Last news in Fakti

17 Март, 2024 10:00 2 104 9

Депресия: защо мъжете имат съвсем други симптоми?

  • депресия-
  • мъже-
  • жени-
  • здраве-
  • психика-
  • самоубийство-
  • психология-
  • тревожност-
  • симптоми

Те преживяват депресивните състояния по различен начин. Защо? И какви са техните симптоми?

Депресия: защо мъжете имат съвсем други симптоми? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия петима от всеки 100 мъже страдат от депресии, сочи статистиката. Броят на жените с депресия е двойно по-висок. Но мъжете се самоубиват три пъти по-често. Специалистите смятат, че депресиите при мъжете често пъти убягват от вниманието на лекарите, защото в началото на заболяването симптомите са съвсем други.

Гняв и агресия вместо сълзи?

Мъжете с депресия по-често стават раздразнителни и агресивни, обяснява проф. Анне Мария Мьолер-Лаймкюлер, която е специалист по социална психиатрия в университета в Мюнхен. Когато са напрегнати, мъжете по-често посягат към алкохол или наркотици. Засегнатите са склонни да търсят отдушник в бясна работа или прекомерни спортни занимания. Мнозина пък изцяло се затварят в себе си, казва професорката, цитирана от обществената медия АРД.

Това не се вписва в "обичайната" клинична картина на депресиите, която включва по-скоро изтощение, безчувствие, липса на мотивация, сълзи и непрестанни тревожни мисли. Да, тези симптоми се явяват и при някои мъже, но това се наблюдава по-рядко.

Според психотерапевта Йоханес Фенен за много мъже е трудно да опишат чувствата си. Именно поради тази причина много от засегнатите така и не осъзнават, че всъщност страдат от депресия. Към това се добавят и старомодните идеали на мъжествеността, свързван със сила и власт, които изобщо не се връзват с депресиите.

Представите за мъжественост, депресиите и задръжките към евентуалната терапия са взаимносвързани, става ясно от едно изследване на Американската асоциация по психология, посочва АРД. В него са участвали 19 000 мъже, а един от изводите гласи: колкото по-силна е привързаността към традиционната представа за ролята на мъжа, толкова по-висок е рискът от депресии и толкова по-рядко се търси терапевтична подкрепа.

Много мъже търсят помощ едва тогава, когато се появят физически симптоми - като безсъние, сърцебиене и нарушени сексуални функции. Но практикуващите лекарки и лекари твърде рядко в такива случаи стигат до мисълта, че може би става дума за депресия. Защото и общо практикуващите лекари обикновено свързват депресията с потиснатост, изтощение и неспособността да изпитваш радост, обяснява професор Мьолер-Лаймкюлер.

На базата на това наблюдение тя и нейният колектив са разработили механизъм за диагностициране на депресиите, който взима предвид пола на пациентите. Този механизъм търси именно типично мъжките симптоми, и то с успех: колективът е успял да идентифицира 18% повече депресии при мъже, отколкото са регистрираните с помощта на стандартните процедури.

Но защо проявните форми на депресията при мъжете са толкова различни от тези при жените? Една от причините е специфичната биохимична реакция в отговор на стрес. При мъжете в такива ситуация се отделя не само тестостерон, но и вазопресин - този хормон има връзка с агресията и с отбранителното поведение.

Освен това при мъжете депресията често пъти се "отключва" от други фактори. Жените обикновено изпадат в депресия, когато са потопени в хронични конфликти в своите социални отношения. При мъжете обаче това става след раздяла, поради загуба на работното място, при пенсиониране, от самота или поради липса на признание на работното място - такива са рисковите фактори, които изброява проф. Мьолер-Лаймкюлер.

Терапия специално за мъже

Все повече клиники предлагат специална терапия за мъже, страдащи от депресия. Съществен елемент е "мъжката компания", обяснява Янина Тилманс, главна лекарка в клиниката "Варендорф" край Хановер. В груповите дискусии между мъже често пъти се говори за нарушени сексуални функции поради депресия, например за снижено либидо и трудности с ерекцията. И повечето мъже обикновено признават, че в присъствието на жени никога не биха говорили по тези въпроси.

Специалистите от клиниката залагат много и на спорта, защото той стимулира отделянето на хормони, които повишават настроението и жизнеността - като допамин, серотонин и ендорфин. В лечението са включени тренировки както за сила, така и за издръжливост, стрелба с лък, тенис на маса, катерене и йога, както и различни упражнения за осъзнато възпрятие на тялото и света около нас, а в добавка се залага и на т.нар. майндфулнес. Целта на всички упражнения е да се подобри съсредоточеността, самочувствието и усещането за собственото тяло. Все неща, които много често липсват особено при депресивните мъже, отбелязва АРД.

Автори: Астрид Вулф ARD | Юстина Брецел SWR


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче с праз

    23 5 Отговор
    Терапията в бг се изразява в приготвяне на кисело зеле в мазето.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 наркомания и агресия

    9 10 Отговор
    Зеления потник затова ли друса толкова яко и заплашва Русия и Путин всеки ден?!
  • 4 Хахаха

    13 13 Отговор
    Какви мъже са западняците бе ?! Кършат пръсти и обикалят по психолози ! Ние излизаме в кръчмата , удрим три питиета , и си вземаме жена за вкъщи , от многобройните маси със самотни женски компании в кръчмата ! И чакай да се депресира е !
  • 5 Коментарите

    12 1 Отговор
    са много забавни.
    Добра терапия!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 УмноКрасив

    1 3 Отговор
    Едно масашче на простатата и си като нов!!!
  • 8 Мъжа на урсула

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче с праз":

    И ракийка. Това единствения метод да се отърве човек от жена си, преди да я върне на майка й
  • 9 Горките хора

    10 0 Отговор
    Защото системата е такава! Обществото е класово! Който има пари живее на широко, който няма си брои дните! Докато има брутален безчовечен капитализъм,до тогава ще е така!