Last news in Fakti

12 Декември, 2023 16:00 11 235 75

Любомир Канов: ГМО е паролата на неолудитите. Незнание, подклаждано от псевдородолюбие

  • домат-
  • розов домат-
  • гмо-
  • селекция

Всичко това са “генетични манипулации”, обаче извършени по бавен и целенасочен начин

Любомир Канов: ГМО е паролата на неолудитите. Незнание, подклаждано от псевдородолюбие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лесно е да подведеш невежите. Например, че сондирането за газ в Добруджа ще им отрови подземната вода, която впрочем, от години се трови от земеделските химикали прилагани от милионерите латифундисти. Или да им обясниш, че прекрасните “български сортове” зеленчуци, продавани по борсите, отдавна са хибриди измислени в Холандия или другаде. Това коментира във "Фейсбук" Любомир Канов.

ГМО е паролата на неолудитите. Незнание, подклаждано от псевдородолюбие.

Разпалвано от дезинформация, която заблуждава народонаселението, което не разбира генетика, но си иска “родното”. Доматът е пренесен в България през 19 век от Америка, по-точно през Османската Империя. Той е претърпял многобройни генни изменения оттогава, възникнали са много сортове, но българите дълго са смятали червените домати за отровни. Използвали са само зелените, главно за туршия. Оттогава нещата са се променили, а “българският” домат е станал една от нашите национални гордости.

Всъщност работата на много поколения селекционери ражда напредъка в градинарството, лозарството и всички други области на земеделието. На Запад много често с това са се занимавали в манастирите. Като пръв генетик ми идва на ум монахът Грегор Мендел.

За какво става дума в последната, медийно отразявана война, срещу генетичните идеи възникнали в европейските глави в ЕС. Воят “срещу” е предсказуем, незабавен и е силно повлиян от пропагандата на зелени, на природозащитници, и от любителите на доматът “волско сърце”, наричан неизвестно защо понякога “Белмонте”.

Генетиката е наука допринесла много за човека. Селекцията или контролираният отбор на породи и сортове е довел в последните 20,000 години до опитомяване на всички културни растения и домашни животни, включително до всички изумителни породи, например кучета — от 1.6 кг до 80 кг — с най-изумителни дарби и възможности.

Всичко това са “генетични манипулации”, обаче извършени по бавен и целенасочен начин.

Процесът е един и същ. Когато науката днес се опитва да подобри с феноменално точни методи породите и генетиката, да повиши резистентността срещу болести, вместо да използва препарати и лекарства, да се подобри качеството на живота, настъпва вой.

Прилича на носталгията по комунизма. В основата е невежеството и липсата на способност за осмисляне на информацията. Тъй шъй тя…

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 107 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 666

    152 27 Отговор
    И тоя не знае колко уши има на главата си, предател, и не е волско а е "Биволско сърце"
  • 3 Калпазанин

    142 25 Отговор
    Псевдоидиоти, затова ли мрем като мухи този ме е ял истинска храна, аман от пропаганда
  • 4 Калпазанин

    131 20 Отговор
    И тоя канчов, май яде само макдоналдс и говори точно каквото и яде а то е боклуци
  • 5 Трол

    121 13 Отговор
    100% ваксиниран.
  • 6 Ден

    146 13 Отговор
    Платен от едно посолство!
  • 7 Ден

    110 10 Отговор
    Така си и знаех ------ Д-р Любомир Канов е роден на 29 октомври 1944 г. в Банкя. Психиатър и писател по професия, антикомунист по убеждения. През 1977 г. е арестуван и осъден с обвинение за „опит за бягство“ и „подривна дейност срещу социалистическия строй“. Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Емигрира през 1984 г. в САЩ. Преди няколко години се завръща в България.

    Коментиран от #63, #67

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не е виждал хора

    90 14 Отговор
    които мутират , увредени от гмо , както от радиация , надебеляват , умират млади . измисли нов български език . все едно книга не сме видяли . нинова и сидеров ги изгониха американските гмо търгаши и ЕС прие да ги няма . гласувал бил . яж си гмо .

    Коментиран от #60

  • 10 Квази Модни

    91 7 Отговор
    В тази Банкя явно много ГМО ядат, че взеха първото място по противност.
  • 11 един нинджа умря на 40 години

    36 7 Отговор
    актьор от холивуд , всички го помнят - комедиен актьор . гмо и дебеля и издъхна . не е бил криминал .
  • 12 Aлфа Вълкът

    73 6 Отговор
    Тук съм неутрален.
    Последни сме в ЕС по продължителност на живота, първи сме по демографски срив и онкологични заболявания. Значи не е проблемът в ГМО-то, а в обработването и третирането на растителните култури. Също и в хранителната култура на българина. Но ГМО доматите нали ги купувате от Кауфланд — пластмаса.
    ГМО културите са създадени да са издръжливи и с висок добив. Като хранителни вещества и вкусови качества – 0. Преди се бях ровил по тази тема, селектираната и качествена пшеница даваше 43% повече калории, протеини и въглехидрати от ГМО такавата. Май и отдавна си ядем ГМО хляб, ама не ни казват. Едно време ядях един хляб за 3 дни, сега един хляб днес, я ми стигне, я не.

    Коментиран от #16

  • 13 хи хи

    71 9 Отговор
    Канов изглежда е ял от "безопасните" ГМО-та. хи хи хи
  • 14 прост селянин

    113 8 Отговор
    Алоо, знаещия, доматът е претърпял ХИБРИДИЗАЦИЯ, което може да стане и по естествен път, но човекът е избрал да кръстоса индивиди с качества, които му харесват, докато ГМО- то включва пряка намеса в ДНК-то на растението, което по естествен път не може да се получи, проблемът е не само самото растение, а възможността му да "зарази " и останалите сортове, дори диворастящите, справка Аржентина .
  • 15 Нов връх

    81 8 Отговор
    Психиатър и сондиране за газ в Добруджа, "латифундисти", препарати за растителна защита, ГМО, генетична селекция на домати...че и статия във "факти.бг" :D
  • 16 2254

    19 34 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Вълкът":

    Е аз пък навремето ядях по един хляб на 3 дена. Сега не ям въобще хляб. Обаче с пържолите е обратното - преди ядях в месеца веднъж, а сега - почти всеки ден. Сигурно епот ГМО-то

    Коментиран от #44

  • 17 Вещия невежа

    91 10 Отговор
    Този автор прави ли разлика между генетика и селекция или скоро някой ще го научи? Рано му е да пише по такива въпроси за да "просвещава хародонаселението"
  • 18 Да почти

    62 9 Отговор
    няма храна без ГМО обяснете на,,лудите".Пилета с хормони от Полша и хляб с ГМО и радиация от Укристан и мляко на прах от Зеления!!!!Все тая дали ни питат,след като повечето храна я внасяме от тях от 20г.вече го ядем това ГМО въпроса е защо никой не е информира когато трябва???

    Коментиран от #58

  • 19 #идиоти вън

    62 11 Отговор
    А този Любо, като какъв експерт в областа на газ и ГМО е, аман от психари дето искат да дават акъл, който го нямат но ги дави злоба достатъчна да удави цял народ!
  • 20 ха ха

    65 12 Отговор
    поръчките на посолството трябва да се изпълняват , затова е писал каквото си иска
  • 21 00001

    39 3 Отговор
    ГМО модифицирани са царевица, соя,памук, люцерна. От хранени с ГМО храни животни, ГМО не се прехвърля на хората от тяхното месо.Обработените храни които се продават в в България са с много изкуственни и химически съставки, които предизвикават Болести, и съответно струват миларди на бизнеса, България и здравната каса , освен загубата на човеши живот. Доматите са хибридизирани не ГМО,има сортове подходящи за отглеждане в България, и много повече в магазините са неподходящи за България.Има над 180 вида домати.
  • 22 бай Даньо

    15 34 Отговор
    Нивото в България забележително и главоломно падна. Да го кажем просто до там изпроста народа че и от домати не разбира...Канов е прав природния домат е малък като джанка също така жълт но леко грапав .... някой да е виждал такъв?

    Коментиран от #24, #38

  • 23 Абе

    37 3 Отговор
    Правете каквото искате, но ако продавате гмо продукти, те трябва да бъдат ясно обозначени !
  • 24 да де

    31 6 Отговор

    До коментар #22 от "бай Даньо":

    добре че клептократите сте все учени и разбирачи , ама що все вземате колчето на доматите не знам
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Явно са прави

    52 9 Отговор
    Еее щом психиатри ни дават акъл що е селекция и що е генно инженерство... лошо,много лошо. А все пак разликите се учат по биология ама тоя е избягал по-рано и в Канада явно не си е доучил.Жалният шматарок даже не знае как се казва един от най-вкусните домати, но рупа ли рупа. Май са прави тези, които твърдят,че половината психиатри не са добре с главите.
  • 27 Няма значение

    36 3 Отговор
    Няма значение какъв ГМО домат,краставица или чушка ядеш - вкусът е един и същ, тоест няма го. Кожата дебела та с малко вода да се отглежда,доматът подскача като топка за тенис, а сложиш ли ги на туршия не траят защото са бъкани с нитрати. Ама те канадиърците на знаят що е туршия и ,че киселото зеле е антиоксидант. Но А
  • 28 в Албания няма

    27 3 Отговор
    МакДоналдц, ЩО ?
    щото има ГМО
    там всичките са неграмотни
    или луди.
  • 29 ето следсвието

    52 4 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 30 хммм

    46 5 Отговор
    Докторе, сигурно и ти не искаш някой агроном да те учи на медицина, нали?
  • 31 Само питам

    52 4 Отговор
    АФторе,на умен ли се правиш? Знаеш ли колко десетилетия са трябвали на Европата за да прояде домати?Смятали са ги за отровни и може би с основание . Българите видиш ли обаче само зелените сме рупали и сигурно с колците .А сега и руснаците са ни виновни,че някой трови Добруджа с пестициди.Но видиш ли трекинга ще пречисти земята ни и освен нефт и газ,ще береме и домати като тикви,но БИО.Аман от продажни въздухари,напомпани с центове отдядо Сорос .
  • 32 Име

    12 1 Отговор
    Добре де, ама ни тровят пък.

    И какво прави това - за комунизма, накрая, Призраци в блока ли е видял, като почната и с комунизма, разбрахме - че не можем да сме нормални хора - трябва да се избием, не става и при човешката раса ГМО, тоест - не можем да се селектираме да сме човечни - щом и комунизма не помогна.

    Но специално - за растенията - твърде е различен вкуса - просто не знам, аз ли не съм наясно. Месото дори трябва да се подбира - но това е - каквото има - това ще ядем.

    Неолудити и ли т.н. - ама - ако не е така.
  • 33 фре6 mp3

    32 2 Отговор
    За да разберете дали един плод или зеленчук е ГМО вземете семена от него и ги засадете. Не излезе ли нищо значи е ГМО. Сега за започнали да правят опити да създават плодове в лаборатория. Нищо добро не ни чака.
  • 34 Чиба в колибката

    43 4 Отговор
    Аз като агроном пак да му кажа на доФтора Камов че трудно намирам разлика между психолог,психистър и шизофреник и затова не се развявам да давам акъл извън агрономството.А съм и забелязал, че докторите са много ревниви когато НЕлекар дава мнение по медицински въпроси. Аре Камов, прибирай се в колибката си.
  • 35 В.В.П.

    30 2 Отговор
    Доматите в България НЕ СА КАТО ПРЕДИ 30 ГОД,,ДАЖЕ 20...СЕГА СА СМРАД..ТОЗИ ЕКЗЕМПЛЯР НЕ ДАВА ОТГОВОРА ЗА ТОВА ЯВЛЕНИЕ
  • 36 БгТопИдиот🇧🇬

    31 3 Отговор
    банани нал има целогодишно
  • 37 Не драги, процесът не е

    38 2 Отговор
    един и същ.
    Едното са селекции, естествени кръстоски, многобройни, докато се получи нещо с необходимите качества.
    Другото е директно бъркане в гените.
    А, и в процеса също се премахват гените за размножаване.
    Така че айде уЕво и си стой в Америка и яж квото си искаш.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мноооого

    10 2 Отговор
    ги разбираш нещата.
  • 41 Д-р Левайн

    24 1 Отговор
    Да затова понеже са много бавни промените по естествен път, да вземем по- бързо генетично изменени в лаборатории на клетъчно ниво организми, семена, животни, НО ПАТЕНТОВАНИ! И... Най вече АМЕРИКАНСКИ... Плащай ИМ като поп до второто пришествие! СТАНИ ИМ РОБ!!!
    Ето ТОВА Е БОРБАТА ЗА ГМО-ТО, ДРУГОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    25 0 Отговор
    Авторът звучи като платена ГМО прoZтитутка...
  • 44 Мъжа на урсула

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "2254":

    Това, което ядеш не са пържоли, това не е месо. Евтини са за да си мислиш че сега имаш възможност да ядеш повече пържоли.
    Хубавото за теб е че не знаеш какво ядеш. Продължавай да мислиш че ядеш пържоли
    Ако имаше 2 мозъчни клетки и ги ползваше за мислене а не за ядене щеше да ти направи впечатление че кило ,,пържоли,, е 2-3 пъти по-евтино от кило сирене / кашкавал.
    Кило ,,пържоли,, е колкото кило банани
    Ма такива като теб 1989 скачахте за банани
  • 45 Калбо

    28 0 Отговор
    Добиването на шистов газ в съединените щати хората които живеят в тези райони се оплакват от повишаване на болестите и най-много ракови заболявания
    А този платен пропагандист долно и мръсно и гадно лъже за добиването на газ че не е опасно за околната среда и хората които живеят в тези райони

    Коментиран от #51

  • 46 ОтМенТолкова

    24 3 Отговор
    Опростачването на нацията ни също беше извършено
    по бавен и целенасочен начин от СДС-Шайката, прилагайки успешно 33години "Доктрината Алън Дъглас" , докато англо- краварската БГ- колония не се пренасити с подобни полуграмотни,с промити мозъци простаци .
  • 47 Радостин

    23 2 Отговор
    Само глупак като този би написал такава простотия. Значи той подкрепя да има ГМО в храните ни. Доматът е една от националните ни гордости, и точно такива като тоя да против всичко българско
  • 48 Искра

    21 2 Отговор
    А той, психиатърът разбира и от ГМО? Или е просто един гладен психиатър? Не е обидно очевиден, купен и алчен профан да те нарича неолудит.
  • 49 Айсамани

    16 2 Отговор
    Айде поредния псевдоатлантик да обяснява кое,как,защо...Науката,та науката.Къде е науката сега в българските училища бе,другарю?на коя наука се уповаваш?Точно тази наука,не измисля ли как в дългосрочен план човека да го няма,защото не е необходим вече?Измисля ИИ,роботи и куп други античовешки г0мна,а ти ми говориш,кой,как го разбирал.Значи,според теб,другарю,българина е много глупав.А ти вероятно си българин,ама не точно.От някой друг произход ще да си.П.п. и със сигурност 6торно факсиниран.
  • 50 Селcкия

    18 1 Отговор
    Искам като разрежа домата да ми замирише на домат, а като пека свинска пържола да ми мирише на свинско! А сега като мина в града покрай някоя скара, изобщо не ми се провокира апетитя!
  • 51 Да ти кажа..

    6 14 Отговор

    До коментар #45 от "Калбо":

    Не знам дали знаеш, но в Северозападна България е открито огромнонаходище от конвен ционален, не шистов газ. Над 500млрд куб/метра. Които ни стигат поне за 100 години. Само че, нали се досещаш защо не искат да го разрабоят.. дали пък защото не им изнася на братушките и Газпром трябва да си продава газът- пряко или с посредници...

    Коментиран от #70

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Истинският

    21 2 Отговор
    Кания или е идиот,или се прави на такъв. Аз който съм на 59 години,няма как да ми обясняваш врели и некипели за храната която сме яли преди и сега. Тези ходи и ги разправяй на тези които са на по 30 или 35 години. Както казах или си идиот или се правиш на такъв!
  • 55 Абориген

    15 3 Отговор
    Неолудити са онези, които продадоха, нарязаха и умишлено затриха българската икономика, селско стопанство, образование, култура и спорт след 1989 г. Спомняте ли си кои бяха те? Така че Канов не лъжи и не манипулирай! Направете справка кои са лудитите в Англия!
  • 56 да разсеем един от митовете

    2 13 Отговор
    Причината беше че беше взела кредити за закупуване на оборудване за производство което разчиташе да реализира в Русия. Тагава мълвата беше че правим от долари рубли.
    След смърта на Леонид Брежнев нещата се промениха. Смениха се Юрий Андропов, Черненко и накрая Mihail Sergeevich Горбачов. Русия вече беше влязла в тежка депресия. През 1981 г не беше в състояние да доставя нефт за България /По-възрастните помнят опашките за бензин и новата цена./ Най-после започнахме да си купуваме от вън. В случая Либия. Постепенно научихме че сме купували 40% по-скъп нефт. От части поради невъзможността да си позволи и отчасти поради недалновидност Горбачов каза на Живков че нефта струва долари и отказа да взема Българска селскостопанска продукция. Най-видимо това се случи с лозята които бяха изкоренени през 1984 а не 1985 когато дойде Горбачов! Така стана и с останалата част от нашето селско стопанство. И сега да разсеем някои митове:
    Мит 1 ча запада и гадните капиталисти са затрили селското стопанство
    Истината е че Българското селско стопанство разчиташе на износ за Русия. Поради невъзможност да плати и ориентиране на нефтения износ на запад за валута Русия спря да купува Българска селскостопанка продукция.
    Западната продукция и в частност Гръцката бяха субсидирани и ние не можехме да излезем на западния пазар. Tova be osnoven
    Съществуваха и други фактори. Например Германците не ядат бяло сирене. Те го смятат за остро на вкус и прекалено солено. Аз съм им обяснявал

    Коментиран от #59, #73

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Абориген

    6 3 Отговор

    До коментар #56 от "да разсеем един от митовете":

    Остави тези митове, не си пробутвай простотиите, защото нямаш представа от тези събития.
  • 60 Ела

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "не е виждал хора":

    Защо, ти виждал ли си някой да умира от ядене на селектирани домати? И книга май още наричаш хартията, съдейки по каталога грешки в иначе краткия коментар.
  • 61 987

    7 1 Отговор
    Кой те пита за мнението ти? Що ли не си седяхте по Канада, Щатите и къде ли не!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ел Пали-Гали Булгаро

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ден":

    Разбирай (да се чете) вербован от Църквата на Светата Телеметрия. Папкайте скакалци без тън-мън!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Да така е

    4 1 Отговор
    Всъщност няма продукт в който да няма ГМО или химия която да не вреди на човечеството!!! Най-чистата храна я консумират Елита,Илюминатите,Масоните общо взето БАШ ЛУДИТЕ С ПАРИ !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Тон

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ден":

    По хубаво да не се връща!
  • 68 Тон

    6 0 Отговор
    И преди и сега хранителната култура е една и съща ,преди пълни деца и възрастни имаше малко , но сега е ужас проблема е в храната тотално фалшива !
  • 69 Тон

    5 1 Отговор
    Монсанто световният лидер,алчен за чужда земя ,е световният тих убиец!
  • 70 Тон

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Да ти кажа..":

    Братушки вече няма ,а на газа ще хвърли око Сащ а за нас трънки ,както със златото!
  • 71 Тон

    0 1 Отговор
    Вчера си купих зеле лук от Лидъл ,направих си яйца с лук и ги изхвърлих имаха фокус на гума лукът миришеше много лошо!
  • 72 Неоматрял

    5 1 Отговор
    Тая статия на "не0нормалните " джендъри я пробутвате вече за осми път от три дена, явно борбата на новите "нормални" фашунгери е за много мангизи за джоба новите им господари...
  • 73 Козяшки дебилизъм

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "да разсеем един от митовете":

    30г. рупане на гмо и промиване с телешка пропаганда .. Пораженията са непоправими... Новото битие за матряла ще е в Небитието... Или както е по-правилно и модерно да се каже - до последния Украинец...
  • 74 Българин

    0 0 Отговор
    Любомирчо да яде гмо,аз искам еко продукти на 100/..А ония тъ.па.н да прави оборот на господарите си.
  • 75 Неолуд

    1 0 Отговор
    Я този разбирач, да ми обясни как по естествен начин( да предположим че имаме мнооого време) да получа хибрид между домат и риба, примерно?
    Чакам отговор!
    То верно че затъпяхме безпрецедентно, ама не чак толкова.