Last news in Fakti

6 Декември, 2023 12:59 2 369 70

Борислав Ангелов: Без много шум и съпротивителни сили върви узурпирането на датата 3 март

  • борислав ангелов-
  • трети март-
  • румен радев-
  • политолог

Вместо да бъде медиатор, посредник в разрешаването на политическата криза, президентът се превърна в част от проблема, смята политологът

Борислав Ангелов: Без много шум и съпротивителни сили върви узурпирането на датата 3 март - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тихомълком, без много шум и съпротивителни сили, върви узурпирането на датата 3 март – Денят на Освобождението на България от Османско иго за политически и партийни цели. Идеята за смяна на националния празник 3 март с 24 май чрез внесените предложения за промени в Конституцията от страна на ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС съвсем очаквано разбуни духовете в държавата. Ненужното упражнение да противопоставяш двете дати от страна на Сглобката вместо обединение очаквано доведе до остри реакции. Президентът Румен Радев тръгна да яхва настроенията в обществото. Чрез някакво народно движение близките до него хора инициираха подписка за свикване на референдум.

Междувременно темата бързо загуби своята актуалност, след като Бойко Борисов и ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят смяната на 3 март като национален празник и за целта ще бъдат направени необходими действия в тази посока. Около промените в Конституцията вече открито се заговори, че около инициирането на референдум за 3 март ще се създаде поредната политическа формация около президента. Президентският съветник Александър Маринов обяви, че движението прераства в партия и подписите ще се използват за правенето на партия. Подписваш се за референдум по тема, която вече не е на дневен ред, за да се окаже, че подписът ти е използван за учредяване на поредната президентска партия, а ти си употребен за неин член.

Поредните лъжеспасители на президенството в българската политика.

Политическия инженеринг от страна на президентската институция не спира. Рушенето на партийната, а от тук и на политическата система ще продължи с пълна сила. Датата „3 март“ се използва за разделяне, с популистки и скрити цели. А не такава е целта на националния празник. Не е редно не само 3 март, нито 24 май, 6 септември, 22 септември и 1 ноември да се използват популистки и демагогски, а в случая и за тясно партийно-президентски мераци. Националните празници служат за обединение, а не за противопоставяне.

Липсата на идеи, на визионерство се крие в използването на тези дати за да скриеш свои краткосрочни и дългосрочни намерения. Използване на „3 март“ като знаме днес няма толкова връзка с историческата истина, а е много повече срещу идеята за орязване на правомощията на служебното правителство. От това го е страх Радев и затова е поредното му партийно строителство. А колко много наподобява движението му „третомартенци“ на превратаджиите „деветнадесетомайци“. Същият подход.

Служебните правителства през последните две години превърнаха президента в едноличен господар, в своеобразен монарх в рамките на републиката. Вместо да бъде медиатор, посредник в разрешаването на политическата криза, се превърна в част от проблема, в активен участник в изборния процес (има доклад на ОССЕ как се намесвал конкретно срещу БСП и други партии). Това доведе до създаване на кохорта от приближени до президентската институция. Готови винаги да се притекат на помощ и да загряват за нови бъдещи властови постове. Да рушат, критикуват, а не да създават, да надграждат. Защитата на „3 март“ е една лицемерна маска. По този начин не правиш услуга на „3 март“ като национален празник, а напротив обратното вредиш и рушиш.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Найден

    16 15 Отговор
    Аз искам 22-и септември !

    Коментиран от #69

  • 2 Българин

    25 47 Отговор
    Не може дата, на която се развяват чужди знамена да бъде национален празник на България. Не може същества, за които чуждия имперски интерес е на първо място да определят този дата като национален празник

    Коментиран от #11, #39

  • 3 Механик

    19 29 Отговор
    Накрая Мунчо ще яхне импийчмънта и ще си ходи в къщи.

    Коментиран от #40

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Делю Хайдутин

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Имаш ли застраховка за заведението?

    Коментиран от #10

  • 8 АБЕ НА КОЙ....

    2 10 Отговор
    МУ ДРЕМЕ...
  • 9 Механик

    13 24 Отговор
    Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник и то национален е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,
    НА БАЛКАНИТЕ ДА НЕ СЕ СЪЗДАВА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА
    Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 а на 24 май..

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ще развяваш,египетското-оти коптите са от там,климент е взел тяхната забука,занесъл я в македонските земи и я нарекъл...кирилица.

    Коментиран от #15, #33

  • 12 Ксаниба

    16 19 Отговор
    Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия.
  • 13 По принцип,

    8 4 Отговор
    Най подходяща дата е 1ви април.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    13 17 Отговор

    До коментар #11 от "а на 24 май..":

    Доброволните руски роби никога не сте познавали българската история и сте омаловажали значението на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА.

    Коментиран от #20, #42

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Механик

    10 9 Отговор

    До коментар #16 от "а бе..":

    Ами чети история бе русоид.
  • 18 Българин

    12 13 Отговор
    И Румъния, и Сърбия, и Гърция се освобождават от османска власт в резултата на войните между Руската и Османската империи. Но никога и никой техен историк не си е позволил да пише, че дължат свободата си единствено на Русия! Никъде в тези съседни страни няма да видите доминиращи руски и съветски окупационни монументи, засенчващи техните собствени национални паметници. Никъде няма да видите техни храмове, посветени на измислени руски светци. Никой техен политик не би и си помислили да каже, че не са се освободили сами от "турска влада", "stăpânire otomană" и "Τουρκοκρατία", или че дължат собствената си свобода на някой друг.
    Това може да го прави някой наистина робски в своето самосъзнание народ. Никой друг народ!
  • 19 Генерал фон Тотлебен

    15 18 Отговор
    Освобождението на християните под игото на исляма е една химера. Българите тук са по-заможни и живеят по-щастливо от селяните в Русия. Тяхното най – съкровено желание е освободителите да напуснат колкото е възможно по-бързо страната им.

    Коментиран от #64

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Освобождение ли?

    12 10 Отговор
    По Сан-Стефанския договор Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява на Сърбия! Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там

    Русия отнема от Турция Северна Добруджа, територия от 15 500 км. км. и я подарява на Румъния заедно с българите там. За какво освобождение тогава може да стана въпрос. За сравнение Княжество България, което е васално на Турция е с територия от 63 752 кв. км. и има население 2 007 919 души.
  • 22 някой

    7 3 Отговор
    От къде ги намирате тези дебилни политолози?
  • 23 Българин

    14 16 Отговор

    До коментар #20 от "оня охридскио..":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите.

    Коментиран от #70

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Леля Кристи

    10 14 Отговор
    3. март е празник на русия, с пудела ми сме на едно мнение, че истинският национален празник трябва да е 24 май.

    Коментиран от #65

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Живoтнoвъд

    9 11 Отговор

    До коментар #20 от "оня охридскио..":

    Няма няма по-мръсно създание от доброволният руски роб
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ССС

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "а на 24 май..":

    Ти си руснак, нали? Едва ли си българин.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Никой

    9 12 Отговор
    Лицето Румен Радев , по недоразумение наричано " президент на Р. България "очевидно има план да ни държи колкото може по близо до Русия. Колкото може по близо до една престъпна терористична държава. В същия момент планът на Радев означава, че той иска да ни държи възможно най далече от ЕС и НАТО,които са не само български цивилизационен избор,а и единствената ни опора по отношение на демократично управление,икономика ,сигурност , здрав разум и нормалност. Както по отношение на морал,хуманност, индивидуален и обществен напредък. Партия ГЕРБ няма смисъл да се коментира тъй като тя не е " евроатлантическа " а подчинена на един лидер,на един собственик скопен във всякакво човешко отношение и член на БКП.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бай Ставри

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Сиганчето дето се прави на Българин, ми ти защо развяваш американско и украйнско знаме? Че се опиташ и да даваш това което го нямаш(ум).
  • 40 Бай Ставри

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Тенекеджийче не се прави на академик. Чукай си колите, че да не чукнат теб.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Ставри

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Стига говори само за себе си. Нито познаваш българската история пък и се съмнявам да знаеш цялата азбука.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 БгТопИдиот🇧🇬

    5 3 Отговор
    Борислав Ангелов: Без много шум и съпротивителни сили върви узурпирането на датата 3 март.

    Тъй нареди галето от амбасадата,шото трети хамбурикански флот ни е освободил от османците !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Възраждане

    9 4 Отговор
    Нямаме нужда от руски празник. Имаме си български.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Генерал 🇧🇬

    12 6 Отговор
    В следствие на руско-турската война и подписването на Санстефанският мирен договор се възражда Третата ни Българска държава.

    Днес обаче вече не сме държава, а протекторат на Брюксел без суверенитет, след подписването на Лисабонския договор на ЕС-ЕС. ФАКТ.

    Просто е - те не искат държава България.За това на евроатлантиците им боде очите 3-март и ще направят всичко възможно да го махнат.
  • 50 Сърпичукча

    2 5 Отговор
    На уружие, бракя ; да асвабадим “Трети март” от парабителите !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Олга

    7 4 Отговор
    Нищо, няма страшно и вие ще оздравеете, но иска време. Колективно полудяване се е наблюдавало при някои народи. Например досега никой не може да обясни как прилични, цивилизовани немци, които дали на света забележителни творци: поети, философи, писатели, композитори за 8 години са се превърнали в чудовища и избили, изгорели в концлагери милиони хора.
    А вие сега спорете за 3 март.Направо в сравнении с тях дребна работа (нали?), ако не броим маса изклани българи, пролята опълченска кръв, десетки хиляди убити, загинали от рани, болести и останали инвалиди руски войници, а светът не знае, що е това нещо - България. А и толко ли е важно да се знае, когато резултат от руско-турската война е без значение?
    Ще оздравеете, но няма да е скоро.
  • 53 Хммм

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Доротея":

    Глупости на търкалета и кухи фрази. Когато се е приела тази дата за национален празник никой не е го е било грижа за интегрирането на етнически групи. Дори не съм сигурен че е съществувало такова понятие . Създавала се е БЪЛГАРСКА държава. Тези които са се чувствали турци са си отишли в Турция. Виж как е в САЩ , там няма етнически групи. Взимаш гражданство и си американец, никой не те интегрира.
  • 54 Барба Ганьос

    3 9 Отговор
    Какой нещастие, таварищи ! Век и половина мина ; и все още се мандахерцаме между “парабители” и “асвабадители”. Дано американските братушки да са последни ! А то, на гаризонте е пълно с мераклии да ни асвабаждават - китайци, индийци ; пък и “Тих бял Дунав се вълнува” в душата на Ердо. И Ванка с танка, затънал до гуша в украинското г…но, смотрит на нас, ръмжит гороломно и кричит: “Ну, пагади” !

    Коментиран от #58

  • 55 БгТопИдиот🇧🇬

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Доротея":

    Хихихи краварс ски сървул платен многополов.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Пасъмас руска подлого!

    6 8 Отговор
    Днес на Шипка лъже-патриоти
    слагат кръст на Левски и на Ботев.
    Там се сбират видни русофили
    Къс Копейкин, Волгин, Радев, Нинова и Свилен….
    Жертвaта на нашите деди отричат
    На Русия страстно във любов се вричат.
    Подвига на наш’те смели Опълченци
    те приписват на ислямските Чеченци!
    Неотдавна тези комунисти
    Тез безБожни антихристи.
    Ни натрапиха Национална дата
    на шумкарите преврата.
    Те забравиха за подвига на Шипка
    И Онази люта Опълченска Битка.
    Славихме ний армия Съветска.
    Паметници вдигахме за наша сметка.
    Днес отново тези фарисеи
    изпълзяха смело, само както те умеят.
    Трети Март отново вкарват в употреба.
    Сякаш туй е стока Ширпотреба.
    Лаят като пес на късичка каишка.
    Лидерът им, казват имал Къса пишка!
    Съединение и Независимост не славят
    Страдат те от Къса Памет!
    Всяка дата и събитие обвило
    Тоз Народ със гордост и със Сила!
    Щом не включва руския помешчик
    То за тях не струва Левче!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Пасъмас атлантическа подлого!

    7 3 Отговор
    Днес на Шипка лъже-патриоти
    слагат кръст на Левски и на Ботев.
    Там се сбират видни сащофили
    Къс Гном, Ристьо, Боко, Шиши-мили….
    Жертвaта на нашите деди отричат
    На сащ страстно във любов се вричат.
    Подвига на наш’те смели Опълченци
    те затъмняват като с кепенци!
    Неотдавна тези атлантици
    Тез безБожни антихристи.
    Ни заличават Национална дата
    на седесарите преврата.
    Те забравиха за подвига на Шипка
    И Онази люта Опълченска Битка.
    Славят те армията на терориста
    Страната бомбардирала през 40-та.
    Днес отново тези фарисеи
    изпълзяха смело, само както те умеят.
    Трети Март отново вкарват в употреба.
    Сякаш туй е стока Ширпотреба.
    Лаят като пес на късичка каишка.
    Лидерът им, казват имал Къса пишка!
    Освобождението те не славят
    Страдат те от Къса Памет!
    Всяка дата и събитие обвило
    Тоз Народ със гордост и със Сила!
    Щом не включва атлантиче
    То за тях не струва Левче!
  • 61 Олга

    9 2 Отговор
    Ало, невежи и слабограмотни хора завършили 2 клас и коридор в помощно училище и други силно недодялани от природа, както и страдащи от когнитивни проблеми, а и силно нередовни и прости граждане, които решили да отменят 3 март, вие разбирате ли ,че вас ви НЯМА без 3 март заедно с държавата ви , в която живеете ?
    Не, не сте способни да разберете предвид вашата гражданска и човешка непълноценност, тъй като отричате родната си държавата и изстрадалата история, оскърбявате и унижавате многобройните кървави жертви дадени от българския народ за да има българска държава .

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 валерия

    4 0 Отговор
    Г-н Ганев, за какво му е на Радев да се притеснява от орязване на президентските пълномощия? Неговият мандат изтича. По-добре се признайте в поръчкова журналистика. Не че Вашето е журналистика!
  • 64 валерия

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Генерал фон Тотлебен":

    Свободата не се измерва с охолния живот!
  • 65 валерия

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Леля Кристи":

    Очевидно е, че с пудела Ви акълът Ви е еднакъв!
  • 66 Егати редактора

    2 0 Отговор
    Ясно що е туй фередже Факти, д такъв редактор и глупостите, дето пише, поне да иде във Фрогнюз...един дол др2нки
  • 67 Вижте другите страни

    3 0 Отговор
    В Унгария си тачат 15 март,който отбелязва революцията срещу австрийското иго, и на никой през ум не му минава да я сменя, но това са хора с достойнстео и памет
  • 68 Не смейте

    3 0 Отговор
    И стига сте писали глупости, че на хората почва да им писва, жълтите павета не са България
  • 69 Манол

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Найден":

    Какъв 22 септември ще празнуваш ако го нямаше 3 март що за глуоости и 24 май нямаше да го има само рамазан щеше да честваш!
  • 70 Тончо

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Какво съединение,какво щеше да съединяваш ех!