Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Декември, 2023 19:01 2 401 45

Подкрепата на Европа за Киев се колебае, докато Орбан преследва целите си с всички средства

  • унгария-
  • украйна-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • володимир зеленски

Въпреки мрачните перспективи някои дипломати от Брюксел смятат, че блокът ще избегне най-лошия сценарий и ще изпълни някои от обещанията, дадени на Украйна

Подкрепата на Европа за Киев се колебае, докато Орбан преследва целите си с всички средства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тежката артилерия" на Европейския съюз се готви за сблъсък с Унгария тази седмица във връзка с предоставянето на помощ на Украйна в размер на милиарди евро и шанса за започване на преговорите за членство - две ключови цели за Киев в момент, когато войната с Русия e в застой.

Лидерите на Европейския съюз в четвъртък и петък ще се съберат на среща на върха в Брюксел, за да вземат решение по предложенията за предоставяне на 50 млрд. евро за икономическа подкрепа на Киев, отпускането на още 20 млрд. евро за украинската армия и започването на преговори за присъединяване.

Осигуряването на нова финансова помощ от Европа е от решаващо значение, тъй като се засилват съмненията относно бъдещата подкрепа на САЩ за Киев, който разчита на западната финансова помощ за войната си с Русия.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който парадира с връзките си с руския президент Владимир Путин, заплаши да наложи вето на преговорите за помощ и разширяване на ЕС на срещата на върха на 14-15 декември.

И трите решения - както и четвъртото за това какво ще включва 12-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия от началото на инвазията, започнала през февруари 2022 г. - изискват единодушната подкрепа на всички 27 държави от блока.

"Намираме се в ключов момент", заяви високопоставен представител на ЕС, имайки предвид безизходицата на бойното поле и това, че Конгресът на САЩ не е одобрил проекта на президента Джо Байдън за помощ от 60 млрд. долара за Украйна.

"Много е важно /.../ Европейският съюз да покаже ясна и пълна подкрепа за Украйна", заяви представителят, пожелал да запази анонимност. "Това послание няма да е само за Москва, то ще бъде и за Вашингтон, и за Киев."

Доверието към Европа също е заложено на карта, тъй като блокът обеща да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

"Разчитаме на положителни решения", заяви снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски. "Европа трябва решително да защитава своите ценности и единство."

Какво иска Орбан

Орбан не за първи път предизвиква смут в Европейския съюз.

Унгария бе причина за смекчаване на санкциите срещу Русия, а през декември миналата година наложи вето на споразумение за предоставяне на Украйна на 18 млрд. евро през 2023 г.

В крайна сметка тя разреши отпускането на тази помощ след продължили дни наред пазарлъци за блокирането на помощта на ЕС за Унгария поради опасения от отстъпление от демокрацията при управлението на Орбан.

Тъй като ЕС отново се опитва да спечели подкрепата на Орбан за Украйна, се очаква Европейската комисия да деблокира достъпа на Будапеща до 10 млрд. евро тази седмица.

Като се противопостави на започването на преговори с Киев за членство, Орбан първоначално се оплака от отношението на Украйна към унгарското малцинство в страната. Впоследствие той заяви, че Украйна е твърде корумпирана и не е готова да се присъедини към ЕС.

Вместо да се вземе решение за нова помощ за Украйна, той поиска блокът да проведе "стратегическа дискусия" относно подкрепата си за Киев.

Дипломатите заявиха, че придвижването на свързаните кандидатури на Грузия и Босна за присъединяване към ЕС - и двете подкрепени от Орбан - ще се провалят, ако Унгария наложи вето на Украйна.

"Нашето усещане беше, че Орбан винаги е знаел докъде може да стигне и че знаеше точно кога е време да отстъпи", каза втори високопоставен дипломат от ЕС.

Тези, които очакват от Орбан някакво движение, описаха възможен компромис за отлагане за март на началото на преговорите с Украйна при окончателни условия. Други обаче се опасяват, че този път унгарският лидер може да не бъде придуман.

Орбан ще се изправи срещу германския канцлер Олаф Шолц, който между другото заяви, че Берлин подкрепя започването на преговори някой ден Киев да се присъедини към ЕС.

Финансова и военна помощ

Въпреки че Орбан може да бъде най-гръмогласният критик на разширяването на подкрепата за Украйна, решение от миналия месец на германския Конституционен съд допълнително усложни преговорите с ЕС, като отвори огромна дупка в бюджета на най-богатата държава в ЕС.

Ако Унгария наложи вето върху отпускането на 50 млрд. евро за Украйна чрез общия бюджет на блока, останалите 26 държави от ЕС биха могли да увеличат вноските си за Киев на двустранна основа – което би било по-сложно и по-скъпо.

Несигурност витае и над бъдещето на военната помощ на ЕС за Украйна, където Русия вече контролира почти една пета от територията.

Предложението за използване на управляван от ЕС военен фонд – Европейския механизъм за мир (EPF/ЕММ), за да се предоставят на Украйна 20 милиарда евро за оръжия и друга подкрепа през следващите четири години, среща съпротива от страна на Германия.

Някои членове на ЕС настояват на срещата на върха да бъдат обещани поне 5 млрд. евро на Украйна чрез Механизма за мир през следващата година - план, който външните министри от ЕС ще обсъдят в понеделник с украинския си колега.

Въпреки мрачните перспективи някои дипломати от Брюксел смятат, че блокът ще избегне най-лошия сценарий и ще изпълни някои от обещанията, дадени на Украйна.

"Ще бъде ли трудно? Да. Ще бъде ли изключително трудно? Най-вероятно. Ще се нажежи ли обстановката до червено в някакъв момент? Вероятно", каза втори високопоставен служител на ЕС. "Аз обаче продължавам да мисля, че е възможно да бъдат намерени решения".

превод от английски език: Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Исторически парк

    14 46 Отговор
    Орбан е от ромски произход.

    Коментиран от #29, #34, #41

  • 4 Зеления

    42 12 Отговор
    Майко мила, отсвириха ме отвсякъде. А толкоз ми се радваха и прегръщаха доскоро...

    Коментиран от #16

  • 5 Володимир Путлер

    13 38 Отговор
    Защо ми трябваше тази война само дето ми набиха канчето!

    Коментиран от #10

  • 6 Некой си

    47 8 Отговор
    ЕС се самоизяжда под диктата на САЩ.Покрайнината е каца без дъно.Там ще бъде и гроба на джендъро-фашистката Европа !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Така де

    13 32 Отговор
    Време е руските танкове да се поразходят отново по улиците на Будапеща, както през 1956 г.

    Коментиран от #19

  • 9 НАБЛЮДАТЕЛ

    41 2 Отговор
    Орбан мрази Сорос повече от руснаците. Това е проблема на Урсулата.

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 парасюк

    25 5 Отговор
    Приключи окрайна
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Егати Европата!

    24 4 Отговор
    Един маджар и разказа играта.

    Коментиран от #15

  • 15 Тъпата брюкселска система

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "Егати Европата!":

    трябва да се промени на квалифицирано мнозинство - 51%
    Нашите тъпунгери-евродепутати нямат топки да го предложат.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ццц

    21 1 Отговор
    Все повече от призоваващите за подкрепа на хунтата гледат да са анонимни. Искат го, но не са съгласни със себе си. Повечето работници и служители така ходят на работа. Какви ще да посланията ако дадат 70 млрд на дрогата за Москва са ясни. И за Вашингтон са ясни. Но на Киев какво ще казваме? Искайте, ще ви се даде? Последна услуга на ЕС ръководството, което всякак гледа да е последното в историята? А с такъв плам влязохме в ЕС и НАТО. Някои трабанти даже плакаха. То и 1915 г. са викали ура.
  • 18 РУСОФИЛ

    23 6 Отговор
    Орбан е мъж. Нашия тиквоч да къта кюлчета ,че ще му трябват, за да отлее от тях мамут в естествени размери за подарък на В.В. Путин.... иначе ще реже дърва в Коми.
  • 19 Хихихи

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Така де":

    Там не знам но по Берлин,.....а!?

    Коментиран от #39

  • 20 Българин

    22 4 Отговор
    Стига с тая помощ за Украйна.Видя се,че няма как да победи велика Русия.Докога ще я поддържаме?При това тя не е в ЕС,а и няма никога да влезе.На целия свят му омръзна да се занимава само с Украйна.Войни се водят не само там.

    Коментиран от #23

  • 21 Зеления

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "В.В. П.":

    Не бъди толкова скромен. Посрещнаха те като Цар в ОАЕ! Направо позеленях от яд.

    Коментиран от #40

  • 22 Яяяяя

    8 0 Отговор
    От решаващо значение да напълни нечии джобове
  • 23 Яяяяя

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Украина ще изплати дълговете си след 360 години, ако не взима нови, светло бъдеще

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТрампЛин

    2 16 Отговор
    Европа се колебае, но този път чичо Сам няма да пролива кръв за да спасява Европа от руския ботуш!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Павел пенев

    16 4 Отговор
    България да гласува като Унгария против заради Шенген. Какво да ги церемоним идиотите от ЕС .
  • 32 Бегай ,бе

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Яяяяя":

    Влиза в РФ и нищо нема да плаща.
  • 33 асдасдас

    13 6 Отговор
    Айде стига с тоя Киев!!!
    Ако не бяхте пращали пари и оръжия на зеления наркоман - стотици хиляди щяха да са още живи....

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мънго джери

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Васко Хумата":

    Много краднат бре баце!
  • 36 Гост

    8 12 Отговор
    Европа за пореден път ще се закопае сама, вместо да бие шута на тоя явен съветски отпадък, когото и собственият му народ вече не може да понася. Вън маджарско от ЕС и точка на тъпотиите.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Това е

    3 12 Отговор

    До коментар #33 от "асдасдас":

    Да си роб .
    Русороб.

    Ще чакаме бурята да отмине .
    Ще седим наведени на Руския Терорист.
    Жалки предатели .
  • 39 Берлин

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "Хихихи":

    Ли !

    Една Адвеевка не могат да превземат

    Кремълските Алкохолици.

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Максудов

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Исторически парк":

    Много вероятно Е да има и роднинска връзка с оня Купейкин .

    Все пак е от Максуда
  • 42 Точно казано

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "мдаааа":

    Троянския Кон или по точно
    Руския Кон наречен Орбан трябва да бъде изгорен .
    Завинаги.
  • 43 Йкк

    14 2 Отговор
    Евро гейския съюЗ се опитва да се опъне на Русия, това не е сериозно.
  • 44 Хихихи

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Берлин":

    След авдеевка няма нишо ,чаааак до кииф.Укрепявана е от 2013г. точно затова, ама скоро бандерите ще бегат у полска и от там до края на света ,а ние ще посрещаме братушките с хляб и сол...за трети път.
  • 45 Обективен

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "мдаааа":

    Ако Орбан постигне целите си, това ще е добре за целият ЕС.