Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 21:01 1 363 35

Руската опозиция току-що загуби най-ярката си звезда. Какво следва?

  • русия-
  • алексей навални-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • новичок

Ще бъде невероятно трудно, но руските политици в изгнание казват, че са решени надеждата за демокрация в тяхната страна да не умре заедно с Алексей Навални

Руската опозиция току-що загуби най-ярката си звезда. Какво следва? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алексей Навални беше запитан преди четири години какво би казал на руснаците, ако бъде убит, защото се е противопоставил на Владимир Путин.

„Не ви е позволено да се предавате“, отговори той пред екипа, заснемащ документален филм за него. „Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни и трябва да използваме тази сила.“

Руската служба за изпълнение на наказанията обяви в петък, че Навални е починал в арктическа наказателна колония, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения за екстремизъм. Смъртта му предизвика обвинения от цял свят, че е бил убит.

Политически критици на Кремъл, шпиони, обърнали се срещу властта и разследващи журналисти бяха убити или нападнати по различни начини.

Руската опозиция загуби най-ярката си звезда с внезапната смърт на Навални в затворническа колония. Сега въпросът за всички е: Какво трябва да се направи оттук нататък?

Повечето руски опозиционери или са мъртви, или разпръснати по света в изгнание, или са в затвор в родината си. Оставащите опозиционни групи и ключови политически фигури имат различно виждане за това каква трябва да стане Русия и кой трябва да я ръководи. Няма дори антивоенен кандидат на изборите, който да окаже поне привидна съпротива на преизбирането на Путин за шести мандат следващия месец.

С елиминирането на Навални от картината, мнозина се чудят дали това е краят на политическото дисидентство в Русия.

„Алексей Навални беше много ярък и харизматичен лидер. Той имаше таланта да възпламени хората, да ги убеди в нуждата от промяна“, каза Михаил Ходорковски, бивш магнат, който прекара десетилетие в затвор в Русия по обвинения, широко възприемани като политическо отмъщение за противопоставяне на управлението на Путин в началото на века.

“Това е много тежка загуба за руската опозиция”, каза той пред Асошиейтед прес след смъртта на Навални.

Греъм Робъртсън, преподавател по политически науки в Университета на Северна Каролина и автор на книга за Путин и съвременните руски политици, каза, че най-големият проблем пред руската опозиция „е, че е била неспособна да се измъкне от малките либерални кръгове и да привлече подкрепа от по-широк кръг от обществото.“

Ходорковски, който живее в Лондон, е един от няколкото руски опозиционни политици, опитващи се да изградят коалиция с антивоенните групи от обикновени хора по целия свят и руски опозиционери в изгнание. Сред тях са легендарният шахматист Гари Каспаров, бившият руски премиер Михаил Касянов и Владимир Кара-Мурза младши, който в момента излежава 25-годишна присъда за измяна заради критики на войната, която Русия води в Украйна.

Но екипът на Навални и Фондацията за борба с корупцията, която той основа, не са част от нея.

„Ние постоянно разговаряме с момчетата от Фондацията за борба с корупцията… че ще бъде страхотно, ако всички се срещнем не само пред телевизионните камери, но да седнем заедно на една маса“, каза Ходорковски в друго интервю преди смъртта на Навални, като напомни за телевизионния дебат през януари по независимия руски телевизионен канал „Дожд“.

Докато Навални беше първият лидер, изградил национална руска опозиция, други опозиционни фракции не харесваха него или организацията му.

Преди смъртта му, в социалните медии бяха изразени публични и горещи разногласия между членовете на неговия екип и други политици за това как те ще се противопоставят на Путин на предстоящите избори през март.

Междувременно руският лидер продължава да консолидира своята хватка върху властта, налагайки строги мерки на дисидентите в страната, вкарвайки в затвора критиците на войната в Украйна и заглушавайки независимите медии.

Споровете между опозицията „не помагат“, каза Найджъл Гулд-Дейвис, бивш британски посланик в Беларус и старши сътрудник за Русия и Евразия към Международния институт за стратегически науки в Лондон. Но той задава въпроса дори ако опозицията беше обединена „като се имат предвид инструментите за принуда, репресия и сплашване, с които разполага руската държава, каква разлика би правило това поне в краткосрочен план?”

Путин гледа към нов поне шестгодишен мандат в Кремъл, което означава, че той може да управлява ефективно Русия в продължение на почти три десетилетия.

Останалите руски опозиционни лидери и активисти, които са основно извън страната, сега се опитват да решат как да увеличат ефективно предизвикателството пред Кремъл. Tова би означавало да се пробие държавната пропаганда, за да достигнат до хората в страната и да им предложат алтернатива на визията на Кремъл за бъдещето.

Това е трудна задача, такава, с която дори Навални се затрудняваше, след като се завърна в Москва през февруари 2021 г., за да бъде изправен пред сигурен арест, след като се възстанови в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвини Кремъл.

Малко след завръщането му, докато беше в затвора, екипът му пусна разследване в социалните медии за корупция, което беше гледано милиони пъти. Това провокира серия от протести срещу корупцията в цяла Русия, но полицията брутално ги потуши и задържа хиляди хора.

Докато екипът на Навални продължи да публикува успешни разследвания, хората в крайна сметка преустановиха протестите и казаха, че ще преминат към различни тактики. Въпреки че Навални беше наясно какво се случва, а екипът му успя да разгласи широко разследването си, посланието за борба с корупцията в крайна сметка не успя да доведе до политическа промяна в Русия, каза Робъртсън, защото повечето руснаци „знаят, че страната им се управлява зле и че техният елит е корумпиран , но те не виждат как може да стане по друг начин“.

През трите години, когато Навални беше в затвора, руските власти приеха повече закони, които ограничиха свободата на словото и позволиха хвърлянето в затвора на критиците, често обикновени хора, понякога за десетилетия.

Ходорковски каза, че в отговор на убийството на Навални трябва да се обединят усилията и да се продължи работата, започната преди смъртта му, като се опитат да убедят обикновените руски граждани да протестират по всякакъв начин по време на президентските избори през март.

Той призова руснаците да изразят протеста си, като напишат името на Навални в бюлетината. Руският антивоенен комитет, подкрепян от Ходорковски и други политици, също призова хората в Русия да обърнат внимание на идеята „Обед срещу Путин“, която беше подкрепяна от Навални в началото на февруари. Тя предлага използването на вота като претекст за събиране и протест в 12:00 ч. на 17 март.

Междувременно руската опозиция е изправена пред бъдеще до голяма степен в изгнание без един от най-ярките си лидери.

Ще бъде невероятно трудно, но руските политици в изгнание казват, че са решени надеждата за демокрация в тяхната страна да не умре заедно с Навални.

„Путин“, каза Ходорковски, „трябва да разбере, че може да убие своя политически опонент, но не и самата идея за демократична опозиция“.

Превод от английски език Валерия Динкова, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 18 Отговор
    Путин си заминава

    Коментиран от #4

  • 2 Българин

    3 14 Отговор
    Русия ще бъде свободна
  • 3 Българин

    4 16 Отговор
    ще кръстим много булеварди на Навални

    Коментиран от #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Питам:

    18 2 Отговор
    На коя опозиционна партия Навални е бил лидер ?

    Коментиран от #15

  • 6 ДБил

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Отговор":

    Галя им го плаща...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Галка

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДБил":

    Продължаваме напред!
    Хау!
  • 9 ФЕЙК

    15 3 Отговор
    Под ника "българин" е замаскиран изкуствен интелект програмиран само с 3-4 думи в различна последователност !

    Коментиран от #13

  • 10 12343211

    5 2 Отговор
    „Не ви е позволено да се предавате“
    по скоро...не се предавайте
  • 11 Верно ли

    11 2 Отговор
    "Преди смъртта му, в социалните медии бяха изразени публични и горещи разногласия между членовете на неговия екип и други политици за това как те ще се противопоставят на Путин на предстоящите избори през март."Хахах, и тея влечуги като нашите - още не се докопали до кокала и ще се изпотрепят за него. А онзи кокал е голям... Затова такива, като тези никога не трябва да докопат властта в Русия!
  • 12 Продавални

    9 2 Отговор
    Си го думнаха неговите.
    Само те имат изгода от това, така или иначе изборите в русия са ясни.
    Интересно, защо жена му бе удобно на линия да говори.
    А литва била готова с репортажа два дни преди това?

    Коментиран от #18

  • 13 Българин

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "ФЕЙК":

    да знаеш-много ме обиди.....
  • 14 Хаха

    16 0 Отговор
    Ако Путин се пенсионира, ще фалира сайта! Че и още няколко други 😉😂😂😂
  • 15 Тонката

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Питам:":

    Изключен от Яблоко за уронване на престижа им....Фактът, че Навални е вокален критик на Кремъл и пламенен противник на Путин, гарантира, че той е любимец на медиите на Запад. Често той е обявяван за герой в западните репортажи. Списание Time веднъж го нарече „руската Ерин Брокович“. Това, което се съобщава по-рядко за Навални, са неговите националистически наклонности, връзки с неонацистки групи, ксенофобски коментари и крайни антиимигрантски възгледи. Препратките към национализма на Навални на Запад обикновено са изтривани......
  • 16 Перо

    12 2 Отговор
    Ционизмът, джендъризмът и соросизмът никога няма да бъдат допуснати да направят пуч и овладеят Русия, под формата на “демокрация”, “права на човека”, ЕС, санкции и т.н., като през времето на Горбачов и Елцин. Подмолно привеждане на страната като чужда колония. Тази идеология ще бъде унищожена в Русия, като най-ярката причина и резултат е случващото се в БГ, по вина на Президента Радев. Неговите боклуци и измет от обкъжението му, го употребиха и вкараха престъпниците във властта! Няма по-лошо нещо за държавата от ПП/ДБ, това е проклетия! Щом има такова квичене на запад за пандизчията Навални, означава, че Путин е прав!

    Коментиран от #21

  • 17 ЕВРОНЮЗ

    6 2 Отговор
    😂 😂 😂 Загубихме фронта обаче в информационната сме непобедими... Късмет, ако бяхме победили на фронта, щяхме да сложим репресиран президент и да цуцаме нефт и газ до повръщане. Сега тоя кавал да ходи у трапа........ Така звучи английската музика
  • 18 Диди

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Продавални":

    Това убиецът Путин ви го е казал . Смешник
  • 19 Прост ГОВЕДАР

    8 3 Отговор
    Ний си го създадохме и ний си го чипосахме в Германия. Ям си сеното / ГМО и въртя опашка.
  • 20 граф Монте Кристо

    8 3 Отговор
    Протести ,та протести,а за какво,не се пояснява,споменава се няколко пъти Ходорковски,разкулачения олигарх,който се изсули на запад и сега може би ще трябва да поеме щафетата от навални.В смисъл да продължи неговата подривна дейност,да се опита да предизвика дестабилизация в Русия,особено по изборите.И с КАКВИ идеи могат да създадат опозиция и какво могат да предложат,такива петоколонници.Навални не е представлявал вече никаква ценност за западните си господари и затова те с лека ръка го пожертваха в най-подходящия според тях момент.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ачо

    11 4 Отговор
    Факти какви глупости пишете.Навални звзда -???? Това е един психопат недолюбван не само от управата а и от народа.Лакей на краварите

    Коментиран от #33

  • 23 Сатана Z

    9 1 Отговор
    Руската опозиция току-що загуби най-ярката си звезда"
    А Юлия Навальна загуби акаунта си в Twitter (X),който беше премахнат от г-н Мъск
  • 24 долу масовото задължително ваксиниране

    6 0 Отговор
    Американските империалисти половината свят замалко да ваксинират и затрият ,а сега че Путин на техния човек лека нощ казал много зверско им се види. Що не вземат да изплюят камъчето какви злини отдалеч са ни подготвли още, и само човеколюбива Русия остана да им пречи.
  • 25 Объркано Атлантиче

    10 2 Отговор
    Спокойно, бе! Вчера западният проект Навални получи своето логично продължение. Веселата вдовица обяви, че поема политическата кариера на мъжа си. Което означава, че поема и спонсорите му, поне 2 западни разузнавания. В Русия се смеят, знаят какво означава това, казват, яви се Светлана Тихановская 2.0. Нищо чудно да се опитат да я издигнат за кандидат за президент на Русия, ама ще трябва да е на други избори, защото за тези вече не може.

    Руснаците се смеят и за друго, казват, фондовете, които хранят западно инсталираните опозиционери, или управляващи като у нас, осигуряват райски живот. Пътувания в цял свят, фондации, лекции, участия във всякакви форуми. И безотчетни пари. Но трябва да се знае, всички, които живеят по този начин, издържани от Запада, не свършват щастливо. Предлагам веднага Габриелът да се натисне и да я покани за 3-ти март у нас, че русофилската вълна заплашва да е висока. 🤣🤣
  • 26 Хемороиди и вини

    5 0 Отговор
    най-ярката си пизда.
  • 27 Перо

    9 0 Отговор
    Хората отново протестират срещу мерките на Англия срещу свободата на словото и опита за осъждане на Асанджа на 175 г. в САЩ
  • 28 Лукашенко надена военната униформа!

    3 0 Отговор
    Лош сигнал!
  • 29 Тома

    5 0 Отговор
    Навални е същия като боко тиквата и мамута.Лидер купен от ми 6 лъжец и крадец на държавни пари
  • 30 ХанкоБрат

    2 0 Отговор
    Стига драматизирали. Ще си намерите друг мушенник.
  • 31 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    а спри се малко бе психопат
  • 32 Стига глупости

    2 0 Отговор
    Не е бил убит а е получил съсирек от ковид.
  • 33 Няма друг

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ачо":

    Като няма коне подковаваме една жаба и й казваме: Ти си арабски жребец!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шпион

    1 0 Отговор
    Следва непрестанно ръчкане на огънчето.