Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Януари, 2024 19:00 3 481 86

Путин надуши слабия Запад и опасно ескалира войната

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война-
  • авдеевка-
  • бахмут

Повечето експерти очакват това да продължи до президентските избори на 17 март 2024 г., които Владимир Путин изглежда сигурен, че ще спечели

Путин надуши слабия Запад и опасно ескалира войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Именно в тишината на войната се пише историята. А тaзи, която покрива Украйна от няколко месеца, е все по-тежка и заплашителна. Именно в слабите места на войната Владимир Путин изпраща своите ракети, за да разшири раните на Украйна, да деморализира нейното население и да разубеди Запада от по-нататъшно участие. От 29 декември поток от руски ракети пада върху Киев, Харков на изток и други украински градове. В петък стотици ракети и дронове камикадзе, изстреляни от Русия, оставиха 30 убити и 160 ранени. Същото беше и във вторник, 2 януари, когато руските атаки причиниха множество цивилни жертви в столицата и Харков. Докато фронтовата линия беше замръзнала в продължение на няколко месеца на изток и юг, тя внезапно се възроди. Вълната от руски бомбардировки, една от най-жестоките от началото на войната, беше насочена към сгради, родилни отделения, търговски центрове, както и индустриална и военна инфраструктура. Това пише в свой материал политическият анализатор на френския вестник Le Figaro Изабел Ласер.

Украинските власти очакваха това. Владимир Путин обеща да "отмъсти" за смъртта на цивилни след мащабната бомбардировка, извършена в събота от украинската армия срещу руския град Белгород, която остави 25 убити и около сто ранени. Руският президент обеща да "засили" ударите срещу Украйна. Той удържа на думата си. Но атаката от петък вече представляваше "отмъщение" за унищожаването от украинците четири дни по-рано на руски десантен и транспортен кораб в кримско пристанище, използвайки френско-британска ракета SCALP с голям обсег. Седемдесет и седем руски моряци загинаха в операцията.

Освен отмъщението, подновяването на руските бомбардировки има за цел да дестабилизира Украйна в средата на зимата. Миналата година по същото време руснаците вече бяха започнали бомбардировки срещу гражданската инфраструктура, за да парализират страната, да дезорганизират тила на фронта и да увеличат страданието на населението, изправено пред студ, липса на вода, тъмнина и изолация. Увеличаването на атаките цели и насищане на украинската противовъздушна отбрана. Военната ескалация е и послание, изпратено от Владимир Путин към западните съюзници на Украйна. Начин да отпразнуват Новата си година, като предупредят, че Кремъл няма намерение да спре войната си. И че неговата цел продължава да е да унищожи Украйна, за да я подчини.

Повечето експерти очакват това да продължи до президентските избори на 17 март 2024 г., които Владимир Путин изглежда сигурен, че ще спечели. По този начин възобновяването на офанзивата ще има за цел да гарантира, че никакви лоши военни новини за руснаците в Украйна няма да попречат на предизборната кампания. От своята цитадела в Кремъл Владимир Путин консолидира властта си, разклатена миналото лято от бунта на Пригожин. Въпреки санкциите на Запада, Русия успя да увеличи военното си производство и да попълни фронта си с повече от 1500 танка и 22 000 дрона. Военният подем е подпомогнат и от съюзниците на Русия - Китай, Иран, Турция, Северна Корея, Обединените арабски емирства - които му осигуряват необходимите компоненти или оръжия.

След провала на контранастъплението през 2023 г. украинската армия изглежда е променила подхода си, поне временно. Изправени пред невъзможността да се пробие фронта и да се отслаби руската отбрана, целта, според военните анализатори, сега е да се защитят източната и южната линия, докато се опитват да загубят минимално количество земя през зимата, докато чакат нови доставки западни оръжия. В интервюто, което даде на The Economist, Володимир Зеленски прогнозира, че Черно море, където украинските сили успяха да поставят руския флот в отбрана, ще бъде центърът на тежестта на войната през 2024 г. и че целта на неговата армия ще бъде да изолира Крим, за да го отреже от Русия и нейните доставки на войски и оръжия. Той призовава за достатъчно мощни ракети, за да унищожат Керченския мост.

Украинският президент отправи нов призив под формата на предупреждение към своите западни съюзници. Идеята, че Владимир Путин започва да печели войната в Украйна, е просто "усещане", предупреждава той. Като помагат на Украйна и ѝ предоставят оръжия и финансова подкрепа, европейците допринасят за защитата на континента. Но ако оставят Украйна да загуби, те ще се изправят пред нови войни, които ще бъдат започнати от Владимир Путин. "Путин, каза той, усеща слабите като животно, защото е животно. Надушва кръвта и усеща силата си. И той ще ви изяде на вечеря с вашия Европейски съюз, вашето НАТО, вашата свобода и вашата демокрация."

От няколко месеца западняците са загубили чувството си за неотложност. Те започнаха новата година, фокусирани върху политическите избори през 2024 г., която ще бъде решаваща за Европа и Съединените щати, особено в случай на завръщане на власт на Доналд Тръмп. На 29 декември руска ракета наруши полското пространство за три минути и 40 километра, без да предизвика ни най-малко заседание на NAC, Северноатлантическия съвет, органът за вземане на политически решения на НАТО. Западняците се изкушени да погледнат настрани. Въпреки сериозността на ситуацията, европейските правителства не са обвързали своите страни с военна икономика.

През 2023 г. Западът позволи на украинците да дадат отпор на руснаците. 2024 г. ще бъде годината на истината. Ще позволят ли на украинците да победят? Ще бъде ли разкъсано колебливото мълчание, в което ги държат, преди да е станало твърде късно?


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин в бункера

    23 65 Отговор
    може да си надуши само собственитередки eкcкpeмeнтu, разпръснати навсякъде.

    Коментиран от #45

  • 2 Майна

    88 27 Отговор
    Великият Путин успешно ще приключи СВО!
    Русия ще си прибере своето и ще го възстанови!

    Коментиран от #38

  • 3 Случайност или не

    22 32 Отговор
    От конфликта в израел,дребния има голяма полза .

    Коментиран от #9

  • 4 Да не забравим

    75 14 Отговор
    На коя страна се бие запада - не на българската:

    На 10 януари София и България отбелязват 80 години от англо-американските бомбардировки над столицата. През 1944 година са разрушени множество сгради. Има стотици цивилни жертви.

    "София трябва да бъде унищожена, а в развалините и да се сеят картофи", казва тогавашният министър-председател на Англия Уинстън Чърчил.

    Коментиран от #16, #18, #22

  • 5 Майна

    55 13 Отговор
    Ех ,ционисти, англосакси изродени, няма как да победите Православието..!
    Това не е ,,банков Гешев,, за който имате ръководство в Талмуда
    Ха ха ха

    Коментиран от #10, #24, #26

  • 6 Някой

    62 12 Отговор
    "На руската армия и се е наложило да нанася удари с ракети производство 2023 година. Всички удари след 02/01/24 са били нанесени с такива ракети. Това означава че за първите 8 дни на 2024 руската военна индустрия не е могла да произведе нито една ракета, което е доказателство че санкциите имат ефект"
    Това е поредната изцепка на Урсулата. Е, как след като такива недоразумения са начело на Европейския съюз западът няма да е слаб
  • 7 Русофил

    17 39 Отговор
    Путю надуши огъня, ама да не го опекат за вечеря.
  • 8 Мдааа

    52 11 Отговор
    Западът смърди на загнило, как няма да го надуши? А Бай Дън чак тук понамирисва!
  • 9 Полза ли?

    10 37 Отговор

    До коментар #3 от "Случайност или не":

    Той е тоя дето запали фитила на Хамас, чрез Иран. Обаче пак не му излязоха сметките. Само удължи агонията на РФ.
  • 10 Майна

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Гешефт, не че Гешев не беше дребен гешефтар..
    Ко стана с тоя човек, дето търча до израелското лоби в САЩ?
  • 11 Потрошенко

    25 7 Отговор
    eми като не се къпе западът, ще го надушат пхахахахахахааа

    Коментиран от #46

  • 12 Той

    39 7 Отговор
    Стига с това оръжие, говорете веднъж за. От, ако трябва тази т.нар.Украйна да отстъпи , за да бъде съхранено човечеството, апропо няма и да загуби кой знае какво, там все пак гинат хора.Нека се спре тази безмислена касапница

    Коментиран от #23

  • 13 Колективния Запад

    35 5 Отговор
    Не слабия запад, а колективния запад. Там пак нови булки в политиката, че и млади. Пример, най-младия премиер на Франча. Френска мадама.

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бамбука

    8 19 Отговор
    Слабия Запад ? Той и Хитко така си мислеше докато пращаше подводници на Източното крайбрежие и докато САЩ воюваха с Япония. НО ...сметките излязоха криви.
  • 16 Ако смяташ така

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Да не забравим":

    тогава смяташ, че защото сме били на страната на Хитлер тогава, значи Хитлер е бил прав. Тоест си нацист и убиец на всичко що не е "Ариец". Така ли?

    Коментиран от #21

  • 17 Свободен

    8 27 Отговор
    Без Китай , Русия е само територия!
    Трябва добре да се подмазват на китайците и да им дават всичко, което китаеца поиска!
    И най-свидното, защото пАри в Русия нЕма!
  • 18 Русофил

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "Да не забравим":

    Да не забравяме, че Чърчил е обещал Велика България на Фердинанд ако се намеси по време
    на Галиполи, но той предпочита да загуби всичко.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сега Путин смята така

    4 28 Отговор

    До коментар #16 от "Ако смяташ така":

    Всичко що не е руснак по света, или не иска да робува на Русия трябва да бъде заличено.
  • 22 Механик

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Да не забравим":

    Царство България обявава война на САЩ и Обединеното кралство на 14 декември 1941 г..Също така нашето ВВС и ПВО сваля значителен брой самолети летящи към румъния .......

    Коментиран от #41

  • 23 АГРЕСОР не се жали

    6 12 Отговор

    До коментар #12 от "Той":

    Той се трепе. Путин две години са мъчи с Украйна. Що ли ???
  • 24 Най-мощно е

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Православието в Грузия. Царица Тамара, наричана цар Тамара, защото царица е когато е съпруга на владетел. В случая владетелят е била тя Тамара и то цели 29 години от 27.03.1184 до 18.01.1213 година.
  • 25 Майна

    19 5 Отговор
    В ,,хамерикански свободни медии,, отдавна има доказателства и , че Мишел на Обама е Майкъл( има извадени доказателства от регистратури, избирателни списъци)
    Шваб и онзи Харари са също гей двойка..
    Извратеняци начело на Света..
    Какво очакваме ?

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ами да

    6 13 Отговор
    Западът не взема на сериозно тъпото джудже! Когато реши, ще го завре, където му е мястото!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Урюрвкос

    16 1 Отговор
    има ли орден или медал...паднал в неравен бой за просперитета и благоденствието на американския народ...първа втора и трета степен....изрязани от тиква
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 добре ли си?

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    щяла да възстанови, хахахаа. Те отопление и осветление на собствена територия не могат да осигурят....
  • 39 Руска🐻

    22 4 Отговор
    Вашингтон: Нарушенията от страна на Русия на резолюциите на ООН чрез притежание на севернокорейски оръжия са "отвратителни" това каза КРАВАРСТАН УБИЕЦА НА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ПО СВЕТА

    Коментиран от #43, #54

  • 40 3 март

    21 6 Отговор
    Путин, смачкай това недоразумение, дето се казват НАТО и САЩ.

    Коментиран от #53

  • 41 Някой

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Много човеколюбиво оправдание - да си отмъщаваш на цивилните. Тая опорка кой ви я спусна.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 сега виж

    4 12 Отговор

    До коментар #39 от "Руска🐻":

    и рсийката коко страни е нападала и колко територии е грабила
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Верно ли бе

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Путин в бункера":

    Това да не тихе Бай Пън дето пак сехе изпуснал в памперса ?

    Коментиран от #63

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Киев

    10 7 Отговор
    През 10 ти век Киев става СТОЛИЦА на руснаците.
    Какво е това - Украйна.
    Докато Киев не стане руски , руснаците няма да се спрат.
    Четенето на история е много важно.

    Коментиран от #52, #66

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ми той надушва....

    4 17 Отговор
    Надушва, руски фекалии, гниещо месо по украинските поля, надушва собствената си смърт след време, надушва как изведнъж слабият Запад така може да му го набие че да му извръхнат очите.

    Коментиран от #64

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 😅😂😆.....

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Киев":

    Ама ти можеш ли да четеш бе.... Иди..
    😂
  • 53 Хм.....

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "3 март":

    Тежка диагноза е твоята, като малък колко са издевателства ли върху теб???
  • 54 Будител

    19 3 Отговор

    До коментар #39 от "Руска🐻":

    Америка е най големият престъпен свят...само трафика на хора е бизнес над 150 милиарда...робите днес са повече от колкото във времето когато робството не е било забранено.....на 50% от съвременните роби са деца,които стават жертви на педофили....и факти не ме трийте,това е факт и е цитат от широкомащабно изследване на комисия за жертвите на трафика на хора и жертвите на педофилията при държавният департамент на САЩ....и американците лицемерно казват че много ги е срам от този факт
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Джоко

    18 3 Отговор
    Хаха! Самите украинци вече искат да го изядат и навъртят на фишек зеления потник. Този клоун донесе такива беди на 40 милиона, че няма как вече да умре в съня си!!!
  • 57 НЕМА ЕСКАЛАЦИЯ

    8 0 Отговор
    .........НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА..........
  • 58 Там са където трябва да са

    5 1 Отговор
    Просто ЦРУ постепенно ги вкарва в коловоза в който да карат без да мислят за глупости и масово самоубийство примерно
  • 59 Нури

    12 2 Отговор
    Русия е Сила и Мощ
  • 60 някой

    4 11 Отговор
    Путин като направи по-добра кола от японците или по-добър телевизор или таблет ще го призная !!!??

    Коментиран от #62

  • 61 Един

    2 3 Отговор
    Надушил си е ануса.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ФАКТ Е

    3 11 Отговор

    До коментар #45 от "Верно ли бе":

    Филия е любов, фобия е страх!
    Русофилията е еврофобия!
    Гъзрожденството е национално предателство!

    Коментиран от #80

  • 64 россиян..

    11 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ми той надушва....":

    Тиквуните са много сбъркано племе,днес носат цвекьие в знак на уважение.пред паметнико на щатските летци,дето преди 80 год.бомбардираха столицата им..кво да праиш сган сглобкаджийска..
  • 65 Украинският президент...

    6 1 Отговор
    ... отправи нов призив под формата на предупреждение към своите западни съюзници. "Путин, каза той, усеща слабите като животно, защото е животно. Надушва кръвта и усеща силата си. И той ще ви изяде на вечеря с вашия Европейски съюз, вашето НАТО, вашата свобода и вашата демокрация."
  • 66 Четенето

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "Киев":

    наистина е важно! Киевска Рус....?!?! "През 968 – 969 е извършен поход срещу Първата българска държава, в резултат на който тя е разгромена, територията ѝ е окупирана а Борис II е пленен. " Направо князът потомък на Рюриковичи е завладял България. А самата Киевска Рус е част от Украйна, Беларус и Русия.
  • 67 В.В.П.

    11 2 Отговор
    Путин е бог !!.Станах ПУТИНИСТ от Две години ..Преди това бях при западен боклук...Обаче Западът е робовладелец и Колониалист ..от 400 год .
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Влади-Мир

    6 1 Отговор
    Човека ви каза, че следва втори етап,...а всички шарани 3 дни 3 минути...и т.н Просто за сведение Русиия е унищожила всички империи до сега!!!;))
  • 70 Б.Б

    4 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че всичко е на религиозна основа?! Протестантството (евангелизма) и юдейството са най-гнусните религии в света !
  • 71 В.В.П.

    6 2 Отговор
    И ,българи ,и турци ,и цигани ,арменци благодарете на РОССИЯ ,че ви освободи от 500 Робство..РОССИЯ е свобода ..Отново освобождава Този път руските ,от ботуша на нацизма ..
  • 72 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Путин е добър стратег ,А животно е Зелю шарана .Артист и наркоманец.Ахаха
  • 73 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Ще позволили Западът на Окрайна да победи...???.Самия въпрос е огромна глупост ..Тъпо като окропа . Ахаха .
  • 74 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Казано правилно ..Западът ,т .е сащ надушиха че ,Зелю е огромен шаран .И подпалиха чергата ..Той само си играе ролята ..Всичко се ръководи от Пентагонът...Мрете за Зелю,, Окропи.!!
  • 75 Румен

    3 10 Отговор
    Един убиец няма нюх. Той го е страх от Навални, а вие пишете че е герой. Путин скоро е мъртвец

    Коментиран от #78, #85

  • 76 Правоверен Евроатлантик

    6 1 Отговор
    Щом Италия и Франция реват за преговори, значи руснаците са ударили точно където трябва.
    Ако сега рекат да правят истинско настъпление вероятно ще пробият фронта на поне няколко места и вече няма да се говори за преговори, а за капитулация.
  • 77 Бла бла бла бла

    6 1 Отговор
    Мнение от франсетата?! Те имаха един единствен световен политик - Шарл дьо Гол! Другото е пълнеж!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ама стига глупости

    2 1 Отговор
    Чета - опити за манипулации отвсякъде. Чета коментарии - емоции и приказки от кръчмарската маса. А фактите са си факти. Украйна с помощта на САЩ изгражда силно укрепена отбранителна линия още през 2014. Там където сега руската и украинско армия водят окопна война сега. Питам ви: Защо е изградена тази отбранителна линия през 2014? Западните държави потвърдиха, че нямат повече въоръжение да помагат на Укр. Парите също потънаха. А Русия набързо преправи икономиката за военно производство. Зелено оаканите либералисти в Европа и САЩ нямат реални шансове.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 КАСАПИН

    1 1 Отговор
    ПУТИН ЕСКАЛИРА ВОЙНАТА
    ЧИ КОГА Е НАПРАВИЛ ОТ ЛВОВ КАРТОФЕНА НИВА НЕ СЪМ ЧУВАЛ ДА НЕ Е ВЧЕРА
    САМО ДЕТО ЗАРИНА КИЕВ С ФЕКАЛИ АМА СЕГА Е СТУДЕНО И НЕ МИРИШЕ МНОГО
  • 83 Ейджи

    0 0 Отговор
    Родилните отделение пълни с раждащи мъже!
  • 84 максим

    0 0 Отговор
    войната се води, като се стреля по родилни отделения и универсални магазинй!!!може също и по- театри,кина и ледени пързалки.е лумпенизацията, вече е повече от ясна.простащината тотално превзема света! който иска да вярва!!!
  • 85 максим

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Румен":

    навалния ще бъде много дълго дневален,друже.ама много дълго.
  • 86 Чичо Сам

    0 0 Отговор
    Бай Дън надуши голямата лапаница и корупция в Окрайнина.