но засега не се виждат резултати от обещания "железен контрол" върху трафика на танкери в порта, напротив, наскоро огласено разследване разкри, че руски нефт и продукти от него безпрепятствено заобикалят забраните – под носа на митниците, гранична полиция, ДАНС и прочее.

Доживяхме "чудо" - Комисията за защита на конкуренцията най-сетне прогледна, че "Лукойл Нефтохим" има прекомерна пазарна мощ и злоупотребява с нея. КЗК даже наложи две глоби на (почти) монополиста - за общо 260 млн. лева. Друга тема е дали са събрани.

Засили се данъчната преса върху нефтохима - с въвеждане на 50% данък върху свръхпечалбата и извънредна вноска "солидарност". Но започнаха и зиг-загите на "сглобката" със спорове за скъсяване на дерогацията, гарнирани с уговорки, че ако "Лукойл Нефтохим" внесе стотици милиони, дори милиарди в българския бюджет, може да си купи още малко време за работа с руски нефт. А пък от нефтокомбината твърдят, че каквото дължат по закон на бюджета, са го платили до стотинка. НАП досега не ги е опровергала.

Ключови "елементи" от сглобката съмнително често менят позициите си и си противоречат по важни въпроси. Дори двамата от Д2 нарушиха синхрона - по темата за складовите бази на "Лукойл" и петролните запаси на държавата.

Делян Добрев се притесни от законова поправка, според която всички фирми, които са задължени да поддържат резерви от петрол и горива и ползват за това бази в чужбина, трябва да ги приберат в България. Според него това само ще подсили позициите на „Лукойл", защото има (почти) монопол върху петролните складове у нас.

Но според Делян Пеевски всичко е точно - ГЕРБ-ДПС щели да внесат специална промяна в закона, която да прехвърли на агенцията „Държавен резерв“ управлението на всички складове на „Лукойл“.

Като стана дума за петролни запаси, прави впечатление, че след ерата, в която „Лукойл“ бе абониран за поръчките за обновяване на Държавния резерв, в последните години мощ набра фирмата „Бент Ойл“, свързвана с известния бизнесмен Младен Михалев – Маджо. Става дума за обеми за стотици милиони левове.

Петролът и търговията с горива някак неусетно създадоха

мощни български компании с огромни обороти.

Малцина знаят, че “Инса ойл” и “Сакса” са в Топ 500 на най-големите предприятия в Централна и Източна Европа. В класацията на титаните, направена от "Кофас", "Лукойл Нефтохим"е на 290-о място с обороти за миналата година 1.11 млрд. евро. "Инса ойл" е под № 395 с 981 млн. евро, а "Сакса" се е изстреляла преди бургаската рафинерия - тя е 230-а с 1.36 млрд. евро приходи.

Има и други големи играчи на петролния терен, които набират скорост, особено покрай последните пазарни трусове. Та не е чудно да има интерес към рафинерията и от български компании.

У нас успехите често се свързват - не винаги основателно, с политически протекции. Петролните босове също поддържат добри отношения с видни политици от различни партии и имат свои лобита. Това подхранва избуялите "хипотези" и сценарии за тяхно участие в евентуално "преразпределение" на активите на "ЛУКойл" у нас – като се почне от контрол върху петролните бази и се стигне до цялостна смяна на собствеността върху нефтохима.

Но слуховете за "спазаряване" на бургаската "Лукойл" са твърде подранили.

Първо, собственикът може да реши да не продава. Или да изчака. Подобни сделки понякога отнемат години. Второ, да не забравяме - "ЛУКойл" не е "руски държавен гигант", а е мултинационална компания, в която над 50% от акционерите са частни чуждестранни юридически и физически лица, чиито бизнес интереси не съвпадат непременно с тези на Кремъл. И ако българската рафинерия е на тезгяха, тежката дума за евентуална сделка няма да е на Д2, ББ или Асен Василев.

Да не говорим, че може да се разиграе формална смяна на собствеността (за да спрат опитите за натиск) - да се появи някой специален инвестиционен фонд или пък консорциум от офшорни или наскоро създадени фирми с трудно проследим генезис, а накрая да се окаже, че нефтокомбинатът се е озовал под контрола на руски капитали и на западни съдружници на кремълски олигарси.

"Лукойл Нефтохим" не е просто голямо предприятие. То е от стратегическа важност. Бъдещето му е заложник не само на икономически интереси, но и на геополитически. Затова е трудно да се правят прогнози какво ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОФШОРКА

    34 3 Отговор
    АКО НА НАС НЕ ГО ДАДЪТ ЩЕ ГО ГУШНЕ КОРПОРАЦИЯ ОТ ФАЩ
  • 2 кленя

    34 4 Отговор
    e kak КОЙ,то се знае КОЙ,ламти за нефтохима,едно такова скромно момче дето наскоро отслабна заради едни закони магнитскими покрай него едни кокорестохардварски неандерталци се канят да направят грабежа на 21 век,а баце нек си лае

    Коментиран от #28

  • 3 Джаба Депесянина

    24 3 Отговор
    Как, КОЙ!
  • 4 Защо държавата не си го върне?

    35 1 Отговор
    От това има само печалба.

    Коментиран от #5, #12, #15, #16

  • 5 ЩОТО СВИНЧО

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "Защо държавата не си го върне?":

    ТРЯБВА ДА ПАПА

    Коментиран от #38

  • 6 един

    21 4 Отговор
    Ako Пеевски и Ко. придобият Нефтохима,мафията ще бъде вечна у нас,докато я има България!Щатите и ЕС трябва индиректно да се намесят в тази сделка,защото тя ще влияе и на членството ни в ЕС и НАТО!
  • 7 ТИР

    26 2 Отговор
    Б ас и пазарната икономика,,,
    по всякакъв начин пречиш и после продаваш,,,зко не на скраб като Химко Враца,Плама Плевен,,,
  • 8 Бай Ганьо

    30 2 Отговор
    Таланти сме - фалирахме Плама, сега и Нефтохима. С нашите икономисти не ни трябват атомни бомби, имат по-голяма разрушителна сила...
  • 9 Бай Иван

    30 4 Отговор
    Едно е ясно.Хищници са наобиколили Лукойл и го хапят за краката и се опитват да го свалят и обездвижат , за да го замъкнат в храсталаците и дълго да пълнят ненаситни тумбаци. Лошото е ,че за момента си пречат едни на други и за това още не са успели.
  • 10 Прокопи Прилепа

    14 5 Отговор
    Този кремълски октопод е най-добре да бъде приватизиран от държавата, но в случая това няма как да стане. Най-вероятно ще се появи "западна" или направо "американска" фирма, която ще го купи. Слагам ги в кавички, защото със сигурност зад тези фирми ще стоят руски пари. Не се заблуждавайте че ПП е много по-различна от ГЕРБ, БСП или ДПС. Тя също е бъкана с ченгета, както останалите. Ако някой се съмнява, да се поинтересува, защо Бойко Рашков, доказано ченге и бивш депутат от БСП е депутата от ПП. Или защо за кметове в София и Варна от листата на ПП, бяха избрани наследници, на доказани "червени милионери". Ако се разровите в биографиите на Кирил Петков и Асен Василев, ще разберете защо. А Бойко Борисов наистина се е притеснил, защото , чекмеджето ще остане празно, ако някой друг се намести в Бургас.
  • 11 Иван Грозни

    18 2 Отговор
    Когато Тиквуний беше сам в държавата крадеше яко. Сега в кражбите се включиха още две бройки. Крадците се увеличават по 3. Тия последните от сглобката разглобяват държавата и българската нация. Нещо трябва да се направи! Какво ли?
  • 12 Защото

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Защо държавата не си го върне?":

    държава няма
  • 13 путин

    4 7 Отговор
    Путин е обещал Нефтохим на дп и бб, за това е целия цирк. бб и дп имат забрана да влизат в Турция, защото са руски агенти. Наблюдавате какво правят и ще се доспехите.

    Коментиран от #36

  • 14 Ганьо Банкянски

    10 3 Отговор
    Все пак Нефтохим е само една скромна хапка за тумбаците на юнаци като Бойко Тиквата и Делян Шиши ! Те още какви чудесии са замислили , чакайте и ще видите !
  • 15 ТИР

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Защо държавата не си го върне?":

    Защото ако суровината не е от най евтината ,а никой няма да посмее да търси такава ще удари гредата,,,
  • 16 Ами

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Защо държавата не си го върне?":

    От държавата по-лош собственик трудно би могло да има. Държавната собственост е само средство да се отклонява и краде обществен ресурс. Колкото по-малко държавна и общинска собственост има талково по-добре.

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хи хи

    11 0 Отговор
    Баце и Шиши ходили в Москва казал Цветан Василев . Да ви имам източника крадлив и лъжлив . Когато Кокорчо пусна боНбата , че Лукойл се продава , от Лукойл контрираха , че няма такова нещо . Но ние вярваме на мошеника Кокорчо , който дори не мигва като лъже .Само погледнете приказките му за бюджета и там не лъже , само не казва истината.
  • 20 Ейджи

    5 0 Отговор
    Като с БТК
  • 21 провинциалист

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ами":

    "От държавата по-лош собственик трудно би могло да има" - е нали затова при нас приватизираха. И всичко се отклони и окраде.

    Коментиран от #23

  • 22 Анджо

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ами":

    Добре казано, но не забравяй , че червената мафия още не можем да я бутнеме. Не знам и как ще стане, те са се окопали на всякаде. Щом и унгарците се върнаха към режим, просто не се вижда светлина в тунела.
  • 23 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "провинциалист":

    Проблема е точно, че не всичко се приватизира и на много места остана държавно и общинско участие което е идеалния варният да се продължава да се краде десетки години. При нас кражбата е национален приоритет и държавата съществува само за да може да се осъществява този приоритет и всеки който все още е в тази страна плаща за да може това да се случва, а той просто да се мъчи да продължава да оцелява някак си.
  • 24 Последния селянин на софията

    0 1 Отговор
    Той си е бил контролиран от ДПС, сега пак там.
  • 25 дядото

    7 1 Отговор
    тези зайгравки с нефтохима дават известна яснота защо от сащ бяха натресени тези канадски продажници на страната
  • 26 Демократ

    7 4 Отговор
    България нямаше да бъде тероризирана 30 години,ако така наречения демократ обучен в Москва Иван Костов не беше харизал Нефтофим на Кремъл, защото чрез тежката енергийна зависимост се владее икономиката и съдбата на държавата. Партийната секретарка на Нефтохим Елена Костова облажи семейството си с износа на руски петрол по време на ембаргото срещу Милошевичката Сърбия. Румъния първо разработи собствените си енергийни находища до степен самозадоволяване и изгони без да се церемони Лукойл. Така се прави,ако искаш да имаш независима държава, която да се развива, ама те екзекутираха веднага през 1989 г. диктатора Чаушеску, забраниха участие на партийни и секуритате величия в управлението на държавата и бизнеса, а тук чугунените глави 34 г.плачат за диктатора Живков и цялата държава е овладяна от ДС-БКП-КГБ мафията. Затова сме на дъното и под него.
  • 27 Шиши

    7 1 Отговор
    Поемам отговорността, освен държавата, ДПС, да глътна и Лукойл. Считам, че съм достатъчно подготвен и мога да се справя
  • 28 по скоро

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "кленя":

    ще е хидроинженера, прасчо е само поставен...
  • 29 Гориил

    7 1 Отговор
    Собствениците на бургаската рафинерия многократно са подчертавали и предупреждавали българската страна, че всички технологични процеси в завода са настроени за преработка на руски сортове нефт. В този смисъл продажбата на завода означава или корупционна сделка. или демарш, насочен към удушаване на индустрията и убиване на нефтопреработването в България.Възможен е и трети вариант, най-беззаконният и безпощаден. Това е сляпо изпълнение на директивите на Брюксел и неспособност да се устои на натиска на Вашингтон. Създава се впечатлението, че убийството е режисирано от американското посолство в София.

    Коментиран от #34

  • 30 Оги

    7 0 Отговор
    Пишете за идиотщините извършени от тарикатите, наблюдавайте цените на горивата ,газта и цените на хранителните продукти и услугите!!! Престъпници приватизатори!!!
  • 31 овчи мъзък си баборина куритина

    3 1 Отговор
    Велева ,не трябва ли първо да се започне от проклятието на държавата и да приключи с мародерите на държавата герб и дпс ,а след това ще видим кой е на ред.Над 30 години вързахте,лъжехте ,мамихте ,крадохте убивахте българския народ , асега пак ви се прииска да продължите
  • 32 баба Йоца каза

    5 0 Отговор
    2024 г
    Прасето Премиер ,
    Доги купува Нефтохима за 1 лев щото
    вече има конак с пристанище на близо.

    Коментиран от #35

  • 33 9689

    3 0 Отговор
    Ще го придобие този който води прасето.
  • 34 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гориил":

    Eдна притча за дълбок размисъл от доброжелателни хора ...
    Султан Махмуд един ден видял, как усърдно се старае един от наетите на надница в сарая работници ! Останал доволен от това и решил инкогнито да го възнагради . Наредил да приготвят тава с баклава , като във всяко парченце скрият по една златна монета . В края на работния ден, заедно с надницата за деня му връчили и тепсията с баклава и го изпроводили със заръката утре пак да дойде да работи . Заинригуван султанът зачакал да види дали след като открие подаръка ще дойде пак да работи за надница .А нашия човек на път към дома си мислил и размислил че в неговия дом неговата челяд никога не са видели толкова много баклава и решил вместо да занесе тепсията в къщи да я продаде на баклаваджиите на чаршията . Както решил така и направил. На следващия ден след като го видял отново на работа султан Махмуд наредил да повторят подаръка и тайно да проследят човека до дома му .След като взел и втората тепсия , нашият човек доволен от вчерашната сделка ,с ентусиазъм се втурнал към чаршията . Този път там са го наобиколили "чакалите" и с наддаване изкупили баклавата и му заръчали, ако има още да дойде пак . Щастлив и доволен човекът се отправил към дома си а съгледвачите на бегом в двореца . След като ги изслушал султан Махмуд е произнесъл прословутата фраза : - " Като не дава МАГБУД(господ) що да струва Махмуд !"
  • 35 МАХМУД ТВА ВИ ГО ПЕЯ ОТ ПОЛОВИН

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "баба Йоца каза":

    ГОДИНА. ВИЙ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СЛУЧАЙНО ДАГАН СИ Е НАПРАВИЛ ВИЛА НА РОСЕНЕЦ..... ША ПРАТИ ПОДСВЕНОТО ЛИЦЕ СПАС РУСЕВ С ЕДИН ДВА МИЛИАРДА И ГОТОВО..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хохохо

    1 0 Отговор
    Всичките прасета на мезета. Държавата да то стопанисва и да печели 2 милиарда годишно както и добри заплати и осигуровки на работниците. Също така ипоносими цени за хората.