Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 19:38 5 670 260

На 3 март на Шипка трябва да се вее и украинското знаме

  • александър йорданов-
  • трети март-
  • шипка-
  • украйна-
  • русия

Няма вариант, при който Руската империя да е освобождавала някой народ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наближава Трети март. А това ме подсеща, че трябва да сведем чела пред нашите опълченци и да благодарим на украинците, които през август 1877 г. се сражават редом с тях на връх "Св. Никола", отбранявайки Шипченския проход в Стара планина.

Добре е да си припомним и известното стихотворение "Опълченците на Шипка" на съвременника на тези епични боеве Иван Вазов. И да обърнем внимание, че в него той за руснаци не споменава. И дори генерал Радецки, който пристига на върха с "гръм" е украинец.

Така че тази година на 3 март е въпрос на национална чест редом с българския трибагреник да се вее и украинското национално знаме. След 146 години е време да научим, че храбри украинци са загивали за нашата свобода. Това е въпрос на национална историческа култура и памет.

Както ние, българите, сме били население на Османската империя, така и украинците са били население на Руската империя. А добре известно е, че империите никога не освобождават. Те само поробват, завладяват. Те точно затова и са станали империи. Така че няма вариант при който Руската империя да е освобождавала някой народ. Тя го е завладявала. Това е било добре известно още на нашите първи народни будители, както и на революционните ни дейци - Раковски, Левски, Ботев, Стамболов, Захарий Стоянов и останалите. Затова и всички те са предупреждавали да се пазим от Русия и да напрегнем сили сами да се освободим. И са призовавали към Европа да ни помогне. Спомнете си с призив към кого завършва своето обръщение към капитана на парахода "Радецки" Христо Ботев. Към "християнска Европа" се обръща той, а не към дивото азиатско племе край Москва река.

В руската армия е имало и войници от други поробени народи: литовци, латвийци, финландци, естонци, поляци. Но най-много е имало украинци. На всички тях трябва да благодарим. Естествено тази ни благодарност трябва да се изрази към техните настоящи държави. Така е по "протокол". Русия благодарност не заслужава, защото нейният цар си е поискал огромна планина от пари за "освобождението" ни и си ги е получавал години наред. Че и армията му сме я хранили ние, бедните българи. Нещо повече. За няколко години той е поставил на власт у нас като премиери руски генерали. Руски генерал е бил и министър на отбраната ни. Това всъщност показва, че сме били окупирана територия. Окупирана, само че не вече от Турция, а от Русия, която в своите държавни документи ни нарича не България, а Руско-Дунавска област. Темата е много голяма, но вярвам, че все някой ден българите ще прогледнат за истината.

Констатирам обаче, че у нас има много прости хора и те главно се представят за русофили. По-скоро са путинофили, което е по-лошо, разбира се. Защото да си путинофил днес означава, че си най-обикновен никаквец. Цялата им пледоария бе насочена към това, че Украйна не е никаква държава, че няма такъв народ, тя няма история и т.н.

Аз имам книга по всички тези въпроси - „Украински записки“(2018), но тя е от много страници и няма как да бъдат всички те преразказани във Фейсбук. Налага се, който се интересува да я потърси в книжарниците. Ако още я има там, разбира се.

Днес специално на празноглавците путинофили у нас предлагам мнението на първия български посланик в Украинската народна република, известният наш учен проф. Иван Шишманов, най-близък другар на народния ни поет Иван Вазов. Проф. Шишманов поставя у нас основите на няколко научни дисциплини и е един от основателите на Висшето училище в София, днешният Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той преподава всеобща литературна и културна история, както и сравнителна литературна история. Заедно с украинския учен Михайло Драгоманов основават и редактират в периода 1889–1902 г. периодичното списание „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, което се превръща в съкровищница на знания за историята, фолклора и културата на българския народ. Редактира и списание „Български преглед“ (1893 – 1900). През май 1903 г. става министър на народното просвещение. Тогава въвежда модерни европейски образователни стандарти, в класните стаи влизат като учители известни учени и писатели, някои от които са преминали през европейските университети. Променят се методите на преподаване, разширява се хоризонтът на познанието. Безспорни са заслугите му в сферата на читалищната дейност, в съграждането на Народния театър, Музикалната академия, Етнографския музей, Рисувалното училище, Института за слепи, Учителско-лекарския съюз, Археологическото дружество, Българската секция на ПЕН клуба.

Такъв ярък учен изпраща Царство България за наш посланик в Украйна. Журналистите го търсят за интервюта. И ето едно от тях. На 13 април 1918 г. в интервю за столичния вестник “Камбана“ проф. Шишманов заявява:

„Украйна не е нова държава, както мислят мнозина погрешно. Също като България, Украйна има едно бляскаво историческо и културно минало.“ И откроява важни моменти от една история, която започва от IХ век, като обръща специално внимание, че името Украйна е много старо. То се среща в летописи от ХII и ХIII век и „до днес е общоприето за означение не само на старата Киевска Русь, а и на цялата украинска етнографска област“.

Журналистът обаче му задава въпрос, който и днес някои провокативно задават: каква е разликата между украинци и руснаци? Световноизвестният учен спокойно отговаря:

„В психологическо отношение украинецът се приближава до българина. Той е голям индивидуалист, деятелен е, голям реалист е в живота...Той не познава голямото разнообразие от секти, каквито срещаме в Русия. Неговата умозрителна натура е склонна повече към скептицизъм и критика. Украинецът мъчно се решава, но упорито държи на своето. Украинското „упрямство“ е пословично. На това той дължи и ще дължи в бъдеще още повече своите големи национални успехи. От руснака украинецът се отличава и със своя тънък хумор. Ненапразно Гогол, с рождено име Микола Яновский, е украинец.“

Проф. Шишманов обяснява и характера на украинския език, който се развива от хиляда години, говори и за украинската литература, чиито първи произведения датират от Х век. В началото тя е изпитвала благотворното влияние на българската литература, но връща този си дълг през националното ни Възраждане, когато творци като Тарас Шевченко и Марко Вовчок оказват влияние върху творчеството на Любен Каравелов, Райко Жинзифов и Петко Р. Славейков.

Проф. Иван Шишманов пристига в Украйна воден, както сам споделя, от „горещи симпатии към един народ, който в своето възраждане представя толкова поразителни аналогии с нашия“. Убеден е, че трябва „да се създадат по-трайни, неразривни политико-икономически и културни връзки между България и Украйна“.

Всичко казано от този виден наш учен е вярно. И не е имало навремето, преди 94 години, у нас такива тъпанари, които да спорят с него по тези въпроси. Те се появяват едва след времето на „социалистическия възход“. И оттогава ръсят простотиите си, а днес и путинофилиите си. Но въпреки тях е важно да знаем, че украинци воюват рамо до рамо с българските опълченци на Шипка. И затова украинското знаме трябва да се вее редом до българското на 3 март на този чутовен връх в нашата история.

А що се отнася до днешната политика и по-конкретно до мръсната руска война срещу Украйна, то нямам и капка съмнение, че агресорите ще бъдат прогонени от свещената украинска земя. И България ще помогне това да се случи. Русия ще бъде поставена на колене така, както на колене бе поставен, при това със задника нагоре, бившият Съветски съюз. Но тъй като в такава поза дълго не може да се издържа той бързо полегна и сдаде багажа. Няма го вече. Путин и путинофилите са на път да затрият Русия. Но лично аз няма сълза да пророня. Няма и да празнувам. Просто ще приема реалността така, както приех и изчезването на Съветския съюз.

Текстът е публикуван на Фейсбук-страницата на българския евродепутат


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 205 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анубис

    186 16 Отговор
    Сашко 🐷 много умен бе....

    Коментиран от #168

  • 3 Национална гордост :

    378 18 Отговор
    Българските подлоги- най големите подлоги в света!

    Коментиран от #41, #124

  • 4 Кано

    235 20 Отговор
    По добре нациското да се вее и лика на хитлер.

    Коментиран от #13

  • 5 Да бе

    286 19 Отговор
    На 3 март на Шипка трябва да се вее И украинското знаме? Може би освен шведското, финладското, руското и пр. знамена? Също и турското де. Какви ги плещи Ал Йо? Време е за пенсия...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    197 16 Отговор
    Дебе(и)лият пак е тук.
    Абе, шишо, украинците са участвали в РУСКАТА освободителна войска...

    Коментиран от #142

  • 8 Смърфиета

    113 11 Отговор
    Очаквайте бомба от коментари, само във Факти! Тагаренко ,че се снима на фона на украйнския химн, докато пиарката му енергично го чеше под сакрума. Зеленски ритаулно ,че снеме и изгори българското знаме. Фемен ,че играе кан кан и други перформанси в забавната програма зад Паметника на украинския воин?
  • 9 Нено

    213 7 Отговор
    г-н йорданов кога за последно идвахте на Шипка?! Елате да качите някое стъпало да свалите тлъстинки !

    Коментиран от #20, #28

  • 10 Я виж ти кой изпълзял...?!

    182 9 Отговор
    ,,Мистър-10%" се загрижил за...Трети март...?!?!

    Коментиран от #33, #209, #256

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джаската

    123 7 Отговор
    саше съгласен съм но и на 9-ти септември, трябда да развеее знамето на 3-ти украински
  • 13 Смърфиета

    86 8 Отговор

    До коментар #4 от "Кано":

    Е по-добре е, ама Грюнвалд–Зеленски трябва да го развее, докато в другата ръка въздига еврейския свещник дето даже не му знам изкилиферченото име.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мамурандом

    144 5 Отговор
    Аз предлагам Ал. Йо. Лично да развее знамето..

    Коментиран от #27, #71

  • 16 Точен

    195 5 Отговор
    Алаксандър Йорданов през май 1989 г пише в сп. "Родна реч" възхвала за Вапацаров и комунизма. Като идва подарената на Запада от Горбачов демокрация, еднакво овалният Сашко става баш евроатлантик и антикомунист. И не се срамува.
  • 17 Галя от ПосолствоТО

    99 4 Отговор
    Добро начало на конкурса кой ще ме цунка най добре , там дето слънце не огрява

    Коментиран от #32

  • 18 Знаем, те бе Костя.

    4 31 Отговор
    Знаем.
  • 19 До видния отвсякъде еднакво

    117 8 Отговор
    По полека с тая злоба Саше щото комбинирана с наднорменото тегло може некой инфаркт да ти донесе.
  • 20 Смърфиета

    51 6 Отговор

    До коментар #9 от "Нено":

    А пиарката да се плези с мобилен телефон и да прави селфита на фона на шлица му.
  • 21 Тото

    169 6 Отговор
    Тази статия е нищо повече от изказването на един стар угоен слуга който винаги е бил роб и роб ще си остане до краят на жалкият си живот!!!! Никой няма право да поругава националния празник на България !!!! Още повече със украинското знаме което отдавна е символ на фашизма!!!!!!!!
  • 22 Танас

    114 6 Отговор
    През 1877-78 болшеишката държава (на Станев /Раковски/ - Станишев) Украйна не е съществувала.
  • 23 ганю

    59 3 Отговор

    До коментар #11 от "За България":

    казва се ПЪНЕР- КРЪСТОСКА МЕЖДУ ПЪН И ДЪНЕР
    от дървена по дървена глава
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пръц

    87 8 Отговор
    Боже ела си събери версиите.А този охлююв сигурно знае,че Украйна се е била с Турция.То по това време руски цар е нямало.Идиот.
  • 27 Александър Йорданов

    60 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мамурандом":

    Опърлих си козината докато крадях пилишко кибапчи да отпразнувам маймурандума.
  • 28 Ал Йо съм

    38 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нено":

    Не аз да дойда ма ако се търка лв надолу кой ше ме зАпре
  • 29 Народна поговорка!

    110 8 Отговор
    Какво очаквате...- ,,Кръвта-вода не става!"
    Вуйчото на въпросният дърдорко...-поручика от фашистката полиция-застрелял децата-Ястребинчета ,без да му мигне окото ...!
  • 30 На 3 март на Шипка

    12 121 Отговор
    Ще бъдат само варненските цигани!
    Нормалните българи не празнуваме колониален празник. Ходим да почетем героите след 20 август,когато са били боевете за прохода

    Коментиран от #110

  • 31 Смърфиета

    30 5 Отговор

    До коментар #24 от "Хохо Бохо":

    Това твърдо трябва да се заяви зад Паметника на украйнският войн – освободител.
  • 32 Данчо НалБантов

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Галя от ПосолствоТО":

    Огрява, огрява, ние си печем и това място ...

    Коментиран от #61

  • 33 Мистър 10% беше друг

    43 4 Отговор

    До коментар #10 от "Я виж ти кой изпълзял...?!":

    Тоя нема акъл за такива големи далавери.

    Коментиран от #123

  • 34 Наглецо

    97 8 Отговор
    Тъпак 😂 Така се промиват мозъци.В БНТ не смеят да кажат робство.Говорят само за Освобождението нито от кой нито кой ни е освободил.По логиката на списвача на пасквили,Вазов е трябвало да напише роман не Под игото,а Османското присъствие.Както казват турците - малко сме ви клали,защото сте кучета.
  • 35 В Борисов

    119 9 Отговор
    Само посмейте!!!
    Шипка ще се повтори, вярвайте ми.
    Прекалявате много сериозно с тези глупости и търпението на българите е на свършване.
    Глупаци с окраински знамена ще летят в бездната, като турските башубузуци.
  • 36 Подкрепям

    80 58 Отговор
    Много точно написано, браво!
  • 37 Слава на РУСИЯ

    74 9 Отговор
    Да живее БЪЛГАРИЯ
  • 38 Феникс

    78 7 Отговор
    Добре е да споменем стихотворението на Иван Вазов за ЕВРЕЙСКИЯ ЖИД, КОЙТО ОТВАРЯ ТЪРНОВСКИТЕ ПОРТИ НА ТУРЦИТЕ И ТАКА БЪЛГАРИЯ ПАДА ПОД ТУРСКО РОБСТВО ЗА 5 ВЕКА.
    ДОБРЕ Е ДА СПОМЕНЕМ, ЧЕ ЮДЕЙСКИЯ ЖОД - ЦАР ИВАН ШИШМАН НЕ Е БИЛ В ТЪРНОВО, А ПО ЗАРЪКА НА ЕВРЕЙСКАТА СИ МАЙКА, СЕ Е ПОКРИЛ НЕЗНАЙНО КЪДЕ.
    .... Ааааа и РУСКАТА АРМИЯ Е ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ, ТОГАВА УКРИСТАН Е НЯМАЛО.
  • 39 Мда

    59 68 Отговор
    Прав е за всичко, най-вече за путинофилията.
  • 40 Синан Фейзов

    28 5 Отговор
    И турското, и турското!

    Коментиран от #81

  • 41 Мда

    10 73 Отговор

    До коментар #3 от "Национална гордост :":

    Най-вече подлогите на Русия, които са 99 процента от всички подлоги.
  • 42 Аве

    92 8 Отговор
    Такова знаме когато са се сражавали не е имало и то няма място на 3ти март и на Шипка!
    Стига вече с тая yкpoпростотия на бустери!

    Коментиран от #57

  • 43 украйна е изкуствено

    84 8 Отговор
    създадена държава, която в момента се управлява от нацистки и продажен режим ,знамето им не тррябва да се вее никъде камо ли в българия и няма такъв народ украински
  • 44 Жалка работа

    60 4 Отговор
    Толупа вече няма да лапа пара като еврогад и се натяга, ега пак го направят посланик.
  • 45 ЕВРОНЮЗ

    75 7 Отговор
    Гнусна американска синьо, едно жълто паве в черепа ти ще бъде награда за всичко онова което е сътворила фамилия Йорданови
  • 46 Хасан

    28 9 Отговор
    Аз ще развея знаме с цветовете на дъгата!
  • 47 ако има украински знамена

    65 8 Отговор
    ще стане кърваво
  • 48 Тъпанарино

    16 19 Отговор

    До коментар #14 от "ганю":

    Единствено България в цяла Европа е запазила името си от създаването си до днес. Всички други са създадени под друго име, Московията също.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ХАХАХА

    63 7 Отговор
    Дали изпробват търпението на българите.? Мисля ,че скоро ще има жертви измежду такива като кюфтето!
  • 51 Хахаха хахаха

    57 6 Отговор
    Нещастен бооо.клууук
  • 52 Феникс

    63 6 Отговор
    Този път няма да летят снежни топки а камъни и дърви! Това да ви напомня нещо? :)
  • 53 на шипка има място само за две

    76 9 Отговор
    знамена Българското и Руското ,другите ще горят
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българин 🇧🇬🇷🇺

    70 5 Отговор
    Ал Йо отровна сороска мухоморка
  • 56 ха ха

    31 8 Отговор
    Констатирам обаче, че у нас има много прости хора и те главно се представят за русофили./ е аз отдавна съм констатирал ще ни управляват идиоти , и тоя не прави изключение
  • 57 Мда

    7 36 Отговор

    До коментар #42 от "Аве":

    А руско имало ли е бе, капацитет!
  • 58 Наказателя

    63 7 Отговор
    Сашо качи се ти с украинското знаме, да ти разцепя главата и г.за
  • 59 АНТИФАШИСТ

    67 6 Отговор
    Йорданов ела лично го развей ще те чакаме.
  • 60 Ради

    44 6 Отговор
    Предлагам да са украинското, това на щатите и това на евросъюза... БЪЛГАРСКОТО И РУСКОТО нямат място там, особено ако там има някой от парламента... Тези знамена не трябва да се веят около подлоги...
  • 61 Смърфиета

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "Данчо НалБантов":

    Кремвирщи ли пецкате или нещо по-състоятелно откъм съдържание на кълцано месо? Питам, щото не мисля, че му ходи барбекю соса.
  • 62 БАРС

    54 7 Отговор
    ТОЯ АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ЗАЩО ГО ДЪРЖИ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ ТА И ЕВРОДАПОТАТ .Я ДА КАЖЕ КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ.НИЩО АМА НИЩО .И НЕ ЗНАМ ЗАЩО МУ ВЯРВАТ ОЩЕ НА ТОЯ.ТОЙ С ИАВАН КОСТОВ РАЗПРОДАДОХА ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКА.А СЕ НАГУШИХА ЗА КОМИСИОННИТЕ СИРЕЧ СА НАМЕРИЛИ ПОКУПАТЕЛИ.ДРУГО ТОЙ СЕ РОДИ И Е УЧИЛ ПРИ СОЦА ТОГАВА И ТОЙ Е ДЕКЛАМИРАЛ СТИХОТВОРЕНИЯ И Е УЧИЛ И ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ КОЙ Е ОСВОБОДИЛ БЪЛГАРИЯ.А СЕГА ИСКА ДА МЪТИ ГЛАВИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ .В САНСТЕФАНСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР Е НАПИСАНО РОСИЯ.ТОЯ ЯВНО НЕ ЗНАЕ ЧЕ КИЕВСКА РУС И НОВОРОСИЯ СА ЕДИН И СЪЩИ НАРОД.ТОВА ЧЕ СА ПРЕМЕСТЕЛИ СТОЛИЦАТА В МОСКВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ТАЯ ТЕРИТОРИЯ В ДНЕШНА УКРАИНА НЕ Е РУСКА И ЧЕ НЕ СА РУСНАЦИ .РАЗБИРА СЕ ЧЕ СА ЕДИН НАРОД.ТО КАКТО ТОЯ РАСЪЖДАВА БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА 11 СТОЛИЦИ ДА ВЗЕМЕМ ДА РАЗДИЛИМ БЪЛГАРИЯ ЛИ НА 11 ДЪРЖАВИ.
  • 63 Бах

    58 6 Отговор
    Няма такава държава която да е участвала в нашето освобождение освен РУСИЯ . Ако се яви такова окраинско знаме. ще бъде запалено
  • 64 Исторически парк

    40 7 Отговор
    Че това знаме за първи път се появява при нацистите
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Джамбaза

    51 5 Отговор
    И кой ги е пратил тези украинци на Шипка?

    Коментиран от #76

  • 67 Реалист

    56 5 Отговор
    Окрайна не е съществувала 1879 неграмотен г.нид
  • 68 Защо

    55 7 Отговор
    И на трети март ли посегна ,гнусен продажник, това вече минава всякакви граници
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ззз

    8 2 Отговор
    зззззз
  • 73 Смърфиета

    13 3 Отговор

    До коментар #54 от "Доктор":

    Ами, глупости. Варненски гларус, който е на еволюционния си път да произлезне в пингвинов лещоят и може да бъде забелязан по варненските казани, откъдето по еволюционни причини трудно е в състояние да отлепи във въздуха. Не може да се отрече обаче, че не му липсва и чувство за самоирония.
  • 74 Хи хи

    9 36 Отговор
    Газ пикаят копейките...
  • 75 Любопитен

    16 19 Отговор
    Какво ли знаме ще развяват тази година на връх Шипка Нагаждане??

    Коментиран от #165

  • 76 Смърфиета

    7 9 Отговор

    До коментар #66 от "Джамбaза":

    Украинския Велик хетман, братовчеда на английския цар.
  • 77 радецки

    40 4 Отговор
    шизофеерия! тогва на шипка е имало само две знамена! да! империята завладява територия когато го прави с огън,меч и много кръв на поробените. къде това се случва с украйна, финландия, полша, и другите поробени народи в руската империя!? къде поробена от русия България е залята с кръв,къде са руските кланета към българи?>?>. виж османската империя добре ни залива с наша кръв!
  • 78 Ушeв

    58 6 Отговор
    Ами ела бе, cвинюго, ела на Шипка ако ти стиска и развей уkpoпитeшкото знаме !!! Изобщо нямаш фантазията какво ще ти се случи !!! "Този връх висок е", както написа Вазов и обезобразените ти останки дълго ще се търкалят надолу !!! Гнъсна твaр !!!
  • 79 ганю

    36 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хохо Бохо":

    Текстът е публикуван на Фейсбук-страницата на българския евродепутат-от мафията
    и подкрепящите украйна са платени от мафията
  • 80 ХАХАХА😂

    5 3 Отговор
    Тъй ми.
  • 81 Смърфиета

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "Синан Фейзов":

    Зер много аскер е юлдисал.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ХаХа

    32 6 Отговор
    На 3 ти Март на Шипка има сняг има и снежни топки, няма да издържи дълго кокраинското знами
  • 84 А бе,Факти,

    52 6 Отговор
    какви не беше срам да публикувате това фашистко чудовище,и то за 3ти март,най българския празник!Когато се е водела руско турската война за освобождаване на България,не е имало държава украйна,и тоя мизерник много добре го знае!Какво украинско знаме ще ми вее този предател!Нека да дойде на 3ти март на Шипка с знамето на укра,и няма да има полиция която да го спаси!
  • 85 Българин

    39 4 Отговор
    Тоз борсук е време да се маха от европарламента нищо добро нее свършил за България

    Коментиран от #93

  • 86 Чичо Сашо

    32 6 Отговор
    А Ястребинското знаме трябва ли да се вее?
  • 87 Кривия

    38 4 Отговор
    Тоя педал не е нормален,няма акъл.
    Да се маха,не заслужава даже името му да се изписва.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ДБил

    23 4 Отговор
    Дебелаци ще се веят...
  • 90 Кой обявява война на Турция ?

    54 5 Отговор
    Полша ли ? Финландия ли ? Украйна ли ?
    Русия обявява война на Турция.
    Точка по въпроса.
    Евродепутатът може да си завре знамето на украйна отзад

    Коментиран от #99, #255

  • 91 бл.134 в Zап. парк

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно така .И турското може да го веете за компания
  • 92 Поп

    23 4 Отговор
    Идиот
  • 93 Александър Йорданов

    18 4 Отговор

    До коментар #85 от "Българин":

    Броя си еуроцентовете до изборите Вие какво желаете нали хотелиерите трябва да дадат едно рамо заедно с персонала?
  • 94 ДБил

    25 6 Отговор
    Учийците на ястребинчетата са от същото котило....
  • 95 Дудото на този

    31 5 Отговор
    като капитан от джандармерията разстрелва от упар 12 годишните ястребинчета
  • 96 Аз съм веган

    9 28 Отговор
    От сега чувам вой от ватенкикте и копейките.

    Коментиран от #103, #196

  • 97 Бай Дън

    24 6 Отговор
    Не те нямат нищо с което са допринесли за освобождението, тяхната държава е от много по късно 1917 година. Виж за нацистките им прояви след това стават.
  • 98 ХоХо

    18 12 Отговор
    Единственните Украинци освобождавали България са от 3 ти Украински фронт. През 1878 е имало Новорусия, поне Руските Царе така са я водили в документите си.

    Коментиран от #105, #112, #136

  • 99 Александър Йорданов

    8 3 Отговор

    До коментар #90 от "Кой обявява война на Турция ?":

    С удоволствие, но имам само чадър с тези цветове. Тук в Брюксел се предлагаше само този артикул в тази цветова гама и вероятно търговецът вече не е на площада. Нали не искате да му добавям следи от сиена и черти цинобър?
  • 100 Ццц

    26 4 Отговор
    Абе че може, може. Само не знам тоя дето го вее дали няма да бъде отвят. Хи хи хи
  • 101 Блинкен

    20 4 Отговор
    Дяда ми емигрира от Руската империя, от Киев през 1905 г.
  • 102 Абе

    29 6 Отговор
    Мани го тоя, дедо му разстрелвал деца

    Коментиран от #106

  • 103 Смърфиета

    4 4 Отговор

    До коментар #96 от "Аз съм веган":

    Направо ,че испукат от хилещ.
  • 104 Гого

    21 4 Отговор
    Без думи тотална ненормалност

    Коментиран от #107

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 главен педагогически инспектор Герасимов

    11 3 Отговор

    До коментар #102 от "Абе":

    Очевадно е имал опит с отстраняването на децкия пол от живота още в качеството си на полски пъдар, заради което е бил назначен в Жандармерията на Н.В. Народа.
  • 107 Смърфиета

    2 4 Отговор

    До коментар #104 от "Гого":

    Псилютно.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Кобра бг

    30 5 Отговор
    Ще се вее украйско знаме ама тоя дето го закачи ще сварили да бяга надолу
    Предатели ,само посегнете на 3 март да видим това знаме лично ще го забода в някои от тия евроатлантици
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Бмх

    26 3 Отговор
    Торбата слайна пак се появи, тоя тумор още ли е на гърба на народа.
  • 112 Смърфиета

    4 5 Отговор

    До коментар #98 от "ХоХо":

    При онзи тежък азиацки бюрократичен апарат, ще да е било като епистоларна канонада.
  • 113 Гост

    40 3 Отговор
    А бе Факти, така ли насърчавате конструктивен дебат, с публикуване на очевидни лъжи и фейкове? Само като му прочетох опашатата лъжа, че Радецки от Шипка бил украинец и веднага разбрах колко контруктивен дебат може да се води. Фьодор Радецки е роден в Санкт Петербург, какъв украинец може да е бил??? Това, че го бърка с Виталий Радецки, показва колко му е акъла

    Коментиран от #195

  • 114 Александър Йорданов

    6 3 Отговор

    До коментар #110 от "Ах тии,мръс нико,":

    Как къде – в апартаментът ми в ж.к. "Чайка", където живея.
  • 115 Зеленчо

    34 4 Отговор
    Тогава украинци е имало, колкото е имало и македонци

    Коментиран от #121

  • 116 А50

    34 4 Отговор
    Народа на Донбас, който е участвал в Руско-Турската Освободителна война сега се бие за своята свобода срещу киевските хазари и отхвърлят окрайнския байрак. Такава държава окрайна не е имало
  • 117 язе

    24 5 Отговор
    Колкото повече гледам коментарите се радвам, че наистина има ДООСТА нормални хора и доста малко плиткоумни плазмодии..
    ЗЗЗЗЗЗЗ

    Коментиран от #119

  • 118 гост

    26 5 Отговор
    Не съм вярвал ,че този малоумник ще падне толкова ниско

    Коментиран от #125

  • 119 Хаха

    8 19 Отговор

    До коментар #117 от "язе":

    Колко да са, тея коментари са ги писали пет тролчета, срещу заплащане от няколко копейки.
  • 120 Десет процента

    21 5 Отговор
    Като иска дебилакът да дойде да вее фашисткото знаме, да видим дали му стиска.

    Може да викне всички соросоиди. Чакат ги с пълни шепи народна любов.
  • 121 Смърфиета

    10 4 Отговор

    До коментар #115 от "Зеленчо":

    То ест, имало е, ама не са знаели изобщо какви са по народност. Не им е било на дневен ред, види се. Паисий не се ражда всеки ден.
  • 122 Абе

    22 4 Отговор
    Как генерал Радецки е украинци, тогава не е имало Украйна, и скоро също няма да я има
  • 123 Феликс Дж

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "Мистър 10% беше друг":

    има, има за такива работи има. Всички оригинални картини от посолството ни във Полша е взел и разпродал. И ....................... войла. 100% печалба.
  • 124 Селянин

    31 5 Отговор

    До коментар #3 от "Национална гордост :":

    Задача за напреднали: вчера Сорос Денков каза, че с Украйна имаме многовековни отношения. Украйна е създадена като държава през 1991 г. Пита се в задачата - колко точно века са минали според Сороса от 1991 г. до 2024 г.?

    Коментиран от #128

  • 125 Смърфиета

    3 4 Отговор

    До коментар #118 от "гост":

    Голям праз, паднал от казана, с известно усилие и махане с криле, ще кацне отново горе.
  • 126 До " Факти"

    10 4 Отговор
    Шъ умръ!
    Вие сте велики!
  • 127 Айше негърката

    24 4 Отговор
    първи стъпки ,към подмяна на историческите факти
  • 128 Академик Денков

    16 4 Отговор

    До коментар #124 от "Селянин":

    Казвам се Академик. Моля Ви, да проявите разбиране и да ме обиждате биете и унижавате по-извъртяно!
  • 129 Браво!

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Истински патреоте - вино, ракия, печено прасе... Дано не забравите за какво сте се събрали да ядете и пиете. Гледайте да не си лекьосате менте-путурите и вместо калпака, да не налузите феса... (по инерция)

    Коментиран от #133, #134

  • 130 Ха-ха-ха...

    5 4 Отговор

    До коментар #110 от "Ах тии,мръс нико,":

    От максуда ли си, или от Столипиново?
  • 131 ЕкакТак

    22 4 Отговор
    "Фьодор Радецки е роден на 28 юли 1820 г. в Санкт Петербург " - как е роден в в Санкт Петербуг, ама бил украинец, пък да не говорим за историта на Украйна, че от първа ръка в техните музей съм ходил и грам няма как да е имало по това време )
  • 132 9689

    20 3 Отговор
    Паток,тогава никой не е знаел,че ще има държава Украйна.
  • 133 Смърфиета

    3 3 Отговор

    До коментар #129 от "Браво!":

    Има си хас. Печено прасенце с ориз гъби и картофи. Евтинджос плънка за домащна опутриба! Гъбите отделно в масло, картофите на салата с лук, оризът на плънка с джоджен и по възможност карантията ситно накълцана – само това е чистата като кристал, студена като лед, гледаща с палаво око от стъкълцето истина! И подозирам, ще полее компханията ориза с гъби и картофи с бекс и туборг! Да не казвам на екрана кои канали ще се кункорират с Диема-Спорт ама без жив инструмент!!! Сега ми кажете, че смърфовете са сноби!
  • 134 Смърфиета

    3 3 Отговор

    До коментар #129 от "Браво!":

    Щколата на ТОХ-а не прощава. Ракията ще от "чиращкото", виното – от чорапи бумеранзи.
  • 135 От Каспичан,

    5 7 Отговор
    Мързеливите гърчуля пак се бунтуват и не пишат безмислени коментари като вас...
    Нищо чудно да развеят окраинското знаме и бас държа че нищо няма да се случи...
    Двама българи чета, трима българи чета с Предател...
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Някой

    22 5 Отговор
    Хм, по онези времена е нямало Украйна. Била е само област в Русия. Този синьо-жълт парцал се заражда през 1991 година.
    Така че, предателю, това което пишеш са пълни глупости. Имам съмнение, че покрай многото ти разходки по жълтите павета, поне веднъж едно от тях те е ударило доста неприятно по главата.

    Коментиран от #171

  • 138 Булпсихопатъ

    16 5 Отговор
    До сега не щяха 3март ,сега ще орезилят празника с политкоректност. Шизофрения ,бате!
  • 139 Капитан Петко

    14 3 Отговор
    Само да видя хохолско знаме на Шипка,викам малък Петко и .....!Само български знамена на Шипка,ей!
  • 140 Гост

    18 3 Отговор
    Ново дъно в пр0дажни4еск0т0 лаГействане, дами и господа. И не от кого да е, а от мстит 60пар намбър уан - пръв Ухранен нере3 на евр0 патланти4еските г0веда.
  • 141 Забравихте САЩ, Канада и Австралия

    15 4 Отговор
    Забравихте и десетки хиляди загинали за свободата на България от САЩ, Канада и Австралия ! Защо заличавате тези наши освободители от петвековното ни турско робство ?
  • 142 Гост

    20 6 Отговор

    До коментар #7 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    Е, участвали са, но тогава са се наричали руснаци. Украинец е като македонец, лудогорец, тракиец, доброджанец..... - жител на едноимената област.
  • 143 Страничен наблюдател

    22 4 Отговор
    Аз пък съм съгласен окропският парцал да се вее на Шипка. но при едно условие - лично Шопар Йорданов да го развява. А ако там му набият кофата и му наместят чакрите по тоя повод - проблемът си е негов, а кефът - наш.

    Коментиран от #149

  • 144 Ломския

    18 4 Отговор
    Живо ли е още това прасе което е писало тези редове
  • 145 Томов

    24 4 Отговор
    Много ми е интересно дали г-н Йорданов, който освен, че е лице на провалилия се преход в България и в момента лице в Европа на сбърканото управление от последните десетилетия, та дали този "историк" може да каже колко години Украйна е била самостоятелна държава преди да падне под Руско робство? Остава същия този да каже, че и Македония е била самостоятелна държава преди да падне под Турско и вече ще го призная за гений. Писна ми от лицемери и демагози.
  • 146 ФИНЦИ

    24 5 Отговор
    НЯМА ТАКИВА ПОДЛОГИ КАТО ДЕМОКРАТИТЕ ЗА СЕТЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ ПРАВИЛНО КОМУНИСТИТЕ СА ГИ ПРАЩАЛИ ПО ЛАГЕРИ ------- ДАВАИТЕ СЕГА ХЕИТАРИ
  • 147 Цветан

    20 4 Отговор
    Този е престъпник. Одавна е продал и майка си.
  • 148 Читател

    20 4 Отговор
    Ах, мизерен нечистоплътник, който само търси да се уреди при силните на деня! Да си забие знамето в тъпата глава!
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Ленин

    15 5 Отговор
    Ха дано ама надали! Като са били украинци защо говорят на руски?
  • 151 Аз съм от ссср

    20 5 Отговор
    А да сте чели стихотворението на Иван Вазов ,РУСИЯ¡Няма как на Шипка да се вее украинското знаме че ще е запалено.
  • 152 Ами

    20 5 Отговор
    Ей това е нивото на подлогите на Извратените многополови от Сащ:)))То е ясно ,че под руски знамена много народи имат най славните си победи,особено ние и украинците,а кой ни освобождава брздарният ни пишман политик може да прочете в речта на Стамболов,с която лобира пред народното събрание и чужди представители за княз на България да бъде граф Игнатиев.Колкото до империите ,ако Русия не е била империя със сила да отвоюва за себе си Крим, тя нямаше да има сила и нас да освободи и за целия Балкански полуостров, защото тя на всички христянски държави на балканите помага.Гърция всяка година канеше руския посланик на своя празник неслучайно,сега политкоректно не.Господин посредственикът от сдс също трябва да знае,че на цариградската конференция година преди освободителната война е даден картбланш от великите сили на Русия за нашия източен въпрос,въобще по малоумно нещо от сътворението от злобният дебела не бях чел:))))Ама много ми хареса,да му се види нивото,глупакът и на луната да го качат ,пак глупак ще си остане:)))
  • 153 Нумизмат

    20 4 Отговор
    Миналата година пак по подобен повод писах в Суратника на това пррррасе. Писах му - щом казваш, че е имало държава Украйна, продай ми поне една украинска монета от преди 1991. Само една - на каквато каже цена. Е...вече почти година мина - отговор никс.
  • 154 Славчо

    13 4 Отговор
    Защо не се еВете с това украинско знаме навсякъде,,,
  • 155 ФИНЦИ

    16 3 Отговор
    САМО ВИЖТЕ ЕВРОДЕПУТКИТЕ НИ ------ САШО ИОРДАНОФ АНДРЕЯ СЛАБАКОФ И НЯКОЛКО ФЕСА ОТ ДПС

    Коментиран от #174

  • 156 Гост

    16 4 Отговор
    Йорданов, трАтк0 0хранена! Към коя Европа са призовалали възрожденците ни, да ни освободяла, бе? Към Европа, която търгува с 0сманците и не иска да си разваля хатъра с тях ли? Или към Европа, която на пет пъти застава на османска страна, щом руснаците са се опитали да я изтикат от Балканите? Или към онази Европа, която в Райхщад се договаря с руснаците тайно, че няма да им пречи за шести път, ако обещаят да не правят голяма славянска държава на Балканите, тази Европа ли?
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Обаче

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Както ние, българите, сме били население на Османската империя, така и украинците са били население на Руската империя.

    А македонците население на коя империя са били?
  • 159 ЗАВИЖДАШ

    7 3 Отговор
    БЛИЗАЧ !!!
  • 160 Иван

    11 3 Отговор
    Пес....с ,долен!!!!!!!
  • 161 1111

    17 4 Отговор
    А развей знамето украинско и ще получиш някой удар от черешовото топче.
  • 162 Патриот

    18 4 Отговор
    Предател,когато и да умреш все ще е късно!
  • 163 Живанши

    19 4 Отговор
    Японското знаме няма ли да го развеят и него? Сигурен съм за поне 1 самурай който е участвал в РУСКО-турската война. Освен, че е участвал е загинал ако не се лъжа. Тогава поне държава Япония е имало. Нека почетем и тия откачалки!
  • 164 Иван

    16 3 Отговор
    А Зеленски няма ли да го поканите на 3ти март, време е.

    Коментиран от #188, #221

  • 165 Каунь

    17 3 Отговор

    До коментар #75 от "Любопитен":

    Миколай Денков дали ще се качи на 3ти март на Шипка??
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 катран

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Анубис":

    то и мъка-дония има голямо минало..като присвои чужда история..трябва ли България да се съгласи с кражби..Мародери и шарлатани от сглобката клекнали пред френски Макорон и след това се покриха..а мъкидонци продължават да се гаврят с българската история..
  • 169 И той се води историк.

    23 4 Отговор
    Много ми се иска да намери един атлас на света от 1877 г., а и преди това, където фигурира държава Украйна. Преди Ленин да ги изфабрикува като социалистическа република в състава на СССР, след което има няколко указа за "украинизация" от 1928 и 1929 г., такова нещо не е съществувало. Зорлем са въвели украинския език на някои територии на републиката. И да, прекланям се пред всички воини, които са се били за България, но не знам защо трябва да се открояват определени "етноси". Тогава да им се сърдя ли, че са ни "окупирали" през 1944 г.? Защото пък тогава в България влиза Втори украински фронт. Да, но както казват днес евролибералите, то не било същото. Очевидно не съзнават колко смешни и жалки изглеждат с тези двойни стандарти.

    Коментиран от #178

  • 170 ПРЕДЛАГАМ

    5 6 Отговор
    На всеки български дом да се вее украинско знаме,задължително.

    Коментиран от #176

  • 171 Смърфиета

    13 3 Отговор

    До коментар #137 от "Някой":

    Ами, ами. Че е предател, предател веднъж, предател за цял живот. Но сега се прави се на интересен, за да се хареса на туристическият бранш където БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ МРАЗЯТ украинците! Хората, които не разбират от високата наука "Литературистория", могат да научат нещо за Щищманов, колегата на правосъдния Йосиф ФАДЕНХЕХТ в правителството на кръволока ЦАНКОВ, организирали и оправдали септемврийските кланета!
  • 172 ДЪРТАТА МАЗНА МАСТИЯ

    17 3 Отговор
    НАЙ НА КРАЯ ЩЕ СИ ИЗКАРА ТРЕПАНЕТО
    СЕГА НАЛИ СХВАЩАТЕ ЩО СДС ЗАГУБИ
    ЩОТО ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ ГОГОВ И ДРУГИТЕ РОДОЛЮБИВИ ЧЕСТНИ ДЕМОКРАТИ БЯХА ИЗМЕСТЕНИ ОТ ПОДОБНИ МИРИЗЛИВИ МЕХУРИ
  • 173 От Варна

    20 3 Отговор
    Просто гнусни писания. Прегледах ги отгоре , отгоре и съм в потрес!Този, дето по време насоца беше върл русофил. Аз съм БЪЛГАРИН и не подкрепям чуждата война.И нито съм прост, нито съм никаквец. А ти, новоизлюпени “Кириак Стефчо”, си мерзавец, защото ме обиждаш, без да ме познаваш! И много мои сънародници, също, благодарение на чиито труд ти 35 години си клатиш краката по кабинети на партии, посолства и парламенти. И не си произвел нищо материално за тази държава, даже и едно копче! Жалък подмазвач и “ветропоказател”….
  • 174 Андрей Слабаков

    7 3 Отговор

    До коментар #155 от "ФИНЦИ":

    Аз за съжаление, не успях да завърша късометражният си шедьовър "Юдео и Джумалета", защото както я бях проснал на матраците дормео, скокна и избяга при комшиите суринамци, защото й платиха повече, отколкото Фонд "Култура", ето защо апелирам към Народното събрание да гласува закон, с който да задължи Джумалета да се върне при българския си работодател, ако й се предложи хонорар не по-нисък от най-добрата й оферта. Е, суринамците поне се извиниха и дадоха две хапчета за 50 юро от които не знам какво ми стана, но бях на седмото небе и взех да прегръщам матраците дормео.

    Коментиран от #183

  • 175 МНОГО ПО ДОСТОЙНО

    15 3 Отговор
    Е ДА ПОЧТЕМ ЯПОНСКИЯТ САМУРАЙ ВОЮВАЛ ЗА СВОБОДАТА НИ ЩОТО ТОГАВА Е ИМАЛО ЯПОНИЯ БАРАБАР С ЯПОНСКИ ИМПЕРАТОР КАКТО РУСКИ ИМПЕРАТОР
    АБЕ КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯ ХОХОЛСКИ ИМПЕРАТОР
    А И ОСВЕН ТОВА КОЙ Е ТОЯ ИДИОТ АЛ. ЙОРДАНОВ
  • 176 Смърфиета

    3 4 Отговор

    До коментар #170 от "ПРЕДЛАГАМ":

    Защо караш хората да си зазидат единственото което имат: прозорците?
  • 177 тома

    7 3 Отговор
    Дебелият сашо нека да го развее а после да ми развее х.......

    Коментиран от #179

  • 178 Смърфиета

    2 4 Отговор

    До коментар #169 от "И той се води историк.":

    Литератор е. И е коректен в историческите факти. В интерпретациите се габарка за да покаже колко низко е паднал, заедно с всички останали съгрешили и ненужни станали, по думите на евангелиста.

    Коментиран от #180

  • 179 Смърфиета

    2 3 Отговор

    До коментар #177 от "тома":

    Отслабнал е.
  • 180 Александър Йорданов

    8 3 Отговор

    До коментар #178 от "Смърфиета":

    Ами за пари се писах демократ, защото още не ме бяха приели за член на БКП. Бях в комсомола когато задуха вятъра на промяната .
  • 181 Тоя е учил за детска учителка в Щумен

    9 4 Отговор
    Алйо, боядисай си главата си само със синя боя! Жълто си имаш достатъчно - хем ще минеш по тънко!

    Коментиран от #187, #200

  • 182 Съгласен

    6 3 Отговор
    Ама пилона на веещото се украинско знаме да е дълбоко забит в зднк на Ал.Йорданов!

    Коментиран от #186

  • 183 Андрей Слабаков

    1 3 Отговор

    До коментар #174 от "Андрей Слабаков":

    След което демонстративно запали парика на Ерна, (за който не знае, това е перука, който бях специално взел за снимките от България) докато бях отишъл до чувалите за боклук пред вратата – комшиите суринамци редовно изхвърляха цели фасове, скъсани до средата, понеже цигарите ми бяха пред свършване и нямаше да издържа до сутринта. Дали няма да капне нещо, но вместо това отмъстителната Джумалета бастиса парика, за което естествено си изяде боя, защото е рахитична. Подаде жалба срещу мен в полицията и ме разпитваха за домашно насилие, но ми се размина, защото се обадих на Салвини.

    Коментиран от #185

  • 184 Мишел

    8 4 Отговор
    В историята няма нито една война на държава Украйна с когото и да е, няма и война на Украйна с Османската империя.
    Като какво ще е украинското знаме на Шипка?
    Направо развейте американското.
  • 185 Смърфиета

    1 4 Отговор

    До коментар #183 от "Андрей Слабаков":

    Подала жалба срещу такъв гениален режисьор? Мръсница!
  • 186 Смърфиета

    1 4 Отговор

    До коментар #182 от "Съгласен":

    Пилона или питона? Това печатна грещка ли е? Има едни такива питони по морето: синьо и жълто, да те е гнус като го видиш.
  • 187 Смърфиета

    3 4 Отговор

    До коментар #181 от "Тоя е учил за детска учителка в Щумен":

    Не "в Щумен", а "на Щуман", и не за децка учителка (за каквато съм учила аз в София), а за да парди.
  • 188 Смърфиета

    8 4 Отговор

    До коментар #164 от "Иван":

    Ще държи реч на английски с превод на украински от самия него, за да се разбира барем нещо.
  • 189 Първо трябва да се вее българското знаме

    3 4 Отговор
    Трябва да се веят още руското, полското, финландското и много други знамена. Нека има, нека се веят. Кво му плащаш?

    Коментиран от #191

  • 190 Никой

    4 3 Отговор
    Г- н Йорданов,
    Какво стана с милиона, който “намерихте”?…Може би е хонорар за Вашите слова??!

    Коментиран от #197

  • 191 Валери Симеонов

    1 3 Отговор

    До коментар #189 от "Първо трябва да се вее българското знаме":

    Ама и черкезкото и кабардинобалкарското да се веят редом с турското! Дядовците ми през руско-турската война давили бъдещия си тъст (произведен посмъртно) бай Али, за да му вземат ханъмките. Баба ми знаеше само черкезки и две-три лакърдии на турски: гел бурда гелин, вер бана екмек, вер бана су.
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Тагарев Тошко

    3 3 Отговор
    И знамето на одринския полк.

    Коментиран от #199

  • 194 Бесарабия

    10 4 Отговор
    Преди 5-6 години горяха български знамена в Украйна
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Бай Дън

    2 3 Отговор

    До коментар #96 от "Аз съм веган":

    Ти си сбъркан спукан предпазител по скоро

    Коментиран от #202

  • 197 Александър Йорданов

    3 4 Отговор

    До коментар #190 от "Никой":

    Гривната не се обезцени твърде много. Но аз предвидливо си държа си трите банкноти от по 333,332 гривни в класьора за спомен, защото от достоверен поверителен източник научих, че ще приемат долара и няма да имам възможност да ги изхарча за традиционна шивица когато посетя Киев начело на делегацията на ЕНП след победата на Съединените американски щати и Великобритания над Русия (както беше и през Кримската война).
  • 198 Ний ша Ва упрайм

    3 4 Отговор
    чи тогава имало ли Окрайна????
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Киро

    2 4 Отговор

    До коментар #181 от "Тоя е учил за детска учителка в Щумен":

    Да в Щуман и не детска а датска и не е учел а е смучел.

    Коментиран от #203

  • 201 123456

    4 4 Отговор
    уууу, ненаяла се гнида долна .....

    Коментиран от #204, #205

  • 202 Смърфиета

    2 4 Отговор

    До коментар #196 от "Бай Дън":

    Трябва да се смени, защото почна да пуши рязта на Згропката.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Александър Йорданов

    2 5 Отговор

    До коментар #201 от "123456":

    Отказвате ми правото да се храня? Мисля, че трябва да има резолюция на ЕП по въпроса и аз ще я входирам от името на ЕНП още утре догодина, но най-късно до 1-ви април.
  • 205 Смърфиета

    3 4 Отговор

    До коментар #201 от "123456":

    Ти му дръпна ръчната спирачка с 200.
  • 206 az #СВО

    4 4 Отговор
    Тоя се нада на още един рунд на лапане в европарламента и заради това е готов на всякаква низост!
  • 207 Смърфиета

    1 5 Отговор
    Дякую шановни пане Юрдаченко! Добранiч всiм шановнiм панам!
  • 208 разобличител

    8 4 Отговор
    Саше, я ни кажи името на поне един украински хан, княз, цар или там както се е наричал владетелят на държавата им?
    Не можеш, нали?
  • 209 Тарльо

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Я виж ти кой изпълзял...?!":

    ""Мистър 10% "бе Ал.Божков ,не ги бъркай...
  • 210 Куку

    5 16 Отговор
    Само се кръстете да не излезем всички антипутинисти на Шипка,че ще хвърчи перушина и задълго ще забравите руските знамена!
  • 211 ........

    11 5 Отговор
    Украйна,Украйна,Украйна...а бре ние в България ли сме?!Писна ми от тея!!!
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Ддд

    7 7 Отговор
    Единствено Руското и Българското знаме могат да се веят на Шипка!!!

    Коментиран от #234

  • 215 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 5 Отговор
    Саше, очакваме ти да развееш украинското знаме на Шипка, пробвай ако си мъж!
  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 УхлюФ

    8 4 Отговор
    Сашеее, мноо си ....Саше! Това е стихотворение а не научно произведение, няма да срещнеш описание на ДНК! В това стихотворение Вазов не споменава руснаците, ама не споменава и украинците! Достатъчно много негови творби има, в които са споменати руснаци, московци! В стихотворението няма и думата българи, има опълченци и България е спомената два пъти "България цяла сега нази гледа...". Сашеее, следва ли, че там са се били лилавите от маалата, щом не се споменава българи?
  • 218 хамсал

    8 4 Отговор
    Абе тутко, как разбра, че ген. Радецки е украинец? Роден е в Санкт-Петербург, рода му е от област Курландия, сега в Латвия на Балтийското крайбрежие! Граничи с Литва и по-скоро поляците имат претенции към тази област! Къде видя украинското бе туткоооо!
  • 219 И Киев е Руски

    3 4 Отговор
    Добре че имам под ръка лопедиум
  • 220 Ал Йорданов Толум с л....на! Тоя 34 год

    10 4 Отговор
    Все на Държавната Софра!! Идиот!!
  • 221 Радецки

    4 4 Отговор

    До коментар #164 от "Иван":

    Ама заедни с Путинката...
  • 222 Дядо Йоцо гледа

    8 4 Отговор
    Ами идете го развейте бе , после да не питате защо са ви били !
  • 223 украинци 19 век !!!

    11 4 Отговор
    Тоя се излага и напъва да пише нова история
  • 224 Благодарни само на Русия!

    12 4 Отговор
    Всички тези украинци, поляци, финландци, прибалтийци и т.н., участвали в нашето Освобождение са руски воини, воини на руския Император, който ги е изпратил! Всички те са се сражавали под руския флаг!
  • 225 Христо

    13 4 Отговор
    Много си тъп, бе Саше... :)
  • 226 България

    11 5 Отговор
    Моля Автора на тази статия да се заличи сам от лицето на земята!!! Ненужен плевел бълващ отвратителна пропаганда!!!
  • 227 Айсамани

    8 4 Отговор
    Този,де бе лия клифук,не ръдна,а направо издъни кофата.То напъване и не мозъчна ръдня,а мозъчна ди ария изкара.Ума ми не го побира,как е възможно такъв гь0н суратлък!Не, 0крайнското знаме никакво място на Шипка, еде0т такъв!И не само ще се веят българското и руските знамена!Ако имахме държава,такива като теб нямаше да се допускат на Шипка!
  • 228 Отвратен

    14 4 Отговор
    Това е нивото на евродепутатите, които за наша сметка получават безумни заплати! Кому са необходими такива майкопродавци и неблагодарници?! Този винаги е бил лакей и слуга, а от много време и еничар! ПФУ!
  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 незнайко

    8 6 Отговор
    Храбрте украинци са се сражавали в името на ВЕЛИКА РУСИЯ ! Кой продължава да изопачава историята ? Украинците не са добри хора а ИЗПОЛЗВАЧИ запомнете това !

    Коментиран от #238

  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 резервист

    9 4 Отговор
    Много си тъп, Саше!
  • 234 фашистки рашастан в изолация

    4 7 Отговор

    До коментар #214 от "Ддд":

    Знамето на русофашистките терористи няма как да се вее на българска територия още повече пък на Шипка!
  • 235 Опа

    8 3 Отговор
    Значи руснаците са ни завзели, ама чрез украинците, щото те са били руската завоевателска армия, така ли Саше??? Нещо объркани малко идват твоите обяснения, ама ти самия си доста объркан, така че сигурно е нормално
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Гост

    3 2 Отговор
    Тоя 🐷 най-добре да се направи на "смелчага" и ако му стиска лично да развее жълтосиния байрак, заедно с турския на върха, пред всички хора на Шипка навръх 3-ти март... Ще се увери колко го "обичат"!
  • 238 Хаха

    4 3 Отговор

    До коментар #231 от "незнайко":

    През 1877 г. не е имало такива думи, като "украинец", "украински" или "Украйна"! Всички са били руснаци! А Алекс 🐷 е най-обикновено 🚽
  • 239 Здравоход

    6 0 Отговор
    "...и да благодарим на украинците, които през август 1877 г. се сражават редом с тях на връх "Св. Никола""
    Джелезо !!
    Къртим мифки сякакви
  • 240 Минувач

    7 0 Отговор
    украинци се бият на Шипа....
    Още на един извратеняк му се разхлопа дъската
  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 АУДИ

    6 0 Отговор
    На тоя родата му не беше ли свързана с разтрела на 7 ястребинчета или се бъркам?
  • 244 ами

    4 0 Отговор
    хахаха вица на деня - да се вее само украинско знаме , ако не са украинците нямаше да има българия, европа и сащ
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Гост

    6 0 Отговор
    Саше ми то 1877 не е имало държава украйна......
  • 247 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    На 3 март на Шипка трябва да се вее и украинското знаме.

    Другарю Юрданов, Е -(П.М) продажна !
  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Иван Иванов

    5 0 Отговор
    В Руско-турската освободителна война е участвал като военен фелдшер и един японец. Предлагам на връх Шипка да закачим и японското знаме, предлагам също така мостът на Кольо Фичето край град Бяла да бъде прекръстен на моста построен от сто строители без да се упоменава името на даровития български строител който е проектирал и ръководел строителството на това уникалното творение на човешката мисъл.
  • 252 АНТИПУТИНИСТ

    3 0 Отговор
    Александър Йорданов не е нищо повече от нищо.
  • 253 Мутата

    2 0 Отговор
    Хванете и му го наврете в големия пърдялника това знаме.
  • 254 СЕЛЯНИН

    2 0 Отговор
    Тоя не е наясно, че ако не беше Русия сега щеше да се именува Искандер Юrdюn
  • 255 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #90 от "Кой обявява война на Турция ?":

    И от мен едно с дебел кол!!!
  • 256 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Я виж ти кой изпълзял...?!":

    Абсолютно си прав - тоя е пълзящо мекотело!
    Само лека корекция - "Мистър 10% казваха на Александър Божков, СДС, министър на промишлеността в правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов.
    Иначе и двамата са на едни килограми и еднакво отблъскващи!
  • 257 Вдигате градусите

    0 0 Отговор
    Тази полуграмотна детска учителка , която беше настанена в ЕП по помиярски заслуги, решил;а да ни поучава. Що не си го сложиш сам, бе гьон бидонов?
  • 258 а сега си представете

    0 0 Отговор
    шашко,с укробайряка там,всред множеството...Що не дойде,а?Спрете да дразните народа,че сте на една крачка от гражданска война.А там нещата са непредвидими...А дойде ли ред да отмъщава,българинът е жезток и вместо този,който заслужава мъст, може да го получи невинно дете или друг близък.Още веднъж ви казвам-СПРЕТЕ СЕ!Не може да заличиш миналото,случило се е...И това,че Русия ни е освободила и ни е дала държава е факт,а това нещо,върху чийто род тегне убийство на деца има наглост дори да си отваря устата.
  • 259 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 260 Ваня

    0 0 Отговор
    Що не пробва....