Last news in Fakti

8 Януари, 2024 11:41 1 760 6

Казахстан продължава да бъде доказан външнополитически партньор в регионален и глобален план

  • казхстан-
  • нина дюлгерова-
  • коментар-
  • интервю

Но в същото време се стреми да защитава националните си интереси

Казахстан продължава да бъде доказан външнополитически партньор в регионален и глобален план - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В скорошното си интервю президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев за вестник „Суверенен Казахстан“ остава верен на установената традиция ясно и разбираемо да формулира и очертава динамичната картина на пътищата и стратегическите цели, утвърждаващи държавността. За пореден път се посочват основните области на обществения живот на републиката, в които продължава да се очертават акцентите на процеса за подобряване на социалната сфера, образованието, здравеопазването, както и усъвършенстването на държавната, централна и местна администрация. Впечатляваща е амбициозната цел – до 2029 година да се удвои БВП. В интервюто се развива тезата, чието начало е от изявлението на президента от септември 2023 г. В основата на амбициозната задача е изграждането на нов икономически модел, който да е ориентиран към социална защита на населението в различните обществени области - образователната, здравна, административна, селскостопанска, енергийна и военната. Съществен елемент от защитата на казахстанското общество е политиката за повишаване на заплатите на различни социални групи.

Президентът Токаев утвърждава за пореден път последователната политика на Астана за устойчивост, предвидимост и баланс на Казахстан в международните отношения. Доказателство за постигнатите високи резултати е фактът, че през 2024 година Казахстан ще е ротационен председател на водещи регионални организации като Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), Съвещанието за взаимодействие и мерки за доверие в Азия, Организацията на тюркските държави, Международния фонд за спасение на Арал, Ислямската организация за продоволствена сигурност.

През 21 век Казахстан, предвид важното си геостратегическо значение, продължава да бъде не само доказан външнополитически партньор в регионален и глобален план, но и държава, която се стреми да защитава национални интереси, основаващи се не само на индустрията, здравеопазването и сигурността, но и на съхраняването и развиване на историческата идентичност. Неслучайно един от основните акценти на държавната политика е образователната сфера. Казахстан има богата, изпълнена с много личности и събития история, която младото поколение е добре да познава. В тази посока през 2024 завършва пореден амбициозен проект – многотомна история на Казахстан, по която работят над 200 казахстански и над 60 чуждестранни историци. Освен това през 2024 година ще се честват годишнини на изтъкнати исторически личности – 125 години от рождението на известния учен Канъш Сатпаев, 100 години от рождението на героите Сагадат Нурмагамбетов и Рахъмжан Кошкарбаев. Така също ще се отбележи и едно събитие с 800 годишна давност, свързано с генезиса на съвременен Казахстан – създаването на Улуса Джучи.

Президентът Токаев в интервюто си разкри ефективността на своята политика, която се осъществява в три посоки – стабилна и успешна социална политика, активна защита и утвърждаване на историческата памет и предсказуема и балансирана външна политика. Това е гаранция за успешна защита на националните интереси и държавността.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЪРШШШШ

    3 4 Отговор
    МА!!!
  • 2 мда

    1 3 Отговор
    Казахстан да се готви след Украйна жужето има мераци да денацифицира Казахстан там има доста ресурси и полезни изкопаеми дето трябва да бъдат освободени плюс това казакстан не е член на НАТО.
  • 3 Всъщност

    0 1 Отговор
    Срещу Казахстан да тичат ганьовските "евроатлантици" пак не могат да го стигнат . Много се разви тази страна , затова е това плюене !

    Коментиран от #6

  • 4 Борат

    1 0 Отговор
    тая я вземам
  • 5 Дон Бидон

    1 0 Отговор
    На Русия сифгурно има предвид,защото на България не е и никога не е бил. За рускиня ли се имаш,ма ?
  • 6 Дон Бидон

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Всъщност":

    Развил се е Казахстан за някои хора там близки до властта, които експоатират в своя полза огромните му природни ресурси. Иначе щракни в нета да видиш ,че минималната им заплата е някакви си смешни 200 долара. Имат олигарси и бедни, средна класа нямат.