Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Януари, 2024 08:30 3 901 91

2024: Украйна я очаква най-тежката година от войната?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

В най-добрия случай, както казват експертите, 2024 може да стане година на позиционна война, в най-лошия – вътрешните конфликти и недостатъчна поддръжка на Запада могат да доведат до окупацията на все по-големи територии в Украйна

2024: Украйна я очаква най-тежката година от войната? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2023 година трябваше да стане преломна за Украйна във войната с Русия, но завършва с пат и лек превес на Русия, както твърдят експерти. Следващата година, според тях, навярно ще е най-тежката за Киев.

За да бъде разбран мащабът на промените във войната на Русия срещу Украйна, си струва да си спомним какво стана преди година. Тогава президентът на Украйна Володимир Зеленски излезе триумфално пред двете камари на Конгреса в САЩ и предаде едно бойно знаме от Бахмут. Скоро след това САЩ и Германия за първи път обявиха намерението си да предоставят на Киев съвременна бронирана техника за планираната контраофанзива.

Без милион снаряди, но с F-16

Година по-късно Бахмут е вече отдавна загубен за украинската армия, битката за него стана най-дългата и най-кървавата от началото на войната. Вероятно е съдбата на Бахмут да бъде последвана от Авдеевка – добре укрепеното предградие на Донецк. Контраофанзивата не оправда надеждите, призна през есента украинското командване в лицето на Валерий Залужний. През декември президентът Зеленски отново посети САЩ, но този път целта му беше да гази пожар.

Украинският лидер се опита да убеди законодателите републиканци да деблокират в Конгреса пакета с помощи за Киев от 61 милиарда долара, но не постигна успех. Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хърбст обвини за това „неголяма част от Републиканската партия“, обвързала поддръжката за Киев с мерките по ограничаване на миграцията в САЩ. Експертът прогнозира, че в началото на 2024 година има вероятност от над 50% да се намери решение на проблема.

Сега Западът не само не обещава на Украйна ново оръжие, но и не изпълнява обещаните доставки. ЕС вече призна, че до март 2024-а година няма да успее да предаде на Киев един милион единици боеприпаси. Изключение от общата тенденция са изтребителите F-16. Украинските пилоти завършват обучението си, първите самолети могат да бъдат предадени на Киев в най-скоро време. От тях се очаква да увеличат възможностите на украинската армия, но не и да доведат до прелом във войната. Хърбст нарича „горчива шега“ плановете на западните държави да предадат на Украйна десетки изтребители, при положение, че тя има нужда от стотици. Същото важи и за другите видове въоръжение.

Пукнатини в западната солидарност

През ноември Залужний написа в списание „The Economist“, че ситуацията на фронта е близо до патовата, и че пробивът на украинските части ще е невъзможен без доставката на нови видове оръжие. Този „ултиматум“, както го нарича австрийският историк Александър Еткинд, не сработи.

Във втората година от войната западната поддръжка за Украйна достигна своя пик – доставени бяха много нови оръжейни системи, но в ограничено количество. Хърбст обяснява това с „плахостта“ на двама ключови играчи – САЩ и Германия, които според него се опасяват от заплахите на Русия да използва ядрено оръжие срещу Украйна.

През 2023 година в солидарността на Запада с Киев се появиха пукнатини не само в САЩ, където фактически започна предизборната борба. В ЕС няколко държави от Източна Европа ограничиха вноса на украинска селскостопанска продукция, при което някои от тях блокираха граничните преходи за товарни автомобили от Украйна. Киев, изглежда, не беше готов за това. Към края на годината проблемът е почти отпаднал, но би могъл да се усили отново.

Военните успехи на Киев: дронове срещу Москва и удари по Крим

Според експертите обаче най-тревожното са пукнатините в позициите на военното ръководство на Украйна. На фона на неуспешната офанзива, завишените очаквания и съмненията относно западната поддръжка, в Киев възникна забележимо напрежение между президента Зеленски и главнокомандващия Залужний. Преди това обвинения в корупция в Министерството на отбраната доведоха до смяна на неговия ръководител. А в основно изпитание за новия министър Рустем Умеров в началото 2024 година изглежда ще се превърне разширяването и затягането на правилата за мобилизация.

Военните успехи на Украйна през 2023 година - ударите по летища в Русия, атаките с дронове срещу Москва, както и нападенията срещу военни цели в Крим, отслабването на Черноморския флот, както и пробива в зърнената блокада, не са променили ситуацията на фронта като цяло, твърдят експертите. Войната на Израел против Хамас пък показа, че вниманието и ресурсите на Запада могат да се пренасочат към други конфликти. Наблюдателите определят като един от малкото позитивни за Киев моменти в края на 2023 година решението на лидерите на ЕС да започнат преговори за членство с Украйна. Но и то бе помрачено от новината, че въпросът за 50-те милиарда евро помощ, от която Киев остро се нуждае, остава блокиран заради негативната позиция на Унгария.

Заради всичко това 2024 година може да стане най-трудната във войната, започнала за Киев още с анексията на Крим през 2014 година. Умората на обществото от войната очевидно се усилва както в самата Украйна, така и в страните, които я поддържат. Анализаторите вече не очакват пробив на фронта, а популярността на Зеленски спада. В момента доверието на украинците към него е 62 процента, преди година беше 86 на сто.

„Путин може и да победи“

Според експертите в основен риск за Киев през новата година могат да се превърнат президентските избори в САЩ, след които в Белия дом може отново да влезе Доналд Тръмп или някой от неговите съмишленици. При това положение може да се очаква радикално съкращаване на военната помощ от САЩ за Украйна. „Това е най-опасният момент в руската война срещу Украйна“, предупреждава Джон Хърбст. По неговите думи, без американската помощ за Киев Путин може и да победи.

Европа се готви да увеличи своята подкрепа, но едва ли ще може да поеме изцяло дела на САЩ. На този фон в Киев все по-рядко говорят за приемането на страната в НАТО – тази перспектива може да се отдалечи.

В най-добрия случай, както казват експертите, 2024 може да стане година на позиционна война, в най-лошия – вътрешните конфликти и недостатъчна поддръжка на Запада могат да доведат до окупацията на все по-големи територии в източната и в южната част на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    106 117 Отговор
    Окрайна дочака своя...край..
    Обезлюдена..
    И осакатена-;пълен инвалид..
    Руските ще си я приберат и възстановят..
    Сигурен съм

    Коментиран от #11, #19, #49, #57

  • 2 КОТарАК

    19 104 Отговор
    за Украйна не знам , ама РФ тръгна по спиралата надолу/всяка година ще е по-тежка от предходната

    Коментиран от #18, #84

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Залужний

    7 59 Отговор
    Трудно е за всички ни, много е трудно. Но никога повече няма да се срамуваме.

    Коментиран от #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мишел

    94 4 Отговор
    За Украйна годината ще е на принципа : "Пари няма, действай!"!
    Явно ще е най тежката, защото е последната за Украйна.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Свободен

    10 92 Отговор
    Не трябва толкова лесно да отписваме руснаците!
    Да - страхливи са, покорно са, малко слабоумни са, но не всички стойностни руснаци са в затвора!
    Току виж се намерил някой герой, да вдигне тези 150 милиона страхливци и да извадят Путин от дупката!

    Коментиран от #13, #26, #82

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 зрител

    75 4 Отговор
    очаква я година на безусловна капитулация !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ъхъ

    70 4 Отговор
    Очаква я разпад, що не коментирате по същия начин агресора Израел?
  • 16 Майна

    68 7 Отговор
    Ционистите търпят пълен крах..
    Израел е ..свършен( безспорно)
    Великобритания - потъва..
    Хутите- този смел народ няма да ,,даде,, Червено море
    А това е край на ,,водния път,, за тях..
    Йемен ще се присъедини към БРИКС..
    Ами сега..
    Няма малки народи, разберете го..
    Всеки народ е ВАЖЕН , когато го пожелае!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мишел

    68 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Сигурен ли си, че е надолу по спиралата?😃😃😃
    За 2023г Русия има най високия прираст на БВП в Европа - оценка от края на годината над 3.6%.

    Коментиран от #27

  • 19 роZия

    11 73 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    нямат пари за собственото си население, какво остава за Украйна.

    рушняците само рушат, не възстановяват

    Където е стъпил миризлив роски ботуш, трева не никне.

    Коментиран от #23

  • 20 Ццц

    46 3 Отговор
    Не съм сигурен, че за преписана статия дават премия от Козяк? Много малко отпуснаха за "борба с руския фейк". Дрогата ходи на място дахсе моли, а нашите мисирки и на малко са доволни. Укрепената линия на Украйна минаваше по начертаните от Минск и обещани на Путин граници. Пжказателно за 2024 г. ще е кэде Дрогата ще започне да строи новата Велика украинска стена....
  • 21 ЕВРОНЮЗ

    65 4 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, Путин няма да победи Украйна. Путин размаза терористичната организация НАТО.. Жалко за нещастните Украинци чиято страна е превърната на натовски концлагер и немогат дори да избягат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ццц

    34 4 Отговор

    До коментар #19 от "роZия":

    Гледам на Шипка всичко е тревясало? Или те там бяха само от Азов, извинете...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Свободен

    32 2 Отговор

    До коментар #10 от "Свободен":

    Си от мозъчна дейност !
  • 27 КОТарАК

    2 34 Отговор

    До коментар #18 от "Мишел":

    това от ,,Правда,, ли го научи?

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 факуса

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Залужний":

    ха ха кат си умрел всичко е безсмислено
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 факуса

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    ами почвайте де,само се каните и отдалеко се правите на мъже многополовий сбириток
  • 35 ТаУмВзе

    7 48 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мисля

    51 1 Отговор
    Щом DW казва,че войната е ,,пат с лек превес на Русия",значи превод е-"Отиде коня в рЯката!"
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 факуса

    5 35 Отговор
    То остана ли нещо от втарая освен леш и скрап, новогодишно е заминал хотела в донецк пълен вати!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 мдаааа

    7 29 Отговор
    Русията загуби "братята" си от Украйна , завинаги ... Навсегда , forever ..

    Коментиран от #45

  • 44 РЕАЛИСТ

    47 3 Отговор
    2024 ще е най-добрата година за окраината. Зеления ще избяга, нацистите ще бъдат съдени, страната ще се демилитаризира и ще настъпи мир, а американските филми дето побързаха да изкупят окраинската земя ще вият като гладни кучета.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 САТЪРА НА ХАНА

    37 2 Отговор
    И ЕС ГИ ОЧАКВА НАЙ - ТЕЖКАТА ГОДИНА
    ..... ВОЕННО ЗАВИСИМИ ОТ САЩ,
    ЗАВОДИТЕ ЗАТВОРЕНИ ЗАЩОТО НЯМАТ ЕВТИНИ СУРОВИНИ , ОСТЪР ДЕФИЦИТ НА СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ КОИТО ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ЗАПАДНАЛО ЕВРОПЕЙЦИ
    .. :))
  • 47 мдаааа

    18 6 Отговор
    Тежка ще да е ... Дано удържат !!👍
  • 48 Факт

    39 13 Отговор

    До коментар #40 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    На никой не му дреме вече за Зеленски.Нито открива Евровизия,нито му стават в ООН да му пляскат,даже и на Оскарите го нямаше(за поддържаща роля)Отсвирен е навсякъде.,,Той танцува само едно лято"!

    Коментиран от #55

  • 49 Украйна я очаква

    49 32 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    победа над фашисткия окупатор Русия! 100%....

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 РЕАЛИСТ

    18 30 Отговор
    Но е аз мисля, че тая година ще е последна на матушката, разпада предстои, а Путин ще го закарат в Хага до лятото, ще го разменят за хуманитарна помощ, гладомора почва.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    7 27 Отговор

    До коментар #49 от "Украйна я очаква":

    Това го знаят и малките деца, само русорабите още си мислят че втарая може нещо❕❕❕
  • 54 В най-добрия случай

    26 6 Отговор
    о-крайна губи. В най-лошия Русия печели.
  • 55 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    7 23 Отговор

    До коментар #48 от "Факт":

    То груз 200 си върви за блатницата с вагоните, а ти си лежи у тинята и чакай да те освободят❕❕❕
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Твоята Русия

    14 28 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    отива в небитието при крайцера Москва и коритото Новочеркаск!
  • 58 Кой достави тези касетъчни бомби и

    32 9 Отговор
    Ракети на ВСУ??? Чехия! Миналата седмица техния президент Петър Павел се пенише и Плашеше, имало е за какво явно!! ВСУ избиха и раниха много Мирни жители на Белгород??? Това е терор над Цивилно, мирно население!! Терористите от ВСУ използваха и забранените Касетъчни Бомби! Горд ли си Петър Павел, Чехски Президенте!!??? БАНДЕРОВЦИТЕ В КИЕВ са си Терористи, избиват мирно население!! Не ми се мисли какъв щее отговора на Русия, по военната Инфраструктора в Украйна!! Изришно Казаха, че ще бъде Занулена военната промишленост на Украйна!! Бандеровски Гадове, Избивате цивилни хора, включително деца!! Да Сплашите Русия и Руския Народ!! Те вече са Плашени и от Напалеон с Поляци и от Нацистите на Хитлер!! Настъпихте Мотиката Бандеровци!!

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Петкан

    26 3 Отговор
    Русия за пореден път спечели срещу Запада и дефакто САЩ ..това е реалността останалото агония ..сега САЩ ще пусне Балтийските пешки Литва ,Литвания и Естония ..а Русия ще провери ще се се спазва чл 5 на НАТО ..

    Коментиран от #62

  • 62 Последния Софиянец

    2 26 Отговор

    До коментар #61 от "Петкан":

    А защо първо не превземе някое село , две години минаха, а 400 000 ватника изпушиха през комините на мобилните крематориуми край блатото, обясни ни, че все пак съм обикновен мияч!

    Коментиран от #64

  • 63 Петкан

    20 1 Отговор
    САЩ с Украйна каза " шах " ,на Русия ..и сега Украйна отиде ...Русия използва Иран и протежето му Хамас в Газа и удари най мекото на САЩ - Израел ..все пак шахмат е национален спорт на Русия и Иран
  • 64 Петкан

    9 10 Отговор

    До коментар #62 от "Последния Софиянец":

    Ако не бяха братя украинци щеше да направи като Грозни ..стила на Русия е като Израел ..убий всичко което мърда ...
  • 65 Петкан

    21 1 Отговор
    Сега Русия ще разбърка " задния двор " на САЩ ..Латинска Америка ..и чрез Китай пък Тайван и Корея ..ще разконцентрира САЩ ..
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Петкан

    16 1 Отговор
    Просто САЩ и Китай не искат еднополюсния модел наложен от САЩ ..а САЩ се опитва да бъде най могъщата империя в историята и Путин просто каза" а кой си ти да съветваш и да решаваш !?""
  • 68 БАНко

    21 1 Отговор
    КАКВА УКРАЙНА ??? ОСТАТЪКА ОТ ПРЕДИ НАТО , ЛИ ??? В СЕГАШНАТА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ЖИВЕЯТ 16-17 МИЛИОНА , ОТ КОИТО 10 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ , ОСТАВЕНИ НА СЪДБАТА НА АМЕРИКАНСКИЯ КОНГРЕС !!! ИЛИ АКО ОРБАН РЕШИ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА ГЛАДУВАТ !!!
  • 69 Петкан

    16 2 Отговор
    С Газа много умело Русия и Иран успяха да настроят 2 милиарда мюсюлмани срещу Израел и САЩ ..с 20 хиляди убити палестинци се отвори се една рана която трудно ще се затвори
  • 70 ЗеленИдиот начело

    23 2 Отговор
    Дано през 2024 днешна Украина спре да съществува и новата държава Украина да е с размери колкото Естония, останалото ще е Русия, малко Полша и Унгария.
  • 71 До тогава

    18 1 Отговор
    До президентските избори в САЩ Украйна ще е сготвена за имплозия,т.е. вътрешен разпад.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Айзенауер

    2 17 Отговор
    НЕ ДАВАЙТЕ РАБОТА НА РУСОФИЛИ !!!
  • 75 Фен

    10 1 Отговор
    ДВ сте ЧАО!
  • 76 макдоналдс тръмп

    17 1 Отговор
    укропия е излязла на финалната права ,може към лятото ще трябва да правят нови географски карти
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Кую

    7 0 Отговор
    Като са глупави като нас...
  • 81 Жмуц

    11 1 Отговор
    Крайна ойди у киречо! Има си полска държава, има си и руска държава. Руско-полската бандеровска мешавица не трябва да има държава.
  • 82 хахаха

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Свободен":

    страхливите руснаци не се побояха да се изправят срещу цялото НАТО и частната му армия покрайна, а смелите и свободни българи търпят една малка бивша българска земя, Македония, да се гаври с тях? :))))))))
  • 83 Иво

    3 0 Отговор
    Добър коментар.
  • 84 Ало, да знайш,

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    виж данните и не говори глупости!
  • 85 Сесесере

    4 11 Отговор
    Нито една от модерните технологии не е започнала в БЛАТОТО, те както и киХайците само имитират защото обществата им са изостанали във всички посоки ама иначе претенции до небесата че трябвало да асвабаждават нещо си пффф

    Коментиран от #90

  • 86 Русия е пред закриване

    2 13 Отговор
    В Русия вече няма храна,внасят 99 процента,руския народ колабира като 89 година

    Коментиран от #89

  • 87 Путин не заплашва Украйна с ядрено

    11 1 Отговор
    Оръжие, DW тиражира лъжи!! В Украйна 50%от Населението са Руснаци!! Останалите Поляци Унгарци. Хохли Румънци, Еврей, Българи, Цигани, татари и др!! DW, тиражира лъжи!?
  • 88 ЧНГ

    3 0 Отговор
    Новата година ще бъде щастлива!
  • 89 Затова

    4 0 Отговор

    До коментар #86 от "Русия е пред закриване":

    Европейци ги очаква пълно щастие. Газът намалява.
  • 90 Грешка

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "Сесесере":

    Точно там са заченати до една.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.