Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2023 23:01 2 127 26

Дългият път към дома

  • бесарабски фронт-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • виталий портников-
  • владимир путин

За украинците това решение означава, че дългият път към дома продължава – въпреки че битките, обстрелите и разрушенията продължават

Дългият път към дома - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългият път към дома. Украйна поправя трагичните си грешки от миналото

Решението на срещата на върха на Европейския съюз за започване на преговори с Украйна и Молдова за присъединяването им към ЕС е своеобразен „пролог“ към реално историческо събитие – самото присъединяване на Украйна към ЕС. Когато това въведение се случи, може да се каже, че то завършва поредица от важни събития от 20-ти и 21-ви век, които трябва колективно да върнат Украйна у дома.

Първото от тези събития може да се счита за обявяването на независимостта на Украинската народна република (УНР) с последващото обявяване на обединението на украинските исторически земи.

Възникването на независима Украйна доведе и до създаването на Украинската автокефална православна църква (УАПЦ). Болшевишката окупация на Украйна обаче доведе до смъртта както на държавата, така и на автокефалната църква. И когато съветските войски стигнаха до западна Украйна, Украинската гръкокатолическа църква (УГКЦ) също беше забранена.

Унищожаването и рухването на комунистическия режим, с активното участие на украинците, създаде възможности за обявяването на независима Украйна, възстановяването на УГКЦ и провъзгласяването на Украинската православна църква на Киевската патриаршия (УПЦ КП) и УАПЦ, което допринесе за друго историческо събитие – томос от Вселенския патриарх относно образуването на местна църква в Украйна.

И ето сега, на фона на жестоката война с Русия, започват преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

От януари 1654 г. до ноември 1917 г. събитията се развиват в обратна посока. От Европа украинците се насочват към трона на московския цар, в „прегръдките” на един жесток и лъжлив деспотизъм, който сменя имената и лицата на своите тирани, но никога не променя най-важното – искрената и неприкрита омраза към всичко украинско.

Буквално от първите дни след Переяславския събор традициите на украинското самоуправление бяха унищожени, езикът и културата бяха репресирани, а историята беше фалшифицирана.

В края на 17 век древната Киевска митрополия става част от Московската църква, подчинена на царете (а по-късно и на генералните секретари) и се превръща в инструмент за русификация и деградация на обществения живот,а в съвременния си вариант (УПЦ МП) този инструмент се използва успешно и днес).

Изглеждаше, че Руската империя най-накрая победи украинците и ги убеди, че Европа никога не е била тук. Но, както виждаме, само изглеждаше така.

Студен душ за Путин

Разбира се, Русия не е от онези държави, които се отказват лесно. В деня, когато европейските лидери решиха да започнат преговори с Украйна и Молдова, Владимир Путин проведе резонансна „пряка линия“ – първото подобно пропагандно събитие от 24 февруари 2022 г.

Руският ръководител още веднъж даде да се разбере, че е готов за дълга и изтощителна война с Украйна и не се отказва от условията за капитулация, които ще бъдат предложени, за да се улесни окончателната окупация на Украйна от руските войски. Беше очевидно, че Путин не вярва в по-нататъшната подкрепа на Украйна от цивилизования свят и затова за него и неговото обкръжение решението на срещата на върха в Брюксел се превърна в истински студен душ.

А за украинците това решение означава, че дългият път към дома продължава – въпреки че битките, обстрелите и разрушенията продължават. Ние трябва да преминем през този труден път на историята, дори само защото сега не само ние, но и милиони хора по света вярват, че сме способни на това. Трябва да коригираме трагичните грешки и погрешните изчисления от миналото. Трябва отново да сме в Европа.

Източник: Виталий Портников за radiosvoboda

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    28 11 Отговор
    Подвеждащо заглавие ! Помислих че украинците ще си обират крушите от Слънчака , и зимните курорти !!! Какви съюзници сме , като не ги екстрадираме на Зеленски.....???!!!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Тра-ла-ла

    22 8 Отговор
    Все едно чета "дългата" история на онова на запад от Осогово дето се нарича държава. С активното участие на Украйна е рухнал комунистическия режим. Брежнев, Черненко, че и Хрушчов сигурно и през ум не им е минавало но реално погледнато трябва да се водят украинци. Та те най-много работиха за рухването. Не спирайте да пишете глупости, ако Украйна просъществува още 20-30 години вече няма да има хора които са чели нещо друго освен Уикипедия и всичко ще стане самата истина.
  • 3 12343211

    10 3 Отговор
    Европа е територия... ЕС е друго... Е достойно е да искаш своето.
    Ако ти го дават.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 3.14К

    23 7 Отговор
    Алооо....о, редакцията, хайде малко по сериозно! Вярно е че вдигате трафика, но не всичко е бизнес. Трябва малко и журналистическа етика и морал! Прочетете малко повече, даже и от американски медии, че след няколко месеца ще ви е срам само за заглавията които сте писали.
  • 6 Мда

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ние сме на пето или на шесто място от ес по прием на украинци. Например сащ, великобритания и сума ти богати ес държави не приемат украинците. Ако някой бежанец (по евроатлантически - мигрант) отиде в UK, ще поадне в Руанда (Repubulika yu Rwanda) и ще копа био-ананаси за долар, два дневна надница и ще живее в еко-колиба.
  • 7 горски

    12 7 Отговор
    В духовните учения да се върнеш в дома,означава да напуснеш тленното тяло и душата ти да се върне при Създателя.Явно Украйна се е запътила при Създателя....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мдаааа

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    " подвеждащо" е , ама за такива като теб , с оценка - "ка" ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Диктатура

    4 0 Отговор
    Абе Батко международното право все още ли е действащ юридически инструмент ? Щото тогава тез мечти ...
  • 12 !!!?

    12 13 Отговор
    Добре дошла Украйна в Европа !!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Укри 17 век !!

    12 3 Отговор
    НЕкой не си е пил апчетата
  • 14 ........

    9 2 Отговор
    Отворете на укрите границите и никой няма да остане там.Само ги мъчат,а вкиснатото дрогирано Зеле отказва преговори с надеждата да вземе още милиарди.
    Как ще вземете в ЕС държава,която е във война и със заеми в милиарди?!Луди ли сте?!
  • 15 !!!!

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Амено !
  • 16 ЕСССР

    12 2 Отговор
    Тъпите еврочиновници, ще официализират укромафията в Европа само за да правят напук на Путин!? Тотално изтpещели малоyмници!
  • 17 бай Иван

    8 1 Отговор
    Ало ЕС "Леко да се не цунете" -както казваше едно време "баш майстора" . Да не вземете така да присъедините Русия, щото май ще има територии дето искате да присъединявате ама те да са руски тогава.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕС(ЕС) и нато правят същото

    3 2 Отговор
    в каквото обвиняват Русия. Русия го прави заради експанзията на нато и ЕС(ЕС), а нато и ЕС го правят единствено за да накривят на капата на Путин и Русия. Няма никаква разлика в целите и интересите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гориил

    3 0 Отговор
    Русия няма да позволи Европейският съюз да съществува дори и за минута на южната си граница. Номерът с Украйна всъщност е празен изстрел и безполезни надежди.Всеки, който се съмнява, трябва незабавно да направи своето коледно пазаруване в супермаркета и да получи касова бележка за покупката си.
  • 23 Хънтингтън

    3 0 Отговор
    Никакъв студен душ не е. РФ ще задържи завоюваното и ще се опита да наложи неутралитет на остатъчната униатска Украйна. Още преди 30 години някой го провидя. А у нас ще продължи лансиране на американските опорки. Както преди това на руските. Манталитетна черта.
  • 24 резервист

    2 0 Отговор
    За какъв чеп му е на ЕС да присъединява Украйна? Та тя е толкова далеч от обявените критерии за членство, колкото преди 20 години. Ако не и повече. Как ще се отрази това на икономиките на страните членки? На земеделието и транспорта най-вече? Скандалите по тези теми горят с пълна сила и в момента. Европейски съветски съюз ?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.