Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Януари, 2024 09:57 3 525 86

Украйна иска да обезкръви Путин, като изтръгне черноморското му „сърце“ Крим

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • кримски мост-
  • ракети-
  • дронове

Разрушаването на Кримския мост може да бъде първият акт на откъсване между полуострова и неговия огромен съсед

Украйна иска да обезкръви Путин, като изтръгне черноморското му „сърце“ Крим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На изток 2024 г. ще бъде годината на Крим и Черно море. Във всеки случай, това е обещанието на Володимир Зеленски. "Крим и Черно море ще станат център на тежестта на войната", каза той пред The ​​Economist. Това обещават и украинските военни, които от началото на зимата увеличиха дръзките атаки в региона. Последната, на 26 декември, позволи унищожаването на руския десантен кораб "Новочеркаск", източно от Крим. Анексиран от Русия през 2014 г., полуостровът се превърна в приоритетна стратегическа цел на Киев. Особено след провала на започналата през пролетта контраофанзива. Това пише политическият анализатор на френския вестник Le Figaro Изабел Ласер.

Изправени пред стагнация на фронта и невъзможност да се разбие солидната руска защита, украинците адаптираха стратегията си. Според бивш служител целта е "да загубим възможно най-малко позиции в Донбас и на изток, да задържим позициите толкова дълго, колкото можем, като същевременно пестим силите си и чакаме отново да станем възпиращи". При блокиран сухопътен фронт армията е обърната към акваторията на Черно море, като набляга на специални операции и прецизни удари от дистанция. Целта е да се "деградират максимално" военните способности на руската армия и флот и да се забавят доставките им на юг. И в крайна сметка, разбира се, Украйна да си върне окупирания полуостров.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Украйна вече постигна напредък по този път. Без флот тя успя да унищожи около двадесет кораба на Черноморския флот, включително една подводница, и нанесе значителни щети на руските военни съоръжения. По-специално Севастопол беше обект на обстрел с крилати ракети през септември 2023 г. Някои действия, като атаката, която потопи "Москва", флагманът на руския флот, през април 2022 г., бяха зрелищни. Украйна успя да прогони руския флот от западната част на Черно море, което ѝ позволи да възобнови износа на зърно въпреки блокадата на Москва. Поне част от руските кораби трябваше да напуснат пристанищата на Севастопол и Феодосия, които бяха твърде уязвими, за да се оттеглят към източния бряг на морето, в Новоросийск. "Нито едно пристанище в Крим вече не е безопасно за руски военни кораби", призна Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии в Москва, в интервю за Bloomberg.

За да стигнат по-далеч и да отрежат Русия от окупирания Крим, украинците ще трябва да неутрализират моста, който гледа към Керченския пролив, построен от Владимир Путин след анексията, за да завърши присъединяването на полуострова. Началникът на щаба Валери Залужни го определи като предпочитана цел от юли 2023 г. "Веднага щом имам нужните средства, ще направя нещо. Никой няма да ме спре", предупреди той. След това президентът Володимир Зеленски потвърди: "Русия трябва да знае, че Кримският мост е военна цел за нас". Два пъти, през октомври и юли 2023 г., Керченският мост беше атакуван от украинците, принуждавайки руснаците да предпочетат морския път, за да снабдяват своята Кримска армия. Ракетите Scalp и Storm Shadow, доставени от Париж и Лондон, помогнаха да се отслаби. Но той продължава да си стои.

Украинските официални лица разчитаха много на Taurus, ултрамодерната германска ракета с голям обсег на действие, наречена "разбивача на бункери". Смятана за най-ефективното оръжие за разрушаване на мостове и поразяване на руски тилови бази, тя може да даде тласък на кримската "кампания". Но за момента канцлерът Олаф Шолц блокира трансфера им в Украйна въпреки натиска от неговите съюзници, Зелените и либералите. Канцлерът се опасява, че ракетите Taurus ще бъдат използвани за унищожаването на Кримския мост, който все още представлява съществена част от логистиката на руската армия на южния фронт. Защо? Това действие може да бъде счетено за "червена линия" от Владимир Путин.

Украйна вече оспори военноморското надмощие на Русия в Черно море, където нейният флот е базиран от двеста и четиридесет години. Разрушаването на Кримския мост може да бъде първият акт на откъсване между полуострова и неговия огромен съсед. Но тази идея кара много западни лидери да се чувстват неудобно и чиято помощ за Украйна винаги е била възпирана от страх да не видят рухването на Русия на Путин или да видят как Кремъл нарушава нови табута. Дълго време Крим беше изключен от дискусиите на Запада, което го направи "отделен случай" в досието. Съдбата му не беше включена в Минските споразумения, които трябваше да донесат мир в региона. След руската инвазия през февруари 2022 г. западното мнение по отношение на полуострова се промени. Но остава известна неяснота. Това несъмнено обяснява нежеланието на германския канцлер, подобно на това на САЩ, които доставят модерните си оръжия с повишено внимание и ограничения за употреба. Владимир Путин обаче от началото на войната остави своите "червени линии" да избледнеят, тъй като бяха пресечени от Запада...

Западът ще трябва да положи повече усилия, за да се разубедят украинците от пълното възстановяване на Крим и неговите води. "Ще го направим. Това е само въпрос на време", обеща Володимир Зеленски. Успехите на операциите в Черно море доказват, че украинската война не е непременно в задънена улица! Но какво ще се случи по-нататък несъмнено ще зависи от Вашингтон и европейските столици.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    104 25 Отговор
    И да успеят да гръмнат моста това няма да спаси бандеровците война не се печели с диверсии.

    Коментиран от #37

  • 2 Провинциалист от провинция Тракия

    114 21 Отговор
    Глупости, Украйна нищо не иска. НАТО иска да стъпи на Черно море. Затова е целият зор.

    Коментиран от #33

  • 3 Русофил

    20 76 Отговор
    Целият Крим ще бъде буум, буум....тряс.

    Коментиран от #17, #21, #36, #64, #82

  • 4 Крив макарон

    87 15 Отговор
    Окрайна ще гледа морето.или по телевизията.

    Коментиран от #51

  • 5 Граматика

    39 1 Отговор
    Правилно е да се пише обезкървявам, обезкървя. Според правилото за групата ър/ръ в многосричните думи, когато след ър/ръ има една съгласна, се пише и изговаря ър, а когато има две или повече съгласни – ръ. В думите обезк-ър-вявам, обезк-ър-вя, след групата ър/ръ има една съгласна – в, затова се пише по този начин.
  • 6 ЩО НЕ ПРОБВАТ

    44 5 Отговор
    СЪС СЕКС
  • 7 Калима

    66 11 Отговор
    Украйна - храмът на обречените.
  • 8 Акула

    65 8 Отговор
    Зеленски сам си Съсипа Украйна
  • 9 Всъщност,

    74 7 Отговор
    НАТО иска да вземе Крим и това беше предвидено след узурпирането на властта в Украйна през 2014. Само че Колективният Запад не можа да предвиди, че Путин, вече решен на всичко, ще посмее да ги изпревари. Помните ли думите на Путин оттогава: "Момчетата от НАТО са чудесни, но предпочитам те да ни идват на гости в Крим, а не ние на тях"

    Коментиран от #11, #14, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Всъщност

    10 45 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност,":

    Киев за три дня.

    Коментиран от #23, #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Разбирам ги напълно!

    49 6 Отговор
    И аз Искам засуканата комшийка да ми даде...!
    Ама за сега удрям на камък...🥺🙄🤔🤭😪!
  • 14 Само питам

    35 6 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност,":

    ..... НАТО иска да вземе Крим и това беше предвидено.....

    Много си умен и прозорлив.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Всъщност,

    8 39 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност,":

    НАТО ако разрешатбна украинците,мостът е фръкнал.

    Коментиран от #19, #25

  • 17 Ами хайде де...!

    34 7 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Дайте го по-сериозно де!
    За сега само селфита и пощенски картички ми пущате с....,,взривеният" Кримски мост...!
  • 18 ФИГРО ТУК, ФИГАРО ТАМ

    34 3 Отговор
    А СТИГА ФАНТАЗИРАЙТЕ.......!
  • 19 ,,Ако"...?!

    27 2 Отговор

    До коментар #16 от "Всъщност,":

    Ама шубето е голЕм страх...!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А ПО ЛЕКО

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    МАЙ НА ТЕБЕ НЕКОЙ ТИ Е НАПРАВИЛ ТРЯС.........НА ЗАДНА........
  • 22 ХАХАХА

    36 4 Отговор
    Хумор ,сатира и забава !
  • 23 А ве Ко стана с...

    41 5 Отговор

    До коментар #11 от "Всъщност":

    ...Пролетният КонтраНаступ...,че новата пролет чука на вратата...?!
  • 24 Цитат

    32 8 Отговор
    "Украйна вече оспори военноморското надмощие на Русия в Черно море, където нейният флот е базиран от двеста и четиридесет години." - Моля?Нещо се губи в превода!
  • 25 Само

    11 45 Отговор

    До коментар #16 от "Всъщност,":

    да им дадат подходящите ракети. Само две им стигат. Една за моста, и другата по галфоните в Кремъл.

    Коментиран от #29

  • 26 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Всъщност":

    ....ама от дивана!
  • 27 горски

    45 6 Отговор
    Как в един момент всички забравят ,че на кримския полуостров живеят 85% руснаци/3 млн/,с руско самосъзнание.Русия ще пази Крим с цената на всичко,дори ще предложи гъби на желаещите.
    Най интересни са интересите на страни на отдалечени на 4-10000км от това място...

    Коментиран от #38, #39

  • 28 къде сме ние

    8 40 Отговор
    Украйна трябва да положи всички усилия за увеличаване на военното си производство за да може самостоятелно и успешно да противодейства на Русия. Запада неведнъж е предавал Источна Европа. Нека си спомним 1938 Чембърлейн, нека си спомним 1944 г България и по-късно Рейкявик когато България за пореден път беше предадена на Русия по искане на Горбачов. Горбачов може да е почитан в Германия, но той поиска България и Румъния да останат в сферата на влияние на Русия. От тук и бандитския преход. А после обвиняват нас че сме били корумпирани. Нека си спомним как ПП и после Радев "спечелиха изборите".
    Подкрепата на ИсточноЕвропейските страни за Украйна е жизненонеобходимо!

    Коментиран от #35, #42

  • 29 Те ИМАТ такива ракети

    6 24 Отговор

    До коментар #25 от "Само":

    И пийяниците в Кремала го знаят.
  • 30 Ало Фигаро

    32 0 Отговор
    Андрий Ермак смята контранастъплението на въоръжените сили на страната (Украйна) за "доста успешно", от другата статия! Какви ги пишете Вие във вашия вестник? Ще се наказваме май?
  • 31 Искаме мир, а не НАТО!

    41 7 Отговор
    Няколко граждански организации се събират на протест пред американското посолство в София на 27 януари, събота.
    Те се обявяват срещу намесата на САЩ във вътрешните работи на страната ни, срещу въвличането ни в чужд военен конфликт и срещу изопачаването на историята и рушенето на паметници.
    Те посочват, че на фона на военния сблъсък между Русия и НАТО в Украйна Черноморско-Балканският регион се превръща не просто в прифронтова зона, а в бойно поле. И днес ние наблюдаваме процес на въвличане на нашата Родина във въоръжения конфликт в Източна Европа.

    „Сега, когато гледаме политиката, която водят т.нар. „некоалиционно мнозинство“ в Народното събрание, правителството на „сглобката“, а също така министърът на войната Тагарев, заплахата България да бъде включена чрез жива сила да участва в бойни действия, е повече от реална.
    На цялото българско общество е ясно, че всички гореспоменати „български нотабили“ се подчиняват на волята на Посолството/-ата/. То/те/ решават накъде да върви Отечеството ни, а нашите „послушници“ само изпълняват.“
    Обръщайки се към американското посолство те питат: „След като Вашите деди и бащи са се били заедно с руснаците против нацизма, на основата на какви ценности не само не спирате, но поощрявате неофашистки елементи в България да рушат паметниците на Червената армия, внесла огромен принос в разгрома на нацизма и фашизма?“

    Коментиран от #80

  • 32 Марко

    33 4 Отговор
    Коварен план на Злостър, Зеленото влечуго, бравос 🤣
    Няма как да не успее и през лятото да не се къпе в морето на Крим така, както и миналото лято се окъпа 😉
  • 33 нннн

    40 4 Отговор

    До коментар #2 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Абсолютно си прав! САЩ много отдавна искат американски Крим и Севастопол - град на американската бойна слава. През 2014 г Путин ги изпревари на косъм.
  • 34 Хомонисти

    4 25 Отговор
    Да бяхте в блато стояли не бихте НАТО видяли!
  • 35 Реплика

    20 3 Отговор

    До коментар #28 от "къде сме ние":

    След като България е разпределяна в геополитически план според чужди желания досега означава,че и днес от България нищо не зависи.

    Коментиран от #43

  • 36 Хохо Бохо

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    За сега и в бъдеще само в кииф и лвиф е бум бум. И не е ще а е. Ма само как отпердашиха френските експерти а? Има ли още доброволни франсета да подготвят скалп-а? Съмнявам се
  • 37 ру БЛАТА

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ама ще го гръмнат все ПАК 💥 ей така за спорта
  • 38 Полски

    8 14 Отговор

    До коментар #27 от "горски":

    Ако някоя националност преобладава, то това не може да оправдае промяната на границата с война.
    В кърджалийско преобладават турците, в Анадола - кюрдите, в Калифорния - латиносите... Войната се прави не за хората, а от амбициите на диктатори и главорези за власт, ресурси и пари.
    Изключение са национално освободителните войни, ама първо трябва някой да те е превзел.

    Коментиран от #78

  • 39 само да напомня

    6 34 Отговор

    До коментар #27 от "горски":

    Тези 85% руснаци от Крим гласуваха за отделяне на Украйна през 1991 г. Сега може да се страхуват от репресии, но след освобождението ще заявят своята Украинска принадлежност. Поради щедрата подкрепа на Запада за режима на Путин действително имаше едно разколебаване, но това вече е минало. Сега всички са Украинци. Путин създаде една нова нация в Европа.

    Коментиран от #49, #79

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Украинци в Крим

    25 4 Отговор
    ще има само на почивка!
  • 42 Клати Курти

    19 6 Отговор

    До коментар #28 от "къде сме ние":

    Пуука ми на гъъъ33аа за 00крайна,па даже и там не ми пука.Чао 00крайна,мичка ви пайна,от 2 седмици Киев плува в Уайнаа.
  • 43 не е така

    1 27 Отговор

    До коментар #35 от "Реплика":

    Важното е как се самоопределяме ние. Ние можем да помогнем, можем и да възпрепятстваме. Всъщност България преживява възраждане от 2009 г насам. Виждаме как дори Асен Василев започна да говори за инвестиции. Инвестициите в България вече не са корупция както твърдеше само допреди година. Дори ПП се ориентира в правилна посока. Радев също нещо затихна в кабинета и не смее да се афишира като путинска подлога.
  • 44 Некой си

    24 4 Отговор
    Това означава,че Киев ще бъде пепел.Нека си играят още с търпението на Путин.
  • 45 ежко

    16 1 Отговор
    Украйна(правителството) може да иска много неща, но какво иска народа на Украйна -това е съвсем различен въпрос!
  • 46 Ами да

    2 19 Отговор
    Победа за Украйна!
  • 47 Магнитски

    6 14 Отговор
    Съветските евреи СТАЛИН БЕРИЯ ЛЕНИН ТРОЦКИ избиха 7 млн украинци нещо геноцид за това ..а
  • 48 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    Не се надявам Праведната Проганда да стопли, че окрайна вече не съществува! Z
  • 49 горски

    15 3 Отговор

    До коментар #39 от "само да напомня":

    Тия освобождения, така си подмятате като шикалки....Украйна щяла да освобождава жителите на Крим,които са руснаци по кръв и убеждение и по история....По интересни ще са референдумите в Одеса и Чернигов...в края на годината....

    Коментиран от #56

  • 50 Курд Околянов

    18 2 Отговор
    Не е вярно, че Путин не може да бъде спрян. Може да бъде спрян само с преговори. Само че запада иска да изтощи Русия и да почне да ползва неораната нива Русия с несметните природни богатства. Който не знае, да знае, че война се води за ресурси и пазари.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ти си

    11 1 Отговор
    По-скоро Путин ще превърне Крим в стъкло отколкото да се откаже от него ......
  • 53 ТаУмВзе

    3 5 Отговор

    До коментар #51 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Тва не е окопна война от 18 век, за да ти трябва месо! Игра на дронове, артилерия и авиация. Чак след тва идва живата сила пич.

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хи хи

    1 0 Отговор
    Хи хи
  • 56 Българските турци

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "горски":

    Отначало в Крим са властвали кимерийци, древна Гърция, скити, готи, хуни, българи, хазари, византийски гърци, кипчаки, османски турци, татари от Златната орда и монголи. Той е бил частично контролиран от венецианците и генуезците през 13 век; в следващия период съответно Кримското ханство и Османската империя от 15-ти до 18-ти век.
    От XV до XVIII век до Прутската война и малко след това до 1783 г. когато е присъединено от Екатерина към Русия , п-в Крим е център на Кримското ханство, васално на Османската империя !!!
    С договора от Кайнарджа през 1774 г. Русия анексира Крим през 1783 г., след като Русия накара Османската империя да приеме независимостта и неутралитета на Крим.

    През 1897 в Крим живеят :

    Общо : 546 592 жители

    Кримски татари - 194 294
    Руснаци - 180 963
    Украинци - 64 703
    Беларуси - 2 058
    Арменци - 8 317
    Евреи - 24168
    Молдавци - 272
    Поляци - 6 929
    Гърци - 17 719
    Немци - 31 590
    Българи - 11 377
    Цигани - 944
  • 57 Ти си

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "ТаУмВзе":

    Колега , това твоето го има в учебниците пи психиатрия, казваме се раздвояване на личноста - пишеш нещо и сам си отговаряш че дори и сам със себеси се караш пид различни никове .....
  • 58 Коментар

    8 1 Отговор
    По медиите официално казаха,че искат да унищожат хората там в Крим,които си живеят от векове и да насадят джойнт.Не мога да повярвам още как е възможно официално такова нещо да кажат и как някои го подкрепят!Толкова ли пропадна света?Не е нирмално това ...Защо не преговарят?
  • 59 Макробиолог

    8 1 Отговор
    Това което изчаква Путин, е победата на Тръмп..Няма да се случи, От 1913та насам имаше един Кенеди извън контрол,знаем как приключи човека и един мандат на Тръмп в който го блокираха дори собствените му съпартийци...Втори път няма да го допуснат до властта. .....тоест на Путин ще му се наложи да си вземе и Одеса.
  • 60 Българските турци

    9 3 Отговор
    Преди почти два века се води "Кримска война" !
    Този прави намеци за втора Кримска война !
    Мотиви и причини аналогични !
    Чакалите и хиените (Париж и Лондон) са упорити и нагли !
    Кръстоносците никога няма да се откажат от грабеж и вероломство и винаги ще експлоатират религиите и светите места в Йерусалим !
    Виждате как коварно подклаждат евангелистичноционистичния АРМАГЕДОН или Втората Кримска Война !!! Колелото на историята продължава упорито да се движи по очертан и прокаран сатаничен коловоз !...
    Целта не се променя : - грабеж , хаос ,смърт , разруха, корист,алчност, безбожие , варварство и Обещаните земи !!!... Бог да пази праведните !...
  • 61 Бъдещето

    2 8 Отговор
    Руския агресор в Крим ще има две възможности.
  • 62 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    8 0 Отговор
    Мечтите са безплатни
  • 63 Артилерист

    6 0 Отговор
    Съновидения на гладна кокошка...
  • 64 Русофил

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Козяшки напъни на един сцепен жендьо
  • 65 Хохлите и Зеления искат да си направят

    4 1 Отговор
    Се пуки, те и сега са си полуумрели, да се пробват отново, ръчкат ги с остена!
  • 66 Може да се чете и пише и сепуко

    3 0 Отговор
    Сепуко, до там сае докарали Хохлите!!
  • 67 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Окропите играят заедно с Путин..Така ми прилича .Мирише ми на фалшиви пари..Говорят за война ,но не обявяват война ,големи фрази..анимационни черно бели накъсани филмчета ..Крим от 1789 е На РОССИЯ ие ще бъде РОССИЯ...
  • 68 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Окропите знаят прекрасно че не могат да контролират районите ,с руснаци ..Няма как да стане ...Правят някой терр,акт,за да им дават пари ..От ,,Развитите цивилизации,,,..Глупашка история..по окраински..
  • 69 В.В.П.

    4 1 Отговор
    Зеленскийи е майстор на високопарни фрази...Артист е ..от Мосфилм..
  • 70 ХАН ЮВИГИ

    2 3 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах
  • 71 Теодор Тагаренко

    3 1 Отговор
    Трябва да внимаваме с взривяването на моста, за да не провокираме Русия да извърши ядрен удар по цел където е взето това решение.
    Нека първо да унищожим сухопътните сили и ВВС и чак тогава да разрушим моста.
  • 72 Сатана Z

    5 3 Отговор
    Укро Райха вече са обезкървени с минус 20 милиона жители с тенденция за трайно понижение.При евентуално спиране на военните действия всички досегашни съюзници на Земенски ще му обърнат гръб и хуманитарната катастрофа ще бъде страшна без финансовата помощ от господарите му.Сега Украйна се захранва с пари и населението взима по нещо ,което се заплаща с кръвта на техните роднини.
    Трябва да се мисли , а не да бият тъпана с неизпълними задачи като превземането на Крим.
  • 73 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    ако Крим е украински значи и населението там е украинско защо Украйна трябва да унищожава украинци всъщност няма нищо за чудене президента им въведе санкции против украински граждани и забрани украински партии
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Целият материал

    3 1 Отговор
    Представлява някакви мечти с изключение на последното изречение което доказва че Русия воюва с НАТО ето го


    Но какво ще се случи по-нататък несъмнено ще зависи от Вашингтон и европейските столици.
  • 76 факуса

    3 1 Отговор
    демократите винаги почват са разрушения,щот не са строили
  • 77 Бай Х.. гледа

    3 0 Отговор
    Пак сме яли от забранените гъби,ах ах ах
  • 78 горски

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Полски":

    Казваш-някой трябва да те е превзел,за да правиш националноосвободителна война....
    Нима Украйна не е превзета държава......или критериите за превзетост ,се изменят в зависимост от интересите...
    Ако става дума и България върви натам.Партии с мижав електорат,се обединиха в името на чужди и собственни интереси,и продават всичко което е притежание на този народ.Материално и духовно.....
  • 79 И АЗ СЪЩО

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "само да напомня":

    КОМЕНТИРАХ ГО В НАЧАЛОТО
    УКРАИНЦИТЕ ЩО НЕ ПРОБВАТ СЪС СЕКС
    РУСНАЦИТЕ ДА ГИ МАН.....ДРЪСАТ НАЙ МНОГО ДВА МЕСЕЦА И ГОТОВО ЩЕ СЕ УМОРЯТ И ЩЕ ОТСТЪПЯТ
  • 80 вече не върви

    3 10 Отговор

    До коментар #31 от "Искаме мир, а не НАТО!":

    До 22 Февруари 2022 г рашките издеветелстваха с лъжата че те са унищожили фашизма. Но ние всички помним Молотов - Рибентроп и че в деня на започване на Великата Отечествена, влаковите композиции продължават да снабдяват Германия със стратегически материали. После помним комунизма който Жельо Желев доказа че е синоним на фашизма. След пълномащачната война срещу Украйна вече не се налага да се правим че не знаем кой е фашист и кой се бори за свободата си.

    Коментиран от #81

  • 81 Хамсал

    11 1 Отговор

    До коментар #80 от "вече не върви":

    А да помниш Мюнхенското споразумение-"През нощта на 30 септември 1938 г. Чембърлейн, Даладие, Мусолини и Хитлер подписват Мюнхенското споразумение." И Полша намаза Тешинска област! Нека да помним всичко, а не само това, което ни е удобно!
  • 82 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    И после да не питате къде е Киев?!

    Коментиран от #83

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ВСИЧКО КОЕТО СТАВА , ГОСПОДАРЯ ГО ИСКА!

    1 0 Отговор
    ТОВА ГО ИСКАТ ГОСПОДАРИТЕ МУ ОТВЪД ОУШАНА . ИСКАХА ДА ПРОГОНЯТ Р-ЦИТЕ И ДА НАСТАНЯТ ПОРЕДНАТА СИ В.БАЗА ТАМ. ТОВА ВЪОРЪЖАВАНЕ ОТ ПРЕДИ /КАКТО КАЗА МЕРКЕЛ / НА УК, СЕ Е ГОТВЕЛО С ТАЗИ ЦЕЛ. ПУТИН ГИ УСЕТИ СЛЕД ПРОТАКАНИТЕ ЛЪЖЕОБЕЩАНИЯ И ГИ ИЗПРЕВАРИ, СЕКНА ИМ МЕРАЦИТЕ. ТА ЗТУЙ СЕГА Е ЗВЕРСКОТО ВЪОРЪЖАВАНЕ НА УК С НАДЕЖДА ДА УСПЕЯТ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ СЛУЧВАЩОТО СЕ С РАЗРУХАТА И ЖЕРТВИТЕ. ЗА ТОВА Е ОХАЖВАНЕТО ИМ . ИНТЕРЕСИТЕ СА ВОДЕЩОТО ТАМ.
    И ГЛУПАКА ИМ СЕ ВЪРЗА , Е СЕГА ВЕЧЕ ОТЪРВАНЕ НЯМА , ЩЕ ИМ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА КАКТО ТЕ ИСАТ.
  • 86 славянин

    0 0 Отговор
    Абе то белия нос и неговите робовладелци искаха миналото лято да маршируват на Червения площад ама не им се получи!