Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Януари, 2024 16:23 4 996 121

Удари по Русия? За какво настоява Западът пред Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • дронове-
  • а-50

Съгласно член 51 от Устава на ООН Украйна има право да се защитава, включително чрез нанасяне на удари по територията на атакуващата страна

Удари по Русия? За какво настоява Западът пред Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съществуват ли официални договорки между Запада и Украйна да не използва доставените оръжия срещу руска територия и какво точно пише в тях? Знае ли се как са формулирани и какви са основанията за тях.

Остава открит въпросът как Украйна е успяла да свали руския военен самолет А-50 над Азовско море в средата на януари. Руската федерация не е потвърдила загубата, но според експерти в Киев най-вероятно атаката е била осъществена с произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Независимо дали ще се окаже ракета „Пейтриът“ или друг вид западно оборудване, в този случай Украйна изглежда не е нарушила обещанието си да не използва оръжия на Запада за удари по международно признатата територия на Русия.

Украйна и съюзниците ѝ не крият, че има такава договорка между тях. Но в какви документи е записана тя? Как изобщо е формулирана и какви са правните основания за това?

Какво се знае за договореностите между Украйна и Запада?

Очевидно е, че това са чувствителни въпроси както за Украйна, така и за Запада. Сигурно затова за тях се знае твърде малко. ДВ изпрати запитване до украинското Министерство на отбраната, което до този момент остава без отговор. Но според Олексий Плотников от Украинската асоциация по международно право "Не съществуват такива документи, които да са публично достъпни". Той твърди още, че в американския закон за подпомагане по програмата „заем-наем“ (Lend-Lease) за Украйна няма разпоредби, които да ограничават използването на оръжията, доставени на Киев, на територията на самата Украйна.

Но украинският президент Володимир Зеленски и други официални представители са говорили за наличието на споразумения със САЩ да не се използват ракетни системи HIMARS на руска територия, припомня Плотников. Твърди се, че същите ограничения важат и за ракетите ATACMS. Очевидно подобни споразумения съществуват и между Украйна и други държави. Но няма никакви данни за точната формулировка на поетите ангажименти.

Експертите, с които ДВ разговаря по темата, са единодушни в мнението си, че това би могло да бъде само политическо споразумение. "Много е трудно да се определи правното основание за каквито и да било гаранции от страна на Украйна, че няма да използва западни оръжия на призната руска територия", казва Майкъл Кларк, бивш директор на мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI) във Великобритания. „Характерът на тези уверения е политически.“

С това е съгласен и Щефан Йотер, професор в Хамбургския университет и експерт по международно право. Друг вариант е това да се запише в договорите за доставка на оръжие, допълва той. На запитвана на ДВ се получи отговор от германското правителство, което е сред основните доставчици на оръжие за Киев, в който се уточнява, че Украйна се е задължила да не използва оборудване, получено от Германия, срещу територията на друга държава в нарушение на международното право.

Щефан Йотер казва, че такива формулировки са нормална част от всички подобни споразумения. Той дори я намира за "изключително мека". Според него тя не изключва използването на западни оръжия и на територията на Руската федерация, ако това „е в съответствие с международното право".

Защо Западът е изключително предпазлив?

Съгласно член 51 от Устава на ООН Украйна има право да се защитава, включително чрез нанасяне на удари по територията на атакуващата страна, казва Майкъл Кларк. Този член дава на страните „право на самозащита в случай на въоръжено нападение". Западът има право да помогне на Украйна с оръжие, "дори ако защитата на страната ще изисква нападения на територията на агресора", уверява Кларк. С други думи - нанасянето на удар по Русия със западни оръжия няма да бъде нарушение на Устава на ООН, но западните държави много внимават това да не се случва. Защо е така?

"Предпазливостта на Запада по този въпрос се обяснява с желанието да се ограничи конфликтът", смята Кларк. По думите му никой на Запад не иска конфронтацията да се разрасне до въоръжен конфликт между Западна Европа и САЩ, от една страна, и Русия от друга. Стремежът да се предотврати подобно развитие доведе дотам, че западните страни не само не доставят на Украйна определени видове оръжия, но и ограничават обхвата на доставяните оръжия, казва френският политолог и ръководител на Центъра за изследване и проучване на политическите решения (CERAP) Никола Тензер.

"Всички видове ракети с далечен обсег, които са предадени на Украйна, са с ограничен обсег", допълва той и дава пример с френските крилати ракети SCALP EG, които могат да достигат цели на разстояние 450 километра, но обсегът на доставените на Украйна е само 250 километра. Защо Германия отказва да предаде на Киев крилати ракети "Таурус", които по своите характеристики са сходни с британските и френските ракети? Свързано ли е с факта, че Великобритания и Франция са ядрени държави, а Германия не е?

Тензер смята, че това също може да има някакво значение, но като по-вероятна причина посочва, че "Таурус“ може да са по-ефективни от SCALP и британските Storm Shadow. С това е съгласен и Майкъл Кларк: "Ракетите "Таурус" биха могли да унищожат Керченския мост, с което Украйна би могла да обърне хода на събитията в своя полза". Според него унищожаването на моста към Крим би било в рамките на международното право, тъй като той е построен "незаконно".

Ще наложи ли НАТО забранена за полети зона над Украйна?

Русия не може да обвинява Запада, че е станал страна в конфликта, ако Украйна нанесе удари по нейна територия със западни оръжия, смята Щефан Йотер: "В това отношение не играе роля дали ударите се нанасят по окупирани от Русия територии или по съседни региони на руска територия, това са все действия за самозащита", казва експертът.

Доставките на оръжия не правят западните държави страна в конфликта, казва още Йотер.

При сегашните обстоятелства отмяната на западните ограничения изглежда малко вероятна. И въпреки че тези ограничения са политически по своя характер, те сериозно ограничават Киев. "Ако Украйна използва западни оръжия на руска територия, тя почти веднага ще загуби подкрепата на Запада. Да не говорим, че това ще подкрепи твърденията на Путин, че войната е атака на Запада срещу Русия", казва Майкъл Кларк. По думите му "това, което е заложено на карта, не е съдбата на Русия, а империализмът на Путин".

Но какво ще стане, ако Русия постигне успех на фронта и съществуването на Украйна бъде застрашено, както не спира да уверява Владимир Путин? "Дори и в този случай една директна атака срещу Русия със западни оръжия пак би била проблем", казва Майкъл Кларк, който се съмнява, че западните държави биха предприели такъв ход. Британският експерт обаче предлага друг сценарий: "Ако оцеляването на Украйна е заложено на карта, съществува възможност западните военновъздушни сили да наложат забранена за полети зона над Украйна", казва той. Според Кларк това означава, че "всички руски цели във въздуха вече ще могат да бъдат атакувани с натовски оръжия от територията на Украйна".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хохо Бохо

    72 30 Отговор
    Как са свалили самолет който не е свален? Туй е въпроса. Бая контент на саловермахтпропагандата тея дни

    Коментиран от #63

  • 3 Хахаха

    101 40 Отговор
    Какъв устав какво ООН всичко е пародия, Само Путин ще ви вкара в пътя нещастници !

    Коментиран от #64

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    77 27 Отговор
    По член 106 и 107 свързани с член 44 от хартата на ООН ( тустава) Русия като правоприемник на СССР и основен победител от ВСВ има право по изброените членове да действа със сила както намери за добре без пита ООН в държави които развиват фашизъм и такива които спонсорират, и загубилите ВСВ.

    Коментиран от #21, #108, #109, #115

  • 6 Гориил

    89 21 Отговор
    Смешни са ми вашите пропагандни клишета и стереотипи. Вие организирахте преврат в Киев, отприщихте брутално преследване на руснаците в Украйна и създадохте опасна заплаха за националната сигурност на Русия. Украйна никога не е била сфера на вашите жизнени интереси. Разпалвачите на огъня сте вие ​​и вашите господа. Всяка ваша стъпка предизвикваше страх и нарастващо безпокойство в Москва.
  • 7 В.В.П.

    39 23 Отговор
    Пък и глупости...Путя се гаври с тия боклуци ..Трепи ги с ядрото и да продължаваме напред..!!
  • 8 Професора

    69 18 Отговор
    Руската Федерация по устата на OOН има право да удари с ядрено оръжие всички замесени в конфликта в Окрайна защото става дума за възраждане на фашизма.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт4екър

    66 18 Отговор
    Тези които гласуват със ,, ЗА" че окраинските фашистите могат да атакуват Русия автоматично влизат във война с Русия.И Господ няма да може да ви помогне фашиски под.логи.

    Коментиран от #33

  • 11 В.В.П.

    55 15 Отговор
    Няма устав в ООН..има устав в армията ...И там пише ,,който си търси боя го намира ...яде лобута и си сяда на дирника..НАТО е террорист ..Рф има право да ги ликвидира .

    Коментиран от #110, #111

  • 12 Ами да

    18 49 Отговор
    Все още се съобразяват с лудия путин, но и това има граници!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян георгиев

    56 8 Отговор
    Хумористичния сайт Dw пак почнаха с вицовете за свален А50 над Азовско море хахаха
  • 16 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    60 4 Отговор
    Стига сте го усуквали! Нанасянето на удари по територията на Русия е цел най-вече на Запада, даже западни наемници пряко участват в бойни действия, защото украинците няма как да владеят по-сложната техника.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иванушка 🇷🇺

    37 9 Отговор
    Кинжал, Шахед и Авангард забрани не признават ))
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СГЛОБКАТА НА БАНДАРАЦИТЕ

    42 6 Отговор
    На 10 януари преди 80 години – през 1944 г., се е провела най-голямата бомбардировка над София по време на Втората световна война (1939-1945 г.). Това припомня БТА.
  • 23 ДЖО, ДАВАЙ ДАЛЕКОБОЙНИ

    15 33 Отговор
    Ракети на ВСУ и да подхващат Путин.
  • 24 ДЖО СПРЯ ПУТИН

    10 29 Отговор
    Гази в Газа, дави хутите в морето. Време е да подхваща и Русията.
  • 25 Фен

    26 14 Отговор
    Удари по Русия! Яко! Та да има причина, най - сетне да отговори адекватно! И да се свърши с НАТО, ЕС, Тагарев, и целият водевил.
  • 26 Русия попиля НАТО

    28 8 Отговор
    сатана го е страх от православието, нормално!
  • 27 Според

    9 4 Отговор
    това писание,ако приемем,че даването на оръжие за нападение в територията на дадена страна,прави участник във войната даващата оръжието страна,то тогава Иран и Северна Корея,би трябвало да бъдат смятани за участници в тази война.А аз поне не съм прочел някой да смята така,и да призовава за военни действия към тях."Другаде е заровено кучето" може би някога ще разберем /а по-вероятно няма/ реалната причина,и каква,и между кого е договорката за недоставяне да модерно далекобойно оръжие.
  • 28 Хмммм

    36 8 Отговор

    До коментар #19 от "Яне Сандански":

    Ми то и Финландия е на 5 сек от Питер.... Да пази Господ да не става, че сме си заминали. Тази цялата лудост трябва да спре веднага, писна ми да чета как Европа е заплашена и е надвиснала опасност над нас заради укрите. Както искате ме разбирайте, но половината украйнки са женени за ватници, а половината украинци са женени за рускини... Тоя конфликт да си го оправят те! Нас какво ни интересува? Тая земя е ясно, че не е част от Европа и не е и била. Тяхна си работа. Двама от най великите лидери ръководили СССР, Хрусчов и Брежнев бяха украинци... Аз смятам, че това си е тяхна работа и не бива да се меси никой. Путин да се разбира с някой от укрите как ще я карат за напред и да спрат с безумията.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КовидманЯк

    17 7 Отговор
    Русия няма ракети, долара стана 200 рубли,...Ко стана с контранаступа, докъде стигна, Крим падна ли?
  • 31 факуса

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "БУТАЙ":

    направете списък с бутащите та после да ви извикат да го възстановявате
  • 32 Смотаняк,

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Яне Сандански":

    Толкова ли си некадърен да си измислил ,ще влизаш на човека който не е с твоето ниско образование ,с твоя нисък интелект и с твоята пошлост? Не си ли даваш сметка ,че някой хора които редовно влизат и се знае интелекта им ,влизайки на такива като теб с вулгарното си поведение и ниския си интелект не правят впечатление ? За такива като теб които нямат нищо там горе може и да не правят ,за такива като нас обаче прави .Но това сте вие поддръжниците на запада ,винаги да се открадне чуждото мислейки си че не прави впечатление само и единствено защото там горе няма никой и не сте способни на нищо .Мислиш ,че дразниш човека ли? Грешиш ,излагаш себе си и показва единствено материала който имаш .
  • 33 Така де

    8 18 Отговор

    До коментар #10 от "Факт4екър":

    Бият се двама боксьори - украинец и руснак. На украинеца му е забранено да удря руснака. Има право само да се пази. Европейска логика!

    Коментиран от #35, #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Психиатър

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "Така де":

    По-наивна и идиотска аналогия не бях срещал досега.

    Коментиран от #69

  • 36 КовидманЯк

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Яне Сандански":

    Джендър трансатлантически.😂🤡
  • 37 Толкова

    24 2 Отговор
    много словесни алабалистики за едно. Просто си кажете, че водите война срещу Русия, толкова ли е сложно? Ма така било, ма инак било, па ако станело така, ако станело онака и нам как си. Въртят и сучат само да замажат лъжите си. Прав е Путин, малко ви е.

    Коментиран от #48

  • 38 555555

    8 21 Отговор

    До коментар #4 от "Кресна":

    Къде остави Москва, Петербург и още няколко големи града?Ще им се размине викаш?От Русия нищо няма да остане,освен природните ресурси.

    Коментиран от #40, #53, #86

  • 39 КовидманЯк

    23 3 Отговор
    Абе, ко стана с украинския контранаступ?Взета ли вече Крим,нали Зеления още есента щеше да ходи на почивка там?

    Коментиран от #46

  • 40 КовидманЯк

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "555555":

    Еееей,много знаете това трансджендърите,бре, бре...🤣😂🤣🤡

    Коментиран от #47

  • 41 В отбранителната

    22 4 Отговор
    доктрина на Русия е записано, че всеки, който нападне територия на Русия тя има право да използва и ядрено оръжие ако се наложи. Който иска, да пробва.

    Коментиран от #43, #51

  • 42 ха, ха, ха...

    7 3 Отговор
    Както в Москва, така и във Вашингтон знаят даже фабричния номер на ракетата, поразила "уникалния" самолет, но смее ли някой да го обяви публично?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Уточнение

    16 3 Отговор

    До коментар #33 от "Така де":

    Боксьорите са палестинец и юдеистаец,като на палестинецът му е забранено да превишава 45 килограма,а на другият му се полагат два самолетоносача в аванс и подкрепата на ,,целия цивилизован запад"
  • 45 555555

    4 19 Отговор

    До коментар #29 от "Смотльо,":

    А не допускаш ли че ,Посейдоните са некадърно откраднати западни ооръжия и повечето биха паднали върху главата на пудинг?

    Коментиран от #54, #92

  • 46 Квото стана

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "КовидманЯк":

    И със СВОто.....
  • 47 555555

    5 10 Отговор

    До коментар #40 от "КовидманЯк":

    Транс джендър беше кумира ти Ленин чийто любовница имаше царевичен кочан между чатала!
  • 48 СТИГА БРЕ

    5 12 Отговор

    До коментар #37 от "Толкова":

    Лее се руска кръв, не натовска....кой ли трепе пълчищата путинови.

    Коментиран от #83

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бай Яни.

    3 15 Отговор

    До коментар #41 от "В отбранителната":

    Руснаците само скимтят. Днес за пореден ден украйнците удариха Санкт Петербург. И петролна база има няма на 50тина километра от границата им. Къде е без аналоговото им ПВУ на руснаците.

    Коментиран от #59, #74

  • 52 Пенчо

    8 3 Отговор
    Ясно е защо не дават на украинците да удрят по руска територия ... Пазарлък - че иначе руснаците ще дават оръжие на Сирия, Иран, хути-мути за бой по Израел и американски кораби

    Война - no rules

    Коментиран от #55

  • 53 Смотльо,

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "555555":

    Дай боже да се случи ,да видим и проверим кой е прав ,а и такива като теб да излезнат и най вече господарите ти.Все ми е едно какво ще се случи стига да излезне господаря ти от картата на света .И без туй кравите замърсявали въздуха .

    Коментиран от #75

  • 54 Смотльо,

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "555555":

    Ти ли оцени и знаеш качеството им? Странно защо тогава на запада не им се ще да ги пробват а и не правят анализи като твоите ,защо ли? По голям си специалист от специалистите на запад ли ?Брей тази България как е изпуснала такъв капацитет като теб .
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 6 Отговор

    До коментар #52 от "Пенчо":

    Вече позицията се изясни,но на вас....не! докато пишете още 1 година как сте завладели ,авдеевка....Не Виждате ли как докато се млатят , други овладяват луната.......Всичко е тъпговия и пари.
  • 56 Прочетохте ли това

    8 1 Отговор
    Ако оцеляването на Украйна е заложено на карта, съществува възможност западните военновъздушни сили да наложат забранена за полети зона над Украйна", казва той. Според Кларк това означава, че "всички руски цели във въздуха вече ще могат да бъдат атакувани с натовски оръжия от територията на Украйна".

    Сега някой да ми каже кой кога и как ще определи дали Украйна е застрашена или това ще стане по презумпция на някой западен политик с по-голямо влияние
    И какво ще стане
    СВЕТОВЕН КОНФЛИКТ РАЗБИРА СЕ
  • 57 Кит

    9 0 Отговор
    За какво настоява Запада?
    Ами за мобилизирането и вкарването на всички останали живи украински момчета в месомелачката на руснаците!
    Една цел, която Зеленски старателно изпълнява...
  • 58 И ИНГИЛИЗИЯ Е ПОСТРОЕНА НВЗАКОННО

    10 0 Отговор
    С КЪРВАВИ ПАРИ ОТ РИБОВЛАДЕЛСТВО И КОЛОНИАЛНИ КРАЖБИ И ТЕРОР. ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖИ ТОЗ ОСТРОВ НА БАНДИТИ И ПИРАТИ.
  • 59 ХОДИЛ ЛИ СИ НА УЧИЛИЩЕ

    8 4 Отговор

    До коментар #51 от "Бай Яни.":

    ЗНАЕШ ЛИ ОБЩАТА ДЪЛЖИНА НА ЗАПАДНАТА ИМ ГРАНИЦА.....ПВО СА КОНЦЕНТРИРАНИ ПОКРАЙ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ В КЪРА НЯМА И НЯМА СМИСЪЛ.УКРИТЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ТИВА НО НЯМА ДА Е ЗА ДЪЛГО.
  • 60 да да

    9 0 Отговор
    до последният о-райна ....
  • 61 дядо поп

    9 1 Отговор
    Какво пише в устава на ООН , за случващото се в ивицата Газа?
  • 62 Мишел

    12 1 Отговор
    Според руски източници, а вече и според украински източници, ракетният удар в Харков , с който бяха унищожени над 60 френски наемници, е всъщност унищожаване на кадрови френски военни, пристигнали в Украйназа да управляват крилатите ракети Скалп при удари в Русия. Те са били командировани в Украйна.
    Във Франция не е разрешено за френски граждани да постъпват наемници в друга държава , смята се за престъпление и се преследва от закона
  • 63 Така ли бе

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Хохобохчо. Русия индиректно призна за свалянето на А50,само ти още се правиш на не разбрал! Дори руснаците са домъкнали нов А-50 край Ростовска област (РФ). Отваря се още работа за ВСУ.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кратунар

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Говедар":

    И какъв ще бъде отговора бре възпитателю на чифтокопитни?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 КовидманЯк

    5 4 Отговор
    С контраступа ко стана?Докъде настъпиха Укронацистите?Взеха ли Крим?Зеленски щеше да почива там есента, но стана?
  • 71 КовидманЯк

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "КовидманЯк":

    Бай Хой, трансджендърче трансатлантическо, не ми ползвай ника да пишеш от мое име мозъчните си дрiсни .

    Коментиран от #73, #77

  • 72 Ирония

    1 12 Отговор
    През ВСВ Щатите, чрез програмата Lend-Lease помагат на Сталин да се пребори с нациска Германия! А Съветска Русия си приписва победата. Но истината е, че без тази им помощ, кой знае какво щеше да се случи с тях. А сега тази помощ се оказва на Украйна. Предстои да видим сегашна нациска Русия, дали ще загуби.
  • 73 Манафа

    1 4 Отговор

    До коментар #71 от "КовидманЯк":

    Ша те изпапкам русская девочка-мужчиная
  • 74 КовидманЯк

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "Бай Яни.":

    Важното е истинският контранаступ да върви и Леопардите да летят към Крим.Ко стана, взеха ли го вече,че нали Зеления Лепилар щеше да почива там още есента?

    Коментиран от #84

  • 75 Смотан

    1 13 Отговор

    До коментар #53 от "Смотльо,":

    Ние нямаме господари за разлика от тебе!Ти си се родил с подсъзнателна настройка,че някой трябва да те управлява и направлява с принуда !Робското при тебе е генетично заложено! Разбираемо е ,идващ от страна която е изостанала от нормалния свят с близо век! А при вас има и общности които живеят и битуват още в 18 век. За кои се мислите?Писменост сме ви дали,неблагодарници!!Забравете имперско-заповедническия тон!! И не си правете илюзии,че ще ви бъдем задунайска губерния!Това време безвъзвратно отмина!!

    Коментиран от #114

  • 76 Българин

    1 9 Отговор
    САЩ са длъжни да предоставят на Украйна 1000 ядрени бойни глави и 380 ракети, които незабавно да бъдат използвани за освобождението на Украйна и Русия!

    Коментиран от #81

  • 77 КовидманЯк

    2 13 Отговор

    До коментар #71 от "КовидманЯк":

    Най същественото е че украинците направиха за резил и посмешище магучая и непобедимая! Цял свят и се смее!

    Коментиран от #96

  • 78 Господ

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Отец Дионисий":

    Не така чадо в ада ще гориш мизернико
  • 79 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    12 1 Отговор
    Русия диктува правилата свиквайте

    Коментиран от #88, #101

  • 80 Дойче веле 🚾

    9 1 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 81 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    А ве смотльо яко си се напушил
  • 82 Призовавам

    14 1 Отговор
    Всички евроатлантици да се запишат доброволци при тагаренко и да заминават за окрайна да видим колко ще сте

    Коментиран от #98, #102

  • 83 Сти ве

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "СТИГА БРЕ":

    Да се лее кръвта на семейството ти
  • 84 Даа бе

    0 13 Отговор

    До коментар #74 от "КовидманЯк":

    Контранаступа върви по план. Украйна отвоюва 60 % от окупираната територия,ватенките не са превзели нито един областен град!Ако очакваш да видиш военни действия както при ВСВ,няма да се случи!Войната се води с други средства и прийоми!

    Коментиран от #87

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    10 2 Отговор

    До коментар #38 от "555555":

    Не позна Русия скоро ще е на Дунав и ко праим демократчета

    Коментиран от #93, #95

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Даа бе

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Полша си е в Полша,газотворящия!
  • 90 Цензура

    7 1 Отговор
    А ударите на укропските терористи по Белгород - с единствена цел да се убива мирното население? Белгород на украинска територия ли е?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Цензура

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "555555":

    А тогава защо западът няма такива оръжия, бе пeди? Вие русофобите много сте си падали на главите като малки...
  • 93 АМИ ДА

    0 2 Отговор

    До коментар #86 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Заповяда. Капрал Хаймарсченко и Маршал Пейтрият я чакат.Ще я посрещнат подобаващо!

    Коментиран от #97

  • 94 Като дойдат

    5 0 Отговор

    До коментар #88 от "РУСИЯ МОЖЕ":

    На Дунав яко ще пръцкате
  • 95 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Как ко праим.Малко ли са клоните в София.Останалите, в провинцията ,ще се поминат от страх.Златно време за погребалните фирми.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Смехурчо

    1 3 Отговор

    До коментар #93 от "АМИ ДА":

    Като дойдат на Дунав тогава ще препълниш памперса
  • 98 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Призовавам":

    Да не са луди.Лозунга на Тагаренко е "Дайте да отидете."
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Моарейн

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кресна":

    Европа си има кого да жертва. Нас за какво са ни приели в тоя съюз - заради силната ни икономика, заради природните ни богатства, заради супер успешните ни наука и култура? Блажени са верующите. Трябваме им само, за да си пласират боклуците, за буферна зона за нежелани на Запад субекти и за пушечно месо.
  • 101 Моряка

    8 2 Отговор

    До коментар #79 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Бе ние сме свикнали, ама я виж Атлантическия ни пинчери.Вият като за последно.
  • 102 Призовавам

    4 9 Отговор

    До коментар #82 от "Призовавам":

    Всички,бг русуроби ,руски подлоги, предатели, комундели да се изнесат скоростно в Русия на пилешки крака и краставици!

    Коментиран от #104

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Моряка

    11 1 Отговор

    До коментар #99 от "Залупеняк":

    Абе така се е случило, че съм се родил и отраснал в град.Как да плаша селските гарги.Как да ги различа, кои гарги са селски и кои градски.Пък и какво са ни виновни животинките.И каква връзка имат българските гарги с европейските дебили?
  • 107 Моряка

    6 0 Отговор

    До коментар #105 от "Старшинка":

    Старшинка, не говори от името на всички военни, щото много сме минали и по моста.Кой ти е виновен, че складчетото ти е останало под моста?Следващия живот да не те мързи, учи повече и стани офицер.Тогава ще минаваш по моста.Може и над моста.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Говедар

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Иди oбяснявaй на paзни cлaвaтъпoъгълници, кoлкo пo-тeжък трябвa дa е oтгoвopа на Русия сpeщу тези дето издигат пaмeтници на вoеннoпpecтъпници кaто бaндepата, правят огромни шecтвия в чecт на CC дивизии и пpeименyват бyлeваpди на други кoлaбopациoниcти на фaшиcтите...
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Смотльо,

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Смотан":

    Какво си ми дал ти бре ? Кой си ти и какво си ми дал ти? От македонския край съм и ако си учил въобще история ,трябва да знаеш ,че когато българите от други краища са кланяли глави през османците ,в нашия край и до днес не смее да пренощува турчин .Той ми дал писменост ,майко мила до къде стигнахме ,човек не изкарал 1 стотинка в живота дал нещо на някого.

    Коментиран от #117

  • 115 КОНЯ РИТА

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    по член 13 като редникот запаса на БНА бих ти направил една класическа мечка и като те посиня да те хвърля на свинете ДРУГчлен не ми трябва като знам че си тъп комуняга и руско мекере
  • 116 Иван С

    0 0 Отговор
    Ако може някой да ми направи чисто граматически разбор на следното изречение ще съм благодарен. На мен поне ми се загуби смисъла.
    "На запитвана на ДВ се получи отговор от германското правителство, което е сред основните доставчици на оръжие за Киев, в който се уточнява, че Украйна се е задължила да не използва оборудване, получено от Германия, срещу територията на друга държава в нарушение на международното право."
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 осъзнал се

    0 0 Отговор
    ПУТИН каза ,светът няма да съществува без Русия
  • 121 Харон

    1 0 Отговор
    Дай Боже до Март, да бомбят Красний площад. С дронове, ракети местно украинско производство. Рашистите от 1-2 малки атаки чак в ООН хълцат, ревът. Представете си ако укрите биха получили истински дълекобойни, ТОЧНИ, ракети, крилати ракети с които украинците, сериозно да одарят рашистите в тилът до Уралът.... Песков, Лавров, Захарова биха осралипленарното заседание на ООН...:-))))))