Last news in Fakti

20 Януари, 2024 16:00 4 775 196

Проф. Николай Овчаров: Русия да признае официално, че е приела християнството от българския цар Самуил

  • българия-
  • русия-
  • християнство-
  • цар самуил

И това е много важно да се знае от днешните „русофили”, които поглъщат с наслада и безкритичност всяка дума, изречена от пропагандаторите на Путин

Проф. Николай Овчаров: Русия да признае официално, че е приела християнството от българския цар Самуил - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни станахме свидетели на поредната провокация от страна на „светейшия патриарх Московски и на цяла Русия”, както е пълната титла на руския патриарх Кирил. През миналата година швейцарският вестник „Блик“ представи информацията, че най-високият човек в Руската православна църква (със светско име Владимир Гундяев) през 70-те години на ХХ в. бил активен агент на КГБ в Женева. Полицейското досие под заглавие „Монсеньор Кирил“ се пази във федералния швейцарски архив в Берн. Аз няма да се спирам на десетките факти за шпионска дейност и доносничество, изнесени от вестника. Но за нас е важно отношението на патриарх Кирил към България.

На 13 януари тази година той изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на Сливенския митрополит Йоаникий. Писмото обаче е адресирано не до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а „до членовете на Св. Синод”, което е грубо нарушение на църковния протокол в такива случаи. „Несъмнено не става дума за протоколна грешка, а за съзнателно пренебрегване на Негово Светейшество патриарх Неофит като предстоятел на Българската православна църква” – коментират специалистите по каноническо право.

Но това е само последната изцепка на патриарх Кирил. Само преди три месеца той нарече българското правителство „сатанинско” по повод изгонването на архимандрит Васиан и още двама души от подворието на Руската православна църква в София. А помним 2018 г., когато Кирил смъмри в 6-минутна назидателна реч президента Радев заради словото му на тържествената заря на 3 март в София. Тогава българският държавен глава изрази признателност за националното ни освобождение не на единната руска армия, а на различните народи, които са я съставяли. Тогава с пяна на уста патриарх Кирил почти крещеше: „Още веднъж искам ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция.”
Добре, Ваше Светейшество. Нека бъде така, явно Вие сте много вещ по историческите въпроси. Тогава обаче нека Ви попитам какво ще кажете по генералния въпрос за това – кой покръсти русите?

В съвременната историческа наука „Кръщението на Киевска Русия” е понятие, което се възприема като процес от взаимосвързани събития в края на Х в. Те включват личното покръстване на киевския княз Владимир Святославич, неговото обкръжение и населението на най-големите градове на Киевска Русия, както и създаването на църковна организация там. По принцип, следвайки летописната традиция, събитието „се слага” в 988 г. - дата, считана за начало на официалната история на Руската църква. Някои обаче с основание смятат, че това се е случило през 990 или 991 г.

Според днешната официална историография от Путиновата ера, покръстването на русите става в края на Х в. от мисия на Цариградския патриарх в Константинопол. Но и тези „хранени” от властта историци признават, че изворите дават противоречиви сведения за точното време и обстоятелствата около приемането на новата религия. А в началото на ХХ в. се оформя плеяда руски учени, които се занимават с този въпрос. Такива са професорът от Московския държавен университет А. Шахматов - един от най-големите езиковеди на времето си, и богословът и обер-прокурор (представител на императора) в Светия синод на Руската православна църква проф. А. Карташов.

Но особено място има историкът-славист и декан на факултета за обществени науки към Петроградския университет проф. М. Присьолков. Той формулира важна теза, подкрепена от другите двама учени. През комунистическия и посткомунистическия период възгледите на Присьолков са игнорирани, а той изкарва десетина години по лагери. Но неочаквано днес се появи руски учен, възродил „теорията на Присьолков”. Става дума за професора по църковна история М. Первушин, който след 2011 г. завежда PR сектора на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.

Тези историци са категорични, че Руската православна църква под формата на „Митрополия на Киев и цяла Русия” е създадена не от Вселенския патриарх в Константинопол Николай ІІ Хрисоверг, а от Българската патриаршия в Охрид. Версията за кръщение на русите от гърците е измислена от техните духовници, за да се утвърди ролята на Византия. Тази фалшификация заляга в написаните по-късно жития на св. Владимир и е преповтаряна многократно (вж: В. Первушин. Информационная война в Древней Руси. – Вестник славянских культур, Москва, 2016, т. 41, 3).

В тази обширна статия проф. М. Первушин развива идеите на М. Присьолков как е станала тази машинация и измама. В основата ѝ стои т. нар. „Корсунска легенда”, разказваща как при обсадата на град Корсун княз Владимир помолил горещо Бог, който му дал победа. В отплата владетелят отправил пратеничество в Константинопол, за да приеме неговият народ християнството, а той да получи ръката на императорската сестра. Императорът го послушал и му пратил „много дарове и мощи на светци”.

Всъщност в руските извори няма нито дума за първия половин век след приемането на християнството от княз Владимир. Такива сведения се появяват чак за 1037 г., когато започва да се строи киевската катедрала „Св. София”, и за 1039 г., когато митрополит на Киев става гъркът Теопемт. А за периода след 988 г. тегне пълна мъгла, защото, според Шахматов и Присьолков, именно Теопемт унищожава всички данни!

Проф. М. Первушин пише, че „тази „информационна война” унищожава на практика всички исторически свидетелства за първите 50 години от съществуването на Руската християнска държава.” Той припомня думите на проф. Присьолков, че Теопемт подлага на истинско гонение хората, изповядващи порядките от времето на Владимир. Нещо повече, гъркът преосвещава издигнатата от този княз първи християнски храм - Десетинната църква, за която е доказано, че в строежа ѝ са взели участие български майстори. Именно по негово време започва да се строи „Св. София”, проектирана вече в чисто византийски стил. И не е случайно, че чак до монголското нашествие в началото на ХІІІ в. Руската църква се ръководи само от гърци!

Проф. Первушин не прави грешка да нарича Охридската църква Архиепископия, а я назовава Патриаршия. И това е абсолютно правилно, защото през последните две десетилетия на Х в. Охрид е средище на пренесената от Преслав и Дръстър (Силистра) Българска патриаршия. Това е напълно доказано, защото, когато през 1018 г. император Василий ІІ най-сетне покорява Българското царство, той я закрива и създава в Охрид „Архиепископия на цяла България”. В грамотата на императора-победител е записано: „Пресветият архиепископ на България да притежава и управлява всичките български епископства и всички градове, които бяха под властта на царете Петър и Самуил”. Впрочем Охридската архиепископия има сходна съдба и само първият архиерей - Йоан Дебърски (1019-1037), е българин, докато после всички са гърци. А годината 1037, в която започват и кардиналните промени в Киев, едва ли е случайна!

Казано накратко, Руската православна църква е създадена от цар Самуил в годините, когато той води безмилостна схватка с Византийската империя. И това е много важно да се знае от днешните „русофили”, които поглъщат с наслада и безкритичност всяка дума, изречена от пропагандаторите на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    93 41 Отговор
    Рассия няма азбука, “империя” без своя писменост ;)

    Коментиран от #6, #17, #19

  • 2 Руснаците никога няма да признаят

    105 37 Отговор
    този доказан факт. Инак ще пропадне мегаломанската им идея, че са наследници на Вторият Рим/Константинопол/. Руското мислене много добре е охарактеризирал великият руски Иван Павлов :
    „Трябва да изразя своето тъжно мнение за руския човек — той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. За него има само думи. Неговите условни рефлекси са съгласувани не с действията, а с думите».

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз....

    38 5 Отговор
    Коментара е напълно излишен!!!!🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏😇
  • 5 Същата мозъчна система имат и нашите

    99 37 Отговор

    До коментар #2 от "Руснаците никога няма да признаят":

    русофили, затова обичат Русията, а мразят Родината си!
  • 6 да де

    67 46 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Що бе краварите и ингилизите да не би да имат своя писменост?

    Коментиран от #164

  • 7 РЕАЛИСТ

    49 78 Отговор
    Абе Овчаров, а България кога ще признае, че е взела от гърците и азбуката и православието?

    Коментиран от #15, #103, #194

  • 8 Тоя соросоид...

    46 67 Отговор
    ...събра ли най-накрая парички от хулене и плюене ,та белким си купи ново кожено якенце и пуловерче,че завалийката само с тях си ходи от години...!
  • 9 Не си прав, да знаеш!

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Чети "Укритото и премълчаното в българската история" и там ще получиш отговор на всички твои въпроси!
  • 10 Госあ

    50 62 Отговор
    Евала Овчаров ! Така да е, нямам против, въпреки че аз никак не се гордея с еврейската вяра и съм езичник, но евала че в прав текст напомни на всички соросоиди че Киев е Русия ! Такова нещо като Украйна - няма, а наглостта им и глупостта им да се подведат по англосаксонците ще им изяде главата.

    Коментиран от #21, #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тоест

    27 31 Отговор
    Трябва да признае, че са приели Християнството в Кирв, който е неизменна част от Руската държава?
  • 13 Филипс Македонски

    6 12 Отговор
    Точно сега не е моментът да се поставят условия или искания.
  • 14 За какво да признава ?

    49 15 Отговор
    Евроатлантиците оставиха С.Македония да си пишат каквато искат история и пуснаха за ЕС. Т.е. ние се съгласяваме с тяхната измислена македонска история, а там са си писали, че Самуил е македонски цар.
  • 15 Госあ

    27 13 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Азбуката не е. Да оставим настрана кирилицата, но и за глаголицата не е напълно ясен произхода на Кирил и Методи. Освен това става дума за Източна римска империя, а не за Гърция

    Коментиран от #38

  • 16 Путинофил

    60 26 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март за да нахока и унижи Президента Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят!
    А вицето Илянчето падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде стотици БГ паспорти на руските шпиони! В нормалните държави Митрофонова щеше да бъде изгонена веднага!

    Коментиран от #60

  • 17 Само питам

    25 26 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    След като България е кръстница на Русия, има ли вяра днес у българите? В какво вярваме, в кукеров ден, сурва, банго васил, нова година или в хороскопа на Алена. Ето това се нарича лицемерие. По-скромно професое, по-яваш. Проявста на неуважение към архиереите на Светата Църква е грехът на гордостта.
  • 18 Вера

    37 14 Отговор
    Ами не е така.
    Гледайте в Ютуб интервюто на Карбовски с Митрофанова. Там Митрофанова разказва част от руската история. и ясно каза, че писмеността и християнството са приели от България.
  • 19 Ти си

    27 13 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Защо , да не би британската , френската или която и да е друга империи в Европа да имат своя азбука ? Всички са ползвали и ползват латинската азбука ! А пък за империята САЩ да не говорим че и тя няма собствена азбука и писменост !
    Ама така е от къде да знае това поредната жертва на образователната ни система .....

    Коментиран от #30

  • 20 Башкирите възстанаха !

    20 15 Отговор
    Карат ги да говорят само на руски !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сатана Z

    15 22 Отговор
    Проф.Овчаров трябва да коментира първо следният исторически факт,че Самуил не Българин по рождение.
    "Историята на арменската колония в България датира от V век. През периода на византийското владичество много арменци се преселват на територията на България. През 9 век с усилията на византийската арменска императрица Теодора Мамиконян християнството е провъзгласено за държавна религия в България, пише Ноевият ковчег.

    През 997-1018г България е управлявана от арменската царска династия Камитопули (на арменски - Комсадзаг), произхождаща от Никола (Никогайос) и Хрипсимия от Армения. Това е династия на православните арменци, оставила забележима следа в историята на България. Синовете на основателя на династията арменецът Никола - Давид, Мойсей, Аарон и Самуил - управлявали в различни части на държавата, която включвала териториите на днешни Албания, Гърция, Македония и Турция.

    Коментиран от #124

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 000013

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Офффф
  • 25 Каква Русия

    31 9 Отговор
    По времето на Самуил?! Тогава тепърва се заформя държавата Киевска Рус, Русия я няма тогава.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 путин на 24 май каза по телевизията, че

    16 10 Отговор
    буквите идват от Македония.

    Коментиран от #32, #34, #100, #187

  • 28 Боруна Лом

    15 16 Отговор
    ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА! ГНУСНИ СОРОСИ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Боруна Лом

    13 16 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ВЕЛИКА АМА КРАВАРИТЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ НИ ЗАЛИЧИХА!

    Коментиран от #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Град Симитли

    19 14 Отговор
    Лично пред "професор" Офчар ще признае!?
    ... Професор по история, ама от НЕбългарски университети
    и виден Бойкоблизец!

    Коментиран от #76

  • 36 Ние сме езичници, бе !

    11 9 Отговор
    Какво християнство, какви 5 лева.
  • 37 катран

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    А сега..кво правим..„+Кръщението на Киевска Русия+ не пише Украйна..сигурно грешка на езика..

    Коментиран от #138

  • 38 РЕАЛИСТ

    9 12 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Много е ясен произхода на Кирил и Методий. Деца на византийски велможа, отгледани от чичо си Лъв , висш военен при императора. Изпратени да дадат азбука на Моравия по лична заповед на Императора. Колкото за кирилицата. Климент Охридски е от Македония, където се е говорило само гръцки. Самата азбука е префасонирана гръцка азбука. Не си станал мюсюлманин , само защото Борис обичал свински пържоли. Иначе искал да приемем религия , далече от гръцката. Волжките българи обаче са станали мюсюлмани. На кого да благодарят?

    Коментиран от #51, #195

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Демократ

    21 13 Отговор
    БРАВО! Само че в чугунените глави не влиза нищо друго освен кремълската пропаганда и путиновата идеология. Пълен отказ от истината и величиаене на Русия в ущърб на България. Това са путинопатите.

    Коментиран от #117

  • 41 С/Р от. ,, уики,,

    4 0 Отговор
    "... . Според твърденията му от 2003 г. е дипломиран професор в Международния славянски университет в Москва.34, където преподавал в периода 2000 – 2005 г.5.."
  • 42 АГАТа Кристи

    12 9 Отговор
    Дори и Русия да признае, българорубладжиите няма да признаят...

    Коментиран от #50

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мехмед

    3 22 Отговор
    Как да признае, като българия е създадена от самата Русия едва след руско-турската война.

    Коментиран от #69

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 123

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Оказва се, че си и последен по сивота в кратуната. При теб няма сиво - БЯЛО е !
  • 48 Като знам как руснаците лъжат

    6 9 Отговор
    не им вярвам дори да е истина.
  • 49 Овчаров, защо не си ровиш из Каменяците

    15 8 Отговор
    а се занимаваш с Църквата!! Колко Владици от времето на Максим бяха Ченгета основно от 1 Главно, начело с него!! Всички до един бяха Ченгета от ДС! Солунските братя Българи ли са! Това с Българската Азбука е много спорен въпрос! Може да се спори до Края на Свта!! Овчаров, Църквата и Азбуката не са ти Силни страни, не вкарвай Вълк в Кошарата!!
  • 50 Демократ

    6 9 Отговор

    До коментар #42 от "АГАТа Кристи":

    Това е психическо заболяване непознато на медицината досега, но трябва масово лечение и се нарича РУСОПАТИЯ. Социопатията се лекува някак си, психиатрите трябва да открият лек.
  • 51 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    Пълни глупости и догадки си написал. Половината глупости, другата половина догадки. Византийски лъв първо не е националност. Империите са мултинационални. Принципно, аз имам много далечни роднини от Солун, за които знам. Знам и с какво се занимават от дядо ми, но това е друга тема. А Борис по съвсем други причини се обръща към Византия и те нямат нищо общо с пържолите.

    Коментиран от #62

  • 52 Бесен-_ Язовец

    14 8 Отговор
    Tоя Овчар е погълнал много сороска пропаганда вече тотално е изпушил.

    Коментиран от #83

  • 53 Хисторик

    10 9 Отговор
    Руснаците са приели християнството от Византия Овчаров доста се е объркал личи си кой му плаща храната.
  • 54 С руснаците трябва да бъдем умерени

    14 13 Отговор
    Напъните да докажеш на една силна империя, че си й дал азбуката и вярата са напълно безполезни.
    Който и да е създал азбуката, най-значимите произведения, написани на кирилица, са дело на руснаци. Който и да им е дал християнството и богослужебните книги, църквите на руснаците са по-високи и са много повече от нашите, а вярващите богомолци там бяха повече както при социализма, така са и сега. Дори на свет ден нашите църкви сега са празни, а техните са пълни.
    Излишно е да се зъбим на руснаците. С тях трябва да се общува по-умерено, защото утре може да се окаже, че точно така е трябвало. По-леко! Пък, доколкото знам, Николай Овчаров има много близки роднински връзки с тях.

    Коментиран от #59, #61

  • 55 Хахаха хахаха

    10 5 Отговор
    Сороски т@п@к Овчаров хахаха
  • 56 Госあ

    4 11 Отговор
    Относно руските слуги, които са не по малко вредни от западните, ако спора за християнството (за което ми е се таа, дори го мисля за вредно и за първата еврейска намеса в европейските дела) в Русия е неясен, то проследете книжнината на която се разпространява. Или викате кирилицата няма нищо общо с България, А !??
  • 57 Умен по цялата глава

    10 10 Отговор
    Абе,Овчаров..Руснаците искат да ни Окупират ,да овладеят Черноморието пак и да ни заличат като Народ,а ти се заяждаш с някаква азбука и религия...Няма Човек - няма проблем.Няма Народ - няма проблеми с него...Останахме на тази територия 5 милиона от които половината пенсионери....Един малък китайски град сме бе,професоре...Едно няма нищо...На кой му пука преди хиляда години какво се е случвало,като го няма Днес и Утре...
  • 58 Сега руските попове

    10 12 Отговор
    ограбват украинските храмове в окупираните земи !
  • 59 Госあ

    8 9 Отговор

    До коментар #54 от "С руснаците трябва да бъдем умерени":

    Ето това много ме дразни у продажниците към руска страна, напълно отричат всички приноси на България, което си е абсолютно национално предателство. Руснак е написал кирилицата ! Гундяев !

    Коментиран от #107

  • 60 Остап Бендер

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Путинофил":

    Продажници. Продадоха всичко българско. Сега реват,че тотемите им
    Ще ги разрушат и няма на кого да се кланят.
  • 61 Русороб

    5 6 Отговор

    До коментар #54 от "С руснаците трябва да бъдем умерени":

    с робско мислене !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Госあ

    2 6 Отговор
    Всички империи са крали, без Поднебесната която само е облагородявала, включително западните варвари, но пък 20 век си понавакса и 21 отново започна да дава. Няма лошо, де.
  • 64 Ха ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    Тогава според тебе тагаренюк е истински балгериън пейтриът. От трън та на глог, че е по - висок.
  • 65 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "РЕАЛИСТ":

    Точно тогава е имало сериозни причини Борис да се обърне към Византия. И не само тогава, Византия е бил слона в стаята до България. А титлите не са националност. националността е римляни ! Какви гърци, какви 5 лв

    Коментиран от #75

  • 66 В.В.П.

    4 6 Отговор
    Соросоида е католишка помия ..Гундяев бил агент ...Ахаха в Швейцария ???.Пълни глупости .Ще ставате католици булгури ,или мюслумани..

    Коментиран от #96

  • 67 Оф ц а та

    12 4 Отговор
    Наречена про ф е с о р и тя се продаде ! Много продажници у това бг
  • 68 мик

    8 8 Отговор
    До измисления професор. Русия приема православието през 981 година, когато дъщерята на руския княз се омъжва за гръцкия император.

    Коментиран от #73

  • 69 Сус бре

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мехмед":

    кератапезевенк.
  • 70 В.В.П.

    12 7 Отговор
    Калоян е отказал на папата от Рим ,да се присъедини към католицизма ...Сега булгура хули източно православието в РОССИЯ за да угоди на ЕС и на Урсул фашиста..Бъдещето е много мъгляво за България..
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 И за какво ...

    7 12 Отговор
    И за какво Россията да признава? Тя е много далече от християнската религия щом отгледа Путлер, нов Хитлер. И щом не уважава ни собствен живот, ни чужд. И щом е империя на доказано зло.
  • 73 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #68 от "мик":

    Ти у коя история чете за гръцката империя ? Голем Академик ше се извъдиш ! Пак повтарям, ако историята за руското православие е неясна (всъщност за самата Киевска Рус не ми се струва много изгодно да се забатачва с Източната римска империя, но както и да е) проследете на какъв език се разпространява религията. И да, според историците от цял свят кирилицата е тръгнала от школата в Преслав.
  • 74 Българин 🇧🇬

    7 9 Отговор
    Овчаров признай, че си юдейска под.лога от България
  • 75 РЕАЛИСТ

    4 6 Отговор

    До коментар #65 от "Госあ":

    Абе римляни, които говорят гръцки език. Това е като украинци от Донбас, които говорят руски. Това , че Рим е завладял тази територия не ги прави римляни. Турците, като са ни завладели , не са ни направили турци.

    Коментиран от #79

  • 76 БОЦ - ко

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Град Симитли":

    Бях заченат в партизанска "обител",
    Червеното знаме е моят родител,
    Партия свидна с идей ме закърми,
    И с вярност до гроба аз и от върнах...

    /"обител" = землянка/.

    Специално посветено на "Град Симитли"

    Коментиран от #95

  • 77 Госあ

    5 10 Отговор
    Другото, което много ме дразни у националните предатели - в случая руски агенти е, че се опитват да отрекат всякаква тракийска култура и наследство. ДНК’то ни го говори, друзя !

    Коментиран от #80

  • 78 В.В.П.

    3 5 Отговор
    От кой приема религията ,Рим??.От къде иде езика на България??..от кой приема християнството , България???.. България няма нищо общо с религията на РОССИЯ...Единствено Византийската i,източно римската империя има ,,вина,,за това ..
  • 79 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #75 от "РЕАЛИСТ":

    Някои казват, че майката е българка. Много българи са говорили на турски с господарите си.

    Коментиран от #89

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Така е

    2 5 Отговор

    До коментар #80 от "Последния Софиянец":

    Това вече всеки знае, нали българите са мизийците - тракийско племе
  • 82 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #80 от "Последния Софиянец":

    Тракийска азбука може да не е имало в пълния си смисъл, но със сигурност е имало митология и изкуство, което може да се нарече култура.

    Коментиран от #85

  • 83 Няма лиценз

    10 6 Отговор

    До коментар #52 от "Бесен-_ Язовец":

    ОфчЕров е пишман тамплиер и няма нито формален,нито морален лиценз и дума да проговаря за православие. Калоян е изтепал тамплиерите при Одрин.

    Коментиран от #91

  • 84 Русия

    5 7 Отговор
    Никога няма да признае за Цар Самуил .

    За Руснака - българина е Роб.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ПО РЕАЛИСТ

    8 10 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Американецът иска ли война?
    не питай тази тишина,
    в която партньорските могили
    войниците са приютили.

    Ти за това попитай тези,
    които в дървени ковчези
    тук от земи съседски влачат
    стариците да ги оплачат.

    Попитай храбрите момчета,
    които днес из Вашингтон шетат,
    с пагона си го украсяват
    и сопа „мирна” там развяват.

    Виетнамец питай и сириец –
    за тях кошмарът е САЩ-тиец,
    попитай "цветната пролет" из Света
    как мир със сила се налага.

    Иракчаните попитай как
    войникът янки в US танк
    из Багдат мирно ХОРА гази
    от тях мира за да опази.

    Ще ти отвърне побелял
    афганистанец доста остарял
    как „мирно”американската войска
    там лете драпа през прахта.

    И братът иранец даже
    намерил би какво да каже,
    че на изгаряща цена
    дари им сакции таз US страна.

    Когато с ордата си зла
    Буш палеше села.
    Попитай техните поля –
    кръв непокорна ги поля.

    Попитай ти отцепилите се от Украйна
    защо от любовта американска
    и от прегръдката на натовски микс
    защита търси днес от БРИКС.

    Миролюбивият Джони
    обстрелваше Югославия
    и в градове, и във села
    не мир донесе, а беда.

    Деца, вдовици във Виетнам
    янкито иска ли война
    попитай и ще чуеш сам
    янки как „миротворства” там.

    Либиец винаги щастлив
    през сълзи днес ще премълчи,
    че от партньор „миролюбив”
    сега земята му гори !

    „Американецът иска ли война?” –
    от Сърбия питай до Тайван
    съсед дали един поне
    ще отговори твърдо: „Да!”

    Коментиран от #143

  • 87 Госあ

    11 2 Отговор
    Ай разтегайте си локумите и помнете - кирилицата тръгва от Преслав, а според съвременните геномни анализи публикувани в Нейчър - ние сме близки с гърците, албанците и италианците от Бергамо, което автоматично ни прави средиземноморски подтип, така както беше и досега по антропологичен фенотип. Не сме нито варяги, нито анадолци. И най старата обработка на злато не е у Русия, а в България.
  • 88 ТаУмВзе

    6 4 Отговор
    Палавника не е бил трезве от бай Тошово време! Превъртехте флипера със тия руснаци ей. Само Русия ни е пробацията на нас шушлеците във краварската колония. Смех!

    Коментиран от #94

  • 89 РЕАЛИСТ

    11 3 Отговор

    До коментар #79 от "Госあ":

    И Левски е говорил турски, но това не го е направило турчин. Тези някои, които говорят , че майка им е славянка, са български историци, които търсят под вола теле. Няма никакви сведения в хрониките за майка им и това им дава право да си измислят. Дето д-р Тони Филипов писа" Като деца ни учат, че Кирил и Методий са славяни, в средното училище , че майка им е славянка, а в университета разбираме, че няма славянин в рода им
  • 90 Владимир Владимирович

    4 9 Отговор
    Руската азбука дойде от Македония .

    24.05.2017

    Коментиран от #163

  • 91 Запознат

    9 4 Отговор

    До коментар #83 от "Няма лиценз":

    Виж му моравия нос на Овчаров и ше разбереш колко спирт е изпоркал през мизерия си животец на под.лога
  • 92 КАСАПИН

    12 6 Отговор
    АБЕ ОВЧАРОВ ДОРИ И ДА Е ТАКА ТОВА ЗАДЪЛЖАВА ЛИ НИ ДА БЪДЕМ УКРОМИСИРИ

    ВСЪЩНОСТ АКО Е ТАКА
    ОЩЕ ПО ЗЛЕ ЗЕЛЕНСКИ ПРЕСЛЕДВА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В УКРАЙНА
    НАЛИ ЗНАЕШ
    И ТОЛЕРИРА КАТОЛИЧЕСКАТА
    Е СЕГА НА ЧИЯ СТРАНА СИ
    МНОО СЕ УВЪРГОЛИ НЕЩО В УМСТВЕНИТЕ СИ ИЗХВЪРЛЯНИЯ
  • 93 В.В.П.

    9 7 Отговор
    България трябва да е горда ,че РОССИЯ пишат на азбуката на Кирил и Методий ,,Климент Охридски ,и приема християнството от България ...Ако е така разбира се ,което няма как да се разбере ,защото това НЕе важно...Има голяма фрактура в бг обществото .породено от платени интриганти...Безсмислено .Кое по първо ,яйцето или кокошката???..Това са огромни соросоиди негодници с глупави въпроси ,отговори и фрази .

    Коментиран от #99

  • 94 ТаУмВзе

    3 5 Отговор

    До коментар #88 от "ТаУмВзе":

    Кирил и Методи са Гърци, съответно тва е Гръцка азбука а! Не бе маке азбука си е де. Хахахаах

    Коментиран от #101

  • 95 Град Симитли

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "БОЦ - ко":

    Не е лошо тоя път.

    Коментиран от #177

  • 96 А какъв е Гундяев

    4 5 Отговор

    До коментар #66 от "В.В.П.":

    Бре .
    Тръгнал да ни кръщава , Червения Отпадък

    Няма РПЦ , има Отдел на КГБ
  • 97 Госあ

    7 9 Отговор
    Овчаров е пич ! Аз го харесвам. Един историк трябва да заема страната на родината си, особено при двуяки и неясни казуси.
  • 98 В.В.П.

    3 3 Отговор
    Религията НЕ е документ или ,заем от банка ,или кола под наем...Четете Ку вадис !!.роби .Религията е ,контрол над масата ..Пандемия ,чума ,
  • 99 Владимир Владимирович

    0 4 Отговор

    До коментар #93 от "В.В.П.":

    Нашата Азбука дойде от Македония

    24.04.2017

    За кое да се гордеят Българите

    Или ВВП и той Соросоид.


    Хаха

    Коментиран от #110

  • 100 РЕАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "путин на 24 май каза по телевизията, че":

    Ами, кое не е вярно. Викаме кирилицата е създадена от Климент ОХРИДСКИ. Къде е този Охрид , да те питам? Не е ли в Македония. Точно това каза Путин. Създадена е по тези земи, когато бе на посещение там.

    Коментиран от #102

  • 101 Госあ

    5 7 Отговор

    До коментар #94 от "ТаУмВзе":

    Коя е гръцка ве таумЗЕ ? Къде пишат на нея ? Щото у Русия пишат на българската. Няма лошо, де. това е една от причините все още да се пише на нея и в други части на света. Че и в България. Щото един син скакалец искаше официално да я заменя с латиница.

    Коментиран от #104

  • 102 Госあ

    9 3 Отговор

    До коментар #100 от "РЕАЛИСТ":

    Създадена е в Преслав. А че и Климент Охридски е грък си го установил само ти. И Путин.

    Коментиран от #127

  • 103 Търновец

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Не бяха Гърци а хеленизирани Римляни са основали Византия и Магнаурската Книжовна школа в Константинопол, а писмеността и науката идват от Финикия и Египет. Хелените ограбват и поробват и Финикия и Египет. А иначе статията не е лоша но най първо да почнем с агентите на КГБ у нас дори и в БПЦ

    Коментиран от #118

  • 104 ТаУмВзе

    3 3 Отговор

    До коментар #101 от "Госあ":

    Аре Прочети и после пак клекнал! Палави сте. Но когато ви питам, що се пените против Русия Траете. Що така, нали сте модерно тръкнати, поне да знаехте Защо де!

    Коментиран от #108

  • 105 Този човек

    6 5 Отговор
    се изкуши от доларите,и се продаде като най долната па ч@в ра!Срамота!
  • 106 Язе да ви кажа

    6 1 Отговор
    Кирилицата е създадена в Преслав.Град в царство България.Спонсор-Цар Симеон Велики!.Точка.
  • 107 Добре

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    Има принос на хората живяли по това време, българи ,
    цар, свещеници, граждани. Тези хора са заслужили слава и благодарност, за вярата, а за писмеността, за съграденото.. А ние, днешните българи сме загубили ум и срама.
    Забравили сме даже защо сме свободни. Забравили сме вяра, род и родина.

    Коментиран от #115

  • 108 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #104 от "ТаУмВзе":

    К’во ? Нещо не те разбирам. Кажи къде да прочета, че кирилицата е гръцка ? Или че Климент Охридски е грък. Ти варяга лЕ си ?

    Коментиран от #111

  • 109 А бе

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Чети бе русоподаниче!
    От около 971 г. Самуил управлява България съвместно с тримата си братя.
  • 110 Разбираш му

    8 1 Отговор

    До коментар #99 от "Владимир Владимирович":

    Охрид тогава е България малко другарче
    Има и надписани камъни по въпроса но ти няма как да знаеш
  • 111 ТаУмВзе

    7 4 Отговор

    До коментар #108 от "Госあ":

    Къв Климент Охридски те гони бреее? Иде реч за Кирил и Методи родени във Гърция. Или да ви го Нарисувам некак. Една мозъчна клетка под наем ти е дала фира.

    Коментиран от #121

  • 112 БеГемот

    7 4 Отговор
    Е тоя сега вече обиди евроатлантическят ни партньор ...всички знаят ,че Исус е роден в Америка в Бронкс и е черен...и от там отишъл със самолетоносач до Израел и срещнал баща си и майка си в яслите до вола отляво...
  • 113 Русия ли?

    5 7 Отговор
    Страната на лъжите!
  • 114 Циник

    7 7 Отговор
    Нямам мнение по църковните въпроси ама някакъв пишман професор да поставя ултиматуми на руския Патриарх е доста жалка картинка. А после се чудим, защо Кирил се онася към нас с презрение...
  • 115 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #107 от "Добре":

    Ама онези които биха дали всичко свято за Русия също се пишат за българи ! Те срам и съзнание имат ли ? И с какво са по различни от днешните продажници в парламента ?
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Мда

    13 6 Отговор

    До коментар #40 от "Демократ":

    Виж ги как наскачаха с плюнка на уста, да защитават московските си господари и да хулят предци и родина! Отвращават ме!

    Коментиран от #122, #125

  • 118 РЕАЛИСТ

    5 8 Отговор

    До коментар #103 от "Търновец":

    Древна Гърция е било и сега е Гърция. Кой как ги е завладявал са подробности. Колкото до това, кой какво от кого е взел , то си има приказка " Всичко в света се копира, никога нищо не се измисля" . Айнщайн затова казва, че е стъпвал на раменете на титани. Маркс е ползвал Дарвин, утопичните социалисти и Френската революция, Моцарт е крадял напеви оттук и там, Библията е взаимствана от легенди от други религии.

    Коментиран от #134, #139

  • 119 мик

    3 1 Отговор
    Гос ли си, бос ли си, явно по история имаш слаб 2.
  • 120 Валя

    7 4 Отговор
    Николайчо професоре, с голямо его си, но душицата ти е дребничка и обичаш да се слагаш на силните на деня. Е, пак си изкара поредните пари за "разкопки", защото за техните уши всяка антируска дума им звучи като приятна музика!
  • 121 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #111 от "ТаУмВзе":

    Източна римска империя, а произходът на Кирил и Методи не е напълно ясен. Иначе, иде реч за кирилицата на която се е разпространявало от самото му начало и разпространява и днес православието в Русия

    Коментиран от #123, #168

  • 122 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #117 от "Мда":

    Имаш плюс от мен. Наистина отвращават.
  • 123 ТаУмВзе

    2 2 Отговор

    До коментар #121 от "Госあ":

    Византия, но явно сте напреднали Яко. По това време, вече Няма Римска империя.

    Коментиран от #126

  • 124 ха-ха

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана Z":

    Комитопулите са били българи, не арменци! Дори самият Самуил съобщава за роднинската си връзка със старите български родове и пише че е "родом българин".

    Коментиран от #162

  • 125 То повечето

    8 2 Отговор

    До коментар #117 от "Мда":

    дращещи изобщо не са българи. Антуража на Мутрофана здраво цапа.
  • 126 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #123 от "ТаУмВзе":

    Византия е Римска империя.

    Коментиран от #128

  • 127 РЕАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #102 от "Госあ":

    Хайде влез в Уикипедия и провери какъв е Климент Охридски.

    Коментиран от #129, #183

  • 128 ТаУмВзе

    6 1 Отговор

    До коментар #126 от "Госあ":

    Много добре! И луната е от сирене. Я прочети кво си надраскал и след тва уикиПедия, че си по смешен от себе си. Византия е След Разпада на Римската империя Гении!

    Коментиран от #130

  • 129 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #127 от "РЕАЛИСТ":

    Не мисля че това е най надеждният източник, но ще направя справка по въпроса. И да си призная, никак не съм оптимистичен, че ще се справя. Историята без географски артефакти, въглерод 14 и ДНК ми се струва изключително спекулативна. Някой може да намери вестник Дойче Веле след време и да започне да гради тези….
  • 130 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #128 от "ТаУмВзе":

    Хахахаха “Византия е след разпада на Римска Империя” не прекалявайте с уикипедия - британска е !

    Коментиран от #132

  • 131 Зорбас

    4 4 Отговор
    Надявах се че, историк като Н. Овчаров ще се държи като историк, или може би е направил компромис за труд. Има много факти и писмени сведения кой , защо и как е покръстил Владимир.Владимир е викинг, като баща си и дядо си и Миклагард винаги е бил тяхна цел. Но Византия е била във възход при Македонската династия и Константинопол не е била лесна хапка, защото викингите са силни на море , а в Константинопол знае тайната на “гръцкия огън”.Владимир е поискал сестрата на Василий II, за да пощади Херсонес. В замяна ще се покръсти, той е познавал християнството,Хелга/Олга/ е била християнка и ще осигури на императора наемници викинги във войната му със сарацините и България. Той е осигурил Варяжката армия на императора, това е факт и по -късно при Зоя и Михаил,когато Киевси княз е бил Ярослав Мъдри, същата тази гвардия под командването на Харалд “разорителя на българите”, и бъдещ крал на Норвегия и претендент за английския трон през 1066 г,окончателно е унищожила България. Русите не са станали християни за един ден. Не е логично да даваш армия на императора, за да унищожи царство което искаш да те покръсти. Вярно, църквата е ползвала религиозните книги и азбука на славянски език, каквато се е ползвала в българската църква. Все пак тя с такава цел е създадена, да се покръстят по лесно славяните на разбираем за тях език, предполагам че са ползвали и свещеници от български произход. Много от земите които тогава е владеел Владимир , преди това са били български, пред

    Коментиран от #148

  • 132 ТаУмВзе

    3 3 Отговор

    До коментар #130 от "Госあ":

    Плавник, аз съм от НГДЕК, ако знаеш кво е тва де. Ква Уикипедия те гони. И вервай ми, много много Добре познавам Историята.
  • 133 Едуард Петров

    5 3 Отговор
    Браво, Професоре! ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ, И УСПЕШЕН ВЪВ ВСЯКО ДОБРО БОЖИЕ ДЕЛО! АМИН!
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! За голямо съжаление, около 3 000 000 (ТРИ МИЛИОНА)
    етнически българи напуснаха България! Пръснаха се по Целия Свят!
  • 134 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #118 от "РЕАЛИСТ":

    Маркс не е ползвал дарвин, а всъщност Енгелс е имал докторска степен по Биология и както не веднъж съм писал “ от всеки според потребностите и на всеки според възможностите” отразява клетъчните физиологични процеси. По онова време физиологията е била в разцвет. Всъщност, официално дарвиновата теория е отхвърлена днес от генетичния дрейф. Относно айнщайн, всъщност не е стъпвал на титани, а на хора с известни имена, които не е цитирал. И не само е стъпвал, а откровено е преписвал. Други хора, пак с известни имена, внасят доста уточнения и корекции по тезите му. Иначе, с първата част съм съгласен и по долу също съм писал.

    Коментиран от #136, #144, #145

  • 135 Човек с очи

    8 7 Отговор
    Много букви, малко мозък.
    Българските управници с една дребна Северна Македония не могат да се справят, а ще се репчат на суперсилата РФ? Ако не я дразните, може и да ви отвърне със същото. Все пак, не е започнала РФ сегашната истерия в ЕС и БГ.

    Коментиран от #146, #157

  • 136 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #134 от "Госあ":

    “На всеки според потребностите и от всеки според възможностите” имах предвид. А принадената стойност е на Прудон.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Търновец

    3 4 Отговор

    До коментар #118 от "РЕАЛИСТ":

    Според познавачи Хелените като етнос да прогонени от Северен Египет, думата Byzant на Латински е името на Тракийски вожд чието племе е населявало проливите а Byzantium е Латинска дума Византия - земята на това Тракийско племе. Сегашна Северна Гърция е бивша Южна Тракия, Симитли и Скопие да също основани от Панони преди 6000 години. Колкото до Християнството вече съм писал - първите сведения за Йесус да от Юдеи + Флавиус Йозефус и Лукас Евангеликум родени след крусифицирането на Христос. Нито Египтяни нито Арамейци нито Финикийци съвременници на Йесус не да писали нищо за него, не е ясно той бил ли е грамотен. А пък има "Книга на Енох" отчасти забранена - твърди се че той бил Юдей роден преди около 5000 години, само че независими историци са виждали в Египет окултен камък с гравирано "Енох" и това е било древно Египетско божество.

    Коментиран от #141

  • 140 ТОВА. ГОВЕДО ОВЧАРОВ

    7 9 Отговор
    Е НЕСПАСЯЕМО. !
  • 141 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Търновец":

    Много добре.

    Коментиран от #150

  • 142 Борислав Дичев

    5 1 Отговор
    Ще добавя само това, което трябваше да де каже на полковника от КГБ агент Гундяев, титулуван днес като руски патриарх Кирил от Румен Радев, на когото се караше като на първокласник: Гундяев знае историята, но я премълчава. В Руско-турската война от 1877/78 г. участват още две държави - Румъния и Сърбия. Румъния участва с 40 000 армия, разделена в два корпуса, сражава се при Плевен и Гривица, освобождава Северозападна България. Румънците дават 4 500 жертви. За две поредни години Сърбия обявява два пъти война на Османската империя - през 1876 и 1877 г.
  • 143 Глупаво

    1 2 Отговор

    До коментар #86 от "ПО РЕАЛИСТ":

    Да це ползва като шаблон. Но като не можеш да измислиш оригинално!
  • 144 Търновец

    4 3 Отговор

    До коментар #134 от "Госあ":

    Айнщайн беше личен приятел на династия Ротшилд и го готвеха за духовен вожд и след това президент на Израел. А енергийното уравнение с които има снимки е открито от съвсем друг физик. Опенхаймер пък е име на Немско село
  • 145 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #134 от "Госあ":

    Маркс е залагал на еволюцията на Дарвин. Приема развитието на обществото от един обществен строй в друг , че става по еволюционен път. Това се приема за един от трите стълба на Научния Комунизъм. Все нещо е останало от това, което сме учили. Маркс приема , че комунизмът ще дойде чрез еволюция, когато капитализмът изчерпа напълно възможностите си. В развитието на обществото няма застой. Не може капитализма да е последният последен обществен строй. Ленин е виновен за революцията. Там си има причина. Като немски шпионин трябва да изкара Русия от Първата световна. Така дава обаче време на капитализма.

    Коментиран от #149

  • 146 Хахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #135 от "Човек с очи":

    Очите обаче са ти на грешното място 😁
    Тази велика суперсила щеше да превземе Украйна за няколко дни и какво стана?
    Сега ще скачате и ма останалите цивилизовани държави по света заедно със Северна Корея, Иран Беларус и др. диктатури .
  • 147 Не съм историк

    3 8 Отговор
    Но като прочетох доста обърканата статия останах с впечатлението че украинците са руснаци

    Коментиран от #152, #153

  • 148 Гърка

    14 4 Отговор

    До коментар #131 от "Зорбас":

    Каквото и да си говорим, наследниците на Викингите са еволюирари до цивилизационни висоти! Това са Дания, Швеция и Норвегия, гордеят с това. А наследниците на Белгородските викинги са основно сегашните украйнци! Ние миналото го знаем и не ровим в него. Българите сме потомци на тракийските племена. А сегашна Росия е възприела всичко диво от монголите и не иска да се цивилизова. Иска отново да граби и убива.

    Коментиран от #180

  • 149 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #145 от "РЕАЛИСТ":

    Термина еволюция е въведен от Ламарк 60 години преди дарвин. Между другото.
  • 150 Търновец

    3 1 Отговор

    До коментар #141 от "Госあ":

    Благодаря, Константинопол е основан хиляди години преди Хелените.
  • 151 ОвчарПрофесоров

    7 8 Отговор
    И този професор изплиска легена
  • 152 Не си историк,

    6 0 Отговор

    До коментар #147 от "Не съм историк":

    не си и човек, обикновен крепостен uguoт си си! 🤣🤣🤣
  • 153 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Не съм историк":

    Ти си д.у.р.а.к
  • 154 Еййй

    6 7 Отговор
    Този професор българин ли е или северомакедонец.
  • 155 маке..

    2 3 Отговор
    То и вашио поп максимчо,е бил агент на ДС..казано накратко християнството и кирилицата са тръгнали за московия..от македонските земи.

    Коментиран от #160

  • 156 Искам да попитам:

    6 7 Отговор
    Защо в масово в българските православни храмове е пълно с вещи демонстративно накичени с руски държавни символи? Двуглавия орел ме посреща във всяка църква. Въобще синода е подгизнал от корупция и русофилство.
    (Не знам кое е първото и кое е следствието, но корупция и русофилство вървят заедно.)
    На тях ако руският патриарх им каже, че сме получили вяра и писменост от Русия в един глас ще се съгласят за да може подаръците, т.е. откровените подкупи от Путин да продължат да текат и прояждат народа отвътре.
  • 157 до Наведената главица

    8 5 Отговор

    До коментар #135 от "Човек с очи":

    Войната в Украйна не е истерия, а реалност която уби стотици хиляди и остави милиони без дом. Хибридната война на русия и износа на сепаратизъм към България и ЕС, също не можеш да го наречеш истерия, защото е абсолютна реалност. Относно непобедимата руска армия, можеш да прочетеш за Добруджанската епопея, ген. Колев и Брест-Литовския мирен договор от 1918 г., за да ти се разшири малко взора и да ти се вдигне малко и националното самочувствие !!!!!

    В началото беше словото ........ така започва всичко и не случайно така започва и Библията !
  • 158 Перо

    7 3 Отговор
    Без оглед на отношенията с Русия, за да се докара Радев на Запада измисли, че Полша и Литва са участвали в Освобождението на БГ от турско робство! Истината е само в ограничен контингент от Румъния и Финландия, никакви други! Основната военна сила е руската и помощта на БГ опълченците и това е неоспоримо! А че това правителство със задкулисните кадри на Радев, е сатанинско, това също е неоспоримо! Споровете с Русия са още от соц. време, като тогава един световен славист, академик Лихачов призна, че кирилицата в Русия е дошла от БГ. Сега има нова геополитическа реалност и започват да се вихрят всякакви исторически фалшификации от Русия и РСМ! За това БГ трябва да провежда и участва във всички научни форуми, касаещи българистиката и да се възобновят международните конгреси по българистика със силно участие на научните среди от света, под патронажа на държавния глава!
  • 159 В.В.П.

    6 1 Отговор
    За руснаците НЕе проблем да ,,признаят,,че пишат на бг азбука и че приемат християнството от България...Това проблем ли е ?.България трябва да се гордее...Затова Александър Втори,освободи България от 500 г робство..За благодарност..Трудовете на царя Освободител са в кроншад..Там пише всичко..
  • 160 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #155 от "маке..":

    А македонските земи са били тогава БГ! “Макетата” имат 35 г. история!

    Коментиран от #190

  • 161 Госあ

    4 0 Отговор
    Ето какво прочетох за Византия, освен че е Източна римска империя, гръцкият език бил наложен за образованите хора и това било другото по което се различавали от Западната римска империя, освен православието. Разбира се, че гърците са имали принос, но това че някой е говорил гръцки изобщо не е признак за неговата принадлежност, а за неговото образование. Та така.
  • 162 Сатана Z

    1 4 Отговор

    До коментар #124 от "ха-ха":

    Чукча писател,не читател.Та и ти така,колкото да не зАспиш.
    "Изводите, в основни линии, се свеждат до три решения, които приписват на комитопулите славянски, български или арменски произход. Особено интересна е последната теория, появила се още преди публикуването на допълнението на Михаил Деволски, която се основава на необичайния факт, че имената на комитопулите Давид, Мойсей, Аарон и Самуил, всички без изключение, са старозаветни и много типични за Армения. В полза на това е и по-късното уточняване на името на майка им - Рипсимия, типично арменско, както и свидетелството на един съвременен арменски писател - Асолик от Тарон. Разказвайки как през 435 г. от арменската ера (което съответства на периода от 14 март 986 г. до 13 март 987 г. от християнската ера) император Василий изпратил едно пратеничество да сключи мир с българите» той споменава, че тогава ги управлявали „двама братя". Казвали се (комитопули) и името на по-големия било Самаел (т. е. Самуил). „Те били от арменския народ и по произход от провинция Дерджан, а император Василий ги прехвърлил с наемните части" в Македония да се бият срещу българите." От тук в удобен момент те се отделили от него и преминали на страната на владетеля на българите който бил евнух. Заради смелостта си „израснали в неговите очи". Именно „комсадягк-Комитопулите" владеели земята и с времето започнали сериозна борба срещу „императора на гърците"... Йоан Скилица и Стефан Таронски са единствените извор
  • 163 Обективен

    5 1 Отговор

    До коментар #90 от "Владимир Владимирович":

    Каза "от македонските земи". А тогва това е било в пределите на България.
  • 164 Да питам..

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Абе, гапош скъсан.. къде става на въпрос за ингилизи или франки бе, каиш ?
  • 165 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Който руски ,или Окроп да питаш..,без зап,хахля,,ще ти каже че ,Пишат на Азбуката на Кирил и Мифодийй,и че са взели религията от България...Това си го признават ..
  • 166 САЩ днес са тук, а утре ги няма

    4 1 Отговор
    Кое повече ще ме стопли, кой е покръстил Рус или това, че Русия няма да ми обърне гръб днес? Времето се движи линейно в една посока, от днес към утре и дори дядо ти да е бил цар, ако ти днес си прошляк, утре е много по-вероятно пак да си прошляк, а не цар, ако гледаш само назад.
  • 167 Пенчо

    0 0 Отговор
    Интересно, Теопемт унищожава всички данни, но не и данните, че ги е унищожил ?

    Тва като тоя дето изобретил универсалния разредител ... Само дето не могъл да отговори в какво го държи
  • 168 уйко калеко

    4 2 Отговор

    До коментар #121 от "Госあ":

    Напълно вярно е,че не може със сигурност да се установи етническия произход на двамата братя,Те създават своята азбука и първата им мисия за разпостранението й,е във ВЕЛИКА МОРАВИЯ.(днешна ЧЕХИЯ)И нтересно ми е на какъв език са преподавали новата писменост след като те са родени в СОЛУН.Предполагам е имало някакво славянско наречие или език да го наречем който е бил разбираем за тогавашните славяни.Разстоянието СОЛУН ПРАГА Е 1536 КМ затова ми е интересно как славяните от Моравия разбират езика на славяните от СОЛУНСКО.В ПРАГА ИМА ДВЕ ЦЪРКВИ НА ИМЕТО НА КИРИЛ И МЕТОДИ ПРАВОСЛАВНА И КАТОЛИЧЕСКА. ЕДНО Е СИГУРНО,ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЛИЦЕТО НА ЦАР БОРИС ПЪРВИ( по сегашно му спонсор) СЕ ЗАПАЗВА ТАЗИ АЗБУКА И СЕ ДОРАЗВИВА ВПОСЛЕДСТВИЕ.Един друг факт искам да отбележа ;ЕВРОПА-ПЛОЩ 10,5 МИЛОНА КВ КМ,НАСЕЛЕНИЕ 757 МИЛОНА ;ОТ ТЕЗИ ДАННИ НА СЛАВЯНСКИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ПАДАТ 4,5 МИЛИОНА КВ КМ И ОКОЛО 250 МИЛИОНА СЛАВЯНИ.Включена е само европейската част на РУСИЯ.В СРЕДНОВЕКОВИЕТО ПОСТОЯННО Е ИМАЛО ДРЯЗГИ МЕЖДУ СЛАВЯНИТЕ.ЗАТОВА ЕДНИ ПАДАТ ПОД ТУРСКО ,ДРУГИ ПОД МОНГОЛО- ТАТАРСКО ГЕРМАНСКО ВЛИЯНИЕ.СЕГА В МОМЕНТА НАЙ ГОЛЯМАТА ВОЙНА В СВЕТА Е С УЧАСТИЕТО НА ДВЕ СЛАВЯНСКИ ДЪРЖАВИ.
  • 169 Олга

    3 4 Отговор
    Научната историография не се храни от ненавист, политиканство, митология и провинциализъм. Статията е абсолютно политизирана с неприемливи епитети, домисли и изключва научен подход както и желание на читателя да полемизират.
    Само да добавя за обективност: първа държава приела християнство е Велика Армения IV век (391г.) Безсмислено е да се говори за Русия, тъй като веднага възниква истерика.По навик.
  • 170 Въпросче

    10 6 Отговор
    Пичове, докъде смятате че ще я докарате с тази анти-руска пропаганда и омраза?
  • 171 Ами

    5 8 Отговор
    Ние днешните русофили, както някогашните ,сред ,които най големи са били опълченците сме горди, че чрез вяра и писменост сме свързани Свише с Русия.Православието наистина за Русия сякаш е Свише дадено,даже по кръвна връзка със сватбата на Зоя палеолог,племенница на последния император Константин на Константинопол,оттам е и руския герб ,който пък може да видите в много църкви в България. А ,че сегашното ни правителство е сатанинско,в сделка с извратените многополови от запад ние знаем и без някой да ни казва:)))

    Коментиран от #182

  • 172 Реално

    6 3 Отговор
    Покръстването на руснаците е процес започнал през 860-63г. и относително завършен през 988г. При Самуил България не е международен фактор ,а се бори за оцеляването си.Преди това Светослав е превзел половин България и е пленил Борис Втори.В Киевската Рус България има влияние при Борис и Симеон.
  • 173 овчарска изцепка

    5 4 Отговор
    Айде,айде по-скромно. Знае се принципа на българските историци - винаги с властта.
  • 174 Майстора

    6 3 Отговор
    Още един лизец.
  • 175 Мечката

    7 12 Отговор
    Не ви ли е срам беее, да хулите Русия, която ни е спасявала нееднократно в цялото ни жалко съществуване.
    За шепа пари и плът сте готови на всичко........ ЖАЛКИ СТЕ, СМЕШНИ СТЕ, ГРЕШНИ СТЕ!
    Сатанисткото ни правителство (защото то е такова) не милее грам за своя народ, А МИЛЕЕ ЗА СВОЯ ДЖОБ, както и останалата 99% част от смешната ни предателска нация.
    ЖАЛКА ПРОКЪЛНАТА И НЕБЛАГОДАРНА НАЦИЯ СМЕ НИЕ, ПО-ЗЛЕ СМЕ ДАЖЕ ОТ АЛБАНЦИТЕ.
    СРАМ........ СРАМ, ГОЛЯМ СРАМ.

    Коментиран от #181

  • 176 С две думи

    5 5 Отговор
    Гърците налагат с измам и подлост нацсякъде по света една лъжлива теория, че едва ли не те са в основата на всичко, което абцолютно НЕ Е ВЯРНО! Гърците имат измислена история, представят на света културата на тграките за своя, както и техните богове и вярвания, а историята на Източната Римска Империя си приписват за своя! Едни големи мошеници са гърците!
  • 177 БОЦ - ко

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "Град Симитли":

    Благодаря !
    Хубава и спокойна вечер!
  • 178 катриарх

    1 0 Отговор
    пидрил
  • 179 С доза ирония

    4 5 Отговор
    По повод статията на гн. проф. Овчаров . Моят баща имаше такава приказка. Лисицата на 100 години , лисичето на 120 . Ние направо сме " скрили топката" на Източно-Римската Империя , и Константинополската Патриаршия . Направо сме ги покръстили и тях . Превели сме им светите книги от български на гръцки . Обучавали сме и гръцките свещеници . Кирил и Методи са българи защото са написали първата българска (пардон славянска ) азбука за Велико-Моравският княз Ростислав . Източно-Римската Империя е била много кротка империя , и е нямала никакви амбиции да покръства славянското море . Обаче , видиш ли ние сме свършили цялата тази работа , под носа на империята , на която в една не малка историческа част сме били подчинени . Цар Самуил , като разбрал , какво е направил , а именно покръстил Киевска Рус , направо е получил сърдечен удар . Точно това си е мислил в този момент , за Киевската Рус .
  • 180 Оракула от Делфи

    3 5 Отговор

    До коментар #148 от "Гърка":

    Викингите от Скандинавия , също са с Тракийски произход!
    Което дава основа , думата " славянин" да се подразбира , като тракиец!
    "Славяни" , такова племе няма, но има 50 племена, които говорят на църковен стар Български език
    с тракийски корени!!
    Чети, Иб Фадлан, арабин , на когото може да се вярва!
    Викингите търгували на Волга , са имали Волжка България за Световен кръстопът на бизнса!
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 русия е ислям

    5 7 Отговор

    До коментар #171 от "Ами":

    Не знам за какво християнство в русия говориш като Русия вече се счита за ислямска република.Освен това Русия е враг на християнството и защитник на исляма.
  • 183 БЕ ТИ УЧЕБНИЦИ И КНИГИ

    2 3 Отговор

    До коментар #127 от "РЕАЛИСТ":

    НЕ СИ БАРАЛ И НЕ ИЗКАШ ДА БАРАШ.КАК ЩЕ РАЗЧИТАШ НА ЕДИН ИЗТОЧНИК КАТО УИКИТО КОЙТО Е ЦЕНЗУРИРАН И ИСТОРИЧЕСКИ ФАЛШИФИЦИРА СПОРЕД ИНГИЛИЗКАТА ПРОПАГАНДА....
  • 184 ДАЖЕ И НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ХРАЧКАТА

    1 3 Отговор

    До коментар #181 от "България мрази русия":

    МИ.КЪК Е УДОБНИ ЛИ СА ВНОСНИТЕ НАЛЪМИ И ГУМЕНИТЕ ДУМАТИ.ГМО ХЛЯБА И МЕСА.......БОЦНА ЛИ СИ ВАКСИНКА ...ТРЯБВА ШИТ ТЪЙ ПОВЕЛЯВАТ ГОСПОДАРИТЕ......
  • 185 Без коментар

    4 4 Отговор
    Братът на Самуел се е казвал Аарон! А жената на Самуел - Агата!
  • 186 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    4 6 Отговор
    ПРИЕМАМЕ ,ЧЕ проф€$ор Н. Овчаров е прав,НЯКОГА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ЗНАЧИМА ДЪРЖАВА И Е ПОМОГНАЛА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА КИЕВСКА РУС!
    САМО ДЕТО РУСОФИЛИТЕ ИСКАМЕ ДА НАПОМНИМ НА РУ$ОФОБИТ€ (€вро-атлантици),ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ НА ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР-II , ДН€$ НЯМАШЕ ДА ИМА БЪЛГАРИЯ!
    АКО НЕ БЕШЕ СССР , ДН€$ НЯМАШЕ ДА ИМА Д€Н НА €ВРОПА....!
    АКО СПРЕ ДА РАБОТИ ЕДИН ОТ ОСТАНАЛИТЕ $АМО ДВА БЛОКА НА АЕЦ(БЛАГОДАР€НИ€ НА €$) РБ(Р€ПУБЛИКА БАНАНОВА) ОСТАВА НА РЕЖИМ НА ТОКА...!
    ДА ЧАКАШ €ВРОД€ПУТАТИ В БРЮК$€Л ДА ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ, Е ВСЕ ЕДНО ДА ЧАКАШ ЕНИЧАРИ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ДА ОСВОБОДЯТ БЪЛГАРИЯ!
    P.S.
    КАК $ТАНА ТАКА ,Ч€ В$ИЧКИ дж€н д€ ра$ти $ТАНАХА РУ$ОФОБИ(€вроатлантици) И ЗАОБИЧАХА украйна ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ?!?!?!? ИМА НЯКАКЪВ К€ЛИПИР В ТАЗИ РАБОТА?!?!?
  • 187 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "путин на 24 май каза по телевизията, че":

    АМИ ТОЧНО ТАКА Е, ОТ ГРЪЦКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ ИДВА КИРИЛИЦАТА, А НЕ ОТ брюк$€л,ИЛИ вашингтон!
  • 188 Мехмед

    1 4 Отговор
    Аман от това християнство. Ислямът е последната религия е и единствената права вяра.
    Кажете; Един е Бог и Мохамед е негов Пророк. Обрежете се и готово.

    Коментиран от #191

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 перо

    2 1 Отговор

    До коментар #160 от "Перо":

    не се пали?! Прочети нещо в Антична Македония ?! в Google
  • 191 А да си е..ш

    2 0 Отговор

    До коментар #188 от "Мехмед":

    Майката можеш ли?
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Менехем Уврит

    0 2 Отговор
    Всички коментари прочетех и на разбрах за що столицата и всичко за Самоила, е в чужбина? - Какво се е случило да няма почти нищо в България? Има ли нещо самуилово в България, или всичко е в чужбина?!
    Втор въпрос - Цар Борис, българин ли е? - ако да, по майка или по татко? - а ако не, защо го е намесил някой на българите? - Кой е това?
    Евреин съм па не знам много! - Но сигурен съм че Давид, Арон и Самоил са ЧИСТИ еврейски имена? - (Първите две на братята на този българския цар извън България). Абе много нещо изобъркано. Хем защо царството му не се казва България, а „Самоилова държава“?!
    Я сега „учените“ коментатори, отговорете ми! - че искрено не мога да хвана логика?! - Каква па вързка всичко настоящаата каша попара - текст, има с Русия?
    Поздрав от далече!
    Мени
  • 194 Напротив

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Гърците са взели от траките(българите) азбуката и мита за разпнатия Орфей
  • 195 Знаменосец

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    Македония, ама коя Македония? Защото през Средновековието тема Македония не е там където е историческият регион Македония. Василий I Македонец, родоначалник на македонската династия, е роден в столицата на тема Македония град Одрин.

    Иначе е ясно, че българската кирилица е копие на гръцкото писмо. Е и? Гръцкото писмо също не е оригинален продукт, а копие на финикийската азбука. През средновековието не е имало авторско право.

    Само ще се съглася, че Кирил и Методий са вероятно гърци. Във всеки случай са били ревностни християни, които на отдавали повече значение на вярата, отколкото на някаква "националност". Самият термин така или иначе е продукт на XIX в.

    Като цяло съм съгласен, че тия спорове са безсмислени. Няма да обедим нито руснаците нито гърците. А и сме се вторачили в миналото докато настоящето отлита, а бъдещето става все по-несигурно. Както е тръгнало няма да има България и ще останем като текст в историческите книги.
  • 196 България

    0 0 Отговор
    България е владяла земите до Днепър Велики цивилизатори сме на централна и източна Европа империя