Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 18:53 2 622 36

Ядрено въоръжаване на Европа?

  • русия-
  • нато-
  • война-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин

Както и да се развие конвенционалната война между Русия и Украйна, НАТО е по-силен от всякога след края на Студената война

Ядрено въоръжаване на Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политиците и експертите по национална сигурност сега сериозно обсъждат възможната необходимост от европейско ядрено възпиране. Например бившият германски външен министър Йошка Фишер в интервю за седмичника Die Zeit през декември 2023 г. подкрепи идеята за европейско ядрено възпиране. Други поддръжници на европейски — или дори германски — ядрен арсенал са писали редовно за консервативните германски вестници, пишат за "Бюлетин на ядрените учени" Стивън Дж. Цимбала, професор по политически науки в Penn State University, Brandywine и Лорънс Дж. Корб, професор по сигурност в университета Джорджтаун, помощник-министър на отбраната на САЩ от 1981 г. до 1985 г., където е администрирал около 70% от бюджета за отбрана.

През 1975 г. правителството на Западна Германия заяви, че ратифицирането от него на присъединяването на Федералната република към Договора за неразпространение на ядрено оръжие няма да попречи на евентуално ядрено възпиране в рамките на Европейския съюз. Въпросът за европейското ядрено възпиране също се смесва със свързания въпрос за това каква роля, ако има такава, остава за така наречените "тактически" или нестратегически ядрени оръжия в НАТО.

Има няколко политически и военни аргумента в полза на това предложение. Но със сигурност има и основания за скептицизъм и загриженост, които, взети заедно, водят до заключението, че ядреното евровъзпиране продължава да бъде лоша идея.

Обосновка за евровъзпиране. Първата посочена причина за европейско ядрено възпиране е възможността един бъдещ президент на САЩ да не е толкова ангажиран с НАТО, колкото неговите или нейните предшественици. Това беше повод за безпокойство по време на администрацията на президента Доналд Тръмп, чието открито пренебрежение към европейските съюзници заради предполагаемия недостатъчен финансов принос за сигурността на съюза на НАТО предизвика тревоги от Брюксел до Вашингтон. Въпреки че действителната политика на Тръмп се оказа по-малко разрушителна от неговата подстрекателска реторика, евентуалното му завръщане в Белия дом през 2025 г. може да възобнови европейските съмнения относно ангажиментите на САЩ за сигурност. Тези съмнения могат да включват опасения относно ролята на американския ядрен чадър във възпиране на война в Европа.

Втората причина за подновения интерес към възможно европейско ядрено възпиране е войната в Украйна и повтарящите се заплахи от страна на руския президент Владимир Путин да се прибегне до първа употреба на ядрени оръжия, ако е необходимо, за да се защитят руските интереси на сигурността в този регион. Някои европейци, които се чувстват непосредствено застрашени от руската ядрена принуда или дори от възможността за руска конвенционална военна победа над Украйна, може да се усъмнят в ефикасността на ядрената гаранция на Америка в лицето на все по-уверената Русия, която хвърля по-голяма сянка върху сигурността на Изтока и страни от Централна Европа. Въпреки че Русия все още ще има сериозни шроблеми със съпротива в Украйна, дори след като отстрани правителството на Зеленски, европейската и американската солидарност за по-нататъшна съпротива срещу руската дипломатическа принуда, подкрепена от военна мощ, може да отслабне.

Трета причина може да бъде нарастващият национализъм в Европа и Съединените щати, обхващащ широката общественост, лидерските класи и заемащите политически длъжности. Опияняващият оптимизъм относно северноатлантическата общност за сигурност, който беляза Студената война и непосредствените последици от нея, сега е предизвикан от много страни. По-новите поколения избиратели показват скептицизъм относно ползите от транснационалната и трансатлантическа сигурност и икономическо сътрудничество. Налице е също нарастващото значение сред европейците и американците на политиката на идентичност, включително съмнения относно въздействието на чуждестранната миграция и така наречените тревоги за размиването на националния характер. Крайнодесните партии черпят все повече сила отчасти от избиратели, които се чувстват денационализирани от "чужди влияния" и "глобалистки програми".

Четвърто безпокойство сред някои поддръжници на европейското ядрено възпиране се крие в съмненията относно надеждността на ядрения чадър на САЩ за възпиране на войната в Европа. НАТО има само малък брой разположени ядрени оръжия на европейска земя в сравнение с големия инвентар на Русия от близо две хиляди по-малко стратегически или "тактически" ядрени оръжия. Русия може да бъде изкушена при песимистични условия на неприемлива загуба в конвенционалната война, както те решат да определят "неприемливо", да прекрачи ядрения праг по един от многото начини.

Русия би могла да нанесе демонстративен удар по цели с ядрено оръжие с ниска мощност, което би причинило малко незабавни щети в сравнение с по-големите оръжия, които са предварително поставени в нейния арсенал и са вдигнати в бойна готовност при криза. Или Русия може да използва тактическо ядрено оръжие срещу ключова военна цел на Украйна или НАТО, за да подготви бойното пространство за по-голяма война. Ще рискуват ли Съединените щати и НАТО да отговорят със собствени ядрени удари и по този начин да ескалират конфликта до по-голяма ядрена война, която може да унищожи голяма част от Европа и в крайна сметка САЩ? Някои военни експерти смятат, че Съединените щати нямат достатъчен брой ядрени оръжия с малък капацитет в арсенала си в сравнение с по-големите запаси на Русия и така биха загубили господството си в ескалацията в целия спектър от военни възможности, с изключение на неограничена ядрена война (с изпозлване на всички и всички видове ядрени оръжия).

Но повече оръжия не означава непременно по-добро възпиране. Възпирането остава центрирано в съзнанието на възпиращия, а не в този, който възпира. Отгатването на прага на конвенционално поражение, отвъд който Русия ще се почувства задължена да прибегне до първа употреба на ядрени оръжия, изисква събиране на разузнавателна информация в реално време, съчетано със зряла преценка за непосредствените приоритети и рискове на Русия.

Защо това е лоша идея. Въпреки тези основателни опасения относно ядрените рискове в Европа, не е ясно дали едно европейско ядрено възпиране - или напълно отделено от американския си чадър, или по някакъв начин съгласувано с него за политически цели - би повишило доверието във възпирането или стабилността при ядрена криза. Всъщност, най-малко поради четири причини, обратният резултат е по-вероятен.

Първо, основателната загриженост не трябва да отстъпва място на преувеличените страхове от изоставяне на НАТО или САЩ от политическия им ангажимент за възпиране на войната в Европа или нейната защита, ако е необходимо. Някой може да възрази, че НАТО е по-вероятно да се разклати пред лицето на руските сплашвания, когато НАТО е зает с ангажименти "извън зоната" в Близкия изток и Южна Азия. От 2014 г. обаче, когато Русия анексира Крим с преврат, който хвана Запада заспал, НАТО стана свидетел на ренесанс на осъзнаването на първоначалната си мисия да гарантира мира в Европа. Войната на Русия срещу Украйна допълнително подтикна НАТО към единна политическа и военна позиция.

Както и да се развие конвенционалната война между Русия и Украйна, НАТО е по-силен от всякога след края на Студената война. Присъединяването на Финландия и предстоящото присъединяване на Швеция към членството в НАТО представляват геостратегическо фиаско за Русия - и резултат, който Путин и неговите съветници със сигурност не са очаквали. Никой и никога не трябва да се съмнява в ядрената гаранция на НАТО, подкрепена от ядрения чадър на Съединените щати. Ескалацията е двупосочна улица: Русия се страхува толкова от НАТО, колкото и европейските страни от Русия, че първата употреба на ядрено оръжие може да доведе до процес, който излиза от контрола на политическите лидери, които си играят на ядрена принудителна дипломация при безпрецедентни условия на стрес и несигурност.

Второто предизвикателство за европейското ядрено възпиране се крие в неговата организация и оперативна форма, включително веригата на командване над (вероятно) многонационални ядрени сили. Нещо подобно беше направено през 60-те години на миналия век, когато няколко военни плановици и политици представиха предложение за многостранни сили, смесващи персонал и оръжия, включително ядрени бойни глави, от няколко европейски сили. Проблемите на авторитетния политически контрол и оперативното управление в такава сила скоро станаха очевидни и се оказаха твърде предизвикателни.

Дори без изрично многонационални сили, транснационалното европейско ядрено възпиране създава проблеми на политическото сътрудничество и военно-оперативното командване. Някой може да предложи Обединеното кралство и Франция, понастоящем единствените две държави с ядрени оръжия сред европейските страни от НАТО, да преминат към съвместни операции по отношение на някои добре дефинирани непредвидени и извънредни ситуации. И все пак техните системи за политическо и военно командване и контрол все пак ще трябва да останат отделни от съображения за национален суверенитет и военна ефективност. Освен това, тъй като Обединеното кралство вече не е в Европейския съюз, "Евровъзпирането" няма да бъде под политическия надзор на институциите на ЕС и следователно да бъде сведено до двустранно сътрудничество. Друг проблем е, че европейските ядрени сили имат много различни системи за доставка на ядрени оръжия: Обединеното кралство разполага с флотилия от подводници с балистични ракети, докато Франция също разполага с наземни и базирани на борда на кораби системи за доставка по въздух.

Третият отговор на идеята за европейско ядрено възпиране е, че то може да стимулира разпространението на ядрени оръжия и в крайна сметка да доведе до повече държави с ядрени оръжия, както в Европа, така и извън нея. Разчитането на ядрената гаранция на САЩ помогна да се предотврати разпространението на ядрени оръжия не само в Европа, но и в Азия по отношение на Южна Корея и Япония. Ако сега държавите започнат да се съмняват в надеждността на ядреното възпиране на САЩ и веднага се почувстват застрашени от нарастващите възможности на враждебните съседи, техните лидери и обществеността може да се обърнат към свои национални ядрени сили като гарант срещу агресия или ядрена принуда.

Това може да е изкушаващо, тъй като въз основа на исторически доказателства дори малък брой ядрени оръжия могат да възпират противниците, които иначе биха могли да обмислят конвенционална война срещу държава. Ако Северна Корея продължи да заплашва Южна Корея с военни заплахи, включително ядрени, Южна Корея може да промени предишната си незаинтересованост към собствени ядрени сили. Япония също, ако се почувства застрашена от надигащ се Китай, може неохотно да се заинтересува повече от малка, но оцеляваща сила от ядрени ракети с морско базиране.

Четвърто, аргументът, че ядрените сили на САЩ не са достатъчно гъвкави за възпиране или реагиране на ядрена принуда или ядрена първа употреба, заслужава по-задълбочено разглеждане. Бойните командири на Съединените щати, които управляват обединените и специфични командвания по време на война, също са отговорни за планирането срещу редица заплахи в спектъра на конвенционалната война и ядреното възпиране. Гъвкавостта и множеството опции са вградени в тези планове за всяко предизвикателство, вариращо от неконвенционални войни и принудителна дипломация до ограничена или широкомащабна конвенционална война до, ако е необходимо, ядрена принуда или отмъщение. Плановете се изчистват многократно и се тестват в почти реалистични упражнения.

В днешния свят на високотехнологична конкуренция между големите сили, нито Съединените щати, нито която и да е друга амбициозна армия могат да си позволят да почиват на остарели планове, остаряла технология или розови предположения за вероятността от войни. Изненадите са неизбежни: подготовката и ловкостта са отличителните белези на превъзходното военно представяне. Както е казал Дуайт Айзенхауер: "Плановете са безполезни, но планирането е всичко."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 петък е теглим калема

    19 21 Отговор
    Общите загуби на въоръжените сили на Украйна за седмицата във всички направления: по отношение на личния състав - 5550 убити и ранени; 20 танка, 77 леки бронирани машини, включително бронирани машини, БМП-БМП; 49 полеви артилерийски оръдия. Въздушно-космическите сили и противовъздушната отбрана свалиха самолет МиГ-29 и хеликоптер Ми-24 на ВВС на въоръжените сили на Украйна, както и 405 дрона през седмицата. В рамките на една седмица се предадоха 35 украински военнослужещи.
  • 3 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Най добрата идейка е да се взриви планетката на Улавите от Улавите! Всичко е точно и нищо не е ясно.
  • 4 КОТарАК

    24 18 Отговор
    Пугин го каза:
    При една ядрена война
    ние ще отидем в Рая
    а другите просто ще се изпърят.
    А на практика на Берлин ще му остават 200 секунди, а на Париж оня град около вмирисаната Темза около 210 секунди

    Коментиран от #6, #18, #20, #28, #31

  • 5 Русия

    6 5 Отговор
    Как руската детска градина стана казарма !

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тихичко моме, тихичко

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Льльо":

    Кво си се разцвNлNла ?!

    Коментиран от #11

  • 8 От умрел писмо

    13 2 Отговор
    Охх нее, ще гърмят с ядрено оръжие арабухите и козарчеетата които ги налазиха.А може и франсетата да ни хвърлят една бомба ако не прибрем и техния бохлук.
  • 9 Търновец

    12 5 Отговор
    Обединена Европа отдавна трябваше да има своя конституция със споменаване на Християнските основи но се намесиха глобалисти от САЩ и Британия. А след това щяха да дойдат и обединено командване и обща атомна бомба. Сега има програми за шесто поколение бойни самолети и нов боен танк и вместо да налива десетки милиарди за Украйна можеше просто да заздравим нашите граници, а сега Турско Еврейските партии блокират средства за надеждна ограда по външните граници. САЩ отдавна замразиха нови технологии за военна употреба, а е армията там ходят малцинства с ниско образование.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Льльо

    9 14 Отговор

    До коментар #7 от "Тихичко моме, тихичко":

    Никой не циври(ако това си написал). Просто такива предатели и родоотстъпници не трябва да сте в България. Агенти на посолството /руското/. Кога ще ви преведат заплатите за пропагандата, която пишете? Също, много ми хареса колко неграмотно си опитал да напишеш нещо, да се направиш на умен, но не ти се получи.

    Коментиран от #16

  • 12 Истината

    15 10 Отговор
    Ако Украйна не беше направила глупавата грешка да повярва, че Русия ще гарантира териториалната и цялост срещу отказа и от статуса на ядрено държава днес нямаше да има война и стотици хиляди хора нямаше да бъдат мъртви.
  • 13 Хасан Хаспела

    14 3 Отговор
    В Рамщайн е прието решение за разполагане на тактически ядрени оръжия на териториите на всички страни членки на НАТО, включително и България. За начало това ще са бомби Б-61, които могат да се носят от всички бойни самолети на алианса, като на по-късен етап американците ще разположат и крилати ракети с ядрени бойни глави. Българските Ф-16, ще са носители на ядрено оръжие, което обаче ще остане под американски контрол.
  • 14 С Авдеевка ко

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Юлия Навалная съпруга на Алексей":

    Стана?😉🇷🇺
  • 15 Що не вървиш

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Льльо":

    Да се пляскаш?

    Коментиран от #22

  • 16 Аре изчезвай

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "Льльо":

    За краваристан, бе центаджия продажен!

    Коментиран от #19, #27

  • 17 КрайноВреме

    3 3 Отговор
    Най-после се сетиха! Крайно време беше!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Парак

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Аре изчезвай":

    Аз съм кравар! Ела ми бе гризач. Този път до 9 коляно комунягите!!!

    Коментиран от #25

  • 20 Хохо Бохо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ти първи ще отидеш в Рая...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Льльо

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Що не вървиш":

    Пляскай се в Русия, предател. Ако искам мога и на живо да те плесна, но не ми се ходи в ареста особено. Стой си във вмирисаната ,разпадаща се панелка и си спомняй за онези времена, когато ти е ставало.
  • 23 О,чуден

    4 4 Отговор
    Е как така бе?! В дивия Запад всички са въоръжени и се гърмят помежду си и лошо няма щом са избрали да живеят там. Ама ако мислите че ще стреснете някой притежаващ арсенал достатъчен да взриви 100 пъти Земята с някакво оръжие , много сте в грешка! Само ще на пълните гушите на и без това преялите хазартни...
  • 24 Мдааа

    8 4 Отговор
    За жалост е факт. Русия и Китай се въоръжават до зъби. Картофки нет, гранати ест. Европа не го е искала. Ако беше така, щеше да се въоръжи. Дори и САЩ са назад. Виждам, че комунягите мечтаят отново да бесят и колят. Или Европа ще оцелее като си направи армия. Или комунягите пак ще колят и бесят както турчин не ни е клал. Гео Милев!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гертруд

    4 5 Отговор
    Европа е сривана до основи от американци, германци и англичани. Така както вървят нещата и Русия ще се разпише. Без проблем ще отбележи хеттрик.
  • 27 Льльо

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Аре изчезвай":

    Аз съм българин и се кланя на българското знаме. Предател. Не американско, не руско. Необразновани като вас си нямат и на представа колко престъпления срещу България е извършила Русия. И не само към България. Няма тяхна съседна страна, която да не си е патила,че са съседи и включително в момента. АМА ТО САЩ ВИЖ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ИЗБУВАТ ХОРА. Да, така е ,копейка. Но в Америка на улицата в Ню Йорк излязоха над 1 милион граждани и казаха "не" СРЕЩУ войната в Ирак. В Русия какво? Хахах 20 години затвор. Ненормалитети.

    Коментиран от #33

  • 28 Госъ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Това със секундите е само на анимацията …
  • 29 няма лошо

    1 3 Отговор
    Ако Европа се снабди със собствено ядрено оръжие от САЩ /няма от кой друг/. Няма лошо и Иран и даже Хизбула да се снабдят с такова от РФ, разбира се. Това ще укрепи мира, както го закрепва войната до победа в Украйна.

    Коментиран от #32

  • 30 гостгост

    3 1 Отговор
    Русия ще запали света....Няма толкова вредна държава за човечеството.Всичкото зло идва от тях
  • 31 русия ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Звучат типично като терористите от Ислямска Държава.То разлика между тях няма,все пак и русия е обявена от света за държава терорист,всичките боици на ислямска държава са руснаци,а и на всичкото отгоре русия вече е една мюсюлманска държава! При една ядрена война русия буквално изчезва от картата на мига и отива в АДА !
  • 32 да си знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "няма лошо":

    Ти си най-npocтото парче което съществува.
  • 33 янки фокстрот сатана

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Льльо":

    В Ню Йорк излязоха 200 хил. човека и войната продължи още 8 години, след това.
  • 34 Българин

    1 1 Отговор
    Подкрепям разполагането на повече НАТОвски бази и ядрени оръжия в Европа. Това ще накара рашистите в Кремъл да прекарат остатъка от жалкия си живот в бункер.
  • 35 М Мислещ

    1 0 Отговор
    През 19сти век. Европа е на върха на света. През 20сти век следват две братоубийствена войни. Сега я бутат към ядрената пропаст. Дай Боже да се намерят мъдри политици да спасят Стария континент!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.