Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Февруари, 2024 10:01 3 039 25

Ще фалира ли любимият магазин на богатите руснаци в Германия

  • санкции-
  • фалит-
  • германия-
  • kadewe-
  • пазаруване-
  • магазин-
  • руснаци-
  • богати-
  • берлин-
  • kaufhaus des westens

Ще се лиши ли Берлин от една много популярна своя атракция?

Ще фалира ли любимият магазин на богатите руснаци в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как е възможно KaDeWe да фалира? Макар да продължава да работи, най-известният универсален магазин в Германия и истински магнит за туристи може да затвори завинаги. А германската столица може да загуби една атракция.

Три разкошни универсални магазина в Берлин, Хамбург и Мюнхен

Още новини от Украйна

При откриването на пететажния магазин през 1907 г. името Kaufhaus des Westens (Универсален магазин на Запада) се е отнасяло само до географското местоположение на неокласическата сграда на картата на разрастващата се германска столица. Но след Втората световна война и разделянето на Германия съкращението KaDeWe придобива силен политически оттенък: разположен в сърцето на Западен Берлин, универсалният магазин се превръща в блестящ пример за изобилието при капитализма, достъпно и за средната класа – за разлика от хроничния недостиг на стоки в Източен Берлин и социалистическата ГДР като цяло.

Още по съветско време, но най-вече през последния четвърт век, KaDeWe, чиято търговска площ е колкото осем футболни игрища, беше любимо място за пазаруване на по-заможните руснаци. А такива в Берлин винаги е имало немалко. Въпреки това намаляването на броя на "богатите руснаци", като следствие от войната в Украйна и западните санкции срещу Русия, не са единствените причини, довели до сегашните финансови затруднения на универсалния магазин.

Империята на Рене Бенко се разпада

Към групата принадлежат още два луксозни магазина: Алстерхаус, открит през 1912 г. на брега на езерото Алстер в центъра на Хамбург, който за Хамбург е същото, което е KaDeWe за Берлин, и неоренесансовият Оберполингер в Мюнхен, построен през 1905 г. и притежаващ най-голямата търговска площ в цяла Южна Германия.

Бизнесът на тези три германски универсални магазина е печеливш, но разходите за наем са разоряващи. По информация на шефа на групата Михаел Петерзайм, от 2019 г. до днес те са се увеличили с 37 процента и се очаква да продължат да нарастват. Само през финансовата 2022/2023 г. приходите на KaDeWe Group достигнаха рекордните 728 млн. евро. KaDeWe Group досега е плащала високия наем на холдинга Signa Group на 46-годишния австрийски предприемач Рене Бенко, който притежава и въпросните три универсални магазина от групата KaDeWe. Казано по друг начин: австрийският милиардер всъщност е измъквал пари от три печеливши универсални магазина, защото те са му били необходими за финансиране на други проекти, които са ставали все по-нерентабилни.

Ще помогнат ли парите от Тайланд?

И все пак надежда за KaDeWe има. Собственикът на 50,1% от групата - Central Group – притежание на семейството на тайландския милиардер Тос Чиратхиват – вече преговаря за изкупуването на дялове от фалиралата Signa Group, както и на дялове от собствеността над самата сграда в Берлин. Ако сделката се осъществи, парите от Тайланд могат за втори път да изиграят важна роля в историята на KaDeWe. Малко известен факт е, че за световната слава на универсалния магазин допринася много тайландският крал Рама V. По време на посещението си в Берлин през 1907 г. той пазарува в открития малко преди това универсален магазин, което не остава незабелязано от богатата публика - не само в Германия. Веригата Galeria, която обединява универсалните магазини Karstadt и Kaufhof, има много по-малки шансове за оцеляване. Тази верига също е собственост на фалиралата Signa Group на Рене Бенко и на 9 януари също обяви началото на процедура по несъстоятелност - за трети път от пандемичната 2020 г. насам.

Остарял бизнес модел?

Причините за това обаче са много по-дълбоки и не се изчерпват само с високите наеми за отдаване на търговски площи. Проблемът е, че класическият европейски бизнес модел на универсалните магазини, възникнал през 19 век и преживял триумфален разцвет през следващия 20 век, през последните две-три десетилетия изпада във все по-тежка криза на имиджа – поне в Германия. Това ясно се вижда от последователното изчезване на редица мощни някога вериги от универсални магазини.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За информация на сороспийте от dw

    23 6 Отговор
    Още много, много други фалира и ще фалира, а последните ще бъдат разграбвани от новите германци, ако Германия не и дойде акъла.
  • 4 Чи как ....

    16 2 Отговор
    Щом е "любимият магазин" на богатите руснаци в Германия ще фалира...
  • 5 Чи как...

    18 2 Отговор
    Но "любимият магазин" на богатите украинци в Германия няма да фалира
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нашият

    15 0 Отговор
    ЦУМ откога фалира.
  • 8 ЕВРОНЮЗ

    24 2 Отговор
    😂 😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ. Голям рев на чужди гроб.. Кой ви гръмна ГЪЗопровода първо кажете.
  • 9 Мнение

    22 4 Отговор
    Както фалира ЦУМ в София, защо да не фалира и КаДеВе в Берлин! Освен това,ЦУМ беше някакво европейско чудо. Имаше качествена стока,за която сега можем само да мечтаем!
  • 10 Берлинчанин

    19 3 Отговор
    То цяла Германия фалира заради васалната й роля на САЩ,те седнали за КаДеВе в Берлин да ми пишат
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шмъркан

    10 1 Отговор
    Мисиржоците как пропагандно ви съобщават,че СаудиГермания фалира
  • 13 Краватар

    14 0 Отговор
    Санкциите работят!
  • 14 Пат ла Джани

    3 2 Отговор
    Сбогом Газпром!
  • 15 Тор Педо

    6 2 Отговор
    Омрехме без руски газ!
  • 16 Долу сащ, империята на злато

    20 1 Отговор
    Знаете ли,аз живея в Берлин много години. Парадоксалното е това,че всички ултра скъпи модни магазини, които са в Западен Берлин,фалират един по един, защото само русници ги посещават! Няма ли руснаци,мама и луксозни магазини в Берлин, Хамбург и Мюнхен! А няма ли евтин руски газ, няма я и Германия като силна икономика! Просто Германия капут! Това беше и целта на САЩ,да сринат Германия, като я откъснат от Русия и руските ресурси! Успяха,но нищо вечно няма! Ще им дойде края и на САЩ както дойде и на СССР!

    Коментиран от #23

  • 17 Тъп русофил

    0 5 Отговор
    Предпочитам да купувам боклуците от Лидл.
  • 18 гражданин

    8 0 Отговор
    в Германия, такива разграбвания, каквито се виждат в магазините в САЩ, не са се случили, и няма и да се случат, в САЩ магазините затварят, не защото нямат бизнес и печалба, а защото ги крадат брутално бездомниците и наркоманите, от кварталите, в които са разположени
  • 19 Икономист

    9 1 Отговор
    "блестящ пример за изобилието при капитализма, достъпно и за средната класа" - е така е било но откакто Европата реши да се включи към краварите в унищожаването на Русия "блестящите примери" един след друг взеха да фалират.

    Абе кой каза че санкциите не действали - въпроса е на кого. Заради марионетки на власт Германия се самопростреля в крака и от водеща икономика е на път цялата да фалира.
  • 20 Европеец

    5 1 Отговор
    "Ако сделката се осъществи, парите от Тайланд могат за втори път да изиграят важна роля в историята на KaDeWe"

    Хайде какво става с "богатия запад" който на времето беше изкупил половината свят - тайландец купува универсален магазин в Берлин, индиец (Тата) купи най-английската марка Ягуар, да не говорим за китайците които са изкупили половин Европа.

    Коментиран от #25

  • 21 Антитрол

    7 1 Отговор
    Как се прави пропаганда - съобщават лоша новина за Германия но я извъртат че руснаците са пострадали:

    "любимият магазин на богатите руснаци" - само че магазинът е открит в далечната 1907 - излиза че през ВСВ руснаците са стигнали до Берлин само за да си напазаруват от този магазин.

    От зелето каквато и статия да напишат трябва задължително руснаците да намесят а едва ли и 0.1% от купувачите в този магазин са руснаци.
  • 22 Фен

    1 0 Отговор
    Ами до това доведе войната на САЩ срещу Русия в Украйна. Който европейски бизнес все още не е фалирал, вече не е европейски. В случаят, е тайландски.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 0 Отговор
    А фалира ли Германия - любимата страна на богатите американци?
  • 25 Будител

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Европеец":

    Ролс Ройс...също е индийски вече...а Мерцедес, БМВ, Порше...90% част частите им са китайски....Волво също китайско....с няколко думи Европа отива на кино