Last news in Fakti

7 Декември, 2023 09:27 4 838 161

Путин напада Европа до 5 години, ако победи в Украйна

  • владимир путин-
  • война-
  • европа-
  • украйна

Русия губи блицкригове, но излиза победител от продължителни войни с цената на много жертви

Путин напада Европа до 5 години, ако победи в Украйна - 1
Снимка: debati.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

Путин планира мащабна териториална експанзия на Запад, която няма нито времеви, нито географски граници. За това в руския бюджет предварително е осигурено необходимото финансиране. Така през 2024 г. разходите за армията и военно-промишления комплекс на Руската федерация ще съставляват една трета от всички разходи. Предполага се, че финансирането на руската армия през 2025-26 г. ще се увеличи още повече, тъй като Путин планира да завърши цялостна модернизация на руските въоръжени сили до края на 2026 г. и тогава числеността на личния състав в руската армия вероятно ще надхвърли 2 милиона души.

Горните варианти са компоненти на мащабна реформа в руската армия, в резултат на която нейният личен състав вече е увеличен, а до края на 2026 г. ще бъдат създадени два военни окръга близо до Финландия и балтийските страни. Датата съвпада и с прогнозите на водещи аналитични центрове, които смятат 2027 г. за приблизителна дата за началото на руската война срещу Европа.

Преди това Русия ще отслаби Европа по всякакъв възможен начин, за да я направи възможно най-уязвима за неизбежния удар - потоци от нелегални мигранти, десни радикални движения, които ще подкопаят европейското единство, дори потенциални огнища на конфликти на Балканите и Близкият изток. Неуморно ще отслабва, на първо място, наднационалните институции в Европа и цивилизационния Запад.

Въвличането в продължителна война с Русия е много опасно. Исторически тя много често губи в блицкригове, но от продължителни войни, като правило, излиза победител с нови територии, използвайки своята ресурсна база, голяма площ и огромни жертви на хора на бойното поле в името на крайната цел.

Това възпроизвежда тактиката на Путин в Украйна: той иска да зададе формат за продължителна война и е готов да се бие с години, чакайки Украйна и Западът да отслабнат. В този случай поражението на Украйна ще бъде съкрушителен удар за западната цивилизация, а Русия ще получи „зелена светлина“ за предстоящото преразпределение на света.

Руската агресия е циклично явление, възникнало в определени исторически периоди от време. Може дори да се предвиди математически - идеята за завземане на териториите на съседни на Русия държави е основният двигател на развитието на руската държавност. Чрез така наречените „отбранителни“ войни Русия на различни етапи от своята история се разширява до 1/6 от земното кълбо. Съответно идеята за териториално разширение е един от основните приоритети на Путин: по време на речите и обръщенията си той постоянно обезценява и дискриминира държавността на постсъветските страни, апелирайки към факта, че те са изкуствени държави, части от бившата Русия.

24.02.2022 г. Русия отвори нова страница в съвременната история: Украйна стана първата страна, поела удара на руската армия. В представите на Путин Украйна трябваше да падне за няколко дни, а Западът трябваше да трепери от страх от руската армия и да откаже да подкрепи Украйна. След като направиха невероятното, разполагайки с асиметрично по-малко оръжия от врага, украинските въоръжени сили отблъснаха окупационната руска армия от Киев и редица други посоки. Путин обаче постави първия камък в архитектурата на бъдещото преразпределение на света: флиртът с агресора, който анексира част от Грузия през 2008 г. и част от Украйна през 2014 г., провокира най-голямата война на нашето време, която се провежда в Европа и вече заплашва териториалната цялост на другите държави. В крайна сметка териториите от Финландия на север до България на юг са зона на геополитически интереси на Кремъл, а т. нар. Руски свят е теоретично оправдание за руската териториална експанзия в западна посока.

Мащабната конфронтация със Запада (използвайки широк набор от инструменти) трябва да доведе до цивилизационно поражение на последния и последващо васализиране на руско-китайската геополитическа диада. Путин вижда в това уникален резултат от своето управление. И е готов да воюва дълги години, защото Русия все още има достатъчен мобилизационен потенциал и неизчерпаема ресурсна база, която е ключът към производителността на руския военно-промишлен комплекс. Има дори определени изчисления относно началото на война между Русия и Европа. Ако Путин си отмъсти в Украйна, ще му трябват около 5 години, за да натрупа необходимия военен потенциал за следващия етап от войната. Но ако Русия претърпи поражение на украинския фронт, Европа няма да бъде изправена пред война поне 10 години.

Русия наистина претърпя значителни загуби във войната с Украйна, така че все още не е готова за война на няколко фронта. Руската икономика обаче вече е поставена на бойна нога, руският военно-промишлен комплекс се финансира усилено и след следващото преизбиране на Путин ще започне мащабна мобилизация. Всичко това е не само за продължаване на войната с Украйна. Германският съвет за външни отношения (DGAP) публикува аналитична прогноза, в която се говори за намеренията на Путин да нахлуе в Европа. Според авторите Кристиан Мелинг и Торбен Шютц, Западът има малко време, за да предприеме необходимите стъпки за противодействие на Руската федерация. Сега Русия се готви за предстоящата война с Европа в няколко посоки: активно се въоръжава, увеличава производството на оръжия и ги внася. Увеличаване на хибридната заплаха за Европа, за да се отслаби отвътре.

Класически пример е тълпа от мигранти от Близкия изток на руско-финландската граница, възпроизвеждаща ситуацията на беларуско-полската граница през есента на 2021 г. Русия докара бежанци от Сирия и Ирак в Беларус със специални полети, които след това щурмуваха полската граница. И накрая, Путин се опитва да създаде коалиция от страни от глобалния юг, които да застанат на страната на Русия по време на нейната конфронтация със Запада. В някои отношения Путин вече постигна успех: Иран и Северна Корея доставят оръжия на руската армия и никой не може да спре този процес, а огромното мнозинство от страните в Африка, Латинска Америка и Азия смятат за най-голямата война на нашето време да бъде изключително украинско-руски вътрешен въпрос.

Путин е привърженик на геополитическата концепция на евразийството, която предполага контрола на Москва върху огромна територия от Лисабон до Камчатка. Всъщност Русия успешно е изпробвала тактиката на „отбранителна експанзия“: демонстрирайки фиктивна заплаха за Русия и руснаците, Кремъл започва военна инвазия и обявява окупираните територии на суверенна държава (които по никакъв начин не са били застрашени от Русия) „освободен“, „демилитаризиран“, „предпазен пояс“. Излишно е да казвам, че включването им в състава на Руската федерация е само въпрос на време. Русия се е разширила исторически по този начин. Това направиха руснаците в Украйна през септември 2022 г., провеждайки незаконни избори. И това е универсален шаблон за териториална експанзия в Европа, която Путин открито нарича източник на заплахи за Руската федерация.

Западът трябва да се събуди от геополитическата летаргия и да разбере, че дългосрочната стабилност в Европа зависи единствено от навременната подкрепа за Украйна. Оръжията са ключови: ракети с голям обсег, артилерийски снаряди и различни видове ударни и разузнавателни дронове - това е най-оптималната инвестиция не само в боеспособността на Въоръжените сили на Украйна, но и в мирното бъдеще на Европа. Европа трябва да започне да се превъоръжава, сякаш войната с Русия ще започне след година - ако Путин види решителни действия, той ще откаже да нахлуе. От друга страна, войната няма да спре, докато Украйна не бъде надеждно защитена и не получи необходимите гаранции за сигурност. Дори когато Путин умре, неговият наследник ще дойде в Украйна с война – това е исторически модел, който Москва постоянно повтаря на различни исторически етапи.

Включването на Украйна в наднационалните институции на Запада ще създаде геополитически щит на източните ѝ граници и е единственият вариант за прекратяване на войната в Европа. Украйна трябва да получи необходимото финансиране, за да подкрепи своята икономика и да възстанови индустрията. На територията на Украйна трябва да се създадат мощности на военно-промишления комплекс, които да произвеждат модерни западни оръжия, а украинските военни да получат висококачествена подготовка в съответствие със стандартите на НАТО. Взети заедно, горните варианти трябва да нанесат бързи и неприемливи загуби на Путин - това е единственият начин да се локализира експанзията му и да се предотврати Трета световна война.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а дано

    89 20 Отговор
    ще помагам

    Коментиран от #42, #46

  • 2 КОТарАК

    22 55 Отговор
    не ми е много ясно как ще нападне НАТО ,ама карай...КУЗЯ стегнаха ли го?
  • 3 Русофил

    13 78 Отговор
    Въоръжаване до зъбина Европата е решението.
  • 4 БеГемот

    116 3 Отговор
    Нелепици!
  • 5 Верно ли

    82 1 Отговор
    Хахахахахаха! Разбира се!
  • 6 Путин

    109 9 Отговор
    няма да нападне Европа, защото знае, че Европа сама ще отиде при него.
  • 7 Трол

    95 4 Отговор
    Как така до 5 години? Още утре е в София пред НС, ако до 3 часа следобяд не сме платили 2 милиарда за въоръжение, сме живи умрели.

    Коментиран от #43

  • 8 Пич

    88 13 Отговор
    Иска ви се !!! Няма кой да ви бави пет години , за да се подготвите !!! Путин ще ви приключии светкавично , няма да ви бави като Украйна . Към англосаксите сантименти няма !!!

    Коментиран от #113

  • 9 дедо

    120 3 Отговор
    Този дето е написал тази статия има ли си представа от реалноста .

    Коментиран от #18, #141

  • 10 флипп

    95 1 Отговор
    Ей посмях се, браво, кой казва, че българското чувство за хумор не струвало, това беше злато.
  • 11 А ПО ЛЕКО

    97 3 Отговор
    ВЕЧЕ НЯМАМ СИЛИ ДА СЕ СМЕЯ НА ТОКИВА ДРАСКАНИЦИ.........
  • 12 Георгиев

    81 7 Отговор
    Путин ще победи Украйна, и НЯМА ДА НАПАДНЕ европа.
  • 13 Дааа

    85 9 Отговор
    Сега всеки ден ще слушаме за "руската заплаха"!
    Ами да я напада Европа, на нас какво ни пука, за нас Русия е Освободител!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мнение

    62 2 Отговор
    В немските медии са сериозно уплашени от най-лошия сценарии - САЩ да изоставят НАТО и Европа да се оправят сами. Очакват руска атака до 6 години, като Украйна са я отписали вече. Вероятно ще пламне и Южна Америка - Венецуела ще анексира 2/3 от Гвиана, която е бивша британска колония, т.е. ще е шамар по Великобритания. Светът се променя драматично.

    Коментиран от #133

  • 16 НеФакти

    72 3 Отговор
    Путин напада Европа до Пет Дни, ако победи в Украйна и след като я Превземе,
    Напада и превзема Хамерика за още Три дни
    След това Напада Луната и след като я превземе напада Слънцето...
    И така, цялата Вселена ще бъде превзета за около Месец!

    Коментиран от #38

  • 17 Дън Бай

    34 3 Отговор
    Не е вярно. Според астроложката на Берлускони, която сега е на свободна практика, ще започне война след 3 години, 2 месеца и 6 дни. Ето ви новина!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123

    63 4 Отговор
    От ден на ден, все по- тъпи, и ялови теми от краварска пропаганда. Спрях да ги чета, направете го и вие. И както винаги, Русия ще победи, да.
  • 20 Жоро Бекъма

    56 7 Отговор
    Нещо за посрещането на Путин в ОАЕ?! С ескорт от изтребители въоръжени с кинжал с разрешение да кацнат на арабското летище?
  • 21 Е, щом така са решили

    7 37 Отговор
    Все някога ще си строшат зъбите, за съжаление на висока цена!

    Коментиран от #71

  • 22 нннн

    53 2 Отговор
    Глупости. Авторът да почне да пише НЕнаучно-фантастични романи.
  • 23 Пеуник

    50 3 Отговор
    Чудя се дали този, който е писал тази глупост, дали е полуидиот или е завършен такъв?!

    Коментиран от #24, #59, #152

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пеуник":

    Може да е ходил на курс за доусъвършенстване 😉😉😉

    Коментиран от #75

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 4 Отговор
    Ау, Путин ще превземе половината Европа🥸
    А, ама тя и сега половината Европа е руска 🤔🤔🤔
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Джоко

    29 2 Отговор
    Хумористични въжделения на един несъстоял се "еродит"!
  • 30 Мишел

    36 5 Отговор
    Безпочвени фантазии.
    Европа не е необходима на Русия нито като територия, нито като население, нито като природни богатства.
    Войната е разруха. Русия иска мир , за да се развива в собствената територия както желае.
    Оръжията, с които разполагат Русия, Китай, Северна Корея са достатъчни, за да им осигурят мира.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Истината е

    28 6 Отговор
    че нато нападна Русия,и я принуди да се отбранява!Още преди 10години Путин каза: Ние повече на наша територия война няма да водим!Който има очи-да види,който има уши-да чуе! А който няма нищо в главата ,ще се запознае с руските ракети отблизо!

    Коментиран от #36

  • 33 бай Иван

    20 3 Отговор
    "Факти" внимавайте какво си пожелавате ,че по Коледа стават чудеса. Всеки ден взехте да пишете тия "достоверности" и току виж се сбъднали.
  • 34 Стивън Кинг

    8 27 Отговор
    Путин трябва да умре преди да избие всички нас. По един или друг начин.
  • 35 провинциалист

    27 3 Отговор
    "Преди това Русия ще отслаби Европа по всякакъв възможен начин, за да я направи възможно най-уязвима за неизбежния удар - потоци от нелегални мигранти, десни радикални движения, които ще подкопаят европейското единство, дори потенциални огнища на конфликти на Балканите и Близкият изток." - тук замених "Русия" със "САЩ" и "десни радикални" с "леви либерални" и веднага се съгласих.
  • 36 Истината

    9 29 Отговор

    До коментар #32 от "Истината е":

    Психопата Путин и руските зомбита започнаха войната за да поправят "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. И вече започнаха да получават СССР. Изолация, дефицит, задълбочаваща се технологическа изостаналост, хиляди ГРУЗ 200, репресии срещу противниците на войната..... И накрая путинова Русия ще свърши така, както свърши СССР!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Велик си

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "НеФакти":

    Утре очаквай поредната статия от някой Атлантик с твоите опорки …
  • 39 Демократ

    9 31 Отговор
    Това е новия световен ред на Путин, който той нарича руский мир. От 24.02.2022 г. бруталната войната на Путин срещу Украйна стана основна тема в целия свят защото засегна целия свят, който се бори срещу империята на злото и лъжата. Путин иска да забрани мирното развитие на света и иска да наложи връщане в средновековието, когато насилието е властвало навсякъде, дори и в църквата. Затова най-безсрамно руската КГБ църква благославя оръжията за избиване на православните християни и разрушаване на православните храмове в Украйна. Най-приближеният на уж пазителя на православието Путин главорез ислямския сунит Кадиров получи орден за храброст, защото проявява нечувана жестокост при избиването на православните украинци. Това е падението на 21 век.

    Коментиран от #51, #60, #136

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Некой си

    27 1 Отговор
    Според фатки и други медии Путин умре... НЯКОЛКО ПЪТИ. Значи Путин нищо не планира.
    А двойниците му - още по-малко.
  • 42 Хахахаха

    4 23 Отговор

    До коментар #1 от "а дано":

    Ще помагаш, така е. България винаги е била с фашистите във войните. ВСВ беше с фашистка Германия, а сега ще е с фашистка русия.

    Коментиран от #56

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Лапунцел

    12 1 Отговор
    вчера бяха пет и половина
  • 45 Владимир РОСТОЦКИ

    27 2 Отговор
    е толкова руски политолог, колкото аз съм краля на англия

    Коментиран от #142

  • 46 Ха ха ха

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "а дано":

    Е айде заминавай , какво чакаш?
  • 47 А той

    12 0 Отговор
    знае ли?
  • 48 Гост

    18 1 Отговор
    В училищата да започнат да преподават как се месят питки. Да меже да ги посрещнем като на 9 септември.
  • 49 пешо

    18 2 Отговор
    Аффтора е неадекватен.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не говори за

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    неща, които не разбираш.
  • 52 Аз съм от ссср

    24 6 Отговор
    Дано руснаците дойдат първо и по бързо във България, ще сме им благодарни.
  • 53 хАхА

    27 3 Отговор
    само видях , и че за потоците с мигранти в Европа е виновен Путин и приключих с тази боза...
  • 54 ЧАКАМЕ ДЕНЯ ....Х

    15 2 Отговор
    ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ПОРЕДНИЯ ....КАТАРЗИС И ....ППетата ,ДЕбетата , ГЕРБетата И ЦЕЛИЯ СЕГА ТМНОСИН ОТ П АДЪК ЩЕ РАЗВЕЯТ ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ НА ОРЛОВ МОСТ В ОЧАКВАНЕ НА ПУТИН
  • 55 Стига, бе

    11 1 Отговор
    …шегаджии…
  • 56 Аз съм от ссср

    21 3 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахаха":

    Фашистите и нацистите са във Украйна,май не четеш.Бандера и Шукевич са национални герой на Украйна ако не знаеш кой са прочети.
  • 57 ЗАПАДНАЛА

    17 5 Отговор
    ИЗГНИЛА ПРОПАГАНДА ВЕЧЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ ЗА СВОЯТА НЕКЪДЪРНОС ДРИГИЯТ МЕСЕЦ СИГУРНО ЩЕ ПИШАТ ЧЕ НАПАДА СВЕТА НЯМА ЛИ ДОКТОРИ ЗА ТЕЯ ТО ЗА ТЯХ ТРЯБВА ГЛУ ПА Р НИ ЦА НЕ БОЛНИЦА
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дивергент

    15 3 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Огледай се! Къде е мирното развитие на света???,,Борби" с тероризма,внасяне на ,,ценности и демокрация",сваляне на ,,диктатори".Целият свят е пламнал не от днес,заради безмилостната геополитика,прокарвана от шепа неприлично богати старци.

    Коментиран от #134

  • 61 Асен

    14 4 Отговор
    Скрихте коментара ми 58 !!!! Защото подробно описах посещението на Путин в Арабски страни!!! Фурор !!!!!!!Хора проследете искащите мир и тези ,които говорят и убиват мирни хора по света ?? Не се доверявайте на лъжливите платени медии и сайтове ,които заблуждават безобразно !!

    Коментиран от #122

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Аспарух

    8 10 Отговор
    Европа повтаря грешката с Хитлер, защо трябва да става унищожението на нациста Путлер по трудния начин , както стана с Хитлер?
  • 64 Аааааа, не така

    7 1 Отговор
    Вчера беше не 5 години а 3
  • 65 В. В. Путин

    12 4 Отговор
    И за кво ми е Европата ви?
    Че тя вече на нищо не прилича. Напълнихте я с нищо не правещи
    ман га ли, които трябва и да се изхранват.
    Бихте и икономиката с глупавите санкции и зеленотии.
    Военна сила-нула!

    За какво ми е тази Европа???
  • 66 Истината

    15 2 Отговор
    Бреей, каква контраатака от страна на “обединена” Европа, тип “а вие защо биете н€грит£”? Путин я дестабилизирал с “потоците” нелегални мигранти, той лично ли праща лодките към Лампедуза или гръцките острови? Той ли ги покани или танте Меркел?! Той ли дестабилизира икономиката чрез абсурдните “зелени” политики или Мърсула, Сталинка и компания?! А “радикалните десни движения?! Просто на нормалните европейци им писна нищоправците Ахмед и Ибрахим да им смучат парсата, помощи за Укроландия и джендър политики!
  • 67 Много лъжат атлантиците

    15 3 Отговор
    За да оправдаят нови огромни военни разходи за тенекии !
  • 68 Гладен пенсионер

    10 2 Отговор
    Всички се надяваме на това, но 5 години са много. Да ги скъси поне на две..
  • 69 Здраствуйте братушки

    8 4 Отговор
    Пита с хляб и сол

    Коментиран от #78

  • 70 Оху Боху

    9 3 Отговор
    От жълт еврейски сайт само жълтини и фейк новини.
  • 71 Симпатизант

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Е, щом така са решили":

    Давай страна огромная

    Коментиран от #128

  • 72 Механик

    8 15 Отговор
    Русия е най-мpъcната и до погнyca отврати:телна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лa йната, в които иска да потопи целия свят.

    Коментиран от #77

  • 73 Много добре звучи това

    5 3 Отговор
    От Лисабон до Камчатка
  • 74 До кога

    7 0 Отговор
    бе джанъм, ще ни занимавате с психопатните изяви на хора, които, след преглед на менталното им здраве ще бъдат настанени за принудително лечение.
    До кога Ганев, до кога Милене, и най- вече поради каква „мотивировка“ ни занимаваш с мнението на специалисти тип „пощенска кутия“ или казано по друг начин- латерни. Едни хора са ви задали нещо да си лалате и вие се пробвате да ни го представите, като достоверна информация. С цел прикриване на истинските провокатори на напрежение по света.
    Брадчет, я се огледай наоколо, предимно в Бг., какво се случва и на кого вкупом подпомагате да ви дари със своя „така лелеян от вас тестостерон“.
    Не случайно един бивш управник в Бг ви онагледи с нечленоразделното- гулю, гулю, гулю
  • 75 Пеуник

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    С Тагарев и плюнчолиев заедно май.
  • 76 Радио Ереван

    4 5 Отговор
    Попитали радио „Ереван“ какви са трите най-големи нещастия, които могат да сполетят един народ. Радиото отговорило:

    "Първо, да го бомбардират американците.

    Второ, да го окупират германците.

    Трето, да го освободят руснаците."
  • 77 Пак си се объркал нещо а ?

    9 4 Отговор

    До коментар #72 от "Механик":

    селектираните чудовищни и моралните ypoди са НАТО и ФАЩ
  • 78 Мишел

    3 7 Отговор

    До коментар #69 от "Здраствуйте братушки":

    Ти ще бъдеш като украса на някой стълб.
  • 79 Франсис Фукуяма

    5 13 Отговор
    Русия се е превърнала във фашистка държава. Това е крайно националистически режим, който централизира цялата власт и отрязва всички алтернативни центрове на властта.
    В крайна сметка това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е държава, която след поражението си се доближава максимално до нацистка Германия.
  • 80 абе,

    14 5 Отговор
    путин нали беше във фризера, кого посрещнаха с почести в саудитска арабия?!? или това е пак руска дезинформация?!? щото преди една седмица: "Президентът на Германия чака половин час в жегата за посрещането си в Катар, емирът го посъветва "да пие чай"".
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Аре стига песимизъм

    12 2 Отговор
    Няма такъв филм : "ако победи в Украйна" ...... Има "когато победи Украйна"
  • 83 Руската мечта

    6 9 Отговор
    Седейки до шия в лайната да завлечеш там всички останали. ейки
  • 84 Гориил

    8 11 Отговор
    Единственото предназначение на Русия е да покаже на целият свят как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави.
  • 85 Артилерист

    7 10 Отговор
    Руснаците обсебени от маниакалната идея, че са богоизбратна нация с особена мисия в света искат да налагат със сила своите разбирания за морал и общочовешки ценности. А това ги превръща в заплаха за цялото човечество. И ако човечеството иска да оцелее трябва да ги изолира и подложи на депутинизация. Едва когато руснаците се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора могат да бъдат допуснати до цивилизования свят.

    Коментиран от #106

  • 86 пиночет

    3 10 Отговор
    Дотогава палячовската Русия,ще е вече Москалия!
  • 87 Никой няма да напада Европа

    11 3 Отговор
    Европейските народи сами ще пометат атлантическите си боклуци . Още след предстоящите евроизбори ще се види ясно че русофобите ще са безполезно малцинство
  • 88 Констатация:

    7 3 Отговор

    До коментар #62 от "Доротея":

    Само първото изречение е вярно.Останалата част от поста са внушения и вменяване на вина,т.е.манипулация.
  • 89 Христо

    10 2 Отговор
    Глупости.

    Тези пропаганди просто подменят и фалшифицират истинската природа на конфликта и основанията за войната.

    САЩ, Великобритания, ЕС целите в бяло...
  • 90 СССР

    4 10 Отговор
    Поредните фантазии на болен руски мозък. Нападне ли ЕС лудото джудже започва трета световна.
  • 91 Киро

    11 1 Отговор
    Глупости! Не остана друго освен да ни заплашват с предположения и пристрастия-хората не вярват-това върви в интернет от две години ХОРАТА ЧЕТАТ И АМЕРИКАНСКИ И ДРУГИ ЧУЖДИ ПИСАНИЯ! Никъде никой не предвижда такава намеса-ПЛАШИЛА!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Кажи честно!

    8 0 Отговор
    Ужас!!! Защо чак след 5 години. Направо да почва и да го пръсне целия еврогейски коптор.
  • 95 МММ

    8 0 Отговор
    Краварите вероломно нападат земята
  • 96 Здраствуйте братушки

    11 0 Отговор
    Народа чака пак някой да го освободи от робство
  • 97 1944-1989

    13 2 Отговор
    Са най успешните години за България, българите и икономиката ни . Всичко това с помощта на братският руски народ .... Последните 34 години са пълен погром над държавност, икономика и т.н
  • 98 Край

    10 2 Отговор
    Голям праз. Нас братушките са ни "нападали" и 1877 кога бяхме с турците и 1944 кога бяхме с немците. Ще ни нападнат и сега като сме с янките. Виж англо-сащ като ни нападна - срина половин София. Вярно че след 1989 г. ни донесоха банани ама ... това е друга тема.
  • 99 На народа му писна

    8 1 Отговор
    От атлантическо нацистко робство и диктатура. Народа иска референдуми по всяка една значима тема и съд и затвор за атлантическите гнусни предатели

    Коментиран от #101, #116

  • 100 Както винаги

    7 1 Отговор
    Нам нужна пабеда, мйи за цена не гаварим. И най горчивата победа е по добра и от най сладката загуба. Победителите не ги съдят. Русия печели всичко. Масрафа ще го плати Украйна.
  • 101 Край

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "На народа му писна":

    народа искал референдуми. Да бе, Да. Нали имаше референдум за мажоритарна избирателна система - политиците го хвърлиха в коша нищо че 2/3 от народа поиска мажоритарни избори. Народа?!? Какво - нищо. Народа иска да яде кебапчета и да пие бира.
  • 102 Стига глупости бре

    12 1 Отговор
    Когато курортите бяха пълни с руски туристи и парите си тук оставяха хората някой нападнат да се е чувствал ? Я чиба на атлантическите побърканяци и съд за тях.
  • 103 Реплика

    11 1 Отговор
    Никак,ама никак не се връзва тази статия с реалността.В днешния свят всичко опира до природни ресурси и пазари.За какво и е на Русия една Европа с дългове ,затихваща икономика и без ресурси.Това какъв пазар може да бъде?

    Коментиран от #135

  • 104 Особено жълтата преса

    7 0 Отговор
    Всички т.н. експерти знаят какво ще направи Русия и Путин, защото хартията търпи всякакви глупости!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Искам нападнат от руски туристи

    8 2 Отговор
    Пак да се почувствам някога, както на времето преди Атлантиците да съсипят държавата ни
  • 108 Другари,

    5 0 Отговор
    "Да изпълним петилетката за 2 години" викам? А?
  • 109 Свободен

    1 8 Отговор
    Много добра статия!
    Цивилизацията трябва да се събуди и да обърне секирата откъм острото!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Име

    1 6 Отговор
    Е - и - руснаците са разбрали, че не навсякъде ги харесват и си натискат парцалите. Това вече ми изглежда невероятно.

    Докато за Украйна е имало някакъв шанс - хората - да се признаят за руснаци, макар, че отдавна не се считат.

    Сега - как чехите ще станат руснаци - никак. Ще бъде нестабилна империя - но дотам се доведохме.

    Според мен - ако с Русия се дружеше по-приятно, едва ли щяха да са обтегнати отношенията.

    Обаче - Путин получава сигнали, че всичко е измамна любезност и - всъщност му кроят шапката. Явно няма никой - който да комуникира с него.
  • 112 Ъ-хъ

    4 0 Отговор
    Да се обадя ли на Зеленски да ми прати малко радиоактивна пшеница, че трябва да меся погача за посрещане. Но мисля, че закъснявам. Другарят Тагарев вече е изкупил голяма квота от байДехьовото синче. Пак той ще поднася леп и сол.
  • 113 аааахахахааа

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Украйна беше за 3 дена нали?Сладур.
  • 114 А щатите

    9 0 Отговор
    какво правят? Откакто съществуват са запалили над 700 военни конфликта по света. И то без да ги вика някой. Къде Русия е правила такова нещо? Колко жалко е да си козяшки измекярин, отровен от нефелната им пропаганда. Трябва да си абсолютно безгръбначно и напълно нефелен.
  • 115 Логично

    6 1 Отговор
    Да му върнат 500 млрд.$ и няма да напада никой ! Иначе крадците ги чака Ада !
  • 116 Е и кво като иска?

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "На народа му писна":

    По скоро -иска му се. Ама то не е същото. Да искаш е едно, а да ти се иска -съвсем друго. Партизанът е искал. А на стрина Пена само й се иска. Та така и тва, народ дека му думаш, а то си е стадо. Размаха некой овчар гегата и то си оди на дека го юрнат. Приури са планината, ама стадото лежи на сенкя, нищо че му падат камъни по главата.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Смешно

    4 3 Отговор
    Написаното тук си е голяма глупост и четиво за хора с по нисък от среден интелект. Русия вече 2 години не може с украйна да се справи и далеч още не е спечелила войната. Бих искал да знам как си представя автора че русия ще тръгне да воюва срещу алианс от 30 държави От които най малко 3 (сащ британия франция ) или повече притежават атомни оръжия Най модерна военна техника И потенциално способни да мобилизират няколко пъти по многобройна армия.? Толкова глупави не са даже и руснаците. Виж ако спечелят част от украинска територия Е възможно да опитат да присвоят и съседи извън нато Като молдовия или грузия .
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Янките ще бият

    2 0 Отговор
    Защото имат стимул. Бият се за пари. И си мислят, че ако боят не си струва парите, могат и да развалят сделката. Ама късно схващат, че в това няма вариант "отказвам се, не ща парите" Не е баш като в пазарната икономика с 14 дневно право на връщане на стоката...
  • 121 Българин

    5 2 Отговор
    А дано да ни освободи от американско робство

    Коментиран от #156

  • 122 Блатная свиневей

    0 3 Отговор

    До коментар #61 от "Асен":

    Какво да го пишем събрали се сатрапите.
    Единя поръча убийството на журналиста Хашоги чрез хвърляне в киселина, при другия сатрап султатов в Истанбул.
    Па, да го коментираме сред нормалните хора,

    Коментиран от #131

  • 123 1221

    7 2 Отговор
    Европа ли? Догодина това време Франция и Италия ще са извън ЕС. Еврото ще падне над пет за долар. Германия ще се чуди накъде да хване, празни магазини и народно недоволство. Отделно мигрантите ще загряват обстановката. За какво му е на Путин такава Европа? Тръмп ще гледа доволно как се срива конкурента му ЕС.
  • 124 Родшилд

    3 0 Отговор
    А, така бе какво 4-кратно увеличение на артилерийските снаряди, трябва да се буха 16-кратно увеличение ще струва едни 6-7 процента от БВП-то на Нато.Най-много гражданите настинка да хванат
  • 125 Хахахаха

    5 3 Отговор
    Ще бъдат смазани орките за не повече от 3 месеца
    Само от въздух и от море Нато има десетократно по добри и по многобройни бойни самолети подводници самолетоносачи бойни кораби Земни трупи няма да са въобще нужни.

    Коментиран от #126

  • 126 5556

    2 1 Отговор

    До коментар #125 от "Хахахаха":

    Гледай да не ти се спука смешката от смях!

    Коментиран от #127

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Давай, давай сколко да е давай?

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "Симпатизант":

    И Хитлер си беше въобразил, че може да завладее света, ама свърши като куче в бункера.Това чака и любимия ви Путин!
  • 129 Сандо

    3 1 Отговор
    Остарява Путин,започна да го хваща мързела.Оня ден щеше да ни напада след 3 години,а днес - след 5.Нека да изчакаме новите избори,след тях сигурно няма да му се иска да си разваля спокойствието и европата ще е спасена.Руснаци,много ви молим,гласувайте за Путин.
  • 130 Търновец

    1 2 Отговор
    Много малко вероятно е Путин да нападне Европа - и той и негови близки олигарси имат собственост и тлъсти банкови сметки в няколко Европейски страни, а виждали ли сте двореца на Путин на брега на Черно море - даже и амфитеатър си е сигнал, Путин няма да рискува
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Сандо

    5 0 Отговор
    И понеже има много материали и още повече коментари на тази тема,все пак няма ли да се намери поне един който да цитира изявление на Путин,че ще напада Европа?Лично аз очаквам с интерес този цитат,но нека да бъде с дата и място на произнасяне за да можем да проверим.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Демократ

    3 6 Отговор

    До коментар #60 от "Дивергент":

    Ако можеш да четеш история,която не е писана от пропагандистите на Кремъл, а истинската история на Русия и прочетеш книгата на руснака Стариков " Защо Русия няма съюзници "- от Иван Грозни до Путин, ще разбереш ,ако можеш, за какво става въпрос. Болшевиките през 1917 г. за 8 месеца ликвидират руската империя и я превръщат както казва самия Маркс в "тюрмата на народите". Тюрма значи затвор,ако не си чувал. Болшевиките са били пуснати от затворите криминални типове, безумно жестоки изверги. Любимият ви Путин прави абсолютно същото сега, превърна Русия в концлагер. Радвайте му се, това е руский мир, новият световен ред, което значи война, иска да наложи насилието, истинските българи обичаме България, а не Русия и не обичаме насилието. Вие заминавайте за Москва.

    Коментиран от #139, #140

  • 135 дгдбб

    2 5 Отговор

    До коментар #103 от "Реплика":

    Затихваща икономика? БВП на Германия е 3 пъти по голям от руския, на Франция два пъти, на Италия 1.5 пъти. Великата расийка е на нивото на Испания...
  • 136 Демократ

    4 7 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Като гледам броя на несъгласните с истината,която виждат всички,които имат очи и уши,които чуват, се плаща за състоянието на българското общество. Не искам да живея в държава със свирепи и злобни привърженици на терориста военнопрестъпник Путин. Кремълската пропаганда успешно промива безмозъчните чугунени глави, които проливат сълзи за диктатурата на комунизма и за националния предател Живков, предлагал България на два пъти на СССР. Те също са национални предатели.

    Коментиран от #137

  • 137 Име

    5 1 Отговор

    До коментар #136 от "Демократ":

    Ма - Западът е смешно нещо, освен - че има стоки в магазините, друга разлика няма - ако не си потомствен аристократ - си оставаш - гайкаджия в някой завод. Това ли е демокрацията - при социалзма имаше елементарен прогрес, сега - всичко е с връзки - нотариус, евродепутат, а частните професии са смешни.

    А и колко станаха бизнесмени, мъчат се нещо там се въргалят и те не знаят какво правят - откраднали от държавата.

    Българският флот го взеха едни юнаци без пари - това ли е голямата пазарна икономика, кое е предимството на този строй.

    Не че ще се върне тоталитаризма, ама - такава лъжа - каквато е сега - същото като преди. Вика - радвайте се.
  • 138 Дивергент

    7 2 Отговор
    Ако не бяхте толкова обсебен от Русия и Путин,щяхте да забележите,че в момента тече атака срещу BRICS 11 на два фронта - в Западна Азия с разполагане на американска армада за сплашване на Иран и Хизбула,и възможни избори за Mieli в Аржентина,свързани с неговото обещание да прекъсне отношенията между Бразилия и Аржентина.Проектът Украина се провали и САЩ се нуждае от израелска победа в Газа.Ако Израел загуби,САЩ ще загубят своите арабски васали,които днес имат китайска и руска опция.Мантрата ,,базиран на правото международен ред" е равнозначно с еднополярност.За Хегемона мултиполярността е равна на ,,хаос".
  • 139 Име

    5 1 Отговор

    До коментар #134 от "Демократ":

    Маркс е починал 1880 година и е признат за световен мислител, колкото и да е утопист - всичко е правилно - а Енгелс правилно разсъждава за произхода на семейството и т.н. изобщо не ми се четат, но - основните принципи са железни.

    Защо САЩ снабдяват Фашистка Германия по време на световната война - защото - капиталът няма логика освен печалбата - въпреки че Хитлер е била диктатор, Америка му е дала - "Опел", както и други производства.

    Ленин е утопист, какво общо има с Русия - експериментирал е където е могъл, даже е цяло чудо, че е успял да направи това.

    каква тюрма на народите - като ни освобождават от турско иго. Или и Иван Вазов е бил русофил - ми бил е - кой друг се жертва за нас, освен - статия на Виктор Юго.

    Не е така - Менделеев как е изобретил таблиците - ако е бил в "тюрма на народите". Да - Сталин е абсолютен диктатор, кой отрича.

    Коментиран от #145

  • 140 Дивергент

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Демократ":

    Коментар 138 е до вас.

    Коментиран от #144

  • 141 Краз

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "дедо":

    Подкрепям коментара.
  • 142 Крас

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Владимир РОСТОЦКИ":

    Явно този т.н.политолог е се е въртял на врач на масура.
  • 143 Военен капацитет

    17 5 Отговор
    Първо... диктатора джудже не е жив, а второ... Украйна ще прогони вaтниците...

    Коментиран от #148

  • 144 Демократ

    2 3 Отговор

    До коментар #140 от "Дивергент":

    Диктаторите на Путин следват руский мир сега : " Президентът на изпадналата в тежка криза Венецуела Николас Мадуро нареди на държавните компании да експлоатират петролни залежи и мини на територията на Гвиана, след като се похвали с "огромен" народен мандат за упражняване на дългогодишни претенции към две трети от земята на съседката си. Войнствената реч на Мадуро във вторник вечерта засили опасенията в Гвиана, че Венецуела може да използва сила, за да завземе отдалечената територия Есекибо, която контролира достъпа до богати петролни находища, съобщава Financial Times. Той нареди на държавните компании да издадат лицензи за проучване и експлоатация на петролни залежи и мини в слабо населената област Есекибо, която е част от Гвиана, но към която Венецуела има териториални претенции."

    Коментиран от #146

  • 145 Демократ

    1 6 Отговор

    До коментар #139 от "Име":

    Още в 19 век Русия е определена от Маркс като " тюрма на народите" и ти ако имаш повече гънки в мозъка ще си зададеш въпроса "Защо?" . Защо до 21 век не се е променила и сега любимия ти Путин я е превърнал в концлагер, 1.5 млн. руснаци интелектуалци избягаха, 350,000 загинаха за по-малко от 2 г. в тази безсмислена брутална война в Украйна, самоуби 42 души свои приближени военни,банкери,петролни магнати заедно със семействата им, културният афиш на Русия по света свърши, талантите на Русия напуснаха, затвори границите, всички съседни държави изградиха стени и затвориха границите си за руснаци, руснаците по света се срамуват и не смеят да си признаят,че са руснаци, превърна братските народи на 3 държави Украйна, Русия и Беларус във вечни врагове. Успехите му са огромни и ще остане в световната история. Тези като тебе заминавайте при него да му се радвате.

    Коментиран от #160

  • 146 Дивергент

    5 1 Отговор

    До коментар #144 от "Демократ":

    И каква е разликата между Pax Americana и Руский мир?На практика всичко опира до ресурси и пазари,както и до контролът им.Изглежда,че светът вече не е еднополюсен,без да е станал все още многополюсен.Нови реалности в интересни времена
  • 147 Мнение

    7 2 Отговор
    Няма да има нужда да я нападне! Империята на злато САЩ, така или иначе ще ликвидира ЕС, който му е трън в очите!
  • 148 Мнение

    6 2 Отговор

    До коментар #143 от "Военен капацитет":

    Първо,второ и трето... Украйна е приключила като държава! Да благодари за това на империята на злото САЩ, която и запали тази свещ!

    Коментиран от #150

  • 149 4444

    0 2 Отговор
    Той до пет години ще е под земята.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пеуник":

    със сигурност, полуидиот е, защото не му стигнали силите да стане цял идиот.
  • 153 Според Настрадин ходжа

    3 0 Отговор
    "До 5 години, я камилата, я камиларят" Оригиналното е 10 години, но до тогава много ще са покойници.
  • 154 Йорданов

    1 0 Отговор
    Какъв Путин, бе той нали през лятото умря за 15-ти път.Или това е бил един от 7-те му двойника?!
  • 155 Йорданов

    2 0 Отговор
    Какъв Путин, бе той нали през лятото умря за 15-ти път.Или това е бил един от 7-те му двойника?!
  • 156 До Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    Я изясни и кажи по точно с какво "робство" те е заробила Америка, че нещо повечето българи са си много по доволни от сега, в сравнение с преди 1989г и си признават, че никога не са били толкова свободни и не са живели по свободно от през последните 30 години...??!
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Сър Пичук

    2 2 Отговор
    Поредното проруско писание.
    Да попитам - от кои продължителни войни Русия е излязла победител?
    Ще припомня само 2 от по-ново време - Студената и Афганистанската.
  • 159 Цанко Пеев

    1 0 Отговор
    Три думи: абсолютни платени глупости. Военния бюджет на Русия е нищожен, тя не може да управлява ефективно най-голямата територия в света, с която разполага, а камо ли да ламти за още земя! Плюс, че няма човешки потенциал. Кога плашиш, ей продажник? Плашиш гаргите, за да могат да наливат още пари в закупуването на оръжия. Или може би си платен от военно-промишления комплекс?!
  • 160 Общ идеен източник

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "Демократ":

    Ееее... Маркс и за чехите е писал,че са нефелни и обречени на погерманчване, хърватите били нахални,че искали права е австро-унгарската империя, турците били пропаднал народ,мексиканците мързеливи и правилно янките им взели Тексас,Аризона,Ню Мексико и Калифорния..Според Маркс и Енгелс малките народи е Европа при следващата революция щяло да се претопят и изчезнат защото пречели на революциите. В Комунистически манифест черно на бяло е записано,че Пролетариатът няма Отечество - това си е ачик либерастен глобализъм. Нацистите пък ехидно се подигравали на немските комунисти, че имат общ идеен расистки източник - Маркс.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.