Last news in Fakti

17 Март, 2024 16:00 1 309 29

Евгений Кънев: Днес е ден за прошка

  • неофит-
  • църква-
  • патриарх-
  • путинизъм-
  • българия-
  • българи

Нашата Църква в голяма степен и извън нейния статут функционираше като дъщерна организация на Руската църква - инструмент на Путинизма

Евгений Кънев: Днес е ден за прошка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес е ден за прошка.

Нарочно не писах нищо по повод кончината на патриарх Неофит в дните на траур - от респект към светия отец. Няма да пиша и сега - не само защото не го познавах в личен план, но и защото не е редно. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Но искам да кажа няколко думи за нашата църква и публичността. Мое неангажиращо мнение.

Бях впечатлен и приятно изненадан от мащаба, задълбочеността и времето за отразяване на преклонението от всички медии.

Надежда, че някаква духовност все още присъства в нашето общество.

След това се замислих - защо винаги отдаваме само почит на хората, които вече не са между нас - било на нашите национални герои, било на хора, доскоро между нас, които никой не е забелязвал. Затова и едва post mortem огромното мнозинство българи разбраха всъщност кой е бил Неофит - нашия патриарх.

Дали не е защото българите обичаме да честваме някого, но не и да следваме неговата житейска философия?

Не е ли така с Левски - всяка година го честваме по няколко пъти, а почти никой не само не е готов да следва заветите му, камо ли да жертва себе си за общото благо? А повечето политици и самият президент - смирен само в такива дни - са по-скоро негов антипод с разколните си дела, но се кичат с думите и лика на Левски, когато е нужно.

Дали защото в живия живот такива хора са авторитети, които трябва да бъдат унищожени или унизени? Защото са опасен пример и алтернатива за поведенчески модел - и затова не получават респект, за да не хвърлят сянка върху рейтинга на нечия нищожност? И се честват едва, когато си отидат от света, защото - по Дебелянов - “мъртвият не ни е вече враг?”

Но има и друг основен ракурс към това обществено събитие, който бе засегнат в едно ТВ студио.

Хората ли се отдалечиха от църквата ни или обратно?

И двете тези са верни. Хората се отдалечиха, защото в цял свят е така - това е плодът на модерността, консюмеризма, на високия жизнен стандарт. Когато човек не е изправен пред фундаментални дилеми за своя живот той по-рядко се уповава на силата на Божественото.

Но и нашата Църква се отдалечи от хората.

На първо място, защото имаше прекалено много скандали с несвяти хора в нея - демонстриращи материален стандарт и алчност към земните богатства. Знаем за прякора на един митрополит; за църковните имоти; за потайносттта, която не допуска държавата до икономиката на църквата.

На второ място, нашата Църква се отдалечи от ежедневието и злободневието на българите, когато най-много им е нужна. Няма да забравя как тя насърчаваше по време на пандемия хората да ходят в храмовете без предпазни мерки - за разлика от другите църкви, навярно прегърнала антинаучното конспиративно схващане за природата на вируса. Какво доверие може да се има на институция, която поставя здравето и живота на миряните в риск?

На трето място,

нашата Църква в голяма степен и извън нейния статут функционираше като дъщерна организация на Руската църква - инструмент на Путинизма.

Не можем да забравим унизителното отношение на КГБ полковника Гундяев, а.к.а руски патриарх Кирил към България и нашите президент и вицепрезидент, които коленопреклонно позволиха да бъдат унизени - къде беше независимият църковен глас тогава? Защо нашата църква отказа да стане църква -майка на македонската ? Дали не по кремълски съображения?

На четвърто място - нашата Църква не осъди войната в Украйна и си замълча. Чак до момента, когато Неофит на предсмъртния си одър спомена Украйна, че е обект на агресия и води справедлива война - думи, които нито една медия не отрази! Нито бяха повторени от Божи служител.

На пето място - нашата Църква не трябва да се меси в държавните дела и затова ръководството ѝ не бива да допуска да се снима на най-високо ниво с политици с меко казано спорна репутация, обект на тежки международни санкции. Това също руши доверието.

Но най-важното - нашата Църква трябва да намери начин, запазвайки традицията, да стигне до душите и сърцата на хората за делото и заветите на Исус Христос - било чрез по-опростено и осъвременено слово, чрез модерни медийни похвати, чрез повече адекватни на разбиранията на българите предавания по БНТ и БНР.

Повече от всякога, българският народ има нужда от морален стожер,

който да му напомня ценностите за достоен и благочестив живот, какъвто пример ни даде Божият Син. И Българската Православна Църква трябва отново да стане този морален стожер, какъвто е била през най-тъмните времена на нашата история.

Простете!


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    16 3 Отговор
    Кънев,и ти ще пукнеш като куче!

    Коментиран от #15, #27

  • 2 фарс

    20 3 Отговор
    Посолството и сглобката искат да си назначат и патриарх, който да повтаря евро-атлантическите клишета.
  • 3 хъхъ

    16 4 Отговор
    Комунистите след промените станаха демократи, после евроатлантици, а сега от атеисти - и вЕрващи. Загрижили се те за Църквата, а не трябва да им се позволява да я пипат с мръсните си ръчички.
  • 4 Прощаваме на Тиквата, че ни ограби

    5 10 Отговор
    и хариза на путин 4 милиарда за сръбската тръба!
    Амин!

    Коментиран от #10

  • 5 Вечна дружба! Вечна дружба!

    3 13 Отговор
    Неофит Милиционера и Кирил Милиционера!
  • 6 име

    11 5 Отговор
    Мнозинството от мрънкачите срещу Русия, комунизма, ДС и Путин са раснали през комунизма и затова знаят руски. Понеже не са успели "да се уредят" по комунистическо, а и след 89-та нищо не е станало от тях, най-лесно е да обвиняват някой друг за несгодите си, причинени от мързела, некадърността и крадливия им манталитет. Другата част от мрънкачите са тяхни отрочета.
  • 7 за предатели

    5 0 Отговор
    прошка след като гушнат букета, първо букета...
  • 8 ТаУмВзе

    12 3 Отговор
    За соросоидчетата Прошка няма да има!
  • 9 Фсичколок

    8 0 Отговор
    луд умора нема
  • 10 то само това

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Прощаваме на Тиквата, че ни ограби":

    му е доброто дело на винету, абонамент за милиони от транзит

    Коментиран от #12

  • 11 Къньов, прощаваме ти

    9 0 Отговор
    че си неумен.
    И другата година ще ти простим, така че не се напрягай да поумнееш, не че е възможно при теб, "експерте".
  • 12 Милиони ама на снимка

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "то само това":

    недей да лъжеш.
  • 13 Гаглей

    4 1 Отговор
    А ако не се чувствам виновен?
  • 14 Точен

    11 0 Отговор
    НЕг-н Евгений, на предателите не се прощава, дори в Евангелието е така.
  • 15 Така е!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    А, когато го заровят ще му простим!☹️
  • 16 Др Фиджи

    4 0 Отговор
    Прочетохме му биографията. От скромен род, така, че излъфал се е за ДС, но се отървал от вас чорбаджиите и нищо общо няма с Пловдивският Кирил, на бойко челяка, с лимозина за половин милион. Бойко от бедняци и с костюми под наем днес са милиардери без дипломи или купени. Късметлии покрай баце. Като ги знам какви въшки бяха, а днес велико крачат в София, пари имаш и извън България, ама там се работи на 2,3 места, а така лесно с баце, намърдаха се в НС
  • 17 Да бе

    4 0 Отговор
    За гнустта евроатлантическа, Господ Бог е действащият американски президент, а ЛГБТ неговият пророк! Нека Атлантическият съвет не бърка в християнството!
  • 18 Опа

    5 0 Отговор
    След велики мисли за футбола сега сме залети с поредна порция простотия от икономиста, футболния корифей, капацитета по църковни въпроси всестранно развита лпчност Евгениииииий. А бахтън, стига си тормозил народа си с простотиите си, недраги Кънев.
  • 19 Анонимен

    4 0 Отговор
    Тъжим за Патриарха. Бог да ги прости. И нашият бе от ДС, но се грижеше за бедни и не делеше хората, и си отиде не твърде стар
  • 20 Дейвид

    8 1 Отговор
    Г-н Кънев - моля, престанете да повтаряте като ехо, или, като развален грамофон заучени клишета, които се въртят тук от некадърната пропаганда и вие не разбирате. Първо - не е работа на Патриарха На Българската Православна Църква да дава мнения и да коментира военни и политически въпроси, какъвто е войната в Украйна. Българската държава, народ и църква нямат и не би трябвало да имат касателство към конфликт между независими държави. Второ - няма за какво да признаваме Македонската църква - това също е политически акт. Македония е изкуствено откъснато парче българска земя, каквато е и Беломорска Тракия. Такава държава Македония няма - това е област от България, каквито са Добруджа, Мизия, Тракия и т.н. Следователно и такова животно, като македонска църква няма. Има Българска Православна Църква със съответните епархии.
  • 21 НЯКОЙ

    1 2 Отговор
    Истината трудно стига до спечени от липса на мисловна дейност мозъци!
  • 22 Порно

    3 1 Отговор
    Генчо, и в този момент не се посвени да изсипеш поредната помия, поредния козяшки слугинаж
  • 23 Галя от ПосолствоТО

    2 1 Отговор
    Абе, аз ще те включа във ведомостите, ама ти внимавай, да не се наложи в последния момент да се хващаш за колесника
  • 24 щоки

    1 1 Отговор
    Кънев е на всяко гърне мерудия, нищо ново -Украйна,КГБ,Путинизъм ...не му ли омръзна да повтаря и потретва все едно и също?
  • 25 Сандо

    1 0 Отговор
    След вчерашната излагация на погребението КОЙ ще даде прошка на продажниците?
  • 26 Бай той Толстой

    2 1 Отговор
    Ааа,голямзадниктоя Кънчо бе!
  • 27 Разум

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    За да има полза, за да има прошка, за да има разум и мъдрост, за да има мир в душата, човек трябва сам да прекрачи прага на Храма, трябва, както се казва да почука, и ще му ббъде отворено. И това в само началото, после следва пост, отказване от себе си, от греховете, молитва, добри дела, заедно със смирение и покаяние. Така помага Църквата, но първата крачка е от нас!!
  • 28 NG-нер Николов

    0 0 Отговор
    Църквата ни, Службите за Сигурност, Прокуратурата, Армията ни, Обществото ни….всичко е проядено от руски дървеници!
  • 29 Благой от СОФстрой

    0 0 Отговор
    Това нещо "сульото" да не говори от името на всичките български миряни, от путлерастите може!