Last news in Fakti

17 Декември, 2023 13:00 2 107 147

За ПСА, фашизма, антифашизма и "освобождението"

  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • пса-
  • мнение-
  • даниел смилов-
  • съветска окупация-
  • русия

Това е и проблемът с ПСА

За ПСА, фашизма, антифашизма и "освобождението" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паметникът на съветската армия може и да има елемент на прослава на победата над фашизма, но същевременно той прославя и Червената армия като главен инструмент на репресивната и завоевателна политика на Сталиновия режим.

Демонтажът на Паметника на съветската армия (ПСА) трябва да се използва за истински обществен дебат за фашизма и антифашизма в България. През годините тези въпроси са обрасли с идеология и са затънали в клишетата на официалната пропаганда на комунистическия режим. Основната трудност е в това, че фашизмът - едно наистина отвратително и опасно тоталитарно учение, се интерпретира през призмата на комунизма - друго отвратително и опасно за демокрацията и свободата учение.

Това е и проблемът с ПСА - в него може и да има елемент на прослава на победата над фашизма, но същевременно той прославя и Червената армия като главен инструмент на репресивната и завоевателна политика на Сталиновия режим. Няма как този паметник да бъде "саниран" и да бъде четен само като антифашистки, защото смисълът му всъщност е бил различен - да прослави налагането на комунистическия политически ред в България. Затова, ако наистина ценим историята си, този монумент трябва да влезе в музея, защото неговата оригинална функция в съвременното общество е не само нелепа, но и вредна. Под прикритие, че се отрича нацизмът, този монумент е просто една възхвала на наложения на България комунистически режим след Втората световна война.

Наред с това обаче демонтажът на ПСА повдига и множество други концептуални въпроси, които не са добре изяснени в българската публичност. Ето някои от тях:

Антифашизмът

ПСА не е паметник на антифашизма, защото борбата срещу нацистка Германия не се свежда само до Червената армия и СССР. Вярно е, че без Червената армия Хитлер трудно щеше да бъде победен. Но също така е вярно, че ако само СССР се сражаваше срещу него, задачата му щеше да е много по-лесна. Руският народ наистина е дал милиони жертви в борбата срещу нацизма и това заслужава уважение. Но без ресурсите на САЩ, без непримиримостта на Чърчил, без френските патриоти на Де Гол и Съпротивата, без полската съпротива и т.н. битката между съюзниците и оста Берлин-Рим-Токио щеше да е с неясен край.

Съветската пропаганда и историография системно се опитват да омаловажават приноса на другите в битката срещу нацизма и този уклон съществува и в България. ПСА е всъщност еманация на този уклон: Червената армия "освободила" Европа от нацизма.

В крайна сметка през първите две години на Втората световна война Хитлер и Сталин са съюзници. Те заедно са разпарчатосали Полша и заедно са извършвали престъпления срещу полския народ (клането в Катин е съветският принос, но не само). Сталин реално се присъединява към антифашистите след нападението на Вермахта срещу него: дотогава срещу Хитлер се сражава само Великобритания със сериозна материална подкрепа от САЩ.

Нещо повече, Червената армия унищожава голяма част от антифашистката опозиция в окупираните от нея територии. Особено ясна е ситуацията в Полша, където Сталин първо съзнателно оставя нацистите да разгромят и изтребят варшавските въстаници от полската съпротива, а след това праща в лагери и убива част от оцелелите антифашисти. Покъртителна е съдбата на големия полски герой Витолд Пилецки, който многократно рискува живота си в борбата срещу Холокоста и репресиите на нацистите (включително влиза съзнателно и доброволно в Аушвиц), само за да бъде инквизиран и убит от комунистическия режим през 1948. Не е необходимо да гледаме към Полша, за да разберем какво се е случило и с антифашистите, които не са били сталинисти и комунисти. Както Никола Петков и мнозина други, те са били разстрелвани като "империалистически шпиони" или най-малкото - са били изпратени по лагерите.

Този странен съветски антифашизъм, който сам използва фашистки методи на репресия, не може и не бива да се венцехвали с думите и изразните средства на собствената му пропаганда. Кощунство е монумент на този уродлив антифашизъм да доминира градския пейзаж на съвременна европейска столица.

Чумата и холерата: нацизмът и комунизмът

Това, че Сталин е участвал в разгрома на фашизма, не го прави приемлив политически лидер, нито прави комунизма достоен политически режим. Както борбата на Хитлер с комунизма не го прави герой. Съвременната политическа наука е достигнала до широко съгласие, че и нацизмът, и комунизмът са тоталитарни и репресивни режими, които са извършили тежки престъпления срещу собствените си народи и други държави. Спорът кой от двата е по-добър или по-лош има смисъл за науката, но от практическа гледна точка и двата са дефектни и морално укорими.

Червената армия няма как да бъде третирана като нещо различно от инструмент на комунистическия режим за налагането му в СССР и окупираната Източна Европа. Без Червената армия нито България, нито Чехословакия, нито Полша или Унгария биха били комунистически държави.

Някой би казал, че Източна Европа се е "полагала" на Сталин като репарации за войната. Но това е странен аргумент, който няма основания нито в морала, нито в международното право: отнемането на чуждата свобода на държави, които не са воювали срещу теб - Полша, Чехословакия, а и България - е странно разбиране за "компенсация".

Популярна е също така и тезата, че Чърчил през есента на 1944 г. "харизал" Източна Европа на Сталин с разбирателството на салфетката. Но това е също слаб аргумент, защото дори и Чърчил да го беше направил, "харизването" нямаше да има никаква морална или правна стойност - как можеш да дариш легитимно на друг нещо, което не притежаваш? Но дори тази история се използва превратно, за да се легитимира руската окупация на Източна Европа.

Всъщност, когато Чърчил се "пазари" със Сталин за Румъния, България и т.н., руските войски вече са окупирали тези територии и имат 100% контрол върху тях. Съзнавайки ситуацията, Чърчил е пледирал просто да има поне някакъв глас в случващото се в тези държави, ясно съзнавайки трагедиите, които ще последват в тях. Всъщност от тримата "големи" - Рузвелт, Сталин и Чърчил - единствено британският премиер е настоявал десантът на англо-американците да е на Балканите, а не в Нормандия, с идея да се предотврати и разпространяването на комунизма в Източна Европа. Така че не е точно Чърчил човекът, на когото може да му се приписва легитимирането на комунистическото завладяване на Източна Европа.

"Освобождението"

ПСА всъщност пропагандира и друг мит - че Червената армия "освободила" Европа от нацизма. Да, за Западна Европа това твърдение има смисъл, но за Източна то е погрешно. Защото Червената армия не носи свобода на поляци, чехи, словаци, българи, румънци и т.н. Това, което е донесла, е едно тоталитарно, затворено общество, от което дори не може безопасно да се избяга.

Да, комунистическият режим е бил зловещ през 1940-те и 1950-те години и не толкова кървав след това. Но със свобода той не се е характеризирал, колкото и някои "нови леви" да преинтерпретират историята. В крайна сметка това е режим на липса на свобода на придвижване - външни визи, жителство, открити листове за ходене около границите и т.н., липса на свобода на словото, липса на свобода на сдружаване - разрешни са само казионни партии и организации, и т.н. и т.н. Хлябът и двата вида сирене в магазините не могат да се интерпретират като "компенсация" за липсата на тези свободи, както не е такава компенсация и свободата да обичаш комунистическите лидери и СССР.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    34 40 Отговор
    Много голями дяволи се пишат нашите комунисти, русофили и русороби. В Германия не си били бутали паметниците на Червената орда – реват те.
    ..
    ДА, АМА ПЪК В ГЕРМАНИЯ КАКЪВ ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА ИЗТРЯСКАХА . Бутнаха от власт 600 000 броя глави комунисти от ГДР, което означава, че у нас трябваше да бъдат бутнати и лустрирани около 300 000 броя глави комунисти . НО НЕ, НЕ И НЕ . Нито искат да ги бутаме от власт, нито искат да им бутаме паметниците, ама така не може .
    ..
    Е, трябваше тогава да им бъде предложена сделка – МОЧА остава, ама цялото комунистическо стадо във властта, завещано ни още от комунизма, които не бяха сменени, а станаха вечни и несменяеми - едно 300 000 броя съдии, прокурори, депутати , кметове, съветници, президенти, милиционери и безкраен брой чиновници - си заминава .
    ..
    Те - комунисти са едно нищожно малцинство от около 7 -12 % от обществото, ама искат цялото общество да играе по свирката им. А така не става ! Не ви искат – бутаме ви ! Без рев,сълзи, плач и сополи , че вие колко народ сте разплакали само един Господ може да ги знае .

    Коментиран от #18

  • 2 Гаглей

    39 8 Отговор
    То от фашизъм, нацизъм и комунизъм разликата е малка

    Коментиран от #11

  • 3 Фен

    39 14 Отговор
    Дойче веле няма мнение, а позиция! Както винаги! И това е позицията на демократическата партия на САЩ! Както винаги!

    Коментиран от #142

  • 4 Като видя

    43 19 Отговор
    автора на статията и знам, че ще е чиста пропаганда! Затова си спестявам четенето на подобни бози!
  • 5 ЕвроАтлантически варварин

    34 18 Отговор
    Още на 14 декември от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на Съветската армия!

    Областната управителка от ПП-ДБ Вяра Тодева е скрила документа от съда! Крият го два дни, за да могат да продължават да безчинстват! Скандална е арогантността, с която от Областната управа не се съобразяват със законите в държавата. Потресаващо е хладнокръвието, с което извършват това престъпление пред очите на цяла България. Абсурдно е държавна институция да нарушава законите в държавата.
    Възраждане още от първия ден подаде сигнал до прокуратурата, както и по искане на партията вече има второ дело в съда, което ще се реши в понеделник. На управляващите ни фашисти трябва да се сложи край!

    Коментиран от #8

  • 6 Гориил

    20 21 Отговор
    В България не е имало фашизъм ние сме спасили 60 000 евреи от немците.
  • 7 Майна

    14 15 Отговор
    Баба ми е била партизанка от ,,Хр. Ботев,,, командир и е бил Чочулу.
    Радев предаде антифашизма!
    ,,Подложката за демонтажа е направена от служебното правителство на Радев през март 2023 година.

    От областният му управител и министъра на културата.

    В качените от областната управа документация се вижда, че с писмо от 30 март на Министерството на културата се вижда черно на бяло: „Монументът „Паметник на съветската армия“ не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство и не се стопанисва/управлява от министъра на културата (стр 59-60).

    Това пише служебният министър на Радев до служебният областен управител на Радев.

    Това означава: правете каквото искате с този паметник, който има име, наричат го монумент, но не е паметник и култура ценност.

    Областната управителка Вяра Тодева стъпва на документацията подготвена от Радев, за да се извърши демонтажа.,,

    Коментиран от #94

  • 8 ЕвроАтлантически варварин

    31 12 Отговор

    До коментар #5 от "ЕвроАтлантически варварин":

    Лицето Тодева е разпоредило унищожаване на имущество на стойност 22 милиона лева! На толкова самата чиновничка оцени паметника, който бе нарязан с флекс абсолютно незаконно в разрез с всички нормативни разпоредби и въпреки изричната забрана от страна на министерство на културата като принципал.
    В качеството си на областен управител Тодева унищожи безвъзвратно статуи, които са произведение на изкуството. След като същата не е в състояние да представи никакви документи пред Софийски градски съд, то действията й следва да се третират като произвол и беззаконие и трябва моментално да й бъдат повдигнати обвинения за нанесени щети в особено голям размер на публична инфраструктура, каквато се явява Паметникът на съветската армия в София.

    Обвинението трябва да предяви на гражданката Тодева всички нанесени щети и същата да бъде моментално осъдена да ги възстанови с лични средства. Ако не разполага с такива, имуществото й да бъде обявено за публична продан и за остатъка да положи принудителен труд, докато разходите не бъдат възстановени!
    Тази жена дори си е позволила да наеме изпълнител на дейности, за които няма проктно-сметна документация и респективно разрешение за строеж, в случая демонтаж на паметник. На какво основание фирмата "Скеле" ЕООД извършва дейности и получава заплащане за тях?
  • 9 Съда ще реши, че

    24 14 Отговор
    ПСА трябва да се върне.
  • 10 Някой

    28 8 Отговор
    На мисирките в ДВ нямам и грам доверие. Затова и не чета драсканиците.
  • 11 Почти

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    няма разлика !
  • 12 Историк

    16 21 Отговор
    В България не е имало анти-фашисти, защото не е имало фашизъм. Помагачите на комунистите, които наивно са се вързали на пропагандата им защо "се борят" - Отечествеения фронт - след това са били ликвидирани от самите комунисти, за да не се конкурират с тях за властта. Комунизмът е тоталитарен режим, който е по-зловещ и злокобен от нацизма.

    Коментиран от #72

  • 13 мдаааа

    10 18 Отговор
    И по навик , колхознята почва да пищи ...
  • 14 Майна

    21 9 Отговор
    Най-малко ДВ има право да дава ,,експертни,, анализи!
    Да попитам имали разрушен паметник от руските на територията на Източна Германия, които бяха издигнати от германците за германци ,загинали във Втората световна война !
    Руските уважиха желанието им да уважат паметта на загиналите им, след като те се отрекоха от нацизма.
    Това е цивилизационно отношение!
    Поклон пред руските хора!

    Коментиран от #25

  • 15 Ако кюстендилската слива

    8 13 Отговор
    беше направила палатки пред МОЧА, нямаше да го демонтират.
  • 16 Бъгария е четвърта в Оста

    22 8 Отговор
    Рим , Берлин , Токио. И е официален съюзник на Хитлер. София е бомбандирана до разсипия. Ако бяха влазли Американците паметника щеше да е Американски а не Руски. Исторически факт е този паметник в момента.

    Коментиран от #27, #29

  • 17 обективен

    22 8 Отговор
    А в България Иван Костов , Мадридският крадец , Серго Станишев , БОКО-ТИКВАТА , и сега разглобката . Та тези изброени са буквално за астрел ,защото докараха хубавата ни страна до нивото на последните в Африка !!
  • 18 БСП на Бунището

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Закон за обявяване на Комунизма за Престъпен в България
    Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
    (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.."
    Половин век Руска комунистическа Окупация на Царство Българи
    .Време е да се допълни Закона с Лустрация на всички комунистически партии и техните Правоприемници и ръководители !!!

    Коментиран от #24

  • 19 Къде е манипулацията тук ?

    18 9 Отговор
    Прокарването на паралел -фашизъм -комунизъм, за да се оправдае варварството за бутането на паметници.
    По абсолютно същата логика можете да прокарате паралел османизъм - комунизъм, и оправдаете бутането на джамии.

    Какво ли не правят продажните малко души за грантове!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 🇧🇬🇪🇺💯

    9 5 Отговор
    Тук съм съгласен с Даниел Смилов на сто процента, друг факт от историята на СССР е гражданската война във Финландия, разделена м/у финландски комунисти и финландски националисти, “Червените” във Финландия губят гражданската война, много от тях се опитват да емигрират в СССР - Санкт Петербург през Зимата заедно със Семействата си, в резултат на това много остават замръзнали в жестоките зимни условия, тези “революционери” които успяват да се доберат до Санкт Петербург през зимата, болшинството от тях бива изпратено по късно в Съветските “Гулаг” - лагери или също така биват разстреляни НКВД.

    Още нещо Германия след Първата Световна от 1921 г. до 1931/1932 г. сътрудничи тясно със Сталин - КПСС - СССР, издадена е книга на руски която описва Германско - Съветското сътрудничество в Военната Индустрия и Червената Армия.
  • 22 Българин

    10 7 Отговор
    Сега ще сложат паметник на на някой немско-американски гей, качен на еднорог!
  • 23 нннн

    13 4 Отговор
    Омръзнаха ми безбройните ,,лични мнения на автори". ЗА, ПРОТИВ, ЗА, ПРОТИВ, ЗА, ПРОТИВ... При спорни въпроси се прави референдум и народът решава!

    Коментиран от #31, #138

  • 24 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "БСП на Бунището":

    Браво на вас ! Комунизмът е престъпен режим, за това спор няма . Но се оказа, че у нас престъпният режим е създаден от НЕпрестъпници . Престъпна група, ама без престъпници , което е невъзможно , така, че строителите и подържателите на комунизма - нашите комунисти са престъпници и до девето коляно трябва да бъдат лустрирани .Няма друг начин .
    ..
    Оставиш ли престъпници на власт, те отново правят престъпни групи, престъпно управление,престъпни режими .

    Коментиран от #41

  • 25 Българин

    7 9 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    Петолъчника, колко съветски войници са загинали на територията на Германия и колко в България?
    Отговори на въпроса и ще спреш да питаш!

    Коментиран от #28, #32

  • 26 НЕчовешка трагедия

    6 7 Отговор
    Нашите ошанки уж са много учени а пък са пропуснали да прочетат писмата на Сталин до Рузвелт и Чърчил
  • 27 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бъгария е четвърта в Оста":

    Верно? А къде останаха Унгария, Румъния, Хърватия? Те под кой номер са? Да не споменавам, че изброените държави изпратиха войски в СССР, а България-не!

    Коментиран от #30

  • 28 Колко са загинали

    12 8 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    в България, Германия или Патагония, няма грам значение първолаче! Това е фашизъм, който руснаците са дали милиони жертви, а Европа е признателна, за разлика от днешните възраждащи фашизма и дразнещи се от всеки символ срещу фашизма!

    Коментиран от #33, #36, #45

  • 29 Копейкин Костя

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "Бъгария е четвърта в Оста":

    Къде в Париж се намира паметника на американския войник, спасил Франция през ПСВ и ВСВ? М?
  • 30 Ами

    8 6 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    "Верно? А къде останаха Унгария, Румъния, Хърватия?"

    След нас. Не съм чел никъде да са се самопредлагали да станат република на фашисти, както ние го направихме през времето на СССР.

    Коментиран от #44

  • 31 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    10 9 Отговор

    До коментар #23 от "нннн":

    Така е, с референдуми трябва да се решава всичко . Но има едно голямо "но" . Първо да се възстанови изначалното състояние , което е било без МОЧА . Не е имало референдум дали да се вдига този паметник и къде да се строи . Та не може другарите комунисти да искат все някакви по-добри условия за тях .
    ..
    Та по начинът, по който е строен - без референдум се бута , после който иска да си прави референдуми дали да се правят паметници на комунистически диваци и варвари, къде да се правят и кой да ги прави .

    Коментиран от #77

  • 32 Майна

    12 11 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Значи в България не е имало фашизъм?
    Значи не е имало над 35 000 избити българи( антифашисти, партизани, ятаци, деца?!)
    Хм...
    Отричаш историята

    Коментиран от #35, #62, #86, #87

  • 33 Историк

    11 7 Отговор

    До коментар #28 от "Колко са загинали":

    " Това е фашизъм, който руснаците са дали милиони жертви"

    Така е, сатрапа Сталин е избил много повече жители на СССР от който и да било в която и да било война.

    Коментиран от #38

  • 34 Не е в кавички

    5 2 Отговор
    Освобождението Не бива да е в кавички.
    Съжалявам загубихте повече от половината си граждани.
    Ромите и българските турци не са фашисти също, те вие се маргинализираните.
  • 35 Българин

    10 10 Отговор

    До коментар #32 от "Майна":

    Да, в България не е имало фашизъм. Фашизмът е идеология, която има определени белези и в България никое управление не ги покрива.

    Виж режима на Путин ги покрива на 100%.
  • 36 Българин

    11 3 Отговор

    До коментар #28 от "Колко са загинали":

    Отговори на въпроса, вата.
    Случайно да си спомняш, че Германия и СССР бяха съюзници и си поделиха Европа преди да се хванат за гушите, първолаче?

    Коментиран от #40

  • 37 ВСВотСАЩ

    7 4 Отговор
    Понеже съм чел много нелепи интерпретации на историята като тази на тоя за ВСВ, когато задам въпрос, същите гледат като телета в трици.
    цитат: "първите две години на Втората световна война Хитлер и Сталин са съюзници"

    КОГА Хитлер и Сталин са били съюзници - дата и договор??

    Коментиран от #39

  • 38 Какво е направил Сталин

    4 6 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    със собственият си народ и войната срещу фашизма, са две различни неща! Голям зор да се въргаляте в глупости, за да си продавате бъдещето! Зарзават!

    Коментиран от #42

  • 39 Историк

    7 7 Отговор

    До коментар #37 от "ВСВотСАЩ":

    Пакта Рибентроп-Молотов и всички договори за сътрдничество между СССР и Хитлеристка Германия между 1939 и 1941ва година.

    Коментиран от #58

  • 40 И това

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    променя ли случилото се в последствие и милионите жертви, за да си свободна и да се продаваш като зарзават сега на новите фашисти?

    Коментиран от #54

  • 41 ами

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    лустрирайте си кмета бе, комунистическо отроче отвсякъде!

    Коментиран от #81

  • 42 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Какво е направил Сталин":

    "със собственият си народ и войната срещу фашизма, са две различни неща!"

    Не, не са. Разбираш го когато разбереш, че СССР всъщност не е населен само с руснаци, разбираш го и по последващите политики на Сталин извън СССР.

    Коментиран от #46

  • 43 Професор

    6 7 Отговор
    Виж сега, Смилов, един път да се съглася с тебе. Не е ли странно, аз консервативният тръмпист да се съгласявам с тебе, прогресисткият розов глобалист? И защо точно вие, прогресистките кадесарски глобалисти, с такава убеденост разрушихте ПСА веднага след като дойдохте на власт в София? Отговорът, Смилов, е, че има една паралелна сюжетна линия, за която не споменаваш нищо, но която прави вашата омраза към сталинизма и, респективно, към путинизма толкова голяма. Вие сте троцкисти, Смилов, а Троцки е прогресистки болшевик-глобалист -- ваш идеологически баща, който е убит в Мексико от национал-болшевикът Сталин. Именно сталинисткият национал-болшевизъм е съюзник на хитлеристкият национал-социализъм 1939-1941 г. Именно затова Сталин е шокиран от нападението на Хитлер, който е пропуснал трансформацията на СССР от глобал-болшевизъм към национал-болшевизъм. Хитлер, поради малограмотност, пропуска конфликта Троцки-Сталин, ти го пропускаш за удобство. А той е много важен за да обясни и съвременния националистически путинизъм, както и вашата троцкистко-прогресистка ненавист към него.

    Коментиран от #47, #76

  • 44 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ами":

    Бъркаш въпроса. Говорим за държави членки на Оста-Рим, Берлин, Токио, където не сме четвърти, а последни!
  • 45 Бъркаш понятията, крепостнико

    9 6 Отговор

    До коментар #28 от "Колко са загинали":

    ОПърво, фашизъм и нацизъм не са едно и също, образовай се. Второ, руснаците да дали половината от жертвите в СССР, другите да основно украинци и граждани на "становете". Да не говорим, че 1/4 са ги избили Сталин и НКВД. Много са ти евтини лъжите и нефелна пропагандата. Типично за кремянските господари на лъжата и бгдрончетата им.

    Коментиран от #51

  • 46 Аха

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "Историк":

    Ако слушам пропагандата на новите фашисти не са! Ама да ти кажа, ме е гнус от жалки хорица продадени като зарзавати и опростачени!

    Коментиран от #52, #53

  • 47 Хмммм

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Професор":

    "Не е ли странно, аз консервативният тръмпист да се съгласявам с тебе, прогресисткият розов глобалист"

    Какво е отношението на "консеервативния тръмпист" към демокрацията, т.е. как я разбира?

    Коментиран от #83

  • 48 Пасъмас

    7 2 Отговор
    МОЧА

    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Но често българина е ленив и прави си живота сложен!
    Такъв е нашия Народ! На никому не сторва лошо!
    Понякога дори е толкоз търпелив, че го “даряват” със Альоша!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Но винаги е разделен на две, да поведеш такъв Народ е Невъзможно!
    Такъв е нашия Народ! Все чака някой път да му посочи.
    Понякога дори е толкоз сляп, че казват му къде да МОЧА!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Да хване Ъглошлайфа във ръка, и Точка той на гаврата да сложи!
    Такъв е нашия Народ! Не му изпробвай ти с юмрук рефлекса!
    Че който вдигнал е юмрук, ще чуе песента на Флекса!!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Да стисне нечия ръка за поздрав, протегната за поздрав Тоже!
    Такъв е нашия Народ! Не вдигай своя Шпагин в небесата!
    Защото много е търпял, и ценна му е днеска Свободата!
  • 49 Голи асвабадители

    6 9 Отговор
    Oшанки 60 процента от авиационното гориво за червената армия идва от Великобритания през Иран
    Пропуснали сте да прочетете как Сталин се моли на съюзниците от 42 година да откриват втори фронт..пропуснали сте и че САЩ са хранели червената армия чак до пращането на милиони копчета

    Коментиран от #56

  • 50 интересно,

    7 1 Отговор
    как удобно се забравя ролята на другите двама съюзника?!? И в подялбата на Европа на Ялтенската конференция и в действията им на Парижката конференция и Парижкия мирен договор?!? Защо сме окупирани до 49-та?!? Ами защото сме победена страна във ВСВ и кой ни обявява за „победена“?!? Все удобно забравяни отговори!
  • 51 Ами като бъркаш

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Бъркаш понятията, крепостнико":

    чети бре! Не лази! Хората ходят прави, а не лазят и не се продават като зарзават на новите фашисти! Я мои се повъргаляй малко с чалгаря! :))
  • 52 Новите нацисти са в Кремъл.

    8 4 Отговор

    До коментар #46 от "Аха":

    И фашизъм има в Италия, пак сте недоучили крепостните...

    Коментиран от #55

  • 53 Историк

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "Аха":

    Мен ме е гнус от руски наколенки. Все пак, те спомагат за фалшифицирането на Историята, която господарите им се питват (безуспешно) да прокарат, а това е това, което ме интересува. Изисква се човек да е особена комбинация от омраза към обществото и морален дефицит, за да е той руска наколенка и то и двете трябва да са налице едновременно. Аз не казвам нищо ново де, това са широко известни факти.

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Знам знам

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Новите нацисти са в Кремъл.":

    Със същият успех може да лазиш и ако ги замениш с марсианци! Все еднакво глупаво звучи, като лъжите на фашистите и нациомналнои предатели ПП и ДБ, опростачващи деца!
  • 56 а защо

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Голи асвабадители":

    са открили втория фронт чак 44-та, след като Сталин влиза в Европа и му е било все тая вече от втори фронт?!? А защо го молят да се включи във войната с Япония, ами и тя като нас не е нападала СССР?!?

    Коментиран от #75

  • 57 🇧🇬🇪🇺💯

    5 1 Отговор
    Едно уточнение за Финската Гражданска война, води се от 27 Януари до 15 May 1918
    (3 месеца, 2 седмици и четири дни).

    Зимната Война - СССР - Финландия (30 Ноември1939 – 13 Март 1940
    (3 месеца, 1 седмица and 6 дни) слага край на всякакви
    про - болшевишки комунистически настроения във Финландия.

    Това което Даниел Смилов удобно изпуска от наратива в разказа
    ПСА - СССР е че,
    “Болшевишката Революция” е извършена с голямата намеса на Германското Военно и Външно Разузнаване през Първата Световна Война с цел извеждане на Руската Имперска Армия от ПСВ, чрез осигуряване на Брониран Влак за Ленин да премине през Германска територия на който Б. Влак - Германската Имперска Армия осигурява охраната, с пристигането на Ленин в Русия, Германски Банки осигуряват “cash” парите за така наречената “Болшевишка Революция” която всъщност е най “обикновен” държавен преврат подържан от Чуждестранни Държави и главно в частност от Имперска Германия.
  • 58 ВСВотСАЩ

    10 4 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Не пишете глупости.
    Пактът Молотов-Рибентроп е договор за ненападение между Германия и СССР Такъв Договор за ненападение с Германия преди СССР имат Полша, Англия и Франция.
    Военно-политически съюз е Тристранният пакт между Германия, Италия и Япония...

    п.п. сега разбирате ли как ви лъжат и манипулират !?

    Коментиран от #61, #64

  • 59 Цар Симеон

    10 9 Отговор
    Какъв фашизъм в България бе, неразумни юроде? Борис е френски наследник със съпруга италианка, далеч е и от нацистите и от нацистите. Ама важното е московските другари да оправдаят деветосептемврийския преврат с нещо.

    Коментиран от #85

  • 60 А мен от наколенките

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "Историк":

    Дали са руски или американски или на нова гвинея, все са под знаменателя боклук! Жалки и продадени зарзавати! Що за глупак се продава като зарзават? требе дда е много пръост!

    Коментиран от #65

  • 61 Историк

    5 5 Отговор

    До коментар #58 от "ВСВотСАЩ":

    Има една "дребна" разлика и тя е, че Хитлер и Сталин СПАЗВАТ този ДОГОВОР, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ. С други думи - действат заедно.

    Коментиран от #104

  • 62 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    11 9 Отговор

    До коментар #32 от "Майна":

    Сега ли ги измисли тия 32 000 бандити ? 1200 са терористическите партизани за всичките 4 години от 41 г. до 44 г. , платени с парите на Сталин, да се вдигат с оръжие в ръка срещу законно избрано българско правителство , при положение че със СССР не сме във война.

    А за тези терористи, които пак по заповед на Москва тръгват да правят комунизъм, чрез терор у нас – вдигайки през 1923 г. с измами клети хора от Северо-Западна България на въоръжена терор за строежа на комунизма , ги пиши на чичко ти Сталин , чичко ти Георги Димитров и Васил Коларов .

    Убил някой си Ал.Стамболийски, ама това не означава да запалиш гражданска война в България по заповед на Москва , за да строиш комунизъм . Има си съдилища, прокуратури, полиция, армия, държавният глава си е същият – Борис III . Какви се явяват комунистите на Стамболийски – адвокати, отмъстители ли ? -

    В много държави са убили президентите и министър-председателите им (Улоф Палме в Швеция, например) , ама никой не запалва граждански войни, използвайки тези трагедии, за да строи комунизъм в тях .

    Може ли да ги изпишеш тия 32 000 бандити, които ги измисли, случка по случка, че вие комунистите винаги преувеличавате стократно . Ккато от 1200 шумкари направихте над 250 000 активни борци против капитализма, така за всичко друго лъжете в колосални мащаби .

    Коментиран от #78

  • 63 12340

    7 4 Отговор
    Интересно кво ще измисли даниел за паметника на Шипка и за паметника на Алесандър II...?

    Коментиран от #73

  • 64 що не го питаш

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "ВСВотСАЩ":

    историчето за Мюнхенския сговор?!? За Чехия, за Тешин?!? Или за това, защо съюзниците не обявяват война и на СССР, след като и те са „нападнали“ Полша?!?
  • 65 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "А мен от наколенките":

    "все са под знаменателя"

    Яко, значи си знаеш.

    Коментиран от #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Само питам

    10 7 Отговор
    Че кого да прославя ако не червената армия бе ? Западняците дето сринаха София и цяла Северна България с бомбардировки ли ?
  • 68 Знам

    6 6 Отговор

    До коментар #65 от "Историк":

    нали ме гнусят зарзаватите на НПО-тата на САЩ и нашите фашисти ПП и ДБ и жалките грантаджии като този смилов! Как да не знаеш?
  • 69 Демократ

    10 9 Отговор
    Браво! Изключително точен анализ, който отразява историческата истина и всички, които са чели много, я знаят. Тази статия трябва всеки ден да се публикува, защото битката с лъжата продължава вече 80 години в България и жалкото е че комунистическите пропагандатори на кремълските лъжи продължават да заливат общественото пространство и да обучават децата ни и да промиват мозъците им.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Тра-ла-ла

    5 3 Отговор
    Тези приказки Европа и ги знаеше и когато остави на другаря Сталин цяла източна Европа. Знаеше ги и когато "непримирия" предаде казаците при Лиенц. Знаеше ги и когато бунтът в Унгария беше смазан. Знаеше ги и когато Пражката пролет приключи. Знае го и сега, когато подкрепя Украйна (сигурно както Полша тогава) без да прати един войник там, но подкрепя. Виждам, че историяте взе вече да се пренаписва в реално време (съвсем като в 1984), но все още има хора които притежат памет. Не помня кой скоро чух да казва, че ако преди е вярвал, че нашето бъдеще (тук на Изток) е Западът, то сега ние сме надеждата на Запада.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Историк

    4 9 Отговор

    До коментар #63 от "12340":

    Александър какъв е на България, че статуята му виси точно пред/над българския парламент?

    Да не се окаже, че и тя е част от затвърждаването на руските имперски амбиции в региона? (това е риторичен въпрос, всеки знае, че това е точно така).

    Коментиран от #79

  • 74 Мдааа Дааа ... четем във Факти

    6 1 Отговор
    "Политически анализатор"?! Обществена тайна е, че у нас няма такова животно... Кристиян Шкварек
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...
  • 75 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    9 6 Отговор

    До коментар #56 от "а защо":

    Абе какви глупости ги пишеш ? До юни 1941 г. Британия и Франция се бият с Германия, а на Германия помага Сталин с храни,зърно ,метали и нефт . СССР заедно с Германия пороби Полша, а СССР сам пороби още през 1939 г. - 1941 г. и Литва, Латвия, Естония , нападна и Финландия и Буковина, все в съюз с Хитлер .
    ....
    Така, че НЕ СССР се е бил сам срещу Хитлер, а Британия се е била сама срещу Хитлер, подпомаган здраво от Сталин . И чак, когато този излиза по-куражлия от Сталин и напада СССР, тогава руския сатрап обръща палачинката и започва да моли за помощ Британия и САЩ .
  • 76 Професор

    7 4 Отговор

    До коментар #43 от "Професор":

    Та, да продължа, Смилов. В този контекст, напълно вярно е, че Червената армия е един инструмент на национал-болшевизма, който се настанява в България претендирайки, че се бори срещу "фашизма" и че е "антифашистки". Каквото и да говорим, дори и след смъртта на Сталин, режимът в България не беше глобалистки, а национален. Колкото повече Бай Тошо остаряваше, толкова по-националистичен режимът му ставаше. Вие, глобалистите, мразите носталгията на много българи по "социализма", но това е по-скоро носталгия по националната ни държава, която вие, глобалистите, искате да ликвидирате. Българите обичали Путин и путинизма, казвате вие, глобалистите. Не Смилов, те си обичат своята национална държава, но виждат в Путин един национален лидер, който криво-право си брани своята национална държава. Много българи говорят срещу Америка, Кравария, Посолството, и пр. Но те не разбират, че глобалисткият режим взел незаконно властта в Америка в момента ще падне догодина, и запазването на нашата национална държава ще бъде подпомогнато много повече от новата консервативна американска администрация, отколкото от режима на Путин. Защо? Ами много е просто -- другарят Путин няма пари, а Америка има. Така че, другари глобалисти, мерси че махнахте ПСА, ама се гответе за измитане...
  • 77 нннн

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Ама нали затова бяха промените! Да не допускаме предишни грешки? Сега в демокрация ли живеем или в друг тоталитаризъм?

    Коментиран от #89, #95

  • 78 Историк

    5 9 Отговор

    До коментар #62 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Точно така е,има книга от френския автор Безансон ,озаглавена " Най-страшното зло на 20 век- комунизма". Човекът обаче не е знаел, че това зло ще бъде още по-опасно и зловещо със заплаха за целия свят през 21 век и ще се осъществи от терориста Путлер. Народът е казал мъдростта ,че змията наистина е умряла,когато и се смачка главата.
  • 79 до историчето

    8 3 Отговор

    До коментар #73 от "Историк":

    ами много лош човек е Александър II, развалил ни е рахатлъка да сме под чалмата на султана, и твоя е развалил да не се казваш Асан!

    Коментиран от #84

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "ами":

    В моята община бихме шута на комунистите още през 1990 г.. За софийския кмет - пиши на софиянците, че е голям резил , комунист на шеста степен .
  • 82 Еееех ,

    6 0 Отговор
    Защо десанта стана в Нормандия , а не на Балканите ... ☹️😪

    Коментиран от #90, #93

  • 83 Професор

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хмммм":

    Много благодаря за въпроса. Консервативната демокрация е наричана от прогресистките джендеристки троцкистки неомарксисти презрително "популизъм", но представлява пълноценно и по най-демократичен начин мнозинството, уважава свободата на словото, никога не преследва хора за техните убеждения и е за запазване на националните държави.

    Коментиран от #88

  • 84 мдаааа

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "до историчето":

    Едно си баба знае , едно си бае ...
  • 85 Дъ тъ сфетна

    7 4 Отговор

    До коментар #59 от "Цар Симеон":

    Ходи се разходи в Македония, Гърция, Сърбия и запитай по възрастни хора за българската окупация през ВСВ дали не е имало фашизъм!!!

    Коментиран от #91

  • 86 ХА ХА

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Майна":

    Това са били терористи искащи да свалят законно избраната власт (превратаджии престъпници атентатори и грабители които са извън закона). И не са 35 000.

    Коментиран от #92

  • 87 Баце

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Майна":

    Ти нещо си се объркал.
  • 88 Хммм

    1 4 Отговор

    До коментар #83 от "Професор":

    "но представлява пълноценно и по най-демократичен начин мнозинството"

    Ако мнозинството заема такава централна роля във възгледа за демокрация на "консервативния тръмпист", защо Тръмп продължава да оспорва изборите в САЩ, разпространявайки неверни слухове за измама ОТ ОПОНЕНИТЕ МУ, докато напълно мълчи за собствените му опити за измама?

    Човек би помслил, че хора, които държат на волята на народа и "мнозинството" няма да се опитват така да манипулират изборите.

    Коментиран от #100

  • 89 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    5 4 Отговор

    До коментар #77 от "нннн":

    Сам се питаш, сам си отговаряш ! Ами грешка е да вървим все по акъла на комунистите !
  • 90 ХА ХА

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Еееех ,":

    Принципно е станал десант и в италия и гърция но от гърция цемците вече бягаха.
  • 91 Типичният българин

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Дъ тъ сфетна":

    Тя "северо"македонската история на това се крепи :))) ако не са лошите българи, няма да имат държава тия направо
  • 92 Демек

    9 3 Отговор

    До коментар #86 от "ХА ХА":

    всеки против фашизма, е бил превратаджия! Фашизма е нещо добро! Затова и сега е този напън на сите без грам морал и ценности да го възродят!

    Коментиран от #99

  • 93 Професор

    4 5 Отговор

    До коментар #82 от "Еееех ,":

    Защото Рузвелт се разболя от полио и стана неадекватен, а жена му Елинор врътна резбата. Сталин имаше добра агентура, в Щатите, знаеше всичко това, държеше Рузвелт на верижка и се наложи над Чърчил къде да се отвори Втория фронт. После Рузвелт умря, дойде чичо ти Труман, който нямаше мило-драго и никой не го държеше с нищо, верижката се скъса, атомните бомби почнаха да падат и студената война почна.
  • 94 ГАСТАРБАЙТЕР,ВАША МИЛОСТ,

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    ТО ОЩЕ ПО КОМЕНТАРИТЕ
    ...
    ЗА КОРОНА 19...
    ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА..
    ЗА НАТО И ЕС....СИ ЛИЧЕШЕ ЧЕ...
    ИМАШ ДЯДО....
    ШУМКАР И БАБА ШУМКАРКА....🍁🍁🍂🍂
  • 95 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    8 6 Отговор

    До коментар #77 от "нннн":

    Ама вие сте си паталогичен комунист ! Комунистите не са падали от власт , с изключение на девет месеца от 1991 г. до 1992 г.. .През другото време, включително и сега - са все комунисти на власт . Та преди имахме комунистически социализъм, сега имаме комунистическа "демокрация", която учените са я нарекли Държавно-организиран бандитизъм – последният стадий на Източно - Европейския комунизъм ! Други въпроси да имате .
  • 96 Диамантената ръка

    8 8 Отговор
    Възраждане (националисти) + БСП (социалисти) = националсоциалисти. Като сложиш към тях и необходимите полезни идиоти от ИТН и ето ти готов нацизъм у нас...

    Коментиран от #98

  • 97 Лекуващ лекар

    4 1 Отговор
    Като повърнете всичките "демократи", елате да ви дам хапче за успокоение!
  • 98 АХА

    8 6 Отговор

    До коментар #96 от "Диамантената ръка":

    А като сложим ПП, ДБ и ГЕРБ = национални предатели + ДПС мафия и става тюрлю гювеч от боклук, предател, крадец и лъжец!
  • 99 ХА ХА

    6 0 Отговор

    До коментар #92 от "Демек":

    Демек който го мързи да бачка, фаща пушка. Доста си промит.

    Коментиран от #109

  • 100 Професор

    9 3 Отговор

    До коментар #88 от "Хммм":

    Виж сега, жертва си на глобалистката джендеристко-троцкистка пропаганда. Изборите бяха подправени и манипулирани. Септември месец преди изборите се получиха неоспорими данни, че Байдън е корумпиран мошеник, вземал пари от Украйна, Китай и Русия. Тези данни бяха СКРИТИ от обществеността в САЩ, а ФБР беше инструктирано да преследва всякакви опити тази информация да стане публично достояние. Сега тази информация излезе изцяло наяве и тече процедура по импийчмънт на Байдън поради това. А да си чувал за чувалите с "гласове по пощата" и за отчаяната съпротива на глобалистите да се въведе гласуване базирано на документ за идентификация? Ти изобщо разбираш ли, че за да гласуваш в Америка не е нужно да показваш такъв??? Стегни се малко и престани да вярваш на глобалистките лъжи.

    Коментиран от #106

  • 101 фактите

    8 2 Отговор
    хахаха, Даниел Педилов. Махай се, бе обратно грантаджийче непрокопсало.
  • 102 Мъдрецо,

    6 4 Отговор
    Ами кого да прослява ,ако не Червената армия, която е тази стражавала се,обърнала хода на ВСВ и победила???!!аТова,че не ти харесва или изнася не е повод да се пише някаква нова история и да се интерпретират грозно и лъжливо фактите!!!

    Коментиран от #140

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ВСВотСАЩ

    7 1 Отговор

    До коментар #61 от "Историк":

    Отново греда!
    Какво е "Барбароса" ?
  • 105 Пилотът Гошу

    3 2 Отговор
    Смилов, ти си абсолютен лаик и игнорант по темата ВСВ….
    Кой субсидира Германия, за да може въобще да бъде в състояние да направи ВСВ след загубена ПСВ?
    Кой до 1942 въртеше ОФИЦИАЛНО бизнес и с двете страни? Кой имитираше участие във войната, докато Хитлер не се обърна на запад? За така наречената Phoney War да си чувал. През това време Хитлер е можело да бъде смазан от запад, потвърдено от офицери на СС по време на процеса …. Всичко си е било нагласено от началото до момента, в който нещата излизат от контрола им … Да не мислиш, че са имали зор голям да помагат на руснаците? Жива сила обаче няма как да включат, а ако Хитлер беше сложил ръка на ресурсите в Русия, щеше да ги попилее. Могат само да се радват, че Германия няма собствени ресурси ….
    По това време Англия и Франция на хартия са обявили война, на практика не си мърдат пръста … Затова и до ден днешен прозвището на французите е surrender monkeys, заради смешната съпротива и бързото им превземане … Ти си седнал да им хвалиш съпротивата…. Главните машинатори до 1942 пък си потриват ръцете и правят пачки …. Дю Понт, Форд и тн официално си търгуват с Хитлер. IBM прави програмата за преброяването на евреите…

    Коментиран от #111

  • 106 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #100 от "Професор":

    Ама ще попиташ, как така са крили информацията? Ами тогава Конгресът се контролираше от глобалистите, ей така. Сега палачинката се обърна и се контролира от републиканците, така че импийчмънта на геронтократа Байдън ТЕЧЕ и истината за манипулиране на изборите ще излезе наяве. Ще питаш, ама как така не трябва никакъв личен документ за да гласуваш? Ами ей така. В Америка за да влезе в сила един закон трябва да се приеме и от Конгреса, и от Сената, и от Президента. Познай кой е ПРОТИВ въвеждане на изискване за показване на лични документи при гласуване? Точ о така, позна -- глобалистите. Така че, борбата в Америка е жестока, вместо да плюете по Америка знайте, че американците се борят отчаяно срещу джендеристкия глобализъм, и съдбата на България зависи много повече от изхода на тази борба, отколкото от акциите на другаря Путин.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Факт

    7 2 Отговор
    По мое мнение нашите Опълченци спасяват руснаците в Руско Турската война.Ако не сме спрели турците на Шипка след руското фиаско в Стара Загора турците са преминавали Стара Планина удрят руснаците в гръб освобождавят турските войски в Плевен и от там изритват руснаците отатък Дунава
  • 109 Демек

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "ХА ХА":

    книжките, биха ти се отразили по добре, от драксане на глупости по форумите!

    Коментиран от #118, #119

  • 110 Император Пасъмас Първи!

    3 3 Отговор
    End of the Evil Russian Empire!
    Края на руската империя на Злото!

    The Anti-Christ will come as liberator.
    But soon You’ll know He is a traitor.
    The Anti-Christ will claim, He is The Father.
    But ask yourself, Who is Your Mother!
    Does anybody have an answer
    Why should we stand, this pitiful pretender.
    Why the Hell, this bloody Russians
    Wage a war, on Ukraine like fascists?
    Does anybody have an answer
    How should we deal, with Russian “cancer”?
    Why Putin raise a bloody hand
    Pointing to a foreign land.
    Why should He take so many lives?
    Why should We suffer poison bites?
    The poison snake will bite again
    Like Putin does, before his end!
    Before the Beast collapse in dust.
    He’ll bring a terror, Holocaust!
    But at the end of this ordeal
    The Beast will pay his final bill.
    And when the dust has settled down
    There will be sea of widow’s gowns.
    There will be many orphan kids.
    We shall see his dirty deeds!
    That’s how, will end this vast Empire
    In blood and tears, in eternal fire!
  • 111 Факт

    6 0 Отговор

    До коментар #105 от "Пилотът Гошу":

    А бе и Сталин търгува с Германия общо взето няма невинни.
  • 112 Име

    1 0 Отговор
    Добре, записах си - ще си подчертая - човекът е много прав - с 1 изречения обясни и Втората световна и Първата и - и минус Първата и и - добре, че ме осведоми.

    Трябва да е кратко и ясно, едните са направили това, а - другите това - стана ми ясно.
  • 113 дядото

    6 1 Отговор
    германците нямат срам.комунистическия режим през 1940- 50-та година бил зловещ.точно вие ли говорите за това,които създадохте хитлер и хитлеризма,които унищожихте европа и света и причинихте смъртта на над 50 милиона човеци по света.явно е вярво,че германския фашизъм никога не си е отивал.

    Коментиран от #115

  • 114 Сега е по-голям тоталитаризъм

    6 5 Отговор
    Нищо не е само черно или бяло, още повече, че при социализма,въпреки диктатурата, България беше във възход,а мнозинството се отърва от мизерията и калта

    Коментиран от #117

  • 115 Бъркаш дядо

    4 2 Отговор

    До коментар #113 от "дядото":

    За гова приемат толкова емигранти .Имат синдсом на виновността да помагат заради това което са направили.А държавата рассия си величае доктаторите най големия убиец на руснаци Сталин не е заклеймен.Жуков най добрия им маршал е виновник за смъртта на доста хора заради тактиката му в която човека не значи нищо И нали знаеш ,че Хитлер и Сталин са били съюзници и са си поделили Полша ,Сталин нахлува и във Финландия този миролюбец.Добре е човек да познава историята за да знае.А не да плещи глуписти ,като тебе.

    Коментиран от #127

  • 116 Сега е по-голям тоталитаризъм

    9 3 Отговор
    Нищо не е само черно или бяло, още повече, че при социализма,въпреки диктатурата, България беше във възход,а мнозинството се отърва от мизерията и калта

    Коментиран от #144

  • 117 Ходи в Русия

    7 2 Отговор

    До коментар #114 от "Сега е по-голям тоталитаризъм":

    Тогава и кажи нещо срещу Путлер.И ако не знаеш ,а ти не знаеш.България 1931 г е била на 1 во място по икономика в Европа и на 6 то В Европа.При най обичаният цар Борис 3 ти.И нямахме нужда от руско освобождение .За по лесно му казвай окупация.

    Коментиран от #125, #126

  • 118 Ей ти какъв си

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "Демек":

    Демек на какъв език е .Неграмот.

    Коментиран от #120

  • 119 ХА ХА

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Демек":

    Демек се измъкваш с някое тъпо клише.

    Коментиран от #122

  • 120 Има речник

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "Ей ти какъв си":

    Да бе чела, да не бе питала!
  • 121 Асен

    4 7 Отговор
    Изчадия повредени,двойните ни освободители да наричате поробители е малоумие , с тяхна помощ бъде създадена България от която продължавате да крадете и подарявате на фашистка Украина милиони и оръжие е престъплението на века !! Предатели,българоубийци !! Краварска сглобка!
  • 122 Демек

    2 1 Отговор

    До коментар #119 от "ХА ХА":

    да се четат книжки, вместо да се драскат детски глупости, не се нарича клишета! Демек ако бе чела, щеше да знаеш!

    Коментиран от #134

  • 123 Възмутен...

    4 5 Отговор
    Ти създаваш "нова" история!
    Русия и сама щеше да победи фашистка Германия.Англичаните "вою
    вали" преди руснаците!!???
    От къде изкочихте такива "на
    четени историци" Англия бе
    ше на прага на тотален раз
    гром.Франция -прегазена.
    Вторият фронт беше отворен
    - КОГА? Ч Е Т И !!! В същото
    време янките водеха тайни преговори с хитлеристите
    зад гърба на руснаците.Нег
    рамотноста на на някои пи
    шещи хора е ужасяваща!
  • 124 Погром и насилие

    4 5 Отговор
    Това с Паметника не е нищо повече от погром и насилие, и над мнозинството, и над паметта и историята, а и кощунство с милионите загинали, за да живеем днес по-добре а и няма защо да оневиняваме фашизма и днешния слугинаж
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 За115....

    4 0 Отговор

    До коментар #115 от "Бъркаш дядо":

    Чул си нещо,ама не си разб
    рал! За да разбереш, трябва
    доста да прочетеш!
  • 128 Лелееее

    2 5 Отговор
    Днес, Йорданов направи "ге
    рои" горяните...!! Кощунство!
    Това са избягали главорези
    -фашисти от народната лю
    болтове,защото е нямало фа
    шизъм..?! Ужас...това са убийци и на ...деца.
  • 129 това е въпроса

    5 0 Отговор
    За руснаците думата фашизъм подсъзнателно означава вопъл за подкрепа от страна на САЩ. Ако решат да нападнат някого, като кажат вълшебната дума "Фашист" и веднага ще получат мълчаливата подкрепа от САЩ. Но стига лъжи. Зеленски един път е евреин, а после е фашист. Както и да погледнеш - враг!
    Този път обаче тази елементарност не мина. И САЩ предпочетоха Зеленски пред Русия.
    А това че руснаците са ни освободили е друга вълшебна дума за да могат да измъкнат нещо от доверчивите българи.
  • 130 Къде отиваш бос през тръните

    6 1 Отговор
    Смилов, не знам какъв лог си, ама се обравовай леко! На 1. 09. 39 г Германия нахлува в Полша! На втори - Франция и Англия обявяват война на Германия, защото имат договор с Полша! На 17 -ти СССР също нахлува в Полша! И тук започва чудото - никой не обявява война на СССР!
    Хайде Смилов , какъв си лог, действувай малко по смело - няма да изтървеш копанята и кокъла!
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Диди

    5 2 Отговор
    Чета коментарите на разни закоравели комунисти и балами русофили. Добре че беше този паметник, за да повдигне въпросите за пълната несъстоятелност на Българо Съветската Дружба. Дружба между ИЗ и доверчивите балами българите. Може би най-заблудения народ на света. Тя и Митрофанова ни го казва в очите.
    Но нека коментират. Когато човек е насаме с мислите си, той винаги е прав, но когато започне да убеждава другите и го каже на глас, започва да осъзнава че май нещата не стоят така както си е мислил.
  • 133 искам и аз да кажа

    4 1 Отговор
    Русия води Кримските вийни /множествено число/ на територията на Источна България. По тази причина, на 100 км от Черно Море не знаят повече от това което пише в учебника по история. Няма нужда да убеждавам някого какво ще се случи ако дойдат двама да се бият в неговата къща.
    И така, Сюлейман напредва към Плевен за да разкъса обръча на руските войски. Пред българите стои въпроса къде да се намесят. Опълченците се намесват на страната на Русия.
    Толкова относно освобождението. Русия можеше да бъде отблъсната зад Дунава, и вероятно на север от Румъния.

    Коментиран от #147

  • 134 ХА ХА

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "Демек":

    Демек в една книжка пише как едни борци против фашизЪма взривяват една църква, а в една друга книжка пише за едни други такива борци как обират мандрите на хората.

    Коментиран от #135

  • 135 Демек

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "ХА ХА":

    книжките изграждат мислене, морал и ценностна система! А с такава, не могат да те ползват боклуци като оня в Банкя за дребни монети!

    Коментиран от #137

  • 136 Ами да

    1 2 Отговор
    Това е истината, но за разсъдливи и възприемчиви хора, не и за зомбита!
  • 137 ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #135 от "Демек":

    Демек остави банкя, дай за книжките.
    Та като голям четец, прочети какво мислят руските класици за собствения си народ.
    Айде бегай, не си струваш отделеното време!

    Коментиран от #139

  • 138 Айде

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "нннн":

    Референдум се прави с грамотен народ! Ние не сме, защото държим на власт некадърници и крадци! МОЧА не ни решава нито един проблем!
  • 139 Демек

    1 1 Отговор

    До коментар #137 от "ХА ХА":

    Хората с липса на книжки, са с липса на морал и ценности и те са зарзавата който купуват боклуци като оня в Банкя и компания! Книжката помага, да не си зарзават!
  • 140 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Мъдрецо,":

    Прочети "маршалъй и генсеки"
  • 141 Маринов

    1 5 Отговор
    Господине,
    ВИСША форма на ЦИНИЗАМ
    и Виша степе на ГЛАМУТИЯ и ОГЛАМОТЯВАНЕ
    е да се Лишава
    ГОЛЯМА час от Обществото ни
    от Този Паметник
    ОСТАВЕН им от ПРЕДЦИТЕ
    ИЗГРАДЕН
    в ПАМЕТ на
    на ВОЙНИТЕ
    ВКЛЮЧИТЕКЛНО
    и ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОИНИ
    участвали към Частите на ЧЕРВЕНАТ АРМИЯ
    Които СПАСИХА ЧОВЕЧЕСТВОТО
    от ХИТЛЕРИЗМА и ФАШИЗМА!!!

    ОСТАНАЛОТО
    е НЕОНАЦИЗАМ
    и КОЛОНИАЛИЗАМ
    на ДЕГРАДИРАЛИТЕ
    и ЗАГРАБИЛИ ВЛАСТА
    БЪЛГАРСКИ НЕОНАЦИСТИ !

    Коментиран от #146

  • 142 Ламбо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Който плаща , той поръчва музиката
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Ватата

    2 4 Отговор

    До коментар #116 от "Сега е по-голям тоталитаризъм":

    През дургарю цоциалзма чаках 22 години за апапртамент, 12години за лека кола-и не взех нито апартамент нито кола. За някой беше много хубаво през цоциализма

    Коментиран от #145

  • 145 Памперса

    2 2 Отговор

    До коментар #144 от "Ватата":

    Сега е в пъти по-зле.
    Братовчедка ми преди доста време отиде в София да работи за повече пари. Взе си жилище със заем на разсрочено изплащане 25 години.
    Фирмата им фалира, а тя остана без работа, банката и взе жилището. А преди това някакви наркоманчета и бяха потрошили колата през нощта, и тъй като нямаше Каско, пи една студена вода.
    Сега работи за по-малко пари, плаща квартира и се чуди какво да прави.
    ..ти се невиди и демокрацията и европейския съюз и простотията..
  • 146 Маринов?

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Маринов":

    Ти водка ли пи преди да наредиш този пасквил?
  • 147 Читай Федя - то сляпото окато прави

    1 0 Отговор

    До коментар #133 от "искам и аз да кажа":

    Сюлейман е потурчил се френски евреин, извършил най голямото клане у нас - около 20 хиляди жени и деца в Стара Загора! Но много много не говорят за него, познай защо?
    Баташкото е малко над 1000!