Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2024 18:59 2 330 169

Дмитро Кулеба: Ако Украйна спечели, Европа ще бъде просперираща и сигурна

  • дмитро кулеба-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война

Ясно, че сегашното ниво на доставки на оръжия, както количество, темпове, така и динамика, не е достатъчно, за да изгоним Русия от Украйна, каза първият дипломат на Киев

Дмитро Кулеба: Ако Украйна спечели, Европа ще бъде просперираща и сигурна - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дипломат от кариерата, Дмитро Кулеба е външен министър на Украйна от март 2020 г. В интервю за френския вестник Le Figaro той говори за военни стратегии и анализира подкрепата от западните страни, особено от Европейския съюз.

LE FIGARO: Западните страни ви доставиха достатъчно оръжия, за да ви позволят да се съпротивлявате на руснаците, но не достатъчно, за да ви позволят да спечелите войната. Как си го обяснявате?

ДМИТРО КУЛЕБА: Благодарни сме на нашите партньори, защото техните оръжия ни позволиха да отблъснем първоначалната инвазия. Но е ясно, че сегашното ниво на доставки на оръжия, както количество, темпове, така и динамика, не е достатъчно, за да изгоним Русия от Украйна. Дали това е умишлено действие от страна на нашите партньори? Ние не мислим така. Причината е по-скоро неподготвеността на Запада за война от такъв мащаб в Европа.

Ето защо основната цел за 2024 г. трябва да бъде увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси в страните от ЕС и Украйна. Нещата в крайна сметка са много прости. Как да постигнем победа в Украйна? Като ѝ доставим повече оръжия. Как да получим повече оръжия? Чрез увеличаване на производството. Ако ЕС не може да разреши този проблем през 2024 г., посланието, което ще изпрати на Путин, ще бъде много ясно: европейските страни не само не са в състояние да помогнат на Украйна достатъчно, за да ѝ позволят да спечели, но те няма да могат повече сами да се защитават от потенциална агресия от Русия. Така ще се тълкуват нещата в Кремъл.

LE FIGARO: Ако доставките на оръжия не се увеличат, колко дълго можете да устоите на руската армия?

КУЛЕБА: Никога няма да се откажем от битката. Въпросът за западните оръжия няма отношение към нашия капацитет за съпротива. Това е свързано само с цената на съпротивата. Колкото по-малко оръжия има, толкова повече са жертвите. Колкото по-малко оръжия, толкова повече териториални придобивки за Русия. Колкото по-малко оръжия, толкова по-големи са заплахите на Русия срещу Запада. Ако някой си представя ситуация, в която Украйна, лишена от оръжия, става по-възприемчива към компромиси и отстъпва пред Русия, ще бъде разочарован. Не става така.

LE FIGARO: След бунта на Пригожин, успя ли Путин да консолидира властта си или все още виждате признаци на слабост в режима?

КУЛЕБА: Всички авторитарни режими в дългата история на човечеството си приличат. Те изглеждат силни отвън, но вътре имат дълбоко вкоренени слабости, които постепенно ги разяждат. Мисля, че това е и случаят с руския режим.

Използвайки всички средства, с които разполага, Путин се позиционира като най-силния президент на всички времена. Но международната му легитимност е много слаба. Няма да говоря за мартенските избори, които ще бъдат само ново коронясване на царя или цар от неговото обкръжение. Но има тенденции в руската икономика и общество, които отслабват волята на Путин, въпреки очевидната му сила.

LE FIGARO: Кои са те?

КУЛЕБА: Нараства недоволството сред майките и съпругите на войници, воюващи и загинали в Украйна. Руснаците започват да разбират, че войната се гради върху лъжи. Политически, разбира се, хората от вътрешния кръг остават обединени около Путин, защото техния просперитет и сигурност зависят от него. Но всички знаят, че той не е вечен, че някой ден ще умре и че трябва да започнат да мислят какво ще се случи след това. Това също е фактор за ерозия.

LE FIGARO: Володимир Зеленски каза, че 2024 г. ще бъде годината на Черно море и Крим. Това промяна във военната стратегия ли е?

КУЛЕБА: Това е промяна на тактиката. Стратегията остава същата: възстановяване на териториалната цялост на страната, което означава изгонване на руската армия от Украйна. Тази цел няма да се промени, но как ще я постигнем ще зависи от ресурсите, с които разполагаме. И от тези, с които Русия ще разполага.

Ето защо е от съществено значение западните страни да продължат да подкрепят Украйна, но и да попречат на Русия да укрепи армията си. Руският режим създаде система за заобикаляне на санкциите, като внася от Запада, през трети страни, резервни части и чипове, използвани за производството на оръжия. Западът има капацитета да прекъсне тази верига на доставките. Но драматичната промяна в природата на конфликта също ни принуди да преразгледаме военната доктрина и оперативното планиране. Преминахме от война на танкове и артилерия към война на дронове. Следователно през 2024 г. фокусът ще бъде върху дронове, ракети с голям обсег и всичко, което може да унищожи врага, като същевременно запази живота на нашите войници.

Друга цел, разбира се, ще бъде да запазим Черно море отворено и да държим на разстояние руския флот, който изтласкахме обратно през 2023 г. Що се отнася до Крим, имаме същите права да унищожим врага там, както навсякъде другаде в Украйна. И ще продължим да го правим. Керченският мост не е изключение. Това е незаконна инфраструктура, която се използва за военни цели и служи за снабдяване на руската армия в Крим.

LE FIGARO: Защо още стои две години след войната? По политически или военни причини?

КУЛЕБА: По чисто технически причини. Имаме нужда от оръжия, които могат да го ударят ефективно, като същевременно избегнем руската противовъздушна отбрана. В деня, в който бъде разрушен, ще има огромна радост не само в Киев, но и в много европейски столици. Ще отворим бутилка страхотно шампанско...

LE FIGARO: Как си обяснявате отказа на Берлин да ви достави своята ракета "Таурус", която всъщност може да унищожи Керченския мост?

КУЛЕБА: Германците имат своите аргументи, а ние нашите. Продължаваме да повдигаме въпроса пред тях. Ракетите Scalp, доставени от Франция, са полезни не само на бойното поле, но и са добър аргумент в нашите дискусии с други правителства...

LE FIGARO: Кои са слабите звена сред европейските страни?

КУЛЕБА: Свикнали сме да мислим за Европа като за едно цяло. Европа направи изключителни неща от началото на инвазията. Но изходът от войната надхвърля интересите само на Украйна. Ако Украйна победи, Европа ще бъде просперираща и сигурна. Ако Украйна не победи, Европа ще загуби своя просперитет и сигурност. Колкото по-дълго продължава тази война, толкова повече нарастват заплахите срещу Европа.

Ако тя наистина иска да надделее в тази битка, трябва да преодолее три слабости. Първо, трябва да стане ясно, че финансовата подкрепа за Киев ще продължи, докато Украйна победи и че няма да бъде обект на политическо изнудване. След това руските активи трябва да бъдат замразени. Те трябва да бъдат използвани за финансиране на Украйна и нейното възстановяване, защото Русия трябва да плати. И накрая, Европа трябва да създаде общо пространство за своите отбранителни индустрии. В деня, когато бариерите, които пречат на сътрудничеството между европейските отбранителни компании, бъдат премахнати, тогава Европа и Украйна ще бъдат непобедими.

LE FIGARO: Какви ограничения ви поставят вашите западни съюзници при използването на тяхната военна техника? Нямате право да удряте Русия. Наложени ли са ви същите ограничения за Крим и Керченския мост?

КУЛЕБА: Това, което се случва в Крим, е наша работа и никой не може да ни налага ограничения. Това, което се случва в Русия, е руска работа и всички въпроси трябва да бъдат насочени към Кремъл, а не към Украйна.

LE FIGARO: Путин чака ноември и евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп. Как се подготвя Украйна за този сценарий?

КУЛЕБА: Путин все още се надява на изборите. Той чакаше първото избиране на Тръмп. Сега чака второто. Преди няколко години той очакваше изборите за президент на Франция. Той все още се надява, че може да отстрани лидерите, които не са съгласни с него. Относно американските избори нямаме особени страхове, защото най-лошото, което може да ни се случи, вече се случи...

Когато се страхуваме, вече не се борим, предаваме се. Каквото и да избере американският народ, ние ще го приемем. Бих искал обаче да ви напомня, че докато нашите отношения с Белия дом имаха възходи и падения с Доналд Тръмп, той беше първият американски президент, който предостави ракети Javelin на Украйна. Така че ще видим какво ще стане, ако бъде преизбран. Каквото и да се случи, ден след изборите, ние ще продължим да защитаваме страната си.

LE FIGARO: Мислехте ли, че ще бъде по-лесно да се противопоставите на руснаците и да получите помощ от Запада?

КУЛЕБА: Беше по-трудно да накараме Запада да разбере, че е способен да победи Русия, отколкото да се бием с руската армия на бойното поле.

LE FIGARO: Какви според вас бяха грешките, допуснати от западните страни?

КУЛЕБА: Най-голямата грешка преди февруари 2022 г. беше да се вярва, че могат да бъдат постигнати трайни споразумения с Русия и че Украйна никога няма да оцелее след руска инвазия. На Русия не може да се вярва. От друга страна, можем да вярваме в Украйна. Ние сме способни да спечелим тази война! Когато казвам "ние", нямам предвид само украинците, но и Запада.

В света има две групи. Първата обединява Украйна и страните, които ѝ помагат военно. Втората обединява Русия и страните, които ѝ оказват военна помощ, пряка или непряка. Общият БВП на страните от списък А обаче е 21 пъти по-висок от този в списък Б. Следователно не става дума за липса на ресурси или военни способности, а за липса на политическа воля.

LE FIGARO: Европейците имат ли воля да спечелят тази война?

КУЛЕБА: Мисля, че няма съмнение за това във Франция, където Еманюел Макрон и неговото правителство разбират, че победа за Украйна би била победа за цяла Европа. Но в други страни това не е толкова очевидно, дебатът продължава. Ако бяхме отделили толкова време за размисъл по време на Втората световна война, Хитлер никога нямаше да бъде победен. А Париж пак щеше да бъде окупиран от нацистите.

LE FIGARO: Ако ситуацията за Украйна не се подобри, каква според вас ще бъде следващата цел на Путин?

КУЛЕБА: Ако Путин не бъде победен в Украйна, той ще тества член 5 от Северноатлантическия договор, който задължава всички членове да защитават страна от НАТО, ако бъде нападната. Ако европейците искат да избегнат война на територията на НАТО, където техните войници ще трябва да се бият и да умрат, те трябва да помогнат на украинците днес да победят Русия в Украйна.

LE FIGARO: Как Путин би тествал член 5 на НАТО? Като изпрати армията си в балтийска страна? Има ли руската армия потенциал за това?

КУЛЕБА: Кой би предположил, че руската армия ще влезе в Грузия през 2008 г.? Никой. Кой би предположил, че Русия ще започне пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г.? Никой. Тези, които днес смятат, че Путин няма да посмее да изпрати армията си в страна от НАТО, са късогледи. Дори бих казал, ако зарежа политическата коректност, че са малоумници...


Поставете оценка:
Оценка 2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    5 53 Отговор
    Много е ядосан, че не са приели Русия в НАТО !

  • 2 Тото

    128 9 Отговор
    Украйна не може да спечели на бойното поле и то никога във никакъв случай!!! До сега хвърлиха 150 милиарда за оръжие за ВСУ и какво постигнаха 500000 мъртви украинци и напълно разрушена държава!!!
  • 3 Последния Софиянец

    113 9 Отговор
    Вчера на Летището докараха 1200 оковани убийци и изнасилвачи.Благодарете на Сглобката.

    Коментиран от #7, #131

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЖЕКО

    92 7 Отговор
    АКО АБА МУ БЕШЕ МЪЖКА ЩЕШЕ ДА ИМА ДРЪЖКА, УКРАИНСКИ ПЛУЖЕЦИ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофил

    15 102 Отговор
    Ако Украйна загуби, Европа ще бъде изтрита от картата. Всички ще станат крепостни.

    Коментиран от #45, #140

  • 9 ЖЕКО

    78 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пригожин":

    СУЛЬО А ГДЕ ПОЛОВИНАТА УКРАИНА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    8 82 Отговор
    Путин съсипа Русия
  • 12 джаба

    74 9 Отговор
    поредния с пипер в белото,Путин не ви иска скапаната държава те други ще си я делнат ,просто иска да избива колкото може повече укри и дано да успее да редуцира укрите
  • 13 Раша техно нюZ

    8 63 Отговор
    Чух че блатните с нов продукт са допринесли за технологичното развитие на цивилизацията: измислили са нов модел телефони и таблети които СТРЕЛЯТ

    Казват се БЛАТФОН

    Новия БЛАТФОН версия 2 има вече и добавен експлозив за да Може да се мята и като граната 🤳💥

    Коментиран от #22, #27

  • 14 Българин

    7 80 Отговор
    Украйна ще спечели войната

    Коментиран от #17

  • 15 Бузан ръси мозък от 404

    71 4 Отговор
    Мазната Кулиба кво се отъждествява с Украйна ? Тоя бузан не е Украйна точно като и Дидо дъ фет не е България .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 за българопитеците

    55 4 Отговор
    народ който в 21 век продължава да хвърля мангизи от балконите иго управляват иди0ти като кики евача на мустакати за нищо не става
  • 20 Поп Станчо рокера

    50 3 Отговор
    тия направо са откачили
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЕуроБитак Текнолъджис

    54 4 Отговор

    До коментар #13 от "Раша техно нюZ":

    И всичко това на фона на пластмасовите фарове , табла и вече и двигатели от Еуропата . Все пак пластмасовите хора също са яка технология , хранят се с червеи и хлебарки .
  • 23 Една Украйна Смля цяла Русия

    6 55 Отговор
    Ураааа

    Коментиран от #26

  • 24 Точно заради Украйна

    66 5 Отговор
    Европа НЕ Е просперираща и сигурна. Оправяйте се там и не умувайте
  • 25 Урюрвкос

    64 4 Отговор
    на Щатите не им трябва просперираща Европа а напротив де индустриализация, зелени окови и мургави европейци със забрадки
  • 26 Това по увеличаващите се гробища в

    51 5 Отговор

    До коментар #23 от "Една Украйна Смля цяла Русия":

    Украйна ли го констатира ? Че като гледаме вече няма къде да ги копат а направо масови гробове им правят с багери . Украйна - 800 000 ... Ураааа .....
  • 27 Тигре Тигре

    38 2 Отговор

    До коментар #13 от "Раша техно нюZ":

    Абе Ко Пелдак епиуран,сигурно още живееш при мама и тати и най важното нещо в живота ти е ши Бания телефон.

    Коментиран от #129

  • 28 Ъхъъъъъъ мозък

    52 4 Отговор
    Дмитро Кулеба: Ако Украйна спечели, Европа ще бъде просперираща и сигурна...... Ами печелете бре, кво чакате? Направете ни проспериращи. Ние ще гледаме как го правите и ще викаме после "Слава Украинъ" .... За сега обаче ще ви гледаме сеира ....... Действайте другари, не спирайте ! Мобилизирайте и тези украинци от Европа даже

    Коментиран от #158

  • 29 Жоро

    53 5 Отговор
    Абе болен фашага,никога нямя да спечелиш ,украина ще бьде раздробена
  • 30 Тра-ла-ла

    26 4 Отговор
    Е значи няма да бъде.
  • 31 Реалност

    6 48 Отговор
    Изгуби се доверието на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл.
    Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.
    Ударът, който бе нанесен на руската икономика, е поразителен и това ще доведе до ненормално съществуване на многомилионното разпръснато руско население.
    За путинския режим започна обратното броене. Свидетели сте на залеза на Московията.

    Путинизмът се срива, защото просто няма какво да предложат, нищо позитивно, конструктивно, затова и се взират в миналото, в така наречената "минала слава". Те са против всичко, което е позитивно, против Запада, против НАТО, против Европейския съюз, против развитието , против процъфтяването и демокрацията на съседните страни.
    Но всичко това има ограничен срок на действие. Не можете да продължите да прославяте миналото, ако не дадете на своя народ поне някакво вероятно бъдеще.

    Коментиран от #38, #47, #163, #165

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 На Магурата

    4 22 Отговор
    Питат къде е Цезар Куников?

    Има ли новини ?

    Хохохо

    Коментиран от #37

  • 34 Ъхъ

    40 3 Отговор
    Оркаина нема грам шанс, зелювците искат оръжия да ги продават на мужихидините, а обикновенните младежи у мясорубката
  • 35 Лъжат като сръбски цигани

    37 2 Отговор
    17 години сме в ЕС-ЕС и се забива не все повече и повече...
  • 36 Гого

    34 2 Отговор
    Ще спечели на кукуво лято
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пала Марко

    15 6 Отговор

    До коментар #31 от "Реалност":

    Не я разбирам твоята реалност ,но пък моята е лесна за разбиране.Лапашш ми .ура и викаш ура.Пробвай и уверявам те и секунда няма да съжаляваш.
  • 39 Всякакви подобни "пръдни"

    47 4 Отговор
    Целят да замесят Европа във война . Украйна нито ще спечели, нито пък Европа ще бъде просперираща и сигурна с Украйна ....

    Коментиран от #41

  • 40 Чучелото кулеба

    45 4 Отговор
    Ако Европа продължава да се занимава с територията Украйна, никога вече няма да е просперираща и затъне тотално в евроатлантическото блато.

    Коментиран от #43

  • 41 Глупашенко

    2 22 Отговор

    До коментар #39 от "Всякакви подобни "пръдни"":

    Ти пък кой си да го твърдиш такава убедена сигурност?

    Коментиран от #76

  • 42 Пфффф

    31 2 Отговор
    Не зна кви победи сънува тоя дрОгар обачр гробищата в Окрайна са станали недостатъчни от котранаступа
  • 43 свободата

    3 25 Отговор

    До коментар #40 от "Чучелото кулеба":

    Важното е да не Zатъне в москалското блато
  • 44 свинарчук

    22 1 Отговор
    Стига с тия боклуци бе!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Путин апят абасрался

    3 30 Отговор
    Россия начала выплату репараций Украине
  • 47 Смени си ника

    22 2 Отговор

    До коментар #31 от "Реалност":

    на виртуална реалност и тогава започни съчинението си в стил съня на един заблуден соросопитек
  • 48 Ъхъъъъъъ мозък

    25 1 Отговор
    БВП няма никакво значение. То и при Виетнам и Афганистан пак БВП е имало ама нещо при войната други фактори имат значение и нито един от тях в момента не е на страната на Украйна нито пък на НАТО .
  • 49 никой не знае

    27 3 Отговор
    абе къде е Залужни и кво стана с контранаступа? На 404 вече и викат НЕЗАЛУЖНАЯ хахахахаххахаха
  • 50 Балтазар

    29 2 Отговор
    Тоя е по луд и от потника .
  • 51 Само питам

    25 1 Отговор
    Бе защо прославените Колумбийски наемници избягаха от фронта ?
  • 52 пияницата Чърчил

    24 1 Отговор
    „УСПЕХЪТ Е СПОСОБНОСТТА ДА ВЪРВИШ ОТ ПРОВАЛ КЪМ ПРОВАЛ БЕЗ ДА ГУБИШ ЕНТУСИАЗМА СИ“!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ако Украйна спечели..... Ако.....

    21 1 Отговор
    Който играе пИчели, който не играе не пИчели ..... Наиграете се хубаво не бързайте урки! Ши спИчелите .....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Курд Околянов

    21 1 Отговор
    Значи украинците пазели Европа във войната си с Русия, само че Русия ще използва ядрено оръжие, ако почне да губи и край на живота в Европа.
  • 57 Тихомир Томов

    19 2 Отговор
    Просто Брендо е спрял доставките ....................
  • 58 Товарищ

    26 1 Отговор
    Колеба, нема да се плашиш! Днес нашите л@йномети заедно с пинюгата от UK казаха че ще направят всичко за победата, разбирай да унищожат собствения си народ.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Киркори

    24 2 Отговор
    С наемници такава война не се печели. Укрофашистите са отчаяни, скоро кучетата и котките ще пускат да се бият.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ами

    28 1 Отговор
    как е живяла европата толкова години без украина да я храни и пази

    Коментиран от #84

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 гост

    4 7 Отговор
    Това, което "... агенцията съобщи, че Въоръжените сили на Украйна са започнали активно да набират наемници от Латинска Америка миналата година, на фона на изчерпването на редиците си" изглежда не е вярно. Има далавера в използването на наемници, затова ги наемат. Че има още местно пушечно месо, се потвърждава от факта, че новото командване на ВСУ трябва да проведе "одит" на военнослужащите, защото от милиона мобилизирани в реални бойни действия са участвали не повече от 500 000 човека.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Поредната

    23 1 Отговор
    Пропаганда. Само две неща чувам. А - Дайте пари. В - Дайте оръжия. Сега фокуса е върху Европа. Дайте, дайте, дайте защото лошият чичко ще дойде и ще ви изяде. Явно САЩ ся казали - оправяйте се без нас. Не можахте да се справите след 2 години инжекции. Защо ли не виждам - трябва да прекратим тази война, трябва да опитаме и с дипломация. Защо ли? Вместо това. Дай, дай, дай украинският народ да мре. В работата си се срещам и говоря с различни хора ат почти всички Европейски страни. Обикновенни хора, бачкатори като мен. Е, да ви споделя: 1 човек не срещнах който съчувства на Украйна. 1 човек не срещнах който иска да дава. Срещнах хора които са давали подслон на избягали украйнци. Знаете ли какво казаха? Никога отново.
  • 69 относно Колумбийците

    21 1 Отговор
    Ами ще бягат. Те поне имат избор. Отишли са там за пари, но никоя сума не оправдава това, да загубиш живота си, защото в Отвъдното кинтите не ти трябват! Въпрос на проста сметка…
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Гачо

    22 1 Отговор
    Тия тотално изтрещяха,Украйна може да спечели само от трите най дългото!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Курд Околянов

    17 4 Отговор
    Тоя Путин е Мека Мария. Друг на негово място отдавна да е приключил с Украйна.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 такава убедена сигурност?

    24 1 Отговор

    До коментар #41 от "Глупашенко":

    Аз ти задавам въпрос: Защо една страна, в случая Украйна всяка втора дума и е Европа, Европа, Европа .....след като не е в Европа а и редовите европейци не искат и да чуват за нея и вече им е досадно и безразлично въпреки постоянното подгряване на темата от страна на платени медии и политици ???????Защо всяка втора дума им е Европа?

    Коментиран от #103

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Наглецо

    20 1 Отговор
    Тоя лежи на кълката,че Запада ще хвърли чували с пари на Покрайнината докато населението му живее в лишения 😂 Глупак !
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Курд Околянов

    19 1 Отговор
    Оръжие може да им дадат, но украинци откъде ще им намерят.
  • 82 Курд Околянов

    19 1 Отговор
    Фактите са, че украинците са на привършване. Над милион и двеста хиляди са избитите и осакатените, и около 20 млн бежанци от общо 45 млн население.
  • 83 Саманта

    22 2 Отговор
    Какво спечелиха и какво загубиха укрите.Като напуснаха съюза , нямаха нито един долар външен дълг .Бяха най голямата държава в Европа.Имаха 44 милиона население. Имаха работеща икономика.
    Имаха работещо селско стопанство .Като се вързаха на западняците , загубиха територия.Загубиха повече от половината си население.Разпиляха си икономиката.Разпиляха си селското стопанство .
  • 84 Ъхъъъъъъ мозък

    22 1 Отговор

    До коментар #63 от "ами":

    ++++++ и аз това се чудя от известно време ....как е живяла Европата толкова години без Украина да я направи просперираща и сигурна
  • 85 Курд Околянов

    18 3 Отговор
    Войната приключи няколко денонощия след нейното започване. Руснаците в началото на войната на практика унищожиха украинската армия - командни пунктове, летища със самолетите, самолети във въздуха, военни поделения, военни складови бази и т. н. Сега вече Путин не бърза, защото няма сериозна съпротива и Украйна му е в кърпа вързана. Дали ще издържа армията си в пределите на Русия във военни учения или навън в реални бойни действие, разлика за Русия почти няма.

    Коментиран от #89, #94

  • 86 Потрошенко

    14 1 Отговор
    Тъй ще да стане, и кралицата ще се съживи. Идиот
  • 87 Въпрос

    16 1 Отговор
    И колко точно украинци трябва да загинат, та САЩ да спечелят войната?
  • 88 зрител

    16 2 Отговор
    Гледам един клип от фронта . Руснаците пеят "Катюша" , а укрите пригласят от другата страна . ха ха ха
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Справедлив

    16 2 Отговор
    Колобок колобок Я от бабушки ушел, от дедушки ушел но от России не уйдеш.
  • 92 Помним

    14 1 Отговор
    През 2020 г. Народното събрание прие декларация /държавен вестник, бр. 47 от 2020/ срещу реформа на Зеленски, целяща да разцепи Болгородския район, където живеят предимно българи, така че българската общност да загуби идентичността си.
  • 93 за наемниците

    14 1 Отговор
    Няма джунгла в Украйна! Човекът казва: нямаше къде да се скрием! То, ако беше лесно, нямаше да ги докарат от другия край на света и тук има достатъчно лумпени, но ги е страх от мечки и не ходят в гората!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Курд Околянов

    20 3 Отговор
    В началото на войната целта на Путин беше да сплаши украинците за да свалят антируското си правителство. Това начало беше неуспешно. Сега целта на Путин е да накаже жестоко украинците и го прави. Целта му не е нито нови земи, нито ресурси, защото Русия си има предостатъчно.
  • 96 Поручик Ржевски

    19 2 Отговор
    Чудя се за какво му е на мъртвец много хубава заплата? Понеже много ги лъжат, че РФ е много каталясала държава и от 1 година не могат да превземат едно село, та отидат да се бият за да вземат едни лесно пари. А там ги чака една груба реалност, било е непосилно за техния мозък да проумеят какво става и започват да бягат - кой на собствен ход, кой в дървен сандък.
  • 97 КулиГонеБа

    12 2 Отговор
    "ако"-то е много важна съставка. Вие вече прекалихте с разбъркването.
  • 98 Ъхъъъъъъ мозък

    15 0 Отговор
    Вярно ли е съждението в статията ? : ====Колкото по-дълго продължава тази война, толкова повече нарастват заплахите срещу Европа.===== Каква е ролята на САЩ и НАТО ако съждението е вярно ? Искаме ли да нарастват заплахите срещу Европа ? Подкрепяме ли ролята на САЩ и НАТО ако съждението е вярно ?.........
  • 99 Курд Околянов

    16 2 Отговор
    С елементарната си пропаганда Зеленски подвеждаше украинския народ и е на път да унищожи Украйна, а сега се опитва да манипулира целия свят. Пази Боже комик да прогледне.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 дядо поп

    12 0 Отговор

    До коментар #59 от "ТаУмВзе":

    Някой наистина ти е взел ума!

    Коментиран от #102

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ами защото искат да вкарат

    21 1 Отговор

    До коментар #76 от "такава убедена сигурност?":

    Европа директно във войната с Русия за да си спасят кожата. Поне така си мислят че ще стане.. Ама няма как да се случи и уникално прости трябва да са в Киев, ако на това разчитат.
  • 104 Курд Околянов

    6 14 Отговор
    Путин щял да ходи в Хага с ядреното куфарче ...
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Курд Околянов

    22 1 Отговор
    Русия може с ядрения си потенциал да унищожи живота на цялата планета, а те обясняват, че Украйна ще победи.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 шааа

    19 1 Отговор
    Дипломат от кариерата, Дмитро Кулеба е ... точно за кариерата - да копае камъни, докато му узрее главата.
  • 110 Курд Околянов

    20 3 Отговор
    Украйна ще бъде унищожена и превърната в руини. Това е единственият вариант, за съжаление. И за това е виновен актьора-комик Зеленски и тия около него, защото повярваха, че Европейския съюз и САЩ ще им дават. Те ще дадат, те ще дадат ... Все още си живеят в времето на соца, когато все някой трябва да ти дава.
  • 111 Курд Околянов

    15 4 Отговор
    За актьора-комик сценария вече е написан. Ако не си посегне като Хитлер в бункера, тогава ще прекара 3-4 години в някоя вила край Москва, а след това ще го направят директор на театър в Сибир.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Ъхъъъъъъ мозък

    20 1 Отговор
    Дмитро Кулеба: Ако Украйна спечели...... И какво точно ще спечели ? За какво точно воюват знаят ли ? Ще им раздадат сигурно на оцелелите по една къща в Крим ако "спечелят" или що ? Дмитро Кулеба деца има ли ? Къде са ? А те ще искат ли в Крим или републиките да живеят ?......... А Дмитро Кулеба имал ли е някога акт за собственост в "окупираните територии" ? А колко от воюващите урки са имали акт за собственост в "окупираните територии" ? 0,5%....1%.....????
  • 115 КУЛЕБА

    17 1 Отговор
    Абе това със просперитета на Европа е фейк ......та нали ние укрофашистите почти разорихме хубавата Европа !!!!!!!
  • 116 Ъхъъъъъъ мозък

    11 1 Отговор
    Основополагащият въпрос е какво е точно държавата, що за държава е, какво ми е дала тя и дължа ли и нещо доброволно ?... Ако е по принуда струва ли си да умирам или е по добре да търся друг вариант. А НАТО какво е реално? Пази ли ме верно и от кого ? Искам ли да бъда пазен. ......
  • 117 За едно "ако", толко много ...

    10 2 Отговор
    ... словесна плява. Но "ако" си остава "ако (зависи къде е ударението)". Има и едно "ако баба му имаше четири колела, щеше да стане трамвай".
  • 118 Курд Околянов

    17 1 Отговор
    Искат да вкарат ЕС във войната за да отърват кожата.
  • 119 Истината е, че колкото по рядко четем

    16 1 Отговор
    думите Украйна и Европа в едно изречение толкова по добре за Европа за момента. Въоръжение, помощи и Украйна го приемам, макар и с неприязън НО Европа и Украйна в едно изречение НЕ го приемам ...Впрочем Русия никога не е била против Украйна да е в ЕС, дори го приветстваше на времето. Русия единствено е била Украйна в НАТО да е което изключително разумно беше.
  • 120 РЕАЛИСТ

    20 1 Отговор
    И кулебата е почнал да шнорхел явно.

    Коментиран от #130

  • 121 Бесен-_ Язовец

    19 1 Отговор
    Окрайна вече спечели един к. У. Р
  • 122 тоя

    19 1 Отговор
    кобилата от колибата ли беше, що не вземе да коментира разпространената от канал France 24 новина, че Зеленски е готвел покушение на Макрон, с цел да въвлече НАТО във войната, поради тази причина е отменено и посещението на Макрон в Украйна. Разкритието е станало със съдействието на Залужни, канал France 24 показва и документи. Истина или фейк, все едно, показва нещо, за което бива да се помисли.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Курд Околянов

    6 3 Отговор
    Много боли да ти скъсат ластика. Пиша глупости и чакам операция. Извинете ме!
  • 125 Иво

    20 1 Отговор
    Няма народ ,няма територия ,а укритие фашисти фантазират !! Приключени сте фашистки изчадия !!
  • 126 Логика

    17 1 Отговор
    Значи ЕС яко ще загази.
  • 127 Събеседник

    20 1 Отговор
    Голяма статия ,голяма фантастика.
    О,крайна е била , и си е руска територия .
    Айде със здраве
  • 128 Е , е това е

    13 2 Отговор

    До коментар #59 от "ТаУмВзе":

    Запада да запада! Тъпата "зелена сделка" , в която няма нищо зелено! Ама Путин наистина е прост че ги спаси с тази война, просто трябваше да ги изчака да глътнат вода, която им беше стигнала до брадичката.
  • 129 Не позна

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тигре Тигре":

    Аз живея при твойта мама
  • 130 да да

    8 1 Отговор

    До коментар #120 от "РЕАЛИСТ":

    тоя курнаебан има още мерак ....Като не видял....
  • 131 скрита камера

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Вчера на летището са видали Последния софиянец да се целува
    с арабин.
  • 132 Задунаец

    5 9 Отговор
    Лъжите са основно средство в пропагандата! Някои поценяват силата на лъжите. Добър показател за възприемането на лъжите е отношението към истината. Например отговорът на въпроса : Русия нападна ли Украйна през Февруари 2022ра?
    Ще се изненадаме ли от отговорите?

    Коментиран от #135

  • 133 Перо

    13 1 Отговор
    Ционисткият режим в Киев не разбра ли, че победата над Русия е обречена от историята! Не разбирам защо измислената държава, погълна два пъти повече пари /при направеното ценообразуване/ на ЕС и САЩ от плана Маршал с нулев резултат, а Украйна не е член на НАТО и ЕС с договорни задължения към партньорите!
  • 134 Щерев

    11 1 Отговор
    ша спечели мъ друг път
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 На тоя нацистки боклук ще кажа

    10 1 Отговор
    Зеления наркоман,ти и тия около вас сте виновни за хилядите убити и осакатени!
  • 137 Ако Украйна спечели????

    11 1 Отговор
    Я пак???
  • 138 Не бе, не.

    10 1 Отговор
    Поредният квалифициран просяк. Тия всичките са се изпедепцали да свалят звезди от небето за да просят, навсякъде от всекиго и по всяко време.
  • 139 Хаха

    10 1 Отговор
    Кулеба фашиста тези приказки ги приказвай на джендърите в западна Европа.
    Кажи колко откраднахте и как загробихте поколения млади хора в Европа?
  • 140 Хомофил

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Мантрите на Зеленски дават резултат в обсебеното от фейсбук общество. Никой няма да ви "трие" и да ви превзема ако сами не го пожелаете. Най- изгодната позиция за Европа е неутралитет , ама не, тя е решила да унищожи Русия и да пороби Китай да им работи вечно без пари. Ама ще избягат половината китайци в Европа и даже турците ще станат там малцинство.
  • 141 Артилерист

    11 1 Отговор
    Този Кулеба говори не като малоумник, а като незрял юноша от агитка с просташки квалификации за другата агитка. Няма един смислен ред, освен обиди към Путин и Русия, заплахи към Европа за помощи, обещания, че укронацистите ще се бият, въпреки жертвите и прочие. Толкова вече изтъркани и втръснали глупости. Но те точно такива са избирани-нацисти, които повтарят едно и също независимо от променящата се обстановка. А тя е за укровермахта е почти кризисна. Бригадите, батальоните, ротите и взводовете са наполовина, че и по-малко. Няма попълнения. Войниците са преуморени, но няма кой да ги смени. За повечето офицери подчинените им казват, че проявявали "Жуковщина", тоест жертвали войниците в безсмислени месни щурмове. Атакувало се без арт. поддръжка и въздушно прикритие-абсолютно самоубийство, за да се натягат офицерите, че са "твърди"...
  • 142 Долу прокси войната в Украйна

    13 1 Отговор
    Точно обратното е,глупак такъв! Европа беше просперираща, когато ползваше евтин руски газ! Под давление на САЩ,нали е неин васал,тя влезе в прокси войната срещу Русия и от тогава Европата свърши! Карай с нейният просперитет!

    Коментиран от #148

  • 143 В.В.П.

    10 1 Отговор
    По тъпо от окропа няма ..Ахахах...Ако така и онова ..,Киеф искаше да се сбие с РОССИЯ.. Биий се гавню!!
  • 144 В.В.П.

    10 1 Отговор
    Биий се Окроп !!.и не мрънкай..Всички ви искат ликвидирани ,без руснаците ..
  • 145 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Бий се мъжката Кулебо..!!.Стига си мрънкал..!!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Ако

    7 0 Отговор
    Избият всичкиКозякПодлогиТук, като ЖалкатаМастияМария и ПродажнатаПачавраГанеф интернет ще е по-чист и истински.
  • 148 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #142 от "Долу прокси войната в Украйна":

    Избият всичкиКозякПодлогиТук, като ЖалкатаМастияМария и ПродажнатаПачавраГанеф интернет ще е по-чист и истински.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Кулебо,га бомбихте Донбас , не помисли ли че руските ще дойдат за рестото ..???.Или си мислеше че Путин ще си трае ,ще се свие ,и ще преглътне хапа....И федерацията ,също .Наивни окропи ..!!Ахахаха
  • 151 Народен съд

    10 0 Отговор
    За всички КозякПросяц и УркоФашисти!!!
  • 152 Хахаха

    9 0 Отговор
    Всички КозякПодлоги и МършатаКулежа ше ги ядат прасетата.
  • 153 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Животецз излиза от Окраина ...Много е гадно.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Ako ,вкараме в затвора ,ПП,,дб ,герб и ДПС ...България ще просперира ..Гаранция ..Без господар .като робовладелеца .Сащ .
  • 156 Уффф ..., Божкеее...!

    8 0 Отговор
    Ама тоя Кулеба май нещо много на сериозно се е взел...?!
  • 157 Чиста проба на ист!

    7 0 Отговор
    Горкият укро нацист кулеба, иска да се противопостави на смисленото интервю на Путин,без всякакви аргументи! Става за смях пред света с глупостите, които говори! Аз см европеец и не искам нацисти в Европа! Точка.
  • 158 777

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    То и Хитлер така е говорел, че ако спечели ще спаси света . Какво стана се знае вече навсякъде.
  • 159 дришлишльо

    8 0 Отговор
    Куебааар подготви си дървеният костюм.
  • 160 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Сега са в избори в РОССИЯ..след изборите ще натегнат гайките на окропите...Много рев и сополи ..
  • 161 В.В.П.

    8 0 Отговор
    За да блестят пред очите на янките ,със смелостта ...Окропите решиха да се сбият с Рф...Голяма грешка ..Ще ви мачка още 100 год .. РОССИЯ..Ахаха .
  • 162 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Янките си пият ракията ,пък хахлята мрат в калта..За Атлантизма ...За Джо цървула и Урсул фашиста..
  • 163 ДРУГА РЕАЛНОСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Реалност":

    Не съм фен на Путин и начинът на управление на Русия, но фактите са съвсем различни. Ръската икономика не само, че не пострада от санкциите ами и последната година бележи ръст и това не го казват от Кремъл, а всички международни финансови институции, които правят независими анализи. Лесно е да се открие в интернет стига човек да иска да чете непредубедено. Това показва само, че т.нар. Запад има абсолютно погрешна икономическа и военна политика в тази ситуация.
  • 164 НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ

    3 0 Отговор
    УКРАЙНА ЩЕ СИ ВЪРНЕ БОРЧОВЕТЕ
    АИ СТИГА БЕ
    И НЯМА ДА ХЛЕНЧИ ПОСТОЯННО ЗА ПАРИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
    И НЯМА ДА ПРОДАВА ГМО ЗЪРНО НА ДЪМПИНГ
    БРЯ БРЯ
  • 165 Ха - ха - ха

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Реалност":

    Заслужи си хонорара за днес като написа тоя пасквил и включи в него поне 10 опорки, спуснати от Галя от Посолството. Сега може да си сипеш една ракия, да примляскаш доволно и да гледаш спира на укрите.
  • 166 Вестникар

    1 0 Отговор
    Неколко стотици украинци ще излязат от войната пребогати и успешни.Включително и тези тук, наели къщи и апартаменти на европейски цени.Другите да вият към луната след 00 часа.
  • 167 ОКРАЙНА ШЕ СПИЧЕЛИ

    2 0 Отговор
    ГА МИ ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ - ДУМАШЕ РАДОЙ РАЛИН !
  • 168 ДМИТРО КУЛЕБА СИ ГО ТУРАМ НА ........

    1 0 Отговор
    И ПРАИМ ВЪРТОЛЕТ !
  • 169 Твк

    0 0 Отговор
    Кулеба,с какво се друса те бре хора!Що за глупости се публикуват не мога да разбера.