Last news in Fakti

28 Януари, 2024 14:26 7 277 61

Да участваме ли в започващите генетични изследвания?

  • геномът на българия-
  • биомедицински-
  • биобанкиране-
  • изследване

Преди няколко дена по медиите, дори и по националните радио и телевизия ни информираха за започналата инициатива „Геномът на България”. Този проект цели да се събере и анализира представителна извадка от геноми на съвременните българи, която ще бъде използвана и в бъдещи научни медицински изследвания

Да участваме ли в започващите генетични изследвания? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не съм предполагал, че аз като прогресивен и все още млад човек ще кажа „Не” вместо „Да” на една научна инициатива. Но ето че правя това, дори и го правя публично.

Преди няколко дена по медиите, дори и по националните радио и телевизия ни информираха за започналата инициатива „Геномът на България”. Този проект цели да се събере и анализира представителна извадка от геноми на съвременните българи, която ще бъде използвана и в бъдещи научни медицински изследвания.

Проектът се развива в рамките на Научен университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания (НУКБПИ) и мрежата за биобанкиране BBMRI.bg, част от европейската научна инфраструктура за биобанкиране BBMRI-ERIC. Центърът по Молекулна Медицина към МУ-София ще извърши геномното секвениране, обработка и съхранение на данни и ще се включи в изграждането на Европейската Инфраструктура за Геномни Данни по проект GDI съфинансиран от ЕК и МОН.

Така в най-лошия случай, всичко това представлява някаква европейска инициатива за събиране на данни, за нуждата на бъдещи научни изследвания. Обаче нещата са винаги много подозрителни, когато едно научно изследване няма ясни цели, ясно финансиране, ясни изпълнители и възложители.

Наскоро в град Пловдив, квартал „Тракия”, бе открит официално и същевременно без много шум, огромен изследователски център, на стойност 15 милиона евро или 30 милиона лева, средства осигурени също по европейска програма. Името на центъра е отново така неясно и трудно за запомняне, като дори и официалните медии дават различни названия. Да кажем, че официално е Център за растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Официално беше съобщено, че научният комплекс е резултат от упоритата работа на трима учени, които разработват проекта ПлантаСИСТ. Още през 2017 година проектът е одобрен от ЕК и получава европейско финансиране с цел създаване на Център за върхови научни постижения в областта на растителната системна биология.

Към тези два клъстара се прибавя и една фондация наречена „Красива наука”, която популяризира настоящият проект и други подобни свързани с биотехнологиите, изкуственият интелект и умните технологии. Тук като спонсор се явява и добре известната фондация „Америка за България”, която финансира и насърчава ранния етап на развитие на избрани научни разработки и продукти.

Доколкото Европа вече е под силното влияние на Америка, то и подходът към науката, финансирането, разработките, образуването на подобни научни клъстъри, както дори и самите изградени научни сгради, редът и работата в тях, все повече заприличват на американските. Така дори и проект финансиран от Европейската комисия понякога е трудно различим от американски такъв, както е случая с ЦРСББ в квартал „Тракия” в Пловдив.

Проблемът както казах е, че причините за инициативата остават в крайна сметка неясни. Проектът просто цели да анализира представителна извадка от геноми на съвременни българи. Но да кажем, че целта е да се разбера как ДНК-то ни влияе на нашето здраве, какъв е рискът да се развият генетични заболявания, как българите усвояват различни лекарства, към кои заболявания сме предразположени и към кои имаме устойчивост. Генетиката може да служи за хуманни цели, може да служи и ката страшно оръжие, според това чии ръце я използват.

В този смисъл логото на така наречената „Красива наука” изглежда направо страховито. Преобладават тъмни и мрачни цветове, едно тъмно тяло е застанало над думата рождение, уж кръгла планета, която замества буквата „О”. Вижда се и една тъмна змия, макар и без глава, която вероятно изразява ДНК структура. На друго лого пък, се вижда една разцепена на две планета Земя, от назъбена червена линия. Изобщо „красивата” наука не изглежда никак красива.

Изобщо вместо да се анализира влияние на генно модифицираните и синтетично създадени хранителни продукти върху човешкият организъм, вместо да се анализира как да се намали стресът върху съвременното общество, вместо да се анализира как да бъде намалено потреблението, за да се избегне огромното замърсяване на околната среда, се стартира поредната не добре аргументирана кампания с не особено ясни цели, която в тези доста объркани времена, изглежда достатъчно противоречива.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 2 Отговор
    Ехооо, това е в ход от години ‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иво

    33 5 Отговор
    Вярвате ли си на фантазиите? В този сайт имаше статия ,че ще започне ограмотяване на учениците !!!! Това означава ,че ученици преминаващи от клас в клас са неграмотни !!! Къде са учителите ,чакат увеличените заплати?? Къде са родителите ,явно и те са неграмотни !!! Не се напъвайте, смешни сте, изоставаме ужасяващо от източните народи и интелекта им!!?
  • 4 МОНЕТКИН💸

    20 19 Отговор
    АЗ ЗАТОВА СИ ХОДЯ
    НАВСЯКЪДЕ ИЗ АДМИНИСТРАЦИЯТА
    С ШАПЧИЦА ОТ.....
    АЛУМИНИЕВО ФОЛИО ЗА ФУРНА.....👍

    Коментиран от #12

  • 5 Маг

    74 7 Отговор
    Целите са ясни - създаване на вирус , който да убива генетичните си мишени ! В този случай се проучва нашият геном , за да поразява българите ! Далеч на юг , в планината Елсуърт , сред вечните ледове , се намира пирамида със страни 2 на 2 на 2 километра , където продължава да живее древното зло ! Там се извършват тъмни експерименти , със знанието на човешките правителства , които служат на злото !
  • 6 с цел създаване на биологични

    88 3 Отговор
    оръжия ,уникално специфични и действащи срещу строго определени групи от хора и безопасни за другите,днес се работи основно не за защита на населението а за пълния му контрол
  • 7 Така е

    87 5 Отговор
    Много е прав човека, слушайте го! А после като направят дизайнерски вирус, който да поразява само етнически българи, но не и други, етноси, не се чудете. Защото генетиците са вече много напреднали, но голяма част от тях са от тъмния отбор.
  • 8 123456

    80 4 Отговор
    Да съберем данни за нашия геном - и да го дадем на амерските лаборатории - за новите разработки на вируси срщу славяните .... мдаааа , мдаааа , безплатно ще е ...

    Коментиран от #13

  • 9 мдаа

    75 2 Отговор
    Събират данни за да могат да ни унищожават по-лесно.
  • 10 Мдааа

    76 3 Отговор
    Това е по една договорка на Кирчо-Кокорчовците да изтъргуват и продадат ДНК-то на българите и тогава джендърите крещяха, че било "конспирация"!? Е конспоирация ли е??
    Кажете НЕ и не ги улеснявайте в амбициите да ви поробят и приключат, поне го направете максимално трудно за ТЯХ!
    САЩ стоят зад цялата, схема!
  • 11 Плоскоземецът Кирякстефчов

    23 2 Отговор
    нито е млад, нито е нормален...🤣🤣🤣
  • 12 Тук само

    6 52 Отговор

    До коментар #4 от "МОНЕТКИН💸":

    такива ти пишат минуси и пишат възторжени коментари. Безмозъчни крепостници, само Кашпировски и Путя са им авторитети...
  • 13 67890

    5 59 Отговор

    До коментар #8 от "123456":

    В България няма Славяни..И никога не е имало.В нашите земи са Тракийски племена и Прабългари.А Генома е важен точно поради това- за да разберете,че това е така!!!

    Коментиран от #18

  • 14 Изтървана работа

    50 3 Отговор
    За съжаление нашият генетичен матрял вече е събран от сатанюгите и сега могат да си правят, каквото поискат с него. Беше събран по време на измисления кромид, когато ни бъркаха в носа на всички. За справка, спомнете си Макарона как отказа да му бъркат в носа, да не му вземели генетичен матрял, това беше официално изявление на френските власти

    Коментиран от #22

  • 15 Ягуар

    56 5 Отговор
    Напълно съм съгласен с този човек. Под красива опаковка за уж генното добруване на българите се цели картирането на нашия геном и съответно изработка на биологично оръжие срещу нас българите! Тоя филм вече го гледаха в Украйна, в Армения, в западна Африка и Латинска Америка. И там западните "учени" им занесоха специално и по поръчка изработени "лекарства", от които измря маса народ!
  • 16 Умен по цялата глава

    5 20 Отговор
    Ето ви и генетичните изследвания в Русия.Взети да в предвид и престъпните разследвания на окупираните народи от Ленин ,Сталин и комунистическата върхушка...От генетична гледна точка през последните 500 години Русия е един от най-динамичните региони на планетата. Минаващият през територията ѝ степен пояс, свързващ Източна Европа с Азия, е един вид автомагистрала, по която често са се движили мобилни групи - скити, хуни, авари, монголи. Всичко това е довело да мащабен генетичен обмен. И в днешна Русия няма ясни генетични граници - такива няма и на картата на света. Всичко е смесено...Ще видим в България как е.!!
  • 17 Не точно

    6 26 Отговор
    И да се направи нещо, е важно мрънкането да не спира!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Билигей

    25 3 Отговор
    Милички, ама от 2019 вие сте в играта..... масово.
  • 21 Госあ

    6 19 Отговор
    Аве мисирко, медицината е геномика. И все повече ще става такава. К’ви лакърдии разтегаш ? И археологията е геномика, да си знаеш. А тия парички по тия проекти са схемата по които потъват евросредствата. Нищо необичайно.
  • 22 Госあ

    6 14 Отговор

    До коментар #14 от "Изтървана работа":

    Генетичния ти матриял, баце беше казал нещо за него. Хахахаха и не е далеч от истината се оказва…
  • 23 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    37 3 Отговор
    За неясните цели има ясен отговор - НЕ! Ако БАН прави това изследване, можем да се доверим евентуално. Но американци НЕ!
  • 24 Госあ

    1 17 Отговор
    А и още нещо, генетичната генбанка е в Китай. Тия от плантасист и молекулната медицина пращат на Бейджин Дженомикс. Европейците и американците също. Така че нема страшно, в добри ръце е !
  • 25 Ветеран от Протеста

    9 11 Отговор
    Траките живеем в тези земи от Хилядолетия.Всички Могили с които е осеяна Страната ни ,са Тракийски гробници..До основаването на Българската държава племената са в границите на Римската империя почти 1000 години...Никога,никъде няма споменато нещо за Славяни или племена ..И как ще сравниш Генома на Българите днес с нещо,което го Няма бе...

    Коментиран от #29, #39

  • 26 Серсемин

    30 2 Отговор
    Преместили са лабораториите от Украйна в България. Ама не се притеснявайте, ние можем всичко да пре...таковаме. Дайте им генетичен матрял от братчедите! Така според научно изследване може да се окажем рода с индииците.

    Коментиран от #36, #38

  • 27 Запознат

    34 4 Отговор
    Събират генома на СЛАВЯНКИТЕ народи от който е и Русия. Дали не се заформя нов лабораторен вирус за да почисти цяла Източна Европа. Западняците да си изследват техния повреден геном, каквото са докоснали всичко е изсъхнало и така е вече500години. Всичко което е трябвало да се знае е научено, експерименти не желаем. Тихата война се види от 150години. Изтока е люлката на човешкия род .

    Коментиран от #31

  • 28 Поредния изплашен

    2 21 Отговор
    "прабългарин" че ще му лъсне анадолския процент в днк-то. А ако се пише и от "патриотите" то утече му кариерката.

    Коментиран от #30

  • 29 От чужбина

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ветеран от Протеста":

    Римската империя се е разделила на две части - Източна и Западна преди идването на Българите. Така българите навлизат в Източната част, или Византия. А това което може да се прочете е това което е написано. Никъде не е казано, че написаното е пълно или е истина. А колко ли НЕ е написано??? Славяните имали ли са писменост, за да напишат нещо? А българите? Защо е създадена Славянската азбука? Не е ли точно за славяните и българите???

    Коментиран от #34

  • 30 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #28 от "Поредния изплашен":

    Такова изследване е правено с достатъчно голяма извадка и ДНК от древни кости. Публикувано е в Нейчър и сме близки до албанците, гърците и италианците от Бергамо. И немаме нищо общо с анадолците. Сърбите и румънците ги няма там, защото нямат кости. 😂 хахаха добре ми се получи

    Коментиран от #35, #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Умен по цялата глава

    11 7 Отговор
    Моя род и по двамата ми дядовци са преселници от Беломорска Тракия 1928 на година по спогодбата Молотов.Чист Тракиец.500 години са живяли с иконата на Богородица в Одаята и Българския си език.Проливали са кръв за да я има България..За да учат , пишат и четат на Български език децата им...Защо да не дам своята ДНК на децата и внуците ми,за да им покажа какво е Тракийска ДНК???
  • 33 Урюрвкос

    23 2 Отговор
    след операционен био материал (апандицити и т.н.) от нашите болници отива за изследване в задните части на Океана. Целта е намиране на "славянския ген" и химическо вещество което по избирателен път ще го унищожава. От 65 год се разработват вещества за масово поразяване на точно определен етнос който за другите да е безвреден или с минимални вреди.
  • 34 БСП в Бунището

    2 26 Отговор

    До коментар #29 от "От чужбина":

    История Славянобългарска е написана от един Неграмотен монах ...Той сам пише ,че не е учил нито граматика,нито лексика и е преписал от Руски измишльотини ...
  • 35 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Та да си продължа мисълта, това просто показва поредното харчене на пари за кьорфишеци. Европейската схема. Не че ше праат свръхчовеци от българския геном, което навежда на въпроса, а кой е не българският геном…едно време една шарлатанка лекарка се изживяваше като големия етногенетик, и загроби апарат за над три милиона лева, който нямаше никъде друга от Виена насам. Направи панаири с италианска група, като ги завлече и тях с пари и те така. А изследването е направено и публикувано в най престижния журнал. Без лекари-корифеи у него.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ха ха

    12 2 Отговор
    я да ходат в индия по напред
  • 38 Ехо

    1 19 Отговор

    До коментар #26 от "Серсемин":

    (Пра) българите са цигани, прогонени от руските степи.

    Коментиран от #47

  • 39 Гледам напоследък

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ветеран от Протеста":

    Тенденция у нас едни да се изживяват като траки, други като прабългари или славяни според както им харесва. Започвате да приличате на макетата бе! Явно е необходимо за самочуствието.

    Коментиран от #42

  • 40 Супер

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Тогава няма място за притеснения от изненади :-)
  • 41 ТОДОР ХРИСТОВ/С ИЗВИНЕНИЕ-ЖИВКОВ/

    13 1 Отговор
    ...НЕКОГА БЪЛГАРИЯ СЕ Е ДЕЛЯЛА НА ОНОГУРИ И КАРАГУРИ...ОТ ПОСЛЕДНИ СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ НА АГЕНЦИЯ "СЕЙБЪЛМЕЙЧ"ПАК СЕ ДЕЛИМ НА ДВЕ-БАЧКУРИ И КЛАТИКУРИ С ПРЕОБЛАДАВАЩ ДЯЛ НА ПОСЛЕДНИТЕ...ПЪРВИТЕ ПАДНАХА В КЪРВИ,ПОСЛЕДНИТЕ СТАНАХА ПЪРВИ...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Планетата на маймуните

    2 8 Отговор
    Нетаняху и политици като него ще спасят Европейската цивилизация.

    Коментиран от #57

  • 45 Тодор

    19 0 Отговор
    Абе хора, всеки от нас е давал кръв за някакво изследване по болници и лаборатории, тя си върви с всичките му там лични данни. Някой знае ли какво се случва след това? Елементарно е да се направи ДНК база данни за повечето хора, без изобщо да се вдига много шум. Най-вероятно вече е направено.
  • 46 Подозрителен

    6 0 Отговор
    Ами, моята кръв е синя и ме изгониха от лабораторията ;)
  • 47 Бай Яни.

    8 5 Отговор

    До коментар #38 от "Ехо":

    Значи и самите рашки са цигани. Според тях сме братя славяни😀😀демек според теб в руската шир са все цигани непрегонени.
  • 48 Бай Яни.

    1 12 Отговор
    Целта е ясна. Да отдели същинските българи от каръщък помаците преселини от руските степи итундри.
  • 49 Русоробски фронт

    12 3 Отговор
    Илюминатите са в екстаз.Тъкмо по каталог ще пускат вирусчета за определени народи които не слушат чичо Сам .
  • 50 Будител

    5 1 Отговор
    Въх ...сега какво ще правя...над 10 пъти съм дарявал кръв...сега някое цигане и аз може да сме с еднакви гени..:)))
  • 51 Рептилиян

    7 0 Отговор
    Пука ми на черупката! Аз съм от инкубатор.
  • 52 Кандидат Милионер

    8 0 Отговор
    Между другото,на шведите им направиха на всички изследвания на ДНК.Резултатите са поразяващи в духа на " шведска тройка " ...Оказа се,че представители на известни фамилии носят чужди гени - голяма мешавица ...

    Коментиран от #55

  • 53 Анонимен

    11 1 Отговор
    А бе с вас няма край бе фашиски лекар чета.Кой ви вярва продадоха всичко на САЩ искате и Генова да ни вземете.Експерименти с нашия геном няма да я бъде.Онзи с мундира дето беше събрал шайка от смешните дето през петнадесет минути ни бълваха отровите та да ни разцепва от страх.
  • 54 Ше ставаме

    12 0 Отговор
    Вечни!!! Вярвайте им! Хората които създават,войните правят и ваксини и експерименти без да ни питат дори!!!
  • 55 ДИНОЗАВЪР КАРАБАДЖАКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Кандидат Милионер":

    ...И НА ШВЕДСКАТА МАСА...
  • 56 Мен

    6 0 Отговор
    Видно е, от последните десетилетия! Никаква здравна система. Нито поне с превантивни мерки, като в ЕВРОПА. РАННА СМЪРТНОСТ, ЛОША ХРАНА, ВЪЗДУХ...ВИКАТ НИ "ХАЙДЕ КЪШ,ЧЕ ТЕРЕНЪТ ВИ ,НИ Е НУЖЕН.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Анализ

    5 0 Отговор
    Те , и извергите на хитлер ( най големия идиот на 20 век) са правили експерименти с живи хора.
    Японците и те ,по време на войната са експериментирали с военнопленници.
    Всичко е документирано.
  • 59 Атом

    6 0 Отговор
    Поздравления за автора!
    Целите са ясни!
    Какви са тия българи, дето ние определихме, че 2005 година трябва да бъдат 5 милиона, а те даже 20 години по-късно са 6.5. милиона.? 😂
    Толкова ли нямаме пари за самостоятелно изследване, с което да оздравим нацията си?
    Я си спомнете за историите с лекарствата в бургаската болница и за рекламата на зъбни пасти, от които повечето българи останаха без зъби!
    Америка и Европа нямат работа в здравеопазването на българина! Вън!!!
  • 60 Просветител

    1 3 Отговор
    Генномодифицираните храни не ни влияят по никакъв начин, единствено хранителните вещества може да са в по-малко количество.Вредят пестицидите по тях ако са се натрупали в самият плод или зеленчук.Генномодифирани означава променен геном с цел по-големи добиви и устойчивост на растението,нищо друго, което раждат незапознатите ви по темата мозъци.Прочетете,а не подгрявайте и без това зародилото се масово сектантско мислене за какво ли не.
  • 61 Аргатин

    3 1 Отговор
    Такива лаборатории в САЩ са забранени с федерален закон. Обаче в България може...