Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 11:07 2 143 68

Съюзниците на САЩ са притеснени, че Америка става все по-ненадеждна

  • сащ-
  • съюзници-
  • избори

Победа на Байдън или Тръмп на изборите нямало да промени драстично посоката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С нарастването на шансовете за реванш между Джо Байдън и Доналд Тръмп в САЩ. президентска изборна надпревара, съюзниците на Америка се подготвят за неравномерно пътуване.

Мнозина се притесняват, че вторият мандат на Тръмп ще бъде земетресение, но трусовете вече изобилстват — и нарастват опасенията, че САЩ могат да станат по-малко надеждни, независимо кой ще спечели. С разделен електорат и засядане в Конгреса, следващият американски президент може лесно да бъде погълнат от множество предизвикателства у дома, преди дори да започне да се занимава с горещи точки по света от Украйна до Близкия изток.

Неотдавнашната присъда на френския президент Еманюел Макрон беше пряма: „Първият приоритет на Америка е самата тя“.

Първата администрация на Тръмп подложи на стрес връзките между САЩ и техните съюзници, особено в Европа. Тръмп осмиваше лидерите на някои приятелски нации, включително германската Ангела Меркел и британската Тереза Мей, като същевременно възхвалява авторитаристи като турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския лидер Владимир Путин. Той нарече китайския Си Дзинпин "брилянтен" и унгарецът Виктор Орбан "велик лидер".

В предизборните речи Тръмп остава скептичен към организации като НАТО, като често оплаква милиардите, които САЩ харчат за военния съюз, чиято подкрепа е от решаващо значение за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия.

Байдън, напротив, превърна подкрепата за Украйна в ключов приоритет и морален императив. Но твърдението на Байдън след избирането му през 2020 г., че “Америка се завръща” на световната сцена не е напълно потвърдено. Републиканците в Конгреса спряха допълнителното пращане на военна помощ за Украйна, докато влиянието на Америка не успя да овладее конфликта в Близкия изток

Томас Гифт, директор на Центъра за политика на САЩ към Университетския колеж в Лондон, каза, че който и да спечели президентската надпревара, посоката на движение ще бъде същата – към многополюсна планета, на която Съединените щати вече не са “безспорната световна суперсила.”

Повечето съюзнически лидери се въздържат от директен коментар относно изборите в САЩ, придържайки се към линията, че американците трябва да избират своя лидер.

Те съзнават, че ще трябва да работят с крайния победител, който и да е той — и зад кулисите правителствата ще вършат „задкулисната работа” за тихо установяване на връзки с конкурентните политически екипи, каза Ричард Далтън, бивш високопоставен британски дипломат.

Но много от европейските съюзници на Америка в НАТО се притесняват, че със или без Тръмп, САЩ стават по-малко надеждни. Някои започнаха да говорят открито за необходимостта да увеличат военните си разходи и да планират съюз без Съединените щати.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че “в момента разговаря много по телефона със своите колеги и ги моли да направят повече” за подкрепа на Украйна. Германия е вторият по големина донор на военна помощ за Киев след САЩ, но Шолц наскоро каза пред Die Zeit, че страната не би могла да запълни никаква празнина сама, ако „САЩ престанат да бъдат поддръжник”

Междувременно Русия е заета да укрепва връзките си с Китай, Иран и Северна Корея и се опитва да намали международната подкрепа на Украйна.

Макрон предположи, че американското внимание е насочено далеч от Европа. Ако основният приоритет на Вашингтон са САЩ, той каза, че вторият му приоритет е Китай.

„Това е и причината, поради която искам по-силна Европа, която знае как да се защити и не е зависима от другите“, каза Макрон на пресконференция през януари.

Тръмп наистина има поддръжници в Европа, по-специално проруските популисти като унгарския Орбан. Но бившият британски министър-председател Борис Джонсън наскоро каза, че “президентството на Тръмп може да бъде точно това, от което светът има нужда.”

Джонсън е силен поддръжник на Украйна в нейната борба срещу руската инвазия, докато Тръмп често е хвалел Путин и е казвал, че ще прекрати войната в рамките на 24 часа. Въпреки това, Джонсън каза в колона в Daily Mail, че не вярва, че Тръмп ще „зареже украинците” а вместо това ще помогне на Украйна да спечели войната, оставяйки Запада по-силен “и света по-стабилен.”

Бронуен Мадокс, директор на мозъчния тръст Chatham House по международни въпроси, каза, че аргументи като този подценяват “колко дестабилизиращ” беше Тръмп и вероятно ще продължи да бъде, ако бъде преизбран.

“За онези, които казват, че първият му мандат не е нанесъл големи щети на международния ред, един отговор е, че той извади САЩ от сделката за ограничаване на ядрената програма на Иран. Ускоряването на работата на Иран оттогава го превърна в прагова държава с ядрено оръжие”, каза Мадокс по време на скорошна реч за предстоящата година.

Байдън беше критик на политиката на Тръмп спрямо Иран, но не успя да възстанови мостовете с Техеран, който продължава да показва мускули в региона.

Далтън, бивш посланик на Обединеното кралство в Иран, каза, че перспективите за Близкия изток ще бъдат “малко по-лоши” при Тръмп, отколкото при Байдън. Но той каза, че разминаванията по основните напрежения в региона — израелско-палестинският конфликт и амбициите на Иран — ще бъдат ограничени.

„Никоя администрация на САЩ няма да положи сериозни усилия за разрешаване на различията с Иран чрез дипломация“, каза Далтън пред Асошиейтед прес.

Междувременно палестинците и техните поддръжници умоляват Байдън да смекчи подкрепата на САЩ за Израел, докато броят на цивилните жертви от войната в Газа нараства. Но хардлайнерите в Израел твърдят, че САЩ вече ограничават твърде много офанзивата срещу Хамас.

Итамар Бен-Гвир, крайнодесният министър на националната сигурност на Израел, наскоро каза, че Байдън не оказва своята “пълна подкрепа” и че “ако Тръмп беше на власт, поведението на САЩ би било напълно различно.”

Подобно на нейните съюзници, съперниците на Америка не изразяват открито предпочитания за резултата от изборите.

Тръмп разви силна връзка с турския президент Ердоган, определяйки него и себе си като „много добри приятели“ по време на среща през 2019 г. в Белия дом.

И все пак отношенията Турция-САЩ бяха напрегнати по време на неговия мандат. Администрацията на Тръмп отстрани Турция от нейния проект за изтребител F-35 заради решението на Анкара да закупи произведени в Русия системи за противоракетна отбрана, докато самият Тръмп заплаши да съсипе икономиката на Турция.

Руският външен министър Сергей Лавров каза пред CBS през януари, че не ’вярва, че ще има някаква разлика между президентството на Тръмп и Байдън. Той твърди, че отношенията Русия-САЩ вървят надолу след управлението на Джордж У. Буш.

Китай, където първоначалната топлота към Тръмп се влоши в нарастващо напрежение, малко променено при Байдън, който продължи твърдата позиция на своя предшественик спрямо Съединените щати като стратегически съперник.

Джао Минхао, професор по международни отношения в университета Фудан в Шанхай, каза, че за Китай двамата кандидати са като „две „купи с отрова“.

Гифт от Университетския колеж в Лондон каза, че преминаването към един по-раздробен свят „ще се случи независимо дали Доналд Тръмп или Джо Байдън ще бъде избран“.

“Това е просто нещо като реалност” каза той.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    46 3 Отговор
    И сега ?! Паветниците ще станат ясни , отново ще бъдат спукани от подигравки заради глупостта им !
  • 3 сащ е война

    48 8 Отговор
    "Съюзниците" на САЩ са колонии и не са притеснени, а се радват !

    Коментиран от #10

  • 4 ТаУмВзе

    48 7 Отговор
    Мъпетите на краварите почват да се усещат! Едно Интервю и се шашкат във всички посоки Резко.
  • 5 БеГемот

    21 0 Отговор
    Споко ...като няма кой ние ще поемем световното лидерство...
  • 6 Хахахаха

    14 22 Отговор
    Америка с Тръмп, ще стане китайска и руска губерния. Аааааа и западните държави тогава няма да помогнат, защото Тръмп може да излезе от НАТО.
  • 7 Българин

    7 42 Отговор
    Путин направи колосална грешка и сега вярва в чудеса

    Коментиран от #20, #34, #49

  • 8 Българин

    7 39 Отговор
    Русия ще бъде поставена на място

    Коментиран от #12, #22, #28, #43

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мне не позна

    8 27 Отговор

    До коментар #3 от "сащ е война":

    На двете Америки война няма.

    Явно други са причините за войните.

    Нека позная: "мирната" Русия постоянно прави война някъде.

    Коментиран от #14

  • 11 МишоТАК

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Гърция защо претендира за историческото наследство на Елада, след като елада е наименование/топоним ??
    подобно е с Турция и ОИ, Израел и палестина и др...

    Коментиран от #24, #33

  • 12 дедо..

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Да си тиквун-това звучи гордо..
  • 13 Ротационен цирк

    26 1 Отговор
    Това е цирк и то не от вчера. Идват едните отпочват войната и докато има икономически интерес за обора са на власт и я поддържат. В момента в който далаверата от войната секне, идват другите и се оттеглят. Примери бол - Северна Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак, Сирия и още и още, а сега и окрайнътъ

    Коментиран от #31

  • 14 Ми май ти не позна

    29 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мне не позна":

    В Азия има няколко военни конфликта в които сащ участват на хиляди км. от тях

    Коментиран от #27

  • 15 Европа трябва да се вземе в ръце

    7 19 Отговор
    иначе путин ще и види сметката!
  • 16 Боруна Лом

    24 4 Отговор
    КОЛЕСНИКА МАЙ НЯМА ДА СТИГНЕ ЗА ВСИЧКИ ЕУРО АНАЛ ТИЦИ!
  • 17 Байдън

    19 1 Отговор
    Той е с деменция човека и се влошава пуснете го в болнични че ще станете за смях
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Руска намеса в избори !

    4 19 Отговор
    Ако някой не знае как се прави намеса в избори !!!
    Путин с подкрепата на един американски идиот достигна до миллионна аудитория в САЩ за изборите в подкрепа на Тръмп!
    Тъкър иска да стане Вице на Тръмп!
  • 20 Боруна Лом

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    ЩЕ ТИ ПОДАРЯ ЕДИН КОЛЕСНИК,АМА СЧУПЕН!
  • 21 Ултра къса памет!

    3 11 Отговор
    FOX news направи Тъкър най известният журналист. Собственик е Рупърт Мърдок. Последната, 5 -та поред жена на 93 годишният Мърдок е тъщата на руският олигарх Роман Абрамович. Рускинята Елена Жукова емигрира в САЩ преди 30 години!
    Изводите са за вас!
  • 22 россиян..

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ако не бехме ги освободили..тоо сега щеше да се казва-анадолец.
  • 23 Путинофил

    7 17 Отговор
    УЖАС! Такър! Това ли е най гледаният журналист в Америка?
    Американците били по зле и от българите !
  • 24 КОТарАК

    3 16 Отговор

    До коментар #11 от "МишоТАК":

    ама ти сравняваш Рашка с древна Гърция ли бе?....

    Коментиран от #44

  • 25 Аз харесвам путин!

    20 4 Отговор
    Той сам събужда и отваря очите на ЗАСПАЛИЯТ ЗАПАД!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мне не позна

    4 20 Отговор

    До коментар #14 от "Ми май ти не позна":

    В Азия няма нито един конфликт, в който САЩ да участва като агресор.

    Агресорите навсякъде по света са други, и без САЩ щяха да правят каквото си искат.

    ТОВА пречи на слугите на Злото, че има кой да спира господарите им, затова е тоя гърч колко им пречи САЩ. Нормално е за слугите на разни диктатури и авторитарни режими, когато живота ти е провален да драпаш да провалиш и този на другите, и скачаш срещу всичко морално, човешко и прогресивно. Наколенките на Русия, Иран, Китай, Сирия, Северна Корея и пр искат разрушения, смърт, хаос, мизерия, робство и страдание.

    Коментиран от #32, #65

  • 28 лекуващ лекар

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Точно тогава, когато ТИ си признаеш, че СИ ИДИОТ !!!
  • 29 Третата световна е неизбежна!

    8 6 Отговор
    Третата световна пак ще тръгне от Сърбия
    Путин все за Сърбия говори.

    Коментиран от #35

  • 30 лекуващ лекар

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Когато един "човек" е ЛУД, то е ЗА ВИНАГИ !!!

    Коментиран от #42

  • 31 дедо..

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ротационен цирк":

    Интересното е що щатите не могат да воюват на два фронта..бандерския и еврейския и ще предпочетат равините,те са огънчето в арабския свят и ще гледат то да не угасне.
  • 32 Ми май ти не позна

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мне не позна":

    Верно ли!
    Незаконното нахлуване в Ирак което и е до днес, какво е ?

    Коментиран от #37

  • 33 Маке

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "МишоТАК":

    Точно така. Само от Македония произлиза цялото културно и историческо наследство на Земята. Всичко тръгва от нас. А кой ще спечели в САЩ ни е все едно - Байдън е американец с ирландско-македонски корени, Тръмп е с германо-македонски корени. Вие му мислете.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 россиян..

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Третата световна е неизбежна!":

    Аз съм,,за,,що тиквуните са най близо..а дадоо над два млрд.$ за ефки-модел от 60-те години на миналио век..
  • 36 Оупън ай ай

    4 0 Отговор
    Притеснени са, че ще напълни и техните памперси.
  • 37 Мне не позна

    0 11 Отговор

    До коментар #32 от "Ми май ти не позна":

    Какво "незаконно нахлуване"?

    Ирак нападна Кувейт. Два пъти.

    Коментиран от #48

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Немо

    11 1 Отговор
    ЦИОНИСТКАТА КАШЕРНА КРАВЕФЕРМА ОТВЪД ОКЕАНА НЯМА СЪЮЗНИЦИ,ТЯ ИМА САМО ВАСАЛИ
  • 40 Тези са се самоиздигнали

    12 2 Отговор
    Америка няма и никога не е имала съюзници, а само васали и малки кученца за игра с тях.

    Коментиран от #41

  • 41 Руский цирк

    2 7 Отговор

    До коментар #40 от "Тези са се самоиздигнали":

    Слугите на диктатурите определят какво имала и нямала "Америка".

    Смях.
  • 42 Лекуващ лекар

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "лекуващ лекар":

    Не е така "колега", за това сме ние, за да не е така! Понятие "луд" в нашата практика не съществува.
  • 43 От деарбекир

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Да - на почетното място на победител, но няма да чака "някой" да я постави, а просто ще срита задника на този, който много се перчи
  • 44 МишоТАК

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "КОТарАК":

    Русия е много по-стара държава от Гърция. Гръцката държава е от 1830 г.
    Древни гърци-да, но Древна Гръцка държава никога не е имало.
    Не знам как с тия знания пишете по тия форуми?

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ооо да

    8 0 Отговор
    Много е надеждно да имаш дементирал старец за съюзник.
  • 47 Историк

    6 12 Отговор

    До коментар #44 от "МишоТАК":

    Сувпременните гърци са директни и преки наследници на древните гърци, включително култура, език обичаи и т.н.

    Съвременните руснаци са "наследници" на КГБ.

    Да се говори за "древна" или "стара" държава при руснаците буди само смях и съжаление. Съвременния руски народ няма НИЩО общо дори с културата от имперска Русия, камо ли с тази отпреди това.

    Коментиран от #50

  • 48 Ми май ти не позна

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мне не позна":

    Ами елементарно е - ако сащ не пококуросат Ирак да нападне Кувейт - как после ще му заграбят нефта?

    Коментиран от #52

  • 49 Баща ти

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Е направил колосална грешка
  • 50 МишоТАК

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    Влез в час. Става въпрос за ДЪРЖАВИ, не за етноси и народности

    Коментиран от #51

  • 51 ИСторик

    0 7 Отговор

    До коментар #50 от "МишоТАК":

    Съвременната руска държава е от 1991ва година.

    Коментиран от #56, #58

  • 52 Мне не позна

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Ми май ти не позна":

    Ааааа, пак "кой ми в гащите".

    И как така точно диктаторчетата военопрестъпници все "се хващат" на тоя "номер".

    Впрочем, нещо, което наколенките на Злото не са научили, защото умствено още са в предучилищната възраст - когато си възрастен индивид НОСИШ ОТГОВОРНОСТ ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ. В РЕАЛНИЯ живот не носи отговорност някой друг, защото уж някой бил "подкокоросан". Така функционира света на ВЪЗРАСТНИТЕ, така че някои се издават, че не знаят елементарни неща за да са СВОБОДНИ хора.
  • 53 Правилно каза Тръмп

    5 0 Отговор
    Байдън не знае, че е мъртъв.
  • 54 Казуар

    7 0 Отговор
    Европейските ръководители смятаха, че американците ще ги пазят, а пък балканския ръководител Бойко Борисов каза, че НАТО ще ни пази.
  • 55 САЩ си отива

    10 2 Отговор
    Най-убедителното доказателство е това, че са решили да си имат работа с нас. А както се знае...
  • 56 Тя и съвременната Българска

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "ИСторик":

    е оттогава.

    Коментиран от #57

  • 57 Историк

    1 6 Отговор

    До коментар #56 от "Тя и съвременната Българска":

    Ц, съвременната Българска не е губила територии при преминаването от НРБ към РБ.

    От друга страна СССР се разпаднА като руска опорка.
  • 58 МишоТАК

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "ИСторик":

    Да, доУбре!
    А страта руска държава е ???

    Коментиран от #60

  • 59 Сор Рус

    0 0 Отговор
    Тукашният тролетариат вече пише сивита за трудовата борса
  • 60 Историк

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "МишоТАК":

    Опреди 1917та, не е ли очевидно?
  • 61 ЯКО КВИЧЕНЕ

    4 0 Отговор
    В КОЧИНАТА НА ОРЪЖЕЙНИТЕ МАГНАТИ БАНКОВИТЕ МОШЕНИЦИ
    И ЛИБЕРАСТНИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ
    ДАВАЙ БАЙ ДОНИ
    ХОХАВЕЛ СИ АМА ДРУГОТО Е ДЕМЕНТЕН РЕПТИЛ
  • 62 Факт

    5 0 Отговор
    Винаги ти става тъпо когато разбереш, че пак си изтеглил късата клечка. Поука никаква.
  • 63 Не са притеснени

    4 0 Отговор
    просто “съюзниците” им не са със всичкия си.
  • 64 СЛАВА НА РУСИЯ

    6 1 Отговор
    Поставените на Власт от краварите смешници крадци корумпирани политици ги е страх че ще им се затвори кранчето и ще отиват на село да копат картофи
  • 65 Ммммммм

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мне не позна":

    Колко зии прозззз и миризливв крафаррт
  • 66 васил

    6 1 Отговор
    "Съюзниците на САЩ са притеснени, че Америка става все по-ненадеждна " Мисля,че заглавието трябва да е " Васалите на САЩ са притеснени..... ще е правилното , те Англосаксонците нямат и не са има никога съюзници само слуги, сателити, васали тъй като са били колонии не могат да бъдат тъй като не свободни страни.
  • 67 Натю

    2 1 Отговор
    Се разпада, колкото по-рано, толкова по-добре!
  • 68 Име

    0 1 Отговор
    Не вярват на Путин, Америка е ненадеждна. В какво вярват?