Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 13:00 1 495 48

Проф. Пламен Павлов: Най-добрият ни българин Васил Левски...

  • васил левски-
  • апостол на свободата-
  • освобождение-
  • българия-
  • османска империя

Васил Левски осъществява радикалната идея за изграждането на масова революционна организация с център в самата България

Проф. Пламен Павлов: Най-добрият ни българин Васил Левски... - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В навечерието на поредната годишнина от мъченическата гибел на Васил Левски (6/18 юли 1840 - 6/18 февруари 1873 г.) отново ще отдадем почит на човека, наричан от своите съратници „... най-добрия ни българин“... В „сленга“ на Възраждането това значи „най-големия“, „най-заслужилия“, „истинския български патриот“! В многовековната ни история е изграден впечатляващ пантеон от държавници, духовни водачи, военачалници, революционери, поети, писатели, художници, музиканти, стопански дейци, спортисти... И все пак, „личност номер 1“ категорично е Васил Левски - олицетворението на българската воля за свобода, демокрация, национално обединение и държавен просперитет. По неповторим начин Левски обединява вярата на християнския монах с мисленето на модерния човек, военната строгост на офицера с толерантността на възрожденския учител, идеализма на революционния проповедник с прагматизма на политическия водач...

През последните години във все повече наши градове паметта на Апостола се отбелязва на 18-и, а не на 19 февруари. Време да сложим край на една куриозна грешка от 50-те години на ХХ век, която продължава да е „бетонирана“ в главите на всевъзможни административни фактори, а оттам и в общественото съзнание... Датата 6-и плюс дванадесетте дни, прибавяни за дати от XIX в. за т. нар. нов стил, е 18 февруари. Принципът за приоритета на автентичните документи е решаващ и за рождената година на Левски. Според откритите от д-р Григор Бойков османо-турски регистри Васил, синът на Иван Кунчев, е роден не през 1837-а, както „си спомнят“ негови роднини десетилетия по-късно, а през 1840 г. Този категоричен факт е разясняван неведнъж от проф. Пламен Митев и други колеги, вкл. и от мен. Не става дума за „спор между историци“, а за документирани факти, така че корекцията е задължителна.

Да се върнем към личността и делата на Левски. Не някой друг, а именно той формулира и осъществява радикалната идея за изграждането на масова вътрешна революционна организация „в Българско“ и за „революция на място“. Левски по-ясно от всички осъзнава истината, че комитетите не трябва да бъдат „революционни кръжоци“ за пропаганда и подпомагане на чети, идващи от Румъния или Сърбия, а живата тъкан на революцията. С поетичната си интуиция Иван Вазов вярно е доловил политическата философия на Левски - в освободителната борба да бъдат впрегнати силите на цялото общество: „... всяка възраст, класа, пол, занятие...“, „... богатий с парите, учений с умът...“ В организацията, изградена само за около две години, въпреки репресивната мощ на османска Турция, на преден план са средната класа и интелигенцията - търговци, предприемачи, занаятчии, учители, свещеници, представители на модерните за епохата професии (лекари, аптекари, телеграфисти, жп служители, фотографи, книжари и др.). От юношеските си години, когато като помощник на вуйчо си архимандрит Василий обикаля градове и села, будният младеж получава непосредствени впечатления от живота на най-широките обществени слоеве. Наред с вродения и развит през годините интелект това дава на Апостола решително предимство пред „старите войводи“ и „кабинетните революционери“. Да не забравяме и неговата свръхчувствителност към всяка несправедливост! Левски е солидарен с несгодите на „милия си български род“, но и с онези на обикновените мюсюлмани, на страдащите от деспотичния режим в Руската империя, на всеки ближен, независимо от вяра и народност. По-подробно на тези и други въпроси се спираме в книгите „Левски - другото име на Свободата“ (2017, второ издание - 2018 г.) и „Алманах. Васил Левски - стратег и творец на революцията (2023 г.).

Левски посвещава живота си на високата цел за освобождението на „Отечеството Българско“ (Мизия, Тракия и Македония) и преодоляване на вековното изоставане спрямо свободните европейски държави. И все пак, той не е заслепен от гръмките либерални послания и е непримирим към разминаването между думи и дела. В негови изказвания могат да бъдат открити виждания за стопански протекционизъм, приложени в свободна България от по-младия му последовател Стефан Стамболов. Много е писано за идеологическия профил на Левски - православен монах, същевременно строг военен ръководител, но и демократ, дори републиканец! Последното през XIX в. е необичайно за Европа, да не говорим за поробена България... Васил Левски успява да съчетае традиционните български и християнски ценности с модерните европейски идеи по естествен и „неконфликтен“ начин. За негови идейни „учители“ са сочени Иван Касабов и Любен Каравелов, контактите с които несъмнено спомагат за политическото израстване на Дякона. Не трябва да се забравя обаче, че Левски получава уроци по свободолюбие и хуманизъм още в родното Карлово, от своите учители в Стара Загора, от „невъзможния“ по своята ерудиция и отдаденост на каузата Раковски. Идеите за „свобода, равенство, братство“ са кредо за знаковите личности на тогавашното българското общество.

През годините политическите възгледи на Левски се превръщат в основа за спекулации, използвани са за политическа употреба - и от „леви“, и от „десни“,- което продължава и до днес... Привързаността на Апостола към „вишегласието“ (демокрацията) и „народното управление“ (републиката) не трябва да бъдат възприемани като безкритично копиране на тогавашните европейски идеи. Постановката за „чиста република“ е повлияна и от изконната християнска традиция, залегнала дълбоко в душата на Дякона. Той убеждава посветените в народното дело, че „... няма да бъде така в Българско...“, че свободната българска държава ще се управлява според справедливи и „свети закони“. Законът и справедливостта трябва да стоят над всичко! И това ще направи възможно братското съжителство с мюсюлмани, евреи и други етнокултурни групи. Новата българска държава трябва да бъде изградена като „... храм на правата свобода...“ - красива мечта, ако не и утопия, към която уж се стремим и днес, но допускаме да бъде тъпкана от стари и нови политически спекуланти. А именно делата на Левски и неговите съратници са най-верния ориентир за посвещаване на една кауза, за самодисциплина и лична отговорност.
Българският Апостол на Свободата е личност със световни измерения - и в това няма абсолютно никакво преувеличение. Такова е мнението и на чуждите изследователи, докосвали се до неговия живот, идеи и дела. В мисълта на Левски са споени присъщата за един вярващ човек и монах християнска и библейска мъдрост с вярата в съзидателната сила на човека: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме...“ Да не забравяме и казаното от Левски, което звучи и ще звучи винаги актуално - народът ни „... се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи...“

Христо Ботев възпява Левски като най-свидния, „един син“ на България... За Вазов подвигът му се равнява с саможертвата на Спасителя, неговият съратник Данаил Попов пише, че нацията губи „... най-добрият ни българин...“ През 1874 г., година след гибелта на Апостола, комитетът в Русе заявява: „Нашият усилен труд малко полза ще принесе, защото го няма основателят (Левски), а втори на неговото място не можем да намерим...“ Да припомним и онова, което разказва поп Минчо Кънчев за планираното освобождаване на Левски, когато, както се е вярвало през февруарските дни на 1873 г., бъде откаран с железницата в турската столица Цариград. Съзаклятниците от Стара Загора и няколко комитета в Тракия, готвещи се за акцията, водят следния разговор:

„Питам юнаците: „Като ще отървем Левски, сетне за вази как мислите?“ Отговорът на един от комитетските дейци е достатъчно красноречив: „Да отървем Левски, че ний и в Марица да се издавим, за нази е нищо. Само да освободим Левски - защото нямаме втори Левски на света!“

Истина, която е в сила и днес.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 писна ми

    18 4 Отговор
    Престанете да използвате името на най-великият българин за ПР.

    Коментиран от #11, #38

  • 4 ........

    18 2 Отговор
    Фурнаджийските лопати могат да си направят един паметник на Иван Фурнаджиев,който е бил платен свидетел на делото срещу Левски.Сега същите фурнаджийски лопати щели да махат Деня на Будителите,за да заспи народа и да го предадат в робство.
    Поклон пред смелостта на Левски,който никога няма да забравим!
  • 5 Нали се сещате

    10 2 Отговор
    Че вие сте нид0разумение и временно явление в колонията и можете само да триете коментари, но Левски не може да бъде изтрит от паметта на българина.
  • 6 редник

    10 1 Отговор
    /Новата българска държава трябва да бъде изградена като „... храм на правата свобода...“ - красива мечта, ако не и утопия, към която уж се стремим и днес, но допускаме да бъде тъпкана от стари и нови политически спекуланти. /

    Мда-а, 150 години не стигнаха да изпълним мечтата на Апостола!

    Натрапва се въпросът - достойни ли сме?
  • 7 Българин

    14 9 Отговор
    Докато истинските ни Възрожденци, начело с Васил Левски казват Никога под миризливия казашки ботуш, фалшивите възрожденци искат да ни вкарат под този ботуш

    Коментиран от #14, #27

  • 8 Факт

    5 10 Отговор
    Исуус Христос и Левски - умряха.Кочината потъва под Западния гнет !

    Коментиран от #39

  • 9 Катя

    7 7 Отговор
    "...Там близо,край град София,стои-аз видях черно бесило и твой,един син БЪЛГАРИЙО виси на него със страшна сила..."151 години без НЕГО!

    Помислете!...Ако Левски се завърне само за момент в нашия свят,и има възможност да остане,дали ще го направи или обиден,отчаян и разочарован ще пожелае да си отиде чрез същата смърт.Размислете,българи,дали сме наистина"Чиста и свята република"в която хората без разлика от народност,вяра и произход живеят като братя.За султана от Вашингтон и каймакамина от Брюксел трябва да си се погрижим ние,Левски е изпълнил своя дълг.Не е нужно нито той,нито Матей миткалото,нито който и да е друг да мразува по друмищата и скита из села и паланки за да ви "святка бушоните",имате достъп до интернет, информирайте се,разсъждавайте и се събудите! “

    Коментиран от #12

  • 10 реру

    24 3 Отговор
    Не трябва да се забравят и думите на Васил Левски:

    "Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили."

    Коментиран от #17

  • 11 Бегай !

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "писна ми":

    Най-велик кой ? От Цар Симеон по -велик няма !
  • 12 Некой си

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Катя":

    А,ти се замисли защо Ботев го пише това години след смъртта на Апостола.
  • 13 Само да напомня

    4 4 Отговор
    Прекаленият светец и Богу не е драг.
  • 14 уйко калеко

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Какво ли биха казали тези ВЪЗРОЖДЕНЦИ за лъснатият ботуш на ФЕРДИНАНД.?
  • 15 Последния Софиянец

    13 5 Отговор
    А ние сме издигнали паметници,кръстили сме улици и булеварди на истинския убиец на Апостола на свободата, няма по голямо зло от комунизма
  • 16 Ами да

    11 0 Отговор
    Българските политици нямат морално право да говорят за Левски!
  • 17 Чакай сега

    5 15 Отговор

    До коментар #10 от "реру":

    Значи НЕ сме били равни с другите европейски народи !?
    Били сме под робство и не сме били равни с тях, или сме "съжителствали", както днес ни учат евроатлантиците и сме били равни с другите европейски народи.
    Кое е вярно?

    Коментиран от #25

  • 18 ами

    9 2 Отговор
    Без значение кога точно се е родил Апостола и кога е обесен е извадил големия късмет да си отиде от тоя свят преди Освобождението. С много голяма вероятност след Освобождението е щял да бъде хвърлен в някой затвор, където да изгние мърцина. Знаем съдбата на един друг велик българин - Капитан Петко Войвода...Надали Левски би приел хилядите пръкнали се след 1878 г. активни борци против турското робство, зейнали усти за поборнически пенсии и привилегии. Надали би търпял и "великия" поборник диктатора Стамболов. Така че сме извадили късмет днес да славим Левски само защото той не е извадил късмета да доживее Свободата.
  • 19 12340

    1 2 Отговор
    И за какво се е борил?
    ... Да стане "професор" в НБУ и да пренаписва историята?
  • 20 BънCataНАТОиKoзяцитe

    7 5 Отговор
    Потом.ците на тези, които предадоха, осъдиха и обесиха Апостола, а след Освобождението и паметник му издигнаха, вече 33г. без.чинстват, крадат и дерат народа, както османлия не го е драл, пълзят към Козяk и продават Poдината на анг.ло- краварските си господари
  • 21 Търновец

    3 2 Отговор
    Поклон пред Дякона и другите Българи дали живота си за България, сега такива хора няма. А първите младежки спортни дружества официално регистрирани и трениращи борба всъщност да тренирали стрелба в подготовка за народно въстание, и тези младежи са възпитава и в патриотизъм и дисциплина. А след Освобождението най велик Българин е но Стефан Стамболов. Сега ние нямаме такива хора, сегашните са лоши и по лоши.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А де

    8 4 Отговор
    Левски е каран за София , през половин България с волска каруца , и две заптиета . Тогава пътищата са били през гъсти гори , и балкани . Питам , две години изграждане на комитети . съзаклятници от всички слоеве на обществото , и готовност за всеобща революция , според многоуважаемият проф. Павлов . А не можаха да се намерят двама с две пушки да пукнат по заптиетата , и да освободят Левски .

    Коментиран от #35

  • 25 реру

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Чакай сега":

    "Значи НЕ сме били равни с другите европейски народи !?..."


    Когато си равен /дори при онези обстоятелтва будните българи са предпочитали да учат в цивилизования запад, а не на изток/ трябва да поддържаш това равенство със собствени "задружни сили". При нас обаче в един момент стана точно обратното - под давление на Коминтерна и Кремъл някои загърбиха това равенство предпочетоха и ни поведоха по пътя и акъла на варварския болшевизъм... и все още си патим от това...
  • 26 Павел

    5 6 Отговор
    И защо ме изтрихте, защото изказвам лично мнение??

    Ботев , според мен е може би най-безспорната и най-чистата фигура от това време, той е бил истински самоотвержен патриот, Левски се идеализира прекалено много , докато има и много противоречиви негови действия. Цялата история около него макар и голяма част документирана на моменти е доста мътна и забулена - Белград, Букурещ , Цариград , доста свободно се е движил навсякъде по балканите въпреки , че е участвал както и в сръбската съпротива така и в български съпротивителни чети.

    Коментиран от #29

  • 27 Без идеи?

    8 18 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Русия е най-добрият и единствен добродетел и доброжелател на България през последните 150 години (с редки изключения).
    1. Освободи ни от тежкото турско робство. Без нея щяхме да говорим турски, както бившите българи от Одрин.
    2. През 1908 г. осигури De Jure признаването от Турция независимостта на България. Русия заплати/опрости на Турция милиони златни франкове.
    3. Русия защити, по време на разговори с Рузвелт и Чърчил, отнемането на Родопите ни от Гърция и югоизточна България от турците
    2. През 1908 г. осигури De Jure признаването от Турция независимостта на България. Русия заплати/опрости на Турция милиони златни франкове.
    3. Русия защити, по време на разговори с Рузвелт и Чърчил, отнемането на Родопите ни от Гърция и югоизточна България от турците
    4. Осигури разширяване на територията на България със Южна Добруджа — България бе единствената страна, загубила войната, с такава привилегия.

    Коментиран от #33, #40, #45, #46

  • 28 Механик

    8 7 Отговор
    Не четох статията, понеже съм убеден, че не е това което трябва, но все пак се сетихте да сложите нещо и за Левски днеска.
    Щото до момента нямаше нищо, а в момента от първа страница гордо ме гледа лицето Тодор Тагарев, който дори не е българин!
  • 29 Лоши спонсори

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Павел":

    С масонски пари е правил обиколките, масони го предадоха и убиха, масони му направиха капище в центъра на София.
  • 30 Мехмед

    2 5 Отговор
    Стига с тоя левски! Тоя е бил най-обикновен престъпник, крадец, бандит, убиец и терорист.

    Коментиран от #31

  • 31 Ал палто и бегом

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мехмед":

    в Анадола, серсем!

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 глупости

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "Без идеи?":

    И в кой руски роман чете всичко това?.... Къде беше Русия цели 500 години? За Добруджата също не е вярно,за Родопите също, защото единствен американския президент се застъпва за България. Русия винаги е давала предимство на Сърбия и Гърция . Жалко, че заблуждавате българите, пишейки лъжи,но не сме в комунистическа диктатура, всеки един може да намери достоверна информация сега

    Коментиран от #37, #41, #42

  • 34 Мехмед

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ал палто и бегом":

    Тебе ли ще питам къде да стоя бе ганчо? Времената на НРБ умряха. Ай сега дърпай сополя!
  • 35 Ганьо

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "А де":

    Той султана е казал, такъв човек на много рядко се ражда и праща 2 мърляча заптиета уж да го пазят по пътя за да го освободят. Но нашите са го пазели редом със заптиетата през цялото време да не избяга...сега е малко по-зле, но Ганев си е род, никога народ...

    Коментиран от #36

  • 36 ганчо потуранчо

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ганьо":

    Единствено в казана с българи в ада няма кой да ги пази да не избягат, защото един като тръгне да излиза от казана, другите го дърпат обратно
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "писна ми":

    Велик колко да е велик един терорист:)

    Коментиран от #43

  • 39 фактчекър

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Кочина е ПТМ, а прасето си ти.
  • 40 лъжец

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Без идеи?":

    Българите се бият храбро срещу руснаците за Добруджа, руската армия, която идва да помага на румънците срещу България
  • 41 уйко калеко

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "глупости":

    Не знам ти кой роман си чел,но исторически погледнато когато БЪЛГАРИЯ Е БИЛА СРЕЩУ РУСИЯ ВИНАГИ Е ГУБИЛА.Особено с разпалването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА и в крайна сметка по време на ПСВ КОГАТО ОКОНЧАТЕЛНО И БЕЗВЪЗВРАТНО СЕ СБОГУВАМЕ С МЕЧТАТА БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС ДА ЖИВЕЕ В ЕДНА ДЪРЖАВА.
  • 42 Важно

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "глупости":

    Русия е водела не една сТурция за защита на православни народи БГ, Армения, Грузия. Иначе тези държави не биха съществували.
    На срещите с Рузвелт, Чърчил , Сталин поддържал българите по въпросите за Добруджа и Родопите.

    Това, че е предпочитал Сърбия, не значи, че не е защитавал БГ по най-важни въпроси.

    Комунистическата диктаура отдавна изчезна, сега трябва да се борим срещу либералистичата. Още живееш в миналия век.
  • 43 Що бе

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Реалист":

    българина не може ли да бъде терорист?
    турчина който нахълта в БГ коли и беси къв е ??
    филантроп!?
  • 44 България мрази русия

    4 2 Отговор
    Националният герой на България обесен благодарение на руснаците...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Като видя

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "гостгост":

    в коментар за Историята, която е наука думичката "щеше, ако, обаче..." и подминавам с 200 - тотална пошлост

    Коментиран от #48

  • 48 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Като видя":

    Не си интересен.Пошла работа си.