Last news in Fakti

25 Януари, 2024 23:01 2 084 18

Хутите: защо повечето хора в Йемен ги подкрепят?

  • йемен-
  • хути-
  • иран-
  • сащ-
  • бунтовници-
  • червено море-
  • газа

Хутите искат да бъдат възприемани като защитници на Газa

Хутите: защо повечето хора в Йемен ги подкрепят? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В следобедните часове слънцето огрява високите глинени сгради в йеменския град Шибам, докато деца играят футбол в пясъка. Войната, която се води вече девет години в Йемен, изглежда далечна, пише АРД в репортаж от арабската страна.

На влизане в града се вижда голям флаг - този на Южен Йемен, който демонстрира желанието на въоръжените групировки, които контролират Шибам, да се отцепят от северната част на страната, която се управлява от бунтовниците хути.

Хората от региона, в който се намира град Шибам, от години са враждебно настроени към хутите. В последно време обаче някои преосмислят позицията си, пише АРД. Един от тях е Мохамед Файзал, който е туристически гид. Заради войната той почти няма работа - вече почти никой не посещава Шибам, въпреки че градът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Поддръжниците на хутите са непреклонни

На 500 километра западно от Шибам е разположена столицата на Йемен - Сана, където хутите управляват от 2014 година насам. Хасан Абдала е поддръжник на хутите. Той е представител на шиитското разклонение заиди, разказва АРД. Абдала и други поддръжници на хутите се събират в джамия в Сана, където проповедник ги насърчава да не се отказват въпреки въздушните удари, които САЩ и съюзниците им нанасят. "Ние вече сме преживели девет години въздушни нападения, те са ни направили само по-силни", казва и Абдала. Гражданската война в Йемен се води от 2014 година насам, а Саудитска Арабия неведнъж е бомбардирла позициите на хутите.

От 7 октомври, когато палестинската групировка Хамас нападна Израел, Абдала протестира всеки петък след молитвата, разказва АРД. Десетки хиляди поддръжници на хутите демонстрират солидарността си с хората в ивицата Газа и се противопоставят на Израел и САЩ. Основното им послание е едно: "Няма да позволим дори на големите сили да ни сломят".

Хутите искат да бъдат възприемани като защитници на Газа

Вече две седмици Йемен е бомбардиран, този път от военна коалиция, водена от САЩ, която извършва удари по позиции на хутите в страната. Те обаче изглежда нямат намерение да спрат набезите си срещу търговските кораби, преминаващи през Червено море. САЩ смята хутите за терористична организация, но в арабския свят те трупат одобрение като военен опонент на най-близкия съюзник на Израел - Вашингтон.

Военизираната организация иска да спре търговията на израелското пристанище Ейлат, а целта им е да бъдат възприемани като защитници на палестинската кауза. Хутите умишлено правят пряка връзка между войната в ивицата Газа и конфликта в Червено море, казва анализаторът Хишам Ал Омейси пред АРД. "Те настояват да бъде прекратен огънят в Газа, за да спрат с нападенията в Червено море", посочва още експертът. Ал Омейси казва, че хутите могат да ограничат нападенията временно, но в дългосрочен план те ще останат заплаха за региона.

Макар и разделени, жителите на Йемен подкрепят палестинците

Междувременно слънцето в Шибам е залязло, продължа разказа Рамин Сина от АРД. Мохамед Файзал, туристическият гид, играе домино с приятелите си в едно улично кафене. Обсъждат политиката, Файзал чука по дъската за домино и казва, че Йемен е игрална дъска за чужди сили. Мъжете около него кимат.

Дори доскорошните врагове на хутите в Южен Йемен сега ги подкрепят в конфликта със САЩ, пише АРД. Според екскурзовода Мохамед Файзал от Шибам палестинската кауза е по-важна. "Ние сме една кръв. Съчувстваме им - това не е война срещу една държава, а срещу целия арабски свят."

Почти никой от хората в южния град не смята, че враждуващите фракции в Йемен ще се обединят заради конфликта в Близкия изток, пише АРД. Хутите имат съвсем различни интереси от хората в Шибам. За момента обаче всички са на страната на палестинците.

Автор: Рамин Зина ARD


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 00014

    10 9 Отговор
    Градът казва какво ги чака американосите.
  • 3 Христо Ботев

    10 8 Отговор
    Всички подкрепят борците за свобода.
  • 4 да питам

    6 2 Отговор
    А Хусите , подкрепят ли ги , щото вече се обърках в превода ...😁
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ахмак

    9 2 Отговор
    Абдал от Шибам, всичко е ясно!
  • 7 РЕАЛИСТ

    18 0 Отговор
    Как не спряха тези пусти войни. Когато Рейгън и Горбачов се клатеха на един военен кораб Горни каза"Трябва да премахнем подобни кораби" . Виках си , край, ще има мир в света. Никакви войни, а тя ква стана. Война след война.

    Коментиран от #8

  • 8 Гор Бачов

    12 9 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Мани го Горбачов се оказа продажен предател.
    Поне успя да доживее да види как рухват делата му.

    Коментиран от #13, #18

  • 9 Глюпости ,

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стариа Софеанец":

    Не вярвам да е за приятелите от Вагнер на Последния Софиянец ..
  • 10 Дойче Веле

    6 3 Отговор
    Цитира Ард, а факти превежда. Да няма конкурс "кой е по-по-НАЙ-ФАШИСТ"
  • 11 Електра

    8 0 Отговор
    Войните са Жестоки трябва да има Мир по Света
  • 12 Копейка

    5 6 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за хутите!

    Коментиран от #16

  • 13 РЕАЛИСТ

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гор Бачов":

    Не само. Видя война между Русия и Украйна и сън не го хвана. Баща му е руснак, а майка му е украинка. Той е виновен за разпадането на СССР и отделянето на Украйна. Видя какво е причинил. Сега се пържи в Ада, в деветия кръг.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Браво

    4 5 Отговор
    Хутите са герои, велики мъже, трябва и в България да запукаме така шорошпийските подлоги и изтривалки, че стават все по-нагли.
  • 16 шекел

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Копейка":

    А на нас ни казаха да квичим за исраел.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 99999

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гор Бачов":

    Той е постоянно в алкохолно опиенение и въобще не е на тази планета. За него Германия е рая.