Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Януари, 2024 19:01 3 134 44

Защо Германия бави решението си за ракетите "Таурус" за Киев

  • украйна-
  • таурус-
  • ракети-
  • германия-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • олаф шолц

В Германия расте подкрепата за това Украйна да получи крилати ракети "Таурус". Но правителството на канцлера Шолц се бави с решението.

Защо Германия бави решението си за ракетите "Таурус" за Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на масираните руски въздушни удари от последните дни по гражданската инфраструктура в Украйна все по-отчетливо в Германия звучат призивите за предоставяне на Киев на германски крилати ракети "Таурус". Смята се, че с помощта на тези ракети, способни да поразяват цели на разстояние до 500 километра, украинската армия ще може да прекъсне каналите за доставка на боеприпаси на руската армия до фронтовата линия и да порази командни центрове дълбоко в тила на противника.

Официален Берлин обаче отговаря уклончиво на всички запитвания по тази тема - заявява, че следи внимателно ситуацията и е в постоянен контакт с други страни, които оказват военна помощ на Украйна, най-вече със САЩ.

Още новини от Украйна

Забавянето издава „дефицит на стратегическо мислене"

За незабавно предоставяне на крилати ракети на Украйна се обяви председателката на Комисията по отбрана в Бундестага Мари-Агнес Цимерман от фракцията а свободните демократи. Тя предупреди, че ако западните партньори на Украйна не започнат да ѝ помагат повече, тяхното обещание да подкрепят защитаващата се от руската агресия страна „толкова дълго, колкото това е необходимо" ще си остане само на думи. За да бъде сложен край на руската хегемония във въздуха се налага коалицията от държави, желаещи да снабдят Украйна с бойни самолети F-16, да действат максимално бързо, добави депутатката.

Особено остри са критиките на консерваторите към правителството на Олаф Шолц . Норберт Рьотген например смята, че ако през 2024 година германското правителство не промени политиката си по отношение на доставките на оръжия с по-дълъг обсег на действие за Киев, то ще продължи да "обезкървява, унищожава и изтощава Украйна". А експертът на ХДС/ХСС по въпросите на отбраната Родерих Кизеветер допълва, че с помощта на ракетите "Таурус", могат да бъдат прекъснати пътищата за снабдяване на Крим. Така руската армия там може да бъде принудена да се изтегли от полуострова, смята той.

Експертът е категоричен, че нежеланието на канцлера Шолц Германия да предостави крилати ракети на Украйна издава "дефицит на стратегическо мислене", тъй като тези ракети могат да бъдат използвани за възпирането на Русия. В противен случай това само ще я насърчи да разшири военните си действия, предупреждава Кизеветер. И още нещо припомня той в тази връзка: като потенциални следващи военни цели на Путин са не само Молдова и балтийските държави, но също и Германия.

И дипломати одобряват изпращането на „Таурус"

Не само депутати и политици от Бундестага, но и германски дипломати, които обикновено предпочитат конфликтите да бъдат решавани на масата за преговори, вече се изказват в подкрепа на засилване на военната помощ за Украйна. Така например Волфганг Ишингер, бившият ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността, разкритикува пасивността на западните съюзници на Украйна, като ги призова да преминат от "пасивни" към "активни" действия и да поставят на Путин своеобразен ултиматум: ако той продължи да напада гражданската инфраструктура на Украйна, "още на следващия ден" Киев ще получи ракети "Таурус".

Бившият германски посланик в Москва Рюдигер фон Фрич е разтревожен от дългосрочните последици, ако Русия спечели войната: "Това ще проправи пътя за продължаване на неоимпериалистическата силова политика на Владимир Путин. Една победа на Русия ще означава не само края на свободна и независима Украйна - Путин е взел на прицел самоопределението и свободата на целия Запад, предупреждава той.

"Германия няма за какво да се упреква"?

Относно военните доставки за Украйна германското правителство се ръководи от три принципа, единият от които е че Германия, както и НАТО, не трябва да се превръща в страна в тази война, припомни правителственият говорител Щефен Хебещрайт. По думите му "Германия няма за какво да се упреква, нито пък Украйна има за какво да упреква Германия".

Автор: Никита Жолквер


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къса дойчи памет

    40 13 Отговор
    всичко може да се повтори но с остатъчна радияция

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лесен отговор

    23 29 Отговор
    Защото на украинците ще им писне и ще ударят по центъра за взимане на решение
    и може на тоя парад за девети май вместо трибуна да има голяма димяща дупка
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мелония

    58 16 Отговор
    Сигурно защото на немците им се живее. Ако някой заплаши Москва с ракети вероятноста да получи Буревестник или Булава е доста голяма.

    Коментиран от #14, #44

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да ве да

    56 13 Отговор
    Дойче Зелки не лъжете и не си измисляйте, няма никаква подкрепа в Германия за въоръжаването на усpaинците и продължаване на това! На болшинството вече им е писнало от това да им съдират кожите и да ги даряват на зеленото нагло нацистче, както и от всички укpoпи, които са ги налазили!
  • 8 Щото ако им ги даде,

    17 46 Отговор

    До коментар #1 от "къса дойчи памет":

    украинската армия ще утилuзpa всички вaтeнкu за нула време и обзет от паник атаки, Путин може да натисне червеното кonче. Не че ще му помогне, но поне ще остане в историята като абсолютен uguoт.
  • 9 Последния Софиянец

    13 23 Отговор
    Дълбоко навътре в Русия: ГУР взриви изтребител Су-34 на летище край Челябинск
    През нощта на 4 януари изтребител-бомбардировач Су-34 изгоря на летище Шагол в руския град Челябинск. Става дума за успешна операция на ведомството на генерал Кирило Буданов

    "През нощта на 4 януари на летище "Шагол" в руския Челябинск изгоря изтребител-бомбардировач Су-34. Това е операция на ГУР (Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна - бел. ред.)", разказа източникът на изданието.

    "Шагол" е военно летище в близост до руския град Челябинск. На летището се намират 108-и учебен авиационен полк на Челябинското авиационно училище и 2-ри смесен авиационен полк на 21-ва смесена авиационна дивизия на руските въоръжени сили.

    ТАСС потвърдиха удара и дори публикуваха видео от подпалването на самолета. Властите в Москва не са коментирали случилото се.

    Су-34 е съветски и руски многоцелеви изтребител-бомбардировач.

    Коментиран от #10, #12, #23, #32, #34

  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 30 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Нова ужасяваща новина за....копейките
  • 11 Русофил

    12 32 Отговор
    Да не забравяме, че Шолц е ученик на Меркел - приятелка на Путю.
  • 12 Блогър от Москва

    12 26 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Украинците вече редовно удрят наши руски градове...Днес вече и Челябинск

    Коментиран от #40

  • 13 скоро,скоро!!!

    17 14 Отговор
    таурус са създадени по руски аналог!!!!затова швабите си траят!!!
  • 14 Точно така е

    20 8 Отговор

    До коментар #5 от "Мелония":

    А е известно, че Шолц е пословичен страхливец.
  • 15 Егати Европейският Съюз !

    20 4 Отговор
    Гола вОда и шикла по гърбо!
  • 16 Москва няма да спре

    12 26 Отговор
    докато не падне някоя ракета в Кремъл!
    А на бас !
  • 17 нннн

    38 3 Отговор
    Защо България не предостави на Киев Денков, Тагарев, Събев, Паси и т.н. Ще послужат за тъпo opъжие.
  • 18 Хахахаха

    3 11 Отговор
    Айде. А между другото, с тях може да удари и Кримския мост.
  • 19 Мишел

    29 1 Отговор
    Германия не изпраща ракети Таурус на Украйна по две причини:
    Първата е, че не иска да се повтори историята с изпратените танкове Леопард в Украйна, която срина имиджа на немското танкостроене.
    Втората е, че се страхува да не предизвика руски ракетен удар по летище Жешув, Полша откъдето минават всички подобни пратки.
    Такъв удар на територията на държава от НатО поставя пакта пред съдбовен избор- гибелназа него ядрена война или бърз разпад на НатО, ако преглътне удара.

    Коментиран от #35

  • 20 Мим

    22 3 Отговор
    Ако Германия предостави такива ракети,тогава ще стане обект на атака и тогава може да няма и две Германии.Явно това те го разбират и им е,като обеца на ухото....
  • 21 Истината съм аз

    20 4 Отговор
    Големи глупости .
    Путин е заявил че ако пратят руснаците ще ударят с ракети германските военни заводи ..
    Така че тия само лъжат за да оправдаят още пари за усрайна и да могат да откраднат за тях от същите тия пари.
    А дв пишат само лъжи .
    Тея крадливи циркаджии докарват Германия до просешка тояга ама усрайна спасяват .В Германия политиците също много крадът една от големите им кражби е 12 милиарда за наводненията .
  • 22 Ъхъъъъ

    15 4 Отговор
    на Киев точно до германски крилати ракети "Таурус" му е ! И ще ги изстрелват с прашки сигурно и ще ги насочват по вятъра нали ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Всеизвестно е че т.н. ""експертът""

    14 2 Отговор
    на ХДС/ХСС Родерих Кизеветер е психично обременен човек. Нещо като нашето Паси.... Никой никога не го е приемал на сериозно....
  • 25 Перо

    19 3 Отговор
    Това е “благодарността” на Германия за обединението! А Хелмут Кол беше готов да се откаже и от НАТО! Тези ракети с нищо няма да помогнат на ционисткия, превратаджийски режим, защото не представляват никаква трудност за С-400 и С-500! Единственият изход е падането на режима, справедливи избори и стартиране на преговори за прекратяване на войната, без предварителни условия!

    Коментиран от #30

  • 26 Минотаурус

    11 1 Отговор
    Защото, освен по обекти в Украйна, може да има и масирани въздушни удари и по заводи за производство на компоненти за тези ракети, както и по складовете на територията на Германия.
  • 27 Перо

    9 1 Отговор
    Цимерман много бързо е забравила Аушвиц! Трябва да прочете близката история на Германия и нещо за Канцлер акт!
  • 28 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Нищо няма да даде ,щото няма какво да продаде ..Може и да стане като ,леопардите,,.Само лобут за Окропите ,дорде посинеят .. Ахахаха..
  • 29 В.В.П.

    5 1 Отговор
    При следващия залп ,Киев ще бъде заравнен...С террористи като ОКРОПИТЕК не се разговаря ..Само млатене в корема .и главата ..Ахаха
  • 30 Бг тъпунгер

    2 11 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не изпукат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия с газ за трилиони евро и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи!
  • 31 бай Даньо

    2 0 Отговор
    С оглед на международното положение по-умните ще заемат една по обтекаема позиция та така и Германия , а България с Тагренко напред до пълна победа ....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    4 0 Отговор
    Не дават далвкобойни ракети,защото Русия като нищо може да даде пък на Хизбула в Ливан и шиитските милиции в Сирия също по модерни ракетки и от Исрал ще се чуе такив рев,че целия немски политически (елит) ще си замине.
  • 34 Сипиро

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Лъжата е дълбоко вкоренена в природата на всеки жИд.
    Думата мошенник произлиза от популярното еврейаско име Моше.
    Сега ти с тази опашата лъжа доказа,че си достоен насленник на презряното ви крадливо и лъжливо племе.
  • 35 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Кво немско танкостроене бре 14 танка пратиха .. кво се очакваше да направят с тая бройка? Те щото модернизираните т90 на руснаците се справиха чудесно…
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 расте подкрепата

    3 0 Отговор
    Расте тая подкрепа и това си е. Спиране няма - като кариерата на Пеевски.

    Ама как да дадем? За един тръбопровод не смеем да кажем кой ни го гръмна под водата.

    Ясно е, че ще дадем всичко. Ако не - ще ни бъде взето.
    Накрая турците в Германия ще останат единствените с достойнство. 0
  • 38 Залужний

    3 0 Отговор
    Що дадохте калпавите Леопарди, та провалихте контранастъплението?

    Тия ракети сигурно ще летят към Полша накъдето и да ги изстреляш.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 В Челябинск

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Блогър от Москва":

    запалването на самолета е работа на диверсанти, не е удар от въздуха.
  • 41 А защо Путин

    0 1 Отговор
    удря където си поиска в Украйна с "Калибър" на 2500км, Х-101, "Кинжал" на 1000км., авиобомби, "Искандер" на 500км. В същото време мери далекобойността на украинците и плаши с нови оръжия. По време на коя война едната страна държи сметка на другата какво оръжие да ползва, след като не приема ограничения за себе си.
  • 42 Искам

    0 0 Отговор
    Искам да знам каква е причината Държавата да ми Краде Парите!
  • 43 Шолц да вземе пример

    0 0 Отговор
    от Кимчо който даде на Русия подобни ракети - не,че руснаците нямат такива, но ги свършиха.
  • 44 путин

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мелония":

    и какво предлагаш , да станем роби на Путин ли8532