Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 10:00 1 227 20

Ние, европейците. сме скромни, възпитани и трудолюбиви хора

  • европа-
  • политика-
  • земеделие-
  • работа-
  • империализъм

Европа е индустриална, но и земеделска и то твърде земеделска, с едни стари хилядолетни традиции в това отношение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В сегашната международна ситуация на конфликт между Русия и Украйна, от една страна, САЩ, Европа и Русия от друга, Русия, Китай и САЩ от трета, Израел и Палестина от четвърта и т.н., ние зрителите и непреки участници в световната политика, понякога не може точно да се ориентираме. И това не е случайно, защото ние европейците сме работливи, скромни и възпитани хора.

Честите внушения за надменността на световният политически елит, включително и европейския такъв,

ни пречат да видим, че тази обобщаваща констатация не е съвсем точна. Ние европейците и от Източна и от Западна Европа и от европейския юг и от европейския север много си приличаме. Градовете ни са стари и многовековни, изпълнени с много история, с нови сгради и големи булеварди, но и с не по-малко прекрасни стари постройки и тесни улички.

Колите ни са модерни и големи, но и малки, за да могат да се провират през същите тези стари улички. Европа е индустриална, но и земеделска и то твърде земеделска, с едни стари хилядолетни традиции в това отношение.

Основният дял от европейските средства, раздавани от Европейската комисия отиват основно подпомагане на земеделието, в големият си процент, но този факт си остана непознат за нас българите, като по-нови членове на ЕС, където и досега, след повече от петнадесет години, нямаше сериозни политици, които да ни обяснят истинската същност на Европейския съюз.

Това, което не ни обясниха нашите политици също така е, че тези империалистически и комерчески традиции, които срещаме в политиката на САЩ, Русия, Китай и т.н. са нехарактерни за европееца. Европеецът е скромен, работлив човек, със своите не толкова големи европейски мащаби и със своите особености за всяка една европейска държава.

Европеецът трудно вирее в САЩ или Русия,

независимо дали е българин, французин, италианец или от някоя друга европейска държава. Европеецът много по-добре се разбира със своите съграждани от другите европейски държави, веднага и много по-добре отколкото с някого друг извън Европа. Понеже ние сме сходни по мащаби на нашите държави, по занятие, по култура и по разбирания. Ние много отдавна сме част от едно семейство – от хилядолетия. Затова и беше възможно създаването на Европейския съюз.

Когато течеше приемането на България в Европейският съюз около 2006 година, председател на Европейската комисия беше португалецът Жозе Мануел Барозу. „Това ли е Европа?” казах си тогава аз, като гледах този човек. Не изглеждаше много строг и страшен, даже обратното. Да, това беше и това е Европа. И такава ще бъде. Затова когато днес ви плашат с Урсула фон ден Лайен, с Шарл Мишел и Роберта Мецола не се поддавайте на тези внушения. Те както и всички около тях са едни усмихнати, комуникативни и в крайна сметка разбрани и скромни хора, готови да ви изслушат и работят за нашето общо европейско бъдеще.

Не ги бъркайте с американски, руски, китайски, арабски или каквито и да е там други политици.

За нас европейците, пак да повторя големите имперски мащаби и разбирания си остават малко неясни. Както и високомерието спрямо другия и неговото незачитане, нежеланието за компромис и желанието за показност.

Ние европейците сме и си оставаме скромни, трудолюбиви и възпитани хора. Така изградихме нашият съюз, така и ще го запазим.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    22 3 Отговор
    Европейците да учат Арабски и тва е! Аххааха
  • 2 гейропа

    23 5 Отговор
    е в канала, стига лъжи и измама
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ламбо

    19 3 Отговор
    Това нескопосано писание пародия ли е ????????????
  • 5 12345678

    21 2 Отговор
    Да, ние , европейците, сме добри, възпитани и работливи, проблемът е, че онези отгоре не са европейци и са диаметрално противоположни на определението. А в джунглата добрите и възпитаните не оцеляват.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Европейци не са само тези в ЕС❗
    И
    Американци не са само тези в САЩ ❗
  • 7 емо

    12 3 Отговор
    Къде остана ?- надменността, високомерието, подлостта, зависта, хитростта, лицемерието статията е написана сякаш от ученик в основно училище.
  • 8 Цецо

    6 2 Отговор
    Благодаря за статията. Не се случва често да четем хубави неща за себе си. Доброто ще устои на злото, защото трудолюбието е най-голямата сила. От него се раждат всички блага.
  • 9 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    гузен не гонен бяга
  • 10 Ние, юнаците балкански

    10 2 Отговор
    Сме най-скромни, най-възпитани, най-трудолюбиви. Затова сме първи в Европейския съюз по "най-престижните"показатели, като бедност, смъртност, гайдутлук....и каквото се сетиш.
  • 11 Може да сте всякакви

    12 1 Отговор
    но трябваше да отрежете мераците на САЩ да разпали война в Украйна.
    И на други места.
    А каквито сте скромни, няма военна авантюра американска в която да не сте участвували.
  • 12 Сандо

    10 1 Отговор
    Истински се смея на тия,които продължават да се самонавиват,че българите сме европейци.Те трябва да разберат едно - това дали сме такива зависи не от нас,а от това за какви ни имат старите европейци.А за тях Европа свършва с Виена.А ние сме някакви диви балкански субекти,славяни и православни.Така че колкото и нашите европеиди да се тръшкат в краката на брюкселските Началници,те само ще бъдат използвани и подитвани.
  • 13 ганю

    2 1 Отговор
    южняците са мафия

    Коментиран от #18

  • 14 ганю

    9 1 Отговор
    Всичко което построи България с народа си беше по Бай Тошово с помоща на Русия
    след това комунистите и лапачите ,крадоха, ядоха и акаха 33г
    затуй сега е така и всички са невинни
    айде постройте нещо сега де само папкане оградата на дупки пътищата съвършенни и др.подобни
    затуй нанай шенген
  • 15 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Вярно е – много сме добри и възпитани!! И от доброта и възпитание вече два века се стремим да завладеем Русия. Защото тя е лоша, а ние сме добри.........ама много ! И защо е лоша Русия ? Защото ее "прекалено" голяма и много богата. И сега преливайки от доброта, под диктовката отвъд Океана, ще подкрепяме Украйна.Защото Украйна воюва с Русия от години, тероризирайки всичко руско на своя територия. И НИЕ, европейците, понеже сме възпитани, си затваряхме очите и запушвахме ушите. А Русията е много лоша и реши да накаже Украйна. И ще наливаме пари в кошницата на Зеленски – Украйна е не по-малко богата и един ден ще започне да плаща, нали !?
    Но защо все ние европейците плащаме? Защото сме добри, скромни,възпитани и трудолюбиви..................
  • 16 Източници

    6 0 Отговор
    Западноевропейците са нескромни, невъзпитани и мързеливи. Проспритетът им се дължи на порпбването на Африка и Азия. Но той е към края.
  • 17 Европеец

    4 0 Отговор
    Ние европейците сме кротки,добре възпитани..,затова сме направили две световни войни и сме на път да направим трета...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.