Last news in Fakti

22 Януари, 2024 21:01 1 726 16

Първо при Ердоган! Джорджа Мелони избра Анкара за първа задгранична визита

  • турция-
  • италия-
  • джорджа мелони-
  • реджеп ердоган-
  • европейски съюз-
  • мигранти-
  • г-7

Фактът че Мелони избра именно от Турция да започне външнополитическите си визити като ротационен председател на Г-7, илюстрира и нейната неотдавна изразена теза, че в дипломацията и външните отношения трябва да се разговаря с всеки

Първо при Ердоган! Джорджа Мелони избра Анкара за първа задгранична визита - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В събота италианският премиер Джорджа Мелони прекара деня в Истанбул въпреки лошото време. Там тя пристигна сутринта, разгледа някои забележителности, а следобед проведе дълъг разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, удобно настанена на кресло до него, след което в нейна чест беше дадена и официална вечеря.

Сътрудничеството по въпроса за миграционните потоци, войната в ивицата Газа, руската инвазия в Украйна, приоритетите на италианското председателство на Г-7 бяха някои от основните теми, които Мелони и Ердоган обсъдиха по време на тяхната среща в двореца "Вахдетин" в турския мегаполис. Разговорът между тях е продължил два часа и половина, отбелязва италианската медия „Адженция нова”. Това беше първата визита на Мелони в Турция, откакто тя стана премиер на Италия. Това беше и първото задгранично посещение на Мелони, откакто на 1 януари Италия пое ротационното председателство на Г-7, припомня медията.

Централна тема на разговорите е било сътрудничеството по миграционното досие между Италия и Турция, като тук е била засегната и темата за Либия, откъдето потеглят миграционните потоци към Италия и където респективните министерства на външните работи на Италия и на Турция имат намерение да сключат споразумения, посочва „Адженция нова”.

Миналата година сътрудничеството между Рим и Анкара е довело до 56-процентно намаление на незаконния миграционен поток по миграционния коридор Италия-Турция, казват запознати източници. Този напредък е бил отчетен на срещата на Мелони с Ердоган.

Двамата лидери са обсъдили и сигурността и развитието на Средиземноморския регион, като и тук пак особен фокус е бил поставен върху Либия. Бил е обсъждан и въпросът за бъдещето на Африка с оглед на предстоящата среща на върха в Рим между Италия и Африка, на която Мелони ще представи плана си за развитието на африканския континент, което ще даде, както тя казва, право на хората от Африка да не мигрират оттам към Европа. За реализирането на този план Рим търси партньори от Европа и от други региони.

Друга тема, която е била предмет на дискусиите между Мелони и Едроган, е била войната на Русия срещу Украйна. Според италиански източници Мелони е оценила високо постоянното дипломатическо посредничество на Анкара, в частност на Едроган, с цел задействане отново на Черноморската зърнена инициатива, което би деблокирало доставките на зърно от украински пристанища през Черно море, след като миналия юли Русия не поднови споразумението.

По време на разговора с Едроган Мелони е обсъдила с него и по-глобални въпроси в светлината на италианското председателство на Г-7. Срещата между двамата лидери е била също така възможност да се постави и една обща цел - за постигане на най-малко 30 милиарда евро стокообмен до 2030 г. между Италия и Турция. Сега търговските връзки превишават 25 милиарда евро и състоянието им е отлично, което са изтъкнали двамата лидери по време на срещата си.

Мелони и Едроган са направили преглед на състоянието на двустранните връзки в областта на политиката, отбраната, икономиката и културата. Те са проучили икономическите възможности за италиански компании, в това число и "Леонардо”, действаща в отбранителната индустрия, да работят в Турция. Двамата лидери са обсъждали и възможността за организиране на съвместна икономическа и търговска комисия, както и организиране на съвместен бизнес форум.

Обсъдени са били и отношенията между Европейския съюз и Турция, посочва „Адженция нова”.

Относно срещата на върха в Истанбул телевизия „Скай Ти Джи 24” допълва, че тя е позволила на двамата лидери да обменят мнения по глобални теми, като Украйна и Газа. Миграцията с фокус Либия, Черноморската зърнена инициатива и посредническите усилия на Турция в нея, италианската визия за Африка, сигурността и развитието на региона на Средиземно море също са били акценти в разговорите между Мелони и Едроган, коментира медията. И добавя, че срещата е била повод за равносметка на отношенията между Италия и Турция и на перспективите за развитие на тези отношения. Срещата е била повод и за анализ на отношенията между Турция и ЕС.

Мелони и Ердоган се срещнаха сега в момент на глобални напрежения, свързани с Близкия изток и Червено море. Преди това двамата лидери бяха разговаряли по международни теми в кулоарите на срещата на Г-20 на остров Бали през 2022 г., а три месеца след нея проведоха телефонен разговор след катастрофалното земетресение по границата на Турция със Сирия. Двамата имаха и дълъг разговор в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, а преди това през май проведоха телефонен разговор след преизбирането на Едроган на президентския пост. Двустранна среща те проведоха и по време на конференцията за климата КОП 28 в Дубай миналия декември, а също и още един телефонен разговор през ноември, докато ескалираше напрежението в Близкия изток, отбелязва Скай Ти Джи 24.

Агенция АНСА отбелязва, че след двустранната среща на Мелони и Ердоган в събота не е имало съвместно изявление за медиите, защото това не е било предвидено по програма. Основната новина, която обаче изтече от продължителния разговор е, че Мелони е получила от Едроган подкрепа по въпроса за ограничаване на миграционните потоци от Либия. По този въпрос италианският премиер се опитва да повтори съвместните усилия, които допринесоха за намаляване на миграционния поток по направлението Тунис-Италия, като тогава в тези усилия се включиха нидерланският премиер Марк Рюте и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, коментира АНСА. Относно Либия АНСА припомня, че Анкара се опитва да стабилизира тази страна, както и, че Анкара, а също и Рим проявяват интереси към северноафриканската държава и в енергийната сфера.

По друга дискутирана тема – тази за Газа, агенцията припомня, че позициите на Ердоган и на Мелони се различават. Едроган в последно време директно атакува Израел и израелския премиер заради действията му в Газа, докато Мелони се придържа към целта за решаване на израелско-палестинския конфликт чрез две държави и Италия се опитва да маневрира балансирано насред близкоизточния барутен погреб.

Що се касае до отношенията на Турция с ЕС, двамата лидери не са се разпрострели отвъд обмен на идеи, в момент, в който присъединяването на Турция към блока буксува, пише АНСА. В миналото Мелони като опозиционен лидер изразяваше известни съмнения относно ползата и нуждата от подобно присъединяване.

В сектора на отбраната между лидерите на Италия и Турция е била дискутирана идеята дроновете „Асторе” на италианската компания „Леонардо” да бъдат оборудвани с ракети, произведени от турската оръжейна компания „Рокетсан”.

Любопитен щрих беше, че в момента, в който Мелони пристигна в Истанбул, местните медии фокусираха вниманието си върху първия турски астронавт Алпер Гезеравджъ, който пристигна на Международната космическа станция като част от екипажа на мисията на частната компания "Аксиом спейс", в който има и италиански астронавт - полковника от италианските военновъздушни сили Валтер Виладеи. Това илюстрира, че сътрудничеството между Италия и Турция може да се развива и в по-разнородни от традиционните области, посочва АНСА. Предвижда се астронавтите от мисията на "Аксиом Спейс" да останат на МКС две седмици и да проведат близо 30 научни експеримента.

Друг любопитен щрих беше, че преди срещата с Ердоган Мелони посети пазара "Капалъ чаршъ", който е магнит за туристите в Истанбул. Там, заобиколена от охрана, тя разгледа предлаганите стоки, отговори на италиански и на английски на продавачите и клиентите, които я поздравяваха, прикани ги на посетят Италия, направи си селфи с някои от тях и прие да я почерпят с турско кафе и турски сладкиш казандиби, допълва АНСА.

Трети щрих беше, че самата среща на Мелони с Ердоган в двореца "Вахдетин" протече, докато навън бушуваше буря, коментира агенцията.

По повод визитата на Мелони в Истанбул и срещата ѝ с Ердоган „Кориере дела сера” припомня, че турският лидер е противоречива фигура на „международната шахматна дъска”. Изданието, а също и медията „РАИ нюз” дефинират турския лидер като еквилибрист в международната политика, изтъквайки неговото двусмислено поведение в международен план - Турция е част от НАТО, но е близка с Русия, поддържа икономически „Хамас”, но търгува с Израел. Във вътрешен план "политиката на Ердоган се показва все по-алергична към демокрацията, заглушава гласа на опозиционерите, оспорва свободната преса, преследва правозащитниците. Но в Турция съществува все още една квота от свободи, която не позволява да Ердоган да бъде технически дефиниран като диктатор, както го направи преди две години тогавашният италиански премиер Марио Драги, пораждайки дипломатически инцидент", отбелязват двете италиански медии.

Но поради своето двояко поведение, заради това, че балансира между едната и другата страна и заради изключително прагматичната си роля, Едроган е една централна фигура в опитите за разрешаване на международни кризи, отбелязва „РАИ нюз”. Илюстрира го ролята му на посредник в преговорите за заложниците в Газа и на военнопленниците между Русия и Украйна. Във втория случай Турция ръководеше отвън най-големия обмен на военнопленници от началото на този конфликт, а същевременно доставя военни технологии и на двете страни, посочва „РАИ Нюз”.

Фактът че Мелони избра именно от Турция да започне външнополитическите си визити като ротационен председател на Г-7, илюстрира и нейната неотдавна изразена теза, че в дипломацията и външните отношения трябва да се разговаря с всеки.

По повод на срещата на Мелони с Ердоган италиански медии припомниха, че преди две години предшественикът на Мелони - Марио Драги, дефинира турския лидер като "диктатор" заради отношението му към друга гостуваща му европейска лидерка. Тогава по време на официална визита в Анкара на Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за председателката на Европейската комисия не се намери кресло до Едроган, но за председателя на Европейския съвет – да. В резултат на което Фон дер Лайен, видимо подразнена, беше настанена на съседен диван, а скандалът придоби популярност като „Дивангейт”. Тогава именно Марио Драги заяви, че поведението на Ердоган не е било уместно. „С тези - нека ги наречем каквито те са, диктатори, с които обаче ни се налага да сътрудничим - човек трябва да бъде откровен в изразяването на многообразието от гледни точки, мнения, поведения, визии за обществото. И също трябва да бъде готов да сътрудничи с тях, за да съхрани интересите на страната си. Това е важно. Ние трябва да намери правилния баланс”, заяви тогава Драги, цитиран от редица чужди издания, сред които „Политико”. После турското външно министерство привика италианския посланик в Анкара, за да протестира енергично срещу коментара на Драги, припомня Анадолската агенция. Но това напрежение не попречи през юли 2022 г. Драги и Едроган да проведат среща на върха в Анкара и двете страни да подпишат редица споразумения за сътрудничество, в това число и в областта на отбраната и устойчивото развитие. С визитата на Мелони в Истанбул двустранните отношения сега се надграждат.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя ме кефи

    23 6 Отговор
    понеже винаги с държи пренебрежително към еврогаргите.Трябва да си знаят мястото,а то е в кухнята.

    Коментиран от #4

  • 2 ЗА МЕЛОНИ....

    6 9 Отговор
    .........ЕДИН РЕЗАН ......МЕЛОН.........
  • 3 Както много пъти съм ви казвал

    23 6 Отговор
    Накрая всички му клякат или коленичат
  • 4 ха ха хааа

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "тоя ме кефи":

    И мен ме кефи .. Турската лира застига вече рублата ... 🤭

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Ма докато стигне йената

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха хааа":

    Има още бая 🤭

    Коментиран от #6

  • 6 ха ха хааа

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ма докато стигне йената":

    Ми , кажи-речи , близо са ... Ама да застигне венесуелският боливар - никогиш !🤭😁
  • 7 Турчин

    23 7 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха хааа":

    Турската лира достига рублата но в Русията минималнага заплата е 250 лева а в Турция е 1050 лева НЕТО. По висока от минималната в европейска България.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 ха ха хааа

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Турчин":

    Така си е ... Факт .. както е и факт , че бившите държави от СИВ правят прощъпалник.
  • 9 Турчин

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Турчин":

    Само че още не е получена въпросната минимална заплата, понеже се заработва през януари и ще се получи през февруари, когато вече ще се стопила с няколко стотин лева.
  • 10 Менделеева

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Турчин":

    Турция ще се вдигне сериозно, ако България падне 2025 в еврокапанът. Иначе Мелони тайно харесва Ердоган и сега когато Италия даже и Председателства ЕС, тя започна политическата си кариера със среща с когото трябва.
  • 11 Ще кандиса

    9 3 Отговор
    Имам пералня и сушилня Канди правени в Турция

    Коментиран от #13

  • 12 хххх

    2 10 Отговор
    И ма н гала да се снима с красива бяла жена веднъж в живота си!
  • 13 хммм

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ще кандиса":

    Канди вече е китайска марка.... нищо общо с преди. Пиши я бегала!

    Коментиран от #14

  • 14 Ахааа ,

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "хммм":

    Москвича и него ли го пишеме бегАл ?
  • 15 Българските турци

    14 0 Отговор
    Шахматът е интелектуална игра ! Играе се с мозък , с ум !..В тази игра между два съперника , превъзхождащ е винаги страната която успява да си създава повече алтернативи в хода на играта ! В живота ни има много ситуации , които наподобяват и изискват този шахматен манталитет! Един от тях са дипломацията и международните политически отношения ! Страни които успяват да си създават много алтернативи в хода на събитията , винаги имат по изгодна позиция на масата на дипломацията и в развоите на тези събития ! Днес Турция е заела именно такава изгодна позиция в благодарение на умението си да създава и увеличава броя на алтернативите си и в дипломацията си , и в международните си отношения , и в отбранителната си стратегия и във финансовия си сектор ,и в икономиката , идустрията и промишленноста си !
  • 16 ЕВАЛЛА НА ЕРДО !

    3 0 Отговор
    ЗА МЕЛОНИ ИМА СТОЛ , А ЗА АКУШЕРКАТА НАНАЙСИ !