Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 16:00 2 663 62

Д-р Любомир Канов: Българите преди да дойде "комунизма" са били твърди и корави хора

  • зима-
  • канада-
  • сняг-
  • любомир канов-
  • снежен ад-
  • мнение

Но едно огромно множество, възпитавано от соца, очаква пасивно някой друг и най-вече министър-председателят лично да ги спаси от бурята

Д-р Любомир Канов: Българите преди да дойде "комунизма" са били твърди и корави хора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не мога да забравя една гледка от 1998 година в Канада. Пътувах от Ню Йорк до Монреал с колата си след катастрофалната ледена буря, малко след Нова Година, за да видя брат ми. Магистралата, Слава Богу, беше вече изчистена. Тя минава през гористите местности на север през Вермонт до границата с Канада и покрай езерото Шамплейн. Гледката беше апокалиптична. Това припомня във "Фейсбук" д-р Любомир Канов.

Никога не можех да си представя какви ужаси може да причини разярената природа даже на една свръхорганизирана и развита страна.

Първо да кажа, че доколкото можеше да види погледа, всички вековни крайпътни гори бяха напълно унищожени. Стърчаха само стъблата им. Дърветата бяха оголени, разцепени и съблечени от короните си, а стъблата им приличаха на снопове клечки за зъби. Огромните 50 метрови далекопроводи за високо напрежение със стоманени конструкции бяха сгънати и усукани до земята, разкривени и прекършени, сякаш бяха направени от някаква мека тел, а дебелите високоволтови проводници бяха изпокъсани и стърчаха из заледената пустиня. Навсякъде цареше абсолютна разруха и унищожение.

По новините бяха съобщили, че са загинали около 40 души, но цялата територия остана без ток няколко седмици подред и търпеше ужасни лишения; пълно спиране на целия живот на обществото, училищата, бизнесите и невъзвратими загуби за най-малко един месец, преди постепенно да започне всичко отново да функционира. Горите се възстановяваха близо 20 години след това и може би и досега ненапълно.

Нито един канадец обаче не възропта и не се разсърди на своите служби за възстановяване, на пожарникарите или на своето правителство. Всички задружно си помагаха, доколкото можеха, притичваха се взаимно за помощ един на друг и живяха в големи лишения в тази люта зима. Причината за това бедствие беше един зловещ циклон от север — арктически вятър, който загреба влажни маси от Големите Езера и ги завъртя в леден дъжд, който обви всичко в многотонни ледени окови: дървета, стълбове, антени, всякакви конструкции и ги смаза с тежестта си, изпочупи ги, а после ги срина с ураганният вятър.

Защо разказвам това, ли? Ами, просто като го сравнявам с дебелия млад мъж от Силистренско, който беше толкова побеснял дето не може да си опече филийката с еленски бут поради снежната еднодневна буря, че нахлу с нож в ръката в местното Енерго, за да си иска незабавно да му пуснат тока.

Разни хора, разни идеали, разни култури...

Няма да досаждам с нравоучения, само ще кажа кратко от личния си опит, че западните хора са много по-неразглезени и много по-твърди пред трудностите от нашите сънародници, въпреки че живеят в много по-развит свят. Социализмът нанася увреди на националния манталитет и те са дълготрайни. Нещо като канадската гора —трябват много години, за да се възстанови.

Българите преди да дойде "комунизма" са били твърди и корави хора, има и сега доста такива запазени читави и достойни наши сънародници, които безкористно се втурват да помагат в бедствия и си изпълняват дълга и работата както трябва.

Но едно огромно множество, възпитавано от соца, очаква пасивно някой друг и най-вече министър-председателят лично да ги спаси от бурята, а ако може и от личната им небрежност и липса на отговорност към техните собствени местни проблеми. Достатъчно е да се види как и за кого гласуват, или как негласуват, как се държат на пътя, в работата си и при обща природна беда.

Може да звучи непатриотично, но това е положението.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    51 23 Отговор
    ма не бе..БЕЗ комунизма щяхме да стоим без ток и пътища и ВиК...

    Коментиран от #11, #38

  • 2 След това

    29 5 Отговор
    са станали скрити лимонки с меки китки...
  • 3 Смърдел

    76 19 Отговор
    Преди 10-ти ноември имаше Пътна служба, която дежуреше 24/7 щом дойдеше ноември. Никога не е имало такова бедствие като сега, хем снегът по нашия край стигаше и 60 см. Сега при 20 см и държавата блокира.... сигурно щото е деградация, а не демокрация? Или те май са едно и също....

    Коментиран от #12

  • 4 бай Бончо

    72 4 Отговор
    Огромното мнозинство възпитавано от соца остаря ! Досега криво -ляво оправяхме работа !
  • 5 Аз съм

    28 50 Отговор
    Абсолютно точно и вярно казано. Напълно подкрепям. А що се отнася до индивида със скаричката ............ "пази боже"
  • 6 Винкело

    40 9 Отговор
    Глупости. "Българинът" винаги е бил Андрешко, Бай Ганю, Душко Добродушков, Баш Майстора и Соколов-Буревестников в едно. Точно при социализма търпяхме и скърцахме със зъби, но се дигахме и сами си оправяхме нещата. Тез другите ги разправяйте на дъщеря ми, дето не е виждала социализъм.
  • 7 Некой си

    70 15 Отговор
    Колко е България ,колко е Канада по територия ? Тъпак ! Такива работи у нас са безумие и некадърност.По времето на соца работеше цялата държава при такива случаи.Сега разни частници си чешат макарите,щото сме демокрация .
  • 8 Българин

    60 15 Отговор
    Някой трябва да му каже на този дебил гастарбайтер избягал от България, че по времето на Социализма( защото комунизъм имаше само в главите на баш комунистите като този, който е бил шпионин на Шесто), са живели същите, които и преди Девети Септември, а те от своя страна възпитаваха децата си в същия дух и затова всички чистеха тротоарите пред жилищата си всеки път, когато падне сняг и никой не се е оплаквал!
    Това, че хората негодуват е за поредната измама с фирми за почистване на сняг, които нищо не вършат а получават стотици милиони, защото са фирми на управляващите и НАЙ-ВЕЧЕ, ЗАЩОТО ТОВА НЕ БЕШЕ БЕДСТВИЕ КАКТО И ДА СЕ ОПИТВАТ ДА ГО ПРЕДСТАВЯТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ СТАНАЛИ КМЕТОВЕ, И ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ КАТО дЕНКОВ!
  • 9 Асен

    59 20 Отговор
    При соца се изгради България , хората живееха спокойно лечение безплатно,образование на ниво, нямаше бездомници еее нямаше милионери и милиардери ,тези сега дерат кожата на народа с помощта на западните ни " доброжелатели" и американските изнудвачи да ги подпомагаме с милиарди за оръжие на хартия!!! Добре ,че все още има оцелели хора с чиста съвест да казват истината за соца !!! Хак ни е за малоумието капиталистическо,престъпниците се прспособиха и станаха богаташи, а честните хора мизерстват!!!
  • 10 бай Бончо

    63 11 Отговор
    Преди 10 ти , във всяко населено място имаше пътна служба , медицински пункт , и други такива работи . Днес на тези които им викат ИТ , тогава имахме във всеки град Изчислителен център .Като паднеше сняг хората се въбираха и чистеха около мястото където живеят или работят , а после заедни пиеха греяно вино .Тогава имаше цивилизация . Сега е пълно с нацепени анаболи , които тренират на климатици във фитнеса , но да излязат на минус 10 градуса не могат .Просто сме забравили как можем да живеем задружно и затова всички политици ни разделят и манипулират .
  • 11 Айде бе! В Гърция го нямаше вашия

    20 33 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    комунизъм, а пак я ги виж - имат 3 пъти по-голям БВП от нас. И то при положение, че ние и те сме били равни по икономически показатели през 1939 г.

    Коментиран от #14, #30, #37

  • 12 Нали и след 10 ноември продължават да

    25 16 Отговор

    До коментар #3 от "Смърдел":

    ни ръководят същите комуняги, дето се прекръстиха на демократи за да ви баламосват , че Запада ви е крив за техните кражби и мародерства у нас. Ей, ама много сте .... я закъсали с мисленето!
  • 13 Джаската

    30 15 Отговор
    ок, пак комунистите, които построиха 3664 язовира за 45 години. преди тях ЕДИН и след тях ЕДИН
  • 14 Гърция е 10 милиона,

    29 3 Отговор

    До коментар #11 от "Айде бе! В Гърция го нямаше вашия":

    ние сме вече само пет. Гърците само да прибират таксички от туристи и без да си мърдат пръста го правят нашия БВП.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джаската

    37 4 Отговор
    и да продължа .. защо в София имаше толкова много паднали дървета????.... защото предишното управа за 14 години не си мръдна пръста да поокастри тези дървета, но инкасираше предвидените за това пари.

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кака Пена

    40 15 Отговор
    Драги, вече цели 33 години как сме в друг режим, а не в СОЦИАЛИЗЪМ/ КОМУНИЗЪМ! Та тези млади хора не са възпитавани по онова време! И "дебелия млад мъж от Силистренско", който нахлу в Електрото също не е възпитаван по същото това онова време, Та въпросът ми е: На КАКВИ ЦЕННОСТИ ни научи тази така желана от нас демокрация???

    Коментиран от #21

  • 20 Промит комунистически...

    5 12 Отговор

    До коментар #14 от "Гърция е 10 милиона,":

    ...... си ти!
  • 21 На каквито

    9 27 Отговор

    До коментар #19 от "Кака Пена":

    са удоблни от прокситата на Путя и умрелия СССР в България. Те все още дърпат конците. Не демокрацията ти е проблема.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЯМБОЛИЯ

    21 24 Отговор
    Соцкоментариите изобилстват. Българските потомци на Матросов бранят със зъби и нокти годините 1944-1989. Но най-силните години на моя град ЯМБОЛ са от 1924 до 1936 година. Тогава с кмет Стоян Митев ЯМБОЛ прави чудеса. За ,,благодарност,, другарите го разстрелват на 19 феруари 1945 в покрайнините на ЯМБОЛ призори,заедно с още над 240 човека. Всичко това без съд и присъда. Още никой не се е извинил за това от Партията--Майка. А този кмет е бил любимец на ямболии. За първи път от тогава имаме подобен кмет сега---Валентин Ревански,който с малко пари прави много неща. А иначе истината казва д-р Л. Канов.

    Коментиран от #36

  • 24 замислен

    30 1 Отговор

    До коментар #16 от "Джаската":

    Защо нямаше толкова паднали дървета ли? Ще ти отговоря, просто ако погледнеш календара и през прозореца ще видиш че обикновено листата падат 1 месец преди днешна дата а сега все още си стоят някъде зелени? Пак ако си видял валеше мокър сняг при минусови температури, това се лепи нявсякъде включително и по листата по някое време дървото не издържа и се чупят клони и понякога цяло дърво. Ако си живял по времето на комунизма не ми е любимо НО тогава хората освен права имаха и задължения. Сега всеки има права и мисли че някой друг му е длъжен и не си мърда пръста и дребното неразположение става бедствено положение.

    Коментиран от #29

  • 25 Ветеран от протеста

    20 8 Отговор
    Абе измислен др. с0р0с0ид стой си там и никога не се връщай.Няма и да ни липсваш.Амин.
  • 26 Прокиснали продукти

    28 6 Отговор
    Когато дофтор Канев се е раждал дядо ми ,брат му,баба ми,леля ми от години имаха ферма и бизнес на брега на езерото Онтарио. Канадците от 1944г. бяха държеливи на студ ноооо сега са същите,че и по-зле жендъри от дебелия млад мъж дето си пекъл филийка. Апропо дебелия млад мъж, е продукт на няколко десетилетия демокрация,така както днешните канадци са прокиснал жендърски продукт пак пръкнал се последните 30-40 години ,според роднините ни там.Пояснявам това да му обясня на дофтора защо за над месец време североизточните територии на САЩ и Канада бяха изпаднали в тотален блокаж - за разлика от нас електропреносната им мрежа , и магистрална,и местна е изградена много цицийски ,печалбарски без да е мислено за байпаси за да не се охарчват компаниите.Точно затова дзиндзирикаха над месец време. Канадците се получиха от прецедента, а ние напротив съсипваме изграденото - първата работа на частниците беше драстично да орежат аварийните екипи.
  • 27 ЕвроАтлантически тепегьоз

    16 7 Отговор
    И такива си останаха, но след комунизма станаха меки китки-жендъри и пухчовци...
  • 28 Пере го съчмата

    25 5 Отговор
    През соца имахме 2 години казарма, сега имаме гей-паради
  • 29 Джаската

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "замислен":

    така е прав си не споря, но ако бяха поокастрени, нямаше да има толкова много листа. Иначе в Брюксел ги кастрят по два пъти годишно, иди през пролетта да ги видиш на какво приличат...... да си видял някоя между блокова или кварталска градинка подържана??? аз сам си садя дърветата, сам си се грижа за тях.... нямам паднали дървета.

    Коментиран от #33

  • 30 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Айде бе! В Гърция го нямаше вашия":

    Проблема е Като в щатите,дори и проституция а и други простотии ги броят към БВП
  • 31 Кибрит

    11 2 Отговор
    Джендъри та джендъри.Всички те са наши деца.Демокрацията ли ги направи такива или всички ние.Само питам.
  • 32 Буквоядец

    12 6 Отговор
    И този е живял и учил по времето на социализма,и какъв " читав и корав" е станал, въпреки напредналите ЕГН.Има една поговорка: " На всяка манджа, мерудия"! И неговата работа ,такава.
  • 33 замислен

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "Джаската":

    Там е работата че съм виждал и поддържани междублокови градинки и детски площадки ама ги поддържат пенсионери а младите родители им писна да се занимават с разглезени тинейджъри които мислят, че всичко което не е тяхно трябва да бъде счупено. Дърветата са поддържани НО пак има счупени клони заради мокрия сняг, не говоря за изсъхнали и изгнили защото си спираме колите отдолу и редовно ги почистваме. Просто си знаем задължението и общината не ни е длъжна и все пак има счупени клони. На места където имаше и вятър нещата са много по-зле. Специално за София голяма част от града беше пощадена, пораженията са по северните склонове на витоша, така, че ако не си от пострадалата част спри да даваш акъл, защото ми се наложи да ходя там и в Надежда и Орландовци, там пораженията са в пъти по-малко.
  • 34 Бандера

    16 14 Отговор
    Абсолютно е прав Доктора! За 500 живот в Османската империя(робство, робство, ама всички имат по 50-150 дка ниви от онова време, които комунистите им бяха взели)и 67 год. в третото бг царство,българинът запази и разви добродетели, които за 45 години под съвеЦка власт бяха унищожени напълно.Няма по-долно същество от посткомунистическите запъртъци, населяващи клета майка България. Не народ, а мърша!
  • 35 Щастливеца го е казал

    12 4 Отговор
    Де да беше само това. Алеко е описал най-добре какво представлява масовият бълагарин чрез бай Ганьо- простак, необразован, но хитър, винаги с властта, коварен, използва мръснишки номера, мързелив, използвач, мазен и любезен докато има полза от теб и после те забравя, нечистоплътен, мошеник.А това, че сега не е корав, е най-малкото.

    Коментиран от #42, #51

  • 36 прав си!

    16 12 Отговор

    До коментар #23 от "ЯМБОЛИЯ":

    Прав си, но малко хора ще те разберат. Повечето са свикнали да пият гроздова с туршия, да псуват Запада, да плещят срещу ЕС, да мързелуват, да хвалят Русия, да се прехласват по казармата, да не се хкъпят, да използват другите, да хитреят. Трябва да мина още поне 100 гтодини, та малко от малко да се оправяме.Защото вече 79 години едни и същи са на власт.И те поддържат това статукво с такъв манталитет.
  • 37 ами

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Айде бе! В Гърция го нямаше вашия":

    вземи им виж външния дълг и после пак кажи колко са богати
  • 38 Само

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Да кажа,че вече 36 години,няма комунизъм.Едно поколение и половина е минало,за какво комунистическо възпитание ми говори тоя!?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Абе

    7 10 Отговор
    Канов ти жалка подлого,слава на комунизма!!
  • 41 Знам от първо лице

    21 5 Отговор
    До 1989 г- специално за столицата ни.Имахме общинско предприятие Чистота" към СОнС.( сегашна Столична община) С четири поделения,с гараж за водоноски и сметоизвозване.На ул" Стачник" , второто- днешният завод за брашно, в Младост и Люлин.Общи работници- 860 човека.Разпределени по район.Водоноски- 720 ( Шкода- и Зил) лятото миене,зимата снегорин. Отделно ремонти бази на място.До околовръстен път имаше огромна лугобаза- за пясък и истинска луга,доствяна с жп цистерни от морето.Зареждаха я още от м.Май.Общо за столицата се харчеха средно 25-27 милиона лева, включително заплати, подръжка на техниката, доставка на луга,( не сол) и пясък.При снеговалеж,всички бяха директно на пътя.Без изключение.Шофъори,помощници работеха на 24/7 докато не изчистят .Кухня- майка директно им доставяше храна и топли напитки - безплатно.Самият ген.директор( инж.Джелепски- светла му памет) бяха неотлъчно на всеки централен път, включително до околовръстен път.А зимите тогава,бяха много по сурови.По старите софиянци помнят.Със 27 милиона лева.Сега с 180 милиона - пълна лудница.
  • 42 Мизантроп

    8 12 Отговор

    До коментар #35 от "Щастливеца го е казал":

    Алеко Константинов произхожда от предосвобожденските гърчеещи и влашореещи се буржоа в Свищов. Родата му се е гнусяла от българските деца в махалата и не са го пускали да учи и играе с тях. Родителите му са създали мизантроп, който приписа парвенющината на класата си на българите като цяло.

    Коментиран от #50

  • 43 Любчооо

    16 4 Отговор
    много си пси хя сал, Българите бяха корави хора докато не започнахте да развявате знамето на дъгата! Демек,до демокрацията,която ни съсипа като нация,а пък ес и нато ни довършиха!Сега сме:не народ а мър ша,както е казал дядо Славейков!
  • 44 Майстора

    18 4 Отговор
    Българите и преди комунизма и по комунизма ходеха в казармата и бяха мъже, а сега са лигльовци и чалгаджии.Или емигранти.

    Коментиран от #60

  • 45 Не си прав господине!

    21 5 Отговор
    Хората учили и възпитавани през социализма(не комунизма),са стойностни и до сега,поне които са още живи!А тия,които всичко ореваха че нямали ток,телевизия и интернет и неможели да се придвижат в бурята,са възпитаници на"демократична"България!
  • 46 някой

    13 2 Отговор
    Има едно голямо множество , което плаща данъци , и очаква да бъде свършена работата . Има едно голямо мнозинство което помни 3-метрови преспи , и как армията (тогава я имаше ) , с налична и техника за два часа освобождава всички пътища . Но комунизма естествено е виновен , че на този етап 33 години след неговата гибел ,
    липсват ремонтните бригади , липсват нужните специалисти , и никой не създава кадри вече 30 години .
  • 47 Явяяяя

    15 1 Отговор
    Този доктор къде е видял комунизъм , не знам. Бай Тошо говореше за развито социалистическо общество. Явно не чете достатъчно
  • 48 Тааа по-добре

    10 1 Отговор
    "Ние сме свръхсила с електрическа мрежа, характерна за Третия свят. Нуждаем се от нова мрежа", заявява за Си Ен Ен губернаторът на щата Ню Мексико Бил Ричардсън във връзка с колапса на електропреносната мрежа в САЩ и Канада през м. август 2003г. Тогава без ток останаха 50 млн. души. Нещо подобно се случва и през 1965г. когато без ток остават 30 млн. Мрежата им е строена на пазарен принцип,без мисъл за обиколни маршрути и осигурявяне при авария. Срив на високоволтов далекопровод блокира близо половината държави. Интересно защо вече две зими мрежата на Украйна устоява на руските атаки и бързо се възстановява? Защото е строена по НЕпазарни принципи в съветските времена и има големи възможности за пренасочване на тока по обиколни и резервни маршрути.Тааа доктора Канов по-добре зимата да си стои тук в България докато има огризки от соцпреносната ел.мрежа.

    Коментиран от #54

  • 49 Пит

    0 5 Отговор
    много добра и поучителна сказка А и бай ТОШО каза комунизма се оказа едно недоносче
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бойко

    3 0 Отговор
    Един бачка нещо, трима го зяпат. Това нито е от соца, нито от демокрацията! Това си чисто българска работа!

    Коментиран от #55

  • 54 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "Тааа по-добре":

    Истината боли, истината боде, истината трудно се преглъща! Видяхме я електропреносната мрежа строена през Соца, видяхме и най-вече чухме рева на закъсалите в снега, или спрели пред падналия клон, чакащи кмета, министъра или Господ да дойде да им помогне.

    Коментиран от #56

  • 55 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "Бойко":

    Чисто българска работа казваш? Нека днес армията ни да повтори похода на войската ни осъществен по време на Балканската война! Не искам да си помислям за едно земетресение като онова от 1928 година. Тези 48 години безвремие и безразличие на народа към Дълг и Държава, оставиха голям дефект у него. Тази година след опустошителните пожари в Канада, слушах по новините интервюта с хора загубили Всичко….Бедна ви е фантазията какъв дух и вяра притежават тези хора!
  • 56 Кожа и кокали

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "ТрампЛин":

    35 години опосквате трупа на Соца.Еее... от трупа вече останаха само кожа и кости.Какво построихте за 35 години веее мушмороци? Далекопровод ли,подстанция ли, ел.централа ли? Сал един язовир на хидроинженера Доган за 35 години?Не ден,седмица ще чакате пред паднало дърво след като ел.разпределителните компании съкратиха над половината от аварийните екипи.

    Коментиран от #58

  • 57 00001

    0 2 Отговор
    България през 1939 има добър Жизнен стандарт който е по-висок от на Гърция,От 1945 България загубва жизнения си стандарт от 1939, чак в 1989 Българите си възвърщат жизнения стандарт от 1939 година.След това загубват 55 % от жизнения си стандарт, за да успеят да си върнат през 2003 година нивото на същия стандарт на живот който са достигнали през 1939 и 1989 В България много малко има променено от преди 1989 и след, Социализъм не е имало,няма и демокрация в България, хората които управляват България преди 1989 управляват и сега страната. Единствените промени са; БКП се отделя от Държавата но в БКП остават всички пари и Активи на Държавата, а държавата банкрутира 2 пъти 1990 и 1997 г,разрешава се на гражданите да пътуват извън България, разрешава се частна собственност която превръща държавната собственност във частна собственност на тези управлявали до 1989, и се освобождават цените и, премахва контрола за стандарт на стоки от държавата.България е малка страна,но с много ниско качество на човешкия материал, след катое направен принудителено изтичане на мозъци от същите тези упрвялвящи преди и след 1989. Забележете че тези управляващите и тогава и сега не напускат България. Никой от тези богоизбрани управляваши не иска да изпусне България кокошката снасяща златни яйца само за определени богоизбрани привелигировани хора..
  • 58 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Кожа и кокали":

    Още 35 ще минат, но моралните поражения оставени след управлението на БКП у българина, няма да изчезнат! Не можеш да ме убедиш, че този народ е бил един до 10 ноември 1989, и на следващата сутрин се е променил. Това моето сме днес, е язва оставена от годините на Зрелия Соц!!!
  • 59 незнайко

    2 0 Отговор
    Прочетах заглавието и прелюдията към статията и се ОТВРАТИХ ! Как може да има такива журналисти които искат да оправдаят 33 годишната ДЕМОКРАЦИЯ с предишния СОЦИАЛИЗЪМ ? Възпитаниците на соца са точно тези които ни управляват !!!

    Коментиран от #61

  • 60 Стига с носталгичните глупости

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Майстора":

    " Българите и преди комунизма и по комунизма ходеха в казармата и бяха мъже..."

    И какво възпитание и какви добродетели създаваше "свинефермата" наречена българска казарма, освен да възпитава българските младежи на простотия, агресия, на масово зомбиране и затъпяване с робско подчинение без право на никакво разсъждение...??!
  • 61 Нищо повече

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "незнайко":

    Ммм даа, още 35 години ще минат и ще се станал най-малкото на 70. И пак ще скумричиш за моралните поражения на социализма. Аааа... животът ти току виж преминал в скимтене,плачене и ... производство на аку. Нищо повече.
  • 62 Кресна

    0 0 Отговор
    А когато дойде измислената демокрация станаха ла@на .Това е самата истина .