Last news in Fakti

5 Януари, 2024 06:00 3 096 11

Чунцин: колкото населението на пет Българии

  • китай-
  • чунцин-
  • китайци-
  • град-
  • туризъм-
  • население

Там живеят близо 32 милиона души - на площ колкото територията на Австрия. Но защо почти никой в чужбина не е чувал за Чунцин?

Чунцин: колкото населението на пет Българии - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чунцин в Югоизточен Китай е един от най-големите метрополни региони в света. Неговата територия е колкото тази на Австрия и на нея живеят около 32 милиона души. Чунцин има 38 района и общини. А жителите на централната част са 11 милиона - над три пъти повече от берлинчани, пише Втора германска телевизия ZDF. Заради благоприятното си географско разположение мегаполисът е най-важното икономическо средище на Източен Китай. През 1997 градът става отделен административен регион и придобива статус на провинция.

Градът с много имена

Чунцин има много имена: градът планина, градът огън, градът парти. Той е разположен на етажи в полите на планините и е пълен със стълби. От тях идва още едно от неговите имена - фитнес студио под открито небе. Освен това го наричат и "столица на мотоциклетите" - градът е хълмист и просто няма как да се карат велосипеди.

В Китай и в Азия Чунцин отдавна се е превърнал в магнит за туристите, разказва ZDF. Мегаполисът се слави и като популярна кулиса за невероятни снимки - като например с метрото, което преминава през осмия етаж на един жилищен блок, или с площада, който не е площад, а се намира на 20 етажа под земната повърхност.

Представете си какво количество автомобили се движи ежедневно из мегаполиса - затова местните власти интензивно строят многоетажни паркинги. Сред тях е 22-етажният автоматичен гараж с 400 места, който дава възможност колата да се паркира за секунди. За целта е необходимо само да се влезе в специален бокс и да се сканира QR-код.

Заради плътното застрояване и интензивното движение по улиците детските площадки пък нерядко се намират по покривите на небостъргачите. Там и въздухът е по-чист, отколкото долу, а и гледката е фантастична.

Много туристи от самия Китай идват, защото са видели видеа от Чунцин в социалните мрежи и искат на свой ред да се сдобият с ценни кадри. По-рано туристите идвали в града само за ден, разказва пред ZDF екскурзоводът Юли. Хората идвали само да зърнат круизните кораби - защото Чунцин е разположен на две реки: Яндзъ и Цзялин, които при това са с различен цвят.

В центъра на Чунцин чистите води на река Цзялин се срещат с кафявите води на Яндзъ, образувайки ясна граница.

Кулинарните плюсове на Чунцин

Чунцин е известен и с един специалитет, който междувременно се яде и в други страни - става дума за т.нар. Hotpot или врящо гърне. Специалитетът представлява следното: във врящ бульон всеки слага различни продукти - месо, зеленчуци, риба, вътрешности - и когато те са готови, се изваждат и се консумират. Навремето обаче за ястието се ползвали предимно вътрешности, тъй като били евтини. Днес се използват все повече риба, зеленчуци и тофу.

В Чунцин този специалитет е особено лют, а местните хора се гордеят особено много с това колко люто ядат. И се въодушевяват, ако и чужденците се осмелят да опитат нещо люто. Само че в Чунцин почти няма такива - този огромен град е посещаван от крайно малко туристи. А от пандемията насам - от още по-малко, посочва ZDF.

Нощният живот в Чунцин

Най-големият град в Китай може да се похвали и с нощния си живот - за местните два часа през нощта изобщо не е късно. "Хората обичайно пият до сутринта в заведенията - докато затворят", споделя пред германскте репортери Шен Сюн. Той е от т.нар. "промилни" шофьори, чиято работа се състои в това да откарват вкъщи гостите на заведенията, консумирали алкохол. В Китай има строга забрана за шофиране след консумация на алкохол, но пък шофьори като Шен Сюн са насреща за тези, които искат да се приберат у дома.

23-годишният младеж откарва клиентите си със собствените им автомобили. Той пристига на място с електрическия велосипед, който прибира в багажника на автомобилите. Шен Сюн работи на две места, разказва ZDF. През деня - в ресторант, а от два месеца през нощта е "промилен" шофьор. "Естествено, че съм уморен - кой би искал да работи на две места. Но за да имам живота, който искам, трябва да работя усърдно", споделя младежът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я го знам !

    8 1 Отговор
    Този град е със специален статут и е подчинен пряко на ККП.
  • 2 1357

    17 1 Отговор
    Скоро четох, че това вече е най- големият град в света.
  • 3 Ляв+

    44 11 Отговор
    Представяте ли си, че при Социализма, България беше по-развита от Китай в всяко едно отношение. Днес виждате къде стигна "комунистически" Китай и къде пропадна колониална България.

    Коментиран от #4

  • 4 Къв комунистически Китай бре

    18 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ляв+":

    Там е червен капитализъм.....
  • 5 Дядо Йоцо гледа

    28 12 Отговор
    Днес България щеше да е 15 милиона население ако не беше капитализма,който ликвидира не само предприятия ,но и населението !!!!!

    Коментиран от #8

  • 6 Азиим

    22 0 Отговор
    България я управляват множество министерства, агенции, комисии, НС, отделно чиновници по общините, а на този огромен град колко ли са му управляващите?
  • 7 Ццц

    21 0 Отговор
    Македиония обявила война на Китай. Когато китайците разбрали, че врагът им е само два милиона попитали в кой хотел са отседнали. А когато македонците разбрали колко са китайците казали: "Малее дека ке ги копаме толкова?"
  • 8 Лудия касапин

    5 15 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо Йоцо гледа":

    Нищо не е ликвидирал, ватенка. Просто отвориха границите и хората усетиха свободата,след 45 год. затвор в който само да стъпиш на граничната полоса и граничарите те разстрелват,като куче. Във всяка нормална държава ще те спрат,ако искаш да влезеш при тях нелегално,тук те убиват,ако пък искаш да избягаш. Може и сам да провериш,колко хора са загинали,докато се опитват да напуснат страната и колко са се опитали,да влязат за да усетят комунистически рай в,който се опитваха да ни убедят, че живеем.

    Коментиран от #10

  • 9 Елементарно

    7 2 Отговор
    Такива са , така е! Не са в ЕС !
  • 10 ся ТА УБИВАТ КЪТ В СТ ЗАГОРА

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лудия касапин":

    БЕЗ ДА ИМАШ НИИИИИИТО ЕДНО НАРУШЕНИЕ ЗА НИИИУЩО ДО СЕГА НА МЕСТО ДОКОЛАТАТА ТИ ДЕМОКРАТИЧНИ МИЛИЦИОНЕРИ И ЛЪЖАТ ЧЕ СИ КАТАСТРОФИРАЛ САМ КАТО ВСИИИЧКИ ВИЖДАТ ЧЕ ТЕ ТА БЛЪСКАТ УМИШЛЕННО И ПОСЛЕ ПАК ЛЪЖАТ ЧЕ СИ СИ УМРЯЛ САМ......
  • 11 незнайко

    2 0 Отговор
    ( Но за да имам живота, който искам, трябва да работя усърдно", споделя младежът. ) Клед като работи толкова много какъв живот има ? Кога ще го живее ? Тези хора са пример за работохолици .