Last news in Fakti

16 Март, 2024 10:00 11 058 82

"От 10 години сме в Германия. Но ще се върнем в България."

  • германия-
  • българия-
  • българи-
  • бюнде-
  • галерия-
  • емигранти-
  • българи в чужбина-
  • чужбина-
  • европа-
  • родина

Юлия и Теодор, майка и син, живеят от 10 години в Германия. Наскоро са отворили галерия. Но са категорични, че ще се върнат в България.

"От 10 години сме в Германия. Но ще се върнем в България." - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Интеграцията в Германия не е толкова сложна, но България много ни липсва", казват Юлия Добрева и нейният син Теодор Сашков. Наскоро те отвориха галерия в германския град Бюнде.

И двамата са в Германия от десет години. 47-годишната Юлия Добревае живяла навремето в Самоков. Там се е занимавала първоначално с фризьорство, а по-късно отворила със съпруга си малък бар, работила е и в СПА центрове. Преди десет години обаче почувствала нуждата да започне нещо наистина ново - затова заминала за Германия със сина си, на когото искала да осигури добро образование. "Дойдох, записах се на курс по немски и веднага започнах работа. Компромисът естествено беше голям в сравнение с това, което съм работила в България - в Германия започнах да чистя в едно заведение", разказва Юлия.

С течение на времето обаче майка и син започват да правят планове за нещо по-голямо: да отворят галерия в град Бюнде, провинция Северен Рейн-Вестфалия, в който живеят.

"Знаем какво искаме и сме готови да поемем риска"

"Помещението, в което е галерията, винаги ми е харесвало. И като видяхме, че е свободно, се обадихме да го наемем." Всички ги разубеждавали. Казвали им да не отварят галерия в Бюнде, дори хазаинът, но те били непоколебими - защото са убедени, че изкуството и образованието са бъдещето. "Просто знаем какво искаме и сме готови да поемем риска", обяснява Теодор. Дали си сметка, че центърът на Бюнде има нужда и от цвят, освен от обичайните магазини. И дори не отворили галерията като бизнес, с който искат да забогатеят, а именно с желанието да вкарат малко цвят и светлина в центъра на града.

"Това, което правим, се оценява, постоянно идват нови хора, които ни подкрепят. Казват ни, че е различно, че им харесва - картините и дрехите, които предлагаме. Много от младите хора в Бюнде вече носят нашите дрехи, но имаме и по-възрастни клиенти. Всеки си намира по нещо - стилът не е за всеки, но дрехите са хубави и който е по-открит за по-различното, остава доволен", споделя досегашните си впечатления 20-годишният галерист, който паралелно се обучава за механик след завършването на гимназията.

Майката и синът също рисуват - като хоби, имат и планове за развитие. Те търсят художник, с когото да организират часове по рисуване - за малки и големи. Специално за възрастните клиенти планират и това: по време на рисуването да може да се изпие чаша чай или вино.

А дали смятат, че перспективите за развитие в Германия са по-добри от тези в България? "Не, не смятам, България с нищо не отстъпва на Германия. Смятам и, че в България има по-талантливи хора", казва Юлия Добрева. "Виждам, че и хората в България напредват и който иска, успява. Германците имат повече ресурси и възможности, но не се възползват от тях толкова много, в България пък има много хора, които могат и искат, способни са, но не им се обръща достатъчно внимание - не получават шансове да разкрият потенциала си", казва Теодор.

В Германия важното е човек да знае какво иска и да следва целите си, отбелязва майката, която не крие, че когато дошла, ѝ било трудно. Още повече, че освен с ново място, се сблъскала и с други нрави. "Ние сме открити, по-свободни, по-темпераментни. На мен и до ден-днешен ми липсва България. Не искам да се приспособявам и да ставам германка, не изпитвам нужда да ме приемат", категорична е Юлия Добрева.

Двамата са също толкова категорични, че ще се върнат в България. Предвиждат галерията не само да остане, а да сложи и началото на верига - планирали са откриването на втора в Нидерландия. "Ако се наложи, ще го изгладувам, но ще го постигнем това нещо. Готова съм, макар и с много усилия да удовлетворя желанието на всеки клиент - ако иска определен вид блуза например. Ние сме оправни и всичко можем, знаем и две и 200, че и 2000. Намерих на един човек точно това, което търсеше, и той в крайна сметка си купи две от рисуваните блузи", разказва майката.

"Ще се върнем в България, защото вкъщи си е вкъщи"

Тя смята до пет години да се е върнала в България, защото "вкъщи си е вкъщи". Всичко от България ѝ липсва. Докато говори дори е на път да се разплаче. Според нея именно престоят в чужбина, макар да е трамплин, дава възможност да се разбере колко хубаво е в България. Синът ѝ също би искал след пет години вече да не е в Бюнде. "След пет години, ако всичко върви по план, си представям как живея с едно много красиво момиче в село Стежерово, област Свищов, на 15 км от Дунава, в къщата на дядо ми най-горе на баира. Ще насадим плодове и зеленчуци, ще гледаме животни, няма да гледаме телевизия - ще слушаме радио. В момента там живеят стотина души, а някога са били 5000 - 7000. Ходя там през ваканциите - всичко още си е толкова хубаво. Не искам да казвам, че ще се затворя на село - винаги ще имам отворена врата към Германия, но вместо да оставам завинаги тук, предпочитам да се върна първо в България или да пробвам и нещо ново", споделя плановете си Теодор.

Според него младите хора в България имат повече пречки по пътя си - не получават достатъчно подкрепа. "Моите връстници се справят доста добре в България - не са зле, но ако имаха повече помощ и подкрепа, както е в Германия, щяха да са на друго ниво. Ако не е подкрепа, то поне никой да не мачка и да не те потиска", обяснява Теодор, който има и много приятели германци. "Ние сме се адаптирали и не ни беше трудно да се адаптираме, но сме останали себе си. Интеграцията не е толкова сложна, но много ни липсва България", казва младежът, който предпочита Стежерово пред Бюнде.

Автор: Биляна Михайлова


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ще поживеят малко

    52 13 Отговор
    В България и ще се върнат обратно в цивилизацията.

    Коментиран от #78

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Предателите са тези

    70 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В парламента и хората, които ги избират всеки път, повечето от които живеят в БГ. Заради тях 3 милиона българи са зад граница. Не бъркай двете.

    Коментиран от #13

  • 5 Дойче веле 🚾🚮

    33 18 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 6 Ивелин Михайлов

    40 20 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, в чужбина вече е по зле от България, заради джендърите и гаджалите

    Коментиран от #47, #68

  • 7 Българин

    15 60 Отговор
    ИСКАМ ДА СЕ ЗАБРАНИ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЧУЖБИНА ДА СЕ ВРЪЩАТ! ДА СЕ СТРЕЛЯ НА МЕСО ПО ЛЕТИЩАТА И ГРАНИЦИТЕ ЗА ЕМИГРАНТИ!

    Коментиран от #28, #34, #45, #59

  • 8 Смех в блатото

    29 3 Отговор
    Риват от хубавото как им липсва това, от което са избягали :))))

    Не било "същото" :))))

    Каи честно :))))
  • 9 Ей, че сте хитри,

    25 11 Отговор
    Бе, дв измамници! Добре е, викате, всички българи да вземем пример и да направим така - да дойдем в Германия, да ви чистим заведенията и мием бабешките задници 10-15 години, пък после може и с нещо достойно и човешко да ни позволите да се позанимаваме?!? Аааа, и да не забравя
    - в крайна сметка, на дърти години, пак ще си ни пуснете обратно в България - то и без това, пенсията на повечето немски пенсионери, вече не стига за живот в Германия.

    Коментиран от #15

  • 10 И рускините бягат от Германия

    14 16 Отговор
    и идват в България!
    Не искат да се връщат във "великата" матушка Расия.
  • 11 Ром

    9 5 Отговор
    Мия страна, моя Германияяяя
    Моя любов, моя Българияяяя......
    ........ тук ще си отгледам аз децатааааа

    Коментиран от #25

  • 12 По принцип сме предателско племе

    26 28 Отговор
    2 милиона избягаха от България през 90- те, ние се мъчихме да вдигнем на крака България, а те сега на готово искат да се връщат.

    Коментиран от #19, #50

  • 13 Чеп

    32 16 Отговор

    До коментар #4 от "Предателите са тези":

    Най-лесно е да бягаш.Как пък ние тук не измряхме и преживяхме?Помня думите на 90% от емигриращите как псуваха България,как там било рая и как нямало да се връщат.А можеше всичк да се борим тук за по-доба България,ама с кой бе братче те всички отидоха да "забогатяват" на запад.И сега пак ще се върнат в същия к...ф.

    Коментиран от #17

  • 14 Сталин

    46 17 Отговор
    Оная България отдавна умря заедно с Тодор Живков и никога повече няма да се върне,в момента в България ни управляват,некадърници, чалги,лузъри,пропаднали типове и криминали " цвета" на нацията подбрана от посолството за колониална администрация,и всички кадърни в България биват веднага смачкани и изхвърлени,така че стойте си в Германия или там където сте по света
  • 15 Като дойде време

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ей, че сте хитри,":

    Да се пенсионираме, в България едва ли ще може да се живее царски с немска пенсия вече. Ако изобщо ЕС оцелее дотогава - ще сме приели еврото и напук на политиците ни стандартът ще върви нагоре, защото от дъното единствената посока е само една, а този в Германия е спорно колко ще се задържи покрай нелегалните мюсли. Доста вода има да се изтече дотогава.
  • 16 На Германия не и трябва шивачи

    25 6 Отговор
    На Германия и трябва инженери и техници. Тя е техническа държава. Китайците бълват достатъчно дрипи.
  • 17 Какво лошо има

    33 11 Отговор

    До коментар #13 от "Чеп":

    Да поработиш в чужда държава, да събереш пари, да видиш малко свят и да се върнеш в Родината си по-богат житейски/финансово. Остави някои малцинства как си избиват комплексите с коли/апартаменти като се позамогнат. Повечето известни българи в историята ни са имали периоди в чужбина преди да направят някаква реформа/въстание в България.
    А колкото до борбата - тя се изразява с ходене до урните да се гласува, а не да се крият повечето по време на избори и после да се бият с полицията/крещят и танцуват хора по площадите, с което нищо не се постига.

    Коментиран от #18

  • 18 Чеп

    20 14 Отговор

    До коментар #17 от "Какво лошо има":

    Чудя се как ли съм оцелял 49 години като в целия си живот ходих веднъж до Венеция за една седмица.По твоята логика трябваше да съм умрял отдавна от глад ама ей ме на.И ходи гласувай да ти правят АЛА-БАЛА с машините.

    Коментиран от #22, #26

  • 19 Сталин

    22 10 Отговор

    До коментар #12 от "По принцип сме предателско племе":

    Кво си се мъчил бе,на масата с ракия и салата да въздигне България,колко бунта и политически убийства имаше в България,както в Европа,и Тиквата като ви тероризираше с пандемията никой нищо не каза и протестира като в Европа

    Коментиран от #21

  • 20 Хохо Бохо

    21 11 Отговор
    Гастарбайтерите масово напускат Германия. Много работа и въпреки това едва свързват двата края. Скъпи наеми, скъпо отопление, високи данъци. Поне храната все още е достъпна. Но за спестявания-забравете
  • 21 Родител 6

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Сталин":

    Хи хи хиииии пандемията хи хи хииии 15 % V/S 90% боцнати оффчички.Бегай да поплачеш на татко на новите му силиконови гърди.
  • 22 Българин

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Чеп":

    Лесно е да се приказват приказки, като никой не те знае кой си и какво си направил (или не си направил).

    Впрочем, смисъла на това да живееш не е да "оцеляваш". То и римляните "оцеляват", но едва ли искаш да си като тях.

    Да се бориш не е смисъла на живота. "Борбата" е част от живота, но не е самоцел, нито е някакво особено голямо постижение.
  • 23 Германистан на три минарета

    12 11 Отговор
    Това е "мотивиращ" ПР на DW до всички българи живеещи в Германистан да си обират крушите и да се прибират за да освобoдят място за нови минарета и "инженери" по тяхната подръжка! Знаете ли на мястото на тази галерия, каква хубава джамийка може да се построи или поне арсбско магазинче за наргилета?

    Коментиран от #24, #30

  • 24 Българин

    14 5 Отговор

    До коментар #23 от "Германистан на три минарета":

    Понеже в България хич не си падате по "арабските магазинчета с наргилета". Ама ХИЧ!

    Коментиран от #29

  • 25 Хитлер

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ром":

    Верно ли бе,помисли пак

    Коментиран от #27

  • 26 Сск

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "Чеп":

    Много като теб се пробваха, видяха , че от тях ЧЕП за зеле не става, прибраха се с подвити опашки и сега дуднат по мрежите!
  • 27 Ром

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хитлер":

    Бате, дотам я докараха продажните ни сглобкаджии, че дори и и при теб ще ми е по-хубаво. Проценти от печалбата за сапуна ще даваш ли?
  • 28 БАРС

    30 6 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    ЗНАЕШ ЛИ ,ЧЕ И АЗ СЪМ ЕМИГРАНТ ВЕЧЕ 28 ГОД.В ШЕСТ ДЪРЖАВИ СЪМ РАБОТИЛ,И МОГА ДАТИ КАЖА ,ЧЕ НИЕ ЕМИГРАНТИТЕ СМЕ ПО ГОЛЕМИ РОДОЛЮБЦИ ОТ ТЕБЕ.ТИ СИ САМО НА ПРИКАЗКИ А НЕ НА ДЕЛА .ВСЕКИ ЕМИГРАНТ НЕЗАВИСИМО ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС В СЬРЦЕТО МУ Е В БЪЛГАРИЯ.САМО МОЕТО СЕМЕЙСТВО ПРИ ЗАВРЬЩАНЕ ОСТАВЯМЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ТРИ СЕДМИЦИ 10 000 ХИЛ.ЛЕВА.НА РОДИТЕЛИТЕ МИ КОИТО ИМ ИЗПРАЩАМ НЯМА ДА ГИ СМЯТАМ ТЕ СЪЩО ГИ ХАРЧАТ В БЪЛГАРИЯ.А НИЕ СМЕ МНОГО ПО СВЕТА МИЛИАРДИ ВЛИЗАТ В ХАЗНАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАС ЕМИГРАНТИТЕ.Я НАПИШИ ТИ КАКВО СИ ДАЛ ЗА ЕДНА ГОДИНА.В БЬЛГАРИЯ СЕГА Е ПО ДОБРЕ ЗАЩОТО АКО СЕ ВЪРНЕМ 4 МИЛ.ЕМИГРАНТИ МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСТНО КАКВО ЛИ ЩЕШЕ ДА СЕ РАБОТИ ВСИЧКИ ЩЯХМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.И НЕ ЗАБРАВЯЙ КАК РАЗ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО БЪЛГАРИЯ ЕМИГРАНТИТЕ ОТ РУМЪНИЯ И БЕСАРАБИЯ СА ДАЛИ ПАРИ НА РУСИЯ И ОПЪЛЧЕНИЕТО АКО НЕ СА БИЛЕ ТЕ ЩЕШЕ ДА СИ С ФЕС НА ГЛАВАТА

    Коментиран от #31, #51, #57

  • 29 Чудно ще си живеем

    3 16 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Това е защото бегахате да ставате германци и европейци и зарезахте България да се оправя сама. Ееее сега гледайте филма "От два стола на земята седнах" .Там дупка връщаш се тук и пак дупка
  • 30 Сск

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Германистан на три минарета":

    Най-голямата джамия в Европа се намира в Масква.
  • 31 Мек Член

    5 11 Отговор

    До коментар #28 от "БАРС":

    Бе то и аз съм по-голям астронавт от астронавтите ама на сърце.Всяка вечер пътувам из космоса и сънувам как откривам вода на Марс,ама като се събудя съм се наФикал.Та така и вие патриотите от някъде си.

    Коментиран от #33, #35

  • 32 Айде

    5 0 Отговор
    Тук няма нищо за хвалене!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бонго

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Сигурно и други неща искаш, но никой не те пита и добре, че е така ...
  • 35 Бонго

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мек Член":

    Предполагам, че това изчерпва цялата ти творческа автобиография ...
  • 36 Истината от Германия

    23 6 Отговор
    Германия е уредена държава , с перфектна инфраструктура на всякъде без изключение .Точни коректни хора Внимателно отнасящи се един към друг .Без да се обиждат и нагрубяват Всички още от деца се учат да спазват правила и обноски. Мерси добър ден приятен ден и. тн ..е немислимо да не се каже. Всички тези неща са типични за англосаксонските племена и не типични за балканските. Нашите предимства са в климата топлото море и вкусна храна..Българите в Германия ги мъчи най вече климата,липсата на близки по манталитет хора , и правилата които задължително
    трябва да спазват

    Коментиран от #70

  • 37 Избягал

    7 2 Отговор
    А на бас, че пак ще избягате от БГ. Избяга е точната дума.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хаха

    5 3 Отговор
    В Германия е добре докато не разберат че си българин
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Емигрант

    23 7 Отговор
    И аз съм емигрант от 16 години и хич не ми липсва тая дупка България. България обра бабите и дядовците ми, обра и родителите ми, а мен ме изгони не мил, не драг да си търся късмета по света. За щастие го намерих и нищо не ми липсва от това продажно, корумпирано, пълно с прости и алчни хора място. Даже и децата ми не съм ги научил на български, и няма да го направя. Родолюбци!? Тази държава ви изгони, като кучета, и вие пак милеете за нея. Обиколих доста и видях, по света има много , много места, които 100 пъти по прекрасни от България във всяко едно отношение. Тия легенди за прекрасната родина да се пробутват само на рибите.

    Коментиран от #44, #49, #63, #79

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Беше

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивелин Михайлов":

    по- добре.
    Сега прехвърлят негативите у нас.
  • 48 А бе. Емигрант

    7 4 Отговор

    До коментар #46 от "Емигрант":

    Радваме се за теб, че си добре!
    Какъв ти е проблема:
    Защо злобееш и обиждаш?
  • 49 Токмакти Джун

    16 3 Отговор

    До коментар #43 от "Емигрант":

    Браво пич аз съм от 15 години в чужбина и нямам никакво намерение да се прибирам в България всичко останало което си написал изказва изцяло мнението ми ,само пример ще дам имам къща в чужбина тристаен апартамент в Бургас за почивка заплатата ми е 4000 € с коледните декември взимам 6000 € колата ми е на 3 години със пробег 33 000 км кажи ми защо да се прибирам в България. Само за децата не съм съгласен и българският език знаят го и двете ми деца за останалото си напълно прав ......

    Коментиран от #54, #60

  • 50 Айде бе

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "По принцип сме предателско племе":

    Избягаха? Неправилно изказване. Миграцията не е бягане а търсене на по-нормално и добро място за живеене. Реципрочно мога да кажа, че щом стоиш на място където условията и живота е непоносим си е чист мазохизъм. Има две гледни точки...твоята и моята.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Митев

    3 0 Отговор
    Я най добре карайте за Щатите,ще спестите време....
  • 53 Ясен си от къде

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Емигрант":

    Тролстваш най вероятно от каспичан

    Коментиран от #56

  • 54 Хахо

    4 6 Отговор

    До коментар #49 от "Токмакти Джун":

    И като се събуди ....краката ти отвити!!
  • 55 Интересно...

    17 4 Отговор
    Чудя се на акъла на тези които обиждат хората направили трудна стъпка в живота си....да оставят семейство, роднини, приятели и да отидат при неизвестното и трудното, да се борят сами и когато успеят да са "избягали". Само чистата злоба и завист използват тази дума, грозно казана и звучаща като шамар. Носталгията е нещо неопреодолимо, минус с който живеем извън родния дом, но като видим всеки път абсурда в България се убеждаваме в правилното си решение. Ако някога се завърна, ще бъде само и единствено заради климата. Хората се променят, както и ние се променяме, всеки търси своят вътрешен мир и сполай му ако го намери....
  • 56 Емигрант

    18 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ясен си от къде":

    Понеже в тази държава има милиони като теб на, които всичко им е ясно, затова има и милиони, като мен, които избягаха. То затова на всички политици децата са им по чужбина, защото и на тях им е ясно. Затова пияни и дрогирани убиват хората и децата по улиците безнаказано, защото и на тях им е ясно. Затова лекари с купени дипломи убиват хора безнаказано, защото и на тях им е ясно. Затова учители заплашват деца с физическа саморазправа, а понякога даже и ги бият, защото и на тях им е ясно. Затова полицията охранява заведенията на престъпниците, докато вътре пируват магистрати и бандюги заедно, защото и на тях им е ясно. И така и така и така, видях с очите си как живота на две поколения преди мен беше изяден и грозно изплют, е трябва да съм много загубен да си мисля, че нещо по различно ще се случи с мен или моите деца. И фактите подкрепят това мое мислене.

    Коментиран от #67

  • 57 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "БАРС":

    Тя па русия умряла за некви жълти стотинки
  • 58 Как е всъщност

    14 0 Отговор
    Нека да го кажем така: всички, които са емигрирали от България в посока Запад, много се "радват" да се приберат "у дома", но два пъти повече се радват, когато посещението там приключи и се приберат в мястото, където са емигрирали.

    България става за почивка, и то там, където има по-малко българи и това е. За нищо друго.

    Коментиран от #64

  • 59 Калбо

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    А ти малоумнико знаеш ли защо има сега пари за твоята заплата и знаеш ли кой е най-големият вносител на приходи в България българите които работят извън
    България тогава сам ще си застреляш тъпанар такъв

    Коментиран от #61

  • 60 Ела бре

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Токмакти Джун":

    Човеко .
    Да си счупиш за седмица , шарнирите , рейката ,
    И комплект гуми да им излязат балони .
  • 61 Бимбо

    2 4 Отговор

    До коментар #59 от "Калбо":

    Колко внасяш , 1% от БВП , който е 150 милиарда .голям вносител .

    Коментиран от #62

  • 62 Бимбо

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "Бимбо":

    2 милиона емигранти , пада ви се по 1500 лв .
    Мойте осигуровки само на заплатата е около
    14000лв .на година .
    Без коли имоти ДДС на всяка стока .
    Слагаш още 6000 лв.
    20000 лв . Яко внасяш , мизерни стотинки .
    Внасяш в чужда икономика и пенсионна система .

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 В десетката

    10 1 Отговор

    До коментар #58 от "Как е всъщност":

    Всъщност е точно така. Десетина дни стигат и после децата казват...хайде да си ходим в къщи. Идваме с желание в родния дом, отиваме си с удоволствие в сегашния.
  • 65 Въпросче

    6 2 Отговор

    До коментар #62 от "Бимбо":

    След като внасяш тези "огромни" суми в бюджета, защо плащаш като поп при лекаря и вземаш малка пенсия като му дойде времето? Въпроса е към всички които не ни смятат за хора, не само към теб.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 И аз да кажа

    10 0 Отговор

    До коментар #56 от "Емигрант":

    Подкрепям с две ръце. Аз съм по възрастен и макар с отличен западен език и техническо образование, през ранните -90 на Запад ни допускаха само на специализации и изрично подписвахме, че няма да удължаваме престоя си и да вдим семейства, не признаваха дипломите ни и пр. Но още тогава ми беше ясно, че в Бг няма оправия. И аз съм бесен, че съсипаха живота и ограбиха дядовците и родителите ми. Сега наваксваме и се оправяме е ста добре, но децата и внуците ми са в Германия; имаха трудности да учат и работят, но сега са с престижни професии и понеже са научени да са скромни и да инвестират, са по-добре от много германци. Внучка ми е отличник в най- елитното държавно училище на Франкфурт и само за сравнение- на моя приятелка тук с наистина талантливо дете, поискаха нахално голям рушвет за да го вкарат в училището за надарени в Горна баня, докато разни селяндури от политиката директно записаха некадърниците си там с някакви уж препитвания. Та как да искам да се връщат децата ми в тази кочина? За да ги избутват мутри и връзкари? Да ги убиват по пътищата и дискотеките да се измъкват с благословията на съдебната ни система? А пропо, като зная какво усилие е да успееш на Запад, съм крайно скептичен към идващите от там, за да се включат в политиката. За мен са аферисти и мошеници, нагласени да свършат някому работа и да захлебят набързо

    Коментиран от #71

  • 68 Алибаба

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивелин Михайлов":

    Да на летищата има опашки от връщащи се
  • 69 Тези късно

    2 0 Отговор
    Дойдоха. Германия беше нормална, силна и умни хора на власт до 2000 година.
    Днес е дойната крава на пропадналия съюз, превръща се в средновековен халифат. Немците и европейците са робите в Германия. Те работят и плащат над 50% от заплатата си, докато навлеците една дума не знаят на немски, нищо не правят и с 15 деца подготвят европейския халифат.
    На село да гледаш домати? Тежък живот. По-добре на село, интернет и да се работи за западналите, за евра и долари. С домати никой не е прокопсал. Докато има запад и долари, работи за тях, а после за рубли 😀!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Същият

    0 0 Отговор
    Не съм емигрант и никога няма да бъда,както пееха Щурците.Ксто човек от Югозапада от мои втори трети братовчеди в РСМ съм наясно с работата в чужбина.Месен та обесен,както се казва по моя край няма НИКЪДЕ.По радио Скопие имаше навремето предаване от ,,Дойран до Блед" .Там на какво съм се наслушал,благодаря за чужбина.Понякога имах чувството,че реките от сълзи ще потекът у дома.И сърбите и италианците имат чудесни филми на тази тема.Чужбина е нож с две супер остриета на бръснач.Ти си белязан и няма на кого да се оплачеш.Мой приятел се опита да работи във Франция и ти казва че по-зле се отнасят с теб отколкото мързеливите негри.За емигрантството се иска много воля,сила и търпение.Аз останах тук,загърбих професията си и работя за себе си.Няма ден ,няма нощ ставаш и обслужваш хората и живееш прилично.Гладен работлив майстор няма.При това почтеност наследена от баба ми дълбоко религиозна и баща вкаран в БКП от баща му.Ксза по-горе българин от Пиринска Македония един чудесен край управляван преди 10-ти от хора некомпетентни и слчни и след тази дата още по-алчни дорнбих казал мутри на Боко.Тъжнс мила родна картинка.Това е.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Дали..

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ще поживеят малко":

    Те са категорични,че ще се върнат,но едва ли ще е за постоянно
  • 79 Ха така

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Емигрант":

    Емигрант бягаше се по времето на соца от телените мрежи с които ни бяха заградили комунистите.Сега напускат и се прибираш когато пожелаеш.И колко ли народ щеше да избяга ако Живков бе отворил вратите на затвора.Дали можем да сметнем

    Коментиран от #80

  • 80 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Ха така":

    Ако по времето на 45 годишно руско/соц робство бяха отворили границите в България щяха да останат 100 човека
  • 81 От калабълъка

    0 0 Отговор
    Пак измишлльотини ,стягайте чанти куфари и беж към запада не трябва да им се работи на тези умни простаци в германия всички работят а тукашните си вирнали носовете и казват еми оправяй те се мен кво ме итерисува...
  • 82 Ще Бе

    0 0 Отговор
    Тя смята до пет години да се е върнала в България... ПРИ ХРИСТО ИВАНОВ-БОЙКИКЕВ, ГЛАВНИЯТ РУШВЕТЧИЯ ВЪВ ВКС, ЗАЕДНО С КОРУМПЕТО БЕЛАЗЕЛКОВ!!!