Last news in Fakti

14 Януари, 2024 10:00 2 215 76

"Генерал Христос": падението на РПЦ при патриарх Кирил

  • патриарх кирил-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • руска православна църква

И последните популярни противници на войната, която Владимир Путин започна срещу Украйна през февруари 2022 г., са изтласкани от Руската православна църква

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Енориашите масово напускат църквата, а той наказва свещеници, които не харесват агресията на Путин в Украйна: патриарх Кирил превърна РПЦ в секта, благославяща падащите върху украинците бомби, пише Иван Преображенский:

На Рождество Христово - Руската православна църква (РПЦ) го отбелязва на 7 януари - патриарх Кирил наложи забрана за служение на свещеника в популярната московска църква "Света Троица” Алексей Умински. През декември друг известен московски духовник Владимир Лапшин беше пенсиониран поради навършване на 75-годишна възраст. На мястото на Умински предстоятел на църквата стана скандалният милитарист Александър Ткачов. В първата си проповед на новото място той разказа за "генерал Христос".

И последните популярни противници на войната, която Владимир Путин започна срещу Украйна през февруари 2022 г., са изтласкани от Руската православна църква.

Краят на възраждането на църквата

Отец Алексей (Умински) е един от последните свещеници, който е лице на РПЦ още от 1980-те години, когато в Съветския съюз се говореше за постепенното възраждане на духовенството. Тогава свещениците се срещаха с вярващите "по домовете" и се създаваха първите големи общности. Сред тях имаше и такива, които се формираха около известни православни интелектуалци, сред които, разбира се, беше и отец Алексей Умински. Именно той през 1993 г. стана предстоятел на църквата "Света Троица" в Москва, където създаде невероятна атмосфера на християнска духовна свобода, на която и аз, докато живеех в Москва, имах време да се насладя за кратко.

Всичко, което той е свършил, просто не може да бъде описано в един текст, а не е и нужно. Достатъчно е да се припомнят най-открояващите се негови действия в последните и особено мрачни за Русия години. Заедно с няколко други духовници той не се уплаши да дойде и да подкрепи политика Алексей Миняйло по време на съдебния процес през 2019 г. В продължение на много години свещеникът и неговите енориаши помагат на детския хоспис "Дом с фар" - не само финансово, но и например като водят в своята църква на литургия деца със специални нужди, на които в много московски храмове не се допускат до богослужение и причастие.

Отец Алексей ръководи мисионерска, образователна и писателска дейност. И накрая, предстоятелят на църквата "Света Троица" в Москва не прие агресията на Путин срещу Украйна и продължи да се моли за мир, когато повечето свещеници четяха по същество провоенна молитва, специално измислена и наложена от патриарх Кирил на цялата Руска православна църква след нахлуването на Русия в Украйна. За това Умински, а също и неговото паство, бяха наказани. Патриархът лично подписал указа, а свещеникът бил призован на църковен процес в катедралата "Христос Спасител", който обаче не се състоял на 11 януари. Възраждането на християнството и църквата завършва с откровен милитаризъм, за какъвто РПЦ не е мечтала дори по времето на Сталин.

Войнстваща и разпадаща се църква

За 20-те години, през които отец Алексей Умински беше предстоятел на църквата "Света Троица”, Руската православна църква осезаемо се промени. Тя загуби и доверието на много руснаци. Вместо покойния патриарх Алексий II, който предпочиташе да спазва дистанция от държавата, неин глава стана Кирил, който бързо се превърна в един от кремълските олигарси по отношение на своята реторика, доходи и агресивност.

Резултатите от тези промени са плачевни. След началото на пълномащабната руска инвазия Украинската православна църква се отдели от РПЦ - тя не беше много по-малочислена от руската. Броят на хората, които посещават църквите по Коледа, дори според официалните данни на руското Министерство на вътрешните работи, е спаднал с около 40% от 2022 г. насам - от 2,4 млн. на 1,4 милиона души.

Самият . Извън страната той е възприеман като обикновен руски олигарх: в Чехия е санкциониран от началото на 2023 г., а в Европейския съюз засега е спасен от същото само благодарение на застъпничеството на друг приятел на Путин - унгарския премиер Виктор Орбан.

Руската православна църква няма да се възроди

Милитаризацията на Руската православна църква и фактическото ѝ включване във войната на страната на руската окупационна армия укрепват отношенията на патриарх Кирил с Кремъл. Но самата РПЦ се превръща в старозаветна секта. Вместо християнски призиви за милосърдие и човечност, свещеници като отец Александър Ткачев, който наследи отец Алексей, всъщност агитират за човешки жертвоприношения и са готови да благославят ракети, падащи върху хората в Украйна.

Времето, когато църквата беше институцията, която се ползваше с най-голямо доверие сред руснаците, отмина и тя отдавна е изместена от армията и специалните служби. Сега, дори и путинизмът да рухне и патриарх Кирил да бъде заменен от някой като отец Алексей, съвсем не е сигурно, че РПЦ ще успее да изпълзи от смъртоносната криза. Изглежда сме близо до това - независимо дали под натиска на Кремъл или по собствена инициатива - патриарх Кирил да дойде и да отслужи празничната литургия в камуфлажни одежди.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    41 17 Отговор
    Гьобелсвеле рупора на истината.

    Коментиран от #68

  • 2 Русофил

    35 25 Отговор
    След Ленин няма РПЦ. Има КГБ.

    Коментиран от #69

  • 3 Бонев

    44 23 Отговор
    Друго си е католическата църква, която разрешава еднополовите бракове.

    Коментиран от #20, #50

  • 4 Отец Дионисий

    38 34 Отговор
    Русия е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.
  • 5 Биби Кинк

    6 12 Отговор
    Ромсiа до Петраl е староверско- несторианска! Сеги е гебейско- гереушна!
  • 6 Последния Софиянец

    26 17 Отговор
    Познавам едно момче украинец с патерици.Бандеровците му счупили краката понеже се молел в Киевската Лавра.

    Коментиран от #11

  • 7 Истината:

    14 1 Отговор
    Починал е братът на патриарх Неофит - диригентът на Смесения хор при Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" доц. Димитър Димитров. Това съобщиха за БНТ Георги Еленков - втори диригент на хора, и отец Антоний от храма.
    Доц. Димитров е издъхнал на 11.1.2024 на 80-годишна възраст. Роден е на 20 януари 1943 г. в София
    Той бе един от най-изтъкнатите български богослови и музиканти, хоров диригент, педагог и музикален общественик.
  • 8 Истината

    37 33 Отговор
    Руското православие е ерес и богохулство.
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

    Коментиран от #16, #70

  • 9 ХАХАХА

    27 13 Отговор
    Е според папата пък няма лошо в "любовта" на католическите свещеници към момченца! За разрешаване на еднополовите бракове какво да говорим ? Значи според дойчето Христос е цял генералисимус! Ех година лицемери!

    Коментиран от #43

  • 10 12340

    12 8 Отговор
    ".... пише Иван Преображенский...."
    ... Никому неизвестен писач
  • 11 Аз съм веган

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ти не трябваше ли да протестира пред посолството и да го разрушиш?
  • 12 Очевидци

    17 16 Отговор
    Тия там са много напреднали в облъчването на масите: и църквите им приличат на военни паметници тип мочА с войници танкове и оръжия вместо стандартните икони които очакваш да видиш в православна църква
  • 13 факуса

    14 17 Отговор
    осрайна замина и сега зелките ровят дет могат само и само да замажат провала на великия крадлив западащ свят,нещо се умълчаха за великия занулител от давос клаус швабът,ко стана с туй зануляване,май няма да е по техен сценарий,щот те са губещите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Генерал свети Петър

    25 12 Отговор
    Всички копейки са душевно болни
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НАБЛЮДАТЕЛ

    19 10 Отговор
    Православен кръстоносен поход срещу православни християни. Това само комуноидиотщината може да изобрети. "По делата ще ги познаете". Следствието? Една от божиите заповеди ще бъде изключена за известно време спрямо постсъветските мародери
  • 18 Курило те зове

    11 16 Отговор

    До коментар #14 от "Отдела на КГБ":

    КГБ не съществува от 1991-ва,но най-упорито продълбаваш да си го халюцинираш.Какво намесваш България като от над 30 г. нищо общо с руснаците нямахме и даже празниците са ни сменени отдавна.
    На укрите им се услади да ограбват църкви,за да продават златото и иконите на Запад.Не им пука толкова дали имат връзка с руската църква,а какво може да изкарат като пари.Дребни алчни душички.

    Коментиран от #28, #29

  • 19 Благой от СОФстрой

    20 10 Отговор
    ГундяйкатаКГБ че и трафикант на цигари, вдъхновява само БеГейските поклонници на путлериZма!
  • 20 Ха ха

    7 14 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    РПЦ и Папата са едно и също! Няма разлика! Едните са изпъстрени с педофили, а другите с милитаристично-олигархична идеология!

    Коментиран от #26

  • 21 мдаааа

    18 5 Отговор
    По-известен като - Киро Марлборото ...
  • 22 Продрение

    18 11 Отговор
    Путин е Антихриста!!!
  • 23 Гост

    20 8 Отговор
    Погледнете как се управлява Русия и кои са най-близките й страни. Скоро спокойно ще може да я наречем Ислямска република Русия
  • 24 Аспарух

    20 9 Отговор
    РПЦ си е секта и то нацистка-рашистка, нищо общо с православието.Вселенския патриарх трябва да ги отлъчи.
  • 25 Руските и нашите владици, ако си

    20 11 Отговор
    съблекат расата - всички с с униформи!
    Ясно е на кого служат такива хора!
  • 26 Аспарух

    8 6 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха":

    Да де ама какво става по православните манастирите....един Бог знае.
  • 27 Факти

    15 8 Отговор
    РПЦ от 80 години не е била нищо друго освен крило на КГБ.

    Разбира се, безбожието на руския народ може да бъде проследено през ЦЯЛАТА им история, до самото възникване на руската държава. За това са писали ВСИЧКИ известни руски писатели.
  • 28 Мне

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Курило те зове":

    "КГБ не съществува от 1991-ва"

    Това, че си е сменило името не означава, че не съществува, другарю.

    Ти ако си смениш името друг човек с друга история ли ще станеш?
  • 29 Ку-куууу

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Курило те зове":

    КГБ не съществува, но съществува ФСБ! ПОНЯЛ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Швейк

    15 6 Отговор
    То се знай във руски рай
    пак опява поп Гундяй,
    Хвали Путин за провала,
    мaйкaтa cи e...

    Коментиран от #39

  • 32 ех че угодни мнения

    9 8 Отговор
    Как пък тук всички мнения са все антируски и манипулативни:) Изглежда свободните мнения се подбират :) Това ако не е поропаганда...После свобода на словото дрън дрън ...

    Коментиран от #33

  • 33 Ха ха

    9 5 Отговор

    До коментар #32 от "ех че угодни мнения":

    Изумен си, нали? Това е защото рашките почиват днес. А и те самите са наясно с РПЦ.
  • 34 Баба Меца

    8 9 Отговор
    Еврейския либерастки парцал на родшилдови,дето си няма хал хабер от Християнство ,а е стожер на сатанизма и джендъризма ,вели ,че почнали да обсъждат Православието ...
    DW и Православно християнство е все едно магаре -диригент на виенската филхармония.

    Коментиран от #66, #67

  • 35 хахаха

    6 11 Отговор
    Като гледам толкова много промити мозъци има в тази държава, че ако америка и ЕС им кажат да ядат ла-на хич няма да се замислят :)
  • 36 патриарх МарКсим

    11 5 Отговор
    Българската православна църква е изцяло под господството на руската. Както и доста държавни органи. Сега руснаците искат да превземат и европейските структури, особено тези, които имат представителство в България.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ултра къса памет !

    19 4 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март преди 3 години за да нахока и унижи Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят!
    А вицето Илияна падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде хиляди БГ паспорти на руските шпиони!
  • 39 Костя Максудович Копейкин

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "Швейк":

    Освен попове, руснацчите назначават тук и хора от съдебната власт.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Руските попове обират храмове в Украйна!

    13 2 Отговор
    Крадат икони и светини от украинските църкви в окупираните територии и ги пренасят в Масква!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Той ще ви научи

    7 1 Отговор
    Богохулници червени!
  • 47 Йотова

    13 1 Отговор
    Домъчня ми за Кирил да дойде пак ,ще му целуна не само ръцете..

    Коментиран от #52

  • 48 По важното

    9 1 Отговор
    Как е руския ходжа ,че те май са мнозинство
  • 49 Хахаха

    9 2 Отговор
    Това не е църква, а секта която трябва да се забрани
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Йотова

    13 3 Отговор

    До коментар #47 от "Йотова":

    Айлавю този поп таварищ Гундяев Ще колинича и ще му правя пируети
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Петър Георгиев

    6 2 Отговор
    Блато господа.
  • 55 АМИ ТАКА Е

    3 4 Отговор
    ПРИ ПРАВОСЛАВНИТЕ
    БОГ Е С НАС
    ТОЛКОЗ
  • 56 Хрис

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "От ЮАР":

    Четете тук статията на Иван Кръстев "Светът се променя и ние и Запада не сме от печелившата страна"
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 DW и Неделната Гьобелсова пропаганда!

    6 5 Отговор
    2014 год Украинските, бомби и снаряди избиха 14 000 Руснаци в ЛНР и ДНР, вие DW по това време да не бяхте на Луната?? Фейкове и Мaниполaции от DW!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Мнение

    3 5 Отговор
    Колко долна пропаганда! Нацистите в Украйна затриват православието,а те седнали с руския патриарх да се занимават!
  • 61 Сократ

    2 4 Отговор
    Кажи DW и повече не обиждай.

    Коментиран от #65

  • 62 Мнение

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "От ЮАР":

    Явно ти не четеш! Папата преди един месец призна хомосексуалните двойки и дори нареди да бъдат и те благословени,без директно да говори за хомосексуални бракове,но не църквата е тази, която ще определя начина на светския живот на хората! Нека моля да си живее по нейните канони,но да не се бърка в светските дела!
  • 63 християнин

    3 1 Отговор
    Не спи сатанизма и особено неговите слуги сатанистите, които с неистова злоба, усещайки близкият си край злобеят срещу Православната Църква чрез издаване на всякакви бесовски проклятия и звуци, които агонията им позволява да издават в своето безсилие.

    Коментиран от #64

  • 64 Срещу

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "християнин":

    православната църква няма и ред в този текст. Има против сатанистката рашистка църква, която не е ясно като какава се самоопределя Най й отира руслямистка джамиоцърква.
  • 65 Ей това

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Сократ":

    да не ти е ТАСС. това си е обида.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Мдаа бе

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Баба Меца":

    Ватенкиите от Блатария си имат представа от хрисиянство след 100 години комунизъм и атеизъм. Хайде ела си от говедата.
  • 68 прост рибар

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Господу Богу твоему поклоняйся и ему одному служи.. вт.16:3
    Вероостъпници учат вярващи на вяра.
  • 69 без разум

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Вярата се дава на вярващия заедно с изпитания.
    Затова по руските земи има много просияли светии.
  • 70 Безумец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Не разбираш това, което пишеш
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 граф Монте Кристо

    0 2 Отговор
    Какво разбират под възродена църква,като украинската евангелизация ли,ПЦУ--най-извратената църква на света,взета на ръчно управление от американците чрез фенерския "вселенски" патриарх Вартоломей,за да благославя бандеровските вартоломееви нощи.

    Коментиран от #74

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Това си го знаем. Лошото е, че "промитите мозАци" няма да го проумеят. Ще продължават да подлизурстват на Путлер, Гондяев, Аятоласите и т.н.