Last news in Fakti

8 Март, 2024 19:01 1 313 10

Тръмп и тъмното минало на "America first"

  • доналд тръмп-
  • america first-
  • тръмп-
  • сащ-
  • републиканци-
  • ники хейли-
  • джо байдън-
  • лозунг-
  • джордж вашингтон

Лозунгът има интересна история. Корените му са от времето на Джордж Вашингтон.

Тръмп и тъмното минало на "America first" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лозунгът "America first" (Америка на първо място) се появява далеч преди появата на Доналд Тръмп. Той обаче реши да го превърне в своя запазена марка, с която успя да спечели голям брой привърженици. Без вероятно да отчита, че отношението на американците към лозунга ни най-малко не е изцяло положително – в миналото той е отблъсквал мнозина със съдържанието си, което накратко може да се сведе до: „никой друг, освен нас, няма значение“.

Произходът на лозунга е далеч по-стар

Лозунгът е определян като символ на американския национализъм, а корените му се откриват още в изолационизма от първите години на младата република начело с президентите Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън. Тези тенденции отстъпват на втори план в средата на 19 век, след което обаче „America first“ изживява нов разцвет сред политическите групи, които са против влизането на САЩ в Първата и във Втората световни войни.

Според американския журналист Бил Кауфман, автор и на редица книги с историческа тематика, тази политическа позиция е изразена за първи път в прощалната президентска реч на Джордж Вашингтон през септември 1796 година. Тогава той призовава икономическите отношения с останалия свят да се ускорят, но в политически план да се поддържат само най-неизбежните връзки.

По времето на Първата световна война лозунгът е използван през 1915 г. от тогавашния президент на САЩ Уудроу Уилсън: той настоява наред с другото за регистрация на хората, получили гражданство, и иска да изолира тези, които предпочитат други държави пред САЩ.

Симпатизантите на националсоциализма в САЩ

Има и теории, според които през 1930-те години „America first“ е мото на американските симпатизанти на националсоциализма: в началото на 1930-те години, когато националсоциалистите укрепват господството си в Германия, американският медиен магнат Уилям Рандолф Хърст започва агитация срещу тогавашния президент Рузвелт именно с този лозунг. За Хърст президентът е заплаха, тъй като е бил на път да разреши на „международните банкери, които си играят с благосъстоянието на американците, да започнат да си играят и с тяхната политика“.

Хърст определя същностните икономически и социални реформи на президента Рузвелт, предприети в отговор на икономическата криза от края на 1920-те години и в течение на 1930-те като „антиамерикански“ и „по-комунистически от тези на комунистите“. Затова пък Хърст е гледал благосклонно на националсоциализма, който бил извоювал „голяма победа срещу комунизма за всички свободолюбиви хора“ по света.

С началото на Втората световна война в Европа и стремителното завладяване на континента от Хитлерова Германия, Рузвелт започва да насочва усилията на своята администрация в по-голяма степен в помощ на онези, които се борят срещу националсоциализма. По този начин си навлича гнева на различни групи от пацифисти, както и на американските комунисти, които са поддържали пакта Хитлер-Сталин и са смятали, че САЩ трябва да стоят настрани от войната в Европа.

Американският историк Гари Гърстъл споделя пред ДВ мнението си, че е грешно да се приравнява лозунгът „America first“ с изолационизма, тъй като не става дума за изолирането на САЩ от световната политика. Според него по-подходящата дума е унилатерализъм – САЩ искат свобода за действията си на световната сцена, за да могат да защитават своите собствени интереси.

Комитетът "America first"

Създаденият на 4 септември 1940 година комитет „America first“ остава най-голямата организация на унилатералистите в САЩ до края на 1941 година, а негов говорител е известният пилот Чарлз Линдберг (първият човек, прелетял самостоятелно Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж), определян и като „ентусиазиран фашист“, например от американския историк професор Ерик Рокуей.

Линдберг се е срещал с Хитлер и с други нацисти в края на 1930-те години и се е възхищавал на направеното от тях – като един от най-видните членове на комитета в САЩ той се обявява „за“ сключването на мирен договор с Хитлер. Друг виден активист на комитета, известен с антисемитските си позиции, е автомобилният магнат Хенри Форд, като за него и за неговите съмишленици Рокуей пише следното: „Те се бореха срещу групировките, които според Линдберг са искали да вкарат САЩ във войната: англичаните, евреите и правителството на Рузвелт“.

В края на 20 век лозунгът „America first“ отново е взет на въоръжение – например от консервативния журналист и политик Пат Бюканън (работил като съветник на президентите Никсън, Форд и Рейгън, впоследствие самият той нееднократен кандидат за президентския пост), автор на книга със заглавието „Чърчил, Хитлер и ненужната война“. Лозунгът е използван също от тогавашния предводител на Ку Клукс Клан Дейвид Дюк, от либертарианеца Мъри Ротбард, който призовава САЩ да прекратят отпускането на помощи за развитие и да пренасочат средствата към американската икономика.

Лозунг, който да е привлекателен и провокативен

Между исканията на Мъри и тезите на Тръмп от предизборната му кампания през 2016 година се откриват немалко сходства, а лозунгът постепенно става основополагащ в политиката на бившия американски президент. Същевременно Тръмп се дистанцира пред „Ню Йорк Таймс“ от предишните трактовки на мотото в САЩ – искал да го използва като „съвсем ново, модерно определение“, с което да изрази, че желае първо да се погрижи за САЩ преди да обърне внимание и на всички останали по света.

В коментар за избора на лозунга от страна на Тръмп историкът Гърстъл отбелязва, че не вярва Тръмп да симпатизира на нацистите – в неговия случай става дума по-скоро за комбинация от присъщото за него игнориране на чужди интереси и тактиката му съзнателно да избира провокативни лозунги. „Той просто е търсил лозунг, който да му се стори особено привлекателен и да съответства на икономическия му национализъм.“

Автор: Биляна Михайлова


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 DW - Пропаганден машинен

    17 1 Отговор
    Рупорът на либерастията DW и манипулациите ги бълва една след друга, първо величаене на изкyкалия Бай Дън и неговата реч под въздействието на стимуланти и сега оплюване на конкуренцията му Бай Дончо!

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един

    2 10 Отговор
    То и на Тръмп миналото хич не е светло,така че.....!
  • 5 Тръмп е дна неудобна фигура

    5 1 Отговор
    На дълбоката държава ,САЩ нямат нужда от него дори самите републиканци и демократи в САЩ го бъзикат страшно тоя Тръмп ,няма никакви шансове срещу Байдън или някой друг от партията на Демократите ,по вероятният кандидат президент ще бъде още по луд от тези двамата Тръмп Байдън взети заедно ,а самите САЩ разбиха всяко едно невъзможно табу в цял свят
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смешно

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "DW - Пропаганден машинен":

    Само думата Либерастия показва пошла, нискоинтелигентна, платена руска пропаганда.
  • 8 Смешно

    2 3 Отговор
    Човека е луд
  • 9 Преминаващ

    0 0 Отговор
    "America great" е това, което искате да кажете, нали журналисти?!
  • 10 джо форса

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "DW - Пропаганден машинен":

    Създадена и финансирана от ЦРУ с години си мислех ,че е Германски , но няма нищо общо с Германия освен името . Най - противната , отвратителна няма капка истина в статиите които ги представят само, лъжи, пропаганди, дезинформация, всичко което е било вярно, го описват с точното обратното , цел да промият мозъците на обществото повтаряйки едно и също с дни, седмици, месеци, години докато превърнат хората в послушно стадо Само името ме отблъсква , отвращава няма нищо общо с реалната информация и истина.( джо форса - форсираният джо наскоро крещеше, заплашваше)