Last news in Fakti

29 Декември, 2023 22:00 3 232 75

Шенген по въздуха: Какви граници преодоля България

  • шенген-
  • европейски съюз

По Коледа ставали чудеса - и ето: дипломация и достойнство, последователност и преговорно усърдие ни доведоха до този ден след 12 години в предверието на европейската чакалня

Шенген по въздуха: Какви граници преодоля България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Денков го нарече "безспорен успех" за България. Какво означава възможността да влезем във "въздушния" Шенген? Какви граници ще трябва да преодолеем още - не само като територия, а и като културно пространство.

Темата Шенген бе определена от премиера Николай Денков в последния работен ден на годината като безспорен успех за българската държава. И наистина: в онази синева на “надграничните” пространства - там, където прелитат и се преплитат платформи, написани на автентичен “европейски език”, това движение по въздух и море може да бъде наречено успех.

По Коледа ставали чудеса - и ето: дипломация и достойнство, последователност и преговорно усърдие ни доведоха до този ден след 12 години в предверието на европейската чакалня! Така може да бъде разказано резюмето на този успех.

Границите като културно пространство

Към всички етикети, с които “държавността” дефилира в публичното пространство, е добавен още един – ауфтактът (непълен такт - от немски - б.ред.) Шенген. И той ще остане в полето на етикетите, ако не се замислим как се отнася към нас самите темата за границите на Европа - като културно пространство, а не като територия - за границите, които всеки един поставя сам пред себе си.

Слизаме от въздушното пространство. И се озоваваме примерно на площад „Света Неделя“. И е неделя. И под звуците на тъпана човекът с байрака казва през мегафона, че няма значение какво са разрешили от Столичния общински съвет (СОС), те тук пак ще си друсат, защото “ние сме вие и вие сте ние - народът. И каквото решим, това ще бъде - за нас няма граници”.

Продължаваме нататък. Спираме до друга граница - оградата в Княжеската градина, зад която е постаментът на вече демонтирания Паметник на съветската армия, наричан и МОЧА. От двете страни на тази идейна граница са защитници и противници на символите, които представя скулптурната композиция, обвита преди демонтажа в платно, показващо “пътя на България от основаването на българската държава към цели като Шенген” - инициатива на областната управа, която така вижда европейския път на България.

Какви граници преодоля България

Именно по този път, върху релефа на европейските долини и възвишения, България тръгна да пътува преди почти 35 години. Кои граници преодоляхме? И преодоляхме ли изобщо граници?

В едно от най-красивите градчета по Северното Черноморие от време на време посещавам шивачката Анка. В малкото ѝ ателие са закачени няколко избелели портрета, най-отпред са тези на Сталин и на Путин. В ъгъла виси малък телевизор. Единственият канал, на който е настроен приемникът, е Россия 1. Анка е любимката на квартала. Работи на безценица и е отрупана с поръчки. Този път ме посреща с ироничния въпрос: “И, какво? Нарязахте и паметника, а? Ей, няма граници за вас, в София…”. Дъщеря ѝ живее в Нидерландия. Внуците на Анка са родени в чужбина. “Те нито познават, нито разбират живота ни тук.” Майка и дъщеря вече не си говорят.

Дъщерята не може да разбере нито тарифите на майка си, нито портретите в нейното ателие. Не може да разбере защо майка ѝ не се е възмущавала от телохранителя на Живков и от вулгарния му език. А сега се възмущава от недоимъка, безхаберието и мутрите. “На нея Шенген не ѝ трябва. Тя и в София не желае да стъпи, а камо ли да отиде при внуците си на Запад”, казва дъщерята.

Шенген и евроатлантическите ценности

Защо им е Шенген на онези, които гледат на “Запада” от най-високия пилон със знаме в рамките на Европейския съюз? Част от тях се солидаризираха с думите на президента Радев, който нарече несъгласните с този демонстративен патриотарски акт “нихилисти и безродници, катастрофирали "в своето безчестие да охулят и сломят тази инициатива”.

Елементарно е да възприемаме Шенген като набор от преодолими наземни бариери, които ще ни присъединят към европейското семейство, споделящо евроатлантическите ценности.

Стигнахме до евроатлантическите ценности… И до наглата претенция на тандема Борисов-Пеевски, които огласяват пространството със самопровъзгласяването си за върховни защитници на тези ценности. В България и това става. Но да се върнем към конкретиката на успеха.

Какво означава този успех

За някои той изглежда така: Качваш се на летище "Враждебна” и кацаш на “Берлин-Бранденбург”, например.

(През 2023-та година само през ноември 26 800 българи са пътували за Германия. Не всички по въздуха, разбира, но да не влизаме в подробности…).

Вместо да хукнат презглава към паспортния контрол, за да изпреварят всички, които са се изсипали от крилата на родния превозвач, след три месеца, като “истински европейци” тези пътници бавно и гордо ще тръгват направо към едно от S-Bahn-влакчетата и ще се отправят директно я към „Александерплац“, я към „Фридрихщрасе“…

Шенген по въздуха е крачка. Следващите предстоят.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    70 5 Отговор
    Когато започне мобилизацията в България от къде ще бягаме?По въздух на колесника ,или по Марица в Туркие?

    Коментиран от #12, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 евро въздух

    69 1 Отговор
    под налягане.... и да нахраните добре милионите цигани които сами повикахте
  • 4 Хохо Бохо

    48 6 Отговор
    Премиерът Денков го нарече "безспорен успех" за България.
    А някой може ли го нарече БЕЗСПОРЕН ПРОВАЛ за България?
    При положение, че Борисов 12 години нямаше никакъв успех в тази насока...
  • 5 Пръц

    46 1 Отговор
    "За някои той изглежда така: Качваш се на летище "Враждебна” и кацаш на “Берлин-Бранденбург”, например"
    Качваш се в Кабул ......и се събуждаш с 70 девици германки облечени в униформи на Хитлер югенд.
    На Александерплац в Берлин работят няколко български циганки -джебчийки .
  • 6 РЕАЛИСТ

    81 0 Отговор
    Е само за едно минаване през паспортен контрол на летището ли е този шум. То и сега си има скенер и като сложиш паспорта и ти сканира мутрата, си минаваш спокойно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЗЕЙФОД БИЛБРОКС

    69 0 Отговор
    Не ме кефи че, от сега казват че задължително трябвада приемаме всякакви емигранти от Сирия и не знам от къде си. Нямаме нужда от това, за кво ние този шенген за да станем едно гето каквото е Гърция в момента, огромни бежански гета.....УЖАС
  • 9 Сатана Z

    47 2 Отговор
    Каналджиите празнуват.Никой не е в състояние да премахне тази далавера за стотици милиони.Шенген по суша ще видим през крив макарон,а мигрантите остават у нас
  • 10 редник

    51 0 Отговор
    Ако някой е разбрал написаното - моля да обясни...

    Коментиран от #47

  • 11 Българин

    51 1 Отговор
    Хахах, бягайте бе, вече на всички ни е ясно, че сме 2ра ръка "европейци" за ес и западноте господари на сглобката!
  • 12 ЗЕЙФОД БИЛБРОКС

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    През сухопътната граница с повечко кешовица.....
  • 13 защо

    54 0 Отговор
    DW:
    Както винаги, името на автора е конфеденциална тайна. Мнението ви, ако не съвпада с позицията ни - проблема е ваш.
  • 14 Перзонлихе Майнунг

    50 2 Отговор
    Германия и Франция чрез Австрия се опитват да се изчистят от стотиците хиляди мигранти, които инфилтрира Меркел с цел разпадане на ЕС. Шенген като такъв вече не съществува. Почти всички централно-европейски държави са вдигнали вътрешния граничен контрол, т.е. СВОБОДНО движение на хора вече не съществува. Нашите некадърни, но много подкупни политици лъжат - България ще бъде превърната в гето на сирийци, афганистанци и върнати от Западна Европа престъпници и терористи. Демографски вече сме под 5 милиона души, от които 1,5 милиона са в чужбина. Ако така я караме, вероятно България ще бъде демографски подменена и ислямизирана. И посолството даващо указания може да се окаже представляващо страна в южно анадолско направление. Пеевски неслучайно се е развилнял, ако може и да скъса Санстефанския договор.

  • 15 А бе

    11 14 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Вижда се колко сте българи, първата му мисъл как да избяга и да изостави родината си!

    Коментиран от #37

  • 16 Перзонлихе Майнунг

    45 0 Отговор
    Германия и Франция чрез Австрия се опитват да се изчистят от стотиците хиляди мигранти, които инфилтрира Меркел с цел разпадане на ЕС. Шенген като такъв вече не съществува. Почти всички централно-европейски държави са вдигнали вътрешния граничен контрол, т.е. СВОБОДНО движение на хора вече не съществува. Нашите некадърни, но много подкупни политици лъжат - България ще бъде превърната в гето на сирийци, афганистанци и върнати от Западна Европа престъпници и терористи. Демографски вече сме под 5 милиона души, от които 1,5 милиона са в чужбина. Ако така я караме, вероятно България ще бъде демографски подменена и ислямизирана. И посолството даващо указания може да се окаже представляващо страна в южно анадолско направление. Пеевски неслучайно се е развилнял, ако може и да скъса Санстефанския договор.
  • 17 Йеронимус БОШ

    47 2 Отговор
    Стига с глупости - ШЕНГЕН по въздух , по вода , под вода , над вода , с кораб , самолет , пеша , с колело или тротинетка ! България си е в ЕВРОПА от много гтодини , а тези държавици , които ни спират сега , тогава са били някакви племена и кланове само !
  • 18 Aлфа Bълкът

    14 11 Отговор

    До коментар #2 от "какво не посмяха да кажат":

    Чакай да дойде Копейкин, той ще те нареди.
    Дето пращаше генератори за Украйна и Ваклинов като го поздрави, онзи се чудеше как да отрече, и бягаше като подплашен по коридора.
    После замазаха положението по медиите, че не бил той, бил ама само 2-3.
    Същност 50-60 генератора беше уредил, пак си е между 25000-60000лв дарение.

    Коментиран от #32

  • 19 Фен

    36 1 Отговор
    Взимам двама сирийци и един афганец в къщи, само да не чакам десет минути на летището! А вие!?
  • 20 бай Даньо

    42 1 Отговор
    Авторе не е проблема Шенген а че го няма. Разбутахте държавата за да дойдете на власт чак констутуцията ви пречи ( както на онуи космите) и само заради тоя Шенген и Еврозоната ви траехме. ОСТАВКА некадърници!
  • 21 бай Даньо

    42 2 Отговор
    Умнокрасивците заслужавате стачка на шофьорите на камиони да ви стане ясно какъв шенгенски "успех" постигнахте. ОСТАВКА некадърници!
  • 22 ЕвроАтлантически тепегьоз

    70 1 Отговор
    – Може ли да въведем еврото?
    – Не!
    – В Шенген да влезем?
    – Не!
    – Електричество да изнасяме?
    – Не!
    – Нали вече сме в ЕС, какво може?
    – Можете да си направите гей-парад...
  • 23 Хахаха

    30 1 Отговор
    С тия 500 лева пенсии и 600 лева заплати, с цървулите на ероплана и къде ли да ни отведе безплатно, при бай Шорос да ни купи и на мен папуци
  • 24 Незабавно

    48 1 Отговор
    Продават ни пържен въздух и кюфтета от мъгла.Ако Сапунджията и Жирафката са подписали за мигранти тооо... незабавно да бъдат тричани.
  • 25 РЕАЛИСТ

    43 0 Отговор
    Абе замислих се. Досега никъде не съм видял на летище изход за членки на Шенген. Значи от там мина ат без проверка. И как летищните власти на едно голямо летище, ще знаят без проверка, кой идва от страна в Шенген и кой не. Що ни баламосват. Няма летище без проверки.
  • 26 нннн

    33 2 Отговор
    Що за идиотщина сте публикували?
  • 27 Кожухаров

    13 17 Отговор
    При положение че вече всичко живо чътува със самолет и общо взето колите се обезсмислиха за какво ни е друг шенген

    Коментиран от #55

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Каква класическа

    33 2 Отговор
    мижетурка е премиерчето ни. Шенген по въздух, а. Размахвам ръце и политам към Гърция. Волен и свободен като птица. Голям кеф, нали.
  • 30 Поп

    30 1 Отговор
    Кой ги пише тия гадни простотии?
  • 31 Коментатор

    33 2 Отговор
    Статията е типичен пример за преждевременна е я кулация
  • 32 КовидманЯк

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Aлфа Bълкът":

    Пак са избягал от психиатрията и не си пиеш лекарствата.Не стига, ами гледам си се върнал и към наркотиците.
  • 33 голяма наглост

    33 3 Отговор
    Какви са тези условия. Ние да не сме им някакви подчинени на тези австрийци.
    Дано не се съгласим да приемаме повече бежанци. Имаме си достатъчно. И няма ли възможност за реципрочни действия от наша страна. Все ще има начин да им върнем това неуважение.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 666

    27 2 Отговор
    Какъв Шенген бе,Ганьо?
    В София има още каруци по булевардите ....
  • 36 Пха ха ха ха

    23 2 Отговор
    Голем оспех на Денко сапуня доцент сапуня
  • 37 Да бе

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "А бе":

    То щото тия, които са в България не са я изоставили. Физическото присъствие не е критерии.
  • 38 Гнгтт

    26 2 Отговор
    Цялата сглока ще се разглоби до месец защото само с лъжи не става
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 SDEЧЕВ

    17 6 Отговор
    Какъв е проблема да изчакаш десесесетет минути за паспортна проверка на летището. Но трябва да чакаш с часове за да припариш до съседите в Румъния,дори няма директен влак Нямаме достъп до нашите съюзници САЩ,но до вражеска Русия визи без проблем.Австрия тълкува Дунава,като бариера против плъхове. Големи партньори много добре се гаврят с нас. Какво стана с достъпа по море,нещо не го споменавате,щото и по вода никога няма да се доберем до Румъния през акваторията ,ако решим.Мерси на неизвестния автор за предложението да си спестя десет минути и да се яхам на С баба. България е блокирана за инвеститори поради опашките от тирове по границата. Ало Автора коментар?

    Коментиран от #42

  • 42 Мхм

    5 8 Отговор

    До коментар #41 от "SDEЧЕВ":

    Ми до Румъния им полети бе смешен не е нужно да ходиш а кола до там
  • 43 Шенген по въздуха...

    20 0 Отговор
    Свирки и духалки, бате!
  • 44 Какви граници преодоля...

    21 0 Отговор
    Границите на достойнството и морала!

    Ама за ония нефелни шафр@нtии начело на външното министерство, това състояние не е нищо непознато.
  • 45 Име

    5 2 Отговор
    Кирилските хора сме различни от латинските.
  • 46 Дачо

    19 0 Отговор
    когато на един мухъл му намигнат, той го определя за огромен успех.
    мастурбатори сър!
  • 47 Мъжа на урсула

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Няма нищо за разбиране, поредната евтина пропаганда за евро-атлантици
    Същото като с еврото - колко мислят за нас и колко ще е хубаво да народа.
    А народа блее, затова и ще мине под ножа
  • 48 Доларов

    26 0 Отговор
    То на провала успех ли му викат в България?Сглобката позволи едностранно на Австрия да ни правят на луди с изисквания, които не съществуват за членсво в Шенген!Бежанците в Банкя при Толупа!
  • 49 ДВ срам и позор сте

    24 0 Отговор
    ДВ едни пропаднали лъжци сте
  • 50 Границите на тъпоумието

    17 0 Отговор
    Поредната гавра с нас, ама ние си траем, а щом си траем и не излизаме по улиците да изметем сглобкаджиите, така ще е. По време на кромид цирка, Кунчо ни се закани, че щом не се вапцаме, ще станем кромид гетото на Европа. Е, кромид гето не станахме, ама гето за мигранти ще станем. В Германистан вече ги е страх да празнуват Рождество, заради гостите доктори и инженери, скоро и у нас
  • 51 Ццц

    15 1 Отговор
    За един САПУНЕН мехур въздухът е голяма работа - представлява 99 % от него. Така и тоя цайсат добитък. Аз пък виждам как европейците инвестираме в американската оръжейна индустрия, за да не дойде лошият Путин, който потроши стяганата от осем години отбранителна крепост в Донбас само за година. За да инвестираме ще трябва кредит, а ние сме шенгенски солидарни длъжници. Ще бъдем прецакани. Това е мнението ми. Така става винаги когато една партия - еднодневка като ПП дойде и се натиска за 1 година да направи стъпка, ангажираща поколения напред. Партия ползваща се с безплатното одобрение на 250 000 българи и още толкова ги харесват срещу 100-200 лева. Моча-чоча, фили, фоби.... а през това време никой не обясни на хората как ангажирахме децата си и как външния дълг стана 4 млрд. повече за половин година сглобена власт.
  • 52 Перо

    16 1 Отговор
    Денков не знаеше какво е договорено с Австрия и се изложи с неверното съобщение! Само Румъния ли води преговорите? Това искане на Австрия защитава интересите на Австрия и е абсурд да се приеме при тези условия! За тях е добре ние да “осиновяваме” приматите, които идват в Европа да живеят на издръжка от бюджета, чрез социални помощи, защото след примата идват жената и чаветата. Малко ли са ни циганите за да станем катуна на Европа? Пристанищата имат само товарни превози и никакви пътници, а по въздух имаме малък брой живеещи в чужбина и общо този Шенген няма значение за редовия българин, по-добре е да го откажем, защото щетите ще са много по-тежки от ползите!
  • 53 Студопор

    14 1 Отговор
    Аз минавам само да попитам - какъв Шенген? И без Денков, Дянков или както там му беше името... Та и без него, сега си купуваш билет и летиш до Лондон, Мюнхен, Атина, Париж. Стига да искаш и да имаш парите, проблеми няма.
    Какво граници още искат да падат и какви ограничения? Пътуваме само с лична карта на територията на ЕС. Какво повече??
  • 54 кюмюра от Драгалевци

    8 1 Отговор
    Това е най голямато НИщо от Нищото в историята на българската дипломация !!!!!!
    Няма значение обаче , важното е да има банани за дъщерята !!!!
  • 55 верно има много зле

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Кожухаров":

    За такива тиквеници като тебе ,даже и въздух не ни трябва !
    Ами тия евро го-на , салами и пр дето ги ядеш да не летят с самолет бе КАРЧО ?!
  • 56 Анонимка

    3 1 Отговор
    "личното мнение на автора". А той е?
  • 57 измамници ни управляват

    8 1 Отговор
    Сглобката - Поредния спукан сапунен мехур! Шенген по въздух, Шенген под вода....Шенген под земя!
  • 58 анонимен

    4 1 Отговор
    Никого не мразя. но защо големите в ЕС не вземат предвид, че имаме най-много мюсюлмани и роми на глава от населението, с нулева интеграция и че сме малка държава, затова ни трябват няколко стотин хиляди емигранти, дето веднага ще се сдушат с нашите тук и край с държавата. Единственото на което може да се надяваме, те да бягат от тук, и при всяко връщане тук отново и отново да бягат към богатите. Наясно са, че тук няма кой да ги отглежда и да им осигури поне приличен живот, но ще видим как ще се развият нещата.
  • 59 демократ

    6 1 Отговор
    срам и позорза управляващите ще ни събуят гащите за шанген но да приемем тахтабите от сириа афганистан и от не знам още от къде нащите ни стигат позор иоставка на правителството
  • 60 Тиквата

    5 0 Отговор
    Сглобката на Боко, Шиши и Киро Тракториста ни пускат фалшиви новини, за да прикрият трафиците на кокаин и каптагон.
  • 61 Тиквун

    6 0 Отговор
    По вода ще вървят корабите с кокаин и каптагон.
  • 62 BBБОС

    6 0 Отговор
    Нищо не преодоля клъвнаха на гола кукичка глупаците
  • 63 Обобщение

    7 0 Отговор
    Пълни глупости за планктона . Ще въвеждат ли въздушното € ? ха ха ха .... въздух под налягане .
  • 64 Един там

    8 0 Отговор
    В тая държава всяко поражение се изкарва победа . Още тиквата го правеше .
  • 65 Боро

    4 1 Отговор
    Родината ни се казва България, а не Украйна. Мобилизацията ще е за война в подкрепа на чужда държава, против нашите интереси. Още ли не си разбрал?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Анонимен

    6 0 Отговор
    Победа няма, има огромно поражение. Някой обърна ли внимание на условията за приемане и издържане на бежанци? Претопяването на България върви с пълна сила. Управлението се справя добре с това.
  • 68 кавалканте

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Шенген по въздуха:":

    и моя и моя дя го духат хахаха де го суриката изумен да са фали негуфта маа....
  • 69 зао уважавам ОРБАН

    2 0 Отговор
    ПРОСТО ЩЕШЕ ДА ИМ КАЖЕ - КАКВООО,МИГРАНТИ ОБРАТНО...МНОГО ВИ СЕ ВИДЯХЯ ЛИ ....Е СЯ ША ВИДИТЕ КАКВО Е МНОГО И ЩЕШЕ ДА ПУСНЕ В ОТПУСК ГРАНИЧНА...НА КОЛЕНЕ ЩЯХА ДА ГО МОЛЯТ ДА ВЛЕЗЕ В ШЕНГЕН, ИСПИРКА ЩЯХА ДА МУ ВРЪТНАТ,А НАШИЯ .... ОООО МАННА НЕБЕСНА ,ВЪЗДУШЕН И ПОДВОДЕН ШЕНГЕН - ЛИКУЙ НАРОДЕ - ДА Е....
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 DW Гьобелсова пропаганда!! На тия никой

    3 0 Отговор
    не им вярва за нищо!! DW да те "хвали" все едно те Хвали Сатаната!!
  • 72 Пак

    0 0 Отговор
    си купуваме билет за Титаник
  • 73 Хахахаха

    1 0 Отговор
    Таз година въздушния, догодина орбиталния. Само сухопътния го няма! Оставка на некадърните правителства на Румъния и България!
  • 74 дойче веле

    0 0 Отговор
    да каже кой е направил концлагерите първи-австрияж1937г! А кой е носил газ за газовите камери аушвиц - биркенау- Deutsche rote Kreuz!Всички да знаят истината за Втората световна!!!Мръсната истина за Австрия и фалшивият " червен" кръст на Германия! да си ядат емигрантите или без Австрия в Европа !!!
  • 75 в момента Тел Авив тв

    0 0 Отговор
    палестинците говорят за хамаз- джихад ислямик хамаз!!!Е как е!И Ливан с хизбула- джихадииииииииии !!!!!