Last news in Fakti

18 Януари, 2024 06:00 4 691 200

Недоволните българи: живеят по-добре, но ругаят Запада

  • русофили-
  • българи-
  • европа-
  • русия-
  • комунизъм-
  • демокрация

Остава ни само с горчивина да предупредим Петко, че ако събори демокрацията или я прекрои според своите възгледи, скоро няма да има нито апартаменти, нито автомобили

Недоволните българи: живеят по-добре, но ругаят Запада - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Андреев:

Да вземем Петко* като събирателен образ. Колапсът на НРБ и на целия Източен блок го заварва като зле образован млад спортист, по нагласа побойник, обаче иначе нелошо момче с традиционни възгледи и с неопределени, но енергични амбиции за бъдещето. Петко е ватерполистче, под водата умее да рита, да щипе и да играе мръсно. Когато установява, че от водната топка няма да забогатее, той се захваща с онова, за което знае поне малко: басейна. Открива фирма за поддръжка на басейни, усвоява знания и технологии, бизнесът му постепенно потръгва. Петко не винаги играе честно, но нали и другите в бизнеса не се интересуват от феър плей…

Покрай държавни и общински поръчки фирмата му укрепва, започва да строи басейни, в един момент потичат и европейски пари за публични басейни и масов спорт. Петко си купува апартамент, после втори, създава семейство, придобива няколко нови европейски автомобила, дъщеря му завършва с отличие престижна гимназия и отива да учи в Западна Европа. Петко се труди здраво, забогатява стабилно, ходи на почивка в Гърция и Италия – и въпреки това ругае Европа. Защо?

Възможните отговори

На този логичен въпрос просто няма логичен отговор. Или по-точно – в очи веднага се набиват няколко възможни отговора, които навярно работят в синхрон.

Първо: Петко се съизмерва не с едновремешното безсребърно ватерполистче, не с болния си комшия, който кара на една пенсия, камо ли пък с мнозинството хора в Африка. Не, Петко се съизмерва с българските богаташи и с телевизионните випове, а най-вече с въображаемия нидерландски или германски „Петко“, който от негова гледна точка незаслужено си е надвил на харча и продължава да богатее благодарение на българските вноски в бюджета на ЕС. (Последното без съмнение звучи нелепо и влиза в противоречие с официалните числа от бюджета на ЕС, но въпреки всичко в България често ще чуете подобни твърдения.)

Второ: и Петко живее в своя балон във Фейсбук и във футболната агитка, където такива нелепици виреят устремно, като бурени. От балона мъжкото момче Петко знае със сигурност, че Европа е поробена от гейове и лесбийки, че нидерландският и германският „Петко“ влачат на гърба си милиони мигранти-безделници и дори нямат право да говорят за цвета на кожата или за религията им. Всичко това предизвиква у Петко недоумение, нещо повече – силен гняв.

И като добавим третото, картината се окръгля: Петко смята себе си за патриот и обича Русия, понеже така са го учили в училище. Каква точно е субстанцията на този патриотизъм и на тази обич – това Петко не знае, пък и не се интересува особено. Той живее в един черно-бял, силно емоционализиран свят, където нещата са прости и обясними. Не, не точно обясними – в този свят нещата се чувстват.

Защото иначе на Петко лесно може да му се обясни, че той лично и цялата страна са забогатели в пъти през последните десетилетия – благодарение на труда си, но и благодарение на ЕС и възможностите за бизнес и просперитет. Ако Петко сравни днешния си бюджет с бюджета си отпреди 30 години, ако България сравни днешния си БВП с онзи отпреди 30 години, ако помислим за онези 4,5 милиарда евро чуждестранни инвестиции, които ще влязат в страната през тази година и от които сигурно и Петко ще припечели нещо – повече просто няма какво да се обяснява.

Логични обяснения?

Но явно обясненията не работят. И това е тежка обица на ухото за политиците, за създателите на общественото мнение и за така наречените „елити“, които българите масово не харесват. Защото на такива емоции като завистта, като страха от чуждото и непознатото, като вечното черногледство и самоокайване, не можеш да се противопоставиш със сухи факти и с логични аргументи. Точно такъв в днешно време е големият проблем на либералната демокрация – не само в България, много повече другаде по света: тя брои бюлетини, но (вече) не умее да вълнува.

Остава ни само с горчивина да предупредим Петко, че ако събори демокрацията или я прекрои според своите възгледи, скоро няма да има нито апартаменти, нито автомобили и басейни. Нито дори възможността да изразява гласно възгледите си.

А иначе Петко е положителен герой и страната върви напред благодарение и на хора като него.

*Името и някои биографични детайли са променени, но става дума за реално съществуващ човек.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Варненец

    79 191 Отговор
    Много точно написано, но копейките ще го оплюят.

    Коментиран от #28

  • 4 Българин

    69 155 Отговор
    Респект за точните думи!
  • 5 Пешоо

    175 33 Отговор
    Това заглавие и подзаглавие е изключително обидно! Използват и име като нарицателно , което още повече може да афектира някой. Изключително съм накърнен!!!!! Това че критикувам евроатлантиците , не ме прави русофил, драги! Това че изповядвам вашата глупост по различни теми - също!!!!

    Трябват повече синове и дъщери българофили на майка България! А не продажници към Изтока или Запада!!!! Още по-малко двойни агенти с двойно гражданство!

    Коментиран от #35

  • 6 Даже непрокопсаниците, мързелите

    49 102 Отговор
    и необразованите в България, живеят сносно. Оплакват се и обвиняват другите, точно заради собствените си недостатъци. Не желаят да учат, да се развиват, да бъдат полезни на себе си и обществото. Те биха били излишни за него, точно калто у нас и в Германия, и в Испанияя, Амееика, Европа, Китай, С. Корея или Куба. Те просто са едно НИЩО, за общество или строй. Такива ги оправя само комунизма. Или си общак, или Белене.
  • 7 Свободен

    62 112 Отговор
    Българите са доволни.
    Недоволни са необразованите, но са и най-кресливи!
    Не им харесва да са на дъното, искат като в соца - колкото по-прост и предан си, толкова по-добре живееш!
    Свърши тая - учете и се хващайте на работа!
    Тя ще ви върне самочувствието!
    Заслуженото самочувствие, от другото имате в изобилие!

    Коментиран от #21, #75

  • 8 Пешо

    101 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    По отношение на демокрацията и собствеността се вижда какво е имал обикновения човек преди (соца който е отнел земя) и сега
    ...... кога сега някой работар ще си позволи да купи десетки декари без да продаде и гащите си. Под нормален работар... визирам не далавераджия или изедник! Зашото сега има много.. познавам много всички обаче са пробили с връзки и /или далавери и корупция!! И са се водят "успели" българи. Вярно е , че никой не казва как... нещо като домуз паша.... няма значение как но се води топ бизнесмен!
  • 9 Град Симитли

    111 25 Отговор
    Изтормозено писание.
    На бай андрей хич не му се е пишело, ама заради хонорара....
    ... А тоя "Петко" вероятно е баба му
  • 10 Огнян

    108 26 Отговор
    Пълна европейска боза.

    Коментиран от #124

  • 11 гост

    65 91 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Като гледам състоянието на хората и заплатите сега и на тези преди да влезем в ЕС,със сигурност не искам да се върнем назад. Хиперинфлация, пирамиди,мутри, безработица,глад, мизерия... това ни чака извън ЕС. Защото това беше България преди да влезе в ЕС

    Коментиран от #15, #18, #40, #126

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    110 23 Отговор
    "Остава ни само с горчивина да предупредим Петко, че ако събори демокрацията или я прекрои според своите възгледи, скоро няма да има нито апартаменти, нито автомобили и басейни. Нито дори възможността да изразява гласно възгледите си."
    🤔🤔🤔
    Апартаменти с лични асансьори няма Петковците, а Цветановците❗
    А свободното мнение и сега не можеш да кажеш, ако не съвпада с
    ТОва на посолствоТО❗

    Коментиран от #85, #195

  • 14 Ганьо

    113 29 Отговор
    Кое му е по-добре? Да ни карат да даваме пари и оръжие на нЯкви ненормалници??? Да подкрепяме нЕкви извратеняци, които не знаят какво искат??? Да прибираме измета на други държави, които нямат никакво уважение и респект към нас??? Да ядем на откачалките гмотата и буболечките ….??? Мерси! Не стига, че окрадоха държавата и разделиха обществото ами и ще се жалват наглеците, че не сме ги уважавали! Нещастници!
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    87 17 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Доста МАНИ.пулативно изказване 🤔
    " Хиперинфлация, пирамиди,мутри, безработица,глад, мизерия... това ни чака извън ЕС. Защото това беше България .... КОГА ❓❓❓
    ПРЕДИ 1989 или СЛЕД ❓❓❓

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Ихтиандър

    27 4 Отговор
    Петко е делфин без въздук дудук или по просто казано медуза
  • 17 Събирателен образ

    67 9 Отговор
    Що пък Петко, а не Сашко, мисирката от ДВ?
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    87 19 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Като гледаш ЗАПЛАТИТЕ, що не ги сравниш с тези в Германия ❓
    Или що не сравниш със сегашните заплати и с тези преди 1989 колко ток можеше да платиш, колко билетчета за рейс да си купиш, колко пъти можеш да отидеш на кино или театър .....❓

    Коментиран от #22, #43

  • 19 гост

    21 34 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Доста наивно изказване..... като излезем от ЕС преди 89 година ли ще се озовем или след 89 година.?

    Коментиран от #30, #92

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    75 6 Отговор

    До коментар #7 от "Свободен":

    Най- много са завършилите ВУЗ, сред продавачите на сергиите от Пазарите❗
    А за да станеш депутат ДОРИ НЕ СЕ ИЗИСКВА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ‼️
  • 22 гост

    17 31 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Ти си с доста дебели капаци на очите...ами заплатите не мога да сравня... само един пример, Германия имат Мерцедес,БМВ,Ауди....,

    Коментиран от #41

  • 23 ЕВРОНЮЗ

    65 14 Отговор
    😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ през 15 минути се мъчи да ни убеди какви сме неблагодарници
  • 24 Ляв+

    79 19 Отговор
    И макар че магазините днес са пълни с вносни (не български) стоки, добре че беше Социализмът за да имат хората апартаменти все още.

    Коментиран от #89

  • 25 хихи

    71 13 Отговор
    DW Счупиха тъпомера! Надминаха АОНСУ и отдела за пропаганда и агитация към ЦК на БКП....

    П.С. не че едновреме когато водеха пропаганда по време на социализма, бяха по-умни.
  • 26 Петко живее

    26 62 Отговор
    В Лондон , печели паунди
    Купил 3-4 апартамента в София и на морето.

    И пак недоволен.

    Реве за Мада Раша .

    И не тръгва обаче за Мускалието ,да си оправи мизерния живот.

    А в момента Руски паспорти се дават за един ден.

    Хахаха

    Коментиран от #32

  • 27 пономарьов

    10 35 Отговор
    отсега нататък всеки последовател на тошо и путин ще се казва агент петко или пецата за благозвучие

    Коментиран от #59

  • 28 Откровение

    68 21 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Ми как да не ругаем Запада, който ни колонизира и единствената му инвестиция бяха търговските вериги, чрез които си прибира мижавите поддаяния, които получаваме от ЕС.
  • 29 Колко хора

    17 29 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Богатеят от Богатството на Раша .
    Шепа Олигарси и Кремълски Крадци .

    А пенсионерите живеят с 10 хиляди рубли на месец.

    Ех какви Финансови Ценности в Раша

    Хаха

    Коментиран от #69

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    51 9 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Ами истината е , че това което визираш бе именно СЛЕД КАТО ДОЙДЕ ДЕМОкрацията и демокраДците откраднаха мечтите на младежите и построеното от по-възрастните‼️
    А за излизане от ЕС - България ще остане последната страна в ЕС , защото няма да сме покрили критериите за НАПУСКАНЕ ‼️
  • 31 Ботев Пловдив

    52 12 Отговор
    Много тъпа статия !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Питаш Петко

    21 44 Отговор
    Къде прекара празниците

    Хотел ,вила в Троянския Балкан ?

    Отговаря Петко

    В Париж

    Хахаха

    В Омразния запад ,

    Другия вика ,
    Малко във Виена .

    Хахаха

    Иначе реват за Мутрофанова и се кланят на Путян .
  • 34 То и Соловьов

    18 31 Отговор
    Мрази запада .

    Но вилите му на Езерото Комо .

    Незаконните му близначки с американски паспорти.

    Но иначе мрази Западът и Америка
    Подобно на наш Петко .да не казваме Ганъо.
    Хахаха
  • 35 ДОКТОР

    50 9 Отговор

    До коментар #5 от "Пешоо":

    На Александър Андреев не се хаби да му възразяваш. Той е профи - вади си хляба с писане на пасквили.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Коментар

    41 8 Отговор
    Е,толкова сме добре,че откак се помня сме от криза на криза.Народът стана шампион по икономии и може лекции да изнася на други народи как да спести пари като затваря буркани.
    Едно знам със сигурност и то е,че не ви искаме връщане на диктатурите без значение дали са комунизъм,нацизъм или модерен фашизъм с изкуствен интелект за фюрер.Мечтата на мафиотите от Даркнета е точно това...да ни сложат диктатура и който е против това да крадат да се репресира ,а те да си се друсат като побъркани с кристални пици.
  • 38 Провинциалист от провинция Тракия

    48 9 Отговор
    Традиционно обърканата атлантутска мисъл се проявява отново. Някакъв конкретен се представя за събирателен образ. Правел далавери, ама бил забогатял заради демокрацията. Без демокрация нямало да имаме коли и апартаменти... Сашко, толкова ли си можеш?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДОКТОР

    36 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    За да си обективен би трябвало кажеш не какбоше преди да влезем в ЕС, а какво беше преди да излезем от СИВ

    Коментиран от #94

  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    42 8 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    А ти що спря до средата , капаците ли ти пречат да видиш , сега за ток и вода отиват 30% от мин.рз❗
    А при мин.рз 120 лв. токът бе ДВЕ стотинки❗

    Коментиран от #95

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Резервист

    53 10 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Билетчета за транспорт викаш - Ето сравнението: 1) До 1989 - 200лв/0.06 = 3333; 2) Днес 1200 лв/ 1.5 = 800. Така че сегашната покупателна способност е 4 пъти по-ниска от времето на Социализма. Егати просперитета за 35 години Демо(н)крация. Това са 7 социалистически петилетки за които България ще ше да стане Швейцария на Балканите при правилно икономическо и политическо управление.
  • 44 Петко

    41 7 Отговор
    Много ПоЗдрави на Сашко УмноКрасивия Полезен ...
  • 45 Винаги готов!

    45 5 Отговор
    Явно паричките са най-важната ценност за Сашко, а, и коректността към силните на деня, дерзайте гусин Сашко!
  • 46 Старец

    62 8 Отговор
    Не ругая запада заради пари и финансова стабилност. Ругая го заради цялата му идеология от последните години. Либерализъм, който доведе до това, да те карат да се чувстваш зле, че си нормален. До двойни стандарти в това кой е прав, кой крив. До величаене на разни съюзи, така, както никой партиец от онова време не е виличал СССР. До пълна липса на свобода на словото. До робуване на измислени идеологии, зелени сделки, джендъри и тям подобни. Запада вече не е това, което беше преди 30 години, за който мечтаехме по онова време. В момента е империя на злото и като всяко зло ще си отиде, и то съвсем скоро.

    Коментиран от #66

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 традишън

    37 4 Отговор
    За DW или храчки, или нищо.
  • 49 Долнопробна

    45 13 Отговор
    пропаганда!Обичаме Русия не заради училище,а заради Историята!Продажници платени!

    Коментиран от #52, #58

  • 50 ЕСЕИСТ

    42 8 Отговор
    Андреев се прави на Алеко-извадил един образ и се опитва да го направи събирателен.Все едно аз да извадя образа на Андреев и да обявя че всички българи са зомбирани "журналисти"
  • 51 Всички крепостници

    10 38 Отговор
    в коментарите явно да се познали, но пак нищо не са разбрали!!!
    Е, няма такива mъnyнгepu като русофилите!!! 😂😂🤣🤣😄😄😄😆😆😆

    Коментиран от #54, #93

  • 52 Обичате я шепа

    15 35 Отговор

    До коментар #49 от "Долнопробна":

    роби с промити съзнания, стокхолмски комплекс, когнитивен дисонанс и три мозъчни клетки. Толкова сте малко, че сте събрани да тролите в няколко сайта, и пак сте малцинство, нефелни смешковци!

    Коментиран от #56, #64

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Старец

    28 9 Отговор

    До коментар #51 от "Всички крепостници":

    Има, краварофилите вярващи в светлото евробъдеще.
  • 55 Володя

    12 26 Отговор
    Ти на копейката не дей да даваш акъл. Тя си има. Тя знае всичко, а другите всички са не знаещи. Копейката е най святото
  • 56 Старец

    27 2 Отговор

    До коментар #52 от "Обичате я шепа":

    Колко добре си описал съвременния политически елит и неговите поддръжници.
  • 57 Любов от пръв поглед

    30 6 Отговор
    Отношението на Петко към запада е като любов от пръв поглед само, че обратното... А доказано е, че любовта от пръв поглед е по силната, истинската, естествената, нематериалната, неподкупната... абе баш любовта... А и народа казва НА ВКУС И ЦВЕТ ТОВАРИЩИ НЕТ!!! или не можеш да обичаш нещо, което сърцето ти не обича!!!
    А над 70% от българите обичат истински и запада не попада в т.ч.
  • 58 Гонзо

    8 13 Отговор

    До коментар #49 от "Долнопробна":

    Ами прочети си пак историята, че си стигнал май само до " освобождението"
  • 59 ЕВРОНЮЗ

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "пономарьов":

    Перфектно, кратко за разбиране, не като да кажеш Триполови, Соросоидно, ЕвроАтлантически Варвари
  • 60 ЕвроАтлантически тепегьоз

    45 8 Отговор
    Как така живеем по-добре, а пък за 30 демократични години жизненият ни стандарт е с 50 места надолу !?
    На малоумни ли ни правите?

    Коментиран от #62, #74

  • 61 кюмюра от Драгалевци

    29 6 Отговор
    " Петко се труди здраво, забогатява стабилно, ходи на почивка в Гърция и Италия – и въпреки това ругае Европа. Защо?" ВЕДНАГА ОТГОВАРЯМ !

    Защото Ако ситуацията около Петко , бай Петко , Парапета , Тулупа или Кщмщра е такава то когато излезеш на улицата т.е напуснеш компа. реалноста те удря с страшна сила . Няма до чертая апокалипсис , вие сте грамотни , зрели хора и можете сами да прецените .Ако всичко беше толкова розово като се опитва да ни го внуши "ЗЕЛЕТО " то нямаше днес в Гермния да има хиляди трактори на улицата .

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ЕВРОНЮЗ

    22 3 Отговор

    До коментар #61 от "кюмюра от Драгалевци":

    Има клип в мрежата отпреди 17 часа Франция е също като в Германия

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Колонизираните колонизатори от

    27 6 Отговор
    Deutsche Welle на българският скотски фашизъм, още викат демокрация.
  • 66 кюмюра от Драгалевци

    21 4 Отговор

    До коментар #46 от "Старец":

    Отличен коментар !Нямам какво да добавя .
  • 67 Име

    23 4 Отговор
    Някаква мисловна каша, първо - при НРБ се строяха стадиони и нямаше зле образовани спортисти, Стефка Костадинова е от това време, дори и Христо Стоичков, не знам какво е толкова било ужасно - живяхме преди - живеем сега.

    Влюбвахме се - явно - някои - в мъже, явно - някои - в жени.

    Все едно да кажа на майка си - ама - ти приличаш старомодно.

    Социализмът няма да се върне - но - сега живеем в илюзии също.
  • 68 ХиХи

    14 3 Отговор
    Д свикват бре, ино време 6ст билетче, 16 хил лв тристаен, ма ругаехме Русия

    Коментиран от #73

  • 69 Николай Платошкин

    19 2 Отговор

    До коментар #29 от "Колко хора":

    А кой е казал че днес в Русия не управлява същата шайка като в България например ? И в Украйна е така да не казвам че е държавата с най голяма корупция в света .
    Навсякъде е див капитализъм и никой не може да го отрече но лошото е че някой страни включиха към капитализма си и фашизма което доведе до сегашната ситуация .
  • 70 Старец

    18 6 Отговор

    До коментар #63 от "ЕВРОНЮЗ":

    Преди много гдини Маркс е казал, че социалистическата революция ще започне първо в най развитите капиталистически държави. Май, като гледам е бил прав.
  • 71 Извън София

    38 6 Отговор
    Как живея по-добре , като съм с 1000 лева заплата от 5 години, а цените се вдигната двойно. Как живея по-добре??? О ц е л я в а м е , а не живеем добре.
  • 72 12543

    19 2 Отговор
    Имате предвид татко Петко,нали?
  • 73 ТТТ

    7 13 Отговор

    До коментар #68 от "ХиХи":

    И заплатата 65 лева.

    Коментиран от #84

  • 74 ТТТ

    10 15 Отговор

    До коментар #60 от "ЕвроАтлантически тепегьоз":

    Вари го, печи го българина иска да е роб / например в османската империя / и да е най- зле / например в ЕС/. Манталитет.
  • 75 Така е

    1 10 Отговор

    До коментар #7 от "Свободен":

    Браво! Много точно!
  • 76 Учителка

    26 4 Отговор
    Андреев, полезрението ти за обобщения е с твърде късо и плитко измерение. Да знаеш, че не ти се отдава да мислиш логично, да правиш анализ, камо ли да даваш акъл. Прост си момче!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ако слушаш

    25 3 Отговор
    велето сме цъфнали и вързали и пращим от демокрация. А вече наближаваме 3 милиона. И така, докато изчезнем, след около 15-ина години.
  • 80 Ох майко

    19 3 Отговор
    Такъв упадък в на журналистиката трудно се преживява вече.

    Стегнете се и не се излагайте толкова. Хората помнят. Помнят, не са като вас.
  • 81 Коментар на Петко Напутков

    28 4 Отговор
    Да вземем Сашко като събирателен образ. Колапсът на НРБ и на целия Източен блок го заварва като добре образован млад московски възпитаник, партизанска издънка, галеник на комунизма, хранен с златна лъжичка ... нова дата, смяна на боята... днес пръв дитирамбовец и хвалител на еврогейското... гробокопач на комунизма!!!!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 В.В.П.

    18 3 Отговор
    Най добре живеят окропитеците ..Питайте тях за формулата на щастие ..и успех..България е унищожена ,икономически ,практически е смазана ..С много дългове ..и чужди войници в територията си. Това НЕе България на Аспарух ,Симеон ,Калоян.,Иван Асен Втори...Това е КОЛОНИЯ ..
  • 84 Епа

    11 5 Отговор

    До коментар #73 от "ТТТ":

    Даже бана вземаше 120 лв пенсия и беше малка, на тате работническата заплата стигаше 500 лв с премиите и 2ст ток нощна, найсе а?

    Коментиран от #101

  • 85 Фуйо

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Не го казваш щото те е страх, ама пишеш тук квот си идкаш
  • 86 В.В.П.

    20 1 Отговор
    Да вземем Тошо Тайгаренко...Комунист с образива ие в СССР военно..С окраински татарски корени...Ще бори НАТО с военното си присъствие,обаче нещо се обръща .и става пръв Атлантик ..Сега ще събира полк за Донбас .Плаща добре ,Има кинти..На данъкоплатеца ..Лапа от всякъде ..Военни поръчки ...Сладка далавера ...Забогатява много ..Дорде не му става лошо в банята ...От Новичока ,на Ми 6 .Ахаха ...Край на филма..
  • 87 Анонимен

    20 2 Отговор
    Драги ми,авторе,качеството на живот не се измерва само в пари....както ви научиха вашите началници във Вашингтон.
  • 88 Ейджи

    23 6 Отговор
    Апартаментите на 90процента са от соца колите втоа трета ръка таратайки храната ГМО, ракията-менте, жените-силикнови, мъжете-обратни, децата-необразовани, населението-на половина абе хубост ненагледна, даже само добитъка е с парламента...
  • 89 На теб

    6 18 Отговор

    До коментар #24 от "Ляв+":

    Щом апартамета ти е от социализЪма, ми стана ясно че винаги си мизерствал. И преди и сега и в бъдеще

    Коментиран от #121

  • 90 В.В.П.

    17 3 Отговор
    Има и други истории...През мандата на СДС ,,3 млн ,млади и образовани хора избягаха ,в трети страни . ЗАЩОТО ЛИКВИДАЦИЯТА НА КОСТОВ ЛИКВИДИРА БЪЛГАРИЯ...6 млн ,Полуцигансска колония днес е по бедна от когато и да е .Не добра финансова и икономическа стратегия...Край на историята
  • 91 Пилотът Гошу

    22 3 Отговор
    И какво общо има тоя Петко с нормалния български гражданин? Петко е баш образ на боклуците след 1989. Сами сте се закопали с тази статия... показвате точно каквото казват и хората - нагушиха се разни боклуци, обикновеният гражданин обедня.
  • 92 факуса

    17 4 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    кат излезем от ес ще сме с разбита икономика ,благодарение на ес,но пък ще спестим от ненужните вноски към тях и нато,и скъпото сащ оръжие,тежко ще е ама имаме ресурси и ще се справим,а такива гости кат теб ще си ходят
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Беше

    4 6 Отговор

    До коментар #40 от "ДОКТОР":

    Много зле
  • 95 Ти я кажи

    6 17 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Колко години чака за жигулито и кога яде банани от "показния" магазин?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 В.В.П.

    16 2 Отговор
    Да вземем и един канадьйи гражданин,дето българския му е като на ромите..Малко чужд ..Прави патенти на пробиотик ,кисело мляко ..Ахаха ...Патента е на баба ми ,преди 100 год подквасваше мляко ..И тоя елементарен цървуланин ,ще прави индустрия ,енергетика и армия ..Заедно с Тошо Тайгаренко ,пропаднал генерал.от запада ..и с Денко пееераза ,с пилешкия мозък ..Ахаха ..каквото ВИ даде ЕС ,това ще рупате,несретници .
  • 98 петко змията

    19 0 Отговор
    Петко е кретен. Кретен си беше още като малък и особено тъп .Сбъркан. Има отклонения и в мисленето и в поведението. Петко макар и с висше образование е прост. Освен това е и аморален .И ако някой си мисли,че Петко има нещо общо със закон,право ,демокрация дълбоко греши. Петко винаги ще ви излъже и измами. А изглежда,че Петко успешно е измамил и Мунчо,така ,че представете си за какво става дума. От Петко нищо добро не чакайте освен ако може гнусно да лапа..Петко разбира само от тояга и нищо друго.. Комбинацията между Петко ,Мунчо, Свинята и Кретена е беда,беззаконие и лудница.
  • 99 инж. Ганчо Илков

    18 0 Отговор
    Още една черта за Петко. В България, няма Политически Партии. В България има "Политически" Проекти. В България, Проектните Лидери са притежатели на скъпи Имоти закупени с Ипотечни Кредити. В България, Ипотечните Кредити на Проектните Лидери, се изплащат от Даренията на Петко. Даренията на Петко се получават от Обществените Поръчки, осигурени им от Проектните Лидери. Петко не разбира от Логистиката на Пазарната Икономика. Неговият Бизнес се държи в пряка Зависимост от Проектните Лидери. Петко няма гаранция, че ако Проектният Лидер загуби мястото си в Парламентарното Мнозинство, Бизнеса му няма да Фалира. Това го прави несигурен и нервен. Затова той следи и се ослушва в стремеж да си осигури резервен Попечител (Проектант). Даренията от Избор на Избор стават все по-високи. Това увеличава Психологичният Натиск и влошава Психичното му Здраве.
  • 100 В.В.П.

    20 3 Отговор
    Цялата ,гола истина е ,че ЕС ,иска да централизира властта ,в тоталитарна система..Ще ядете ако ви дадем ..Няма туй ,онуй...Ще ви пуснем да видите катедралите ,,щото си нямате такива ,,защото бяхте в ,,,съжителство ,,с отоманеца ...Ще ни работите ,ако има нужда ..После сте и недоволни .искате лекар и пенсии ..Няма ,Само за номенклатурата има..Политици ,военни ,полиция ,мутри ..Другите са врагове на Народа ...Неудобни...Трябва да се биете за Нас ,с лошите руснаци..Който умре ,кофти ,който оцелее ,ще разказва...
  • 101 ТТТ

    11 0 Отговор

    До коментар #84 от "Епа":

    Може, но такива заплати се взимаха в края на 80 години. Впрочем минималната заплата през 1989 г. беше 120 лв. Проверете.

    Коментиран от #133

  • 102 разбита

    6 2 Отговор
    Разбита икономика от олигарсите(слуги на кгб).
  • 103 Eдин

    20 1 Отговор
    Да вземем Сашко Андреев : за големия му "професионализъм" е нает да работи за DW ! и е какво : извор ЗА ЧУЖДАТА ПРОПАГАНДА в България!
  • 104 Пореден, кух псевдоаналитик

    17 2 Отговор
    Рядко глупава позиция от още по-рядко и със сигурност зле образован син на хора от бившата комунистическа върхушка и настоящ лаещ, като кучето на Павлов евроатлантик, тип Бойкикев.
  • 105 В.В.П.

    15 2 Отговор
    Тошо фашиста ще търси руски симпатизанти в Интернет средата ..и навсякъде ..Само той и НАТО ,трябва да се харесват на Ганю Петков .Ден и нощ,да се хвали Брюксел и Джо цървула и Урсул фашиста..И да се плюе по Путин Или Орбан ,или по всички...
  • 106 Пореден, кух псевдоаналитик

    14 2 Отговор
    Рядко глупава позиция от още по-рядко и със сигурност зле образован син на хора от бившата комунистическа върхушка и настоящ лаещ, като кучето на Павлов евроатлантик, тип Бойкикев.
  • 107 В.В.П.

    17 2 Отговор
    Много е просто ,Който е наш човек ,и лапа от Европарите ,,забогатява ,,Другите гледат завистливо..Нашти хора забогатяват ,за другите камшика ,и дим да го няма ..Да не влиза в кадъра на красивия филм..
  • 108 Ало Алексашо

    16 2 Отговор
    А нещо за Петко Петков, бащата на Киро Простото и проектор на проекта ПП? Бивш ДС служител???
  • 109 Верно ли

    18 2 Отговор
    Тези сами себе си ли започнаха да плюят, че не разбрах? АФторчето какво се опитва да ми каже с мозъчния си напън? Че трябва да съм доволен, че ям на "тази прекрасна Европа" боклуците, пълни с консерванти, че съсипаха образование и здравеопазване, че съсипаха цялата ни икономика, че им издишахме боклуците тук за 5 години, че ни смятат за хора втора ръка и се гаврят с нас по всички параграфи (шенгенски и всякакви), че съсипаха градовете и селата ни, че куцо и сакато се бута в София, защото трябва да работи? И да седя със широко затворени очи пред задаващият се изроден комунизъм с фашизоидни нотки, щоъо некакви ми връщали половината от вноската, та некой като въпросния Петко да я краде, та да си купува апартаменти в София???
  • 110 А50

    9 0 Отговор
    И да не сме чули повече някой да ругае и недоволства от либералкомсомолците, те толкова си могат. Те не разбират, че критиката може да бъде градивна, въобще изживяват се като тоталитаристчета
  • 111 фактите

    14 3 Отговор
    Ааа мвого добре живеят българите няма спор. 34 години гледаме къде е най-евтино и икономисваме. Масово 1700 лева заплата бруто за София, чисто 1400 - 250 за отопление 100 за ток, 50 карта за градския, лекарства, храната от евтината боклучавата на Лидъл и две три блузки от магазина втора употреба, ово йе стандрат. НЯМА СПОР! Що не си...80 % от българите не са фирмаджии с големите европроекти, нито директори, депутати и мафиоти, ТВ водещи и чалга боклуци. Така че у лево знаеш къде.
  • 112 явер

    7 14 Отговор
    Българина забравя миналото, защото е с къса памет, а хората с къса памет са прости. Ако има машина на времето, тези който искат да се върне социализма и се върнат през 80-те години на възрастта, която са сега ще издържат няколко часа. Света е свободен, който където иска там да ходи да живее, но в България е най-добре, да го знаят, защото е наше. Чуждата кокошка не е патка и при тях не им е всичко наред. Обич към Русия и комунизъма обикновенно имат глупави, прости, късогледи и психично не добре хора,това е моето наблюдение. Няма нищо създадено от тази държава, всичко е копиране или нагла кражба от Запада, като се почне от икономика, култура, образование и каквото се сетите. Ако бяха създали уникална система, нямаше да я победи Запада, а ние щяхме да я победим и те щяха да бягат насам.
  • 113 Мдаа

    6 6 Отговор
    На тези всичките спокойно може да им кажете ЛИЦЕМЕРИ, живуркат в лошия запад но плюят яко ...
  • 114 ежко

    17 3 Отговор
    Брей!По-голяма тъпотия не бях чел!Значи който не харесва ЕС той задължително трябва да обияа Русия и обратно.Едното без другото не може!А петко който пише гранаджийски статии къде е?Или той е някъде в периферията?Петко, който пише пасквили осъзнава ли,че ако не беше Русия сега българите щяха да са като кюрдите?
    Апропо -не познавам човек лапащ ЕС кинти да е против ЕС!Тези дето усвояват, са силно "за" ЕС!
  • 115 ЯМБОЛИЯ

    8 7 Отговор
    Особено софиянци. Смучат България вече 145 години,откакто някогашната паланка (ни село-ни град) с 8 хиляди живеещи погрешка(с един гла повече--Марин Дринов) бе избрана за столица. Вземат много по-високи заплати от нас(и пенсии) и най-много се оплакват.
  • 116 В.В.П.

    12 1 Отговор
    От Желю фашиста ,почна разрухата на България...умишлено ,изпълнявайки заповеди на ,Бейкър ,Брауери Олбрайт...Всичко трябва да се събори ,и да почваме отначало...Със заеми от Сащ..Тоест ,,ставаме колония ..И Петко си живее добре в колониалната система ...Както през Отоманското присъствие .
  • 117 Политкомисар

    14 3 Отговор
    Преди трябваше да сме благодарни на СССР и да мразим Запада.
    Сега трябва да сме благодарни на ЕСССР и да мразим Русия.
    И двете най-добре се отдават на Партийците и отрочетата им, които по странна случайност бяха и още са във властта.
    Разликата е, че СССР имаше интерес да сме развита и въоръжена държава, а ЕСССР има интерес да внасяме всичко, да сме населени с тарамбуки и да сме плацдарм за НАТО-вски маневри.
    За добре дошли поискаха да си затворим работещите реактори и да си нарежем ракетите, дето стигаха до Истанбул.
  • 118 Човек

    7 13 Отговор
    Причината е проста. По руско робство всички в източния блок бяхме еднакво бедни и не знаехме колко богат е Запада. Хем не осъзнавахме собствената си мизерия, хем се чувствахме комфортно в равенството с околните. Днес сме безкрайно по-богати, но имаме свободата да знаем какво се случва по цял свят. Разбира се ние се сравняваме с най-богатите и се депресираме от това. Затова си мечтаем за руския концлагер с режима на тока и опашките за хляб, където всички бяхме еднакво зле и не знаехме колко добре живеят в чужбина. Щастливо невежество. Щастливо споделена мизерия.
  • 119 Пак същата статия

    15 1 Отговор
    Защо да хваля запада за разлика от вас парите, с които живея не идват от нпо-та и подобни. Като не ми харесва нещо в запада си го казвам все още е позволено. А нашите хубавци ги ругая яко, те сами си го казаха ще изпълняваме, ще слушкаме, ще си напълним джобовете и ще си бием шута по островите, че какво да им хваля тогава.
  • 120 Весел Патиланец

    3 8 Отговор
    Петки има всички възможности да работи и да печели добре, прибайтошобешеподобре му е промило мозъка, че като си послушен няма нужда да работиш, а Петко е послушен, о-о-о колко е послушен за подаяния ще направи всичко!
  • 121 Добавка

    11 3 Отговор

    До коментар #89 от "На теб":

    Ми като мизерствам защо пишат, че живея по-добре? - това не е ли дезинформация? - атлантическа дезинформация при това.
  • 122 Алфа херинга

    13 2 Отговор
    Много добре живеем. Повечето ми познати са с кредити. Това е от хубав живот.
  • 123 Грантомет

    13 2 Отговор
    Тея грантове не свършиха ли вече. Писна ми от такива помии
  • 124 СЛОНА

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Огнян":

    ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПУКА БАЛОНА НА ЕС ПРЕДИ ДА СМЕ ВЛЕЗЛИ НИЕ В БАЛОНА АКО ЛИ НЕЩЕ ЩЕ ГО СПУКАМЕ КАТО ВЛЕЗЕМ
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Алфа херинга

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Глупости. От 2000 до 2007 беше супер време за живот. То, мутри пак има, както и безработица.
  • 127 Грантаджиев соросоид

    11 3 Отговор
    Евтина манипулация. Авторът като ще прави сравнения да вземе да сравни живота на един пенсионер при соца и сега. Или как е животът на село преди и сега.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Още не можем 1989 г да стигнем

    14 3 Отговор
    Взело някакво младо същество глупости да пише
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Имам чуството

    4 0 Отговор
    Че ако стане така, както го замислят, да ни назначат чужденци с българско гражданство за министри, мин. председатели т.н. може би ще бъде по-добре. Да разбирам, че България приключва, но тя приключва и с родните ни "политици" и с внесените българи. Вече 30 и колко години ги гледаме - един дол дренки са, може би е по-добре да сме явна колония с пряко назначени управници.
  • 132 Да ви го туря аз и на БВПто

    4 1 Отговор
    Щом 1/3 от него като облагаема печалба в джобовете на фирмите и корпорациите потъва и следа от него в България няма и коефициентите на Джини, Мини и социално икономическото неравенство изкъртиха световната статистика......
  • 133 Епа

    7 2 Отговор

    До коментар #101 от "ТТТ":

    Баба се пенсионира 85 та на 120 лв, дядо вземаше 170, нали съм виждал пощальона с торбата дето ги носеше у къщи, бех 5 ти клас можех да броя и на тате премиите у джоба от по сто петолевки ги помня

    Коментиран от #136

  • 134 Кадир

    9 1 Отговор
    Апартаменти - панел по наследство, защото родителите ти са се преместили на село след ремонт за 10 000 лв. на съборетината там и кола 4-та ръка дизел от Германия максимум до 2010г. Иначе си честитим, че била нова. Пф, тия кого лъжат? Добре било. Всички добре живеещи гъзари с бнв и ауди двтора употреба до 30 000 лв.
  • 135 Реконтра

    11 3 Отговор
    Е, нямаме си космонавти, микроелектроника, скоро и енергетика... Но пък си имаме банани и кока кола! И сме щастливи да ходим на Запад да им работим за без пари!
  • 136 Епа

    10 2 Отговор

    До коментар #133 от "Епа":

    И точно у тия годни ка тия заплати нашите купиха тристаен за 16 хил лв, дадоха двустайния за 12 хил, ток 4 ст дневна, 2 ст нощна, хляб 40 ст, билетче 6 ст
  • 137 11101011

    7 1 Отговор
    Каква връзка има запада със стандарта на живот тук.С него или без него , каквото е в Сърбия ,това щеше да е и тук.Разликата не е особено голяма,даже в някои отношения е по-добре.
  • 138 В този ред на мисли

    16 1 Отговор
    Всеки атлантически кретен трябва да е див и щастлив от невижданият просперитет на родната ни кочина от последните 35 години.
  • 139 Основната задача на всяко

    16 1 Отговор
    Соросоидно НПО е да убеждава кретените колко хубавичко си живеят сега.

    Коментиран от #141

  • 140 От популярна реклама

    5 0 Отговор
    Недоволен българин към жена си: Мило, хайде да ходим на околосветско. Жената: Пак ли, не може ли някъде другаде. Баба от родопско сели към прислужницата си филипинка: Тази паста не е Ал Денте.
  • 141 Трябва да им се признае

    5 0 Отговор

    До коментар #139 от "Основната задача на всяко":

    Че бележат някакви успехи, щом хората се чувстват добре в мизерията, кои сме ние да им казваме, че не е добре.

    Коментиран от #143

  • 142 Много ниско ниво !

    11 2 Отговор
    Това за статия не може да мине. Срамно е да я чете човек даже. Много по зле сме реално от далечната 1989 г. и всички последни 35 години са пълен провал за болшинството от хората и държавата. Провежданата Неолиберална политика се оказа гробокопача за България

    Коментиран от #145

  • 143 Колега,

    13 1 Отговор

    До коментар #141 от "Трябва да им се признае":

    хората НЕ се чувстват добре ! Болшинството от тях, особенно по възрастните които знаят от личен опит какво е било, гледат на зад в годините и не могат да повярват как шепа неолиберални атлантически кретени успяха да съсипят всичко до което се докоснаха. Възрастен човек съм и знам какво пиша. Всичко от здравни грижи, образование, социални дейности, реална икономика и каквото и да погледнем е по зле. Народното събрание се събираше за по 3 дена само в годината и после кой от къде е по заводи и паланки, кариерно израстване имаше и с много малки изключения парашутисти, калинки и неграмотни младежи нямаше как до управленска позиция без него да стигнат. Сега ни управляват съжалявам да го кажа но завършени олигофрени без грам мозък логика и емпатия. Жалка работа....

    Коментиран от #144, #149

  • 144 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #143 от "Колега,":

    "Всичко от здравни грижи, образование, социални дейности, реална икономика и каквото и да погледнем е по зле."

    Заинтересован ли си от РЕАЛЕН дебат, а не от пропаганда, за да проверим твърденията ти?

    Коментиран от #146

  • 145 Историк

    3 10 Отговор

    До коментар #142 от "Много ниско ниво !":

    Срамно е, че половината от тези, които твърдят, какво е било преди 35 години нищо не си спомнят от тогава, защото или не са били родени, или са били деца, които са си нямали представа как е "било", но въпреки всичко смело разпространяват лъжи и руски фейкове за това как е "съсипана" днешна България.
  • 146 Не съм заинтересован, благодаря

    7 2 Отговор

    До коментар #144 от "Историк":

    Аз съм живял и преди и сега, знам го, и не искам в безмислени дебати да влизам

    Коментиран от #147

  • 147 Историк

    2 6 Отговор

    До коментар #146 от "Не съм заинтересован, благодаря":

    " и не искам в безмислени дебати да влизам"

    За твое съжаление, така няма да стане. Ти може да избягваш такива дебати, но такива като нас няма да спрат да разкриват истината, и тя не е в полза на "тогава".

    Не са "безмислени" дебати, които разкриват истината, а множеството лъжи, които се разпространяват за това колко добре е било "тогава", включително твоя пост, показват, че точно това е нужно на обществото ни.
  • 148 Манипулацийките на демократчетата

    7 3 Отговор
    Много ме кефи как от едно известно време ни облъчват, че България в момента е в НАЙ-ВИСОКАТА СИ СТЕПЕН на развитие, богатство, удобство, лукс и какво ли не... :)

    Направо ние такова нещо не сме виждали, държавата ни пращи от сила, благосъстояние и се развива по-бурно от когато и да е... :)

    Само че такива скудоумни "автори" никога не говорят за почти двата милиона българи под линията на бедността. Почти два милиона, които не са просто бедни, те са убоги! За който знае какво значи тази дума. Хора, които не просто не свързват двата края... Почти два милиона, от общо шест на тази бедна територия...

    Авторчетата никога не говорят колко е зле образованието ни, при условие че преди 30-35 години сме били на първите места в Европа и света. Никога не говорят за щетата, която представлява масовото здравеопазване. За рушащата се градска болница в Свищов, и из много други градове в България. За срутващите се, мръсни, бедни държавни болници като цяло. За липсата на персонал, за липсата на медикаменти и всякаква прилична грижа за болните.

    Рушащи се пътища, несъществуваща инфраструктура, почти загинал спорт, задушаващо се производство, унищожено селско стопанство, животновъдство, металургия! Почти несъществуваща армия, пропита от корупция и бандитизъм полиция!

    Това ли ни е благосъстоянието, юроди!? Или съдите за богатството на нацията по лимузините на бандитите, всички до един схемари на хранилка при Буци или Доган ага! Не ви ли е срам, нещастници! Анатема!

    Коментиран от #154

  • 149 Напълно си прав, може много още да се

    3 2 Отговор

    До коментар #143 от "Колега,":

    напише. Как заводите се продадоха за 1$, как цялата инфраструктура е построена преди 89г, каквото е построено тогава сега не могат да го боядсат(вярна популярна фраза). Но да споменем и някой минуси, някой хора имат основание да не харесват онези времена - не може доктора да взима колкото санитарка, директор на завод колкото да кажем заварчиците, зъболекър колото шлосер и т.н.., отношението към църкавата и остъствието на чувство за йерархия в българина дължащо се на гореспоменатите неща, същото лакейство от страна на бащите на сегашните управници - как всичко на запад е пошло и лошо... Но като цяло - България тогава е облагодетелствана от положението си на сателит на СССР докато ситуацията сега е точно обратната... И по същество дядо ги наричаше папури, щом папурите се чустват добре и мислят, че запада им е приятел кой сме ние цял живот да им обесняваме, че не е така - поне на мен ми омръзна.

    Коментиран от #151

  • 150 Али Халиф

    0 1 Отговор
    Мисирката превела статията на парцала ДВ трябва да знае, че Петко не е бил ватерполис а "ватерболист" .

    Коментиран от #152

  • 151 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #149 от "Напълно си прав, може много още да се":

    На кого се "продадоха заводите"? Не ли на същата тази червена номенклатура, която така добре ви "управляваше"?

    Кои са българските олигарси? ДО ЕДИН свързани с БКП и ДС. Същите, които така "добре" ви "ръководеха".

    Колко от тези заводи бяха ПЕЧЕЛИВШИ? Кремиковци НИКОГА не е бил на печалба. Така всеки може да прави икономика - докато не свършат парите. Както ставаше на няколко пъти в НРБ, и неслучайно ставаше.

    Ето по това познаваме, че става дума за руски наколенки - уж си "спомняли" но ръсят масово лъжи и "забравят" за някои "подробности".

    Коментиран от #159, #198

  • 152 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #150 от "Али Халиф":

    Спортът се казва "Водно поло"
  • 153 Тоню

    6 1 Отговор
    Като гледам какви коли се карат и какъв оживен пазар на недвижими имоти е в момента в София, че градът е отеснял и местата в градините не достигат с хиляди, това определено означава доста по-висок стандарт от официално обявения! Псуват запада, но на много от тези всезнайковци доходите са им от там, или от роднини, които живеят в Германия или Англия. Хора от З. Европа са ми казвали, че никъде другаде не са виждали толкова много шляещи се с телефони в работно време, колкото в София (като на снимката).
    Става въпрос за това, че някои не знаят какво да искат от презадоволеност. Хайде малко по-спокойно само!

    Коментиран от #155

  • 154 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #148 от "Манипулацийките на демократчетата":

    "Само че такива скудоумни "автори" никога не говорят за почти двата милиона българи под линията на бедността"

    На колко от тези 2 милиона българи под линията на бедността за които говориш трудовия им живот е минал в плащане на данъци в демокрацията?

    И каква е била "линията на бедността" преди 89та?
  • 155 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #153 от "Тоню":

    "Псуват запада, но на много от тези всезнайковци доходите са им от там, или от роднини, които живеят в Германия или Англия."

    Тук в този форум масово тези които пишат срещу Запада или живеят директно там, или децата им живеят там (от което те неизбежно "намазват").

    Не ми се мисли какво щеше да стане, ако можеше да се погледне в реалността по колко други начина тия хора се обогатяват от Запада пряко или косвено.

    Става дума за гротескно лицемерие.
  • 156 ...

    1 1 Отговор
    Апартаментите са купени с пари дошли нашите мили родители от войни. Купуват къща с два входа, а продавачите заминават за Турция, след това отстъпихме я на брат му, че се зажениха децата и ни излезе вноската, с 120 лева, майстори получаваха преди много години и с две деца, как биха спестили 10 000 лева през 60 години, всичко е с пари на дедите ни, на техните родители и без лев заем. България си е комунистическа държава и от 78 години се управлява от ссср, путин, и както затворниците ги изпраща във войните да ги добиват, същото сториха комунистите с безпартийните хора, с малки изключения от, няма да цитирам етносите, те дойдоха в града, а картончетата сс в доган и сие, и оставиха ги без работа кгб да мрат, частника е от етносите не ви приема, бойко приема и цветанов от етносите и всичко е точно, ще измрст млади и не вече отвън и в бг старите им родители и ще изкупят етносите къщи, световна политика. Под номер 39 ми допада. Те са си те, Петко, Сашо и си е. Тук манипулират хората. То вече хората се делят на бедни и богати клюкари. И на вас ако ви дадат няма да откажете. Българина е продажен. Бъдете здрави, квоо дойде, кой не издържи се убива с пищов и това са органи на реда. Бъдете добри хора и при бай тошо хората не бяха равни.
  • 157 Мислител

    0 0 Отговор
    Има нещо гнило.
  • 158 Официални статистически данни

    2 3 Отговор
    Цитирам официални данни от НСИ. Даже бих предположил, че хората под линията на бедността са още повече.

    Относно превъзбудените коментари КОЛКО сме добре в София - пълна заблуда. Не бъркайте G-класите на схемарите и постоянно издигащите се кооперации на "инвеститорите" перящи пари на кой ли не, за благосъстояние на народа. Връзка с реалността имате ли? Из градовете и селата извън София разхождали ли сте се скоро?

    Коментиран от #161, #163

  • 159 Е какво казваш сега

    2 1 Отговор

    До коментар #151 от "Историк":

    Прав си, същите са ако не са същите са тяхните деца - евроатланцити. И тези хора сега комунисти ли са или евроатланцити? Какво да чакам аз от тези хора, защо да ги хваля, защо? Не съм бил счетоводител в нито един от тези заводи да ти кажа колко са печеливши, но поназнайвам че не са били точно рентабилни, но се питай защо са продължавали да работят примерно защото дяй Тошко се целува с Брежнев. Сега Бойко като се целуваше с как се казваше американската посланичка Мустафа в джипа, кои заводи плащат заплати, докато работят на загуба подрханвани от САЩ? Не ме разбирай погрешно, аз не искам да се върне комунизма, не ми се ходи по манифестации, не ми се занимава с глупости, но времената са такива, че точно на там са тръгнали нещата само че от посока запад.

    Коментиран от #160

  • 160 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #159 от "Е какво казваш сега":

    Бъркаш нормални европейци българи, които по естествени причини клонят към Запада, с пародията на такива, главно пребоядисани комунисти и десари, като Чорапа, Боко, Шиши, и прочие.

    А опита за представянето на естествения ни уклон към Запада като нещо лошо заради тези пребоядисани комунета не променя нищо за самия уклон. Просто руските наколенки си въобразяват, че по този начин по някакви неведоми пътища ще започнем да клоним към "руский мир", но това няма как да стане. Не и доброволно.

    Коментиран от #167

  • 161 Тоню

    4 0 Отговор

    До коментар #158 от "Официални статистически данни":

    НСИ работи с официално обявените данни. С това, което е обявено в НАП и НОИ. А сивия сектор? Плащанията под масата? А приходите от чужбина, особено около празници? Как да си обясним рекордната парична маса в обращение, заради която има такава инфлация?

    Коментиран от #166

  • 162 Леле леле

    1 0 Отговор
    Докато "цивилизационния" ни избор го определяме само между "западния" свят и "руский мир", никога няма да се оправим. Това не проумява, или отказва да проумее голяма част от хората.

    Коментиран от #165

  • 163 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #158 от "Официални статистически данни":

    "Из градовете и селата извън София разхождали ли сте се скоро?"

    Разхождам се постоянно. Около големите градове НЕ ОСТАНАХА парцели за застояване.

    Всички градчета, където МОЖЕ нещо да се произвежда от земята, са ЗАЕТИ. Вече няма селски къщи на БЕЗЦЕНИЦА, както беше само допреди 10тина години.

    Няма хора само където климата е ужасен или възможностите за препитание са нищожни.

    Коментиран от #168

  • 164 Обективен

    4 0 Отговор
    До младите. Как х или бай,, Петко,, преди 1989 е заминал на запад. Или с разрешение на Българската комунистическа партия. Аз съм имал познати, през 60,70те ги убиваха при бягство. Явно предварително се е знаело, че българите трябва да бъдат ликвидирани. И днес всичко е точно. Децата им без поколения в България и по света, предател е българина, за един грош би предал род и родина. И го направи. Късно е либе за китка. Утре мечката ще заиграе и в техният двор и къща, апартамент. Комунистите са днешните капиталисти, а всичко останало е робство в българия и извън българия.
  • 165 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #162 от "Леле леле":

    Дефинирай твоята представа за цивилизацинния ни избор.

    На какво трябва да стъпи той?
  • 166 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #161 от "Тоню":

    Инфлацията българско изобретение ли е, че нещо не се сещам? Викаш, само в България има инфлация, ограничено явление. :) Ето че бързо го обяснихме с ОГРОМНИТЕ потоци, които другите благоденстващи българи от чужбина ни изпращат! Гениално! :D :D :D
  • 167 Русия

    1 1 Отговор

    До коментар #160 от "Историк":

    Винаги се е стремяла да бъде част от този запад, просто западняците не ги искат и точат лиги към ресурсите им. Не познавам руския мир и не желая да съм част от него. Искам независимо, че България е малка държава да има гръбнак, когато интересите ни се припокриват с тези на запада да се работи със запада, когато интересите ни се припокриват с руския мир да работи с него до колкото е възможно. В днешните условия поне второто е невъзможно.

    Коментиран от #172, #173

  • 168 Историче

    0 3 Отговор

    До коментар #163 от "Историк":

    Малко се разхождаш. Да те светна - парцелите не се купуват от нормални хора, с нормални средства.
    Инак мога да ти покажа и градски къщи, не в София, разбира се, които се продават и по 40-50 хил лева. В централна градска част! Което на фона на цените на нашата "цъфтяща" столица, си е на безценица!

    Коментиран от #170

  • 169 Урюрвкос

    3 3 Отговор
    Литва, Латвия и Естония ще отнемат изборни права на всички които симпатизират на Русия
  • 170 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #168 от "Историче":

    "Да те светна - парцелите не се купуват от нормални хора, с нормални средства."

    Значи парцелите по селата не се купуват от "нормални хора"? А от кого, Бошков или Шиши си купуват парцелите в Костинброд за да си строят къщи там ли?
  • 171 Не е верно

    3 2 Отговор
    Запада ругаят тролове на руските партии в българия и не сполучлив в живота си по тяхна вина несретници . Това са хората които създават това впечатление И при това умишлено!!
  • 172 Историк

    6 2 Отговор

    До коментар #167 от "Русия":

    "Винаги се е стремяла да бъде част от този запад"

    Русия винаги се е стремяла да се разширява териториално към "този Запад". Примери за това колкото искаш.

    Колко жалко, че в последните 100 години, вместо да признаят, че Запада е двигател на развитието на Русия, Русия избира да се конфронтира и да отрича ползите, които и носи той.
  • 173 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #167 от "Русия":

    "В днешните условия" Русия представлява режим на КГБ (и е такъв от близо 100 години).

    Затова те питах на какво трябва да стъпи цивилизационния ни избор според теб.

    Коментиран от #185

  • 174 Тогава бяхме едни от първите е света

    5 5 Отговор
    На 26 място,тогава,въпреки пролдиктата и грешките,плюс безплатното образование, здравеопазване,изключителни постижения в спорта и културата, икономиката и т.н.Сеха сме на едно от последните места в света, но пък с гейпаради, рулрне нс памет и паметници, олигарси и пр

    Коментиран от #177

  • 175 Андреев да си стои в Немско

    2 3 Отговор
    При тая майка, свестен човек и изключителен лекар,
    такова творение, платено отвън....., поне да не се обажда
  • 176 Слава богу, че живях при социализма

    4 5 Отговор
    Въпреки всичко, имаше социална справедливост и жизнено благополучие, при това за милионите,излезли от нищетата и калта, с не за шепа грантаджии и олигарси....

    Коментиран от #179

  • 177 Историк

    6 4 Отговор

    До коментар #174 от "Тогава бяхме едни от първите е света":

    Само лъжливи опорки и клишета ръсиш.

    Така се вижда продукта на "образцовия строй" отпреди 89та : възпитаниците му лъжат на кило.
  • 178 България беше във възход, тогава

    5 6 Отговор
    За сведение на тоя писачи от Дойчето и новоизлюпените "историци"

    Коментиран от #180

  • 179 Историк

    8 4 Отговор

    До коментар #176 от "Слава богу, че живях при социализма":

    "Въпреки всичко, имаше социална справедливост "

    В какво се изразяваше "социалната справедливост"?

    Да вземат от тези, които работят, за да дават на партийните подметки и мързеливците.
  • 180 Историк

    7 1 Отговор

    До коментар #178 от "България беше във възход, тогава":

    Даже Живков не беше съгласен с теб, а той имаше всичката информация.
  • 181 Слушайте патило

    4 3 Отговор
    Който има уши, ще чуе, и очи, ще види, пи Хайтов, другото са евроатлснтичестически глупости и свят за малцината с пари
  • 182 Аспарух

    6 4 Отговор
    Много точно написано.Ако дойде недей си Боже диктатура и крепостен свят като руския Петко ще вие на умряло и ще живее само със спомените си за добрия живот.
  • 183 Имаме си диктатурата на банките

    4 2 Отговор
    Вместо диктатурата на пролетариата, която все пак осигури с осен живот на низините, сега дойде диктатурата на банките...да ни е честито, пак добре, че още оцеляваме с кредити или без

    Коментиран от #184

  • 184 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #183 от "Имаме си диктатурата на банките":

    "низините"

    Тогавашния строй направо те е направил крепостен.

    Иначе, доволно много хора нямат нужда от кредити, нито за да оцеляват, нито за да се развиват, а кредитите са само ИНСТРУМЕНТ. Кой как го използва зависи от това колко му е акъла.
  • 185 Ние сме цивилизационен избор

    1 1 Отговор

    До коментар #173 от "Историк":

    Ще го кажа по-непопулярно и коректно по новите стандарти. В следствие на византийско владичество България става център или по-скоро преносител на цивилизация, която стига до Русия. Това няма как да се признае, но хората са наясно общо взето. В следствие на турското владичество (нови стандарти - коректност) се връщаме векове назад. Именно Русия слага край на това владичество, където всичко е било цветя и рози и след едни колко 40-50 години, именно благодарение на Русия и въпреки самата нея ние можем да се наречем западно ориентирани, какви ползи ни носи това - историята мълчи, но пък си има пък статии, в които ни се казва колко добре живеем. Сърбите пробваха да не приемат тази западна ориентация и не им се получи добре, "Русия си пиеше водката с Елцин и нехаеше", така че този така наречен цивилизационен избор може би е бил единствения към който можеше да поемем, само че със същия елит от онова време (комунизма) и децата им.
  • 186 граф Монте Кристо

    4 5 Отговор
    Дрън-дрън,че пляс,поредните словоблудства на дв,пак ни поучават,сугестират и хипнотизират.Много хубаво си беше през тошово време и единствената надежда се върне поне частично е да минем отново в руската сфера на влияние.Откакто ни налази американския сатанизъм и обирджилък,живота стана мъчение,да припомням ли,три милиона българи избягаха и се пръснаха по света,от много хубаво ли бягат.И сега ще ни плашат с връщане на руското влияние,и макар след 5-10 г. държавата и народа постепенно да се съвземат от разрухата,ще ни плашат с щафета салам,браво бе,пчелата не бяга от меда,а пък американските торни бръмбари направо ни погнусиха и отвратиха ,та си тръскаме пазвите,аман.

    Коментиран от #188

  • 187 Ани

    3 1 Отговор
    Е, и какво е положителното на Петко? И защо тази политкоректност? Защо не кажат направо Слави?
  • 188 Ани

    4 1 Отговор

    До коментар #186 от "граф Монте Кристо":

    Ние избягахме защото ни беше дотегвало от такива като Слави, Татко Петко, Румен Радев и други задръстеняци като тях. Само два три месеца като излезе навън, човек се пречиства и оставя лошите спомени в миналото.
  • 189 Дойче зеле да ви имам драскачите

    5 2 Отговор
    да, сега има банани!

    Коментиран от #190

  • 190 Оне

    3 4 Отговор

    До коментар #189 от "Дойче зеле да ви имам драскачите":

    Явно липсата на банани е оставила дълбоки и непоправими следи върху психиката на някои хора, щом и десетилетия след като това не е проблем това е единственото, за което се сещат.
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 ха ха

    3 0 Отговор
    за хипотетичния петко е ала бала , за трудовия човек в българия е много зле , точно защото певици като дойче веле възпяват един откровено бандитски модел а инструкторите на посолството сеят омраза срещу сочна печалба
  • 193 АЗ ПЪК ЗНАМ

    3 1 Отговор
    ДРУГА ИСТОРИЯ
    НЕ ЗА ПЕТКО А ЗА АМДРЕШКО
    ТОЙ БИЛ МЛАД АСИСТЕНТ ПО НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ
    МНОГО СЕ СТАРАЕЛ И ИСКАЛ ДА СТАНЕ ПОНЕ ДОЦЕНТ АМА НЕ МОЖЕЛ ДА СЕ ДОРЕДИ ОТ РАЗНИ ДРУГИ С ПО ПАРТИИНО АКТИВНИ РОДИТЕЛИ
    СЛЕД ДЕСЕТИ НОЕМВРИ РЕШИЛ ЧЕ МИ СЕ ОТВАРЯ НОВ ШАНС И ЗАПОЧНАЛ АКТИВНО ДА СКАЧА И ДА ХОДИ ПО МИТИНГИ /В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА И ПИШЕШТИЯТ ТИЯ РЕДОВЕ БЕШЕ И Е СЕДЕСАР/
    АНДРЕШКО СЕ НАДЯВАШЕ ДА СТАНЕ ДЕПУТАТИН ИЛИ ПОНЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК
    АМА ТАКИВА КАТО НЕГО В СОФИЯ БОЛ ТА НЕ МОЖА ДА СЕ ДОРЕДИ КОЕТО ГО ОЗЛОБИ И ИЗНЕРВИ
    ПОРАДИ ТОВА ЧЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА ВЪРШИ НИЩО СВЯСТНО ДОРИ И ДА ПЛУВА МНОГО СЕ ОТЧАЯ
    ДОБРЕ ЧЕ СИ НАМЕРИ МЯСТО В ЕДНО НПО
    НЕ ПЛАЩАХА МНОГО НО СЕ Е НЕЩО
    ТА ЗА ТОВА АНДРЕШКО ПИШЕ ТАКИВА СТАТИИКИ ЩОТО ИНАЧЕ ГЛАД
    НЕ МУ СЕ СЪРДЕТЕ ТОЙ ПРОСТО Е ЕДНА ГЛАДНА ШУШУМИГА
  • 194 Някой

    0 0 Отговор
    Значи Сашко Тъпото от Дойче Веле трябва да казва на Петко какво да харесва и какво - не? Сашко дали няма да му яде нещо на Петко? Тъпаците, които прекрояват демокрацията по собствен начин са точно малоумните "западняци" като Сашко ...
  • 195 Свири, свири, щурче

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Това е повторение на мантрата на другаря Швааб - "Няма да имате нищо и ще бъдете щастливи!". Просто подсказват, че ни водят в тази посока за да стане мантрата реалност.
  • 196 Диктатурата е повсеместна

    2 0 Отговор
    и в Русия, и в САЩ, и в ЕС. Въпросът е към кой да се "присламчим"? Лично аз предпочитам съседната богата Русия пред задлъжнелите с трилиони САЩ или нефелния ЕС.
  • 197 Послушко

    0 3 Отговор
    Копейките като толкова не харесват Европа защо не ходят на почивка в Сочи примерни и не карат лади. Защо децата им не учат в Московския университет и не отидат да работят в Матушката. Все се натискат към гейския запад :)
  • 198 еврогAйски гробокопач на к0м0низма

    2 0 Отговор

    До коментар #151 от "Историк":

    И до този момент в любимият ти колективен запад, а и в цял свят има предприятия като Кремиковци, които НИКОГА не са били на печалба. Така НЕ всеки може да прави икономика! Не свързано с "докато не свършат парите" - наричат се структуроопределящи предприятия, или ако използваме термините на другаря Мордехай Леви - средства за производство, върху които стъпват основите на икономиката. Те винаги са на загуба, но тези загуби се компенсират от печалбата на останалите в редицата (обикновено са холдингови структури). Ето затова не искат да водят дебат другите с теб, защото дебати се водят с практици а не с теоретици, които чрез проганда си пробутват "ценностите".
  • 199 ма рАЗбира се

    1 1 Отговор
    това е чудесна статия за много българи които освен че живеят супер и си имат своето невежо и частно мнение дори по въпроса за лева и еврото Но и завиждат от друга страна на чистачката на запад която печели в евро И желаят ако не друго да излезем от ЕС и да не въвеждаме еврото ПРосто от завист към чистачката ОПределено петко ще се сбогува с колата си с басейна и банката и го чакат по тъжни дни от тошовите
  • 200 Андреев да обработва дойчовците

    2 0 Отговор
    Аман от тоя , вече не го и четем, продажник