Last news in Fakti

6 Януари, 2024 10:01 3 015 142

И в България: защо къкри гняв срещу либералната демокрация

  • българия-
  • русофили-
  • румен радев-
  • възраждане

Една евентуална победа тази година на Доналд Тръмп в САЩ би била аналогично презокеанско развитие на нещата

И в България: защо къкри гняв срещу либералната демокрация  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възторгваш се от Путин, но си ходиш на свободни избори, говориш срещу ЕС, но си стоиш под шапката на НАТО: и в България се въдят противници на либералната демокрация. Но съвсем скоро ще са принудени да се определят.

И в България, и по света къкри гърнето на недоволството срещу либералната демокрация. Всъщност това е мърморене срещу демокрацията като цяло, защото „нелиберална“ демокрация още никой не е виждал извън фантазмите на Виктор Орбан и реалните опити в Иран, Турция или Русия за създаване на нещо като фалшив или направо отровен демократичен двойник. Когато опозицията е в затвора, няма свобода на словото и основни права на хората не се зачитат, демокрацията се изражда в диктатура, пък била тя и диктатура на мнозинството.

Идеологически и тактически противници

Противниците на либералната демокрация спадат в две основни категории. Идеологическите противници са тези, които твърдят, че имат някаква алтернативна визия за управление на обществото. Тя може да е комунистическа (като в Северна Корея и донякъде Китай) или ислямистка (като в Иран и Саудитска Арабия). Най-често алтернативата обаче е просто някакъв вид авторитаризъм, базиран на силна и харизматична личност, необвързана еднозначно с определена идеология (Русия, Венецуела).

Идеологическите противници на либералната демокрация не само че имат алтернативен възглед за управлението – комунизъм, ислямизъм, автокрация, но го и налагат, тогава, когато могат. Всички опити досега показват, че идеологическите алтернативи всъщност слагат край на самата демокрация: дали ще е комунистическото управление в Китай или Северна Корея или Путинова Русия не е без значение, но и при двата модела политическите свободи на гражданите са силно ограничени. Същото важи и за ислямистките режими, най-интересен от които е Иран, защото той съчетава религиозната власт с някакъв вид избори и народно представителство.

Освен идеологическите, либералната демокрация има и тактически противници, които нямат алтернативна визия за управление, но използват атаките срещу системата като цяло, за да трупат конкурентни предимства в състезанието с други партии вътре в либералната демокрация. Съвременните популисти в голямата си част са такива тактически опоненти на мейнстрийма, които искат просто да сменят съществуващия „политически елит“ със себе си. За да изместят „елита“, популистите убеждават хората, че „системата“ (а това е либералната демокрация) е „корумпирана“, „не работи“ и трябва коренно да се промени. Началото на тази промяна са избори, на които популистите идват на власт. Краят е мъглив и неясен, но в крайна сметка експериментът – според популистите - си струва, защото „така повече не може“.

Ако либералната демокрация беше дефектна и не даваше добри резултати, не би имало значение дали противниците ѝ са идеологически или тактически: тя просто би трябвало да бъде сменена. Но интересното е, че всъщност либералната демокрация дава много добри управленски резултати като цяло и е извела много общества до просперитет и невероятен напредък. Каквито и да са съвременните кризи, те са несравними с това, което Ваймарската либерална демокрация в Германия е преживяла, за да се предаде на нацизма. В днешния ден свободните общества се справят с множество кризи – като пандемии, войни, миграция и т.н. – като дори запазват нормалния си модус на функциониране и не въвеждат някаква особена „извънредност“ или суспендиране на демократичните процедури.

Успешен период за България

България, например, по всички обективни показатели на развитие през последното десетилетие преживява най-успешния период в хилядолетната си история: мир, икономически растеж, спадане на бедността, догонване на по-развити държави и т.н. Въпреки това и у нас се въдят идеологически и тактически врагове на либералната демокрация, които изтъкват истински и въобразени нейни слабости. Това е нормално, защото самата демокрация допуска вътрешна критика и дори радикални антисистемни идеи, стига те да се защитават мирно и по демократичен начин.

Но следващите години – може би още 2024 г. – ще поставят идеологическите и тактическите противници на демокрацията у нас, а и на Запад като цяло, пред една дилема. Тези противници ще трябва да се определят. Досега в рамките на демократичната игра беше възможно тактически и идеологически позиции да се сменят редовно: говориш срещу ЕС, но не искаш да излезеш от него; подкрепяш Русия, но си стоиш на сигурно под шапката на НАТО; говориш срещу „джендърите“, но не си стигнал до мерките на Иран или талибаните срещу хомосексуалността; възторгваш се от Путин, но си ходиш с удоволствие на свободни избори и се изявяваш всекидневно по сравнително свободни медии…

Малко по малко възможностите за такава амбивалентност започват да изчезват в западния свят. И това е така по следните причини:

- В геополитически план идеологическите врагове на свободния свят са вече много силни. Китайската икономика е вече сравнима с тази на САЩ и е по-голяма от тази на ЕС. Това са огромни ресурси. Скритата помощ на Китай за Русия, например, е това, което прави възможно продължаването на войната на Путин в Украйна. И тук става дума най-вече за икономическа подкрепа, но също и за директни военни доставки от режими като Иран и Северна Корея, които икономически и политически са обвързани с Пекин;

- Нарасналата икономическа мощ на идеологическите врагове на Запада води и до тяхно желание да експериментират военно с конфликти, за да оспорят директно неговото геополитическо надмощие. Войната в Украйна е част от този процес, но към нея се добавят конфликтът в Газа и потенциални горещи точки в Тайван и Иран. За да запази своите позиции, Западът би трябвало да е много единен и внимателно и координирано да използва ресурсите си. Вече е ясно, че една победа на Русия в Украйна би застрашила директно ЕС и би повишила драматично разходите за отбрана на всички европейски държави, включително България. Същото се отнася и за други реални и потенциални конфликти в различни точки по света;

- Популистките аргументи се оказаха доста успешни и изведоха национал-популистки партии на челните места в множество демокрации. И тук не става дума само за Унгария и (доскоро) Полша, а за Нидерландия, Австрия, Франция… Дори в Германия радикална партия като „Алтернатива за Германия“ (АзГ) претендира за второто място в национален план, което е следвоенен прецедент. Това означава, че в даден момент ключови държави ще са във властта на популистки правителства в ЕС.

Една евентуална победа тази година на Доналд Тръмп в САЩ би била аналогично презокеанско развитие на нещата.

Накратко, ресурсите на идеологическите врагове на либералната демокрация нарастват, желанието им за открит конфликт със Запада се усилва, а в самия Запад на власт все по често идват тактически врагове или поне опоненти на либералната демокрация.

Има истинска опасност

Когато опасността е истинска – каквато е ситуацията в момента – свободните общества обикновено се мобилизират. Каквито и недоволства, фрустрации и оплаквания да има от „системата като цяло“, малцина са тези, които биха я сменили за Русия, Китай, а да не говорим за Северна Корея и Иран. Това важи и за нас, българите, въпреки различните носталгии по соца и евразийството, които се опитваме да култивираме.

В настоящата ситуация тактическите врагове на либералната демокрация на Запад (и у нас, като част от Запада) все повече ще бъдат разкривани като политически опортюнисти, които са готови на експериментална реторика, за да дойдат на власт, но всъщност не желаят реално да се разделят с либералната демокрация. Примерът с Мелони в Италия е показателен: тя използва доста радикална реторика, за да бъде избрана, но веднъж във властта, тя добре разбра опасността за цяла Европа от Русия и зае доста ортодоксална либерално-демократична позиция по този въпрос. Интересно е дали този модел ще бъде последван от Вилдерс и други национал-популистки лидери. Първият мандат на Доналд Тръмп също беше в този ключ (с уговорки), но от това не следва, че и евентуален втори мандат би бил такъв.

Дилемата на тактическите врагове на либералната демокрация е следната: от една страна, ако следват примера на Мелони, те започват да приличат твърде много на мейнстрийм партии и рискуват да загубят гласове на следващите избори. От друга страна, ако се радикализират твърде много, рискуват да изхвърлят демокрацията заедно с мръсната вода на собствената си електорална реторика. Виктор Орбан в Унгария тества тази граница и според много наблюдатели вече я е преминал.

От всичко това не следва, че начинът на живот на Запада е обречен и ще бъде унищожен от идеологическите му врагове. Но за да бъде запазен и съхранен, е необходимо известно „стряскане“ в западните редици и осъзнаване на мащабите на проблемите, които се задават. Не става дума за потенциална загуба на някои удобства на цивилизования живот, а за загуба на неговите устои и най-вече – на политическата свобода. Колкото по-бързо това осъзнаване се случи, толкова по-бързо и „тактическите“ врагове на либералната демокрация биха разбрали, че си играят с огъня. И че за няколко гласа повече може да се откажат от самото гласуване и свободната демокрация в дългосрочен план.

Време е да покажат истинското лице

Този анализ не беше илюстриран с имена на български политици съзнателно. Мнозина от тях виреят в амбивалентността между идеологическа и тактическа враждебност към либералната демокрация. И зад мантрата за „националния интерес“ се държат все едно имат алтернатива на свободния демократичен свят, чийто член за щастие сме. Времето на амбивалентността обаче изтича и всеки ще трябва да покаже истинското си лице. В началото на годината е редно да сме оптимисти и да се надяваме, че повечето лица все пак ценят свободата и демокрацията и просто от време на време се изкушават да изрекат друго по разбираеми електорални причини.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тези зелювци верно много плоски

    154 13 Отговор
    защото демокрация няма и не е имало никога нито тук нито в която и да е поробена от господаря ви държава !!! всичко е диктатура омазана с лозунги за демокрация и розово бъдеще …
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Демокрация няма

    137 17 Отговор
    Режимите в ЕС и САЩ я унищожиха
  • 5 Пешев

    124 9 Отговор
    Джендърите много ги е страх!

    Коментиран от #125

  • 6 Бонев

    131 11 Отговор
    Защото сегашният либерализъм няма нищо общо с историческия. Днешният така наречен либерализъм си е жив тоталитаризъм.
  • 7 Селянин

    77 10 Отговор
    Навремето "пияният" Елцин го достраша да дойде при баба Ванга и затова изпрати само часовника си.
    След като му върнаха часовника с думите на Ванга той назначава Путин за свой заместник.
  • 8 Някой

    122 6 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло." Вие разбрахте ли кой е авторът на този пасквил? Или полуистини и откровени лъжи е по - безопасно да остават анонимни.

    Коментиран от #9, #10, #52, #97

  • 9 Някой

    97 9 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Ааааа, Даниел Смилов бил. Това става ясно чяк като влезеш в страницата на зелето. Не е изненада защо авторът заема такава позиция и е изтропал този пасквил.

    Коментиран от #102

  • 10 Моарейн

    90 8 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    В новинарския сайт на "умните" и кресливите като автор на пасквилчето е посочен Смилов. А гневът срещу онова, което ни се представя за "либерална демокрация" ще става все по-голям и по-всеобхватен и има защо - мигранти, зелени сделки, разбиване на семейството като основна клетка на обществото и замяната му посредством разни модерни идеологии, изолирането на инакомислещите. И още, и още и още.....
  • 11 филип ейджи

    66 12 Отговор
    защото Путин е Велик
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Консервативен демократ

    105 5 Отговор
    А защо да не бъде консервативна демокрацията? С християнски ценности и без подмяна населението на Европа с талибани и джихадисти. Без ЛГБТ и родител 1 и родител2. Без насилие от страна на Брюксел и Вашингтон. Без да ни нарежда посолствоТО кой да бъде на власт. И т.н., и т.н.

    Коментиран от #41

  • 14 Не се възторгвам от Путин

    69 7 Отговор
    И още по-малко ходя на свободни избори и още по-малко гледам свободни телевизии и още по-малко чета свободни новинарски сайтове.

    Коментиран от #21

  • 15 Мдааа

    76 5 Отговор
    Умният човек се учи от грешките на другите! Вижте докъде докара нещата в САЩ и стара Европа либералната диктатура, пардон "демокрация" и ще ви стане ясно, защо тя трябва и ще бъде унищожена, като новата чума!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 защо

    77 5 Отговор
    "Когато опозицията е в затвора, няма свобода на словото ...."
    Да не са пуснали Асандж??
    Защо факти още не са ни осведомили?
  • 18 Литературен критик

    78 4 Отговор
    Тази статия печели приз за "най-тъпанарско писание на годината", макар че даже и 10-ти Януари не е дошъл още!!!
  • 19 Би ли сме си стояли

    75 4 Отговор
    От шапката на НАТО
    Това не е никаква шапка а железен похлупак под
    който няма
    мърдане
  • 20 Трябва да се призная

    56 3 Отговор
    Че либералната демокрация налага своите ценности с много гъвкави и
    йезуитски Методи
  • 21 И няма нужда да се определям

    69 3 Отговор

    До коментар #14 от "Не се възторгвам от Путин":

    Работя и си плащам данъците ако искам ще си сложа плакат на Путин ако искам ще си сложа на желязната лейди Маргарет Тачър. Изпълнявате си демокрацията, в която можеш да се определяш като друг пол, но не можеш да харесваш Путин, който не ми е любим, въпроса е принципен, а и тоя Путин ви е вечно в устите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТИР

    52 2 Отговор
    Такива дълги четива избягвам да чета,,,, винаги са за да те сапунисат,,, Абе защо искате да
    (ремонтирате) Шипка,,,?
  • 24 Фен

    60 4 Отговор
    Тва с шапката на НАТО ме грабна! Че те, НАТО, от както са създадени, нямат една спечелена война! Бомбят цивилни, и накрая позорно ги гонят/бягат!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мъжа на урсула

    51 3 Отговор
    Срещнете ли думичките ,,свободен,, и ,,демократичен,, знайте че е точно обратното
  • 27 Шаро

    57 3 Отговор
    Сякаш някой ни е питал за Натю, ЕС, Зелени сделки, АЕЦ, армия и тн!!!!
    Бягат от думичката референдум като дявол от тамян!!!

    ДЕМОКРАЦИЯ...???

    Коментиран от #29

  • 28 DW смърди

    67 2 Отговор
    "България, например, по всички обективни показатели на развитие през последното десетилетие преживява най-успешния период в хилядолетната си история"

    Това как го измислихте и още повече как се решихте да го напишете? Ако го вярвате сте много болни.
    Имате ли очи да видите и мозък да проумеете какво е положението в България наистина?
    Работещите все повече намаляват, пенсионерите едва оцеляват, трупа се дълг в несвяст, една магистрала не можем да построим като хората, дори и храна вече не се произвежда в България - 80% от хранителните продукти идват от чужнина?!
    Най-успешният период?!?
    С Бойко прасето начело, а сега и Дилян глигана...
    Опазил Бог от подобни "успехи"!
    То бива пропаганда, ама вашето бие на алкохолен делириум и шизофрения!

    Коментиран от #35, #53

  • 29 Българин

    46 3 Отговор

    До коментар #27 от "Шаро":

    За последен път се уверявам че доиче зеле е пропагандна медия на гнилия и полугнил западен свят който е коренно противоположен на славянският християнски свят и неговите добродетели.Добродетелите на западния свят са 36 пола,евреина Джефри Епщаин,педофилията с деца и бебета и бил клинтън със синя рокля.Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.
  • 30 Сандо

    49 1 Отговор
    Прочиташ първия ред,намираш термина "Свободни избори в България" пускаш една по адрес на ДВ-то и повече не четеш.И се питаш къде е изхода от кочината.
  • 31 Под мантията наднича

    42 1 Отговор
    Проблемът на либералната демокрация е,че под мантията и наднича тоталитаризъм от нов ъпгрейтван вид - взели са от марксизма и нацизма най-одиозните им постановки и нахално строят Паноптикума на Джереми Бентъм. Бентъм е крупен теоретик на либерализма от 18-19-ти век. От него тръгва идеята за Биг-брадъра,както и узаконяването на хомосексуализма.
  • 32 1010

    25 4 Отговор
    Либералната демокрация е отроче на комунистическия интернационал,никой не чува нищо за Коминтерна ,щото се реорганизираха направиха десни и центристи партии,купиха медии,овладяха службите и сега си налагат диктатурата,демокрацията е една,няма либерална или нелиберална

    Коментиран от #129, #130, #131

  • 33 Дам...

    39 0 Отговор
    Стигнах до свободни избори.... И спрях да чета по натам.... при повече от 500 хиляди невалидни бюлетини на последните избори в България

    Коментиран от #36

  • 34 Пълно неразбиране демонстрира автора

    38 0 Отговор
    ====....недоволството срещу либералната демокрация. Всъщност това е мърморене срещу демокрацията като цяло,....====== Абе недоразумение просто... ще го обясня картички ...47-48 милиарда лева беше облагаемата печалба на фирмите и корпорациите в България още 2022 г. 1/3 от БВП на страната горе долу..... Тези пари изчезнаха в джобовете на не повече от 2000-2500 човека акционери и съдружници и почити нищо не се реинвестира в страната.... Иначе пари за заплати нямало щото тъкова пройзводителността и прочие пръдни.....
  • 35 Някой

    33 0 Отговор

    До коментар #28 от "DW смърди":

    Този "извод" и мен ме шокира. Дали смятат, че в България има толкова много дебили, които да се подпишат под подобна лъжа, без да очакват насреща някакви ползи.
  • 36 Щерев

    28 2 Отговор

    До коментар #33 от "Дам...":

    Невалидни са защото не са пуснати за правилните хардгарски измамници,ако бяха за ПП щяха да са броени за валидни.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 DW Путин си Защитава Русия, Руснаците

    41 2 Отговор
    иРуските интереси!! Това, че на вас не ви харесва, искате АЛКАША Елцин и Плужека Горбачов??!! Този Филм не се Прожектира вече!!! Това, че Българите Имат Уважение към Русия и Руския Народ е Уважение, че паднаха 200 000 Руснаци жертва за Нашата Свобода през 1876-78год във Войната срещу Турция!!
    Това е Уважение, Признателност на Българския Народ!! DW, само Ревете и Плюете!!

    Коментиран от #44

  • 39 Ала-бала

    30 1 Отговор
    (СВОБОДНИ ИЗБОРИ) В БЪЛГАРИЯ ?!🤣🤣🤣🤣
    ТОВА Е НАЙ СМЕШНИЯ ВИЦ.
    В БЪЛГАРИЯ ИМА КЕАВАРСКА ОКУПАЦИЯ ЧРЕЗ БЕЗПЛАТНИТЕ ВОЕННИ БАЗИ ,А ИЗБОРИТЕ СА АЛА-БАЛА И НА ТЕЗИ ИЗБОРИ РЕЗУЛТАТА СЕ РЕШАВА ОТ МЪРТВИТЕ ДУШИ В СПИСЪЦИТЕ И ПИПНАТИЯ СОФТУЕР НА МАШИНИТЕ.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Консервативна демокрация

    5 28 Отговор

    До коментар #13 от "Консервативен демократ":

    Това е оксиморон. Или си либерален или не си демократ, а путинофил.

    Коментиран от #87

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Някой трябва да плаща

    24 0 Отговор
    На така наречените медии, хората там работят и искат заплати, разбираемо, но се запитайте кой плаща и ще разберете защо получаваме такова съдържание.
  • 44 12"12

    15 1 Отговор

    До коментар #38 от "DW Путин си Защитава Русия, Руснаците":

    500+
  • 45 инж. Ганчо Илков

    17 0 Отговор
    Либералната Демокрация е положително изразена относно Начинът на Живот, но тогава когато в Хората на преден План излизат качества като Функционална Грамотност; Коалиционна Култура; Смелост /с името си да отстояват собствената Принципна Настройка/; Аргументирано да Коментират дадени Теми. В противен случай, Свободата се превръща в неопределен Хаос подкопаващ Устойте на Демократичната Ценностна Система. Българинът в резултат на дългогодишно подтискане от Управляващата Система е изработил механизъм за съществуване под формата на страхопочитание, подчиненост, скрита завист и примирение. В тази си Форма той така е Капсулован, че приема като нормално замяната на Политическите Партии с Политически Проекти обслужващи не членска маса, а Дарители Олигарси.
  • 46 Питам

    30 1 Отговор
    Авторът дали наистина не знае или е забравил, че има и друг, по-добър вид демокрация, освен либералната, а именно социалната демокрация?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 "либералната демокрация"....кретен...

    28 1 Отговор
    Нито е либерална, нито е демокрация а нацистко атлантическа парламентарна диктатура в момента..... И този бълвоч спокойно може да се нарече „семантична инверсия“, при който една дума се използва по начин и в контекст, който е точно противоположен на нейното действително, отдавна прието значение......прилагането на тази семантична инверсия към думите "либералната демокрация" е феномен, исторически свързан с политическото дясно а сега погрешно се трансформира в централен атрибут на политическото ляво.... Не ми се коментират глупостите написани от автора, абсолютна каша му е в главата .... Аре по пистата разбирач...
  • 50 Софийски

    11 1 Отговор
    Нищо не къкри, шепа полезни и.ИОти къкрят на бавен огън.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Всъщност

    19 1 Отговор

    До коментар #28 от "DW смърди":

    е вярно но донякъде. Истината е че подобни ибрици
    като автора преживяват най-успешния период в хилядолетната история на България. Като естествено
    са заложили съдбата и срещу своето материално благополучие!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Робинзон

    5 18 Отговор
    Защото има стари дърти лицемери от който лъха на некадърност и пиене.За тях е лошо някой да е свободен и да прави неща който некадърника не може.Социализма ни проми мозъците до нивото на руснаците,а те никога не са били свободни.
  • 56 Ъхъъъъъъ мозък

    20 0 Отговор
    С невиждани темпове: Печалбата на банките към октомври надхвърли 3 млрд. лв.
    Основен фактор за ръста от почти 75% продължава да е увеличаващият се нетен лихвен доход
  • 57 А50

    23 2 Отговор
    Ха, ХА, много малко ходят на избори защото не вярват, че са честни. Под шапката на Нато и ботуша на Сащ им харесва само на плазмодиите. И смятат че към всяко извращение като го украсят с думичката демокрация то става автоматично неуспорвана ценност. Либерастия и демокрация са различни идеи и се препокриват в много малка част. Така че или има демокрация или няма
  • 58 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Да Ви обясним ли, че Демокрация никога не е имало!
  • 59 Урюрвкос

    22 1 Отговор
    след като слязат от екраните на телевизорите големите водачи на либералната демокрация се оказват корумпирани педофили и следващите реформират техните достижения докато им свърши мандата и пак се окаже че са същите като предходните и пак реформи....няма политическо развитие всичко излиза от котилото на сорос а те са на всеки км.
  • 60 По добре да беше публикувана статията

    23 0 Отговор
    Пол Верхаге : Неолиберализмът изкара на показ най-лошото в нас

    Коментиран от #103

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Вова

    18 5 Отговор
    е най-големият световен лидер. Изправил се срещу диктатурата на крадливия лицемерен Златен млрд!
  • 63 Урюрвкос

    15 1 Отговор

    До коментар #61 от "Тётя Мутрофанова":

    няма ли оферти за Франция....няма защото ако сравниш на какво приличаше Париж в новогодишната нощ и сравниш с Москва изборът е очеваден.

    Коментиран от #95

  • 64 !!!?

    11 7 Отговор
    Ветропоказател:
    - Казваш, че си натовски генерал, а говориш като Путин !
    - Осъждаш инвазията в Украйна като руска агресия, а окупирания Крим наричаш руски !
    - Поднасяш цветя на мемориала на жертвите на комунизма, а защитаваш паметниците на съветския окупатор !
    !!!?

  • 65 Пол Верхаге

    13 0 Отговор
    Нашата предполагаема свобода е обвързана с едно главно условие: трябва да сме успешни – това е да направим нещо съм себе си. Няма нужда да търсим примери. Личността със силно изразени умения, която поставя родителските задължения пред кариерата трябва да бъде критикувана. Човек с хубава работа, който отказва повишение, за да отдели повече време за други неща, се смята за луд, освен ако тези неща не гарантират успех. Млада жена, която иска да стане начален учител, е насърчавана от родителите си да запише магистратура по икономика. Начален учител... какво си мисли? Много хора се оплакват от така наречената липса на норми и ценност в нашата култура. Но нашите норми и ценности оформят съществена част от нашата идентичност. Затова те не могат да се загубят, а само да се променят. И се случва именно това: промените в икономиката водят до промени в етиката и личността. Сегашната икономическа система изважда наяве най-лошото в нас.
  • 66 По чутурата

    20 1 Отговор
    ДАниълчо Смилов се е объркал. Не къкри гняв , а ври гняв срещу либерастията и то в тенджера под налягане. Да стои далеч от тенджерата , че ще гръмне и капакът ще го шибне по чутурата.
  • 67 Пол Верхаге

    15 0 Отговор
    Нашето общество постоянно прокламира, че всеки може да успее, ако се постарае достатъчно, докато през цялото време подсилва привилегиите и оказва натиск върху напрегнатите си и изтощени граждани. Все повече хора се провалят, чувствайки се унижени, виновни и засрамени. Казано ни е, че сме по-свободни от всякога да избираме посоките в живота си, но свободата да избираме извън границите на успеха е ограничена. Освен това, онези, които се провалят са обречени да продължават да губят и единствено да се възползват от социалната ни система.

    Неолибералната меритокрация щеше да ни накара да повярваме, че успехът зависи от личните усилия и таланта, което означава, че отговорността лежи изцяло върху личността и властите трябва да дават колкото се може повече свобода на хората, за да постигат целите си. За онези, които
    вярват в приказките за неограничения избор, самоуправлението, самостоятелен контрол са предназначени предварително известните политически послания, особено ако обещават свобода. Заедно с идеята за личностно усъвършенстване, възприятието за свобода, която имаме на Запад, е най-голямата лъжа на нашата ера.
    Социалистът Зигмунд Бауман почти успява да резюмира парадокса на нашата ера: "Никога не сме били по-свободни. Никога не сме се чувствали по-безсилни."
  • 68 КАСАПИН

    18 0 Отговор
    ЩОТО В ТАЯ СГЛОБКА НЯМА НИЩО ЛИБЕРАЛНО И НИЩО ДЕМОКРАТИЧНО
    ТОВА Е ЕДНА МАЗНА ПОШЛА ПОСТАНОВКА НА АЛЧНИ И ТЪПИ КРАДЦИ НА СИНДЖИРА НА ГОЛЕМИТЕ МОШЕНИЦИ ОТ ЕС И САЩ
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Абе да ви го туря аз и

    16 1 Отговор
    на "либералната демокрация" ако това тук в България е такова
  • 71 Успешният период

    20 2 Отговор
    Срив на здравеопазването,срив на образованието,пропаст между бедни и богати,демографски колапс, наводнение от мигранти - това е успешният период на България и на грантаджията Даниел Смилов.
  • 72 Цецо

    16 0 Отговор
    С това, че слагаш като алтернатива на либералната демокрация всички авторитарни системи само плашиш гъските. Не е нужно да твърдиш това, нито е нужно да я абсолютизираш. Хората в България искат демокрация! Българите са толерантен народ стига да не му навираш нещо във физиономията до степен на дразнене. България без излишни глупости като емигранти от несъответсващи култури, джендърски демонстрации и подкрепа на всички други малцинства за сметка на мнозинството, което е на път също дс стане малцинство
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Кирил

    1 16 Отговор
    Феновете на впутин са дърти фатмаци и млади лузури
  • 75 Здраво

    21 0 Отговор
    Никой не е питал народа за нато, какво като изборите са свободни след като се фалшифицират! Ясно ли е на Велето сега?
  • 76 Абе кой е автора

    15 0 Отговор
    Име няма ли си ?

    Коментиран от #82

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Дълъг и мазен

    18 1 Отговор
    Дълъг мазен либерастен пасквил и нито дума за някогашния фундамент на Едропа - моралът и етиката на християнството. И либерастите и марксистите ненавиждат християнството,и едните и другите са за хомосексуализма,и едните и другите са против моногамното семейство. Днешните либерасти повтарят болшевишката сексуална вакханалия от времената на Ленин,Троцки, Александра Колонтай... Още дишат прахта на Обществото на радикалните нудисти появило се през 1925г в Москва.
  • 79 Така Така

    14 1 Отговор
    някакви душевни излияния на душевно болни хора. ДВ отидете на осихиатър ще ви помогнат. Имате нужда!
  • 80 Кретена Дайнов

    13 0 Отговор
    Това може и аз да съм го написал, но не помня
  • 81 Валентин Вълев

    18 0 Отговор
    Да, либералната "демокрация" е в криза, защото вече не е демокрация- тя влиза в противоречие с ценностите и изискванията на обществото в своето мнозинство т.е. с предимно християнските и предимно консервативни( в Европа, Америка , Северна и Южна, а и другаде ,където демокрацията се приема най-добър начин на управление на обществото),ценности, а именно: семейството, спазването на моралните християнски, ислямски и др. религиозни норми (защото въпреки различията те са предмно морални) човечно (хуманно) отношение към децата и между половете, свобода (а не - налагане ) на словото, патриотизъм и любов към отечеството и националните стремления и особености. Тази Либерална „демокрация“ се налага от един самонарекъл се псевдоелит, прикриващ с евро атлантически фрази своите хегемонистични и нетърпящи възражения до тоталитаризим "идеали": хомосексуализъм, еднополови бракове, налагане на джендърско възпитание на децата, заличаване на присъщите на Хомо сапиенс полови различия, подкрепа на войнстващия империализъм на военно-промишления капитал,“ зеленото“ насилие над природата и хората, отричне на всичко национално, и др. Поради това вярвам и се надявам ,че либералната демокрация ще отмре по естествен път и, дай Боже, бъде заменена от истинска демокрация.

    Коментиран от #104

  • 82 Има си

    16 1 Отговор

    До коментар #76 от "Абе кой е автора":

    Има си име - ДАниъл Смилов,либерастен жендър и грантаджия.
  • 83 Дойче Велле

    11 0 Отговор
    къкри в екскраментите на ЦРУ
  • 84 Всичко се свежда до НПО мантрата

    10 0 Отговор
    Много хубаво си живеем, всичко е 6, няма нужда от промяна, щото ще стане "страшно"...... хахахаха.... Но простият човек с малко думи не може да го изкаже, той трябва задължително на умен да се направи.
  • 85 Перо

    14 0 Отговор
    В кое свободно общество не могат да се провеждат референдуми, особено за такива значими събития, като влизането в НАТО и ЕС! Този факт оборва всякакви джендърски простотии на соросисткото радио DW!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 САП

    16 1 Отговор

    До коментар #41 от "Консервативна демокрация":

    Гледната точка, "ако не си с нас, тогава си против нас" е демокрация?

    Това не е никаква демокрация.
  • 88 Това "либералната демокрация"

    14 0 Отговор
    Същото ли е дето ние прайдерите от прайда му викаме "либестария" ?
  • 89 Умник, у лево и да си налягаше парцалите

    8 3 Отговор
    Когато трима човека в САЩ притежават повече от 120 милиона американци и някой като теб започне да умува как и що """Обикновено всички неудачници, неуспели да се реализират в живота, били привърженици на автокрациите""" и на хората им се повдига . Дали го осъзнаваш а? Парцал-клошар взел да се отваря видиш ли кой и защо бил неудачник ....
  • 90 Търновец

    4 7 Отговор
    Либерална демокрация е всъщност измислица на многокултурния глобализъм, и е антихристиянска и антиевропейска. А Путин и традиционно т.н. Русофили Славянофили са също срещу нашата история и култура - още Марин Дринов след края на назначението му в България отива в Харков професор славянофил и там е погребан. Димитър Благоев пък на 17 НС се провъзгласява за Славомакедонец

    Коментиран от #94

  • 91 А50

    9 0 Отговор

    До коментар #61 от "Тётя Мутрофанова":

    А вие либералсоросопитеци ще приемете ли съвсем либерално некой друг бежанец вкъщи понеже сте истински патриотлиберали.
  • 92 АРЕС

    10 1 Отговор
    Защото това е най голямата измама и мръсотия в света !!! Да живее Русия !!! И баба Ванга го е казала,винаги с Русия никога против нея,тя ще ни спаси.
  • 93 стоян георгиев

    1 13 Отговор
    България никога не е живяла в демокрация и свобода.нямаме традиции и сега в ес ние сме напълно неадекватни като общество .времената са трудни и дезориентират страни с огромни традиции и демократични общности и принципи,а кво остава за хора закърмени с тоталитаризма от поколения?получава се политическа шизовфрения.отваряш профила на бг фена на путин и му гледаш снимките до мерцедеса на фона айвеловата кула с прическа и изскубани вежди и маркова тениска и очила .посеш същия ти ояснява как би карал лада и как би живял про бай тошо...лошото е че са много и дезориентацията води до сглобки и кукловоди.уви не е само у нас.
  • 94 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #90 от "Търновец":

    Къде върза путин с дринов...русофил и путлерофил са две много различни тези макар и двете да са крайно порочни.
  • 95 Вакзал

    0 11 Отговор

    До коментар #63 от "Урюрвкос":

    Маскве!Тук е ЕС .Тук е НАТО!

    Коментиран от #99, #116

  • 96 ОМРЕАХМЕ от СТУТ БЕЗ СЪВЕТСКИ ГАЗ

    11 0 Отговор
    БЕ СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 провинциалист

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "Вакзал":

    Тук е ЕС и НАТО, ама тъмнозелените ЕС и НАТО, всеки светлозелен ще ти го каже. П.П. не че очаквам да ме разбереш, пиша го за другите, които ще го прочетат.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Няма вика алтернатива

    11 1 Отговор
    Хубавата "либерална демокрация" а българската пък е съвсем "хубава"... писал, писал, че се изписал недоразумението и дано поне някой лев (либерален) да е взел за тази помия
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 !!!?

    1 11 Отговор

    До коментар #60 от "По добре да беше публикувана статията":

    Много е прав Пол Верхаге - диктатора Путин е нагледно доказателство, че либералната демокрация се оказа благодатна почва за възкръсването на Хитлер в Кремъл !!!?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 стоян георгиев

    2 13 Отговор
    Сигурен съм че и повечето тук не знаят какво точно е либерална демокрация.не знаят защо приема чужденци не знаят защо имат екологични или икономически претенции демократите.та популизма е най лесния начин и решение,но уви не е работен.трудноне да се обясни всичко това на човек дето не се образова дето е основно консуматор и мрънкялник .подобните са лесна плячка за мошенници и резултатите са на лице особено като трябва да се знае че демокрацията не е идеална ,но уви не сме измислили в последните 5000 години нещо по добро!

    Коментиран от #134

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Исторически парк

    14 0 Отговор
    Кви свободни избори бе това е ала бала!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Как и защо

    3 11 Отговор
    Истината е че азиатските туземци нямат традиция в народното самоуправление
    В Китай след падането на императора автоматично избухва гражданска война и идва Мао Дзедун на власт който е де факто новият император..съшото е и руското положение..понеже са мултиетническа държава в момента в който почнат да ходят на нормални избори и ще се разпаднат..проблема на тия хора е че нямат работеща идеология защото демокрацията в корена си е идеология
    От друга страна в Европа има хилядолетна традиция за самоуправление което започва още с гръцките полиси мине се през Магна Харта и се стигне до швейцарските кантони и немските княжества..просто възприятието за човешкия живот е друго в Азия човека е биологична еденица в колективния организъм на държавата
    Просто нивото на мозъчна еволюция е друго

    Коментиран от #112

  • 112 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #111 от "Как и защо":

    За съжаление ние от времето на хан аспарух сме в първата графа.днес попадали в демократична се чувстваме като на луната.българина никога не е живял свободен с опция да се самоуправлява на база демокрация.резултатире са трагични .
  • 113 Имам въпрос

    12 0 Отговор
    Либералната демокрация е чудесна! Но защо пада такова триене на коментарите под таз прекрасна статия?
  • 114 Нещо примерно "Анти либерално" приятели

    8 0 Отговор
    !!!! .....Процент от брутната печалба на фирмите и корпорациите (примерно15-20%) задължително по закон да се разпределя като 13-14-15-16 заплата на служителите преди облагане с данък (в случая с България, плосък данък) ..... Имали го някъде по света ще попитате !.... Има го ! Цели браншове в САЩ примерно си го извоюваха под различни форми. Примерно автомобилният сектор и редица други..... Стотици "Анти либерални" мерки мога да посоча които точно заради подобни на писача индивиди не се прилагат в България, а значително могат да подобрят живота на хората.....
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ето пример за либерална демокрация!

    5 0 Отговор

    До коментар #95 от "Вакзал":

    А къде тук са ЕС и НАТУто, в махалата ги няма никак?
  • 117 ЕВРОНЮЗ

    12 0 Отговор
    😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ , много е дълго. Чета началото. Като свобода нека извикаме всички СВОБОДА ЗА ДЖУЛИАН АСАНЖ.. Като демокрация, защо трябва да е задължителна и да имаме враг задължително. Като са избори, защо се будалка избиртеля че избира нещо и в парламента няма нищо от това което му е обещано. В България има десетки посолства на чужди държави и само едно се държи като шериф. Къде е дипломацията.???
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Язе и тизе

    10 0 Отговор
    Доволен съм. В коментарите са се изказали много умни и аргументирани хора.

    Жалкият пасквил на Смилов даже няма да го коментирам.

    Стойте здраво на земята ни, скъпи съотечественици! Нека създаваме българчета, нека ги образоваме и научим да мислят. Каквото и да ни струва. Ние, народа, сме много по-важни и значими от всякакви партийки и псевдо-социални системи, наложени ни отвън! Тях отдавна няма да ги има, когато ние още ще сме тук. Езикът ни е вечен, както и народа ни. И сме силни, защото сме българи! България ще пребъде!
  • 120 Прав е авторът

    11 1 Отговор
    Благодарение на чудесната либералната ние в Бг вече 30 години избираме БатБоко, Аамет Духан, Дилян Пеевски и други ултра либерали!
  • 121 Инж

    0 11 Отговор
    Да идат да поживеят някоя и друга година в РФ, Иран или С. Корея, пък тогава да критикуват Демокрацията.
  • 122 либералната демокрация

    11 0 Отговор
    Как се вързва с международният тероризъм извършван от САЩ и Израел ?
  • 123 Нищо не си разбрал

    4 0 Отговор

    До коментар #118 от "При либералната демокрация":

    Либералната и цензурата сме ги ние избрахме! Защото сме свободни евронатовци!
  • 124 Иван

    8 0 Отговор
    DW - тия са за лудницата! Или за някоя колония за наркозависими!
  • 125 Четем внимателно

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пешев":

    Фейк
    "Възторгваш се от Путин, но си ходиш на свободни избори.. "
    Истина
    65% от народа не гласува
    около 20% - вероятно гласуват поради лични интереси
  • 126 Валентин Вълев

    2 0 Отговор

    До коментар #104 от "Адолф Хитлер":

    Алес ин Дахау, нали? Демокрация, да живей!
  • 127 Идейни наследници

    8 1 Отговор
    По отношение на антихристиянския си сатанизъм, хомосексуализма,погрома на моногамното семейство и сексуалната вакханалия днешните либерастници са идейни наследници на Троцки,Клара Цеткин, Карл Радек и Александра Колонтай.
  • 128 Шахматист

    7 0 Отговор
    По-мизерна тъпотия не бях почвал да чета днес. Не е изненада автора и агенцията Дай Чували

    До довечера да се написали още по-рядка боза, че ще чета преди лягане.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 4-3

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "1010":

    Потърсете "НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ – ИДЕОЛОГИЯТА, КОЯТО Е В ДЪНОТО НА ВСИЧКИТЕ НИ ПРОБЛЕМИ"

    "Терминът неолиберализъм се ражда на среща в Париж през 1938 г. Сред делегатите са двама души, които по-късно ще станат определящи за идеологията, Лудвиг фон Мизес и Фридрих Хайек. И двамата изгнаници от Австрия, те разглеждат социалдемокрацията, онагледена от Новия курс на Франклин Рузвелт и постепенно развиващата се социална държава във Великобритания, като проява на колективизъм, който обитава същия спектър като нацизма и комунизма.

    В „Пътят към робството“, публикувана през 1944 г., Хайек твърди, че правителственото планиране, смазвайки индивидуализма, неминуемо ще доведе до тоталитарен контрол. Подобно на книгата на Мизес „Бюрокрация“, „Пътят към робството“ намира доста читатели. Привлича вниманието и на някои доста богати хора, които виждат във философията възможност да се освободят от регулациите и данъците. Когато през 1947 г. Хайек основава първата организация, която трябва да разпространява доктрината на неолиберализма – обществото „Мон Пелерин“ – то е подкрепено финансово от милионери и техните фондации."
  • 132 хммм

    5 1 Отговор
    Няма такова нещо като "либерална демокрация"!
  • 133 ха ха

    4 1 Отговор
    колко да е либерална " либералната демокрация " щом идва на власт с военни преврати наречени : цветни революции " , щом управлява с глад и репресии , и политиците са парцалените кукли на задкулисието и чуждо посолство ? май е толкова либерална колкото комунизма и фашизма
  • 134 Хакуна Матата

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "стоян георгиев":

    Простак
  • 135 Православен коледар

    2 5 Отговор
    Войната започната от Русия в Украйна и другите разпалени конфликти по света показват, че Русия е против и вече воюва срещу установения световен ред с утвърдени правила на междудържавен ред, човешки права и сигурност , установени от Запада след края на Втората Световна Война, а сега са застрашени и основите на световната либерална демокрация , което радва много българи....!!!
    Само че не разбирам противниците на либералната демокрация в България, запитвали ли са се и знаят ли какво би ги очаквало в бъдещето и защо си мислят че живота им, ще стане по добър и хубав , ако либерална демокрация загуби от руско азиатската и китайско ислямските диктатури, затова им пожелавам по Коледа, дано никога до главите им, да не ги стига азиатско китайския комунизъм и да бъдат ръководени ,зависими и управлявани от китайци и северноазиатци....!!!

    Коментиран от #139

  • 136 Емо

    3 1 Отговор
    Нещо сте се объркали, на Запад няма либерална демокрация, тъй като това означава минимална намеса на държавата, както в икономиката, така и в другите сфери на живот, и предимство на гражданите и техните интереси. Т.е. широко местно самоуправление, прозрачни избори и слаби партии. Когато гражданите и техните интереси имат по-голяма тежест и представителство в управлението. В момента в САЩ и Западна Европа има прикрит фашизъм, все по-голяма намеса на държавата в сферите, засягащи правата на гражданите. На Изток в Русия пък има тотален контрол на държавата над отделната личност. Тъй че протипоставянето на две такива течения е преливане от пусто в празно. Но все пак западния тип все още е за предпочитане, тъй като не е установен все още тотален контрол или той се налага пълзящо. В Русия се решава дефинивно чрез физическо премахване на хората, които пречат на системата.
  • 137 флипп

    1 0 Отговор
    "България, например, по всички обективни показатели на развитие през последното десетилетие преживява най-успешния период в хилядолетната си история: мир, икономически растеж, спадане на бедността, догонване на по-развити държави и т.н." - вие представяте ли си, колко трябва да е заухан автора за да напише подобна простотия
  • 138 Класика

    3 0 Отговор
    Много робски коментар на душицата от матрицата завързана със синджир от сектата която от 5 г завладя света!
    Трябва военен съд за Меркел Макрон Шолц Нехамер Байдън Урсула Трюдо и останалите престъпници за разпалване на :...." Ковид, Антихристиянство,безличност и стопяване на държавите с емигранти,джендър- идеологии,войни по цял свят,рецесии и сриване на доскоро цъфтящи икономики,зелени сделки и всички извращения несъвместими с човешкия живот!..... За да си върнем Европа и ЕС каквито бяха при Тръмп, Хелмут Кол, Маргарет Тачър и Франсоа Митеран!
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.