Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2024 23:01 2 171 111

Присъединяването към НАТО не е достатъчно за защита на Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Когато големите бойни операции в Украйна приключат, може да се появят по-добри оценки на бъдещите отбранителни нужди

Присъединяването към НАТО не е достатъчно за защита на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна няма търпение да се присъедини към НАТО и да се възползва от ангажимента си по член 5 на договора - атака срещу един се счита за атака срещу всички. Но източните съюзници на НАТО получават допълнителна защита чрез присъствие на съюзнически сили, пишат The Hill и RAND.

Украйна също може да се нуждае от такова присъствие, за да подсили всички гаранции за сигурност, които може да получи от съюзниците в НАТО или от алианса след присъединяването си.

Не всички "гаранции" са равни. Миналия август САЩ започнаха преговори с Украйна относно "двустранни ангажименти за сигурност", като например да се гарантира, че има "способна сила". През декември лидерите на Г-7 говориха за ангажименти, но не ги дефинираха. Тези опции изглежда не отговарят на гаранциите, подобни на член 5.

След като Русия нахлу в Украйна през 2014 г., НАТО осъзна, че гаранциите по член 5 за източните членове са недостатъчни. В своето "най-голямо подсилване" от едно поколение, алиансът започна ротация на многонационални бойни групи с размер на батальон в Естония, Латвия, Литва и Полша.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди близо две години, НАТО повиши броя. Той добави бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Съюзът също така се съгласи, както се изисква, да увеличи бойните групи до размер на бригада. Германия задава темпото, придвижвайки се с "необичайна скорост", за да разположи бронирана бригада в Литва. Румъния е домакин на важен център за обучение за F-16.

Както при тези членове на НАТО, всякакви обещания за сигурност на Украйна може да са недостатъчни, освен ако не са подкрепени от присъствие на съюзнически сили. Въоръжени мироопазващи сили може да нямат достатъчно огнева мощ или стабилни правила за участие. По-сериозна сила би била по-надеждна.

Няколко съображения може да са важни.

Отбраната на Украйна е възпрепятствана от дълга фронтова линия, близо 1000 км. Но Украйна има предимство в географската дълбочина, което прави обхвата на бойната въздушна мощ ценен.

Сухопътните граници на Украйна с четири съюзници в НАТО (Полша, Словакия, Унгария и Румъния) улесняват логистиката и обучението. При криза съюзническите части могат да влязат по множество маршрути, както показват настоящите линии за доставки. Русия няма да има желание да нанася удари по цели на територията на НАТО.

Украйна потопи някои руски военни кораби и прогони други на изток в Черно море. Това, както и безстрашната подкрепа от Румъния и България, позволиха на Украйна да поддържа зърнени и други граждански превози през Черно море.

Дори ако се договори прекратяване на огъня, Русия може да тормози Украйна. Москва може да продължи да използва ракети и дронове в Украйна. Въпреки всички доказателства Русия изглежда смята, че подобни удари ще деморализират украинците. Всички съюзнически сили в Украйна може да се наложи да използват защитни мерки.

Ако Украйна получи гаранции за сигурност, какви възможности за присъствие на силите биха ги засилили? Присъствието може да включва ротация или постоянно базиране на съюзнически сили и предварително разполагане на доставки за съюзническите части, които биха могли да се разположат в Украйна при криза.

Леки: Съюзнически сухопътен батальон в Украйна и предположение за друг плюс базиране на съюзническа бойна въздушна ескадрила в съседна държава от НАТО. Това може да помогне на Украйна да забави нашественик.

Средни: Съюзническа бригада от сухопътните сили в Украйна и предположение за друга плюс базиране на съюзническа бойна въздушна ескадрила. Това може да помогне на Украйна да спре нашественик в една или повече местни области.

Тежки: Две съюзнически сухопътни бригади в Украйна и предположение за друга, плюс базиране на две бойни въздушни ескадрили в страната. Това може да помогне на Украйна да спре нашественик на множество фронтове.

По-важните варианти биха могли да включват големи промени в позицията на съюзническите сили. Армията на САЩ например има само две бойни бригади в Европа. Присъствието на множество съюзници би било жизненоважно.

При всички сценарии ротацията на военни кораби на НАТО в Черно море ще бъде възобновена и ще продължи. Те биха могли да ескортират украински граждански кораби. Съюзническите патрули може да са по-чести във втория и третия сценарии, в съответствие с ограниченията в Конвенцията от Монтрьо.

Подкреплението от съюзници може да е критично. Те може да създадат съвместна работна група в Киев, която да подпомага военното планиране. Полша или САЩ биха могли да летят със стелт самолети F-35 на фронтовата линия. Противоракетната отбрана Aegis Ashore в Румъния и Полша или може би инсталирана в Украйна може да подсили отбраната.

Съюзниците могат да предложат по-добра електронна война и разузнавателна подкрепа. Те биха могли да управляват големи летателни апарати без екипаж, като въоръжения Reaper, над Украйна. Съюзниците може да облекчат ограниченията за крайна употреба, позволявайки на Украйна да използва оръжията си, за да нанася удари по цели през руската граница. Съюзниците биха могли да помогнат на Украйна с по-модерни противокорабни ракети и въздушни и морски дронове.

Когато големите бойни операции в Украйна приключат, може да се появят по-добри оценки на бъдещите отбранителни нужди. Но позицията на НАТО на източния фланг показва ясно едно нещо. Присъствието на съюзнически сили в Украйна може да бъде от съществено значение за възпиране и защита срещу по-нататъшна руска агресия.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрошенко

    34 3 Отговор
    Ми да се присъедини и към Брикс тогава. И щем УЕФА ФИФА БАФТА и навсякъде да се присъедини

    Коментиран от #42

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    43 2 Отговор
    Начиии.... верно е !!! Украйна трябва да се присъедини към Галактическата Федерация , защото НАТО не може да я отърве !!!

    Коментиран от #35

  • 4 Павел

    49 3 Отговор
    Бивша Украйна не може да я спасите, защото вече е настояща Покрайна и в момента руснаците я спасяват от фашизоидните евроатлантици!

    Коментиран от #9

  • 5 Сатана Z

    39 1 Отговор
    Афганистан също имаше договор със САЩ ,ама афроамериканосите си събраха парцалите и ги оставиха на талибаните.
    Член 5 важи за САЩ ,а не за прислугата.

    Коментиран от #26, #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Престанете

    27 0 Отговор
    да ме занимавате с този полуразложен труп.
  • 8 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    С Ф45 над Окрайна и Руската армия няма да треска по НАТО само в някоя електронна игра

    Коментиран от #11

  • 9 Ферди

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Павел":

    Остави ги нека мечтаят сороските слуги.
  • 10 Фен

    12 0 Отговор
    НАТО!?🤔 WTF?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БеГемот

    28 0 Отговор
    Украйна НИКОГА няма да влезе в НАТО и ЕС...... НИКОГА....това значи ядрена война ....запомнете го!

    Коментиран от #19

  • 13 Трол

    3 36 Отговор
    След като влезе в НАТО,рашибозуците никога няма да посмеят да нападнат Украйна отново!

    Коментиран от #17, #109

  • 14 Така Така

    26 1 Отговор
    нато е довиждане, а скоро Ирак ще върне кравите в обора
  • 15 Василий Иванович Чапаев

    30 2 Отговор
    Достатъчно е да се присъединят към Русия, там е сигурността им. Сега измират украинци за интересите на НАТО и САЩ. Зеления в пандиза доживотно ако не го одерат украинците.

    Коментиран от #30

  • 16 инфо

    25 0 Отговор
    До полуидиотите написали и публикували тази нелепица - кога по-конкретно Украйна ще се присъедини към НАТО?

    Коментиран от #111

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мда

    5 11 Отговор

    До коментар #12 от "БеГемот":

    Пък България няма да влезе в Шенген и ще умрем от студ без руска газ, а и няма да се къпем.
  • 20 Рибата в морето

    13 0 Отговор
    Готвим тигана
  • 21 Укр

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така е!":

    никога не е имала Атомно Оръжие. Имал е СССР на територията на УССР.
  • 22 Бесен-_ Язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Миришеш ма лешшшш кат Светльо

    Коментиран от #25

  • 23 ........

    25 0 Отговор
    Е,да се вземе държава без регистрирани граници в НАТО си осначава световна война,а и няма да е справедливо,защото руснаците влезнаха там,за да защитят рускоговорящите от източната част,защото 8 г. някакви дрогирани азовци са ги тормозили и са нарушавали Минските спотазумения.
  • 24 Ццц

    25 0 Отговор
    Да си дойдем на думата! Започнахме да лобираме за немислимото ли? Една статия ни плаши с трета световна. Друга, че не даваме достатъчно. Трета, че колкото и да даваме, все няма да е достатъчно. Четвърта, че ако не дадем, Путин продължава на запад, макар пък пета да казва, че е разгромен и поне 10 години ще ближе рани. Сега пък направо натовски войски?!? И всичко това заради един ходещ музей от началото на Студената война и престъпното му синче! И най-вече заради срама, че безусловната подкрепа, докато е необходима, мина през докато можем и вече е никак не можем. Сметките криви, ама кой ще плаща? Много разумни хора писаха, че Русия няма да падне така лесно, но кой ги слуша?

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ццц

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Ама как така? Ние само него си имаме? 🤣 И схемички за списание "Млад техник" де. Гледай сега Тагаренко с какви идеи ще се върне от щатите. Безумно смели или само безумни, но многа ще слушаме много за петия член. Такова предчувствие имам.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ще падне

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ццц":

    Трудно тогава...По-болезнено.

    Коментиран от #33

  • 29 Ъхъ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Така е!":

    Необходимо е да се поправят грешките на Мирчо Спасов и такива като теб да заемат местата си!
  • 30 "Менделеева"

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Василий Иванович Чапаев":

    Има 1 ключова дума - Аляска. Подсказва 1867 година. Това ги дразни американите и никога няма да забравят тая сделка. Твърдо искат война с Россия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ццц

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ще падне":

    Поздрав с песента на Графа "а дано, ама надали". Докато бяха замесени само Дрогата и саксофоните ми беше все тая. Но сега надушвам неприятности за България с това правителство и командирования украински министър на отбраната и действително е добре за нас да загубят. Ама нищо такова не се случва, а напротив.
  • 34 От статията

    13 0 Отговор
    Конкретно разбрах че НАТО се е включило пълномащабно във война с Русия
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Постоянно

    10 1 Отговор
    Някой ми говори че НАТО има пет члена което не е вярно защото Русия им го отряза петия

    Коментиран от #41

  • 37 Гордостта на Тара

    11 1 Отговор
    Тия укри ще ни вкарат в трета световна война
  • 38 Смех

    12 0 Отговор
    Нека се възползва, но не ме търсете за фронта, предпочитам да лежа в затвора, но жив, а не да си изгубя краката, ръцете или живота за чужди интереси! Успех в битката ,)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Нато е

    2 14 Отговор

    До коментар #36 от "Постоянно":

    Най силният военен пакт в човешката история Дори по могъщ от Римската Империя ! А малка и слаба русия я гледаме вече три години колко е слаба НАТО ще я разчисти за 12 часа но дано не се стига до там
  • 42 Русия е пародия на държава и на

    2 16 Отговор

    До коментар #1 от "Потрошенко":

    армия и за Чеп за зеле не става

    Коментиран от #47

  • 43 Абе

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Ердо е малко луд ще ги разглоби, ще премести ядрените глави на собствен носител и ще ги изтреля. Даже няма да се очудя ако вече е разработил план и наел техници, които са му казали точно как да го направи...

    Коментиран от #52, #66

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ганев

    9 1 Отговор
    МАААЛЕЕ.....КАК МОЖЕ ДА СА ТАКИВА НАЙВНИЦИ....В НАТО...И ЧЕ ЩЕ ГИ ПАЗЯТ....ТО И БУРКИНА ФАСО СКОРО ЩЕ СТАВА ЧЛЕН

    Коментиран от #48

  • 46 ганев

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ако се стигне до там":

    ИМАШ ЗАПАЗЕН ЧАС...ПРИ ОВТАЛМОЛОГ...НЕ ЗАКЪСНЯВАЙ

    Коментиран от #73

  • 47 ганев

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Русия е пародия на държава и на":

    АБЕ ..ТОЙ ТАТКО ТИ КАЗА ...ЧЕ ТИ СИ ПАРОДИЯ...ПРАВИЛ ТЕ Е КОГАТО НАЙ НЕ МУ СЕ Е.........

    Коментиран от #69

  • 48 Ганчев

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "ганев":

    Много ви страх от това НАТО,бре.

    Коментиран от #55

  • 49 Въпрос

    9 0 Отговор
    Русия ли се приближава към НАТО или НАТО към Русия? С мирни цели, разбира се.

    Коментиран от #105

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ха,ха,ха

    7 0 Отговор
    Ще им отстъпим нашето място. Халал да им е ,но ако чакат НАТО да им помогне ..... има да чакат. Кой европеец е луд да тръгне да се бие с руснака за кефа на Зеленски. Не познавам такива.

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ганев

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ганчев":

    .......САМО ГЛУПАКА НЕ ГО Е СТРАХ..ОТ..ОТКАЧЕНИ...ЛГБТ НАРКОМАНИ

    Коментиран от #78, #100

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Смех в блатото

    3 9 Отговор
    Руските фашисти не смеят да погледнат към страна, която е член на алианса.

    Само лаят през оградата.

    Това казва всичко за това какво ще и какво няма да получи Украйна ако се присъедини :)

    Коментиран от #75

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й 😝😝😝":

    Те са свикнали с речи, които ги унижават.

    Речи, които издигат човешкия дух и достойнство са им непонятни и направо противни, защото им напомнят за собствения им провал. Направо скачат като ужилени като прочетат такива думи.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ганевке ти от две дупки

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "ганев":

    идваш затова си мека мома дашна
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ганев

    6 0 Отговор
    ААУ.....ТАНКИСТИТЕ..В ГЕРМАНИЯ ИЗЛЕЗЛИ НА ПРОТЕСТ....ИСКАТ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО..НЯМА НЕФТ

    Коментиран от #74, #80

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ганевке

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "ганев":

    мома дашна си пак ще ти фръкне полата :)
  • 74 В блатото

    4 5 Отговор

    До коментар #71 от "ганев":

    Така ли коментирате на опашката за евтини яйца?
  • 75 Нали знаеш

    1 8 Отговор

    До коментар #61 от "Смех в блатото":

    Руската Мечка е плюшена

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ей глиганев

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "ганев":

    стига грухтял
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 що не се е...б.....е.......сам

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "ганев":

    отзадзе
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 А също и като

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Пръткин Пъшкин Пуйкин":

    Палячин Прошкин Плиткин Прашкин
  • 85 От руспия

    4 6 Отговор

    До коментар #82 от "Хохо Бохо":

    нищо не става И от монголоидното плешиво жуже също

    Коментиран от #87

  • 86 Глупаците

    6 0 Отговор
    От факти кво измислиха
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Име

    4 0 Отговор
    Офф, да гледат само надалеч от децата на българите - да си се стрелят там някъде.

    Има пубертет и в САЩ и - в Русия.

    И така си върви работата - иначе са приятни като гости и двете нации - като туристи.
  • 89 Редник

    8 0 Отговор
    Какви фантазьори имало само. Украйна в НАТО. Да, ама не. Руснаците затова влязоха и няма да го допуснат, ако ще целият Запад да се изправи на челна стойка.

    Коментиран от #91, #95

  • 90 Хохо Бохо

    3 6 Отговор

    До коментар #68 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Не им се вързвай на Копейките!
    Те и моя ник го ползват поради липса на интелект и въображение...
  • 91 ...

    4 7 Отговор

    До коментар #89 от "Редник":

    "Украйна в НАТО. Да, ама не"
    Затова границата на НАТО с Русия се увеличи с Хиляда и триста километра - Швеция, Финландия, Норвегия
    А скоро и Украйна..
  • 92 НАТО

    5 9 Отговор
    Ако НАТО проведе Специална Военна Операция в Русия, от Русия ще останат само ядрените изпарения...

    Коментиран от #108

  • 93 укран

    7 0 Отговор
    Стига преписвахте тея дебилни пасквили бе!
  • 94 Анкета

    2 7 Отговор
    НАТО може ли да победи Русия.

    жокер:
    нато - над един милиард население
    нато - над сто пъти по-голяма икономика
    ...от русия

    Коментиран от #106

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 След края

    3 0 Отговор
    на СВО НАТО/ЕС се разпадат. Фащ потъват. Най-после.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Какво НА ТО и Украйна в него!!

    2 0 Отговор
    Целта да се бият Русия и Украйна, а НАТО само да Подклажда Огъня, както го правят и сега! Натовци нямат никакво желание да се бият с Русия, нито да умират за Украйна!!
  • 102 Ердоган само съхранява Ядрени бойни

    2 0 Отговор
    Ядрени глави на база, Инджерлик, нищо повече!! Най малко на него му трябва, война!! Рахатлъка си гледа, нее вчерашен Ердо! Поляци, Румънци Балтийските Пуделчета и Храбрата България са Марионетки, нищо друго!! Имаме Един Идиот Тагарев, и около него няколко зависими Политици, това е Храбрата България!! Никой няма да, отиде да си рискува, живота за Украинци, нито за НАТО!?
  • 103 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Много скоро няма да им трябва защита,защото няма да има Украйна.
  • 104 А питам

    3 0 Отговор
    Значи Русия е агресор щото нападна страна на своята граница-Украйна, която трупаше американска военщина и биолаборатории !!

    Какви са САЩ тогава, които нападат страни на хиляди км. от тяхната граница ???
  • 105 А не си ли

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Въпрос":

    задаваш въпроса защо НАТО се разшири точно с бившите участнички от Варшавския договор(доскорошни "верни" съюзници на СССР) дори с бивши съюзни републики като трите Прибалтики и досега миролюбивите Финландия и Швеция? Какво стана с тия които не се присъединиха към НАТО - Грузия, Украйна, Беларус? На Грузия ѝ взеха Абхазия и Южна Осетия с война 2008г., на Украйна Крим,ЛНР и ДНР и война от 2014г. и 2022г., тоталитарен проруски режим в Беларус с ядрени руски ракети на територията превръщайки я в цел за НАТО. Сега се заканват на Приднестровието, Молдова, Казахстан, Армения.

    Коментиран от #107

  • 106 НЯМА ГРИЖА

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "Анкета":

    ПОВЕЧЕ ХОРА И ЗАВОДИ
    ПОВЕЧЕ СМЪРТ И РАЗРУШЕНИЯ
    А ОТНОСНО БРОЙКАТА ЛЕКО ГРЕШИШ
    ЗАД РУСИЯ ОБЩО ЧЕТИРИ И ПОВЕЧЕ МИЛИАРДА АМА СПОКО
  • 107 ОТГОВОРА Е ПРОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "А не си ли":

    АБХАЗИЯ И ОСЕТИЯ КАКТО ПРИДНЕСТРОВИЕТО ЛНР ДНР СЕ ВЪРНАХА В КЪЩИ
    АМА МАЙ КАРАБАХ С АМЕРИКАНСКА ПОМОЩ НЯКОЙ ГО ПРИЛАПА
    ТА НЕ СЕ НАДЯВАЙ НА НАТО ЩОТО СААКАШВИЛИ ГОРКИЯ МНОГО СЕ НАДЯВАШЕ А СЕГА Е В ПАНДИЗА В СЪЩАТА ТАЯ ГРУЗИЯ
    ЩО БЕ ВЕЛИКИЯ УКРОГРУЗИНСКИ ПАТРИОТ И НАТОВЕЦ Е В ПАНДИЗА
    СИГУРНО Е СПОДЕЛЯЛ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ
  • 108 АМИ ДА ПРОБВА

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "НАТО":

    ЗА ТЪПОУ......НИЦИ КАТО ТЕБЕ ЦИТАТ

    АКО НА СВЕТА НЕ СЪЩЕСТВУВА РУСИЯ ЗА КАКВО НИ Е СВЕТА
    БАТ ПУТЯ С ГОЛЕМИЯ
  • 109 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Трол ли си, труп ли си не мога да разбера! Май и двете?
  • 110 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Никакво влизане в нато няма има,ако толкова са замилели натовци за зеленски,отдавна да бяха се намесили пряко.С такива коментари създават илюзии,за да прикрият истинските си намерения.Всъщност цялото нато няма да го хвърлят срещу Русия,а като падне Украйна,ще завлекат друга страна,например Финландия.Ще им кажат ,че сега е тъкмо времето да вземат реванш за финската война през 1940г,и да ги уверят че с нато зад гърба си да се чувстват уверени,че ще превземат Ленинград и всичко до Ладожкото езеро.Защо иначе да ги вкарват по спешност финландците,ако американците не са имали такива планове.
  • 111 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "инфо":

    туй всичко нато е фалшименто..заради някой си поляци или украинци,румънци и др. "съюзници"..сащ няма да задействат член 5...защото преди това ще има комисии,подкомисии и други такива..Така че не се въобразявайте..че ротшилд или рокфелер ще пожертват своите пари и здраве за идиоти от изтока..