Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 08:56 2 356 17

Георги Киряков пред ФАКТИ: В оперативното управление на държавата ДПС не е нужно

  • георги-
  • киряков-
  • герб-
  • дпс-
  • пеевски-
  • борисов-
  • меморандум

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат нужното мнозинство, за да може страната да бъде управлявана нормално, казва политологът

Георги Киряков пред ФАКТИ: В оперативното управление на държавата ДПС не е нужно - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коалиционното споразумение, което ГЕРБ ще предложи на ПП-ДБ… Колко е необходимо, за какъв срок и къде ще остане ДПС. Защо не беше подписано до момента… Пред ФАКТИ говори политологът Георги Киряков.

- Г-н Киряков, коалиционното споразумение, което ГЕРБ предлага на ПП-ДБ, надцаква ли представения от ПП-ДБ меморандум. Остава да чуем „всичко коз“. На това ли си играят в управлението?
- Със сигурност предложението на ГЕРБ-СДС е контрапредложение на това, което направиха ПП-ДБ с меморандума. Коалиционното споразумение е доста по-сериозно. Меморандумът, ако пунктоционално погледнем на думата, е нещо като паметна бележка. Тоест, обикновено предложение, което дори не е адресирано, а е просто като идея за това как трябва да изглежда управлението на държавата. Докато предложението за коалиционно споразумение е съвсем различен формат на политическата игра. Защо смятам, че е контрапредложение и е нещо като надцакване, защото имаме малко време, за да се сключи такова коалиционно споразумение. Това е първият аргумент. Вторият е, че това нещо трябваше да се случи веднага след изборите и да не се дава срок. Сега ГЕРБ дават някакъв 10-дневен срок… Трябваше да се даде възможност за толкова време след изборите, докато не се постигне пълномащабно коалиционно споразумение, и да не се пристъпва към създаване на мнозинство. Дори и един месец да отнемат такива преговори, трябва да се даде това време.

- Коалиционно споразумение за 10 дни… Как ви звучи, сериозно ли е?
- Не е сериозно, разбира се. Ако се направи за 10 дни, няма да е истинско коалиционно споразумение и няма да включва изключително важните въпроси, по които трябва да се постигне консенсус между двете формирования, двете политически сили – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. То ще бъде в някаква степен нормално, ще бъде на базата на някакви такива джентълменски договорки, но няма да включва всичко, няма да бъде подробно и пак ще чуваме после оправдания защо не е спазено едно нещо, а друго е пренебрегнато. Пак ще има спорове кой е виновен за неспазването на нещо си, на някоя точка.

- Коалиционно споразумение и хоризонт от 3 години. Това чухме да казва Борисов. Ще си удържи ли на думата обаче?
- След като се съмняваме, че това коалиционно споразумение – изработено за 10 дни, примерно, е сериозно и не е само и единствено част от политическата игра, няма как да не се съмняваме в това. От Борисов чухме, че споразумението включва период отвъд ротациите и до края на този мандат. Това време е малко повече от 3 години, но все пак е добра стъпка към политическо нормализиране на ситуацията. Нормализирането започна със съставянето на самото правителство, а сега сме на прага на втората стъпка с подписването на коалиционно споразумение. Друг е въпросът, че сега се използва ситуацията, за да са надцакват едни други с предложения за управление. Едните казват меморандум, другите коалиционно споразумение.

- Виждаме реплики между ГЕРБ и ПП-ДБ, а ДПС къде остава?
- Винаги съм твърдял, че в оперативното управление на държавата ДПС не е нужно! Защо? ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат нужното мнозинство, за да може страната да бъде управлявана нормално. ДПС бе нужно за промените в Конституцията и сега при избора на регулаторите. ДПС не е нужно за разпределението на огромните властови и финансови ресурси, които държавата разпределя през управлението.

- Смятате ли, че ДПС може да се държи настрани предвид това, че Пеевски задава дневния ред в политиката, а Борисов е съгласен с повечето неща?
- ДПС има своето място в политиката в България. Но, при положение, че не е нужно за съставяне на мнозинството, просто не бива да се придава тази голяма роля на партията, която ѝ се придаваше в първата част на този мандат - до ротацията. Не виждам все още политическа логика ДПС да бъде включена активно - буквално като коалиционен партньор, в тази конфигурация в момента, която досега съществуваше. Да не говорим, че там, разбира се, Бойко Борисов си прави тънката сметка, че, когато са трима партньори - двама от които са се сговорили по някакъв начин, визирам ГЕРБ-СДС и ДПС, третият партньор ПП-ДБ ще бъде в неизгодна позиция. Защото там са два на един гласа. ПП-ДБ предложиха през меморандум 50:50, на което, разбира се, видяхме реакцията на ДПС и те възроптаха остро. Виждаме сега, че е по-добре да имаме някакво управление – без активната роля на ДПС като трети партньор, вместо да влезем пак в спирала от избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    11 2 Отговор
    Предлагам това да го реши народът със референдум например кои партии не са нужни на управлението!!!! И си оправи прическата!!!
  • 2 зреене

    13 6 Отговор
    Отдавна ДПС-то трябваше да бъде закрито! България е в ЕС,за какви права и свободи се"борят"??? Цялата работа иде оттам,че някой във високите етажи на властта има отношения с Ахмед Доган. От зората на т.нар. демокрация.

    Коментиран от #10

  • 3 Воисил Граматик

    5 4 Отговор
    С референдум,а не СЪС.
  • 4 Закривай

    8 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ - А ТУРСКО РОБСТВО НЯМА !
  • 5 Няма държава

    8 3 Отговор
    ТОВА Е РАКОВО ОБРАЗУВАНИЕ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА! МАФИОТСКА СТРУКТУРА ОБСЛУЖВАЩА ПРЕСТЪПНИЦИ
  • 6 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Територията връткана от Краварите, не е държава отдавна! Все още има некви полуживи Роби, които шават някак. Приключили сме Вчера и тва е.
  • 7 Турчин

    2 7 Отговор
    И ти не си нужен на Република България. Но си живуркаш, даже мнение имаш и акъли даваш, като за себе си нямаш.
    ДПС е крайъгълен камък на Република България. Трябва да свиквате вече с мисълта и реалното политическо положение,35 години станаха. Без турците страната е погубена. Историята го доказа. Не можете да управлявате страната сами.
  • 8 Ха ха ха

    1 2 Отговор
    Този е абсолютен тъпак
  • 9 ДПС бе регистрирана

    9 1 Отговор
    от ЖЖ и СДС а е етническа партия.
    В Германия има 6 млн.турци, но турска партия няма.
    ДПС в парламента е венеца на турското разузнаване.
    Този политолог не може да спре ДПС във властта и говори глупости.
    Двама български премиери, Костов и Ф.Димитров се извиняваха в Турция за трима убити турци.
    Турция 140 г.не се извини за хилядите жени и деца зверски изклани в Батак и Перущица.
    " Когато ние видим записано в турските паспорти..националност кюрд, тогава в българските ще запишем националност турчин"
    Това е последният български държавник Тодор Живков

    Коментиран от #12

  • 10 Турчин

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "зреене":

    Ахмед Доган НЕ Е ЗАЩИТНИК на правата на турците в България. Той е гробокопача на турската национална идентичност и култура. Полу татарина ,полу цганина, роден в село Пчеларово Толбухинско, живял в село Дръндар Валненско, само примами будните и умни турски младежи и ги предаде на палачите на Държавна сигурност през 1985-89 година. В "затвора " прекара един обучителен курс на Държавна сигурност и КГБ,където му бяха зададени задачите и рамките за бъдещите политики и го пуснаха сред турците за да ги кандардисва и асимилира по "мекия начин,со кротце, со благце ". Нито един младеж от турците не знае да чете и пише на турски език. От 35 години не се изяви дори и един/а нов писател, поет от турски произход който да пише на майчин език. И всичко това го дължим на този ,който днес се крие в сараите и стана най богатия човек на България. Защо все още не сте доволни? Полу татарина-цганин, който не знае и не познава баща си, ви служи много добре. Дори и по-добре от пъдарина от Правец....

    Коментиран от #11

  • 11 Ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Турчин":

    Простак 200%

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Турчин

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Какво те заболя? Че казвам истината ли?
  • 14 българин

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    не са пъни чак толкоз всички са мафиоти и крадци и българи и турци
  • 15 Айде

    2 0 Отговор
    Омръзна ми чета приказки за политически игри и вероятни ротации! Сега пък, можело и без ДПС! Глупости! Герб и ДПС са едно и също! До като могат, заедно никога няма да позволят някои извън тях да определят какво ще се случва в България! Не им се влиза в затвора и алчността и покварата им са чудовищни! Ще го видите и в предложението им за споразумение, както и на следващите избори! ППДБ се оказаха политически глупаци, защото излъгаха избирателите си и изгубиха моралното си предимство!
  • 16 Антидебил

    2 0 Отговор
    Виждате корупционните схеми около Нотариуса прокурори съдии МВР са участвали повече от десет години и това не е ставало без знанието на Борисов Пеевски и други така че този корупционен воденичен камък тежи на ГЕРБ и ДПС и вместо да си премълчат още известно време те нахално извиват ръце типично ,защото алчността им е безгранична ГЕРБ и ДПС нямат ресурса да управляват сами даже и с някои от опозицията ще бъдат свалени от протести
  • 17 Тома

    1 0 Отговор
    Дпс е винаги отзад и чака някой да изстърве сапуна от пп дб и герб