Last news in Fakti

4 Март, 2024 17:31 1 580 8

Еретици в Централна Европа?

  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • централна европа

Опозицията заклейми съботната среща Бланар-Лавров като неприятелски жест спрямо съюзниците

Еретици в Централна Европа? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 27 февруари т.г. след над 2-годишна пауза в Прага се състоя среща на министър-председателите на Чехия, Словакия, Унгария и Полша, т.нар. Вишеградска група (В 4). Според чешки и словашки медии и социални мрежи разговорите и дебатите били „нелеки и трудни”. Спорната тема били политическите изявления и по-конкретните стъпки спрямо войната в Украйна. Виктор Орбан мисли, че „Вишеградската четворка продължава да живее”, но той се натъква на разбиране само в новото словашко правителство на Роберт Фицо.

На срещата на европейските лидери на 26 с.м. в Париж последният критикува Европейския съюз, че подкрепя еднопосочно „взаимното избиване на славяни” вместо да използва своето политическо влияние за постигане на примирие и мир. На втората годишнина от руската инвазия Фицо бе заявил, че Русия е започнала войната си срещу Украйна, защото от 2014 г. „украинските неонацисти“ са „вилнеещи“.

Преди това той свика съвет за сигурност в Братислава, като изрази опасения относно срещата на съюзниците в Париж за обсъждане на подкрепата за Украйна.

Остро реагираха чешкият премиер Петр Фиала и староновият полски председател на правителство Доналд Туск. И двамата не одобриха словашкия и унгарския подходи към войната в Украйна и изразиха съмнение в смисъла на функциониране на В 4.

***За нови геополитически емоции допринесоха срещите на унгарския и словашкия министри на външните работи Петер Сиярто и Юрай Бланар със Сергей Лавров на 1 и 2 март на дипломатическия форум в Анталия. След като още през 2022 г. Лавров и Путин бяха добавени в санкционния списък на Европейския съюз. Оттогава от всички страни в ЕС само г-н Сиярто бе провеждал срещи с руския външен министър. А последната им, в Анталия, се е състояла в деня на погребението на Алексей Навалний.

**Петер Сиярто ми е понятие от медиите. Но първото политическо назначение на Р. Фицо за външен министър Юрай (с българско съответствие Георги) Бланар познавах като дългогодишен областен управител на Жилина. Неговите предшественици бяха утвърдените професионални дипломати Ян Кубиш, сега един от кандидатите за президент на СР и Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС по диалога Прищина-Белград и други регионални въпроси на Западните Балкани.

Според свръхскромната шаблонна информация от СМИ и епизодично видео от партията на Фицо Смер-СД (=Посока...), Бланар и Лавров обсъждали най-парливи международни въпроси като ситуацията в Украйна. Пред ЧТК словашкият министър заяви, че без дипломация не може да се намери дипломатично решение и войната няма да приключи. Срещата с Лавров се състояла по руска инициатива Бланар заявил на Лавров, че словашката позиция се гради на уважение към принципите на международното право, като териториалната цялост и суверенитета.

Премиерът Фицо „не закъсня” с подкрепа: „Знаех за тази среща, изцяло му препоръчах да се срещне с руския министър“. Срещата била пример за “словашка балансирана и суверенна външна политика към всички страни на света”. Министрите обсъдили възможностите, които мирната среща на върха в Швейцария може да донесе (Фицо).

Паралелно словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк (също от Смер-СД) се е срещнал предния ден в Пентагона със щатския си хомолог Лойд Остин по регионални и двустранни теми. Според Пат Райдер, говорител на Пентагона, те подчертали силните двустранни връзки в отбраната и взаимната ангажираност в НАТО.

Същевременно Смер-СД откри масова кампания в Прешов и в Източна Словакия за отбелязване на Международния ден на жената. В репортажи от там се твърди за звучене на брадясали проруски вицове в местните театри и народняшки изявления на премиера, че „след Париж и Прага тържествата с дамите е балсам на душата”. И за готовността за отпор срещу кресливите нападки на опозицията в либералните медии.

Реакциите не закъсняха под заглавия като: „Подкрепа (естествено, на „правилните” сили) и от Макрон. Чехия успя с плана да закупи муниции за Украйна”.

Опозицията заклейми съботната среща Бланар-Лавров като неприятелски жест спрямо съюзниците, считат в опозиционната партия „Свобода и солидарност”. В най-силната опозиционна партия „Прогресивна Словакия” (ПС) говорят за поврат в дългосрочната външнополитическа ориентация на страната (бел.: след балансирания центристки консенсус в управлението до преди 1-2 години). Кабинетът на Фицо не разглеждал Словакия като част от Запада. Срещата била стъпка срещу политиката на Европейския съюз. Според Томаш Валашек - зам.-председателя от ПС на външнополитическия комитет на парламента, министър Бланар се срещнал с главния дипломат от държавата, която набелязва СР като свой неприятел, нападнала е съседна държава и не дава признаци тегобите на Украйна да приключат. Депутатът от по-умерените християн-демократи Мариан Чаучик проявява интерес дали Бланар наистина е подкрепил пред Лавров мирна Украйна в международно признаваните ѝ граници.

***Чешкият външен министър Ян Липавски (от партията „Пирати”) коментира изявленията на Фицо както следва. Че ако някой се стреми към удовлетворяваща двете страни дипломация, той ще приключи на една от страните. Това показвал и опитът на някои чешки чиновници на държавна служба, преди всичко през миналите години. Не било негова работа да оценява подобно поведение. Министърът отбелязва, че той категорично не би отишъл на такава среща. Предшественикът на Бланар Мирослав Влаховски също критикувал срещата. Според него тя преместила СР в неуместна посока в очите на съюзниците от Северноатлантическия алианс.

Лоялните с властите медии напомнят, че връзките на членките на НАТО и Москва са в замръзнала точка след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. От октомври м. г. правителството на Фицо било подложено на критика за позицията му да прекрати военната помощ за Киев със средства от държавния резерв и бюджет.

**Явно, че и за „прогресивните сили” у нас Орбан, Фицо, Сиярто, Бланар и техните симпатизанти „в света и околностите му” упоменатите грешници са недисциплинирани, нелоялни и непослушни. Неблагодарници, които не биха жертвали, в интерес на световното масонско Задкулисие и неговите кроежи и мераци, своите дребнави национални стремления. А даже, ако се наложи да жертват за новите Капинтерн, Догма, Коран, €-$-ви ЛГБТИQ-ценности и недемократичните си животи, отровени от дългогодишно съветско-комунистическо-руско- вече и китайско-севернокорейско, и прокубинско пропагандно влияние.

3 март 2024 г. Огнян Гърков


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖИВИ ЛИ СТЕ

    13 4 Отговор
    ОЩЕ БЕ ТРОЛОВЕ
  • 2 Точен

    25 9 Отговор
    България е с Русия, Западът ни граби и използва.
  • 3 И КО СТАНА СЕГА

    18 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ СЪРБИЯ УНГАРИЯ СЛОВАКИЯ
    АМ ЧИ ТОЙ ПУТИН СТИГНА ДО ЦВНТЪРА НА ЕВРОПА БЕ
    АЙДЕ УКРОМИСИРИТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е КРИТИЧНО
    ВСИЧКО ЗА ФРОНТА ЯСИЧКО ЗА ПОБЕДАТА
  • 4 ъгнян

    8 4 Отговор
    гърчаф
  • 5 име

    19 3 Отговор
    Статията прилича на лошо скалъпена с гугъл преводач. Пълна е с думи и слововсъчетания, нетипични за българския език и словоред.

    Коментиран от #6

  • 6 Ъхъ

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "име":

    а чешката партия "Пирати" направо кърти миФФки
  • 7 Огнян Гърков! Плюене по всеки политик

    8 2 Отговор
    Който има Собствено Мнение!! Гърков, не всички Политици са Слугинаж, Лизачи и Мекотели!! Това, че се Избиват славяни, а Останалия Запад потриват Доволно ръце, и това им Харесва! , А това, което си написал е една манджа с Грозде, един Слугински жест да Наплюеш, тези които имат Собствено мнение!!
  • 8 Огнян Гърков?? Тея които Мислят с

    5 0 Отговор
    главите си не са Еретици!! Останалите са Овче стадо Подкарано с Голямата Тояга от Чиновниците в Брюксел, Слугинаж на САЩ!