Last news in Fakti

21 Януари, 2024 13:00 2 405 37

И настана тишина в… българската политика

  • парламент-
  • политика-
  • българия

Очевидно е и още нещо - опозицията в парламента няма способността да въздейства по какъвто и да е начин на мнозинствотo

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Такова затишие в нашата вътрешна политика не е имало отдавна. Миналата година приключи с напрежението между (не)коалиционните партньори след местните избори, както и с вота на недоверие по въпросите на сигурността и отбраната, чието отхвърляне продължи повече от седмица. Парламентарната група на ГЕРБ се нуждаеше от време, по-дълго от обичайното, за да вземе решение и да определи окончателното си поведение относно този вот. Останалите източници на напрежение бяха свързани с казуса около директора на "Пирогов" и говоренето пред медиите от представители на сглобката за оставките на един-двама министри. Това коментира за news.bg Евгени Кръстев.

Настъпи обаче новата година и сякаш нищо от това не остана като част от българската вътрешнополитическа атмосфера.

Единствено около Йордановден имаше опит за атака срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев,

която обаче се оказа несполучлива не само защото основата ѝ беше доста халтава, но и поради това, че депутатът Делян Пеевски остана самотник в говоренето по казуса. Той не се превърна в повод за вътрешно напрежение между основните (не)коалиционни партньори и така атаката приключи още преди да е получила тласък за някакво по-сериозно развитие.

Няколко дни по-късно пък Кирил Петков и Бойко Борисов заровиха томахавките вече и институционално. Двамата оттеглиха съдебните искове, които бяха завели един срещу друг във връзка с изказвания и критики назад във времето. Тези взаимни действия ясно показват, че между основните формации в сглобката съществува координация на лидерско ниво, а точно в този момент това е изключително необходимо, защото промените в управлението на регулаторите са в ход. След месец и половина пък идва времето за ротацията в правителството - размяната на позициите между Николай Денков и Мария Габриел.

Прави впечатление и фактът, че ПП/ДБ и ГЕРБ дори успяват сполучливо да разграничат националното равнище от равнището на местната власт в София. Така че проблемът с невъзможността за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС) да не влияе на функционирането на изпълнителната власт. Ясно е, че разговорите по отношение на неизяснените въпроси и детайли около ротацията вече текат и щом няма новини, най-вероятно поне на този етап се развиват сполучливо.

Самият край на миналата година и началото на тази беше времето на най-важните теми - конституционните промени и Шенген,

които имаха потенциала да предизвикат разрив в сглобката или пък да породят процеси на сближаване и конструктивизъм. Сполучливото развитие и по двете теми постави началото на реализацията на втората от двете хипотези. Това бяха два сложни проблема, но те показах, че въпреки всичко ПП/ДБ и ГЕРБ, подкрепени от ДПС, са способни да формулират и реализират политики в полза на парламентарната република и националните интереси, свързани със задълбочаване на евроинтеграцията и постепенното придвижване на страната от европейската периферия към центъра. Всичко това доведе до изолиране на центробежните сили в двете формации и до осигуряване на координация на лидерско ниво, силно необходима в момента, както вече стана дума.

Положителното развитие на двата въпроса (поне на този етап) формира и гарантира общата рамка на сглобката. Просто за момента нито една от формациите в нея не би искала да се лиши от наличните резултати. Те са съвместно постигнати и е логично да бъдат съвместно консумирани. Ако след няколко месеца Конституционният съд отхвърли промените в Основния закон или пък основната част от влизането ни в Шенген забуксува към края на годината, то тогава общата рамка на сглобката може и да бъде поставена на изпитание и евентуално да започне да се пропуква. Това обаче потенциално може да стане след доста месеци. В момента тенденцията определено върви към стабилност между формациите в парламентарното мнозинство.

Без съмнение пробивът, който България направи по отношение на Шенген, следва да се разбира като подобряване на нивата на доверието, което европейските ни съюзници имат към нас. Това обаче е двустранен процес, тъй като готовността на българското правителство да приеме партньорска помощ и съвети за охраната на границата също е израз на повишено доверие към останалите страни в Шенген. През годините преди конституирането на кабинета "Денков - Габриел" България не само нямаше последователна политика за постигане на Шенгенско членство, но и в политическото говорене вътре в страната се чуваха (от вече бивши политици) твърдения, че трябва сами да охраняваме границата, със собствен ресурс и без никаква чуждестранна помощ, включително и от Фронтекс. Това е доста странно разбиране за национален суверенитет, направо си е напълно необяснимо.

За да има суверенитет, сигурността на границата трябва да е гарантирана.

Покриването на техническите критерии за влизане в Шенгенското пространство е важно, но не е всичко, защото никакви съоръжения и огради не могат да помогнат ако липсват достатъчно добре функциониращи институции. Институциите и професионалното отношение на специалистите в тях - ето това са същностните стандарти, които, ако са налице, то осигуряването на границата ще е гарантирано. Ако има дефекти във функционирането на националните институции и в същото време помощта от европейските е нежелана, то това определено не е национално отговорна позиция. Най-голямата слабост на подобен тип поведение е, че то не дава категоричен знак към каналджии и трафиканти, че противодействието срещу тях ще е последователно и безкомпромисно.

Извеждането на членството в Шенген като ключов приоритет след поемането на изпълнителната власт от Денков и Габриел беше в основата на шанса, който получихме и на постепенното отваряне на вратата, пред която сме изправени. Двустранното повишаване на доверието и превръщането на това в устойчив процес е необходимото условие, което, ако бъде изпълнено, страната ни ще постигне и сухопътното членство в Шенген, така желано и от парламентарното мнозинство, и от бизнеса.

Твърде пресилено е да смятаме, че окончателното постигане на целта зависи единствено от резултата на изборите в Австрия през октомври. Дори и крайна националистическа формация да излезе първа там, това не означава, че въпросът е приключен по отрицателен за нас начин. Все пак нека припомним, че нидерландското вето към България го имаше от дълги години и накрая беше вдигнато, макар че на последните парламентарни избори в страната точно крайни националисти излязоха на първо място.

Тишината във вътрешната политика е характерна за традиционните демокрации със стабилни политически системи.

Би било пресилено и доста претенциозно да кажем, че България вече е такава страна. Вървейки обаче от периферията към центъра на Европа, тя получава възможността да участва активно в ключовите европейски процеси и трябва да го прави смело. От една страна това осигурява национално развитие и капацитет, а от друга е принос към продължаващия процес по изграждане и оформяне на облика на Европа. Темата за миграцията е основна и тя е свързана точно с европейските процеси, отнасящи се до настоящето и бъдещето на континента. Съвсем не е случайно, че тя съществува и е в активно състояние в много от традиционните европейски демокрации, които са осигурили възможността на Европа да се развива като единно икономическо, културно и политическо пространство.

Електоралният ръст на антимигрантските партийни формации в част от страните в Западна Европа говори за определена симптоматика, която се нуждае от внимание. Нуждае се от европейско внимание, защото не е по силите на нито една отделна национална държава да намери работещо решение по мигрантските въпроси. Най-ярък пример в това отношение е Великобритания, която напусна ЕС, за да поеме сама контролът върху границите си. Днес обаче, след няколко години "абсолютна" независимост, мигрантският въпрос въобще не изглежда да е намерил решението, което брекзитърите обещаваха. А Великобритания е страна с огромен потенциал и икономически, и институционален. В този смисъл възможностите ѝ да изработва и прилага качествени и работещи управленски решения би следвало да са значително по-големи от тези на много от страните на континента.

Позицията на България като отговор на австрийските твърдения, че Шенген трябва да се реформира преди да се разширява, беше напълно правилна. Правителството заяви, че каквито и процеси да е необходимо да бъдат стартирани по Шенген, то те ще бъдат по-качествени и ще протичат по-положително, ако България и Румъния са вътре и участват активно във всичко това. Страната ни би следвало да отдели повече усилия точно в тази проблематика, вместо да разходва обществена и политическа енергия във вътрешнополитически напрежения и ескалации. В този смисъл е налице още една причина да разглеждаме тишината, която имаме в момента като положителна новина.

Очевидно е и още нещо - опозицията в парламента няма способността да въздейства

по какъвто и да е начин на мнозинството. Щом в рамките на мнозинството има разбирателство, политиката е тиха и спокойна, ако разбирателството отслабне -политическият градус незабавно и рязко нараства. Опозицията е извън всичко това или казано с други думи, от нея в момента почти нищо не зависи. Тя се опитва да въздейства чрез улични протести и жалби до специализирани органи като Конституционния съд. От настоящата гледна точка обаче и двата варианта изглеждат надалеч и нависоко. Горе - долу такова е положението и с президента, който е крайно несъгласен с конституционните промени и също ги атакува в Конституционния съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    37 51 Отговор
    Територията се врътка от козяк, съответно мъпетите политяги са монтирани да Папкат за да изпълняват Геноцидната програма на краварите. Ква политика ви гони на писта, че не разбрах. Дайте пример за политика, която е в Интерес на Българския НАРОД!

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Отговор

    30 51 Отговор
    Тихо е защото кражбите се извършват в тишина
  • 3 Марк

    39 51 Отговор
    Единственият изход от това положение да се излезе на масови протести срещу тази вредна за България сглобка!
    Както стана с Борислав Михайлов.

    Макар, че тия са наглеци и няма да искат да си тръгнат толкова лесно: само след един протест!
    Ще трябва да се протестира постоянно и масово - докато си подадат всички оставките!

    Вън сглобка! Вън безумци и подлеци такива !
  • 4 !!!?

    25 30 Отговор
    Когато римският император Tiberius Claudius Cesar Augustus Germanicus (41-54 г. от н.е.) се възкачва на престола той нарежда на първия си консул: От днес всичко трябва да се промени така, че да си остане същото !!!?

  • 5 Калпазанин

    17 26 Отговор
    А вие какво очаквате от "препълнени пленарни зали" и то в не само у нас.мястото на депутата избран от хората е в пленарна зала и да защитава тези които са го избрали, а не избран от корпорации и посолства и да нема право да си праща децата в чужбина за образование и лечение та, това днешните не са депутати а купени подлоги защитаващи само корпоративни краварски интереси

    Коментиран от #10

  • 6 ХА ХА

    18 25 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ето ти пример:държиш народа гладен и по този начин го спасяваш от затлъстяване.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Адрес 4000

    36 23 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Добре бе
    Щом е така излезте и протестирайте
    Всеки от вас руски тролове говори
    ....наште като дойдат ще видите
    ....палачинката се обръща.....
    И не се обръща
    Много запечена ще да е тази палачинка
    Като не ви харесва нещо излизаш и си го казваш
    Не ви се получи много с походите за Мир,но РуZкий,ама какво да се прави,толкова си можете...
    Сега гледам че Сърнелка готви ново протестче
    Изкарайте тежката артилерия
    Картовски Волгата Райчу Супер икономиста Сарийски ТоЖко, любителят на кюфтенца п.Ники Марков
    Виж колко са много
    Балалайкат по тивито и чакат няколко десетки пенсионери, безработни и психично болни да свършат нещо...
    Ми не става така...
    Като искаш нещо много, излизаш и го заявяваш
    А не чакаш само хонорари...

    Коментиран от #11, #18

  • 9 никога

    12 21 Отговор
    ТЪРПИШ НАРОДЕ ,ТЪРПИШ И ПАК СЕ ОПЛАКВАШ НА ТОЯ ДЕТО ДУХА ПОСЛЕ!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 10 ХА ХА

    14 21 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Това добре, ама я кажи някой дупетат който не е избран от корпорация и посолство.

    Коментиран от #37

  • 11 ТаУмВзе

    12 21 Отговор

    До коментар #8 от "Адрес 4000":

    Когато нещо не ви изнася, защото Не знаете Нищо папагалската се почва, че некой е руски трол и ала бала. При положение, че не може да се обосновете и да защитите Позиция имате само управданието, че еди кой си е руски трол. Щом ви кефи е добре, но всъщност е отгледана тръкнаост и абсолютна липса на мисловен процес. Което е и целта де. Ае Честито!

    Коментиран от #23

  • 12 ХА ХА

    10 20 Отговор

    До коментар #9 от "никога":

    Ситуацията е безнадеждна, нищо не може да се направи.

    Коментиран от #13

  • 13 1302

    10 20 Отговор

    До коментар #12 от "ХА ХА":

    Всичко е бутафория, лицемерие и двойни стандарти.
  • 14 нннн

    7 20 Отговор
    Шшшт. В дома на мъртвеца се пази тишина.
  • 15 Мими

    16 20 Отговор
    На 62г съм , видях много помия в живота си , борих се с много мръсотии и фалш, но това днес ми дойде в повече, добре че наследниците ми избраха другаде образование и там си останаха, горко ни народе в сетните ни ни дни !!!!!!!!!!
  • 16 Васко

    20 13 Отговор
    Най вече русофилите в българия сглобката ги свари неподготвени Никой дори резидента, а сигурно и в москва не очакваха това да се случи.
    Тъй като се бяха погрижили с масивна медийна пропаганда , фейкове ,фотошопове и клюки няколко години наред да оплюят герб и лидерите и. И тъй да се каже промиха мозъците на политици от ПП ДБ до там че даже гласуваха за радев против герб.А можехме сега да имаме страхотен президент проф герджиков. Сега след като ПП ДБ не вярваха че е възможно да направят съдебна реформа да променят конституция ,да направят пробив в шенген да махнат съветски паметник и др с герб и дпс. Започнаха да излизат леко по лека от заблудата си че ББ и Пеевски са им главните врагове И започна да им се просветлява че враговете са тези с които бяха в коалиция и този за когото гласуваха за президент. За това се получи и по голямо доверие в сглобката.И тя най вероятно ще изкара мандата си.Но и след него няма друга алтернатива Освен пак същата сглобка.

    Коментиран от #25, #31

  • 17 От прочетеното

    7 10 Отговор
    Става ясно че всички съставни части на СГЛОБКАТА са оглавявани от "политици" циници
  • 18 Ти не си

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Адрес 4000":

    Добре
  • 19 Анонимни статии

    11 15 Отговор
    на получаващи грантове журналисти! Центовете,които получавате да изкривявате общественото мнение,няма да ви помогнат в граденето на кариера!Нещата се променят бързо,колелото се завъртя,и такива предатели като сглобкаджиите ще се озоват там,където им е мястото!
  • 20 Бамбука

    20 13 Отговор
    Стабилно Правителство в името на България. Така трябва и да бъде. Да "благодарим" на руснаците. Войната им срещу Украйна успя да обедини политическите партии. Войната обедини и НАТО, приеха се нови членове, за някои от тях НАТО не би и се надявал, както Финландия например. Какво ли не прави срещу себе си руската глупост.
  • 21 В тишината

    8 25 Отговор
    се чува един глас-гласът на истината,гласът на Възраждане! Костадин Костадинов -гледайте го в сутрешния блок на Канал 1! Това е партията,която ще спаси България,за да я има на картата като Независима и Свободна Държава!!!

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чудя се дали не ти се разбира

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    заради неграмотното писане, или заради общия ти ментален порядък, м? 🤣🤣🤣
  • 24 Хахо

    20 8 Отговор

    До коментар #21 от "В тишината":

    Костадинов е елементарен русофил.Продал се на кгб да защитава интересите им в българия Всъщност този човек е за затвора Защото води противодържавна дейност Дейност против интересите на българското общество Да не бъде още разкрит и разследван го спасява това че в данс на ръководните постове са все още хора на друг русофил радев .Но и това скоро ще се промени.
  • 25 Ти не

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "Васко":

    Си Васко, бе, Джа м би. 😅😂🤣😂😅😂🤣
  • 26 Вуйчо Ваня

    4 10 Отговор
    Един едно време беше казал на една своя колежка:"Тишината в спалнята поражда безумие."

    Какво направихте с този парламент, безумци? Накъде без Деса фл ей тата?
  • 27 НАПРЕЖЕНИЕ

    5 10 Отговор
    Тая тишина е като тишината в блатото-гнилостните процеси си работят отдолу, произвеждат метан...
  • 28 СЗО

    3 10 Отговор
    Тишината във вътрешната политика е характерна за....глутница вълци, където има достатъчно храна за всички, чува се само ръфането.....
  • 29 Азим

    3 10 Отговор
    След затишие винаги следва буря....
  • 30 СЗО

    5 10 Отговор
    Дрън дрън че пляс. Един умен човек е казак: следвай парите. А друг: интереса клати феса. Всички описани процеси са следствие от наместванр на властови и финансови интереси, и нямат нищо общо с избори в Австрия, протести във Франция и други такива глупости
  • 31 нннн

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "Васко":

    И русофилите и американофилите, и всичките фили и фоби не очакваха да им сервират л... Сглобката разби всяка фантазия, дори и най- пepверНатя
  • 32 Хасковски каунь

    4 10 Отговор
    Усрани са и с Шенген, и с Ф16, и с Брадлита, и с Украйна, Пък и с Козяк
  • 33 Ами да

    4 10 Отговор
    Но, не е тишина! Просто в българската политика няма никой! Не е политика елементарната демагогия и повсеместните кражби от тия, които са се самонарекли политици! Създадоха порочна система, за да са постоянно на власт, за кражби и безотговорност! Никаква представителност, без разделение на властите в държавата и безогледно кадруване с послушни некадърни калинки! Това не е парламентарна република, а котило от алчни безогледни крадци! Не подкрепям никого!
  • 34 Име

    4 10 Отговор
    Надявам се - кошмарът ГЕРБ да остане в миналото - видяхме ги - само дето - тези 10-15 години са от моя живот, както и да е.

    То - престанаха и правилата да спазват - пререждат, включително и на пешеходните пътеки - това е всъщност посланието на СДС - граби народе възродени.

    Граби народе възродени - само дето отново и това пеят фалшиво - господа - научните работници от всички земни кълбета.
  • 35 дедо..

    6 10 Отговор
    Ами как няма да са тихи..похарчиха миналия месец над 11 млрд.лв..само за 11 дни-така и до днес никой не разбра за какво отидоха тези пари..нема сглобкаджии..нема опозиция-всички са в кюпа.
  • 36 Ттттт

    4 10 Отговор
    Щом националните медии прикриват сглобката е така.
  • 37 Калпазанин

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА":

    Има ли такъв??? То ако има веднага му спретват нещо, после оди се оправдавай на арменския поп че нямаш сестра