Last news in Fakti

10 Януари, 2024 13:00 2 688 31

Затишие след буря или затишие пред буря?

  • затишие-
  • буря-
  • украйна-
  • сащ-
  • русия

За част от анализаторите, „поражението“ на Украйна може и трябва да бъде избегнато, защото страната, която спира имперските амбиции на Путин, е щит на западните демокрации. Украйна победена ще се превърне в нова Белорусия. Има и друга опасност. Много е вероятно победоносният марш на руската армия да не се задоволи само с Украйна

Затишие след буря или затишие пред буря? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приятели ми пращат линкове с публикации от руски информационни източници. Благодаря, но не ги отварям. Задоволявам се с коментарите, публикувани в „западните медии“.
Доскоро всички разпространяваха новини за „Контраофанзивата“, за атентатите в гърба на руската армия и пробивите във „Вълнолома“ от мини, през който украинците трябваше да преминат, за да си върнат Крим.
След отказа на американския Конгрес да отпусне нови 70 милиарда на Киев и последвалата европейска безпомощност пред ветото на Унгария, надеждите на Зеленски за допълнителни 50 милиарда задължиха европейците да гледат с нови очила към близкото бъдеще.
За част от анализаторите, „поражението“ на Украйна може и трябва да бъде избегнато, защото страната, която спира имперските амбиции на Путин, е щит на западните демокрации. Украйна победена ще се превърне в нова Белорусия. Има и друга опасност. Много е вероятно победоносният марш на руската армия да не се задоволи само с Украйна. Според защитниците на тази теза, Германия трябва да предостави на Киев ракети "TAURUS", а Франция изтребители "RAFALE" час по-скоро. В противен случай нищо няма да спре Путин да навлезе в централна Европа. Този вид политолози не спират да определят военните успехи на Русия като доказателство за агресия срещу „демократична“ Украйна. Те пропускат няколко факта. Първо споразумението с Горбачов за изтегляне на „Червената армия“ от ГДР срещу не напредване на НАТО. Западът не си удържа на думата и НАТО се разпростира до Украйна. Никой не окачествява „настъплението“ на организацията като „агресия“. Наистина настъплението бе извършено с „нежни“ цветни революции, без жертви с „особени грижи“ за новия политически елит и неговите деца. Второ – Украйна не е „демократична“ държава и никой не може да каже коя от двете - Русия или Украйна е по-корумпирана. Що се отнася до евентуалната ненаситност на Москва за присвояване на нови територии, тревога, която разпространяват поляци и балтийци, може да се обори лесно с няколко цифри. Говори се, че до сега Русия е дала повече от 300 хиляди жертви. Докато се стигне до примирие, тази цифра ще се увеличи. Кой нормален човек би могъл да предположи, че страна, която е разположена върху 17 милиона квадратни километра, ще предприеме нови военни действия с обезкървена и изморена армия?
Има коментатори, които не крият изненадата си пред задаващия се провал на НАТО. Най-мощната страна членка на съюза, считана за свръхсила със завиден военнопромишлен комплекс, не можа да задоволи нуждата от снаряди за украинската армия. Американците търсят калибър 155 на световния пазар, за да снабдят своите украински съюзници. При това кризисно положение, може ли Европа да разчита на „Американския чадър“ в случай на руско нападение? Явно призивите на Макрон за обща европейска отбрана са останали „глас в пустиня“. Докато американците имат само един танк, европейците имат 17! Същото пагубно разнообразие се наблюдава в самолетостроенето. Европа разполага с 20 различни бойни самолета, а щатите със 6!
След двегодишната война в Украйна и трагедията, която продължава, все още има хора, които си спомнят за времето, когато Ширак и Шрьодер протегнаха ръка на Путин през 2002 година. „Тройката“ се противопостави на войната в Ирак и начерта пътя за сътрудничество и благоденствие за народите на „Стария континент“. Тази естествена връзка не се хареса на всички. Никаква пропаганда не може да скрие кой работи „успешно“ 20 години против нея.
Понастоящем, журналисти, икономисти в западните медии разискват и сравняват наличните икономически данни без да намират обяснение на създалата се парадоксална ситуация.
В началото на войната общият Брутен Вътрешен Продукт на Русия и Беларус беше 3,3% от БВП на САЩ, Канада, Европа, Япония и Корея. Въпреки очевидното икономическо превъзходство на Запада фактите водят до двойно заключение. Украйна губи войната, защото най-богатите страни в Света не произвеждат достатъчно оръжие. Втората констатация е, че икономиката, наука с която Западът се гордее, има „бели страници“, които реалността попълва днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    53 3 Отговор
    Е , изчакайте го човека да удари две линии , и една цигара , и ще се окопити - контранастъплението започва пак !!!
  • 2 Шиши и тиквун атлантици

    33 2 Отговор
    Магнитски ги д при за гушмака и слушкат
  • 3 Русофил

    8 48 Отговор
    Западът трябва да удесетори производството на оръжия, иначе ще падне завинаги под
    руско робство.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шаро

    53 9 Отговор
    Много точен коментар!
    Ако ЕС и Русия си подадат ръце и работят заедно, няма САЩ, няма Китай...
    Е за това ни тровят краварите.

    Коментиран от #9

  • 7 Клуб Зет

    4 16 Отговор
    Е клозет...
  • 8 Зеления с розовите 👓

    16 1 Отговор
    Затишие в окото на бурята.
  • 9 Англосаксите винаги

    38 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шаро":

    са се стремели да предотвратят съюз между Германия и Русия.
    И понеже са си отгледали няколко поколения политици, засега успяват.
  • 10 демоникрация

    19 0 Отговор
    Единствено ПАРТИЙНАТА ЛИНИЯ е ПРАВАТА линия! Чети пропагандата и пълней.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оги

    44 1 Отговор
    Триете негодници,но днес се навършват 81 години от ударите на САЩ по София, наведете празните си глави и почетете паметта на загиналите!!
  • 13 По какво сме били 6-ти в Европа?

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ей ти си":

    Питам за един приятел.
  • 14 Като умря английската кралица

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ей ти си":

    пак имаше такова стълпотворение.
    И същите словоизлияния.
    "На кого ни оставяш?"
    "Ти ни научи на всичко, което знаем" (аз тук се чудех на какво ги е научила).
    А всъщност единствената и заслуга е, че не е направила никаква издънка (което не е малко все пак)и от време на време се явяваше на балкона на Бъкингамския дворец.
    А, и през войната се е снимала до един военен камион.
    Така малко по-полека с величаенето на царски особи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИСТИНАТА

    34 3 Отговор
    какви имперски мераци имал путин? някога да е казвал, чи иска да вземе украйна? понеже укрите тормозеха руснаците в донбас и той отиде да ги понабие и като мн знаят ще си вземе и територията барабар със своите.
  • 17 ИСТИНАТА

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    премери ли си температурата?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИНЖ

    7 23 Отговор
    Цяло чудо(подвиг) е, че Украйна запази 80% от територията си. Поздравления. Заслужават да са независима държава, църква и нация.

    Коментиран от #23

  • 21 Дивергент

    23 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Речите на Зеленски отдавна не впечатляват масите.,,Резултатите" от политиката му обаче,са ,,впечатляващи".По отношение на историята мога само да кажа,че който не я помни е обречен да я повтаря.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Заслужават.

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИНЖ":

    Щяха и да ги имат, ако не ги бяха измамили и не бяха влезли в обувките на фашагите. А сега какво имат? Разбита инфраструктура и хиляди жертви. Жалко . И те и руснаците са правени по един тертип и докато не се изтрепят няма да мирясат. Все пак логиката е на руска страна. Освен че са повече имат и ядрено оръжие.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха-ха

    23 3 Отговор
    Путин си достатъчно територия и население за да има имперски амбиций. Той едвам се справя с това което има ,та му липсва само Украйна. Украйна не е спазила договорките с Русия и затова ще си плати, а цената е унищожена инфраструктура и икономика. Украйна като територия няма да бъде това което беше, заради тормоза на руското население е Донецка и Луганска област, а Крим е място от което ако някой нападне Русия нямат достатъчно време да реагират. И да не ви харесва коментара има хора който мислят,слушат внимателно и четат между редовете. Не сте длъжни да се съгласите с написаното, но има и други който мислят така.

    Коментиран от #26

  • 26 Стършел

    3 11 Отговор

    До коментар #25 от "ха-ха":

    Май нарочно забравяш, че Украйна беше житницата на СССР. Путя иска да ги откъсне и от излаз на море и т. н. Стратегията му е ясна. Просто дългото стоене във властта ражда, алчност и уродство!

    Коментиран от #28

  • 27 Чичо

    15 0 Отговор
    Какво е Русия, Какво е Украйна? Може ли някой да ми каже назад в историята, колко смесени брака има между украинци и рускини и руснаци и украинки? Техните деца какви са? Руснаци или украинци? Краварите радостно потриват ръце, защото се избиват братя, сестри, братовчеди които имат един ген, което не може да се каже за прехвалената сбирщина Америка
  • 28 Русия

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Стършел":

    е един от най-големите производители на зърно в света, така че изобщо не им трябва Украйна за зърно.

    Коментиран от #29

  • 29 Не знам

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Русия":

    колко зърно е произвела РФ, но кокошките вече са го изкълвали и не щат да снасят яйца. За най-голям производител на зърно да не можеш да въдиш кокошки (вече и пилешкото е кът в РФ). е срамно.
  • 30 Пакистанец

    10 2 Отговор
    Ти да видиш, Путин щял да превземе европа???
    И за какво му е? Какво ще вземе?
    Германци вече няма. Тия, дето са немци протестират с тракторите
    Турци? Че той си е в прекрасни отношения с Турция
    Мароканци? Че за какво са му???
    Нидерландци? Че те са на мерешата в облак дим
    Афганистанци? Същите дето Австрия ни ги дава. Че той може да си ги внесе от Афганистан
    Притрябвала му е европа на Путин. Той владее 1/6 от планетата, богата на природни ресурси. За тях вият евро-чакалите че при тях само ветър и перки, друго не остана. Европейци също

    Коментиран от #31

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Пакистанец":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.