Last news in Fakti

30 Декември, 2023 10:00 2 074 55

2023: как Русия започна да работи основно за Китай

  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин

За ориентираната към износа китайска икономика е изгодно да има практически неограничен достъп до руския пазар - още повече когато са затруднени доставките на китайска продукция за САЩ и ЕС

2023: как Русия започна да работи основно за Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-близките връзки на Русия вече не са с Европа, а с Китай: президентът Путин осигурява на Пекин евтина енергия, пазар за китайските стоки и помага индиректно за засилването на китайския юан. Анализ на Андрей Гурков:

Едва ли другаде бизнес моделът на някоя голяма държава се е променял толкова бързо и толкова кардинално, колкото в днешна Русия. За няколко месеца отношенията на Русия с Европа се промениха коренно, в основата на което е войната в Украйна. Много отчетливо се открояват контурите на новия руски бизнес модел - фокусът вече е върху Китай.

И медиите в страната не пропускат да представят на широките маси проявите на този нов бизнес модел: увеличени доставки на нефт, газ и въглища за Китай, рязък ръст в броя на китайските автомобили по улиците на Москва и другите големи руски градове, както и скоростта, с която китайският юан навлиза в живота на руснаците.

Как Москва изпада в зависимост

От големите индустриални държави остана само Китай, който продължава да търгува с Русия без ограничения, отбелязва по този повод Янис Клуге от берлинската Фондация „Наука и политика". Той е автор на изследването „Руско-китайските икономически отношения. Как Москва изпада в зависимост". Основният извод в него гласи: „За Китай Русия представлява по-голям интерес като пазар и източник на суровини, отколкото като производствена площадка или брънка в собствената верига за създаване на добавена стойност. За Русия на свой ред това означава, че тя може да бъде деградирана до нивото на доставчик на суровини и купувач на китайската готова продукция".

С други думи, за ориентираната към износа китайска икономика е изгодно да има практически неограничен достъп до руския пазар - още повече когато са затруднени доставките на китайска продукция за САЩ и ЕС. Паралелно китайският бизнес не е заинтересован да влага пари в развитието на руската промишленост - той напълно може да удовлетвори търсенето със собствена продукция, парите за която руснаците ще печелят благодарение на доставяните на Китай суровини.

Силен внос от Китай, слаби инвестиции

Янис Клуге припомня, че през 2000 година, когато Путин става президент, делът на китайската продукция в руския внос е бил три процента. Междувременно той е нараснал до 35%, а делът на Китай в руския износ вече надхвърля 30 на сто.

Колкото и голям обаче да е този ръст, „Русия си остава сравнително малък партньор за Китай", пише експертът. Делът на Русия в китайския износ през първата половина на 2023 година е малко над три процента, а във вноса - едва пет на сто. Това показва ясно, че руският пазар с неговите над 140 милиона потребители не може да замени пазарите в страните от ЕС (с около 450 милиона жители) и в САЩ (340 милиона). В Китай, разбира се, не биха могли да не отчитат това при определянето на своя външнополитически курс.

Германският експерт смята, че „незначителните обеми на китайските инвестиции отразяват на първо място ниската привлекателност на руския пазар, който в дългосрочен план, включително заради западните санкции, не обещава почти никакви перспективи за ръст. А производството в Русия на продукция за други пазари е слабо привлекателно заради ограничените трудови ресурси и неразвитата инфраструктура".

Си Дзинпин не иска да участва в „Силата на Сибир 2"

Най-яркото свидетелство за неуспеха на Русия да привлече китайски инвестиции през 2023 година стана нежеланието на Пекин да се включи в проекта за газопровод „Силата на Сибир 2" - макар Путин нееднократно да се опитвал да постигне това.

Проектът е много важен за руския президент, тъй като „Газпром" има нужда от нови пазари за газа от Западен Сибир, изнасян в продължение на повече от половин век към Европа. Янис Клуге почти не се спира на този проект в изследването си, но посочва, че ако той все пак бъде реализиран, това ще стане едва през 2030-те години и „ще натовари само малка част от производствените мощности, които по-рано са били предназначени за Европа".

Експертът смята, че една от най-важните причини Пекин засега да отказва да участва в този проект, е в сериозните съмнения дали в бъдеще Народната република ще има нужда от толкова големи количества природен газ. Да не забравяме, че сега Китай повече от всички други по света инвестира в развитието на възобновяемите източници на енергия и като резултат бързо снижава потребността си от внос на енергоносители.

Русия все повече залага на юана

По повод все по-широкото използване в Русия на юана, германският експерт отбелязва, че по този начин тя се „подлага на допълнителен икономически и политически риск". Имайки предвид, че китайската валута се контролира от Пекин, той може изкуствено да снижи курса ѝ с цел да повиши конкурентоспособността на китайската продукция на световния пазар. В резултат ще поевтинеят и тези резерви или спестявания, които държи руската страна.

Освен това около половината от руския внос продължават да се заплаща в долари или евро както и преди. Прехвърлянето на тези плащания в юани няма да е лесно, а и за целта ще е необходимо разрешението на Китай, констатира Клуге. Оттук той прави извода, че „по този начин Пекин ще получи силен лост, който в бъдеще би могъл да използва, за да получи политически отстъпки от Кремъл". Но в условията на западните санкции Русия няма друг вариант. Ако китайско-руските отношения се влошат, подобна валутна зависимост би могла да излезе скъпо на Русия, предупреждава експертът.

Според него обаче сценарият за влошаване на отношенията между Русия и Китай не е реалистичен. „За Пекин политическото оцеляване на Путин е от централно значение - не само защото той в момента е ключов гарант на руско-китайското партньорство, но и защото политическата нестабилност на най-важния съюзник би била в ущърб на имиджа на самите китайски управници". Затова „Пекин едва ли е заинтересован чрез икономически натиск да вкарва Путин в още по-лоша ситуация, след като на него и без това не му е лесно да удържи властта", предполага Янис Клуге.

Неговият извод е, че основната роля на икономическото сътрудничество между Русия и Китай сега е да намалява ефективността на западните санкции срещу Москва.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кенич, тебе питам!

    17 4 Отговор
    Кой хем се страхува от Китай, хем се облизва на руските суровини и при това прави всичко за сближаването им? Някой шизофреник или алцхаймер или враг на европейците, КОЙ?
  • 3 Варненец

    21 19 Отговор
    Рашка не работи с, а ЗА Китай. Безплатна бензиностанция им е. Скоро ще стане и провинция на Китай.

    Коментиран от #4, #7, #10, #55

  • 4 Ако имаш пипе

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Това ще те успокои ли? Не би трябвало!!!

    Коментиран от #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    19 5 Отговор
    СИСТЕМАТА ПРЕДИ - ОТИВА ШВАБАТА В РУСИЯ
    КУПУВА ЖЕЛЯЗО И НАЕМА КИТАЙЦИ ДА МУ ПРАВЯТ БОЛТОВЕ ... ЗА СТОТИНКИ
    .... И СЛЕД ТОВА ШВАБАТА ГИ ПРОДАВА БОЛТОВЕТЕ НА ШВАБИТЕ СЪС 100% НАДЦЕНКА
    .....
    .....
    СИСТЕМАТА СЕГА - ОТИВА КИТАЕЦА В РУСИЯ ,КУПУВА ЖЕЛЯЗО - ПРАВИ БОЛТОВЕ
    .. И ГИ ПРОДАВА НА ШВАБИТЕ СЪС 100 % НАДЦЕНКА
    .....
    КОЙ Е НА ЗАГУБА :))
  • 7 инфо

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Да приемем, че е вярно. И тебе какво те "топли" това?
  • 8 Русофил

    13 15 Отговор
    Драконът погълна мечката. Ще направи от нея едно голямо л....

    Коментиран от #39

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 морскикеф

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Морски що ривеш би?Ти нали си си най-добре в най-бедната страна на ЕС!Важното е да лижете чафките по халките!И да се облекчаваш върху клавиатурата!Ох, евроатлантически кеф!
  • 11 Скоро

    8 13 Отговор
    Китай ще си вземе и Сибир .

    Тоя Епилирания сам стана Васал на

    Дрогарете Комунисти от Китай .

    Велик Стратег Е Цар Плъх.
  • 12 Китайче

    7 11 Отговор
    Скоро ще заплождаме Рускините , мъжетев Раша рязко намаляха .

    А Пусъо нареди
    Всяка Рускиня поне 8 деца .

    Ние Братския Китайски Народ ще ударим
    По Едно Рамо , за изпълнение на тази
    Важна за Пусъо задача.

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Оркистан

    6 9 Отговор
    Патриотичните рузкини вече не се оглеждат само за богати от западните страни а почнаха да душат и за Китай . Пуснете си видеото където е проучването колко от младите жени там им се остава..
  • 15 Дисковери Ч

    6 10 Отговор
    Дракона такова мечката МОЩНО
  • 16 ПУТИН,,,,,

    6 9 Отговор
    Суровинен придатък на Си
  • 17 ще се родят

    5 6 Отговор
    много руси китайчета
  • 18 небрежнев

    12 9 Отговор
    Ка Путин трябва да получи наградата Обратен ефект. Искаше НАТО по-далече от границата си, а получи нова 1300 км граница с НАТО. Искаше нови газопроводи за Европа, а унищожи старите. Искаше да унищожи фашистите, а направи цялата си страна фашистка. Щеше да защитава руснаците в Украйна, а изби стотици хиляди руснаци от Русия. Щеше да осигури изучаване на руски език в Украйна, но вече няма нито училища, нито градове, нито хора. Бореше се да не ги "заробят" от САЩ, а той зароби руснаците сами да си изнасят ресурсите в Китай на загуба. Щеше да прави Европа зависима от РФ, а направи РФ зависима от Китай...
    Ама крепосните ще изкарат още няколко поколения, за да отрекат всичко и да си сложат нов вожд. Убиха цар Освободител и почнаха наново, избиха Романови, Сталин изхвърлиха от мавзолея. Отрекоха се от Горбачов, от Елцин, ще се отрекат и от Путин.

    Коментиран от #26, #54

  • 19 ДВ работи като слуга при краварите

    7 2 Отговор
    ДВ как са лъжите надмогвате ли им
  • 20 смешки

    5 3 Отговор
    Ватите са гладни кло шари.Какъв пазар за китайските стоки могат да осигурят.
  • 21 Смех в блатото

    7 5 Отговор
    Русия вече открито финансира кампаниите рускини да учат китайски и им обяснява колко е хубаво да живееш с китаец. :)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    5 4 Отговор
    За 10 години, Китай е пуснал в експлоатация 30 атомни реактора. Голяма част от тях - руски. Нищо че Китай има собствени технологии. Тази година започна и работата по първият хибриден реактор за термоядрен синтез с руски технологии с бързи неутрони за стартиране на реакцията. В тази връзка, Китай купуват и технологии от Русия, а не само газ и петрол. Въглища има достатъчно в Китай. Има и достатъчно редки елементи, предостатъчно. Всъщност, износа на чипове и алуминий от Китай към Русия се е увеличил в пъти.
  • 24 Перник

    9 5 Отговор
    Поредните измислици на дойче зеле !!!!Сименс и WV искат компенсация от бюджета на Германия за напускането на руския пазар.Съкращават производство и работници .Германия е на прага на най-голямата рецесия в историята си.Успешната немска икономика беше изцяло изградена върху евтиния руски газ .Сега плащат скъпо и вият като линейки.Инфлацията е брутална в цяла Европа.Европейския банков сектор съкращава 62000 работни места.Европа е пълна с черна с.г.а.н. Немците пак копаят въглища и с чудят как да пуснат отново атомните централи.А нашите мисирки тука крякат и се радват незнайно на какво?!?!?
  • 25 НАБЛЮДАТЕЛ

    6 4 Отговор
    Ами защото никой не я ще. Вие ще си вземете ли съдружник който всеки момент ще намери повод да ви обере? Е сега искат, не искат композициите със суровини пътуват пълни за Китай, че и по намалени тарифи. Е, др. Си има долари и ще дои кравата Пу докато я изпразни. После - на касапите. Моралът на азиатските хиени е малко по различен
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мдааа

    8 4 Отговор
    Хубавото на ставащото сега е, че така се ГАРАНТИРА, че никога повече Русия няма да получи и един пръст помощ от Запада, а исторически Русия винаги е просила помощ от Запада в най-тежките времена за нея. Оттук нататък Запада ще знае, че Русия само чака следващата възможност да се опита да го унищожи.
  • 28 Госあ

    4 6 Отговор
    Засега западните чакали само скимтят, но се очаква страшен вой в близко бъдеще ! Ресурсите са в Русия, а в Китай е работната сила - квалифицирана и неквалифицирана. Това, което няма Русия като ресурс -има Китай (имам предвид редки елементи). В момента 60% от учените у краварника са китайци, като се наблюдава тенденциозен спад. Най добрите кадри са привлечени да се връщат или да си остават в Китай. Изобщо…бъдещето на западните пирати и юдеите не е никак розово. В Китай чифудите не са добре приети, също така.

    Коментиран от #29, #45

  • 29 НАБЛЮДАТЕЛ

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    У вашата селска кръчма явно това е нивото на разговори. Не е лошо да посъбереш малко от партийните денги и да отидеш до Китай и Русия / През Турция не е проблем / Поживей, поработи и като се върнеш просто ще лъжеш по малко, макар и срещу заплащане

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Кирил

    3 4 Отговор
    Китай ще вземе половин русия.
  • 31 Госあ

    2 5 Отговор
    Руснака е великодушен, а китаеца с чест и дипломация. Това, което е договорено с Китай се изпълнява. Вярвам, че когато Европа се върне в тъмните си векове, накъдето е тръгнала, Изтока ще и подаде отново ръка, както в миналото. За англоюдеите обаче не съм сигурен…клоаката от престъпници, проститутки и чифуди е като тумор и не е редно да се помпа….

    Коментиран от #48

  • 32 Мдааа

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    "Поживей, поработи и като се върнеш просто ще лъжеш по малко"

    Най-вероятно като се върне ще е толкова назад с материала спрямо връстниците си, че ще е в постоянна депресия.
  • 33 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    За три месеца работа в Китай имам три публикации в списания с Q1 и много добри спестявания. Това, което постигнах работейки в Китай, не съм и мечтал да го постигна във Франция и Япония. След нова година се прибирам в Пекин. Сравнение Пекин, всеки друг град е провинция, вервай ми, няма да обяснявам подробно защо. Китайците са отзивчиви, дружелюбни и се работи чудесно в екип. Ако имаш елементарно възпитание и не се правиш на тарикат.
  • 34 Павел Пенев

    2 5 Отговор
    Страните от БРИКС трябва да смачкат простаците от ЕС, които сами си сложиха ограничения и санкции.

    Коментиран от #35

  • 35 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "Павел Пенев":

    Най забавното е, че простаците от ЕС ги мачкат краварите 😅 А страните от БРИКС трябва да смачкат краварите и ще бъде ден първий…
  • 36 Дсса

    1 2 Отговор
    Да ви успокоя: докато САЩ съществуват като дразнител, Русия и Китай ще са с чудесни отношения. Когато САЩ отпаднат от класацията, Русия и Индия ще са с чудесни отношения.

    Спропо, някой помни ли, кога за последен път Китай е нападал някого?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ми кофти си е,мноо коуфти

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ако имаш пипе":

    износ на суровини и енергия по цени 70 процента дискаунт,по цени подарък,демек.сидзипито не ще да влага кинти в сила сибира-не верва мноо-мноо.стремеж на путягата да се върже с юана и тва да му играе лоши шеги.и ...половината руски внос се плаща в доларав-а са де!де що стане без ДОЛАРИ И ЕВРО нет вървой,а?
  • 39 ттт

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Да не забравяме - силата не гарантира оцеляване. Гледам, мечките ги има, тиранозаврите приличаще много на дракони не. Гарантирано тиранозавърът е бил много по-силен. Китайският дракон може да съществува само в съюз с руската мечка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Павле, Павле,

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Павел Пенев":

    къде та крият вашите по празниците....???!!!
  • 42 това

    6 2 Отговор
    което винаги се е определяло като най-страшния сценарий за САЩ е на път да се реализира - съюз между Китай и Русия.
    Американците се изплашиха от прекалено добрите взаимоотношения между Германия и Русия, видяха в ЕС конкурент, вместо слуга и побързаха да провокират конфликта в Украйна. За всеки случай, взривиха и тръбите на северен поток, та да е сигурно, че ЕС няма да бъде облагодетуствуван, вкарах в играта санкции с надеждата да разорят Русия, но получиха за награда онова, от което винаги са се страхували. Съюз ЕС и Русия е лош за САЩ, но съюз Китай и Русия си е направо убийствен.
    Пропиляха с един удар всички усилия на политиката си години наред. Къде го чукаш, къде се пука!
  • 43 Някой си...

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Павел Пенев":

    За него не знам колко е прост, ама че ти къртиш мивки , съм сигурен. Да ти кажа- 1984 година донесох ъглошлайф на баща ми( бог да го прости) от Москва.. взех го за 89 рубли. Производство на Елтос Ловеч ако не се лъжа. Тук беше по 125лева( ако го намериш) а ако имаше- продаваше се на свои хора изпод тезгяха + 20 кинта за прдавача.Пак по същото време кутия БТ тук бе 1,20.. там- 65 копейки. Буркан кисели краставички- тук- 60 стинки, там- 28 капеек. БНБ имаше курс лев/ рубла- 1,04/1.. та айде не се метай толкова от високо по гол корем на цимента, че има още много живи , които си спомнят колко сме работели за себе си.
  • 44 Да ти кажа..

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    С нищо не си запознат.. Китай отдавана не държи щатския дълг. Да се бе поинтересувал малко , па за Русия така е налапала джама , че даже нема да си хабя копчетата на клавиатурата
  • 45 Да ти кажа..

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    КО да ти кажа... ами виж например как арабчетата за годините оТ 1950 до сега успяха с парите от един само петрол да направят от пустинята рай. Виж сега рашите.. имат всичко в земята си, а от раят успешно правят пустиня. ЗАпадът се опита да постави Русия на колене, ама на нея и харесва да си се въргаля в калта.. винаги е било така и така ще си остане.

    Коментиран от #46

  • 46 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "Да ти кажа..":

    Влечението към лукса е присъщо за парвенюта. Жак Превер има едно стихотворение “ Толкова по зле” по въпроса с калта.
  • 47 Търновец

    3 1 Отговор
    Преди години когато в Съветска Русия се правеха Москвич и Запорожец в Китай председателят Мао Цзедун и ЦК на БКП яздеха магарета. Тогава Генсека Никита Хрушчов живееше от една заплата но спря Турците да не влязат в Ирак. Сега Русите купуват части за Москвич от Китай, с според някои неформални в Сибир вече работят 20 милиона Китайци, някои в Китай мечтаят за велик Китай.

    Коментиран от #49

  • 48 Китайския бум

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    в икономиката се дължи основно на САЩ и ЕС които си изнесоха заводите в Китай за да използват евтиния, трудолюбив и многоброен китайски народ. Като бяха толкова години с СССР какво направиха? Др. Мао ги караше във всяко село да има доменна пещ за стомана и да избиват врабчетата защото ядели житото. Сега търговията със САЩ и ЕС е 2200млрд.$, а с РФ е 180млрд.$ и то най-вече внос на нефт, газ и дървесина. Руснаците внасят от Китай черна и бяла техника, смартфони и друга електроника.
  • 49 Независимо от изхода

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Търновец":

    на войната в Украйна РФ ще има сухопътна граница с НАТО. Дали ще е по границата на Украйна от 1991г., дали по сегашната фронтова линия или чак до Полша това е положението. РФ ще бъде изолирана както сега са С.Корея, Венецуела, Куба и ще бъде принудена да търгува основно с Иран и Китай. Китайците ще навлизат още повече в Сибир, смятат го за свой до Урал. Ще претопят останалите зад Урал около 8мил. руснаци, китайците смятат за престижно да имат рускиня за жена, а руснаците харесват китайките защото не са така своенравни. Рускините пък харесват китайците защото са работливи и не пият. РФ ще се разпадне защото е многонационална държава - дагестанците и чеченците надигат глава, същото правят и якути, тувинци, чукчи, буряти...общо 180 националности тъпкани досега от руснаците. Сибир ще бъде разработен от китайците и техните роби - руснаците.

    Коментиран от #50

  • 50 Търновец

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Независимо от изхода":

    Прав сте, всичко това е така но има и нещо друго - аз вече обясних че при този банков и многокултурен капитализъм в Британия и САЩ двете сродени банкови династии Ротшилд и Рокфелер контролират общо около поне 50000 милиарда долара пари и собственост, и този капитализъм около 300 години и той е срещу националната суверенна и Християнска държава и е срещу България и срещу Германия и срещу Япония, за тези банкери ние също сме роби. А Русия сигурно е почнала да пуска вимпели с техния флаг на дъното на Северния Ледовит Океан където има грамадни ресурси. Техни конкуренти да САЩ, Канада, Норвегия Дания - много милиарди, такова богатство не може да се блокира ако то отиде е Русите
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 хари потър

    2 0 Отговор
    А не беше далеч времето когато българи попадаха в затвора и лагери когато говореха с уважение за китайската политика Сега техните палачи са предимно членове на бсп и наследници на бкп както и целата рашистанска управа откъдето подухна онзи вятър НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ
  • 53 незнайко

    0 0 Отговор
    Как няма да работи за своите съседи по граница ?
  • 54 зеленски

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "небрежнев":

    съчинения . що не ходиш за хуманитарен работник в украйна че скоро няма да я има
  • 55 ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    а дали е така