Last news in Fakti

29 Декември, 2023 13:04 2 953 36

Какво ни свързва?

  • българия-
  • нато-
  • ес-
  • българщина-
  • държава

Колкото и да не допада на мнозина сред нас и да звучи като анахронизъм, за последен път идеята „България...” бе лансирана от Людмила Живкова по повод 1300-годишнината от основаването на Първата българска държава

Какво ни свързва? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има право г-н Анжело Дренов от МВнР, че всеки наш съсед се наслаждава на някаква общонационална идея. И че „нещата се разводниха” след встъпването ни в НАТО и ЕС. Горчива истина обаче е, че двете събития „бяха претупани” с фанфари от висши чиновници-боязливи бюрократи, БЕЗ ВСЕНАРОДНО ДОПИТВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ.

Та подчинената политика със скулптурен символ „ПСА/МОЧА” от 1954 г. бе заменена у нас изцяло от васално-колониален аналог. Микроскопична илюстрация за сервилното ибрикчийство, напр., бе паметничето на разрушителите-въздушни убийци на България през 1943-44 г. Като се абстрахирам от полит-идеологемите и примитивизми, нека Давутоглу, мегали-идеите на гърчулята, на сърбите, и под. визии на другите комшии бъдат изучавани от референтите по ЮИЕ в МВнР, задълбочено! Щом не им изискват или не подемат инициативи да свършат нещо по-полезно и национално отговорно?!

Но колкото и да не допада на мнозина сред нас и да звучи като анахронизъм, за последен път идеята „България...” бе лансирана от Людмила Живкова по повод 1300-годишнината от основаването на Първата българска държава. Още през 1978 г. комисия представи „Национална програма за развитие и координация на дейностите, свързани с 1300-годишнината...”, описвайки точно всички инициативи, свързани с тържественото ѝ отбелязване. Бяха обособени 7 ключови области – „Изкуство и култура“, „Просвета и образование“, „Наука и технически прогрес“, „Икономика“, „Непроизводителна сфера“, „СМИ“ и „Международна дейност“. Въпреки реакциите на явно недоволство от СССР, съседите и особено на румънците с техните измишльотини. Разбира се, че ако „принцесата” имаше по-слабо влиятелен баща, тя нямаше да пробие с темата и да отстои реализацията ѝ. Особено срещу „Големия брат”! Отстояването на продължителността на българската история, надвишаваща тогава тези на съседите и главно, даже съветската!, си е било жива ерес, или поне дисидентство за времето! Но явно Людмила Живкова е имала и показала характер и воля, каквито у сегашните мижитурко-подмазвачи и козируващи полуграмотни лакеи на Голямо-ТО и на двете по-малки посолства на $-€-ви съюзници и партньори НЕ ВИЖДАМ.

Тогава, преди 1981 г. са били заснети някои от най-известните и сполучливи български исторически филми като „Хан Аспарух“, „Капитан Петко войвода“ и „Мера според мера“. Организират се най-разнообразни изяви, изложби, стотици публикации. Не само в България, но и зад граница. Във Велико Търново се провежда Национален театрален преглед. БНТ излъчи 80 филма от поредицата „1300 години България“, БНР не стихваше по темата. Кулминацията на честванията бе под формата на 13 тематични юбилейни дни от 19 април до 20 декември 1981 г. Важно място зае и строителството на величествени паметници, които и до днес остават едни от най-големите и масивни в България. Като НДК-София заедно с паметника 1300 години България” и неоспоримите досега Паметник на създателите на българската държава в Шумен, както и този на Незнайния войн в София.

Друга системно крупна изява по инициатива на Л.Живкова бе Международната детска асамблея „Знаме на мира“. Срещи на деца под мотото „Единство, творчество и красота“. Открита в София през 1979 г. с Фестивал на детското изкуство под егидата на ООН (с подкрепата на подразделенията ѝ ЮНЕСКО и УНИЦЕФ) с участието на деца от 79 държави. До 1988 г. са проведени 4 асамблеи – фестивали със срещи на общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България. Асамблеята бе нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира. През 1990 г. са закрити създадените 18 задгранични структури „Знаме на мира“.

*А какви ги вършим днес? Произвеждаме оръжия и боеприпаси по оспорвани съветски лицензии за военни действия между две бивши съветски републики, заемайки страна? Вместо да се придържаме към мир!

****Макар и историческо понятие 1300-годишнината ни свързва. Докато част от империите с настояще си съчиняват история. Преди хората знаеха малко, но разбираха повече. Започнаха да научават повече, но да разбират по–малко. Вече имат достъп до много информация, но разбират ли много? Особено, когато и София, и международните структури са пълни с посредствени, никому ненужни чиновници, които „мъдрят” безсмислени кампании, състоящи се от пропагандни инструменти с клишета! Вместо да „копат компир”или да „чуват прасето Гошо” на село, ни заливат с празни приказки и ценности за псевдорасово равенство. Говорят за толерантност, подозирани да целят намаляване на световното население. Включително чрез налагане на Х-броя полове, еднополова любов и бракове. Все повече българи се уверяват, че словосъчетания като $-€-ви ценности, език на омразата и политкоректност служат за смокинов лист за прикриване на корупцията, в т.ч. атлантико-европейска; за задушаване на националната идентичност. А доста често – и на Изток, и на Запад - служат за параван при разпалване на войни и необоснована намеса във вътрешните работи на други държави.

Вероятно и привържениците на общонационална идея по-добре схващат, че разумът в света е на изчезване. Днес не се цени познанието и „моженето”, а верността, личната преданост, продажничеството и всичко това под идеята за някакви измислени, неясни и химерни ценности в Атлантика, Европа и оттам на Балканите?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоволен от депутатите 👥👥👥👥👥👥

    28 3 Отговор
    Държавата ви умря от одавна
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    37 11 Отговор
    Ето че има вероятност да оцелеем в океана от евроатлантическа помия докато земята ни е раждала, ражда и сега ЧОВЕЦИ като автора. Хиляди благодарности.
  • 3 Мъдрият

    43 11 Отговор
    Има доста верни неща в тая статия.

    Но как нито един политик днес не се бори за силна и независима България!

    Със собствена наборна армия!

    Без ЕС и НАТО. Без да сме слуги на западняците и амер-овците.

    А напротив, повечето политици искат да ни претопят в еврогейския съюз и да приемем тяхмите извкривявания и извращения!

    Казвам не на това!

    И с две ръце ще гласувам за политик(партия), който иска и се бори за силна и независима България!

    Коментиран от #13

  • 4 Само питам

    14 42 Отговор
    Факти, докога ще пробутвате пропагандните бълвочи на местните проруски хибридници под етикета "мнение от широкият спектър"? Пропагандата е само пропаганда, не е мнение.
  • 5 Българин

    14 34 Отговор
    Гърков, Боян Чуков, Волгин....... Чай никога няма да проявите поне елементарна морална хигиена!

    Коментиран от #7

  • 6 И кво

    10 22 Отговор
    Туй другар още не е разбрал че външна политика се прави с пари с армия със спорт и с култура..след като сме мишки сме колония и на масата им е добре..в крайна сметка след като римската империя е асимилирала европейските и африкански варвари всички са живеели добре и е имало мир 200 години

    Коментиран от #9

  • 7 Реплика

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Моралната хигиена е пряко свързана с христанската етика - 10- те Божи заповеди и 7- те смъртни гряха.Има ги и в интернет за по -лесно.Това е нормалното.Всичко останало е зараза,която лишава хората от човещина.Но заразата за сметка на човещината е политкоректна.

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дивергент

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "И кво":

    И след асимилацията на варварите се разпада.

    Коментиран от #10

  • 10 ТрампЛин

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дивергент":

    А може би след всяка асимилация и разпадане, варварите стават малко по-човечни?
  • 11 ТрампЛин

    18 6 Отговор
    Българския Народ няма общ идеал и идея за Национална гордост!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТрампЛин

    15 20 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    Без ЕС и Амеровци добре, ама защо не споменаваш и без Ушанка и Ватенка? Без Въшкарски договор? Нали идеята е да сме Независими и Самостоятелни? Недоглеждане или просто Рашизъм?

    Коментиран от #20

  • 14 Какво ти пречи бе изтривалко? Какво?

    12 15 Отговор
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Но често българина е ленив и прави си живота сложен!
    Такъв е нашия Народ! На никому не сторва лошо!
    Понякога дори е толкоз търпелив, че го “даряват” със Альоша!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Но винаги е разделен на две, да поведеш такъв Народ е Невъзможно!
    Такъв е нашия Народ! Все чака някой път да му посочи.
    Понякога дори е толкоз сляп, че казват му къде да МОЧА!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Да хване Ъглошлайфа във ръка, и Точка той на гаврата да сложи!
    Такъв е нашия Народ! Не му изпробвай ти с юмрук рефлекса!
    Че който вдигнал е юмрук, ще чуе песента на Флекса!!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Да стисне нечия ръка за поздрав, протегната за поздрав Тоже!
    Такъв е нашия Народ! Не вдигай своя Шпагин в небесата!
    Защото много е търпял, и ценна му е днеска Свободата!
  • 15 Шопо

    24 14 Отговор
    България не е държава а територия.
    Територия управлявана от САЩ
  • 16 Българин

    13 17 Отговор
    Мдаа.
    Четирихилядника отново се е възпалил на тема НРБ, семейство Яшарови, анти-НАТО, съюз със СССР...
  • 17 ТрампЛин

    9 13 Отговор
    Българина загуби Общия идеал и Националната си гордост преди повече от 100 години!
  • 18 Гешевче

    19 8 Отговор
    Най-смисленото нещо, отразяващо 100% истински факти, което съм прочел за последните няколко месеца. Браво на автора.

    Коментиран от #24

  • 19 Референдум за Варшавския договор и МОЧА

    15 12 Отговор
    А референдум за Варшавския договор и МОЧА имаше ли наши любими неонацистки рашисти? Мда, истината боли, но на вас ви плащат да ви боли, така че сигурно ви харесва.
  • 20 Гешевче

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "ТрампЛин":

    Ако поне малко си размърдаш мозъка ще разбереш, че няма как малка държава като нашата да бъде независима. Но можем да бъдем достойни и да отстояваме национални позиции, а не чужди. Разбира се доколкото е възможно.

    Коментиран от #23

  • 21 Българин

    14 13 Отговор

    До коментар #7 от "Реплика":

    Зависи за какво християнство става въпрос, приятелю. Защото
    Русофирското православие е ерес и богохулство. Русофилското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.
  • 22 Гешевче

    14 8 Отговор
    Хаха, интересно това не важи ли и за другата страна на атлантика. Най-простият пример са украинските милиончета на сина на бай дън. Едни ла на са и от двете страни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гешевче":

    ...а коментирай мистериозната смърт на Людмила, скоро след грандиозния военен парад на 6. Май 1981 г. в София по случай на 1300 години България? Да продължа ли с Митя, детенцето на Георги Димитров, което умира след разногласията със Сталин.....а изтръгнатите "ПРИЗНАНИЯ" от Зам. Мин. Председателя на България, Трайчо Костов, че е английски шпионин, като съветските инструктори изтезават пред него синът му!
  • 25 Мир ще има когато я няма Русия

    8 12 Отговор
    Ясно е, мир ще има когато я няма Русия. Който е за мира, значи е срещу Русия.
  • 26 КРАКРА

    16 10 Отговор
    Браво на човека! Каза една от истините за него време! А тези поплювковци, дето моча, рашки, ватенки и окупатори им се привиждат …я кажете бре, кога сте видели окупатори в България? Царство България беше с фашистите! Сега пак е с тях! С чия помощ беше създадена икономиката на страната ни при Т.Живков? А вашите евроатлантици разграбиха и унищожиха всичко! Това на което казвате икономика сега, изкривено подобие на нещо! Имахме армия, сега нищо! Имахме образование и медицина, сега нищо! Това е! А сега ми изтрийте коментара, че току малоумниците започнат да се събуждат!

    Коментиран от #32, #33, #36

  • 27 Анджо

    9 8 Отговор
    Тоя как не го е срам да пише такива простотия, 45 год. Пропадане на долу и тоя ми хвали това време. Затова сега сме на това дереже. Защо не коментира путин тая русофилска подлога, кадето налага мракобесна диктатура, по смръдлива статия не бях чел.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вива

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Анджо":

    Браво!!!!!!!!!
  • 31 Аз празнувам 3ти Март

    8 7 Отговор
    СмърФ за евро-атлантидите. Умиване на място като бесни кучета.

    Коментиран от #34

  • 32 Вива

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "КРАКРА":

    Пълен простак
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "КРАКРА":

    Бългaрия cи бeшe руcкa губeрния.... Мнoгo труднo ми бeшe дa oбяcня тoгaвa нa чeхи, пoляци, унгaрци и др., кaк тaкa у нac, за разлика от тях, нямaме cъвeтcки гaрнизoни...
  • 34 ТТТ

    1 6 Отговор

    До коментар #31 от "Аз празнувам 3ти Март":

    Този с правописните грешки и той писател, а не читател.
  • 35 Даскал

    1 3 Отговор
    Отдавна не бях чел по-объркан миш-маш. Когато човек реши, че натрупаният жизнен опит е достатъчен, за да е наясно с всичко и всички, обикновенно се срива. Май такъв е случая и с автора на този сбироток. Смири се бе човек. Малък си, дребен и незначителен си. Не се надувай, защото някой шев може да не издържи.
  • 36 Бай Ламбо

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "КРАКРА":

    Човече, ти мразиш да мислиш!