Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 13:04 1 346 9

Годишнина от геноцида в Ходжалъ

  • азербайджан-
  • ходжалъ-
  • геноцид

Материалът е предоставен от посолството на Азербайджан в България

Годишнина от геноцида в Ходжалъ - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес Азербайджан отбелязва 32-рата годишнина от геноцида в Ходжалъ. На 26 февруари 1992 г., с прякото участие на 366-ти полк на бившата Съветска армия, арменските сили атакуват азербайджанския град Ходжалъ и извършват един от най-кървавите геноциди на XX век. Градът е напълно разрушен и опожарен от военна техника, а цивилните граждани в него биват подложени на изтезания и избити с изключителна жестокост. Повечето от тях са обезглавени, очите им извадени, драни и горени живи. Официалните данни показват, че в резултат на геноцида в Ходжалъ са убити 613 души, сред които 106 жени, 63 деца и 70 възрастни граждани, осем семейства са напълно изтребени. 487 човека остават инвалиди, сред които 76 деца. 1275 души са взети за заложници, като 150 от тях все още са в неизвестност.

Клането в Ходжалъ, извършено от арменските сили, е престъпление срещу човечеството признато за геноцид, тъй като подборът на жертвите в него се основава единствено на етническата им принадлежност (азербайджанци). Наличието на умишлен геноцид е видно и от факта, че предварително са били заложени специални капани, използвани впоследствие за разстрел на цивилните азербайджанци, които са се опитвали да избягат. Водещи международни медии, сред които „Таймс“, „Индипендънт“, „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон пост“ и др. публикуват разширени репортажи за геноцида в Ходжалъ от 1992 г.

Предприемани са непрекъснати мерки истината за случилото се в Ходжалъ да стане известна за света и да се повиши вниманието на международната общност към ходжалинския геноцид - една от най-големите трагедии за човечеството. Геноцидът в Ходжалъ е признат и подкрепен от парламентарни актове приети в редица страни, сред които е и Република България. Като почита паметта на жертвите от геноцида в Ходжалъ, Азербайджан не търси отмъщение, а осъзнаване, за да не бъде човечеството изправено пред подобни трагедии в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    19 14 Отговор
    Пак с участието на руските "миротворци".

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Не отваряй тази тема, че ако започнем да описваме "подвизите" на евроатлантическите "миротворци", ще откараме цял ден и сигурно пак ще изпуснем нещо.

    Коментиран от #3

  • 3 Мдаа

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ама, моля те, пробвай се. Ще е любопитено колко време ще изкараш без да поднасяш фейкове и фантасмагории.
  • 4 Вие подигравате ли се?

    22 2 Отговор
    От Израел,и то ДНЕС,над 12 000 деца са убити от началото на геноцида в Газа
  • 5 Бандера роза

    5 0 Отговор
    Вероятно там конфликта е вековен. Няма съмнение, че всеки се мисли за прав. Сили на ООН би трябвало да създават буферни зони в такива места.
  • 6 Лъжи и манипулации

    10 9 Отговор
    Армения напуска СССР на 21 септември 1991 г., геноцида в Ходжалъ е на 26 февруари 1992 г.!!
    366-ти полк на бившата Съветска армия за цвят ли сте го вкарали?

    Всеизвестно е, че тези убийства са си чисто арменски, както преди това е имали убийства от страна на азербайджанците.
  • 7 Хасан Хаспела

    5 3 Отговор
    Руските комунисти навремето насъскваха двата народа един срещу друг. СССР още не беше се споминал, а през 1987-88 г., напрежението в Карабах, вече беше достигнало взривоопасна точка. След разпадането на СССР, руснаците ясно заеха страната на арменците, като не само ги подкрепяха с техника и въоръжение, но и участваха в боевете. Именно поради тази причина, азерите в последните военни операции, не се церемониха много с руските "миротоворци" и "по погрешка" пречукаха няколко от тях, които им попаднаха на пътя. Арменците много добре знаят, какво са извършили и поради тази причина са гузни и определено ги е страх от Азербайджан. В момента единственият им правилен ход е с посредничеството на Турция, да преодолеят противоречията си азерите, като се откъснат окончателно от Русия и разрушителната и политика по отношение на Армения.
  • 8 Добре де

    9 4 Отговор
    В никакъв случай не оправдавам такива зверства, но едно е да подложиш на геноцид 600 човека, друго е геноцида над арменците - над 1 000 000 подложени на чудовищни неща! Обаче спомене ли се такова нещо, турците скачат като ужилени, затова и ние само се гушим, и така и не наричаме нещата с истинските им имена!
  • 9 Мухаа ха!

    4 1 Отговор
    Алоо,списвачите! Първо направете справка .Лесно е,бъркаш в чичко Гугъл.Кога Армения се отделя от СССР-СНГ,и става суверенна държава.Какъв полк на бившият СССР( той не съществува като конситуционна форма) е влязъл при азерите? Това са били чисто арменски ,военни части.Вероятно, някой манипулира факта,че Армения е част от СНГ,и там има дислоцирани руски военни.Но никога,руснак не е нахлул в Азербайджан.