Last news in Fakti

3 Декември, 2023 19:02 3 072 67

Руско-китайският съюз без ограничения е факт

  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • крим

Москва и Пекин обмислят изграждането на подводен тунел от Русия до Крим, за да помогнат на Кремъл да запази контрола над региона, но да го направи по-зависим от Китай

Руско-китайският съюз без ограничения е факт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки че много експертни коментари за руско-китайските отношения отричат съществуването на съюз, тяхното задълбочаващо се военно сътрудничество опровергава това заключение. Съвместното поведение на страните все повече предполага, че доминираното от Китай многоизмерно партньорство е налице и обхваща още повече области от тяхната икономическа, политическа и военна политика, пише за The Hill Стивън Бланк, доктор и старши сътрудник в Института за изследване на външната политика, бивш професор по изследвания на руската национална сигурност и въпроси на националната сигурност в Института за стратегически изследвания към Военния колеж на армията на САЩ и бивш сътрудник на Макартър във Военния колеж на армията на САЩ. Бланк е независим консултант, фокусиран върху геополитиката и геостратегията на бившия Съветски съюз, Русия и Евразия.

Те обмислят изграждането на подводен тунел от Русия до Крим, за да помогнат на Русия да запази контрола над региона, но да го направи по-зависим от Китай. Само това подсказва истинското отношение на Китай към войната срещу Украйна.

Военното измерение на този задълбочаващ се съюз е многообхватен, трансрегионален, глобален по обхват, расте и според Путин, става все по-важен. Това военно сътрудничество представлява най-силната област на сътрудничество. Това включва усилия в Арктика, открития космос и вероятно в Европа. Например, китайско-руско сътрудничество се случи по отношение на газопровода "Балтконектор", което направи това сътрудничество заплаха за европейската инфраструктура, ако не и сигурността.

Той също така генерира де факто привеждане в съответствие с Китай в Азия, Арктика и с държави-измамници като Иран и Северна Корея. Може също така да се превърне в тристранен съюз със Северна Корея, което е очевидната цел на Ким Чен Ун. Освен това Русия се ангажира да следва примера на Китай в Африка.

Глобалните рискове за регионалната и международната сигурност са очевидни. The Economist съобщи, че Си има лоста да "търси руски военни технологии от висок клас, като ракети земя-въздух и ядрени реактори, предназначени за захранване на подводници" и влиянието да накара Путин да "откаже или забави доставките на подобни продукти на руски клиенти, които имат териториални спорове с Китай, като Индия и Виетнам. Освен това се отбелязва, че Русия може "да помогне за надграждането на ядрения арсенал на Китай или да работи върху съвместна система за предупреждение за ракети".

По същия начин, преди Путин да нахлуе в Украйна, високопоставен американски служител каза на Politico, че развитието на отношенията през последното десетилетие "е нещо много по-дълбоко и честно казано, по-притеснително" и "функционира като почти квазисъюз".

"Усъвършенствани изтребители, хиперзвукови технологии, много ефективни радари ... системи за бойна интеграция, които свързват различни служби по-ефективно, ядрено задвижване по отношение на подводници, нощно виждане - искам да кажа, мога да продължа безкрайно", продължи служителят.

Други анализатори цитираха сътрудничество в областта на изкуствения интелект, автономните системи и роботиката. Хеликоптерно нападение, борба с подводници, ранно предупреждение и сътрудничество в кибернетичната война също са фактори. Има координирани кампании за информационна война в развиващите се страни и засилени заплахи за Япония, Тайван и Южна Корея.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу наскоро каза, че двустранните отношения са образцови и отбеляза, че те стават все по-привлекателни за другите, което води до разширяване на кръга от "приятели и съмишленици", докато двустранното военно сътрудничество продължава да расте. Путин повтори това, заявявайки, че сътрудничеството тук става все по-важно.

Междувременно Путин се застъпи за по-тясно сътрудничество в космоса, "включително високоорбитални активи и нови перспективни видове оръжия" за "стратегическата стабилност" (вероятно ядрени оръжия) "както на Русия, така и на Китайската народна република".

Очевидно този съюз заплашва глобалната сигурност и възпиране и изисква политики, подходящи за нападенията, които Русия и Китай редовно извършват. Въпреки това остава неясно дали правителствата, да не говорим за експертите, разбират напълно измеренията на това предизвикателство.

Скорошният опит показва, че твърде често сме изненадани, въпреки че сме били ранно предупредени. Когато дойде следващият шок, вероятно ще бъде твърде късно да кажем, че сме били предупредени, защото тогава ще бъдем осъдени и ще бъдем признати за глупци.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако не са китайците

    24 59 Отговор
    ватенките до сега да са изпукали.
  • 2 Мишел

    56 5 Отговор
    Този тунел е толкова таен, че в Русия и в Китай абсолютно никой не знаеше за него, преди западните медии да го разкрият .
  • 3 Васил

    16 54 Отговор
    Техният съюз е така робовладелци и роби като рашистите изпълняват ролята на робите.

    Коментиран от #18, #25

  • 4 Кисинджър умря

    12 27 Отговор
    Сега няма кой да дръпне китайците от маскалите!
    Третата световна е неизбежна!

    Коментиран от #12

  • 5 Кирил

    14 35 Отговор
    Ако заглавието е вярно, значи че русия е ипотекирана
  • 6 Не гледайте в чуждата паница

    37 9 Отговор
    България ЕС е също робовладелчески съюз, ЕС е роба.
  • 7 Не гледайте в чуждите паници дребни души

    16 11 Отговор
    България САЩ е също робовладелчески съюз, Сащ са робите, България само им иска оръжия и те изпълняват.
  • 8 Вие сте бунаци

    13 34 Отговор
    Китайците са тарикати.Те не робуват на идиотски идеологии като руснаците. Сега чакат русия да им падне в ръцете като зряла круша. Да подчинят най-голямата държава не са и сънували. Руснаците се дуят ,но бай Си ако каже ,че не иска газ съвсем го закъсаха!

    Коментиран от #14

  • 9 мдаааа

    18 26 Отговор
    Тия китайци са много по-хитри от американците ... Ше прилапат матушката по съюзному ..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БАНко

    26 4 Отговор
    НАТООВЦЕТЕ , ПРОЧЕТЕТЕ КАКВИ ИЗРАЗИ И БРЪТВЕЖИ СТЕ ИЗБЪЛВАЛИ , МИЗЕРНИЦИ !!!

    Коментиран от #36

  • 12 ха ха

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кисинджър умря":

    Третата световна вече е в ход. Засега само с прокси държави - Украйна и Израел. Днес ще разберем за референдума във Венецуела. Мадурко, който е въоръжен до зъби от Китай и Русия, е решил да пита дали да присъедини обширна територия на съседна Гвиана, където са намерили нефт и газ. Бразилия струпва войски на границата. Толкова за БРИКС. Гвиана проведе тридневна среща със САЩ в областта на сигурността. Които си мисли, че не сме във война е сляп.

    Коментиран от #48

  • 13 ТрампЛин

    8 17 Отговор
    Русия може да разчита на Китай само да плаща по някой Юан за минералните ресурси които получава. Ако разчита че Китай ще влезе във война заради ватнишката идеология, има да чака.
  • 14 АКО ИСКАШ ВОЙНА - ЧЛЕНУВАЙ В НАТО !!!

    18 7 Отговор

    До коментар #8 от "Вие сте бунаци":

    Погледни договорите за втечнен газ от Русия за задната скапана европа и не пиши глупонтии

    Коментиран от #19

  • 15 Не е новина

    10 10 Отговор
    Китай задължително ще ги интегрира към империята
    лошата новина е че ще подпират режима на Путин до последно
  • 16 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    6 24 Отговор
    Ни китайците ни рашистите ще прокопсат .Без западните технологии и разработки са за никъде .Те са никой едни изпълнители и нищо повече
  • 17 Така се почва

    8 15 Отговор
    Първо съюз ,после обединение и след това изучаване на китайски по училищата.И накрая китайското знаме се вее над кремля.
  • 18 Любопитен

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    А кво ще каже за съюза фащ-бг
  • 19 Справка

    4 12 Отговор

    До коментар #14 от "АКО ИСКАШ ВОЙНА - ЧЛЕНУВАЙ В НАТО !!!":

    Ако искаш война - мисли като русия и Хамаз ... И ще я имаш .. ама нема да има ленд лийз и хуманитарни благини
  • 20 А50

    17 6 Отговор
    Сащ се чудят кое е по-зле за тях Руско-Германският или Руско-Китайският съюз, но в крайна сметка ще получат Руско-Германско-Китайски съюз. Немците рано или късно ще се ориентират правилно
  • 21 Не е новина

    7 8 Отговор
    Зора на американците е че Китай получава всичко което пожелае в момента
    което не значи че това е добре за руснаците
  • 22 Въпреки че България е страна, в която

    10 2 Отговор
    сравнително голям процент от хората имат собствено жилище, в Европа има цели 6 държави, в които този процент е по-висок. Най-много - 93,1% от населението, притежава собствено жилище в Румъния, следвана от Словакия, Хърватия, Унгария, Литва и Полша.

    В България 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици, става ясно от статистиката на Евростат.
  • 23 ГАДНИЯ ЛОРЕР СИ ТЪРСИ РАБОТА

    7 0 Отговор
    Въпреки че България е страна, в която сравнително голям процент от хората имат собствено жилище, в Европа има цели 6 държави, в които този процент е по-висок. Най-много - 93,1% от населението, притежава собствено жилище в Румъния, следвана от Словакия, Хърватия, Унгария, Литва и Полша.

    В България 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици, става ясно от статистиката на Евростат.

    Коментиран от #66

  • 24 Дзверцов

    6 2 Отговор
    Чичо Вова Император!
  • 25 РЕАЛИСТ

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Ти пък си един свободен човек. В ЕС и НАТО те третират , като последна дупка на кавала. Най-беден и подигран си. Не те искат в Шенген. Чистачката Галя от американското посолство ти реди правителството. Ти за Русия не бери грижа. Китай е силен икономически, но се възхищава от стратегическите оръжия на Русия и каза" И ние да имахме такива ракети и ние щяхме да си вземем Тайван, както Русия си взе Крим"

    Коментиран от #28, #64

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха ха

    4 6 Отговор
    Райната му руско-китайския съюз! Какви са разликите между руската и китайската пета колона у нас? Това е въпросът.
  • 28 оптимист

    7 16 Отговор

    До коментар #25 от "РЕАЛИСТ":

    А как да ни третират от ЕС и НАТО,като тука е пълно с безродни рушки падлоги.

    Коментиран от #30

  • 29 Истината

    5 13 Отговор
    Русия може да бъде единствено суровинен придатък и презрян васал на Поднебесната империя.
  • 30 РЕАЛИСТ

    14 5 Отговор

    До коментар #28 от "оптимист":

    Абе такива подмазващи си имате и пак се оплаквате. Мария Габриел избяга, щото да не видела Лавров. Имате си правителство в партер пред Галя от посолството. Спряхте си руския газ, затваряте Лукойл , давате джепане на Украйна от заводи, които Русия ви е построила. Кво плачеш, не знам. Колко още да се наведем, че да ни третират, като хора, а не като унтерменшен.

    Коментиран от #32, #34

  • 31 ТрампЛин

    3 7 Отговор
    Руско-Китайски секс без предпазни средства и без ограничения.
  • 32 ТрампЛин

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Всичко което уж русия ни е построила, вие комунягите го опоскахте и разпродадохте за скрап.

    Коментиран от #37

  • 33 ГЕроЙевропеец

    4 3 Отговор
    Магрибци , курди , евразийци ни уважават много силно !
  • 34 Нещо послъгваш

    1 9 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Газа го спря Путин.А от дерогацията,която е за България ,печели единствено диктаторчето и финансира войната.

    Коментиран от #44

  • 35 Сандо

    5 2 Отговор
    Съюз и съюзни отношения са нещо близко,но и нещо далечно.Така че ако янките са се уплашили,или поне стресирали,нека да се лекуват и да не стряскат нормалните хора.
  • 36 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "БАНко":

    Чети им изразите и разбери какъв им е мозъка.
  • 37 Сандо

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "ТрампЛин":

    Май бяха новородените демократи и пишман-капиталисти ама карай,няма сила която да ви научи на ум и разум.

    Коментиран от #41

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 9 Отговор
    Да обобщим какво "спечелиха" алкохолните ватенки досега след като путин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 330 000 убити и 700 000 инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️
  • 39 Име

    9 3 Отговор
    И най-важното е - нито Русия - нито Китай имат някакви планове за световно господство, а за много-полюсен свят, много е различно - войната в Украйна не е завладяване територии. някакви отбранителни пояси създават спрямо НАТО. 30 години нямаше проблеми, но - Западът нещо направиха като че ли. Няма нито един факт, руснаците да създават СССР 2.

    А Китай са диктатура - ама вече само на книга, имат такава пазарна икономика, дето е в полза на обикновените хора и т.н.

    Коментиран от #45

  • 40 Сандо

    6 8 Отговор
    Щом копейките вият на умрело от бунището значи всичко е наред, ще си гледам мача спокойно, а те нека си се скитат мокри и прегладнели в тината, така са свикнали и най обичат!
  • 41 ТрампЛин

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    Наричай ги както искаш, но си бяха хора на ДС и БКП!!! Мутри от УБО, мутри от МВР структорите….

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гориил

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "ТрампЛин":

    Факт.
  • 44 РЕАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "Нещо послъгваш":

    От половин година в руските издания пледират Путин да затвори Лукойл, щото дава дизел на украинската армия. Като го затворят, само ще се радват руснаците. Украйна няма да има дизел за танковете, а ти ще се качиш на велосипед или ще се тъпчеш в градския транспорт.
  • 45 ТрампЛин

    4 10 Отговор

    До коментар #39 от "Име":

    Китай е Диктатура с много голямо Д!!! Там е Държавен Капитализъм в най-уродливата му форма, която е по-близка до феодализма! Хората работят по формулата 996, ако знаеш какво означава. Накратко 72 часова работна седмица! Малко по долу един се кефеше на Венецуела, която иска да анексира част от Гаяна, като с това доказваше как БРИКС и желаещите да се присъединят страни, започват смело да обявяват война на Останалия Свят! Та този многоПолов свят дето ще го налагате, няма да е с пост и молитви!

    Коментиран от #53

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 РЕАЛИСТ

    6 10 Отговор
    Няма в мире по пропаднало, продажно и пошло от ватника и бегераба му гладен!
  • 48 Така

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    си е. Светът се разделя на 3 лагера….и ние сме в грешният лагер. Отново.

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Смех !

    10 5 Отговор
    Кой с кого и как ще дружи не е работа на джендърите.
  • 52 Гражданин

    6 8 Отговор
    В руско-китайския съюз Китай изсмуква Русия, завзема Далечния изток, ражда им китайчета и ги покитайчва.
  • 53 Име

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "ТрампЛин":

    Имат влак - 350 км/ч, егати диктатурата. Диктатура означава да няма развитие, всичко да се командва по буквален начин. Това, че нямат демокрация не е равно на лошо качество на живот. Само им виж постиженията. Това са азитаци, там се гърбят от работа и - това лошо ли е. В САЩ има само 2 партии и там не е ясно какво са.

    Само сградите на китайците са на светлинни години.

    Коментиран от #61

  • 54 Иван

    5 3 Отговор
    Поредната пропагандна статия. Китай, не може да се утвърди, като световен лидер, конкурент на САЩ, бе з оръжията на Русия и най - вече, без енергийните ресурси на Русия. Тогава, кой е зависим от другия?
  • 55 Мишел

    7 3 Отговор
    Създаден е непобедим троен съюз Русия-Китай-Северна Корея. Русия осигурява военната безопасност с най мощният ядрен арсенал, Китай с най могъщата икономика елиминира напълно войната със санкции в икономиката, а Северна Корея е бясно куче, което страхува САЩ. Трите държави в момента са вече водещи в науката и технологиите.

    Коментиран от #57, #58

  • 56 Мдаа....

    4 1 Отговор
    Брикс идва, ама на много хора им е смешно.Падне ли Тайван, падат и сащ!
  • 57 Хахахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Мишел":

    А ти къде по-точно се намираш между тях, понеже те гледам че много се радваш?
  • 58 Айде

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Мишел":

    Къде бе!? Стъпили са на главите на робите! До кога е възможно!?
  • 59 Артилерийска подготовка

    8 1 Отговор
    Заглавието, което само по себе си е самата истина, всъщност провокира да прочетем поредната американска пропаганда. Съюзът между Русия и Китай, разбирате ли, заплашвал световната сигурност и затова се изисквало подходяща политика на нападенията, които Русия и Китай РЕДОВНО извършвали!!! Това, на фона на непрекъснатите войни на американците, и цинизъм да се нарече пак е малко.Тия дни се навършиха 200 години от обявяването на "Доктрината Монро". Чрез нея САЩ всъщност се обявяват за господари в Америка и с различи форми на принуда-санкции, смяна на правителства, войни-те превръщат страните от Латинска америка в свои колонии и започват безмилостно да ги ограбват. Впоследствие те пренасят доктрината за света и се обявяват за негов хегемон. Европейските империи-колониалисти и робовладелци-се примиряват с водачеството на САЩ и така оформят един грабителски съюз за изнудване и експлоатиране на другите държави. НАТО, например, какво е? Това е много мощен хищнически съюз, на чиито рекет никой, с изключение на 1-2 страни, не може да устои. Най-често прилаганият рекет е "диктаторски режим" и следват санкции или война за смяната му с удобен. Не правя пропаганда/заблуждение. Всичко, което пиша, е лесно проверимо...

    Коментиран от #60

  • 60 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #59 от "Артилерийска подготовка":

    Ами погледни какви ги тропа по долу Иван-Китай без руските оръжия не можел….какво означава това? Аз съм сигурен че Китай не търси военно надмощие над Света, така както го търси русия, но в болните русофилски мозъци, това е първото нещо което се ражда. Русия въоръжава Китай, а те от своя страна с огромната си жива сила ще воюват за руските интереси.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 клише

    5 1 Отговор
    " Нападения, които Русия и Китай постоянно извършват"
    Повторете го сто пъти, та дано стане истина. Всъщност, мога да изброя безброй нападения на САЩ и НАТО над суверенни държави и нито едно на Китай или Русия. Дори това, в Украйна сии е чиста проба защитна реакция срещу атака от НАТО.
  • 63 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "А50":

    Нали това искаше Горби, бре? И ти му се радваше неистово. Ами ето ти го резултата -подскачай от радост.
  • 64 България мрази русия

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "РЕАЛИСТ":

    Откъде я измисли тая глупост,че е казна от Китай бе ? хахахахах.Първо,че Китай е баткото на Русия и каквото каже Китай,това ще прави Русия.Второто,което е Китай е в пъти по-силна държава във военно отношение от колкото е Русия и Китай е минимум с няколко десетилетия по-напред от Русия по отношение на ракети и военна техника.Тая фраза дето си я казал е абсолютно твоя измислица.Толкова сте отчаяни !

    Коментиран от #65

  • 65 ти си и

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "България мрази русия":

    диот, на куб.
  • 66 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГАДНИЯ ЛОРЕР СИ ТЪРСИ РАБОТА":

    И всички тези държави са от Източния блок,където имаше лош комунизъм и цареше бедност.
  • 67 САРМАТ

    0 0 Отговор
    Е,ТЕ ЗА ТИЯ ДВАМАТА,ОТДАВНА ВИ ГОВОРЯ,БРЕ ДЖЕНДЕРЕ!