Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 09:11 3 419 31

Шефът на НАП Румен Спецов пред ФАКТИ: През 2023 г. данъкоплатците са платили над 150 милиона лева просрочени задължения

  • румен-
  • спецов-
  • нап-
  • левски-
  • данъци-
  • проверки

Дългът на ПФК „Левски“ към НАП намалява, казва той

Шефът на НАП Румен Спецов пред ФАКТИ: През 2023 г. данъкоплатците са платили над 150 милиона лева просрочени задължения - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще се изпълнява бюджетът, колко трябва да събере Националната агенция по приходите (НАП) през годината… Какво предизвикателство е влизането в Шенген по въздух и море, обслужва ли задълженията си ПФК „Левски“… Пред ФАКТИ говори Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП.

- Г-н Спецов, новият бюджет предвижда 3,8 млрд. лева повече да се съберат в хазната. Как ще стане това?
- На първо място разчитаме на непрекъснатите усилия на служителите на НАП за ефективно събиране на задълженията. Освен това очакваният ръст на крайното потребление с 8,1%, както и икономическият подем и увеличение на доходите с 11%, увеличаването на максималния осигурителен доход и минималните осигурителни прагове за някои дейности неминуемо ще доведат до по-високи приходи.

- Имаме членство в Шенген - по въздух и море, а гледаме към Еврозоната. Тези две цели как рефлектират върху работата на НАП? Докога и как трябва да сме готови?
- За присъединяването ни към Еврозоната НАП има предимно технически ангажименти, за които се подготвяме активно. Ключова ще бъде координацията ни с други контролни органи, с които да осъществим по-засилен контрол. НАП изпълнява ангажиментите си по националния план за въвеждане на еврото, изяснили сме необходимите промени в информационните системи и отчитането на търговците. Готови сме да посрещнем предизвикателства и на приемането ни в Шенгенското пространство по въздух и море, като не очакваме съществени изменения в осъществявания от НАП контрол.

- В тази връзка, ще има ли новости при обмена на информация с други данъчни администрации в рамките на ЕС?
- По отношение обмена на информация с други данъчни администрации в Европейския съюз и с трети страни, влизането в Еврозоната не променя обхвата, правилата и каналите за обмен на информация, които функционират от години и не се налагат съществени адаптации. В готовност сме и изпълняваме изискванията и поетите ангажименти към националните и международните ни партньори.
От началото на 2024 г. в ЕС се прилагат правилата за обмен на информация съгласно новата Директива за административно сътрудничество. Според изискванията, операторите на цифрови платформи трябва да събират и предоставят информация за юридически и физически лица (продавачи), които извършват дейности и реализират доходи чрез платформите. Информация ще подават и оператори на платформи, установени извън ЕС. В обхвата на дейностите попадат отдаването под наем на недвижимо имущество, продажбата на стоки, извършването на лични услуги и отдаването под наем на превозни средства. Обменът на информация ще е автоматичен, като данните ще се изпращат на държава-членка на получателите на доходи. Първият такъв обмен на информация ще се осъществи през февруари 2024 г.
Това означава, че НАП ще разполага с информация за тези доходи и при установени нарушения ще се предприемат подходящи действия. Затова призоваваме да се декларира коректно.

- Приключихте проверки по повод следенето на 500 рискови стоки. Какво показаха те?
- Проверките продължават. НАП следи стоките с висок фискален риск от 2014 г., откогато съществува и списъкът със стоки с висок фискален риск. През годините той е актуализиран с нови стоки или разновидности на вече съществуващи. От 1 януари 2024 г. са премахнати някои кодове от списъка - над 100, тъй като се дублират, но са добавени други около 90. Това са основно разновидности на вече определени като рискови стоки или влизащи в състава на определена подгрупа, които не са били включени в списъка и търговците не ги декларираха. По този начин се избягваше контрол и отчитане на продажбите и не се заплащаше данък.

- Темата за Шенген ни сблъска с Австрия, а изведнъж започнахте да проверявате австрийски фирми. Защо?
- Част от правомощията на НАП са да извършва контролни производства. Повечето от тях са планирани. Проверките, които вие визирате, не са насочени към конкретни компании. На 3 януари 2024 г. влязоха в сила разпоредбите, свързани с предварителното деклариране на превоз на стоки с висок фискален риск между контрагенти на територията на страната. Това е и причината НАП да започне проверки на търговски обекти в цялата страна. Целта е да установим прилага ли се коректно режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск. В началото на 2024 г. започнахме проверки в осем от по-големите вериги супермаркети. Изискани са документи, свързани с доставчици на стоки с висок фискален риск. Част от събраната информация е анализирана, като са установени над 100 доставчици, които в момента подлежат също на анализ за евентуално рисково поведение. На част от тях ще им бъдат извършени насрещни проверки. Предстоят проверки и в други големи търговски хранителни вериги.

- Колко изсветля сивия икономически сектор у нас?
- НАП работи усилено за ограничаване на сивия сектор у нас. Ежегодно изготвяме програми за спазване на законодателството и намаляване нивата на риск, в които се планират най-подходящите мерки по вид и обем. Освен контролни действия, НАП прилагаме комуникационни мерки, информационни кампании. При извършването на контролната дейност се прилага подход за стимулиране на доброволното спазване на задълженията. Към гражданите и фирмите се отправят покани за подаване на коригиращи декларации, с които да бъдат отстранени допуснати грешки, несъответствия или неправилно третиране при документирането или отчитането на конкретни стопански операции.
Активно работим и за събирането на просрочени задължения. Преди да се предприемат действия за принудително събиране, НАП изпраща на длъжниците информативни електронни съобщения. През 2023 г. над 50 % от лицата погасяват изцяло задълженията си в рамките на 3 месеца от получаване на уведомлението от НАП. Съответно размерът на дълга намалява с близо 80%. Положителен ефект оказва и изпращането на предупредителни електронни съобщения преди образуването на изпълнителни производства. Повече от 60% от длъжниците предприемат действия за погасяване на дълга.
Също така провеждаме разговори с длъжници по телефон или в срещи с тях. Вследствие на активната ни комуникация, през 2023 г. данъкоплатците са платили над 150 милиона лева просрочени задължения. Анализите ни сочат, че почти 2/3 от лицата, допуснали просрочие на данъци, осигуровки или глоби, започват да ги погасяват след разговор със служителите на НАП. Специализираното звено на НАП е провело през миналата година телефонни разговори с почти 200 хиляди граждани и фирми.
В резултат на специфичните мерки и провеждане на редица кампании, през последните пет години се забелязва положителна промяна в поведението на задължените лица. Те декларират данъци и задължителни осигурителни вноски във все по-голям размер и плащат в срок все по-голяма част от тях. Над 98 % от всички декларирани през годината задължения за данъци и осигурителни вноски са погасени до 31.12.2023 г.

- “Донос-бонус” отпадна. Каква беше изобщо идеята и откъде я припознахме, за да я въвеждаме у нас?
- Тази мярка се прилага доста ефективно в много държави. Една от тях е САЩ. Там са въвели в законодателството си стимули за разкриване на данъчни измами. Много от злоупотребите и нарушенията на данъчно-осигурителното законодателство са разкривани именно от хора, които са в системата – служители, бизнес партньори и др.

- Какво става с дълговете на ПФК “Левски”?
- Дългът на ПФК „Левски“ АД към НАП е разсрочен през декември 2023 г., като за периода на разсрочването дружеството дължи лихва върху непогасената главница в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 процентни пункта. Към момента ПФК „ЛЕВСКИ“ АД изпълнява ангажиментите си за плащане на вноските по погасителния план и за текущите си задължения и дългът на дружеството към НАП намалява.

- Към момента колко дължи клубът?
- Размерът на публичните задълженията на клуба представлява данъчно-осигурителна информация.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    Събрани са 1,3 млрд по малко от заложените.Нещо да каже по този въпрос?
  • 2 кукорчу

    17 3 Отговор
    мнооогу съм доволна
  • 3 Кокорчо 🌈🌈🌈

    22 3 Отговор
    Мъжът ми е и умен и красив и надарен долу
  • 4 Скоро

    21 2 Отговор
    няма да останат данъкоплатци, някои го наричат метафизика. Интересно ми е кой ще ви плаща заплатите и безплатните жилища, ток, води, мобилни, парно. В момента сме малко над 5 милиона, от които 2 милиона пенсионери. И само един милион деца готови да бягат от територията. След 20 г. българите няма да ги има физически. След десет години България престава да съществува като национална държава.

    Коментиран от #7, #9, #12

  • 5 Така Така

    17 2 Отговор
    НАП държавни рекетьори
  • 6 Немо

    20 3 Отговор
    Едно време България се е управлявала от държавници като Аспарух,Крум,Симеон и Иван-Асен,а сега се уппавлява от най обикновени п...раси🏳️‍🌈, те затова по времето на Аспарух,КрумОмуртаг,Симеон и Иван-Асен България е била империя и на три морета ,а днес при тежи евроатлантически джендърясали плъхове даже нямаме вече и държава.затова сме ма това дереже.
  • 7 Как кой ше плаща

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Скоро":

    Бнб ше печата хартишки както всяка банка по света и ше си ги раздава на богатите а за бедните нема да има що те трябва да изчезнат от земята щот пречат
  • 8 въпрос

    26 1 Отговор
    Спецов, а ти плати ли над милион задължения на фирмата си, която прехвърли преди години на сиромах? Плати ли бе, пиле шарено или само рекетираш и прибираш официално десет бона заплата, а неофициално не е ясно колко милиона. С какви очи длъжник на милиони към бюджета ще кара другите да плащат? С какви, бе, мутро?
  • 9 Аз съм на 45г

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Скоро":

    И нямам ни деца ни жена и категорично отказвам да имам жена българка и деца родени в бг...ще емигрирам и няма се върна в бъгъ никога
  • 10 Спецов един прост лъжец си и фен на

    18 1 Отговор
    София прайд! Спецов кога ще има изпит или конкурс за длъжността ти или с продажбата на задлъжнели фирми и обгрижване на леля Асенова като парашутист го спечели! НАП е бухалката на власта!
  • 11 Артилерист

    9 1 Отговор
    Преди няколко дена Асан Василев ни зарадва с 400 милиона отгоре, сега тоз донажда още 150. Чакам с нетърпение юли, когато ще актуализират пенцията не според инфлацията с 12%, ами с 120%, за да не се чудят къде да дянат излишъците. А до Нова година наднорменото сигурно ще е милиарди и тогава вече ще има и надбавки и тогава, ееех...си ти, либе, китка закичи...
  • 12 безпартиен

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Скоро":

    Освен тези 2.2 млн.пенсионери има и над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 650 хил.малолетни и непълнолетни,НАД 1 млн.без образование,без професионална подготовка и без трудови навици ц....гоинер!Колко останаха РЕАЛНО да плащат данъци и осигуровки,защото всички по горе зависят от тях?Какви високи технологии се развиват тук или какви стоки с голяма принадена стойност произвеждаме?Нищо!Големите инвеститори ни заобикалят просто защото тук вече няма достатъчно образована,професионално подготвени и с трудови навици работна ръка!Такава имаше веднага след 10.11.1989 но комунистическата номенклатура тогава беше заета с личното си облагодетелстване от държавната тогава икономика!Решение има и то е в съкращаване на служителите в бюджетната сфера с 50% ,образоване и професионална подготовка на ц.,,канското население и включването му в пазара на труда,доколкото има такъв!Социални и всякакви помощи от държавата САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ЛИЦА РАБОТЕЩИ,ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ,ДОО И ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ!Резултатът от това ще е видим след около 10 години!Ако има други предложения,нека да се кажат дори и да са пределно крайни!

    Коментиран от #25

  • 13 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Щангиста ги разбира цифрите да!
  • 14 Жоро Бекъма

    9 0 Отговор
    Шпеков
  • 15 бай герги

    10 1 Отговор
    Спецка скоро както изглежда май с Кака Асена Василева ще летите към Добай за последно
  • 16 Име

    2 5 Отговор
    Най-добре работещата държавна организация в България.
  • 17 шефа

    7 1 Отговор
    Румене,Ася как е ?
  • 18 ЧУЙ ЧУЙ

    2 0 Отговор
    света е зинал за новина дали ПФК ЛЕВСКИ - ИНВАЛИДИ МУ НАМАЛЯВА ДЪЛГА ! ИДЬОТИИИИИИИ .............
  • 19 ПФК ЛЕВСКИ СА

    8 1 Отговор
    ПАРАЗИТИ И БОКЛУЦИ ЗАЕДНО С ОСТАНАЛИТЕ УЖ СПОРТИСТИ ХРАНТУТНИЦИ И ЛЕШПЕРИ !
  • 20 Любо

    8 1 Отговор
    Тоя същия отпадък преди време си продаде фалиралата фирма за да не плати данъци, а днес безчинства и се разпорежда с нашите данъци???!!! Същият долнопробен измамник като осъденият за измами с милиони финансов министър Асен Василев!!!! При това осъден в щатите!!!
  • 21 гост

    5 1 Отговор
    А кокорчо отчита ли се редовно?
  • 22 Пенчо

    3 1 Отговор
    Прави се на велик тоя! Всяка година се плащат просрочени задължения , зависи колко близо е ревизията на фирмата.
  • 23 Асен Таксито

    5 1 Отговор
    Браво Спецкооов! Добре си остригал овцете. Ела тая вечер пак да те пощипкам
  • 24 Жмръц

    5 1 Отговор
    Спецоф,върни парите и бегай!
  • 25 Предложение

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "безпартиен":

    Хайде пак циганите виновни. На вас все някой ви е виновен. Много цигани работят също време чужбина, защото там се плаща като хората, а не като тук да ти хвърлят стотинки Явно не знаеш и колко милиона българи са неграмотни само като им видиш правописа, благодарение на комунистическата система. Аз предлагам и всички тези българи да минат отново през 1 клас да научат азбуката и след това правописа и тогава БГ ще потръгне.

    Коментиран от #30, #31

  • 26 Венцислав

    2 1 Отговор
    Педдраст
  • 27 Венцислав

    2 2 Отговор
    Педдраст
  • 28 Спецов

    1 2 Отговор
    е специален ...............
  • 29 Скапана

    4 1 Отговор
    долна държава
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.