Last news in Fakti

10 Март, 2024 06:00 3 948 115

Недостиг на храна, непосилни цени: тежка криза в Куба

  • куба-
  • храна-
  • криза-
  • бедност-
  • оон-
  • хавана

Проблемът се задълбочава от хронично празната държавна хазна

Недостиг на храна, непосилни цени: тежка криза в Куба - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След посещение в Куба, по време на което се срещна и с президента на страната Мигел Диаз-Канел, Фрай Бето изрази безпокойството си. Бразилският теолог е бивш емисар на Католическата църква за Куба по времето на Фидел Кастро и автор на нашумелия сборник с интервюта “Фидел и религията”. Днес той работи с Организацията по прехрана и земеделие на ООН, помагаща на Куба да започне да произвежда повече храни. Пред бразилски журналисти Бето сподели, че никога досега не е виждал Куба в толкова тежко състояние.

На този фон дойде съобщението, че Куба е поискала помощ от Световната продоволствена програма на ООН, тъй като вече не е в състояние да осигури субсидираното от държавата прясно мляко за децата под 7 години, както предаде испанската информационна агенция ЕФЕ. За първи път изобщо кубинското правителство се обръща с такава молба към ООН. Световната програма по прехрана и земеделие работи в Куба от 1963 г. и досега е подпомагала страната с хранителни продукти най-вече при големи природни бедствия, например след урагани.

Доставки на обезмаслено сухо мляко

От информацията на агенцията става ясно още, че Куба вече получава помощи от Световната програма по прехрана и земеделие. Уточнява се, че на островната държава са изпратени 114 тона обезмаслено мляко на прах. Това обаче са по-малко от 7% от нуждите на страната, които, по официални данни, са 2000 тона сухо мляко на месец.

В Куба децата под седем години и хората на специален хранителен режим, страдащи от хронични заболявания, имат право да получават мляко на по-ниска, субсидирана от държавата цена. Също с купонна книжка останалите кубинци имат право на определени дажби основни храни, като ориз, боб, олио или пилешко. За тези продукти държавата харчи годишно по 1,6 милиарда долара, което за хронично празната държавна хазна са много пари.

Напоследък има трудности с доставките - заради намалелите наличности на мляко, в резултат на което някои провинции са намалили дажбите или са заменили млякото с други продукти. В някои случаи се доставя сироп или витаминизирани разтворими напитки.

Според министърката на вътрешната търговия Бетси Диаз Родригез причините за това са “някои трудности при закупуването на сухо мляко от чужбина”, както и проблеми на млекопреработвателните предприятия в страната.

Недостиг на твърда валута

“Икономическата ситуация е Куба е много комплексна и това се дължи на липсата на чуждестранна валута”, казва за ДВ независимият кубински икономист Омар Еверлени Перез. Според него голяма част от основните храни могат да бъдат произвеждани в Куба, но заради многото недостатъци на кубинския модел на земеделие това е невъзможно и те трябва да се внасят.

Вносът обаче се оказва труден поради липсата на твърда валута. Основно проблемът се дължи на спада в туризма, на затягането на американските санкции и на поскъпналите храни и енергия в резултат на руската агресия срещу Украйна. Продоволствената криза на острова продължава да се задълбочава.

Благодарение на нови доставки от Бразилия, за месец март са осигурени необходимите количества мляко, увери миналата седмица новият кубински министър на хранително-вкусовата промишленост Алберто Лопез Диаз.

Сухото мляко обаче не е единственият дефицитен продукт в Куба. Има проблеми и с брашното, а оттук и с осигуряването на количествата хляб за държавната субсидия. Преди няколко дни правителството обяви, че няма да може да гарантира доставките на субсидиран хляб до края на март. А недостигът на горива води все по-често до прекъсвания на електрозахранването.

Държавата не трябва да се грижи за всичко

Тежкото положение с доставките на храни не е нещо ново. Сега дори се забелязва известно подобрение, тъй като новите малки и средни частни предприятия внасят повече хранителни стоки, отколкото преди. За по-голямата част от населението обаче най-големият проблем остават цените. Инфлацията продължава да е много висока.

Според Перез, проблемът до голяма степен се дължи и на това, че държавата иска да е навсякъде. “Никъде другаде по света пекарните не са собственост на държавата”, припомня той. По думите му държавата трябва да се концентрира върху основните стратегически сектори в страната.

В края на годината правителството обяви пакет с мерки за макроикономическа стабилизация, намаляване на субсидиите и увеличаване на цените на енергията и горивата. Целта е да се овладеят огромният държавен дефицит и тежката икономическа криза. Миналия петък влезе в сила драстичното увеличаване на цените на бензина с над 400%. Освен това купонната система Libreta трябва да бъде променена от модел, субсидиращ продукти, в модел, който подпомага финансово социално слабите групи.

С частния сектор към по-добро бъдеще

Отправеното искане към Световната програма по прехрана за оказване на помощ е прагматична стъпка на кубинското правителство, целяща да намали тежестта върху държавния бюджет и да осигури пространство за осъществяване на планираните реформи. В случая с Куба обаче подобно искане до ООН винаги има политическо измерение. Правителството в Хавана вероятно се опасява, че то ще бъде инструментализирано от десни американски медии и голямата кубинска общност в Маями.

Въпреки всичко Перез гледа в бъдещето с предпазлив оптимизъм. "Икономическата криза в Куба все още е сложна, не успяхме да се измъкнем от дупката, но и не сме по-зле, отколкото предишните години", казва министърът. Има надежда, че туризмът ще се възстанови, а положението с медицинското обслужване ще се подобрява.

Автор: Андреас Кноблох


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    35 31 Отговор
    Пак рев на чужди гробища!

    Коментиран от #107

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 С Л А В А

    63 40 Отговор
    на краварската ДЕМОКРАЦИЯ която държи вече 70 години режим на изолация над тая малка страна . П О З О Р
  • 4 врете

    26 27 Отговор
    комуразди 😬

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Т О В А

    36 31 Отговор

    До коментар #2 от "Хавана клуб":

    СТАНА преди време и краварите се ОСР . ХА . А сега те са на вратата на РУСИЯ и искат тя да си трае . За това е прав Путин .
  • 6 Иван Крумов

    41 24 Отговор
    Ами ние - при Иван Костов преживяхме някак - той си уреди живота - и си е прав за него си.

    С неговият министър Божков - ни разпрегнаха набързо каруцата и - сега пък имаме - работещи фонтани пред НДК и - промоции в Кауфланд.

    Кубинците не знаят какво ги чака - бясно ще навлезат наркотиците и изобщо - не се прави така преход.
    Докато се стабилизират - ще станат отново колония - както и да е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Който е приятел с рашките

    40 33 Отговор
    дотам стига.
  • 9 Никита Хрушчов

    17 23 Отговор
    Няма страшно-ще сложим пак ракетите в Куба и ще им дадем храна!И два-три Посейдона.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ден

    18 8 Отговор
    вмирисаните зелки не чета!
  • 13 Точно

    32 20 Отговор
    Много хубава статия. И в България беше така по времето на комунизма. Купонна система и мизерия.

    Коментиран от #30

  • 14 Комунизъм сър

    27 18 Отговор
    И тука можеше да е така ако още бяхме руска губерния. За щастие сме свободна държава и просперираме, за бяс на копейките

    Коментиран от #33

  • 15 един

    22 13 Отговор
    Сигурно след време и кубинците ще разправят като наште комунета,"как хубаво беше при Фидел/бай Тошо/,имаше всичко,даже и банани..."!Очаквам един да ме реплекира,с "двата пръста горе.."!

    Коментиран от #17

  • 16 Ха ха ха

    20 7 Отговор
    Да живее комунизмът урааааа
  • 17 Антитрол

    21 14 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Ти питай кубинците какво "хубаво" е било когато бяха американска колония - наскоро имаше статия за Хаити която все още е американска колония или пък Панама. Пък и след 70 години ембарго до там се стига - нали всички държави били равни, имало свободна търговия, ненамеса във вътрешните работи и други евроатлантически глупости или тези работи не важат за господарите ти - те са само за другите.

    Те са най великите кравари и могат да съсипят или пък да нападнат която си искат държава, да организират преврат или да убият президента им - после те решават коя от колониите им колко богата да е - на тях им е разрешено нали.
  • 18 Щерю

    19 14 Отговор
    Изпитали сме го при социализма

    Коментиран от #23

  • 19 ха ха

    14 10 Отговор
    демокрация в действие
  • 20 НАБЛЮДАТЕЛ

    23 14 Отговор
    Някой да е видял кубинец да работи? Да имаш климат дето без проблеми вадиш две реколти минимум в година, няма зима и горещо лято, влага в излишък и да мреш от глад - това просто означава, - комунизъм. Е, оставете ги да мрат
  • 21 щом Дойчо Велев го казва , няма начин

    15 14 Отговор
    да не е вярно . Само дето изобщо не им вярвам на приказките на тия .
    Външния дълг на Куба е под 50% от БВП. На западняците няма под 100% .
  • 22 Демократ

    23 18 Отговор
    Куба е пример за успелия комунизъм с човешко лице. Откакто стана колония на СССР и Фидел Кастро я оглави, хората гладуват. Венецуела на Мадуро е другия пример на този велик строй. Глад и терор! Венецуела е с огромни находища на петрол, ,Куба плодородна земеделска земя ,но вече няма и прочутата захарна тръстика, но има комунизъм.

    Коментиран от #24, #103

  • 23 Само питам

    13 15 Отговор

    До коментар #18 от "Щерю":

    И какво ти беше на социализма ? Най хубавите и спокойни години на България !
    Да си се притеснявал тогава за нещо ?

    Коментиран от #35, #70

  • 24 разбира се

    17 14 Отговор

    До коментар #22 от "Демократ":

    И от двете държави изринаха краварите и като няма далавера им наложиха ембарго .

    Коментиран от #44

  • 25 дааа

    11 10 Отговор
    ами ако държавата се беше хванала да прави доставки с кока на зеленски щеше да е във разцвет вече …
  • 26 В.В.П.

    13 8 Отговор
    Щом го пише ДВ,е наобратното на написаното .
  • 27 да де

    9 8 Отговор
    демократизаторите са извзели средствата и сега купуват за жълти стотинки , после стават обикновени робовладелци
  • 28 В.В.П.

    14 9 Отговор
    Така пишеха ДВ ,за България през 80 те ..И като ти повтарятт ,че си много болен ,се разболяваш ...Психо ефект..
  • 29 разбира се

    14 10 Отговор
    Куба: полезна информация и интересни факти.
    29.01.2024г.
    Куба, със своята екзотична атмосфера, богата история и уникална култура, е дестинация, която привлича пътешественици от цял свят. Тази карибска перла е богата на красиви плажове и живописна природа и обещава вълнуващи културни изживявания.

    Тук сякаш времето е застинало, всичко е по-чисто, лишено от бремето на тривиалните проблеми на модерното общество. Тук гражданите танцуват по павираните улички на стара Хавана, тук младежите се събират на крайбрежния булевард и отново танцуват, по улиците на градовете със стари колониални къщи
  • 30 мизерия

    17 8 Отговор

    До коментар #13 от "Точно":

    може да е било във вас но не и в държавта!!! толкова силна и уредена държава не е имало никога в българската история но ти пак си знаеш твоето все едно да си блъскаш главата в стената и да се убеждаваш че стената е мека …
  • 31 Капитан Кук

    16 9 Отговор
    ⇒ Куба е 17-ият по големина остров в света по суша и има население от 11,3 милиона души.
    ⇒ Куба е известна с това, че има една от най-добрите здравни грижи в света и е безплатна за гражданите. Образованието също е безплатно и за всички на възраст между 6-15 години е задължително да посещават училище.
    ⇒ В Куба има 70 000 квалифицирани лекари. Цяла Африка има само 50 000.
    ⇒Четирима американски президенти са се опитали да купят Куба:

    1808: Томас Джеферсън за неразкрита сума
    1848: Джеймс Полк за 100 милиона долара
    1854: Франклин Пиърс за 130 милиона долара
    1898: Уилям Макинли за 300 милиона долара
  • 32 сащисан кравар

    17 12 Отговор
    Всичко това, защото не искат да приемат американските "демокрация" и "ценности" с една дума Посолство! От години "хуманните" американци им затягат бавно гаротата, но евала на кубинците, че се държат, защото те много добре знаят, където мине кравар трева не никне!

    Коментиран от #63

  • 33 горкия ти

    10 12 Отговор

    До коментар #14 от "Комунизъм сър":

    чак мине жал за вас с жълто по устата дечица невежи и заблудени от розовите очила… докато не се научите да вярвате на факти(не на жълтия сайт) а от живота така ще е вярвате само на празни приказки без покритие и с много полове!!!
  • 34 Урааа, дрогарееее,

    12 11 Отговор
    комунизмът дойде!
    Ураааааа
  • 35 Лудия касапин

    10 13 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Да,притеснявах се,да разкажа виц за Бай Тошо или да критикувам партията. И в двата случая свършваш на един остров по Дунав.

    Коментиран от #37

  • 36 от птичи поглед

    12 7 Отговор
    След победата на Кубинската революция правителството се заело с ликвидирането на неграмотността в страната. Сега показателят на грамотните хора в страната е един от най-високите в света - 99,8%. Това е повече, отколкото в САЩ.

    Коментиран от #114

  • 37 ха ха ха

    9 9 Отговор

    До коментар #35 от "Лудия касапин":

    Това да ти е било проблема , щото бай Тошо разправяше сам вицовете които е чул за себе си ! Вижал съм го лично няколко пъти .

    Коментиран от #102

  • 38 лоцмана

    14 10 Отговор
    Върху всяка бутилка „Havana Club“ може да видите образа на жена – съпругата на губернатора на Фернандо де Сото. Именно този губернатор открива Мисисипи и Арканзас по време на екскурзия.

    В Куба образованието е безплатно. За да може човек да влезе в университет по негов избор, той трябва да премине три основни изпита: испански език, математика и история на Куба.

    В Куба нивото на престъпността е едно от най-ниските в света.

    По кубинските централни канали не се излъчват реклами. Телевизиите излъчват много образователни и научни предавания. Популярната музика също присъства в каналите, заедно с телевизионни спортни предавания. Филмите също са включени в програмата на телевизиите.
  • 39 КУБИНЦИТЕ СА ГЕРОИ. ИМАТ

    15 6 Отговор
    НАД65 ГОДИНИ ВЕЧЕ ЗАПАДНА БЛОКАДА ЗА ВСИЧКО. САМО ЗАЩОТО ИДЕИТЕ ИМ СА РАЗЛИЧНИ. КОЛОНИЗАТОРИТЕ КРЪВ АКЪТ ОТ БЕЗСИЛИЕ. МНОГО УСАДЖИИ ХОДЯТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ В КУБА. ТАМ Е НАПЪЪЪЪЪЛНО БЕЗПЛАТНО БОЛНО ЛЕЧЕНИЕТО И Е НОМЕР ЕДНО В СВЕТА ПО КАЧЕСТВО. САМИЗХРАНВАТ СЕ. НЯМАТ ЗИМА. РИБА БООООЛ.... РОМ БООООЛ..... ЦИТРУСИ БОООЛЛЛ... ДОБРЕ ЧЕ СА ВЕНЕЦУЕЛА И КЪТИН ДА ИМ ПОДАВАТ РЪКА ЧЕ ДО СЯ КОЛОНИЗАТОРИТЕ ДА СА НАПРАЙ ЛИ ДЕСАНТА КАТО В ПАНАМА.

    Коментиран от #43

  • 40 един

    10 4 Отговор
    Я вижте каква кола за боядисване подготвя кубинеца,същото беше и у нас преди 89-та!

    Коментиран от #41

  • 41 и какво се чудиш

    5 5 Отговор

    До коментар #40 от "един":

    Че аз и тая зима видях тук у нас да боядисват такава кола . Направиха я като нова .
  • 42 Неразбрал

    6 6 Отговор
    "На този фон дойде съобщението, че Куба е поискала помощ от Световната продоволствена програма на ООН, тъй като вече не е в състояние да осигури субсидираното от държавата прясно мляко за децата под 7 години, както предаде испанската информационна агенция ЕФЕ. "

    Е нали Русия била производител номер едно на прясно мляко в света, защо Русия не подпомогне с прясно мляко Куба, за да има децата под 7 години да пият прясно мляко?
  • 43 Не позна

    8 7 Отговор

    До коментар #39 от "КУБИНЦИТЕ СА ГЕРОИ. ИМАТ":

    "НАД65 ГОДИНИ ВЕЧЕ ЗАПАДНА БЛОКАДА ЗА ВСИЧКО."

    НЯМА такова нещо като "западна блокада".

    Единствената блокада, което се осъществява е тази на САЩ спреямо АМЕРИКАНСКИТЕ фирми да търгуват с Куба.

    Куба има право да си търгува с останалия свят!

    Коментиран от #47

  • 44 007

    14 6 Отговор

    До коментар #24 от "разбира се":

    Малко слагаш каруцата пред коня др0гарЮ! Ембаргото е заради диктатурата и липсата на свобода!!! Имат си излаз на море. Кой ги спира да си търгуват с путлер или ким. Ама от там могат да купят само ракети и бомби а те се не ядат!!! Та аре да не се извинявате с кравари и овчари!!! Просто това е същността на социализъЪма!! Негоден!!!🇧🇬🇪🇺🇰🇷🇺🇦🇯🇵🇬🇧🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #48

  • 45 Всяка държава която се е забърквала и

    13 3 Отговор
    съюзила с русия е стигнала до просешка тояга

    Коментиран от #49, #51

  • 46 Жан Виждалов

    6 3 Отговор
    Сега започва 30 годишната кубинска мъка. От опит го казвам.
  • 47 Антитрол

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Не позна":

    "НЯМА такова нещо като "западна блокада"

    Сигурен ли си или от посолството така ти казаха - тя блокадата ужким е само на краварника ама някой от ЕС ако реши да търгува с Куба попада и той по санкции и не може също да търгува със САЩ - ти мислиш ли че фолсваген ще имат нещо против да продадат няколко коли в Куба ама не продават или пък западни фирми да купят евтина кубинска захар.

    Та пропагандата с лъжи не върви

    Коментиран от #50

  • 48 Смех в блатото

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "007":

    ПА то ембаргото си е на САЩ и за САЩ, то не бърка други държави :)))))

    Що не им помага Путлер, или Ким :)))

    Коментиран от #52, #53, #59

  • 49 Антитрол

    8 5 Отговор

    До коментар #45 от "Всяка държава която се е забърквала и":

    "съюзила с русия е стигнала до просешка тояга"

    Я виж такива богати съюзници на краварите като Хайти, Доминиканската република, Панама, Колумбия, Гаяна, Суринам. Даже и Куба когато беше американска колония направо беше върхът на богатството там.

    Абе може и да излъжете ама важното е пропагандата

    Коментиран от #56

  • 50 Не позна

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "Антитрол":

    "Сигурен ли си"

    Да сигурен съм.

    Затова оня ден си купих кубински пури Монтекристо от магазина, а в САЩ не се продават въобще. Затова можеш да си купиш и кубински ром и какво ли още не, стига Куба да го изнася.

    Коментиран от #61

  • 51 па аз не съм разбрал

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "Всяка държава която се е забърквала и":

    Защо тогава Пуерто Рико обяви фалит ? Нали де факто е 53 щат на краварника ?
  • 52 Русия ли е наложила ембаргото

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Смех в блатото":

    Че да помага на всяка държава по света ?
  • 53 Антитрол

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "Смех в блатото":

    ПА то ембаргото си е на САЩ и за САЩ, то не бърка други държави :)))))

    Още един тролчик който с лъжи се мъчи да оправдава господарите си - та какви са господарите ти че да налагат ембарго на независими държави или да ги нападат само защото не им харесва кой ги управлява - нещо май забравихте "ненамеса във вътрешните работи" и "свободна търговия" или това са само лозунги за целите на пропагандата.

    Коментиран от #58

  • 54 бай Иван

    10 2 Отговор
    В Куба не живеят по-добре,но са по-щастливи! Преди доста години от Австралия се завърна дългогодишен емигрант.От разказите му запомних израза - Тук сте щастливи,защото не знаете колко сте бедни!
  • 55 Николай

    5 8 Отговор
    Интересно защо кубинците живеят по добре от хората в демократична България

    Коментиран от #109

  • 56 Опааа

    7 4 Отговор

    До коментар #49 от "Антитрол":

    Хахахаха. Панама има по-висок БВП на човек от Русия.
  • 57 гост

    2 5 Отговор
    Навсякъде където щатите се намесят има проблем, било война или икономическа рецесия! Лижат им г ъ з о в е т е заради помощта и от ВСВ! Какво ли би станало ако всички обърнат гръб на щатите?? Дано Тръмп спечели втори мандат, че да ги скара с всички, а както е тръгнало може и гражданска война да причини. Тогава всички ще им гледаме сеира!
  • 58 Смех в блатото

    8 5 Отговор

    До коментар #53 от "Антитрол":

    Теб те хванах в лъжа, че Куба не можела да си търгува с некви държави :))))))

    Ако не беше с такова корумпирно съзнание, щеше и сам да се сетиш като видиш кубинския ром в магазина, ама той Павлов го е казал "те имат такава слаба мозъчна система, че действията им се ръководят от думите, не от реалността" :))))
  • 59 а краварите с какво помагат

    5 4 Отговор

    До коментар #48 от "Смех в блатото":

    Русия и Куба имат редовни полети: през първата половина на 2023 г. повече от 66 000 туристи от Русия са почивали в Куба. През последните години Русия опрости на Куба взетите преди това заеми: през 2014 г. Кремъл отписа 32 милиарда долара дълг, а през 2015 г. отпусна почти 1,5 милиарда долара за изграждането на топлоелектрическа централа близо до кубинската столица.

    Коментиран от #60

  • 60 Смех в блатото

    3 6 Отговор

    До коментар #59 от "а краварите с какво помагат":

    Кво ме интерсува какво има межуд Русия и Куба? :)))

    И защо изобщо пак САЩ трябва да помагат? :))))

    Коментиран от #62, #66

  • 61 Антитрол

    9 4 Отговор

    До коментар #50 от "Не позна":

    Пак не си сигурен - кубинците могат да изнасят много неща - има цял списък на краварите но не могат да внасят коли например и машини.

    Та пак казвам какви са краварите че налагат ембарго и санкции на независими държави само защото не им харесва кой ги управлява - даже и нападаха Куба и има над 100 опита да убият Кастро - кой им дава това право.

    Но иначе Путин бил диктатор и сатрап като нападнал Украйна обаче краварите като нападат суверенни държави са "демократи и борци за свобода" - виждате ли колко ви е плоска пропагандата.

    Коментиран от #65

  • 62 и как бе

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Смех в блатото":

    Нали са най големите демократи и либерасти .

    Коментиран от #67

  • 63 мадуро

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "сащисан кравар":

    светлото бъдаще на куба от фидел к
  • 64 Дойче лъже

    4 4 Отговор
    Аз чакам анализ от ДВ за побоищата на мигрантите в България
  • 65 Не позна

    6 4 Отговор

    До коментар #61 от "Антитрол":

    "Пак не си сигурен - кубинците могат да изнасят много неща - има цял списък на краварите но не могат да внасят коли например и машини"

    Брех, твойто другарче тук друго пише:

    "а през 2015 г. отпусна почти 1,5 милиарда долара за изграждането на топлоелектрическа централа близо до кубинската столица."

    Разберете се първо.

    Впрочем, ти нещо не си наясно, та пак да ти изясня: НЯМА такова нещо като "западна блокада" на Куба. Жестоко си се объркал.

    Коментиран от #71, #73

  • 66 Антитрол

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "Смех в блатото":

    "И защо изобщо пак САЩ трябва да помагат?"

    Никой не иска помощта на краварите - те просто да махнат незаконните санкции и ембарго от Куба и Венецуела. Та пак питам кои им дава право да се месят във вътрешните работи на суверенни държави, да налагат санкции и ембарго - сигурно се имат за господари на света.

    Коментиран от #69

  • 67 Смех в блатото

    6 3 Отговор

    До коментар #62 от "и как бе":

    Че то тва не значи, че са прости та да помагат на комунизите :))))

    Всички комунизи искат да плюят по Запада и по демокрацията, ама ако може и те да им помагат :))))
  • 68 Милчо лаков

    8 3 Отговор
    Куба ще я спасят комара,проституцията и наркотиците.Който не е живял в Куба,дрънка глупости.Никаква икономика,никакво земеделие,само захарна тръстика....84та год.се биеха за нашите "моряшки"фанелки,не бяха виждали пяна за бръснене и туби паста за зъби.Дотам ги беше докарал Ф.Кастро.
  • 69 Смех в блатото

    3 4 Отговор

    До коментар #66 от "Антитрол":

    Кви незаконни санкции бе, те си контролират ТЕХНИТЕ икономически субекти :))))

    След малко ще ми кажеш, че Кастро требвало да решава какво ще става в САЩ :)))

    Коментиран от #76

  • 70 ПИЕРО

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Ремонт на последен модел москович на улицата

    Коментиран от #72

  • 71 май ти не си наясно

    5 4 Отговор

    До коментар #65 от "Не позна":

    Блокадата е от страна на краварите и пуделите от Европа . Включително лостовете които те държат - като Оон , МВФ ,МБ и т.н.
    Русия и Китай помагат на Куба да оцелее и е оцеляла благодарение на тях .

    Коментиран от #74

  • 72 майстор Манол

    4 3 Отговор

    До коментар #70 от "ПИЕРО":

    Че тука колко западни таралясника има които се ремонтират и боядисват по градинките или в двора ?
    Да не би всеки Българин - с нова кола ?
  • 73 Антитрол

    4 2 Отговор

    До коментар #65 от "Не позна":

    НЯМА такова нещо като "западна блокада" на Куба. Жестоко си се объркал.

    Жестокото объркване е при теб - казах ти макар и 100 коли да продаде Фолсваген в Куба пак си е печалба или пък Тойота - ама не продават. Защо ли не продават според теб.

    Та вземи се поинтересувай за това ембарго - има го в интернет - какво включва.

    Но и ти не ми отговаряш какви са господарите ти че да налагат ембарго на суверенна държава само защото не харесват кой я управлява - нещо избягвате този въпрос.

    Коментиран от #79, #82

  • 74 Не позна

    5 4 Отговор

    До коментар #71 от "май ти не си наясно":

    С драскане на неверни неща няма да стане работата. Независимо колко се напъваш, реалността си казва думата.

    Впрочем, защо така в Куба няма нито горива, нито храни?

    С какво точно тия велики "помагачи" Русия и Китай "помагат" на Куба?

    С приказки за "безгранична дружба"?

    Коментиран от #78, #83

  • 75 помним

    5 4 Отговор
    Краварите ядоха боя в Залива на прасетата от държава с 10 милиона жители , а тръгнали да се дървят на Русия и Китай !
  • 76 Антитрол

    4 4 Отговор

    До коментар #69 от "Смех в блатото":

    "те си контролират ТЕХНИТЕ икономически субекти :))))"

    Значи според краварската пропаганда Куба е икономически субект на краварника и те могат да си го "контролират" а не е суверенна държава - защото блокадата е наложена на държавата Куба а не на някоя американска фирма.

    Пропагандата не върви нали
  • 77 М3 голд

    4 3 Отговор
    Ами не е точно така, както пише в статията. Проблемът е в блокадата на куба от САЩ. Вече 60 години! Не се вайкайте и не плюйте напосоки. Народът там е трудолюбив. И работят. И не социализмът е проблем. Както в Китай между другото. Спрете блокадата и ще станат лице на Америка. По стандарт. Но искате куба да е колония на САЩ, там казина, хотели, плажове да са американски. Кубинците да са само обслужващи.

    Коментиран от #84, #115

  • 78 разбира се

    3 3 Отговор

    До коментар #74 от "Не позна":

    Русия няколко пъти им отпуска помощи за около 35 милиарда , които накрая им опрости . Краварите каво направиха ?
    Сега Русия почва програма за разбитие на добива на петрол в Куба . Започва внос на автомобили . Започда двустрано развитие на търговията . Превърнаха Куба в Руска почивна база .

    Коментиран от #81

  • 79 Не позна

    4 3 Отговор

    До коментар #73 от "Антитрол":

    Ще ти го кажа пак: с драскане на неверни работи няма да стане.

    САЩ контролират чрез ембарго ЕДИНСТВЕНО ИНСТРУМЕНТИ В ТЯХНАТА ЮРИСДИКЦИЯ. Никой не спира например Русия да окаже "безгранична" помощ на кубинския "братски народ".

    Впрочем, ОСОБЕНО като се има предвид, че Русия се бие в гърдите като производител номер едно на петрол и газ, че имат неограничени възможности за транспорт на същите, е потресаващо как в "братска" Куба нямат горива дори за болници те и училищата?

    Коментиран от #91

  • 80 Житан

    4 3 Отговор
    Имам усещането ,че докато американците опитват да се наврат близо до западните граници на Русия,Путин прави същото по южните граници на Саш , та в скоро време може да се окаже че разтоянието до Вашингтон е по-близко от това до Москва
  • 81 Не позна

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "разбира се":

    САЩ няма нужда да правят АБОСЛЮТНО НИЩО за Куба. Не са им длъжни да ги спасяват.

    Впрочем, аз нямам проблеми с вашите обещания за "светлото бъдеще" с Русия. Тия приказки ги слушам цял живот. Най-многото, което може да стане е да унищожат и малкото, което Куба още може да предложи. Винаги така завършват руските "обещания".

    Коментиран от #85

  • 82 Маринела

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Антитрол":

    София преди 7 години беше по чист град дано ми схващаш намека
  • 83 Антитрол

    1 3 Отговор

    До коментар #74 от "Не позна":

    С какво точно тия велики "помагачи" Русия и Китай "помагат" на Куба?

    Защо Русия и Китай трябва да помагат на държавите на които господарите ти са наложили незаконно ембарго или санкции.

    Пак те питам и пак не отговаряш - какви се явяват господарите ти да се месят във вътрешните дела на суверенни държави и да им налагат ембарго само защото не харесват кой ги управлява.

    То само с повтарянето на опорки от посолството не става

    Коментиран от #87

  • 84 Не позна

    6 3 Отговор

    До коментар #77 от "М3 голд":

    " Народът там е трудолюбив. И работят."

    Явно никога не си бил в Куба.

    Буквално киснат по улиците от това колко много им се "работи".

    Коментиран от #86, #111

  • 85 то все Русия виновна

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "Не позна":

    и за излющените къщи мръсните пътища бездомните кучета миризмата на пикуч по улиците на София пак ли руснаците са виновни държавата ни е такава морето е едно от наи културните,чисти и красиви места на България.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Не позна

    3 3 Отговор

    До коментар #83 от "Антитрол":

    Как защо трябва да им помагат?

    Нали били "братски народи"? Така са обявили и така се представят.

    Или тва са само празни приказки?

    И пак ще ти повторя, САЩ не се месят в НИКАКВИ ВЪТРЕШНИ ДЕЛА на други държави. САЩ контролират СВОИТЕ икономически субекти и инструменти и те не са "вътрешни дела" на други държави.

    Пак да питам, защо в Куба няма горива и храни, след като Русия и Китай им "помагат"?

    Коментиран от #89, #99

  • 88 така ще бъде

    4 1 Отговор
    Eвропа не харесва Русия Америка си играе картити в Европа , южноамериканските страни не харесват САЩ и затова Русия ще си играе картите там.
  • 89 а стига бе

    4 2 Отговор

    До коментар #87 от "Не позна":

    Краварите изобщо не се месят в Афганистан ,Либия ,Сирия ,Ирак ,Сърбия ,Виетнам ......
  • 90 Не позна

    2 4 Отговор

    До коментар #86 от "стария моряк":

    През две години посещавам търговския форум на кубинските износители на пури .... по покана на най-големия износител на такива за Европа.

    Но иначе има ембарго де, вервайте си.
  • 91 Антитрол

    4 4 Отговор

    До коментар #79 от "Не позна":

    "САЩ контролират чрез ембарго ЕДИНСТВЕНО ИНСТРУМЕНТИ В ТЯХНАТА ЮРИСДИКЦИЯ"

    Каква юристдикция имат господарите ти върху Куба бе - това е суверенна държава - на основание на какви международни закони могат да наложат ембарго на някоя държава. Куба нито е нападала краварника (даже обратното) нито е нарушила някакви международни закони.

    Та пак те питам какви са господарите ти че да налагат ембарго или санкции на суверенни държави.

    Коментиран от #95

  • 92 за Кубинските постижения

    2 2 Отговор
    Не знам, сигурно това са скромни постижения. На фона на мега постиженията, които Родината, водена от суперинтелигентни и честни управници, постигна за последните примерно 20 години. Ние по какво сме признати да сме най-добри в света. Май само по това, че най-бързо и най-мирно ще се самоунищожим.
  • 93 имали някой който да не знае

    3 4 Отговор
    През 1955 г. Куба беше едно голямо казино, собственост на американската мафия, подпомагана от американските тайни служби. Хората работеха бармани, сервитьори, , камериерки, боклучии и живееха средно по 55 години. Нещо, към което се е запътила България. Сега живеят средно по 77 г. През 2012 СЗО определя кубинската медицина като най-добрата в света. Имат най-ниската детска смъртност в цяла Америка след тази на Канада. Въпреки Щатското ембарго върху лекарствата и медицинските прибори.
  • 94 а ние какво да очакваме

    4 2 Отговор
    "Умните и интелигентните" в България ,които са на път да я доразсипят не искат и да чуят за Русия.А те в момента оформят "общественото" мнение.Ако не си съгласен с тях си и необразован.А сноби в България бол,няма значение дали мислиш или не важното е да си с модерните на деня.Затова и сме на това положение,а по големи сноби от българските журналисти има ли-те въобще журналисти ли са?
  • 95 Не позна

    2 1 Отговор

    До коментар #91 от "Антитрол":

    "Каква юристдикция имат господарите ти върху Куба бе"

    Ти напълно се обърка. Аз говорех за трети държави. Вече не можеш да се ориентираш в елементарен разговор.

    Впрочем, самото ти изкзване опровергава тезата, че САЩ имали влияние върху ставащото в Куба.

    Което ни връща на въпроса: защо в Куба няма елементарни храни и горива?

    Що се отнася до това дали е нарушила международни закони - не знаех, че въоръжения преврат е заложен в международните закони, но съсм сигурен, че сега ще чуя някоя фантасмагория по въпроса, или традиционните тролействания. Нямам интерес.
  • 96 Дон Чичо

    3 2 Отговор
    Една руска базичка в Куба как ли ще им се отрази на америте? - просто ей така за баланс и "защита на руските интереси в региона " по американската терминология :)
  • 97 нови времена

    2 3 Отговор
    Намирисва на война ребята, ВВ ходи из бившите си военни бази и укрепва позициите на бившия Ссср от времето на Студената война. Германия въобще започна арести на заподозряни в шпионаж.Чичо Сам мисли само как да рекетира . Дълга на кравите расте ли расте и само война ще го спре ама на хората
  • 98 ще развиват добива в Куба

    3 5 Отговор
    По-добре руснакът да ти помогне с добива на петрол, ще ти изгради мрежата и всичко започва, а американецът ще те бомбардира и после ще докара пиявиците си да смучат твоите ресурси.
  • 99 Антитрол

    5 3 Отговор

    До коментар #87 от "Не позна":

    "САЩ не се месят в НИКАКВИ ВЪТРЕШНИ ДЕЛА на други държави"

    Бе ти май нямаш нищо между ушите. Ембаргото е наложено на държавата Куба - това според теб вътрешно дело ли е на краварите или външно. И изобщо не са нападали Куба господарите ти и изобщо не са правили опити да убият Кастро - "САЩ не се месят в НИКАКВИ ВЪТРЕШНИ ДЕЛА на други държави" - как не те досрамя да излъжеш.

    Ами то да повтаряш опорките от посолството и да казваш на черното бяло май само това можеш. Явно си тежък случай и няма смисъл да се спори с теб.

    Коментиран от #101

  • 100 старшинката

    4 4 Отговор
    Америка е фалирала страна и пести от всичко. Плаща на пропаднали хеюве по света да и вършат мръсната работа, и работата става все по-мръсна. Вижте с какви смешници работят в България, най-долната измет е в парламента.
  • 101 Не позна

    4 4 Отговор

    До коментар #99 от "Антитрол":

    Ембргото е наложено на американски икономически субекти и инструменти. Явно си нямаш хал хабер от въпроса. Това каква е крайната цел е ирелевантно за юридическия механизъм. САЩ има право да регулира своята политика и спрямо своите икономически субекти и инструменти и спрямо други държави.

    Интересно, че говориш за Кастро (или режима му), като за някакъв легитимен властови център. Той е всичко друго, само не и това. Фалшифицираното ти "морално възмущение" само показва колко цинични са руските слуги.
  • 102 Лудия касапин

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "ха ха ха":

    Е да де,ама между това,аз да разкажа виц за Бай Тошо и той да разкаже за себе си са две много различни неща. В единия случай другарите щяха,да се посмеят дружно на някоя банкетна маса, а в другия ,мен щяха да ме пратят да чукам камъни 15 -20 год. я в Белене,я в Скравена.
  • 103 Еми тъй е

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Демократ":

    "От всекиму според способностите...",лошото на тоя комунистически девиз е,че още цитираната първа половина от него води до омързелуване в поколенията.Като моряк бях два пъти там и по-мързелив и нищоправещ по цял ден народ не съм виждал дори и в африканските държави.По цял фен пачанги(латиноамерикански танци) и веселие.Да де,ама некой требе и да работи

    Коментиран от #104, #105

  • 104 Не позна

    1 3 Отговор

    До коментар #103 от "Еми тъй е":

    Според руските другаре тук, кубинците били много работливи и се скъсвали от работа.

    Това не са моите наблюдения от ходенията ми там, но какво знам аз ... не съм чел рекламните материали които те са чели ....
  • 105 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #103 от "Еми тъй е":

    Комунизъм бате.държавна службичка дето всеки скатава парата равна и ако има нещо да се крадне добре ако няма здраве.
  • 106 Все тая

    2 0 Отговор
    Ами УСА да ги държи изолирани и на санкции още 50 години и ще се оправят. Живота на остров винаги си и предизвикателство така или иначе.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Тея успяха с революцията

    5 0 Отговор
    Към мизерията и успяха🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 109 Ти май

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Николай":

    Не си добре със главата
  • 110 готово

    0 2 Отговор
    Имали глад социализма е построен,мощно ураааааааааааа
  • 111 Кубинец

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Не позна":

    Много си прав ,не са били е в Куба ,ама много са компетентни,аз съм бил три пъти в различни райони ,работещи имаше само по комплексите ,иначе съм виждал само единични бройки да работят ,повечето бяха под палмите и от време на време брулеха по някой кокосов орех ,полетата пущинаци много рядко плнтация със захарна трстика или горичка с банани или портокали в магазина само сапун къщите нямат врати и прозорци само дупки ,иначе кубинките много палави ,ама трябва първо хубаво къпане
  • 112 бай село

    1 0 Отговор
    Може да няма какво да ядът но имат комунзам,и ние когато имахме комунизам нямаше какво да ядем.
  • 113 6666

    0 0 Отговор
    Там където е стъпвал комунизма нищо не вирее.
  • 114 6666

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "от птичи поглед":

    Грамотни и бедни-пропилян живот.
  • 115 6666

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "М3 голд":

    Де да беше колония на САЩ,всички щяха да бъдат много по-щастливи.А бе какво да обяснявам-нищо по - лошо няма от комунизма.