Last news in Fakti

17 Януари, 2024 18:26 1 365 25

Западът трябва да се откаже от всякакво съдружие и контакти с токсичния руски бизнес

  • русия-
  • украйна-
  • бизнес-
  • хакери

Руският бизнес е съзнателен съучастник в престъпления

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на La Stampa

Журналистическо разследване, проведено от кореспонденти на италианското издание La Stampa, разкрива връзката между хакерска атака срещу украинския мобилен телекомуникационен оператор Киевстар и доктрината "Герасимов", която предвижда Русия да води асиметрична война, в която симбиозата на големия руски бизнес и Руските разузнавателни служби са превърнати в инструмент за постигане на външнополитическите цели на Путин, насочени към отслабване на Европа.

На 12 декември 2023 г. най-големият телеком оператор в Украйна Киевстар претърпя най-големия срив в цялата история на компанията. Този прецедент беше провокиран от руска хакерска атака с цел премахване на следи от техническото присъствие на руските разузнавателни служби в мрежата на Киевстар, в резултат на което последните получиха достъп до чувствителна информация.

Този прецедент показва нарастваща заплаха за Европа: в контекста на пълномащабната война с Украйна. Русия полага усилия за създаване на позиции в информационни и телекомуникационни компании в европейските страни с последващо кадрово и технологично проникване в тяхната инфраструктура. По този начин руските разузнавателни служби получават достъп до информация, която ги интересува, а също така създават благоприятни условия за извършване на различни видове саботажи, хакерски атаки, промишлен шпионаж със съпътстващите ги икономически и политически щети за Запада. Това е класическа хибридна заплаха, която Русия използва, за да отслаби Европа.

На свой ред руският бизнес е съзнателен съучастник в подобни престъпления: чрез придобиване на активи в чуждестранни компании (по аналогия с Киевстар, част от акциите на която бяха собственост на руския олигарх Фридман), той създава позиции за последващо проникване на руското разузнаване и неговите агенти. В контекста на предизвикателството на Путин към Запада просто няма компании или корпорации в Русия, които да не работят за постигане на външната политика и военните цели на Кремъл.

При сегашните обстоятелства Западът трябва да откаже всякакви контакти и сътрудничество с руския бизнес, предвид очевидната му токсичност. Освен това западните телекомуникационни и технологични компании трябва да се откажат от руски активи, които представляват заплаха за националната им сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хохо Бохо

    9 30 Отговор
    Който подкрепя военнопрестъпника Путин, е престъпник...

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дийкън Сейнт Джон

    25 5 Отговор
    С РАСИЯ ЛЯГАТЕ И С РАСИЯ СТАВАТЕ.
  • 7 жалките жабари

    26 6 Отговор
    защо не се погледнат какви топдебилиси избират в управлението на страната.Марионетки на САЩ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Урюрвкос

    17 4 Отговор
    бизнеса не е бизнес ако не получава печалба без да има значение как и с кого
  • 10 Калпазанин

    17 3 Отговор
    А еврейските или по точно ционистките компании които ги има в целия свят (вече без Русия) като макдоналдс кока кола пепси субуей старбукс пантен байер монсснто и ко тровят по всякакъв все възможен начин подпомагат за намалението на света демократично и то безплатно, демек да си и плащаме Да ви ш....... аз на вас критериите
  • 11 горски

    24 4 Отговор
    Разбиа се че трябва да се откажете от руските суровини и продукти...Чичо САМ ще ви ги препродава,след като ги премаркира като демократични...Премаркирането оскъпява само 18-28%.за масовите стоки и 180% в/у специлните...

    Коментиран от #12

  • 12 Любопитен

    4 17 Отговор

    До коментар #11 от "горски":

    Абе, защо газа е по-евтин отколкото преди войната, твоята "теория" казва ли?
  • 13 факт

    12 3 Отговор
    да ама сащ купува и препродава на тъпите европейци
  • 14 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ши ти ивът
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Краварска пропаганда

    12 2 Отговор
    Лъжи от говедарника
  • 17 Само питам

    11 1 Отговор
    Че нали се отказахте , що рИвете още ?
  • 18 ее ама

    11 2 Отговор
    много сте се превъзбудили, успокойте се, всичко ще си дойде на място, преди няколко дни попаднах на някакъв руски анализатор или сенатор беше, не помня, но по съществено е това, което той казва, а по-точно: "Западът в лицето на Европа никога вече няма да бъде приоритет за Русия, ориентацията е на Изток, именно там се измества центърът на процесите на развитие на световната икономика", Дали е така или не, предстои да видим, а вие просто се поуспокойте, за да сте здрави и да можете да видите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 граф Монте Кристо

    10 2 Отговор
    Те вече се отказаха и какъв е резултата,в Германия фермерски бунтове,в резултат от питателната им дружба с гринговците,но кой от кого смуче живителните сокове,не са ли щатите,които с всякакви мурафети вкарват ес в джендума.Командарят ги по най-безобразен начин,карат ги да се отказват от ядрена и въглищна енергетика,забраняват отглеждане на крави,защото отделяли метан и тям подобни глупости.Дават купища пари на окраина,лишават се от бойна техника и боеприпаси,и всичко по нареждане от фашингтон чрез техните трансмисии и проксита като шолц и макрон,като урсула и всички западни башове,курдисани на руля точно с тази цел,да дамат мило и драго от своите страни за оня дето духа.И какъв им е келепира,да се бият в гърдите,че помагали на демонократа зеленски,това е толкова жалко и отвратително.
  • 21 граф Монте Кристо

    7 1 Отговор
    И да,демонократа зе (управление на демоните) е само върхът на айсберга,другите са в Брюксел,в недостроената вавилонска кула в която заседава демокротския европейски съвет,а метрополията е в америка ,във фашингтонския капитолий,където са поверили върховната власт на невнятния и дементен дядка байдън,който е същинска карикатура,сборището на демонократите в Давос е особено значимо,та м се вземат решения и направления за нови войни и световен геноцид.
  • 22 АМИ АДЕ ДЕ

    3 1 Отговор
    И КАТ СЕ ОТКАЖЕ КВО
    ЩЕ Е НАЗАД С ПАРИТЕ
    МНОООООО КУХИ МИСИРКИ
    КИНТИТЕ НЕ МИРИШАТ

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИНЖ

    2 4 Отговор
    Руският "бизнес" е разпространяване на влияние и корупция.
  • 25 филип ейджи

    1 1 Отговор
    запада да си стои на запад и да чака съдбата на Рим