Last news in Fakti

19 Декември, 2023 13:00 1 382 10

Къде е отвлеченият български кораб "Руен"? Изглежда не при хутите

  • руен-
  • кораб-
  • отвлечен-
  • пирати-
  • сомалия

На 17 декември корабът е достигнал девет мили от брега на Бандер Муркайо в Пунтленд, Сомалия

Къде е отвлеченият български кораб "Руен"? Изглежда не при хутите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Плаващият под малтийски флаг български търговски кораб "Руен" остава край бреговете на Сомалия, което поражда опасения за по-нататъшна нестабилност на световното корабоплаване, тъй като нападенията в Червено море се увеличават. Това съобщиха източници, отговарящи за морската сигурност.

На 15 декември кораб на испанските военноморски сили е бил изпратен с пълна скорост към плаващия под флага на Малта кораб "Руен", който според източниците е бил отвлечен, съобщи БНР. Британската компания за морска сигурност Ambrey заяви, че на 17 декември корабът е достигнал девет мили от брега на Бандер Муркайо в Пунтленд, Сомалия. Според данни на доставчика на услуги за проследяване на кораби и морски анализи MarineTraffic "Руен" за последен път е съобщил за позицията си край бреговете на Сомалия на 18 декември.

"Беше оценено, че това вероятно е първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати след ARIS 13 през 2017 г. Ambrey оцени, че събитието вероятно е отчасти следствие от политическата нестабилност в Пунтленд", заявиха от компанията, който виждат случилото се като пиратство, за пари.

Военноморските сили на Европейския съюз EUNAVFOR заявиха за "Ройтерс", че са в "тясно сътрудничество с местните власти в Сомалия", добавяйки, че "координират усилията за цялостно проследяване и споделяне на информация".

Какво се случва с екипажа?

Моряк-българин от похитения кораб "Руен" е бил прехвърлен на друг кораб за оказване на медицинска помощ, съобщават от "Параходство Български морски флот". Операцията е извършена със съдействието на Военноморските сили на Индия в ранните часове на 18 декември, информира БНТ.

След оценка на здравословното състояние на моряка, индийският медицински екип е взел решение за настаняване на българския гражданин в лечебно заведение. От БМФ подчертават, че сигурността на екипажа на "Руен" е основен приоритет за тях и работят в координация с компетентните международни органи.

Коалиция срещу хутите

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви нова коалиция, ръководена от САЩ, която ще се съсредоточи върху "предизвикателствата пред сигурността в южната част на Червено море и Аденския залив", предаде БГНЕС.

"Обявявам създаването на операция "Пазител на просперитета" - важна нова многонационална инициатива в областта на сигурността под егидата на Обединените морски сили и ръководството на тяхната 153-та оперативна група, която се фокусира върху сигурността в Червено море", заяви Остин.

Американският военен министър, който е в Близкия Изток за срещи с висши израелски служители за обсъждане на войната между Израел и Хамас, заяви, че страните "трябва да се обединят, за да се справят с предизвикателството, което представлява този недържавен актьор, изстрелващ балистични ракети и дронове по търговски кораби от много страни, които законно преминават през международни води". Многонационалната коалиция включва Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

Съобщението беше направено, след като на 18 декември американският военен кораб "Карни" се отзова на сигнал за бедствие от търговски кораб, след като беше нападнат с "множество снаряди" в южната част на Червено море. По-късно хутите поеха отговорност за нападението срещу плавателния съд. Групировката обяви, че е атакувала и друг кораб и че и двата плавателни съда са свързани с Израел. Говорителят на йеменските бунтовници хути Мохамед Абдул-Салам заяви в Twitter, че "няма да бъде нанесена вреда" на корабите, които се отправят към пристанища по света, "с изключение на израелските пристанища".

Съединените щати също потвърдиха, че хусите са атакували два товарни кораба в Червено море, предаде Ройтерс. Свързаната с Иран групировка пое отговорност за нападения с дронове срещу моторния танкер "Суон атлантик" и кораба за насипни товари "Клара", припомня БТА. Срещу "Суон атлантик" е пуснат дрон-камикадзе и е била изстреляна противокорабна балистична ракета, посочва Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ). Приблизително по същото време във водата край "Клара" е отекнала експлозия. СЕНТКОМ уточни, че става въпрос за две отделни нападения, при които не са пострадали хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черната Перла

    2 3 Отговор
    "Руен" не е "български кораб", дори плава под чужд флаг.
  • 2 КОТарАК

    0 1 Отговор
    нашите ,,капитани на фрегати,, кво правят?)))да ходят да ги търсят
  • 3 да де

    2 0 Отговор
    Ало мисирките поне от два дни се знае къде е и то вие писахте, че е в Сомалия докога ще се правите на луди?
  • 4 Колега

    24 0 Отговор
    Ах, Саше-Саше, до къде я докара Профи? Загради се с алкохолизирани корумпета. Не ти дават дори да говориш. Чакаш полуеврейчето да одобри нещо за пред хората. В крайна сметка моряците ги хвърли на сомалийците и сега вълците ги яли.
  • 5 Последния Софиянец

    1 0 Отговор
    Тагаренко да прати новите фрегати в Червено море.
  • 6 видял

    20 0 Отговор
    В БМФ няма кадри и започнаха да вземат моряци от кол и въже .Шефовете са от 70 год. и нагоре , а обслужването и зареждането с храна за екипажите е като това в Бангладеш !! За 10 год. и долар не са вдигнали заплатите на БГ.моряци-изпълнителски екипаж !

    Коментиран от #10

  • 7 Да запитам

    0 0 Отговор
    Заглавието на какъв език е?
  • 8 зевзек

    1 6 Отговор
    колкото Везенков е български спортист, толкова и Руен е български кораб, поне по документи не е
  • 9 СЗО

    2 0 Отговор
    Естествено че не е при хутите. Хутите действат в Червено море. Около Сукотра (Индийския Океан) действат сомалийските пирати. Друг е въпроса дали има връзка хути- Иран- сомалийски пирати.
  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "видял":

    Какво е ,,пълна скорост" ? А какво е ,,празна скорост",обратното на пълната сигурно.....а какво наричат ,,бибе" по шопския край?